Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Sunday, May 24

Raya pertama tahun 2020 tidak seperti dahulu

Pagi-pagi dalam jam 10.30 ada video call masuk tapi saya tak dapat le nak pick up call. Sibuk nak masak nasi serai. Ok kita tangguhkan la pukul 11.00 pagi. Adik No 3 saya yang beriya. Disokong pulak kakak dia. Kakak yang ni macam takde mood la pulak raya tahun ni. Akhirnya masa ditunggu-tunggu kian tiba. Bervideo call 3 beradik. Saya yang call tu. 

Sempat la snap gambar masa video call ni. Kami adik beradik sepakat beraya di rumah masing-masing. Takde aktiviti kunjung mengunjung. Insya allah kalau semuanya beransur pulih, boleh la kita kunjung mengunjung atau buat aktiviti makan-makan pulak. Kunjung mengunjung yang kerajaan bagi di pagi Hari Raya ialah tak boleh melebihi 20 orang satu rumah. 

Kami adik beradik dah sibuk bertukar barang-barang 2 hari sebelum Hari Raya. Duit raya pun dah bagi. Tahun ni nampak tak berapa meriah sangat berbanding tahun sebelum ini tapi bunga api dan mercun tetap kedengaran meletup malam raya dan hari raya. Bunyi meriam buluh pun ada sesekali oh...


Ni adalah serba sedikit yang dihidangkan di pagi raya dan malam raya. Rendang daging tu masak malam raya lagi. Ayam percik dan nasi serai. Nasi serai ni suami saya kata rendang pun kena kalau makan dengan nasi serai tapi kalau ayam percik lagi kena. Mana taknya sampai makan bertambah. Hello bulan puasa turun berat badan, nanti raya naik balik pulak. 


Masa siap je masak rendang daging, makan dengan ketupat daun palas frozen. 


Makan juga dengan nasi impit. Saya tak buat kuah kacang. 


Saya masak rendang dengan menggunakan pes rendang Bonda Rozita ni haa...rasanya?....serius sedap. Ni antara barang yang adik saya hadiahkan 2 hari sebelum raya jadi saya pun try la masak. Tumis bawang putih dan bawang merah, masukkan pes rendang (saya masukkan 1 paket. Ada 3 paket dalam ni), letak serai yang diketuk 2 batang, santan, masukkan air sedikit ikut kepekatan kuah rendang yang kita nak, masukkan cili api hiris halus, masukkan daging yang telah direbus terlebih dahulu dan last sekali daun kunyit yang dihiris halus. Tunggu air kering sikit baru tutup api. Memang sedap. Memudahkan sungguh. Dah orang bagi jadi saya cubalah masak ye tak?. 


Lepas zohor tengok movie sama-sama "Shif Malam Raya" lakonan Yoe Parey, Asif dan lain-lain. 

So simple je la sambutannya sebab duduk rumah ajer. Solat aidilfitri pun kena buat dekat rumah. Kalau tak, boleh solat dekat surau dekat dengan rumah atau kalau balik kampung, solat dekat masjid di kampunglah. 

Selamat Hari Raya Adilfitri
buat semua di mana pun anda berada!
Stay safe ya!

Raya you alls bagaimana pula? 

Monday, May 18

How i celebrate my birthday

Semalam, tarikh hari lahir saya iaitu pada 17 Mei 2020. Macamana saya celebrate hari jadi saya kalau bukan zaman PKP dan PKPB ni?, normally saya dan family akan keluar makan bersama. Tak kira la kat mana pun janji makan kat luar. Selalunya akan ada lah 1 slice kek atau kek kecik ke....kami akan makan lepas balik dari makan kat luar. 

Saya dapat whatsapp ni pada 16 Mei 2020 dari seorang kawan saya. Terkejut juga la sebab apa?. Selama ni memang saya ada follow satu IG ni. Kedai kek ni buat kek yang sangat-sangat lawa dan warnanya pun sangat sweet. Tup tup kawan saya suruh pick up kat situ. Macam tau tau je saya suka tengok kek kat kedai tu. 

Alasannya pick kat situ supaya senang la saya nak pick up. Dekat dengan rumah. 



Kebetulan time pick up pada jam 3.30 petang, saya bertolak dari rumah jam 3.30 juga sebab nak bagi masa mereka prepare la kek saya. Hehe. **mode excited**. Dania kata nak ikut jadi dia pun ikut sekali. Hisshhh asyik nak ikut ummi je. 😅😅😅. First time la nak pergi kedai kek ni tapi saya familiar juga la tempatnya sebab area berdekatan saya pernah beli kek butterscotch area situ. Cuma ke exact kedai kek ni je baru first time. Guna google maps akhirnya tiba kat depan kedai. Masa tu hujan turun renyai-renyai. Comel kedai keknya. Takde pulak saya ambik gambar sebab hujan kan. Kena tulis kat kertas kosong then pass ke staff dalam kafe. Kita tak dibenarkan masuk ke dalam. 

Ni gambar saya ambil dari Facebook Rara Kitchy 

Wahhhh comelnya kedai kek ni. Selama ni saya dok follow IG ajer. 

Credit : Rara Kitchy

Double teruja bila tengok half cake saya. Terharu betul saya. Ini betul-betul surprise ni. Dia kata dia tahu saya suka warna purple jadi dia pilih kek yang ada warna purple. Hairan lak saya sebab saya minat warna ni dah lama. Since sekolah menengah rasanya. Hehe. Ni kek dari bahagian atas. Suka sangat warna kek ni lembut ajer warna pastel. 


Kek dari arah belakang. 


Ni kek dari arah hadapan. 


Kotak kek pun agak besar. Cantik pinky warnanya. Dania pun excited tengok kek yang cantik ni. Oh ya ini perisa Chocolate Moist. Sedap. Cream kat luar tu tak manis sangat. 


Lepas pick up cake, saya ke Alamanda sebab nak renew lesen memandu. Kawan saya ada yang kata boleh start renew hari isnin tapi suami saya dah datang renew sini awal lagi. Alhamdulilah sempat ke sini. Last customer sebab Pejabat Pos dalam Alamanda ni tutup jam 4.30 petang. Pejabat Pos dalam Alamanda ni buka hari ahad. Memang ada seorang je kat dalam ni. Tak payah tunggu lama pun. Settle buat lesen memandu, 3 tahun terus saya buat. Specialnya buat masa hari jadi saya 💓💓💓 Lepas tu saya dan Dania beratur kat Tealive pulak. Dah settle beli Tealive baru la bertolak balik. 


Elok je tiba rumah, adik Lalamove kata datang nak hantar kek. Sedang elok sangat la. Ni lah pavlova saya. Specialnya pavlova ni saya tempah dari cikgu sekolah rendah Dania dulu. Pernah juga jadi cikgu kelas Dania masa Darjah 5. Pavlova daripada Meringueliciouss Size dia sangat besar dan berat dalam 1.9++ kg tau. Dipenuhi dengan buah. Haa tengoklah meriah ke tak?. Sedap juga pavlova ni sebab tak manis sangat. Dania kata rasa macam ice cream. Tak habiskan semua. Siap simpan lagi untuk esok. Size 'giant' ok!!!


Alhamdulilah untuk rezeki hari ni. 

Terima kasih saya ucapkan diatas ucapan dan doa yang diterima di facebook, whatsapp, instagram. Ada dari adik beradik, makcik-makcik, sepupu, kawan office lama di Kontena Nasional, kakak kepada kawan, kawan facebook, kawan blogger, kawan contest, kawan-kawan UITM Dungun dan Shah Alam, kawan-kawan AJK KSIB sekolah Dania sekarang, cikgu Dania dan semua yang memberi ucapan dan doa. Saya amat menghargainya. 

Hadiah dari suami?....rahsialah 😉😉😉
Adik saya seorang bagi gold bar PG 1g, seorang lagi bagi tudung Neelofa dan kain berkerawang dari Bandung. Siapa pula yang pergi Bandung ni? Hmmm....
Terima kasih adik-adik 💗💗💗

Monday, May 11

Hadiah dalam perjalanan menemui penerima

Baru-baru ni saya ada post yang saya ada order jute bag kan?. Ok actually jute bag ni pun dah selamat saya terima. Sekarang ni walaupun Poslaju tapi dah tak berapa nak laju mana sebab kita sedia maklum lambakan barang-barang kat Poslaju kan?. 

Ok...anyway, ni lah beg tu live. Hehehe. Dalam website tu tak boleh nampak material dia kan. Bila dah tiba, ok saya suka. Setiap bag ada twilly masing-masing jadi saya dah siap pasangkan kat semua beg. Material beg yang digunakan ni mesra alam. Menggunakan recycle material. Eco friendly product. Dah selamat pos dah pun. Bila track and trace semua dah tiba kat delivery facility dah. Maknanya akan dihantar ke tuan punya bila-bila masa je. 


Saya dah rasmikan masa pergi beli groceries. Semua dalam beg tu termasuk udang lah, sayur-sayuran, cendawan, butter dan banyak lagi. Boleh tahan berat la saya yang bawak. Jadi dah tak payah guna plastik dah. Save the earth!.


Haa yang ni design khas untuk hari raya. Limited edition. Jute bag ni ada glitter. Dalam gambar ni tak nampak. Kalau tengok kat website https://www.famsymall.com/collections/jute-bag dah sold out dah. 


Hadiah The Body Shop sempena hari jadi adik saya pun dah selamat adik terima. Hadiah yang dibeli ni dari range Mother's Day Gift jadi akan terima sebelum 10 Mei 2020. Adik saya kata tiba pada 7 Mei 2020 lagi. 

Memang datang sebijik dalam gambar kat online The Body Shop. Sekarang ni kedai The Body Shop pun dah buka jadi kalau nak beli barang boleh ajer terus ke kedai. Nasib baik adik kata dia suka bau The British Rose ni. Nampaknya macam saya pun nak beli juga tapi kena tunggu hari jadi saya pula sebab member The Body Shop boleh dapat potongan 25% untuk semua barang sempena birthday. Yayyyy.....


Dah nak masuk hari kelapanbelas berpuasa dah. Tahun ni nampaknya macam saya tak beriya nak order kuih raya. Idak memang tak lepaskan peluang setiap tahun. PM pun announce PKPB dilanjutkan sehingga 9 Jun 2020 kan?. Moga cepatlah clear kuman yang tak nampak ni. 

Monday, May 4

Dangerous Lies

Credit : Google

Berkesempatan lagi untuk review movie Dangerous Lies yang diterajui oleh Camila Mendes sebagai Katie. Eiii comel betul Camila ni. Jessie Usher sebagai Adam. Suami kepada Katie. Ada juga Cam Gigandet sebagai Mickey Hayden. Cam Gigandet ni pernah berlakon watak James dalam Twilight. Jika anda masih ingat movie Twilight la kan. James ni yang ikut Bella sebab Edward Cullen bunuh makwe dia bernama Victoria. Ok habis part Twilight. 

Movie ni mengisahkan seorang wanita muda bernama Katie yang kahwin muda bekerja sebagai penjaga kepada warga tua yang kaya bernama Leonard. Katie ni terpaksa bekerja untuk menolong suaminya membayar bil. Pada suatu hari, Katie meluahkan kepada Leonard yang dia perlukan duit untuk membayar bil tertunggak. Leonard kata dia ingin membantu tetapi Katie kata dia tak nak ambil duit tapi disebabkan Leonard pernah memberitahu yang beliau memerlukan tukang kebun,  Katie minta Leonard tawarkan suaminya Adam bekerja sebagai tukang kebun. Bayangkan rumah yang sangat luas dan kawasan rumahnya dipenuhi pokok-pokok perlukan penjagaan yang rapi. Dulu pernah ada tukang kebun tapi setelah itu tukang kebun tersebut tidak muncul lagi di rumah Leonard. Leonard juga memberitahu Katie yang dia selalu terdengar orang berjalan dalam rumahnya. Katie kata mana mungkin ada orang kerana Leonard tinggal keseorangan. 

Credit : Google

Akhirnya Adam, suami Katie diterima bekerja sebagai tukang kebun di rumah Leonard. Ada satu hari tu Katie pun mendapat bayaran sebab bekerja sebagai penjaga Leonard. Bila tengok cek yang dia dapat, rupanya Leonard bagi lebih. Ingat tak Leonard kata nak tolong bagi duit untuk meringankan beban Katie yang kata perlukan wang untuk membayar bil tertunggak?. Katie nak call balik Leonard tetapi suami dia kata bank in dulu duit tu dan settle apa yang tertunggak dan keesokannya baru la tanya Leonard. Mungkin Leonard tersilap tulis cek. Katie cuba telefon Leonard tapi tidak berjawab. Tak silap saya cek itu tertulis USD 7,000. 

Credit : Google

Keesokannya seperti biasa, Adam dan Katie ke rumah Leonard. Katie membuat sarapan pagi dan mendapati Leonard mati dalam tidur sambil mendengar lagu kesukaannya. Polis pun datang untuk membuat siasatan. Sebelum itu, Adam terjumpa peti harta (treasure chest) yang penuh dengan wang yang bernilai lebih daripada USD 100,000 ++ di dalam bilik berdekatan dengan mayat Leonard ditemui. Duit itu kemudiannya disimpan ke dalam peti simpanan selamat (safe deposit box) sebuah bank. Dalam pada masa yang sama Hayden yang mengaku sebagai agen hartanah mengintip Adam dan Katie di bank.

Seorang polis bernama Detektif Chesler menanyakan Katie siapa yang akan menanggung kos pengkebumian Leonard?. Katie kata Leonard selalu memberitahunya jika beliau mati, beliau ingin dibakar dan abu mayatnya diletakkan di laman rumahnya. Pada hari pengkebumian Leonard, seorang wanita yang mengaku peguam Leonard yang bernama Julia datang dan memberitahu Katie satu hal. Rumah besar milik Leonard telah diwasiatkan kepada Katie. Apa lagi terkejutlah Katie dan suaminya Adam.

Mereka berpindah kepada kehidupan yang lebih baik. Ketua agensi pekerjaan tempat Katie mohon kerja  iaitu Calvern mengesyaki Katie penyebab Leonard mati dan mungkin ada muslihat. Ye lah takkan lah seorang tua yang kaya tiba-tiba menghadiahkan rumah kepada Katie yang baru bekerja 4 bulan?. Tambahan pula Calvern mendapat tahu yang Leonard membayar Katie wang yang lebih daripada gaji yang ditetapkan untuk Katie. 

Agen hartanah Hayden pula datang untuk menawarkan jika Katie mahu menjual rumah Leonard. Katie mengatakan beliau tidak akan menjual rumah tersebut. Hayden mengatakan bahawa kliennya amat berminat dengan rumah Leonard yang sekarang ni menjadi hak milik Katie. 

Nak dijadikan cerita pada suatu hari Katie datang memeriksa bilik tukang kebun dan terkejut kerana mendapati mayat tukang kebun Leonard ada di bilik tersebut. Ini berdasarkan cek yang tertulis nama tukang kebun yang lama. Cek tersebut tidak pernah ditunaikan. Leonard pernah memberitahu Katie nama tukang kebun lamanya yang menghilangkan diri dan tak datang kerja kat rumah Leonard. Apa  yang lebih mengejutkan, satu uncang berisi berlian ada berdekatan mayat tukang kebun tersebut. 

Detektif Chesler ada menyatakan perasaan ragunya terhadap suami Katie iaitu Adam. Dia memberitahu yang manusia mungkin akan berubah jika telah kaya. Katie pula selalu merujuk kepada peguam Leonard bernama Julia. Katanya jika ada apa apa yang meragukan dengan properti Leonard, pihak polis mungkin akan mengeluarkan waran untuk memeriksa properti tersebut dan kemungkinan properti tersebut akan ditarik balik hak miliknya daripada Katie. Adam sentiasa mengulang cakap bahawa dia tidak sanggup untuk kembali kepada kehidupan lamanya. Ye lah kehidupan yang penuh dengan hutang piutang. 

Adakah suami Katie mempunyai niat yang tidak baik?
Siapakah agen hartanah Hayden? 
Dapatkah pihak polis menemui berlian di rumah tersebut? 

Pada akhir cerita, suami Katie....Adam ada mengatakan perkataan 'taman'. Apa maksudnya?

Jalan Cerita : 5.0 / 5.0 Pada mulanya nampak macam tidak ada apa-apa yang istimewa dengan movie ini sehinggalah rumah yang tersergam indah menjadi hak milik Katie yang baru bekerja dengan orang tua kaya Leonard baru 4 bulan. Apa kes pula dengan Hayden yang sentiasa mengekori Katie dan Adam ke bank dan sering ke rumah Leonard untuk membeli properti tersebut membuatkan hati ini terdetik nak tahu apa yang menyebabkan Hayden berminat sangat dengan rumah Leonard. 

Pelakon : 4.0 / 5.0 Watak Adam ni bagai penuh dengan muslihat menyebabkan kita terfikir tentang kemungkinan Adam ada niat yang tidak baik. Watak yang dimainkan oleh Camila Mendes ni lebih kepada watak kesian, penyayang dan bertimbangrasa. Tengok layanannya kepada Leonard penuh dengan keikhlasan dan penuh dengan kasih sayang. 


Keseluruhan : Best la movie ni. Memang kena la dengan taste saya dan suami. Siapa yang jahat sebenarnya akhirnya dapat dirungkaikan pada akhir movie ini. Sangkaan saya ternyata meleset. Saya ingatkan xxxxxxx yang berniat jahat rupanya sangkaan saya meleset. Pandai movie ni twist minda saya ye?. 😏😏😏




Sunday, May 3

Hadiah Hari Ibu dan Hari Lahir

Hari lahir adik saya kena pulak time kita kena penjarakan sosial. Payah juga nak cari hadiah time ni kan?. Nak pergi shopping mall pun kalau mereka buka pun risau juga kalau kena bersesak-sesak. Kebetulan saya ni member The Body Shop Malaysia. Ada pulak promo hari ibu. Jadi saya pun belek la apa yang patut. 

Ni ha promo kat website https://www.thebodyshop.com.my/ Asal buka phone, promo ni pun menari-nari. Wajib la mengintai kat website ni. 😉😉😉. Ni promo Mother's Day Gift Set. 


Credit : The Body Shop Malaysia

Saya tengok la promo yang ada, ada range dari Strawberry, British Rose, White Musk dan banyak lagi wangian. 


Credit : The Body Shop Malaysia

Bila tengok satu-satu, yang paling menarik minat saya ialah range dari British Rose. Pernah tak you alls bau British Rose Body Shop?. Bau dia sangat menepati citarasa saya sebab wangi sangat. Saya kalau nak cari hadiah adik-adik saya ni mesti nak cari hadiah yang saya akan suka kalau saya dapat hadiahnya. 

Credit : The Body Shop Malaysia

Inilah set British Rose yang menarik hati saya ni. Apa yang ada dalam set Mother's Day ini ialah :

  • British Rose Shower Gel 250ml
  • British Rose Body Yogurt 200ml
  • British Rose Soap 100gl
  • British Rose Hand Cream 30ml
  • Pink Bath Lily made with recycled plastic
  • Enriched with the essence of Community Trade roses handpicked in England

Bauan bunga ros tu dari bunga ros yang dipetik dari England. Kotak berwarna merah jambu siap ribbon ni dah cantik sangat kalau nak bagi hadiah kan?. 

Credit : The Body Shop Malaysia

Ok selamat dah beli gift set ni. Hadiah Mother's Day ini pula akan dihantar kepada penerima pada 10 Mei 2020 sempena Hari Ibu. Pembelian mesti dibuat pada atau sebelum 5 Mei 2020. Tarikh hari lahir adik saya ialah pada 20 Mei 2020. Takpe lah hadiah tiba awal pun. Sekarang ni macam tak boleh nak agak bila akan sampai barangnya sebab selalunya barang akan tiba lewat daripada sepatutnya. Poslaju dah tak laju macam biasa dah. Mau dekat seminggu juga lah nak tunggu barang kan?. 

Harapan saya agar adik saya akan sukalah dapat hadiah ni dari kakaknya.....moga selamatlah tiba hadiahnya seperti yang dijanjikan The Body Shop Malaysia pada 10 Mei 2020. 

Kalau you alls minat nak bagi hadiah Hari Ibu boleh la ke website The Body Shop Malaysia ye?. 

Saturday, May 2

Buyer Beware

Credit : Google

Saya ingat movie ni movie Hong Kong tapi sebenarnya banyak adegan dibuat di Malaysia dan pelakonnya juga ada pelakon cina dari Malaysia. Ok Buyer Beware ni diterajui oleh pelakon handsome Carlos Chan sebagai Charlie. Charlie menghadapi masalah membayar bil hospital kerana ayahnya terlantar koma dan kebetulan pada masa yang sama putus cinta pula dengan teman wanita yang materialistik bernama Shermaine. Bagai jatuh ditimpa tangga pula. 

Charlie diterima bekerja sebagai agen hartanah untuk sebuah syarikat yang terkemuka. Charlie sebenarnya ditugaskan untuk menjual hartanah yang berhantu. Ada sebuah apartment yang dijual oleh Charlie kepada pasangan suami isteri yang mempunyai seorang anak perempuan yang masih kecil. Rumah itu pada mulanya nampak macam normal tetapi pada suatu hari, sedang ibu memasak dan ayahnya mandi. Tiba-tiba air pancuran di bilik mandi menjadi panas. Ibu pula ternampak anak perempuannya yang memanjat palang di balkoni. Rupanya anak perempuannya ternampak bayangan anak patungnya di kawasan balkoni sedangkan sebenarnya anak patung itu di luar balkoni. Ibu dan ayah yang bergegas keluar untuk menyelamatkan anak perempuan mereka gagal kerana pintu cermin di balkoni terkunci dan tidak boleh dibuka menyebabkan mereka gagal menyelamatkan anak perempuan mereka. Akhirnya anak perempuan mereka terbunuh. 

Credit : Google

Charlie juga turut menjual rumah flat yang berhantu kepada kawan baiknya bernama Earnest. Bila Earnest memberitahu rumahnya berhantu lalu Charlie mencari informasi di dalam internet dan menemukan rupanya rumah tersebut pernah terbakar dan ada mangsa yang mati kebakaran di dalam kejadian tersebut. Ada juga kelibat entiti yang terbakar ditunjukkan di dalam rumah tersebut. 

Ingat tak awal tu ada saya cerita fasal teman wanita Charlie bernama Shermaine kan?. Shermaine ni dah berkahwin dengan hartawan dan Charlie ada menjual sebuah rumah banglo kepada Shermaine dan suaminya. Walaupun banglo tersebut cantik tetapi masih simpan misteri. Terdapat kelibat entiti di dalam rumah tersebut. Shermaine juga turut dirasuk dalam rumah ini. 

Siapakah pemilik syarikat tempat Charlie bekerja?. Haa kalau nak tahu kena la tonton ya. 

Jalan Cerita : 3.5 / 5.0 Setelah tengok bagaimana setiap rumah yang dijual mempunyai entiti tersendiri. Takut dan terkejut la jugak. Ada adegan Charlie kena tumbuk, siapa yang menggunakan ilmu sihir, akhirnya ending laaa.....😃😃😃. Ok tak nak jadi spoiler movie. Kena la tonton. 

Pelakon : 3.5 / 5.0 Teraju utama filem Buyer Beware ni Carlos Chan ni pernah menang pelakon terbaik Huading Awards. 

Keseluruhan : 
Filem yang agak menarik untuk ditonton bagi peminat filem seram kerana ia merupakan filem yang ada unsur seram dan sihir. Jarang tengok sihir dalam filem cina kan?.  Haa dalam Buyer Beware ada. Banyak entiti dalam satu masa. Selalunya entiti tu mungkin sejenis je kan dalam filem yang lain. Disebabkan setiap rumah yang dijual ada kisah tersendiri jadi banyaklah entiti yang terlibat.