Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Thursday, February 28

Dim Sum halal di China Treasures

Pada 23 Feb 2019, Dania kena siapkan kerja berkumpulan forum dekat rumah kawan. Lepas ajer breakfast memang terus hantar la Dania kat rumah kawan. Maknanya hari ni Dania tak dapat la ikut kami lunch dekat Sime Darby Convention Center which saya dah pre booked earlier. 

Lepas dah hantar Dania, saya dan suami balik rumah dulu sebelum jam 11 lebih macam tu keluar balik untuk ke Sime Darby Convention Center. Bila tiba ajer Sime Darby Convention Center, tanya dekat reception mana China Treasures Restaurant sebab tak pernah la sampai Restaurant ni.

Kat atas meja ni ada disediakan list dalam 70 ++ item kot. Ha kauuuu rambang tak mata nak pilihnya? Walaupun ini dim sum lunch buffet, bukan bermakna buffet disediakan macam biasa tu ye tetapi kita kena pilih apa yang kita nak. Kalau nak pilih pun berpada juga la tengok berapa orang yang makan sebab lebihan nanti akan di charge ye. Jangan membazir!. 

Bila tengok list yang diberikan dan kami pula first time jadi agak confuse juga nak merasa yang mana maka kena la panggil staff Chinese Treasures ni. Mustaqim yang tolong bagitahu food yang mana selalu dipilih oleh pelanggan yang makan kat sini. Thank you Mustaqim! 😊😊😊



Ada menu bergambar juga disediakan selain kekacang bersama sos disediakan. Kekacang tu rasanya masin-masin sikit. Rasanya la ni kidney bean. 


Order juga teh cina panas. 


Makanan dah sampai...
Ini adalah steamed rice roll with shrimp dan steamed rice roll with mushroom. Mushroom yang ada hitam-hitam tu. Kuahnya pula sos tiram yang tak berapa masin. Bagi saya kena dengan tekak. 


Baked China Treasures Mini Egg Tart. 


Steamed homemade durian paste bun. 
Saya tak makan yang ni tapi baunya semerbak. Hehe. 


Ini memang saya rekomen la kalau makan kat sini.
Salted egg york bamboo charcoal bun. 


Di dalamnya...nahhhh meleleh telur asin berwarna kuning. 


Ada cara nak makan bun ni. Nak elakkan meleleh tu kena makan cara macam ni. 
Terima kasih la kepada model tangan ni πŸ˜…πŸ˜…πŸ˜…


Steamed seaweed roll with chicken & crabstick.
Apa nak komen ya dengan ni?. Susah juga saya nak menghabiskannya. Rasanya agak hanyir. Kurangkan hanyir tu dengan makan dengan sos. 


Kami sudahi dengan deep fried vege spring roll. Spring roll ni agak besar juga. Inti kat dalam tu ada mushroom. 


Gambar kami la pulak. Asyik gambar food ajer. 


Sebelum balik ambik gambar kat plak Halal Jakim ni. Jangan risau jangan was was kalau makan kat sini ye. 


Kalau nak tahu info lebih lanjut boleh la ke facebook Sime Darby Convention Center

Buffet lunch ni harga RM72 nett per person tapi kadang-kadang mereka juga ada promosi jadinya boleh check kat link facebook tu ye. 

China Treasures ni untuk lunch buka jam 12 tengahari - 2 petang. Last order jam 1.45 petang. 

Kena plan la masa sampai, order, makan dan order lagi. Pentingnya jangan membazir!. 

Nak try ke makan dim sum? Click je link atas tu...peminat masakan cina memang tak akan rugi la makan kat sini. Sungguh ni.....

Wednesday, February 20

Bora Ombak lokasi penyatuan dua hati

Dah beberapa kali dah saya pergi attend wedding kat Bora Ombak ni dan saya juga baru tahu yang pakej pengantin kat sini diuruskan oleh junior saya, Mimi. Mimi juga jiran saya dulu masa kat area rumah lama kat Puncak Jalil. 

Siapa yang kahwin ni? Nadhila ni anak kawan saya kat SMK Jalan Empat. Sama-sama dalam kumpulan sokongan ibu bapa. Umur kami tak sebaya, kira2 10 tahun beza umur. Anaknya Nadhila ni pun pernah bersekolah di SMK Jalan Empat (Jess). Sekarang ni bekerja di Telstra Melbourne (Jurutera di syarikat Telekomunikasi). Kira pelajar terbaik juga masa kat RMIT, Melbourne. Wahhh memang suka dengar kisah kejayaan anak kawan ni sebab boleh la bagi inspirasi kat anak sendiri. 

Tengok la pelamin yang dihias indah di Bora Ombak ni. Cantik kan?. 


Ni lah dewan yang sangat besar dan boleh memuatkan 1000 orang tetamu. Paling best takde tiang yang boleh mengganggu pandangan. 


Dewan ni berkaca dan mengadap tasik Putrajaya. 


Ada hiasan bunga kat laluan pengantin. 


Kerusi pula jenis transparent. Suka pulak kerusi jenis macam ni. Ada nampak kat situ lambang Bora Ombak. Kami semeja dengan anak kepada jiran yang kebetulan kawan dengan pengantin. Haihh rasa tua pula bila attend wedding anak kawan 😝😝😝.


Dania bergambar dengan senior JESS. Yayyy... Bagi semangat sikit. Rupanya pasangan ini berjumpa kat KMB. Apa la KMB tu?...baru saya tahu Kolej Mara Banting. Maybe Nadhila ni scholar Mara sehingga buat ijazah di RMIT, Melbourne kemudian kena sambar oleh Telstra Melbourne. Dapat PR status dah kat Australia. Bukan senang tau. Bangga juga kan seorang jurutera syarikat telekomunikasi di Melbourne tu orang Malaysia. 

Boleh baca kat sini


Haa ni dia perancang majlis kat Bora Ombak. Yahazizan Amini (Mimi) namanya. Kalau nak buat majlis kat Bora Ombak boleh la jumpa Mimi ni. Junior saya masa sekolah menengah. 


Masa nak balik terserempak dengan cikgu PRS Dania ni, cikgu Yus dan anak. Baju dan kain Dania tu saya mix and match je tu. Baju lace saya pair dengan kain berbulu. Tudung pula warna pastel dari Sofea Rose. 


Saya pun ada menanya Mimi tentang pakej kat Bora Ombak, pakej kat Bora Ombak ni bermula dengan RM38,000. Kalau ada budget ni boleh la berunding dengan Mimi ye tapi sebelum April sebab Mimi akan bermula bekerja kat hotel lain pula pada bulan April. 

Terima kasih tuan rumah Kak Yati sebab jemput. Saya panggil Kak Yati je walaupun sepatutnya Datin Yati. 😊😊😊. Takde gambar kita sebab Kak Yati nampaknya sibuk melayan semua tetamu. Biasa la kan kalau tuan rumah memang busy sikit. 

Saturday, February 16

Hari bersejarah anda dilakar di Sime Darby Convention Center

Set up kat sini Nampak glam sungguh la. Belum lagi set up masa actual day. Hari ni, berkesempatan ke SDCC X Glamweddings yang bertempat di Sime Darby Convention Center. Banyak booth yang boleh kita check it out. 


Ni la main collaborator iaitu Glamweddings by Rizalman. 


Kat bawah ni pakej SDCC x Glamweddings bermula dengan harga..... ✌✌✌

Basic Collaboration Wedding Package 
SDCC x Glamweddings
RM138,000
(500 orang tetamu)

- Hidangan berkonsep dome masakan melayu untuk 50 meja (500 orang tetamu) 


- 3 tambahan lauk pengantin


- Cenderahati untuk setiap tetamu


- Boleh memlih alas meja, alas kerusi, napkin.


- Meja pendaftaran ada disediakan buku tetamu


- LCD Projector, PA System, Rostrum dan 2 microphone


- Minuman ringan disediakan di luar sebelum majlis berlangsung dan banyak lagi…. 
(kalau tulis sini mau you alls scroll sampai bawah πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜†. Serius banyak)



Apa yang istimewa?


- Dekorasi pelamin oleh Glamweddings


- Fotografi oleh Qippy atau WSVS


- Kek perkahwinan oleh Miss Shortcakes


- Dekorasi dinding oleh Dennsa Events 


- Koordinator majlis oleh Rerama Planner & Coordinator 

Nama-nama gah Glamweddings ni pasti majlis gilang gemilang anda akan diuruskan secara professional oleh team dari Glamweddings. 

Ada lagi pakej yang lain seperti : 

Basic Collaboration Wedding Package 
SDCC x Glamweddings
RM168,000 nett
(700 orang tetamu) 

Platinum Collaboration Wedding Package
SDCC x Glamweddings
RM168,000 nett
(500 orang tetamu)

Platinum Collaboration Wedding Package 
SDCC x Glamweddings
RM198,000 nett
(700 orang tetamu)  

Semua majlis gilang gemilang pengantin akan diraikan di Sime Darby Convention Center. Ada je pakej lagi rendah daripada disebutkan dan you alls kena diskusi la dengan pihak Sime Darby Convention Center. Mereka akan membantu anda. Saya just nak bagitahu ada je pakej yang tak termasuk kolaborasi dengan Glamweddings. Pakej bermula dengan harga RM53,900 untuk 500 orang tetamu dan pakej ini akan berakhir pada Februari 2020. Yang best ni tak akan menunggu ni. Dia akan berakhir soon. Kena grab peluang ini semasa ia masih berjalan. 

 


Ni kalau nak menghias beg cenderahati khas untuk hari bahagia anda. 



Berkenan betul dengan hotel ni (Ombak Villa Langkawi di bawah MK Land). Kalau ambik pakej perkahwinan SDCC X Glamweddings memang termasuk honeymoon kat sini tau. Rupanya hotel ni lokasi penggambaran Jula Juli Bintang Cinta lakonan Mira Filzah dan Zizan Razak. Ada sesiapa yang dah tengok? 


Cantik betul kek perkahwinan ni. Kalau tengok bunga kat kek ni diukir sama macam bunga betul. Saya betul-betul kagum dengan mereka ni sebab saya tengok kek ni secara live. So creative! Bukan kek perkahwinan ajer mereka boleh buat, kek harijadi juga boleh atau untuk apa-apa event sekalipun Miss Shortcakes boleh merealisasikannya. Talk to them. 


Ni pakej perkahwinan di TPC Kuala Lumpur. Rupanya TPC KL juga di bawah Sime Darby. 



Untuk mengabadikan memori indah perkahwinan gilang gemilang anda di Sime Darby Convention Center, haaaa Qippy Photography boleh mengabadikannya dalam bentuk gambar. Saya tengok Sharnaaz Ahmad dan Nabila juga mendapatkan perkhidmatan fotografi dari Qippy ni. 


Ni suasana kat SDCC x Glamwedding. Dekorasi pun dah nampak Glam sangat. 




Kalau berminat dengan pakej yang ada kat sini atau nak mendapatkan idea untuk hari bersejarah nanti boleh la ke :
Sime Darby Convention Center Level G
1A, Jalan Bukit Kiara 1
60000 Kuala Lumpur
16 Feb 2019 - 17 Feb 2019
10 pagi - 8 malam

πŸ’»

πŸ“ž 03 2089 3688



Monday, February 11

Makan di Muara Sg. Duyung Melaka berbaloi ke?

Perjalanan balik dari cuti-cuti di Johor Baharu, hubby bagi idea untuk menikmati makan malam di Muara Sg. Duyung. Lama juga tak berkunjung ke sini. Kami tiba dalam jam 9 malam masa tu dan kena beratur sebelum dapat makan. Ramai juga pengunjung yang nak datang makan kat sini. Meja untuk yang macam kami ni senang la ada kosong tapi kalau nak request meja untuk ramai orang kena tunggu la kejap. Actually saya ada call dulu untuk booked tapi dia suruh walk in ajer. 

Nak makan lauk-pauk segala mala ikan ni boleh makan dengan nasi putih atau dengan nasi lemak. Saya dan Dania memilih nasi putih manakala hubby makan lauk pauk dengan nasi lemak. 


Makanan yang dipesan nak sampai pun takde la cepat sampainya. Kena banyak-banyak bersabar ok? 
Kami order ikan siakap masak tiga rasa. Ikan siakap ni bersize sederhana. 


Ketam ni goreng kunyit ajer ni. Rasa sedap walau gambar ni nampak buruk je ketam ni. πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰. Ketam ni seekor ajer sebab saya je yang nak makan. Lagi 2 tu tak makan ketam. Ini ketam saya yang punya. 


Kerang rebus ni ambik 1/2 kg je. 


Patutnya ada telur dadar. Sampai ke sudah telur dadar ni tak sampai. Ni gambar selepas dah habis makan. 


Total semua termasuk air, RM70++. Hmmm boleh la kot rasanya kalau nak makan sekali sekala.  Kena fikir berbaloi ke tak nak kena beratur lagi....


Kalau makan selalu dengan harga macam ni macam hmmmm....

Tiba rumah dalam jam 12 malam macam tu dan trafik dari Melaka menuju ke Bangi agak lancar. Akhirnya melepas nak tengok AJL. 

Wednesday, February 6

Short and sweet bercuti ke Johor Baharu Part 2

Saya dan keluarga dapat bercuti ke Hotel Jen ni dan dapat masuk ke Hello Kitty Town dan Thomas Town sebab menang Grand Prize peraduan blog ni. Nak dijadikan cerita ni rezeki saya dan keluarga la ni. 




Pepagi dapat breakfast kat hotel untuk 2 pax. Dania je kena bayar RM58 untuk breakfast. Hadiah hanya cover breakfast saya dan hubby ajer. Saya mulakan dengan mee sup dengan kuah sup udang. Boleh pilih juga kuah sup ayam. 


Bagi saya spread breakfast kat sini banyak pilihan. Ni station Nasi Lemak. 


Deretan buah-buahan kat bahagian sini. 


Kat rak atas ni cuma hiasan. 


Ada compote rambutan. Heran saya lupa nak rasa yang ni. Sibuk ambik gambar gamaknya...


Ni pula Pear Compote. 


Haaa tengok cara mereka deko ni dengan seleksi makanan dan mangkuk yang berwarna-warni ni nampak menarik sungguh. Kita tahu la kalau sayur-sayuran tu kebanyakkan berwarna hijau. Ni nak bagi warna sikit. Ternyata ia menjadi. 


Haaaa ni saya ambik. Sebelah meja kami je. Rasanya pure jus sebab tak rasa manis pun. Boleh la rasanya sebab ada rasa masam-masam dan celery tu. 


Mula-mula saya ambik gambar pau yang dah nak habis. Sekali chef bernama Wan kata jap kak saya tukar yang lain baru cantik ambik gambar. Ternyata memang betul. Cantik kan bila dah penuh macam ni?. 


Ni lagi boleh pilih nak makan apa...


Ni tempat duduk kami ni. Meja ni boleh utilised 5 orang. 


Tak lama saya makan, datang la kawan baik hubby saya dan anak lelaki. Terkejut ye sebab tak sangka satu hotel la pulaknya. Hubby kata memang best friend dia ni ke Johor Baharu. Hotel tak sure pulak....sekali...sama hotel daaa....😊😊😊. Duduk la kami berlima. Anak perempuan kawan hubby ni dan isterinya tak turun pulak. Anaknya yang perempuan pun namanya Dania jugak. 

Macam2 boraknya sehingga...part kawan hubby ni suruh Dania mintak SBP selepas PT3. Hubby sengih je la. Balik bilik siap cakap lepas SPM kalau masuk U dapat pulak UKM ke UPM ke duduk rumah je. 😝😝😝 sampai Dania kata ayah ni.....


Ok gambar last kat Harbour Cafe ni. Bahagian roti ni direka dengan elemen tahun baru cina. Harbour Cafe ni halal ye jadi tak risau dah la kalau nak makan. 


Deko kat lobi. 


Comelnya standee ni.


Kami jalan2 dulu rupanya Hello Kitty Town buka jam 10 pagi. Baru jam 9 pagi macam tu. 
Remaja yang teringin jadi kanak-kanak balik. 


Bergambar kat standee depan kedai ni. 


Kat dalam bangunan ni la Hello Kitty Town. 


Kita pergi jalan2 kat area swimming pool pulak. Cantik la permandangan kat atas ni. Berlatarbelakangkan langit yang membiru dan harbour yang dipenuhi kapal. 


Tak sempat kami nak mandi kat sini. 


First activity kami kat Hello Kitty Town ialah menuju ke Wishful Studio untuk decorate biskut perisa oren. 

 

Tak kemasnya la biskut saya ni ha...hehehe...


Wishful Studio yang sangat comel. 


Kita abadikan gambar kat Hello Kitty Town ni ye. 


Cute betul cawan2 bergerak ni. Dania seorang je naik. 


Tak boleh kalau tak ambik gambar kat sini. 


Ni lagi satu spot yang ceria kalau ambik gambar. 


Saya la pulak jadi modelnya. 


Comel sana sini sinun. 


Naik kat tingkat atas pulak. Sepanjang kat sini memang kena bersedia je dengan kamera sebab banyak spot menarik. 


Tak sah kalau tak bergambar dengan maskot theme park. Kita tengok ye berapa yang kami jumpa hari ini. 



Cute betul Pingu ni. 


Barney pun keluar pada masa yang sama. 



Kartun yang Dania suka tengok masa kecik2. 


Ni jadual maskot2 keluar. Jadi, kena get ready la time ni. Saya sampai jam 11 lebih macam tu sebab nak get ready nak check out pulak. 


Bad Badtz-Maru dan My Melody. 


Naik bas pula kali ni kat Thomas Town. 


Tinggi juga bas ni naik. 


Ayah dan Dania naik kapal terbang....ohhhh nak pergi mana tu?. 


Kat siling dalam Thomas Town ni cantik je macam ala ala langit. Macam kat Kidzania. 


Ok gambar last dah dengan maskot Dear Daniel. Makwe dia takde pulak. Kalau nak jumpa makwe dia dan nak ambik gambar kat mana2 selama 30 minit boleh bayar RM70++/pax ye which saya tak bayar untuk itu. 


Banyak lagi gambar kat sini tapi ini pun dah berlambak ye tak?...

Menarik juga percutian saya di Hotel Jen ni. 

So far best sangat Hotel Jen ni cuma kalau nak makan tomyam ke nasi campur ke kenalah keluar dari kawasan ni which takde la dekat sangat. Kalau nak makan fast food tu ada je Starbucks, Kenny Rogers, Sushi King etc. 
Nak menginap kat sini?

🏦 : Hotel Jen Puteri Harbour

πŸ“§ : Persiaran Puteri Selatan, Puteri Harbour, Iskandar Puteri
79000 Johor Darul Takzim

πŸ“ž : 07 560 8888


Kalau nak pergi ke Sanrio Hello Kitty Town dan Thomas Town, boleh la ke...