Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Saturday, September 29

Cuti Hari Malaysia ke mana kita ni?

Minggu sebelum ni ada cuti panjang 4 hari yang jatuh pada Hari Kebangsaan dan Awal Muharram. Katanya minggu ni jalan sangat jam. Kami ambik pendekatan bercuti pada cuti Hari Malaysia. Check in pada 16 September dan check out pada 17 September. Book hotel Avillion Port Dickson ni pun last minute. Booked pun dapatnya bilik Duplex Queen. Bilik hotel 2 tingkat. 

Nak tahu macamana boleh tengok kat bawah ni ye....
Bilik tingkat atas ni dengan 1 katil queen. 


Bilik air ada bath tub. 


Depan bilik air ada almari pakaian dengan tangga nak pegi bawah. 


Ni singki kat dalam bilik air. 


Ni tingkat bawah ni. Ada daybed menghadap TV, ada tingkap besar jugak dengan meja makan kecik. 


Kami tiba dalam jam 1 petang macam tu, pergi makan dulu kat gerai kemudian hubby solat dulu kat masjid dan selepas tu terus ke hotel sebab hotel ni check in jam 3.00 petang. Kami tiba pun dalam 2.30 petang. Dah buka dah counter check in. 

Bagi hubby rehat dulu kat bilik sebelum terjun kolam. Bilik yang menghadap kolam ni bilik 'garden'. Next time kalau menginap kat sini nak tempah bilik garden ni. Senang 1 level je. 



Ada pulak aiskrim malaysia on the house. It's free ajer. 

On the way nak balik ada tempayan berisi air macam rumah kampung tradisional zaman dulu untuk bersihkan kaki. Dania kemain excited nak membasuh kaki. Dania ni pakai stokin mandi jadi bila jalan2 kat tepi kolam memang tak licin. Beli 1 hari sebelum bercuti kat booth kecik2 dalam Alamanda, Putrajaya. Nama stokin ni Safa. 


Kami makan malam kat sini. Dulu Restoran kat sini namanya D Terapung. Sekarang ni restoran ni dah lain....


Ikan yang kami pilih kat sini ikan siakap untuk dimasak 3 rasa. 


Udang pun ada pilih cuma 5 ekor. 


Seekor ketam untuk saya. 


Tak tahu nak masak apa? Jangan pening2 tengok la sini. 


Permandangan waktu senja tepi restoran ni. 


Kami pilih tempat betul2 tepi laut. 


Ketam goreng kunyit dan udang masak mentega dah siap. 


Masa ni siakap 3 rasa dan tomyam campur tak tiba lagi. Meriah pulak lauk pauk malam ni. 


Lepas makan, kami balik hotel. Kemudian keluar balik nak explore apa yang ada kat sini malam2. Explore dalam hotel je. Hubby nak sewa pancing tapi person in charge tak nampak pun. 

Jangan tak tahu, kat sini kalau nak pancing ketam memang banyak ye. Kalau kaki pancing tu boleh bawa alat memancing untuk memancing ketam. 

Ni bukan pancing ketam ni. Terus pancing aiskrim banana split kat Crow's Nest, Avillion PD ni. 


Ni teh tarik hubby punya. Saya minum air kosong je. Share aiskrim Dania dan teh tarik hubby. 


Blur pulak gambar ni tapi boleh nampak kan air pasang dah ni. Bulan ada malam ni tapi blur pulak gambarnya. 


Esoknya kami breakfast berjumpa dengan?...................sambungan dalam next blog post. 😃😃😃

Friday, September 21

Age - Old Decorating Myths Busted

When it comes to decorating, there are certain rules of thumb that you should go by in order to create a perfect home. However, this doesn’t mean that decorating rules cannot be broken. You might be living in a modern condo like arte mont kiara, but that doesn’t mean that you need to stick to a strictly modern design style.

It’s good to take everything in with a grain of salt. You know what they say: don’t believe in everything you hear. Sometimes, creative decorating endeavors can end up being suppressed due to interior decorating myths that have been turned and set into “rules”. Decorating rules, however, are often meant to be broken!

In this article, we’re debunking all the decorating myths that have permeated modern design. Read on for some of the decorating myths that you (and your home) can certainly be free from.


 Decorating Myth: Ceilings must be white

White is often chosen as the go-to color for ceilings. There’s nothing wrong with that. In most situations, it helps make the room appear taller by creating a sense of lightness above. However, it is not the only option available for ceilings. While white can be a good go-to, do not discount the possibility of using other colors. When done properly, bright colors and patterns can also be terrific options for your ceiling.

Decorating Myth: Small rooms shouldn’t be painted dark colors

We’ve all heard the rule where small rooms shouldn’t be painted in dark colors; that color palettes in smaller spaces should be kept lighter in order to maximize the feeling of more space. Although this approach is useful for creating a sense of space in smaller rooms, it doesn’t mean that it is always the right way to go. In certain situations, dark or bold colors can be a great choice for smaller spaces, as it helps add to the overall coziness of the room. Darker colors can also be a more rich and dramatic choice that imparts a bigger presence to your small room.

Decorating Myth: Neutrals are always the safest choice

Neutrals are often touted as the best color choice in your space. It’s versatile, easy and classic. Neutral background colors can also serve as a great canvas for your space. However, they are not always the best, or safest, choice. Neutrals can end up being bland and boring if you do not address other components in your space, such as tone, texture, depth and shape. If you fail to consider these other factors, then the choice of neutral color palette can end you up with a dangerously boring room, and that is the worst thing a room can be.

Decorating Myth: Small rooms need small furniture

Scale and proportion are paramount to interior design. However, if you have a small room, the last thing you would want to do is squeeze in numerous small pieces of furniture. This will just lead to a room with a cluttered look. Instead of keeping too tightly to the rules of scale and proportion, accept the limitations of a smaller space and just use fewer, average-sized pieces. This helps maintain a better sense of proportion that cramming in too many pieces of smaller-size furniture that only end up making your small room look even smaller.

Decorating Myth: Fabrics must coordinate

Coordinating all the fabrics in a room is a sure-fire way to end up with a space that just screams 80s. The room full of matching fabrics (often floral) looks straight out of an outdated decorating magazine. Although we have, thankfully, moved away from the matching drapes, pillows, upholstery and lampshades, the belief that patterns must coordinate still prevails in certain echelons of design. However, this is not true! You should, instead, start mixing patterns and fabrics. The goal is to ensure that your choices compliment and coordinate with each other, instead of making sure everything is matchy-matchy.

Decorating Myth: Metal finishes should be the same

Metal finishes need not be the same. Repeat it again. Metal finishes need not be the same. You might be temped to make sure your metal hardware are the same finishes to maintain a semblance of cohesion, but this is not the only option you have. Consider mixing metal finishes to create an equally sophisticated look. However, do be careful that you not overdo it. Otherwise, I can end up looking quite messy. Try to keep it o a maximum of 3 different finishes, and try to keep the in the same tone. This helps maintain cohesion in your space. For example, you can have different colors in your finishes, but keep them all brushed, or polished, etc.

Decorating Myth: Sofas should always be neutral

The conventional design wisdom makes use of a neutral sofa with pops of colors in accessories. This is, of course, the safer option as far as sofas go. They’re usually large and expensive, and you would want your main furniture pieces to be as versatile as possible. However, that’s not to say that a colorful or bold sofa is not a good choice. They can even make statements much bigger than the conventional neutral sofa. If you have your heart set on a bright and colorful sofa, don’t be afraid to risk it! For example, an electric blue or emerald green sofa can be a quirky way to go that absolutely makes your room.

Last words of advice:

Always keep in mind that decorating rules exist to help guide your choices, not dictate them. The end goal should always be to end up with a space that is pleasing to the eye and soul. So, never take any of the rules too seriously. Learn to have a bit of leeway and consider them as guidelines rather than straightjackets!

Friday, September 14

Asap Steamboat & Grill Bangi

Saya tahu yang Asap Steamboat & Grill ni ada kat Puchong. Tak tahu pula baru buka cawangan di Bangi ni. Kena whatsapp kat phone untuk berapa orang dan kena bank in full amount pulak tu. Alehnya saya tak transfer / bank in pun since saya memang nak terus pergi ajer. 

Ni lah Asap Steamboat & Grill dekat Bangi dengan konsep terbuka. Ok lah macam ni so that bila bakar tu takde lah terkuap dalam bangunan je kan?. 


Ambik gambar dulu sebelum start makan. 


Close up pinggan saya. Aneka makanan laut ready untuk dibakar atau dimasukkan ke dalam sup. Hehe....


Kalau nak tengok suasana kat sini boleh tengok video kat bawah ya. 




So far, saya rasa bagi peminat steamboat ni ok lah sebab banyak juga pilihan kat sini. Kalau nak tahu alamat Asap Steamboat & Grill ni haa saya bagi ni 

Asap Steamboat & Grill Bangi
Waze : Asap Steamboat & Grill Bangi
Jalan Taman Sentosa, Desa Sentosa Fasa 2, 
43650 Bandar Baru Bangi
Selangor Darul Ehsan

☏☏☏ 013 766 8944

Boleh je click link di bawah untuk info lebih lanjut :

Friday, September 7

Ibadah Korban 2018

Pada 21 Ogos 2018 bulan lepas, diadakan korban sempena Hari Raya Korban. Lepas solat Hari Raya Korban, diadakan sesi penyembelihan haiwan korban di belakang rumah saya. Sehari sebelum kambing dan lembu dah tiba kat lokasi. Lembu ni paling dekat ditambat belakang rumah saya. Masa ni lembu ni macam meronta-ronta. 

Saya dan Dania menyaksikan kat sebalik pagar ni je. 


Suami saya sukarelawan untuk mengagihkan daging korban. Kat sini tolong untuk melapah juga. 


Suasana penyembelihan pada hari tersebut. 


Tak silap suami menolong kat lembu No. 4. Ada 7-8 ekor lembu disembelih pada Hari Raya Korban 2018 ni untuk Surau Al Ridhwan. 


Lubang ni untuk membuang bahagian dalaman lembu. 


Kulit lembu. 


Lembu yang selesai dipotong diletakkan di atas pick up ini untuk dibawa ke surau untuk ditimbang dan seterusnya diletakkan ke dalam plastik untuk diagih-agihkan. 


Ukhuwwah kat kawasan saya ni masih kuat. Moga diteruskan lagi pada masa yang akan datang. 

Wednesday, September 5

Aloha geng PRS

Malam ambang kemerdekaan, ada yang berkira-kira nak tengok persembahan bunga api kan?. Saya pulak sibuk nak menghantar Dania untuk makan malam (dinner) dengan geng PRS (Pengawas Pembimbing Rakan Sebaya) kat Mega Glory Hall yang terletak di Ostia, Bandar Baru Bangi. 

Temanya Aloha Hawaii jadinya inilah gaya Dania. 

Shawl guna yang dah ada.
Flower crown beli kat Chamelon Alamanda Putrajaya = RM8.90
Beg sequin dari Shopee since tema Aloha jadinya sequeen bentuk nenas tu sesuai lah = RM25
Baju jenis fishtail Ethnic Sense, Parkson Evo Bandar Baru Bangi = RM25
Seluar berbunga guna yang sedia ada.
Kasut pun guna kasut raya sebelum ni.


Pin tudung pulak guna Dora the Explorer. Dora ni pun macam ala ala Hawaii jugak eh?....


Ostia ni rupanya tak jauh pun dari rumah saya. Bersyukur juga dekat ajer nak hantar malam2 ni. 6 minit je dah tiba sebab tak jam sebab dari rumah cuma 4.3 km ajer. Ada satu hall kat Ostia ni namanya Mega Glory Hall. Hall yang lagi satu ada juga tapi tingkat atas. 


Disapa oleh kawan Dania dari kelas Cendikiawan. Dania kat kelas Dedikasi. 


Kena daftar kat sini dulu dengan Kakak Fatin Qistina. Ishhh saya ni kalau nampak Fatin ni memang suka sangat sebab lawa dan pandai. Kak Fatin Qistina yang muka macam cina ni. Moga ada tempias la sikit kat Dania Yasmine ni haa....😊😊😊


Saya nak ambik gambar pentas tapi kakak senior kembar ni ada pulak. Ambik gambar sekali lah. 


Dania diapit oleh kakak senior kembar. Hanani yang pakai kalungan bunga tu dan Humaira. 


Comelnya hiasan kat stage. Ada burung flamingo dan surf board. 


Ni cikgu PRS sekolah pagi...Cikgu Zanariah. Cikgu Zanariah ingatkan saya pelajar alumni. 


Tema kat hall ni tema putih. 


Ummi rasa sini nampak menarik untuk ambik gambar jadinya ambik la gambar Dania. 


Kawan Dania nama Balqis ni kata baju dia plain sangat. Alahhh pakai je apa yang ada. 


Makanan yang bakal dihidangkan malam ini. 


Boarding pass la kengkononnya ni. 


Bergambar dengan barisan yang menjaga meja pendaftaran. 


Mega Glory Hall ni pun sesuai untuk majlis perkahwinan. 


Terletak sebelah Primavalet kat Bandar Baru Bangi je Mega Glory Hall ni. 


Sebelum balik ambik gambar dengan kawan sekelas pulak. Dari kiri Zaid, Dayang Irdina Sofiya, Dania Yasmine dan Adriana Dafinah. Dayang ni pernah satu sekolah dan satu kelas dengan Dania masa kat SMK Putrajaya Presint 18 (1). Masa Dania nak pindah, dah siap bagi dah gift selamat tinggal sekali Dayang pun masuk kat SMK Jalan Empat dan satu kelas jugak dengan Dania. Hehe. Zaid pulak berdiri ada gap sikit dengan the girls. Haaa macam ni aunty suka sebab tahu batas tu kan...

2 gambar kat bawah ni guna phone hubby. Saya bawa DSLR tapi SD Card kat rumah 😝😝😝


Ok....gambar last dengan the girls. 


Satu malam yang penuh memori dengan kawan2 PRS.