Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Friday, April 28

Sukan acara balapan


 
Semalam sekolah Dania ada sukan acara balapan kat Stadium di Seksyen 15, Bandar Baru Bangi. Stadium ni sebelah ajer dengan Bangi Gateaway. Kena pergi pagi (Dania sekolah petang). Lepas breakfast kat mamak Seksyen 15 tu terus hantar Dania ke stadium. Dalam kol 10.30 pagi macam tu saya datang balik ke stadium. Ikutkan sukan sampai jam 2.30 petang tapi saya ambik Dania awal sebab dia tak masuk apa2 acara pun. Bukan selalu dapat peluang balik awal ye tak?...Ada je kawan2 Dania yang tak dapat pergi ke stadium sebab masalah pengangkutan. Hari sukan ni kiranya sekolah tutup.
 
Ini je lah satu satunya gambar Dania yang saya ambik .
 


Thursday, April 27

Bukan sebarang Premium Outlet......


Saya dan keluarga pergi makan kat sini masa Ayam Kampung ni baru beberapa hari je bukak. Hubby nak support kawan baik sebab salah seorang share partner Ayam Kampung ni kawan baik hubby.
 
Ok....kalau nak tau mana Ayam Kampung ni kan....terletak kat shopping complex D Pulze di Cyberjaya. Kena keluar kat pintu utama kat D Pulze. Ayam Kampung ni kat sebelah kanan.
 
 
Ruang makan sangat luas. Boleh pilih nak duduk kat tempat aircond atau open air.  
 
 
Set Nasi Ayam Kampung Butter ni memang makanan 'hot' kat sini.
 
 
 
Kami pilih nak merasa ayam kampung butter dan sayur pucuk paku. Sedap sampai mejilat jari ayam kampung butter ni. Sayur ni pun rasanya sedap. Banyak lagi menu yang kita boleh pilih kat sini. 

 
 
Set pinggan ni ditempah khas.

 
 
Gambar family yang tak sabar nak merasai keenakkan ayam kampung butter. 

 



Ayam Kampung kat sini berbeza sikit sebab selalunya kalau makan kat Ayam Kampung kita kena ambik sendiri apa nak makan kan....kat sini kita kena order.

Awak breakfast kat mana?

Kat mana nak breakfast eh?. Haaa ni satu lagi tempat boleh cuba. Kekadang buntu gak kalau breakfast kat luar kat tempat yang sama ajer....
 
Roti Canai D Bukit ni terletak bersebelahan dengan Bawal Power kat Bandar Baru Bangi. Tempat ni famous katanya. Boleh pilih kuah kari kambing dengan isinya sekali, kuah sardin atau kuah kari biasa. Kari kambing masa kami pergi ni dah habis. Kena datang awal kalau nak rasa kari kambing.
 
Warung ni kat atas bukit. Bukit ni tak la tinggi sangat. Ada je orang parking kereta tepi jalan tapi kami parking kat dalam. Pastikan tak parking depan rumah orang eh....


Elok ajer kami datang, dah ada yang bangun so dapat la kami meja. Saya nak komen roti canainya. 'Lembut elok' bak kata orang utara. Boleh letak sambal kalau nak kick sikit. Sambal pun sedap. 


Nanti nak breakfast kat sini lagi. Boleh waze ajer. Roti Canai D Bukit. 

Wednesday, April 26

Robotik Peringkat Kebangsaan 2017

 
Baru je Dania masuk sekolah ni sebulan, Dania dah minta izin saya dan suami untuk mewakili sekolah dalam Pertandingan Robotik Lego Education Space Challenge di Putrajaya. Why not kan. Masuk ajer mana2 pertandingan asalkan Dania minat.
 
Saya hantar ke sekolah ajer sebab nanti Dania akan naik bas sekolah dengan kawan2 ke tempat pertandingan di Perbadanan Putrajaya. Saya jumpa Dania kat Perbadanan Putrajaya sebab nak hantar baju sekali dengan saya melepak sana  Sempat la saya ambik gambar Dania dan kawan2 tengah makan ni haa....


Ada 2 kumpulan yang mewakili Sekolah Menengah Dania ni ha. Setiap kumpulan ada 9 orang ahli kumpulan.


Jadual waktu dipaparkan di screen.  


Dewan yang sangat besar dan selesa. Ni dewan menunggu ni. 


Saya berwefie dengan junior sekolah saya dulu. SMK Damansara Jaya. Mengimbau kenangan sungguh la. Terlebey excited pula saya. 
 

Ayah Dania datang masa lunch. Tempat kerjanya pun kat area sini jugak. 



Sebelum Dania masuk sekolah menengah sini, Dania terlebih dahulu bersekolah di SMK Putrajaya Presint 18 (1). Terjumpa pula guru pengiring SMK Putrajaya Presint 18 (1) ni yang pernah ajar Dania selama 2 minggu. Cikgu ni ajar Dania Matematik in English sebab Dania masuk kelas DLP. 


Cikgu Rizal ni yang menjadi guru pengiring pasukan robotic ni. Cikgu Rizal ni ajar subjek geografi kelas Dania. 


Ni lah Lego Mindstorm. Kena program seakan melancarkan satelit di bulan. Saya memang tak reti lah bab bab ni. Jangan tanya saya. 
  

Belah kanan tu guru besar sekolah Dania kat Putrajaya. Takde jodoh lama kat sekolah Putrajaya ni. Kalau tak dapat sekolah Bangi ni memang stay ajer kat sekolah Putrajaya.


Hadiah disampaikan oleh DSU Tengku Adnan. Sekolah Dania takde menang apa2. Takpelah pengalaman tu yang paling berharga kan. Nanti Dania dapat la sijil peringkat kebangsaan untuk tambahan markah dalam PAJSK (Kokurikulum).
 

Bas yang Dania dan kawan2 naik ni. Baliknya saya yang ambik Dania balik.


Tuesday, April 25

Bukan Mauritius tetapi ...........



Saya ada buat post saya menang ke Mauritius. Umumnya pada bulan Januari lagi tetapi vouchernya dapat bulan April. Ini disebabkan tiba2 pengurusan Air Asia membatalkan penerbangan ke Mauritus sehingga Mac 2017. Rasanya baru je route ni dilancarkan. Akhirnya Air Asia bermurah hati nak bagi tiket saya dan suami ke Perth, Australia. Di saat ini tarikh belum dipilih lagi tapi adalah tarikh2 yang mungkin akan dipilih. Payahnya nak pilih tarikh.......
 
Saya pernah pergi Perth masa Dania berumur 1 tahun 9 bulan. Masa tu layan Dania je la. Dulu siap bagi Dania main masak2 dengan cawan dan sudu flight.  Kira kali ni kalau pergi pun Dania dah tak ingat tempat2 yang dilawati dulu....cuma mengimbau memori saya dan suami.
 
Insya allah kalau kami pergi, saya akan share dalam blog ni tempat2 menarik...


Hari Dialog Prestasi Sekolah Menengah

Pada 14 April 2017,  Sekolah Dania ada mengadakan Dialog Prestasi untuk result Ujian 1. Jadinya dalam jam 2 petang saya dah parking elok tepi sekolah. Kalau lewat sikit, bertembung pula dengan orang yang baru balik solat Jumaat. Orang pun tak ramai lagi memenuhi kerusi bahagian hadapan.


Murid Tingkatan 1 dan 2 beratur mengikut kelas masing2. 

 
Lepas je ucapan semua, ibubapa boleh la ke kelas anak masing2. Masa daftar disebabkan saya orang yang pertama, jadinya saya yang jumpa cikgu dulu. Dania dapat No. 4 dalam kelas masa Ujian 1 tapi masih ada improvement yang kena buat. Tak boleh leka. Sebelum balik minta izin cikgu nak selfie . Ni lah cikgu kelas Dania. Muda kan?....


Selfie pulak dengan kawan sekelas Dania dengan achik ni haa....


Sebelum balik, kita tour sekolah dulu. Ni Dataran Ibnu Sina. Dataran ni la perhimpunan diadakan. Tak tempias sebab ada bumbung. Tapi....disebabkan bumbung ni, kelas Dania kat tingkat atas nampak gelap.  
 


Sekolah ni banyak wakaf macam ni.



 
 
Gelanggang bola keranjang dan bola tampar. 


Laman Sains ni mengadap padang yang luas. Dania kata kekadang ada lembu sesat meragut rumput kat padang ni. 


Ni laluan 3K. (Kebersihan, Kesihatan dan Keselamatan).



Bangku batu ni dsumbangkan oleh pelajar cemerlang sekolah. Ada beberapa bangku batu jugak kat sekolah ni.
 

Bilik kesihatan tempat Dania cuci gigi. Ada nurse datang sekolah untuk check gigi. Rawatan percuma je lah. 


Beberapa pencapaian sekolah ni dipaparkan di dinding2 sekolah. 


Okay gambar last kat depan sekolah. 


Tercapailah impian untuk masukkan Dania kat sekolah yang terbaik yang boleh ulang alik. Ayah Dania memang seronok la sebab impian ayah Dania nak Dania dok 'asrama dalam rumah'  Moga anak2 kita berjaya tak kira la di mana anak kita berada. 

Monday, April 24

Kemeriahan Berbuka Puasa di Restoran Pot & Pan Putrajaya

Saya berkesempatan join preview media untuk kemeriahan buffet ramadhan di Pot & Pan PICC Putrajaya. Kekadang kita masa bulan puasa ni nak juga merasa airtangan orang lain. Mungkin dah jemu dengan masakan sendiri (kekadang saya macam tu ). Haaa...ni untuk anda yang nak kan iftar yang beraneka jenis. Iftar kat sini berkonsepkan 'International Iftar' dan juadah masakan melayu.
Diantara menu yang menarik perhatian saya ialah Nasi Briyani Buloh ni. Selalunya lemang yang dimasak di dalam buloh, kali ni nasi biryani pulak. Why not give it a try?.  


Pilihan air yang berwarna-warni untuk memenuhi selera anda. Errrr saya keep on bertambah air asam boi yang bagi saya sangat refreshing giteww...


Artis yang akan menghiburkan kita masa kita makan ialah Rosma AF.


Katanya hidangan antarabangsa, tempura pun ada. 




Chef ni tengah menyediakan pancake.


Cendol


Bubur


Nasi Kerabu ni saya cuba dengan ayam dan kuah ayam percik 


Ni saya cuba makan juga. Ikan dengan garam kasar. Saya makan begitu saja. Saya rasa kalau makan dengan nasi lagi kick. 


Chocolate Fountain dengan buah-buahan atau marshmallow. Yummy!. 


Jom jamu mata presentation makanan di dalam kuali besar. 








Seleksi kuih muih. 


Pizza pun ada.


Katanya ada 300 juadah anda boleh pilih. Saya dah sajikan dengan gambar makanan, kali ni kita tengok pula harganya.
RM98 / dewasa
RM49 / kanak-kanak (6 - 12 tahun)
Kalau nak grab potongan 15 %, bermula 13 April sehingga 15 Mei 2017, Restoran Pot & Pan menawarkan promosi buffet ramadhan.
Potongan 20 % pula bermula pada 21 April - 15 Mei 2017 di sini
Pihak korporat yang berminat untuk berbuka puasa boleh menghubungi talian 03-88876000 atau di sini atau sini

Apa tunggu lagi? Meh le booking