Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Wednesday, July 31

Cath Kidston lagi dan lagi....

Ada hari yang hubby cuti 29 Julai 2019, lepas hantar Dania ke sekolah dan kami berdua breakfast, menujulah kami ke Mid Valley Mall sebab hubby ada urusan kat situ. Lepas habis urusan hubby sesaje lah berjalan-jalan sehingga ke kedai jam City Chain. Mula-mula tengok jenama Olivia Burton. Dalam hati macam design Cath Kidston juga sebab tema bunga. Saje tanya sales girl ada tak brand Cath Kidston. Memang ada la brand jam Cath Kidston jadinya membelek la saya tengok jam Cath Kidston dan paling menarik sebab ada potongan 50% tu untuk semua brand Cath Kidston dan ada warranty sehingga 2 tahun. Menarik tak?

Ni diantara jam yang menarik perhatian saya. Tali ni besi berwarna gold dan dalamnya warna blue black. Pantang betul saya tengok design yang feminin macam ni. Pernah nampak satu kedai jam kat 1 Utama buat potongan 15% untuk jenama Cath Kidston tapi yang 50% Cath Kidston ni baru pertama kali nampak. Banyak tu potongan 50%. 

Photo : google

Kat bawah ni tali warna rose gold pula dengan background warna cerah. 

Photo : Google

Selepas potongan 50% harganya jadi RM209.50. Kalau tali kulit harga selepas 50% tak sampai RM200. 

Hari yang sama juga, https://www.facebook.com/Barangmurahukdotcom/ ada ambik order kat Bicester Village Outlet, UK. Beg Cath Kidston kat bawah ni jadi harga 10 pound sahaja. Kalau convert duit kita dalam RM50.17. Berbaloi ke idak?. Tak pernah la kalau beli kat Malaysia dapat harga semurah ini. Campur la kos Personal Shopper (PS) jadi dapat harga RM99 satu beg kat bawah. Without second thought terus la bayar RM40. Pulak tu boleh bayar ansur-ansur bukan sekali derap. Dalam 2 bulan baru tiba Malaysia. Nak pakai urgent tak boleh la order sebab masa tiba tu lagi 2 bulan. Kalau nak santai-santai dan sabar menunggu ok je beli. 😃😃😃. 


Please please jangan la ada sale Cath Kidston dalam masa terdekat. 😆😆😆

Warna warni Unicorn Fun Run 2019

Minggu lepas hari ahad 28 Julai 2019, bertempat di Persiaran Flora Cyberjaya saya dan Dania menyertai larian Unicorn. Sebenarnya tak pernah pun nak sertai fun run ni haa tapi disebabkan medal yang ditawarkan tu menarik hati jadi saya pun bersemangat mendaftarkan diri dengan anak saya Dania. 

Pada pagi nak berlari tu hubby rajin nak menghantar kami berdua ke Cyberjaya. Flag off jam 7.30 pagi makanya kami tiba jam 7.15 pagi. Siap-siap breakfast roti krim dalam kereta. Ada satu insiden di mana ada 1 kereta berwarna putih, dari kami ikut dari highway Cyberjaya tu bawak macam orang gila jap potong kanan jap potong kiri. Elok je nak belok ke area Persiaran Flora tu, kereta putih ni dihimpit oleh kereta warna merah. Kereta merah ni pun bergesel dengan kereta putih. Bila keduanya keluar, sah la mereka nak pergi unicorn fun run ni sebab pakai T-Shirt pink unicorn. Barulah buku bertemu ruas. Kedua kereta tu kelam kabut nak tiba awal di lokasi sampai lupa aspek keselamatan. 😟😟😟.

Gambar di bawah di pintu gerbang Unicorn. Sukanya tema Unicorn ni haa....sana sini pink berwarna warni. Mintak tolong orang ambikkan gambar kami berdua. Suami pula masa ni dah tak tahu kat mana sebab tengah nak parking kereta. 


Kami dilepaskan jam 7.45 pagi. Sepanjang jalan kami berjalan laju-laju. 5km larian ni. Nak berlari ni macam susah juga sebab ramai sangat orang. Dengarnya 10,000 orang yang berlari ni. Bayangkanlah. Ada family yang tolak stroller anak. Ada yang tak daftar tapi ikut support ahli keluarga yang lain berlari. Ada juga anak kecil yang berlari sekali. Kesian pulak nampaknya sebab nampak letih sangat. Ada anak kecil yang naik basikal ikut family dia berlari.  


Saya, half way rasa sakit kaki tapi boleh lagi meneruskan larian. Eh bukan fun run la tapi lebih kepada fun walk. Sepanjang jalan berjalan kat bawah pokok jadi redup sikit. Kalau area jalan tu panas sikit la. 

Lagi beberapa ratus meter nak tiba garisan penamat dalam jam 9.15 pagi, ternampak senior masa saya sekolah tengah berposing. Apa lagi.....Kak Asyu.....hehe....nasib baik Kak Asyu kenal saya....Ena.....kami ambik la gambar bersama anak masing-masing. Kak Asyu ni adik kepada Permaisuri Siti Aishah yang kahwin dengan almarhum ayahanda Sultan Selangor sekarang. Sporting betul Kak Asyu dan anak pakai cekak Unicorn. 


Gambar dari kamera phone suami ni. Tak clear la pulak. 


Dapat bergambar dengan Unicorn comel....sebenarnya Unicorn ni ada peserta larian yang sukarela nak pakai. Dia bagi 2 minit je. Hahaha....mesti panas dalam tu. 


Ni lah medal yang menjadi rebutan. Kalau nak dapat medal ni kena habiskan larian 5km then baru boleh claim. Tu yang motivasi nak habiskan larian 5km tu....😃😃😃. Kalau tak habiskan larian tak layak dapat medal ni. Comelkan medal ni?....


Nak berlari lagi?....tunggu kalau ada tema yang menarik hati....😊😊😊
Nak tahu info lanjut larian boleh ke http://jomrun.com/event


Tuesday, July 23

Jerawat...pergi jauh jauh...

Bila anak mula meningkat remaja, hormon pun bertukar dan mula menimbulkan masalah jerawat pada muka. Sebelum ni dah macam-macam produk dah cuba / ikhtiar untuk anak pakai. Dahi banyak jerawat nasi dan kat muka ditumbuhi jerawat. Mencari produk yang sesuai tu mengambil masa yang agak lama juga la. 

Akhirnya entah macamana boleh pulak termasuk IG Bella Astillah yang juga pengguna produk ini. Pada mulanya nak percaya produk ni betul-betul berkesan tu susah juga la sebab takut hanya promosi ajer. Takpe kita cuba botol yang pertama Zaffy ni. Ia adalah serum muka yang berbentuk gel. 


Bagi la Dania pakai sebab saya rasa kena juga cari jalan penyelesaian masalah jerawat kat muka ni sebab macam Dania down sikit muka berjerawat ni. Mencuba produk ni pun baru lagi. Start pakai bulan puasa tahun ini. 

Kemudian, masa balik raya tahun ni juga singgah la ke Pekan Rabu kat Alor Setar. Terbeli produk kat bawah ni pulak. Bedak rawatan. Bedak rawatan ni ada bahan seperti kulit kayu manis. Bila pakai kat muka pada waktu malam, ada kesan gelap kat muka. Apply macam bedak sejuk. Bedak sejuk kalau pakai putih kan?. Ni pakai warna gelap. Dania kata mulanya bila pakai rasa pedih kemudian akan rasa sejuk pula. Pakai waktu malam je ni.

Ok....serum Zaffy waktu pagi masa nak pergi sekolah, malam pula bedak rawatan. Nak pakai bedak rawatan masa pergi sekolah tak sesuai la sebab bedak rawatan ni kuat bau kayu manis dia. 😀😀😀. Saya suruh stop kan penggunaan toner dulu. Basuh muka dengan cleanser Cetaphil. 


Ini muka Dania sebelum pakai Zaffy atau bedak rawatan. 


Ini selepas penggunaan serum muka Zaffy dan bedak rawatan pada waktu malam. Boleh nampak perbezaan kat muka ni dah kurang jerawat tumbuh dan pudar parut jerawat. Baru pakai 1 botol je ni. 


Kesan lambat sebabnya bedak rawatan tradisional ni. Zaffy pula ada tea tree oil yang memang untuk kecutkan jerawat. 

Kalau sesiapa tengah mencari solusi untuk masalah kulit berjerawat mungkin boleh cuba serum Zaffy yang berharga RM80/botol dan bedak rawatan pula RM4/botol. Keduanya boleh tahan sebulan atau lebih kalau pakai. 5 botol bedak rawatan tu kirim kat kakak ipar kat Alor Setar. Puas hati boleh tahan lagi 5 bulan la. Kalau beli kat Pekan Rabu, harga sebotol tu RM7. 

Macam tu la ibu nak cari satu-satu produk yang sesuai untuk anak tu bukannya senang. So stick to this one lah....

Tuesday, July 16

Beetle an iconic gathering gagal mencapai target?

Suami dapat whatsapp dari sales person tentang event terbesar Beetle sempena Beetle dah stop production di Puebla, Mexico pada 11 Julai 2019 jadinya event ni sempena farewell Beetle. Daftarlah suami saya online. Kebetulan Dania ada aktiviti kat sekolah pagi jadi hantar Dania ke sekolah dulu. 

Ni Volkswagen Wing Hin di Balakong. Kami berkumpul di sini sebelum konvoi ke Putrajaya. Saya dan suami dah breakfast dulu sebelum datang sini untuk lapik perut jadi bila tiba sini memang agak kenyang la. Setakat minum ajer. Breakfast disediakan seperti roti jala, mi campur bihun serta air. Saya tapau roti jala je la. 

Ni semua Beetle yang akan konvoi sekali. Ada orange, dune, bronze, red and blue. Patutnya ada 12 Beetle tapi 6 Beetle lagi tak jadi konvoi termasuk la Beetle jiran saya yang berwarna hitam.  


Dari Balakong kami bertolak jam 10 pagi. Kami mengikut kereta Beetle berwarna orange. Kereta Beetle yang belakang sekali kebetulan pun berwarna orange. Dalam perjalanan, suami kata eh kalau ikut sini lagi dekat tapi sebab konvoi kena ikut la kan jalan mana yang dibawa. Suami kalau bab jalan di Putrajaya dah expert dah. 


Setelah parking kereta, setiap Beetle akan ditampal sticker bernombor untuk membuat kiraan kereta Beetle yang mengambil bahagian. Rombongan Beetle ni dari KLCC yang digelar 'Sunshine Tour'. Ada sebanyak 100++ Beetle yang mengambil bahagian. Ni deretan Beetle edisi terbaharu. Beetle edisi lama pun ada dalam kumpulan ini. 


Pentas utama yang memperagakan Beetle Collector's Edition yang berharga RM160,000++ yang siap make up. Hanya ada 75 buah unit sahaja kat Malaysia. 


Beetle atas Beetle. Rajin make up kan kereta. 


Pemandu Beetle ni ramainya orang perempuan yang bawa tapi ada juga pemandunya terdiri dari lelaki. Salesman tempat beli kereta tu bagitahu kalau lelaki beli Beetle ni nak bagi hadiah ataupun kalau profesion lelaki yang beli Beetle ni daripada dia ialah fashion designer. 


Mula-mula ambik gambar hairan pula ada yang photo bomb kat belakang. Sekali patut la...empunya kereta rupanya. 


Haa ni dia empunya kereta Beetle warna baby pink yang ada 2 teddy bear besar kat depan. Nampak tak teddy bear tu kat photo atas?. 


Tengah sibuk ambik gambar boleh pula nampak Beetle hitam jiran saya ni haa...sebenarnya saya la yang mengajaknya ke sini. 😆😆😆 Dari tak daftar online terus daftar online. 


Deretan beetle sana sini...ada versi lama ada versi baru. 


Ada juga disediakan booth untuk test drive kereta Volkswagen jenis yang lain. Kalau nak test drive Volkswagen Beetle Orange tu pun silakan. Orange yang ni escort dari Balakong ke Putrajaya. 


Plate number Beetle ni bermula dengan huruf P. Owner mungkin orang Pulau Pinang ni. Siap ada contengan kat body kereta tu.


Saya bergambar bersama Beetle berbulu mata lentik. 👧👧👧


First time tengok Beetle Car Boot Sale. Selalunya kereta lain lain jenama kan? Kali ni semuanya kereta Beetle. Bulatan putih tu saya beli buat kenang-kenangan. Kereta Beetle yang dikait. Kreatif je. 


Beetle bawak ikan laga you alls...


Siapa yang larat minum air durian silakan. Saya larat ambik gambar je bukan beli air ni. 😜😜😜


Ambil gambar suami dengan Beetle yang elok ni. 


Dalam pada itu ada rombongan Beetle dari mana tak tahu ni....Beetle Barbie ni lelaki yang pandu. 


Comel ke idok?. Ladybug sangat. 


Jual produk Nescafe dalam van Volkswagen yang klasik?. Nescafe pun klasik memang kena la dengan konsep. 


Perjumpaan pemilik kereta Beetle di belakang bangunan Istana Kehakiman, Putrajaya. 


Bergambar dengan jiran saya dengan Beetle klasik ini. Kemain berkilat bagaikan cermin lagi. 

Beetle ni nampak berkarat tapi mungkin sesaje buat fesyen rustic macam tu. 


Ni lah aturcara pada hari ini. Saya dah berada di Putrajaya jam 11.00 pagi tapi pagi lagi dah bertolak ke Volkswagen Balakong sebelum jam 8.30 pagi. Bila tiba Putrajaya jam 11.00 pagi sehingga event kemuncak jam 4 petang tu dah terasa lamanya. Dengan cuaca panas lagi. 

Sebenarnya kan event kat Malaysia ni sempena Beetle dah stop menghasilkan kereta ini pada 11 Julai 2019 di Puebla, Mexico dan bila berkumpul ramai-ramai macam ni Volkswagen nak cuba pecahkan Malaysia Guinness Book of Records sempena perhimpunan kereta terbanyak di Malaysia. Rekod yang perlu dipecahkan ialah 507 biji kereta tetapi bilangan Beetle pada 13 Julai 2019 adalah sebanyak 405 buah kereta sahaja. Jadinya kengkononnya nak buat sejarah di hari bersejarah tapi tak tercapai. 😭😭😭

Apa-apa pun perhimpunan kereta Beetle macam ni boleh mengeratkan persahabatan dengan pemandu Beetle satu Malaysia. Sangat rare la kan boleh berkonvoi ramai-ramai menaiki model Beetle versi lama dan baru dan ditemukan di dalam satu event yang besar. 

Saya sangat berharap jika kemudian hari pihak Volkswagen mengadakan event besar macam ni cuba jangan drag masa menunggu yang agak lama kerana faktor cuaca yang sangat panas. Kena banyakkan kipas yang ada air dan juga kalau ada bouncing castle untuk kanak-kanak pun bagus juga supaya anak-anak ini tadi takde la rasa bosan menunggu lama. 

Sebelum balik, saya ambil gambar berdua dengan suami. 


Bye Bye Beetle. Tiada lagi Beetle baru yang akan dihasilkan di kilang di Puebla, Mexico. 

Monday, July 8

Seharian bersama selebriti

Pada sabtu 6 Julai 2019 yang lepas ada 2 undangan kat rumah saudara. Kat Bukit Jelutong Shah Alam dan Mutiara Damansara. Mula-mula saya ke majlis akikah cucu maksu kat Bukit Jelutong. Saya tiba dekat2 nak pukul 1 tengahari. Adik beradik saya tiba kemudian. Ni Dania bergambar dengan sepupu Dania yang sibuk makan buah limau. 


Dania bergambar dengan 2 pupu Dania yang kawan-kawan Dania sekolah sekarang kata ada iras. Dulu 2 pupu Dania ni bersekolah rendah di Bandar Baru Bangi jadinya memang kawan sekolah menengah Dania sekarang ada yang pernah sekelas dengan 2 pupu Dania ni bernama Meor Adham Syahmie. Sekarang ni Syahmie kat SAS Putrajaya. 

Hmmm tang mana yang seiras tu?. Ada yang kata tang mata, tang bulu kening, tang senyuman.....tang mana-mana tang lagi lah...


Sebelum kita akhiri sesi membawang, kita ambik gambar dululah. 😂😂😂. Maksu saya yang duduk baju + tudung merah kat depan tu muka seiras arwah mama saya. Paksu pula yang berdiri jubah warna kelabu.  


Suami saya takde dalam gambar sebab ambik gambar ni haa....


Ok....lepas itu, kami adik beradik menuju ke Masjid Bukit Jelutong. Dekat sangat dengan rumah maksu saya. Kami solat Zohor sebelum meneruskan perjalanan ke Mutiara Damansara rumah lagi satu. Event kali ni kenduri bertunang pulak. 

Ok, maybe ada yang tak kenal dengan siapa saya bergambar ni kan?. Dahlia ni owner make up SO.LEK Cosmetics. Bila saya mengenali SO.LEK ni?. Bila saya mula tahu anak saudara saya yang bertunang ni (anak sepupu) date dengan owner SO.LEK yang lelaki. Boleh tengok gambar Luqman kat dalam website ni. Handsome, sesuai dengan anak saudara saya. 

SO.LEK pun boleh dibeli di dalam flight Air Asia tau. Dah maju setapak ni. Ok. saya pun memakai lipstick dari variasi Bunga Gang iaitu Chempaka. 


Ni suami Dahlia yang dikenali juga dengan nama Monoloque. Guitarist kumpulan Butterfinger zaman dulu. Generasi sekarang tak tau la kot. Monoloque ni perform untuk pembukaan Sukan Sea kat Malaysia 2017 dengan lagu Jangan Gentar dengan Azlan & The Typewriter. Ada ambik gambar geng MCKK (Malay College Kuala Kangsar) juga. Monoloque ni MCKK juga. Papa, abang, ayah saudara dan bakal abang ipar Hana dulu belajar kat MCKK. Wah reunion junior dan senior MCKK jadinya. 

Nampaknya saya dah buat homework keluarga tunang anak saudara saya ni 😆😆😆.


Ok, ni anak saudara saya Hanna Afifa. Papa Hanna ni sepupu saya. 


Kali ni bergambar sekali dengan Luqman, tunang Hanna. 



Bila dah selesai makan, saya dan adik beradik pun nak beransur pulang. Saya pun bersalaman dengan tuan rumah. Baru je keluar rumah, seorang adik saya dah bagitahu....kekna ada Hanis Zalikha. Hehe...apa lagi terus masuk rumah dan minta izin dengan family ni untuk ambik gambar. Hanis Zalikha ni macam baru habis pantang. Dania syok la tu dapat bergambar dengan 'Alpha Leader' dalam movie Paskal. Dania ni tak boleh move on movie Paskal....😅😅😅. Dulu masa rombongan sekolah Dania tengok Paskal Dania kata bapak Bujibu takde pun ummi. Haa sekarang sebelah Dania bapak Bujibu. Puas hati?. 

Eh kenapa mereka datang event ni?. Sebabnya Hanna kerja dengan Hanis Zalikha. Ada juga saya bagitahu adik best kalau Hanis datang majlis ni. Adik kata Hanis dalam pantang lagi. Hmmm nampaknya tak dapat jumpa la ye....tak sangka pulak Hanis turn up. Majikan yang bagus ni...


Ok bergambar dengan adik beradik saya pula. Nyenyak sungguh Yusuf Iskandar tidur. Adik sebelah saya ni berkenan sangat dengan Yusuf. Tu yang selalu skodeng IG Yusuf 😁😁😁. 



Balik ajer kenduri kat Mutiara Damansara singgah pula Butik Sri Munawwarah Design kat Taman Tun. Alang-alang dah dekat Taman Tun singgah la sini. 

Nak beli stokin tawaf kat Munawwarah sebab nak hadiahkan kat mama best friend Dania yang akan menunaikan haji. Lepas beli ajer stokin terus nak cari anak owner Munawwarah bernama Haslina nak selfie. 😃😃😃. Lama dah saya pergi butik ni since 2004 ok...


Ni lah stokin yang saya nak beli tu. Tapaknya tebal jadi bila nak melakukan saie dan tawaf tu selesa sangat. Saya pun pakai masa umrah tahun 2014. 

So, itu sahaja untuk hari ini. Bukan selalu dapat jumpa orang dikenali....

Friday, July 5

Cara menghidupkan insurans motor yang tamat lebih daripada setahun.

Motor ni memang legend ni sebab dah lebih berpuluh tahun (since 1980's). All this while dok kat kampung. Baru-baru ni bila balik kampung, anak saudara kata motor ni dah takde siapa yang guna dan dah mati pun road tax dah almost setahun lebih. 😭😭😭. Sayang sangat motor ni sebab ni lah motor suami pakai masa belajar dulu. Akhirnya suami kata suruh pos ke Bandar Baru Bangi. Sayang la jadi besi buruk je kalau dibiarkan. Anak saudara pos menggunakan perkhidmatan Pos Malaysia. Bila tiba kat Pejabat Pos Bandar Baru Bangi, suami ambik motor dan bawa ke kedai motor terdekat. Doa banyak-banyak moga dipermudahkan perjalanan ke kedai motor sebab kalau apa-apa hal berlaku masalah besar sebab motor takde road tax. 

Ok, motor kena dalam keadaan yang baik sebelum pergi Puspakom. Kalau nak hidupkan insurans yang telah mati kena bawa motor melalui pemeriksaan di Puspakom. Ada juga pilihan kedua di mana kita kena pergi JPJ untuk mendapatkan surat jadi kita boleh bawa surat itu bersama jika kena tahan dengan polis. Option kedua JPJ yang akan melakukan pemeriksaan.

Kemudian kita kena pergi ke mana-mana insurans untuk menghidupkan insurans. Saya terus ke Takaful Malaysia. Takaful Malaysia cuma menghidupkan insurans tanpa ada perlindungan. Perlindungan kosong. Tiada perlindungan pihak ketiga. Insurans yang lain tak ambil sebab ada surat Puspakom. 

Bila insurans dah hidup boleh terus ke JPJ untuk membuat road tax. Jangan pula buang masa beratur kat Pejabat Pos kerana jika insurans mati lebih daripada setahun, tak boleh buat kat Pejabat Pos. Terus ke kaunter JPJ ok?. Saya dah ada pengalaman nak buat kat Pejabat Pos tak boleh. 😰😰😰.

At last motor dah boleh berjalan tapi disarankan untuk bawa tempat dekat-dekat ajer sebab perlindungan pihak ketiga tak cover. Mana la tahu apa-apa berlaku kan?

Lepas setahun boleh ajer perbaharui insurans mana-mana dan boleh cover perlindungan pihak ketiga dengan syarat perbaharui insurans tak lambat daripada sebulan selepas tarikh tamat. 


Ok saya ringkaskan...

1. Baiki motor jika ada kerosakan sebab kena perfect sebelum ke Puspakom / JPJ.

2. Ada dua pilihan. Pilih salah satu. 
  • a. Pemeriksaan di Puspakom
  • b. Pemeriksaan di JPJ (ambil surat dari JPJ dulu sebelum membawa motor ke JPJ)
3. Beli insurans. Insurans yang menerima motor yang mati insurans lebih daripada setahun ialah Takaful Malaysia.

4. Buat road tax hanya di JPJ (Kalau pergi Pejabat Pos memang tak boleh renew). 

Moga dapat beri manfaat ya....

Thursday, July 4

Kisah Raya Saya 3

Keesokkan harinya selepas entry ini, selepas selesai breakfast di hotel kami memulakan perjalanan ke Tringkap. Area Tringkap ni jauh sikit la dari Avillion ni sebab terletak berdekatan dengan Brinchang. Avillion terletak di Tanah Rata. Pergi pagi tak gaduh nak cari parking bagai. Kami nak pergi ke Lavender Farm. Yayyyyy sebab apa eh Lavender Farm? Tahukah anda Lavender ni berwarna purple which is my favourite color....

Castle ni memang cantik jadinya snap dulu kat sini. Princess tu kat depan ni haa...😆😆😆


Tanam pokok dalam kasut pun unik kan?....


Ni tak tau bunga apa tapi well....warna purple.


Tak lupa ambik gambar kat spot yang menarik. 


Susah la nak ambik gambar kat sini takde orang. Ada je yang lalu lalang. 


Ayah dan anaknya. Ambik gambar kat sini sebab background lawa. Potongan kayu pun boleh bagi background ni nampak cantik. 


Sukanya bunga warna warni ni. Cantik sangat.


Dania....fly high Dania fly high...


Banyaknya bunga-bunga kat sini yang indah indah warnanya....


Cantiknya warna ni. Macam kombinasi 2 warna. 


Warna ni pun saya suka. 


Bunga teratai layu di tasik madu ke?...


Saje nak letak gambar bunga teratai kat rumah saya. Teratai kat rumah saya kombinasi warna ungu dan kuning. 


Bunga macam ni sesuai ke tanam kat tempat panas ye?. 


Lawa sangat warnanya. 


Tenang je bila tengok bunga-bunga yang berwarna warni ni. 


Kat dalam ni pun ada surau cantik. 


Pokok periuk kera. 


Lavender Farm ni bertingkat. 


Ni betul-betul kat depan castle. 


Saya pun nak cari produk lavender dalam ni. Akhirnya beli sabun, pewangi kereta dan bulu warna purple untuk letak kat bag Dania. 


Favourite color...


Ambik gambar satu family pulak la...



On the way ke Lavender Farm nampak sigboard ke Boh Sg Palas. Memang saya pernah pergi dulu tapi bila teringat kena jalan tepi curam tu seram jugak la. Tapi kan tak tahu kenapa bila nak balik je nampak je signboard tu bagitahu suami nak pergi Boh Sg. Palas so off we go.

Kat tengah jalan masa mendaki Sg. Palas.....



Tapikan....bila dah kat situ, rasa berbaloi je mendaki tempat curam macam tu. Dapat permandangan yang indah macam ni.


Kena parking kat bawah dan kena naik tangga untuk ke atas.



Dah datang sini kena la makan scones. Baru la kena dengan suasana nyaman macam ni. Order sekali air teh boh dan kek strawberry. Line beratur nak beli scones ni alehai panjang juga. Nak cari tempat duduk pun payah sebab ramai orang. 


Ni Dania gelak sebab apa tak ingat....ni dah dalam perjalanan nak turun ni. Opposite rumah penginapan pekerja Sg. Palas ada tempat parking tapi tak banyak la. 


Ada pulak rumah style inggeris kat atas bukit ni. 



Ok selepas tu kami balik hotel. Packing sekejap sebelum check out. Disebabkan jalan nak ke Simpang Pulai tu jam jadi kami decide ikut jalan Tapah. Jadi saya cakap dengan suami nak singgah Bharat Cameron Valley. Jadi ni gambar kat Cameron Valley. Sekarang ni kalau nak jalan-jalan ke ladang teh Cameron Valley kena beli tiket jugak. 



Cameron Valley Tea.


Tenang je bila tengok kehijauan macam ni. 


Gambar satu family pulak. 


Bila dah kena bayar, tak ramai la yang nak pergi dekat ladang teh ni. 


Lepas ke Cameron Valley ni kami meneruskan perjalanan balik. Jalan agak jam di kebanyakkan tempat. Biasa la asal jam je balik raya, asal raya je jam. 

Sekali sekala recharge minda kan....