Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Sunday, November 24

Masjid Sri Sendayan bagai berada di dalam hikayat 1001 malam

Sebelum ni hubby ada pergi masjid ni dengan geng2 motor. Nak2 ada  dua orang kawan hubby baru beli motor besar jadi nak test la power. Perjalanan dari Putrajaya ke Sendayan, Negeri Sembilan berbaloi bila dapat mengabadikan potret di hadapan Masjid Sri Sendayan yang tersergam indah. Ni gambar hubby saya whatsapp la. 


Jadi, disebabkan hubby dah pernah pergi dengan kawan2, hubby kata nak bawa Dania dan saya pla ke sini, maka kami berpandukan maps datang ke sini tapi maps tu macam tak boleh pakai dok pusing2 kat satu surau tu. Akhirnya letak Bandar Sri Sendayan kemudian baru la ternampak tersergam indah Masjid Sri Sendayan. Masjid ni terletak tepi jalan ajer jadi boleh nampak la.

Terpegun dengan keindahannya. Ni dalam masjid tempat wanita yang sempat saya snap lepas solat maghrib. 


Ni bumbung masjid. Ada perincian negara Arab di bahagian sini. 


Kami menuruni tangga masjid kat sini tapi punyalah tinggi. Ada lif disediakan untuk mereka yang kurang upaya. Saya dan Dania memilih tangga tapi bila tiba bahagian wanita tu termengah la juga. 


Masa kami pergi tu hujan jadi gambar tak berapa nak clear. Ramai pula jemaah masa ni. Ada 2 menara jam dari sini. Menara jam belah kanan dilindung pokok.


Ni bahagian dalam masjid melepasi menara jam. Ramai yang mengabadikan potret kat sini. 


Berbaloi juga perjalanan yang ditempuh ke Masjid Sri Sendayan ni. Dapat pula bersolat kat sini. Memang cantik sangat. Kalau nak makan malam, ada je deretan kedai bersebelahan masjid ni. 

Siapa dah pernah sampai? ✋✋✋

Monday, November 11

Malaysian Earth Science Olympiad

Bertempat di Pusat Asasi Sains, Universiti Malaya pada 19 Oktober 2019, diadakan exam Malaysian Earth Science Olympiad (MYESO). Pagi-pagi lagi dah ke Universiti Malaya. Makan dulu kat cafe Universiti kemudian drop kan Dania kat Dewan Kuliah Utama, Pusat Asasi Sains. Selesai ajer daftar boleh la ummi dan ayah balik. 

Kalau nak tahu MYESO ni adalah exam dengan soalan seperti :

1. Geology
2. Geophysics
3. Hydrosphere
4. Astronomy
5. Meteorology

Adalah reading material yang kena baca disediakan online tapi kalau baca lebih daripada itupun lagi bagus. Ada 30 soalan objektif dan 3 soalan subjektif. Exam ni diadakan seminggu lepas habis PT3. Kena bayar fees RM35 untuk menduduki peperiksaan ini. Subject yang cover dalam exam ni agak advance la untuk Dania. Tengok la subjek 1-5 tu. 

Ardent Educational Sdn Bhd yang buat exam ni juga ada buat exam Kangaroo Maths. Dania pernah la ambik exam Kangaroo Maths ni masa sekolah rendah. 

Dari semua yang ambil bahagian dalam exam ni, 10% akan mendapat award gold, 20% akan mendapat award silver, 20% akan mendapat award bronze dan 50% lagi akan mendapat sijil participation. Ada 214 pelajar yang menduduki peperiksaan ni di bawah kategori menengah rendah umur 13-15 tahun. 

Dari 10% yang mendapat award gold akan training dengan lecturer Universiti Malaya yang kemudiannya akan pilih 4 orang pelajar untuk wakil Malaysia ke pertandingan Earth Science Olympiad di Rusia tahun 2020. 

Ambik gambar dulu kat banner ni. 



Seronok pulak ayah Dania tengok ni sebab mengingatkan pada cita-cita yang tak kesampaian. Kalau dapat kena fly la ke Jepun selepas SPM. 


Okay ni Dania tengah beratur nak daftar ni. Ada dari international school, MRSM, Pusat Permata Pintar, Sekolah Berasrama Penuh dan sekolah harian. 


Kena tunjuk examination slip yang kita print untuk mendaftar sebab nak scan kat examination slip ni. 


Ni dewan kuliah tempat ambil exam. 


Ok Dania dah dapat tempat. 


Mereka kena duduk selang 1 kerusi tapi yang duduk dekat dengan Dania duduk dengan geng dia dekat-dekat. Ayah Dania tu sibuk bagi bekas air yang tertinggal kat kereta. Dah la parking kat tempat jauh sikit. 


Disebabkan lama sangat nak update blog, result MyESO pun dah keluar. 😁😁😁

Dapat message melalui whatsapp pada 11 November 2019, suruh check kat website MyESO. To my surprise...

Credit : google

Dapat award bronze pun dah happy walau tak dapat gold. Bersyukur. Ini memang percubaan pertama Dania. Boleh tambah sijil untuk kokurikulum Dania. Ummi dah siap prepare file khas untuk sijil-sijil yang dapat. 

Wednesday, November 6

Bercuti selepas PT3 2019 Part 2

Paginya breakfast kat hotel. Kena top up untuk seorang lagi breakfast. Banyak juga pilihan makanan kat sini. Makan kenyang-kenyang dulu baru nak berjalan-jalan ya...


Lepas breakfast kat hotel, jalan-jalan je sekitar hotel tapi kena berhati-hati buggy golfer lalu lalang. Sejuk je kan mata memandang kehijauan kat sini?.


Haaa ada papan tanda non golfers kena berhati-hati. 


Ni la hotel Awana Genting Highland. 


Bila dah check out baru la kami gerak ke Genting Premium Outlet. Kalau dengan Awana ni memang tak jauh pun. Parking kat Awana kena bayar ye. Bukan macam hotel selalu tu kadang-kadang tak payah bayar pun just cop je atau ada flat rate kena bayar. Kalau parking dalam parking bay hotel Awana Genting ni, 1 hari charge dia RM18. Kalau kita keluar tak sampai 1 hari kena charge per hour. 

Ni salah satu kedai favourite Dania. Masuk2 dalam ni takde beli apa pun. 


Kate Spade ni ada sale sampai 70% tapi bila masuk dan harga selepas sale pun macam tak menarik pun sebab harga beg yang berkenan pun nak dekat RM1000. Kita tengok je la kan?. 😁😁😁. Nasib baik bukan yang minat nak beli bag beribu-riban. Ada orang yang minat tapi kita tak la. Tapi....kalau pergi kat premium outlet kat USA, memang harga sangat-sangat murah eventhough dah convert duit kita. Kalau nak baca kisah saya kat premium outlet kat USA kat sini


Cuaca kat sini selepas hujan berkabus. Boleh tengok kabus macam masuk area sini. Orang pun pakat ambik gambar termasuk saya la buat video. 


Kat sini cuma beli wallet comel saya kat Fossil. Namanya Emma RFID Mini Wallet. Sekarang ni saya suka wallet comel dan ringan. Sebelum ni wallet saya selalunya besar gedabak. Ini beg saya pun dah makin mengecil. 😂😂😂. Saya tak suka bawak beg besar-besar. Beg pula saya selesa yang ringan ajer. 

Credit : Google

Nama RFID tu macam ala-ala kat tol tu kan sebenarnya wallet ni boleh protect kita dari orang curi info debit/credit card kita dan buat pembelian. Zaman sekarang ni macam-macam kan?. 
"We've designed this product with a special lining to help protect the Radio Frequency Identification (RFID) chips in your credit and debit cards from unwarranted scanning." - Fossil