Saturday, October 29

Peminta sedekah di jalanan


I nampak ni masa kat traffic light di Sunway dari arah Shah Alam. Sempat lagi nak berurusniaga masa lampu isyarat merah. Bila orang tak nak beli, ditunjuknya tangan dia yang kaku dan isyarat dia nak duit sebab nak makan. Sanggup dia menggadaikan nyawa tunggu di jalan yang sibuk ni. Kesian dan simpati juga i tengok. Raut muka macam orang luar nampaknya. 

Kalau kat Jakarta, masa lampu isyarat merah, berduyun duyun orang berlarian nak menjual macam2 barang seperti suratkhabar, air, makanan dan lain2 lagi untuk kelangsungan hidup hari tu.

Bersyukur i dengan kehidupan i sekarang.......

2 comments:

  1. isk..dasat dh skrg nie..dulu2 duk kat pasar malam je kan..

    ReplyDelete
  2. Huhu kat Shah Alam memang banyak peminta sedekah dekat highway. :/ kalau duduk dekat beranda rumah boleh nampak diaorang ketuk tingkap minta duit time lampu merah. :/

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails