Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Saturday, May 31

Bersantai di Putrajaya

Putrajaya merupakan port favourite kami juga. Sementara nak tunggu solat maghrib, berphotoG dulu di tasik berdekatan masjid besi. Masjid besi ni merupakan masjid kegemaran kami kerana masjid besi ni tak berapa sesak dibandingkan dengan masjid putra yang terletak berdekatan dengan dataran putrajaya. Nak parking pun susah. Nama sebenar masjid besi ni ialah Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin.


Dania dan ayah. 


Binaan besi yang banyak di masjid besi. 


Terjumpa pokok ni. Siapa tahu? Actually namanya agak lucah


Close up buah ni. Kalau kat Kedah masa hubby kecik-kecik dulu memang makan buah ni. Bila saya rasa, saya tak suka sangat. Baunya sebijik bau kuah rojak (petis). Kalau nak tau nama buah ni cuba tanya orang Kedah. Hehehe. 


Friday, May 30

Pizza dihatiku :-)

Ada nampak pizza berbentuk hati kat facebook. My friend yang order. Kebetulan ada satu malam tu malas nak masak atau keluar jadinya order online ajer kemudian came across pizza berbentuk hati. Terus order bentuk ni. Pizza ni untuk pizza Hari Ibu. 


Dah cuba???

Thursday, May 29

Moga perjalanan kami selamat ke destinasi yang dituju...


Moga perjalanan kami selamat. Pagi lagi maybe bertolak dari rumah ke airport kerana flight kami petang. Doakan perjalanan kami selamat yer :-) Pertama kali kami ke negara Uncle Sam. Dania teruja kerana kami nanti akan cover 3 theme park iaitu Disneyland di Anaheim, Universal Studio dan Sea World di San Diego. Selain daripada itu, kami akan ke San Francisco, Yosemite, Silicon Valley, Las Vegas, Grand Canyon South Rim. 


Beautiful photo taken from here

Teaser Nippon Paint tolong rumahku! Bersama Era FM

Pagi yang ceria seawal 9 pagi lebih, team produksi, bahagian promosi Era FM, wakil dari Nippon Paint dan team cat dah datang bertandang ke rumah saya.

Ambik kesempatan berphotoG sementara orang masih tiada. Bihun tempahan tiba seawal 8.30 pagi. Saya sediakan roti krim juga bersama air mineral. 


Ni team produksi. Yang tengah makan tu sebenarnya bagitau saya yang beliau juga yang datang masa Kak Engku Sinar FM datang rumah saya bagi sarapan tempohari. Hehehehe....saya tak perasan pun beliau. Cerita cabaran sarapan sihat bersama Nutrisoy dan Sinar FM di sini. Memang ada la muka Patrick kat link tersebut. Hehehe. Baru saya perasan. Wakil promosi Era fm yang perempuan membelakangi kamera ni. 


Rumah saya sebelum ubahsuai. Yang pakai tudung tu wakil daripada Nippon Paint. 



Pasukan cat dah mula mengacau cat dan buat persediaan. Saya confirm balik cat yang dipilih. Ada 5 orang tukang cat yang juga tukang membersihkan rumah dan tukang angkat barang. 


Masa ni tengah tunggu apa tah, saya lupa. Hubby ada sekejap kemudian bergegas ke office sebab nanti tengahari nak balik ke rumah sebab nak shoot bersama Ray dan Haniff Era FM. Nama hubby yang menang pengubahsuaian daripada pihak Nippon Paint ni. 

Wajah rumah saya setelah ditransformasi akan saya update setelah pihak Era FM update pengubahsuaian rumah saya di web Era FM. 

Tuesday, May 27

Consolation prize winner cuti-cuti bersama Indocafe

Baru-baru ni bila diumumkan di web Indocafe, saya salah seorang pemenang minggu ke 3 Cuti-Cuti bersama Indocafe. Dapat hamper Indocafe bernilai RM150.


Ni lah hamper yang agak berat yang baru saya collect. Segalanya Indocafe. Yang buat berat tu 2 mug Indocafe. 


Monday, May 26

Piala Thomas 2014 milik Jepun

Malaysia kecundang pada Jepun dengan 3-2 tetapi kita kecundang dengan bermaruah. Takpe kita cuba lagi. Nampaknya tahun ni Jepun meningkat yer. 

Tahniah Jepun!!! Tahniah juga Malaysia sebab main bersungguh-sungguh. Haaa....sape yang mengharapkan cuti tu?....hehehe...tak menjadi kenyataan yer :-)

Hari kami meluangkan masa bersama :-) pada 17 Mei 2014

22 tahun yang lalu, Piala Thomas milik kita Malaysia pada 17 Mei 1992. Saya dilahirkan pada 17 Mei jugak! Hubby tanya nak makan kat mana?. Serai Empire Subang menjadi pilihan memandangkan hubby kena work from home dan kami kena balik awal juga. Ni antara photo yang hubby snap masa birthday saya. 


Nasi tumpang pilihan hubby. Siapa nak tumpang? meh meh...hehe.


Sar Ying Yong pilihan saya. Hidangan yang sama saya pesan kalau makan kat Mohd Chan :-)


Air serai special mint dengan aiskrim sorbet yang masam...huhuhu :-)


Goreng pisang madu untuk dessert kami. 


Dania pilih beef burger kids :-)


Lepas tu ke Shah Alam sebab nak singgah TNB bayar bil. Kami solat kat Masjid Negeri Shah Alam sebelum jalan kaki ajer kat taman berdekatan dengan Masjid Negeri. Ni antara shot yang diambil. Ibu dan anak. 


Hari jadi saya sangat bermakna kerana dapat meluangkan masa dengan yang tersayang. :-) Terima kasih kepada mereka yang menyampaikan ucapan melalui fb dan sms yer :-)

Wednesday, May 21

Pemenang Nippon Paint Tolong Rumahku! bersama ERA fm

Last week seorang interior designer (ID), 2 orang wakil dari Nippon Paint, Seorang wakil ERA fm, Seorang wakil dari PR telah berkunjung ke rumah saya pada hari Rabu 14 Mei 2014. Hubby 1/2 day sebab nak tunggu rumah. Nama hubby shortlisted untuk peraduan ini.

Kami berbincang tentang warna cat yang akan dipilih untuk melatari dinding rumah saya. Hubby nampaknya tanya soalan sikit ajer. Errr nampaknya wifeynya agak dominan. Hehehe. Kemudian ID sibuk la nak tengok dengan kos yang ada sebanyak RM10,000 apa yang boleh dibuat dengan budget tersebut. Apa yang perlu ditukar untuk memberi kelainan terhadap ruang tamu rumah kami. RM10,000 merangkumi kos untuk orang cat, cat dan perabot. Kalau campur-campur semua tak banyak la tinggal untuk kami. Tukang cat dah 3-4 orang. Tak masuk lagi seorang videographer yang akan ambik gambar sebelum dan selepas rumah ditransformasi. 


Print screen taken from here

Semalam, baru hubby dapat call yang Fella Design nak hantar perabot hari ini (Terkejut sebab tak bagitau menang dah bagitau ada orang nak hantar perabot). See how. Bukan banyak perabot yang akan ditukar. Nama pun Nippon Paint jadinya yang nak highlight adalah cat Nippon yang terbaru. Nippon Momento. Bersyukur juga kerana kalau sesaje nak cat rumah tu idak le. Bagi plain colour ajer...Hehehe. Warna merah (lembut sikit pada warna merah menyala) ada dash of silver menjadi pilihan kami. 

Target kerja cat dari 9 pagi - 5 petang. Moga dipermudahkan urusan....Tahniah hubby sebab menang (Agak2 hubby ke yang masuk contest ni?....hehehe) Agak-agak deejay manalah yang akan tolong cat rumah kami ni yer? Ray ke Haniff ke? :-)

Monday, May 19

Makan Time : Old Timer Kopitiam, Taman Tun Dr. Ismail

Restoran ni saya makan dengan Ayu 2 minggu lepas. Kebetulan Dania kena stay back sebab ada latihan sukan balapan sehingga pukul 4 petang. Jadinya lama sikit la masa saya. Ayu Rafikah yang pilih restoran ni.

Pilih-pilih nak makan apa. 


Old Timer yang kat Bangi tu saya dan keluarga pernah berkunjung ke situ.


Ni deko di dalam restoran ini. 


Boleh juga kalau nak makan kat luar. Yang berborak kat luar tu pun lama kat restoran ni macam kami gak. Hehehehe....


Milo tabur ni sedapnya bila minum time panas terik. 


Barli ais yang menyegarkan.


Mee pilihan saya dimasak ladna. Nyumssss sedap...


Ayu pilih nasi lemak. 


Sibuknya makcik ni haihhh....


Kami lepak lama kat sini dari 11 pagi - 2 petang. Amacam??? Hehehe...Lama tak berborak. Sekali berborak lamalah. Masa kat parking pun sambung borak lagi...Ngeeee.....

Saturday, May 17

My Birthday is Today 17 May 2014

Hari ni pagi, dok kat rumah ajer sebab hubby kena work from home. Lepas Zohor baru ke Serai Empire Subang. Ingat nak pergi ke Serai di Paradigm Mall tapi takut LDP jam masa ni.


Review kat Serai ni saya update later ya :-) 

Friday, May 16

Gelak di pagi hari

Hubby call service center nak tanya khabar kereta kami.

Hubby : Hello...saya nak tanya pasal kereta XXXXX saya.
Service Advisor : Ok....beri nombor kereta.
Hubby : XXX XXX.
Service Advisor : Eh takde kereta tu kat sinilah.
Hubby : Eh....saya hantar hari sabtu lepas. Saya deal dengan Aru.
Service Advisor : Aru? Takde nama Aru kat sini. Aru tu gemuk ke tinggi ke? 
Hubby : Dia rendah dan kurus.
Service Advisor : Pas phone sana sini.
Hubby : Ini service center mana?
Service Advisor : Sg Besi.....
Hubby : Ohhhhh patutlah takde saya hantar service kat Balakong 


Wife dengar cerita gelak sampai sakit perut sebab wife dier bagi nombor yang salah   

Thursday, May 15

Bila ummi dapat awal hadiah harijadi

Lagi 2 hari umur saya pun meningkat lagi 1 anak tangga. Semalam semasa ambik Dania kat sekolah, tanya la Dania 

Ummi : Dah beli ke hadiah ummi?
Dania : Dah. 
Ummi : Bila nak bagi ummi?
Dania : Tak tahu lah. 

Sekali...bila saya mintak nak tengok, Dania pun bagilah. Cantiknya....Dania bagi saya bekas kecik nak letak cincin atau kerongsang. Pandai pulak tu pilih warna pink yang sangatlah sweet. 


Dania siap keluarkan duit tabung dia nak belikan saya hadiah ni kat book shop. Alahhhh so sweet. Love you Dania !!!

Monday, May 12

Singgah Munawwarah sebab .....................

Tahukah anda, pada bulan kelahiran anda kita boleh apply birthday voucher kat Munawwarah Taman Tun. Saya pun baru tahu itupun kebetulan nak beli tudung ni. Birthday voucher bernilai RM25. 

Saya beli tudung Iriesya selendang T warna olive. Berkenan bila nampak Kak Ina (Haslina Ali) upload dalam facebook. 



Tudung Iriesya ni tudung soft awning. Warna classy sangat. Saya beli tolaklah birthday voucher RM25. Dapatlah murah sikit tapi tak le semahal tudung Fareeda. Yang penting tudung ni labuh melepasi dada. 


Dah lama tak shopping kat Munawwarah. Tau tau banyaknya kedai. Munawwarah ni kedainya bukan setempat. Kena jalan jugak dari satu kedai ke kedai yang lain. 

Bila kereta sakit

Hari sabtu minggu lepas lepas hantar Dania ke Sekolah Kebangsaan sempena sekolah ganti dan siap breakfast di nasi lemak Seri Petaling, hubby call nombor Volkswagen assist. Dalam masa 45 minit - 1 jam, tow truck datang. Kereta kena naiklah lori ni. Niat di hati hubby nak ikut lori ke service center tapi bawak awek la pulak. 



Jadinya pergi service center naik kereta. Dok ikut belakang lori sampai 1 tempat lori hilang. Cuak jugak dia ikut jalan mana la pulak. Hubby kata jangan dia hantar awek tu kat tempat lain dah...


Ok....lori bawak kereta pun dah tiba. Psst...ha tu tengok awek tu. Pakai spec hitam oiii :-)


Lepas dah settle dengan service advisor terus relaks kejap sambil minum teh tarik ni. Niat di hati nak makan kuih2 kat sini tak jadi sebab cleaner tak tau kuih ni beli kat mana.Kereta kami ni ada masalah under power bila bawak padahal kuasa turbo. Bagi check la dan tengok apa masalah sebenarnya.


Tengok2 dulu kereta kat showroom. 


Masuk nak test Passat pulak. Design sporty. Bumbung agak rendah. Macam ala-ala Mazda 3 saya dulu bila mana bumbungnya rendah. 


Susah hati sungguh bila kereta sakit. Nasib saya ada kereta lagi satu jadinya mudah sikitlah. 

Friday, May 9

Makan Time - Halia : : Sime Darby Convention Center

Saya dan keluarga berkesempatan untuk Hi Tea di Halia. Saya beli kupon di My Deal. Seorang RM35. Kalau tak harga asal RM60++ untuk seorang. Ini adalah kunjungan saya dan keluarga yang pertama. 


Nama saya menanti di meja. 


Apa nak makan ni?. Deretan pemanis mulut ni. 


Yang ni pulak ada antaranya saya rasa iaitu kerabu mangga :-) 


Saya mulakan dengan sotong kangkung :-)



Dan....dim sum....warna hijau tu saya kurang gemar sebab dim sum lada hitam. 



Dania mulakan dengan karipap. 


Hubby makan nasi beriani dengan udang. Perghhhh tengok udang pun dah buat saya nak makan jugak udang gemuk-gemuk ni. 



Saya kemudian ambik kuey tiaw goreng dengan perut lembu dan 3 ekor udang.  



Dania nak makan dim sum dan pau pulak. 



Dania ikut ummi round kat sini. Sayang nak makan apa?



Sedap juga puding roti ni dimakan dengan sos. 



Dania makan aiskrim strawberry ditabur sprinkle. 



Mintak tolong staff ambik gambar family. Gaya pegang DSLR dah ada dah tuh. Hehehe. 



Bubur durian hubby ambik ni. Sekali bawak ke meja.....semerbak bau...



Nyumssss kerabu mangga makan begitu saja. 


Espresso ni 1/2 cawan ajer tapi even dah masukkan 1 paket gula. Pahit ya amattttt!!!


Deko halia melatari dinding Halia. 


Dekorasi dalam Halia. 


Tumpang ambik gambar kat luar ni. Ballroom near Halia. 



Cantiknya deko. Ni maybe wedding malam nanti. 


Tak sangka pulak malamnya my friend Jona pergi ke wedding ni. Bila tengok gambar yang beliau upload, eh macam ballroom yang kami tengok petang tadi ajer :-) 



 Ruang solat ada disediakan berdekatan dengan Halia jadinya agak convenient :-)
Jom berHalia!!!.