Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Wednesday, April 30

Chef Wan Chef Wan Dan Chef Wan

Event ni diadakan di Seri Pacific Hotel sempena pelancaran buku Chef Wan 400 Resepi Terbaik Chef Wan. Me salah seorang pemenang peraduan facebook anjuran Popular.

Sebelum ke event ni sempat lagi breakfast kat Kelana Jaya. Kami keluar awal dari rumah seawal jam 10 pagi. Tiba Seri Pacific dalam jam 12 tengahari. Parking kat bawah PWTC kebetulan baru dibuka jadinya masih banyak lagi parking yang ada. Saya nampak kereta kebanyakkannya parking tepi jalan. Errr tak takut kena saman ke?. 


Ada juga buku chef Wan yang dijual di sini tapi saya tak beli sebab kejap lagi dapat free. Hehehe. 


Bilik Dahlia agak lengang sebab saya dan family orang yang terawal datang di kalangan pemenang. 


Selfie dulu. Orang tak ramai jadinya tak seganlah. 


Setting di pentas utama. Pentas ni tak besar sangat. 


Eh eh tetiba rasanya Mira ada tudung ni. Ye tak Mira


Bila Chef Wan kat pentas, ramailah reporter ambik gambar sampai orang yang dok kat belakang pun tak nampak sangat. Saya lah yang jat belakang tu...


Chef dan ibu. Sebelum nak rasmikan buku ni, Chef dan ibu ketuk ais ni. 

Ni la satu satunya gambar yang hubby ambik nampak jelas muka saya :-) Ayu Rafikah dan Devi pun antara pemenang. Tak nampak Ayu dalam gambar ni. 


Chef Wan showing off his lesung batu tradisi. Besar tak???


Ni anak Serina namanya Isabella Safiyya. Macam ada iras Mariah Carey lak...


Close up muka Chef Wan. 


Ni anak sulung Serina namanya Tristan. Handsome kan? 


Pemenang juga dapat peluang mendapatkan tandatangan Chef Wan. Yang ni terpaksa pergi Dewan Merdeka PWTC. 

Monday, April 28

Bila pemimpin negara berSelfie

Photo taken from Najib Razab fb page 

Our PM berselfie bersama President of the United States, Barrack Obama :-) Apalah agaknya ayat our PM nak ajak Mr. President Obama selfie? :-) Yang nyata kedua mereka sangat sporting :-)

Sneak peek event 400 Resipi Terbaik Chef Wan


Nanti saya update later event ni :-) Budak kecik tu cucu Chef Wan bernama Tristan. Anak Serina :-)

Buat peminat football club Manchester City

Biasalah saya dok skodeng Whatsapp adik saya ni. Mereka gi Manchester. My hubby pesan jersey bola Manchester City. Kebetulan katanya stadium bersebelahan dengan Manchester United. Ni depan Etihad Stadium ni. Buat peminat Manchester City mesti best dapat gi depan Stadium ni. Errr saya memang tak minat bola....hehehe....


Selamat Datang....Dielu-Elukan. Errrr Ni Dielu-Elukan ni bahasa apa ni?....Ada juga bahasa kita kat sana yer? 


Taraaa..................ni lah jersey No 28 hubby. My brother in law la yang call kol 10pm malam tadi nak tanya nak buat nama dan nombor tak?. Cantik juga warnanya. Ada jersey home dan away. Home adalah jersey yang Manchester City pakai ketika perlawanan di Manchester. Kalau away, jersey yang Manchester City pakai jika ada perlawanan luar daripada Manchester. Hubby pilih jersey home. 


Sunday, April 27

Cotton untuk Hari Raya

Dah sibuk nak menempah untuk hari raya. Kain ni beli kat Nilai 3. Semuanya kain cotton. Sekarang ni cuaca sangat panas. Kain cotton sangat sesuai kerana dapat menyerap peluh. Bawah ni kain ibu dan anak. Ni buat baju kurung biasa.



yang ni pulak nak buat kain baju kurung saya dan dania. Oh ya baju melayu hubby pun dari kain yang sama. 


yang ni cadang nak buat dress kembang Dania :-)


yang ni baju kurung saya. Corak paisley macam dress Dania jugak. 


Gi lah bawak sume kain ni semalam kat Kompleks PKNS Shah Alam. Ingat nak tempah kat tempat biasa. Sekali....kakak tu dah tak ambik tempahan since bulan 12. Biar betul?. Pastu pegi dari satu kedai ke satu kedai yang lain semua dah tak terima tempahan sehinggalah satu kedai ni yang sibuk ukur badan seorang customer kata dia terima. Phewwww.....akhirnya. Bernasib baik jugak la. Bulan 5 pun belum lagi, dah tutup dah tailor ambik tempahan. Itu pun kakak tu kata nak tutup dah this week :-)

Kalau kata semalam tak jumpa nampak gayanya kena beli baju siap je la. Dah nak hampir give up dah masuk keluar kedai......

Friday, April 25

Passport Malaysia antara yang ke 9 terbaik buat pengembara

Wahhhh passport negara kita antara passport ke 9 terbaik untuk pengembara. Kenapa ke 9 terbaik di dunia? Ini  kerana kita boleh melancong ke 163 negara tanpa visa. Ada negara kalau nak apply visa kemain susah / leceh nak apply. Ni merujuk kepada negara US yer. 

Singapura pula jatuh pada anak tangga ke 6 dengan dapat melancong ke 167 negara tanpa visa. Singapura berkongsi kedudukan dengan negara Greece dan Australia. 

Singapura dan Malaysia merupakan 2 negara di Asia Tenggara yang termasuk dalam kelompok 10 passport yang terbaik untuk pengembara. 


Photo taken from here

Negara-negara yang tercorot termasuk dalam kategori passport yang teruk untuk melancong ialah Afghanistan yang boleh melancong ke 28 negara tanpa visa, Iraq (31 negara tanpa visa), Pakistan dan Somalia dengan 32 negara tanpa visa. 

Best juga kan Malaysia ada termasuk dalam ranking 10 yang terbaik. Nak apply visa pun macam-macam requirement mereka. Kalau Chinese Visa nak kena gambar passport 1 dan boleh apply dengan travel agency ajer. Australian visa apply online kat travel agency dan dapat terus dan dan tu. ETA application. Cam kertas nipis ajer nanti staple kat passport. 

Thursday, April 24

Menang jemputan eksklusif bersama Chef Wan :-)


Semalam dapat call dari Popular. Me salah seorang pemenang. Mekanisme kena Like page Pilihan Popular, Kena buat slogan Saya ingin bertemu dengan Chef Wan kerana .......................(tidak melebihi 20 patah perkataan), kena komen kat page juga Saya ingin bertemu dengan Chef Wan dan share kat fb kita.

Pasangan me dah tentu nak kena bawak Dania :-). Nanti nak berphotoG ngan Chef, soh Dania ajer :-) sebab lepas tu boleh terus pergi Pesta Buku kat PWTC. 

Ni yang me dapat :- 


Jemputan Eksklusif ke Majlis Pelancaran Buku Chef Wan untuk anda dan pasangan anda

1 X Buku "400 Resepi Terbaik Chef Wan"


1 X Sesi autograph dengan Chef Wan



  

Tuesday, April 22

Johnson's Baby of the year 2014 kini kembali lagi :-)

Edisi ke 22 pertandingan Johnson's Baby of the year (BOTY) merupakan landasan yang sempurna untuk si manja yang comel dan keletah, sihat dan pintar menawan hati orang ramai di seluruh Malaysia. Dari 1 Mei - 30 Jun 2014, Johnson's Baby menjemput ibu bapa (dan bintang kecil kesayangan mereka) menyertai salah satu pertandingan bayi comel yang paling dinanti-nantikan di Malaysia. Ketahui lebih lanjut di https://www.facebook.com/iLoveJohnsonsbaby.com

Penilaian para juri bukan terhadap aspek sifat fizikal sahaja tetapi juga perkembangan kognitif dan sosio emosi. 

Majlis pelancaran Johnson's Baby of The Year 2014 turut menyaksikan penampilan selebriti Dynas Mokhtar selaku duta dan juri dalam pertandingan BOTY 2014. 

 Johnson's BOTY 2014 Pic 1: (From L-R) Dr Anna Padmavathy Soosai, Consultant Paediatrician and Neonatologist; Dynas Mokhtar, Johnson's Baby brand ambassador & celebrity judge; Rabitah Hani, Committee Member of OrphanCARE; and Vaibhav Saran, Managing Director of Johnson and Johnson Malaysia.


Johnson's BOTY 2014 Pic 2: (7th from left) Dr Anna Padmavathy Soosai, Consultant Paediatrician and Neonatologist; Dynas Mokhtar, Johnson's Baby brand ambassador & celebrity judge; Rabitah Hani, Committee Member of OrphanCARE; and Vaibhav Saran, Managing Director of Johnson and Johnson Malaysia, with past winners of Johnson's Baby of the Year. 

Hadiah yang ditawarkan sangatlah menarik. Jom kita tengok kategori dan hadiah yang ditawarkan :-


Prize per Category
Category 1
(0 – 12 months old)
Category 2
(13 – 24 months)
Category 3
(25 – 36 months)
Grand Prize x 1
RM 10,000 Cash, Magazine Cover Shot and Johnson’s® Baby Hamper worth RM1,000
RM 10,000 Cash, Magazine Cover Shot and Johnson’s® Baby Hamper worth RM1,000
RM 10,000 Cash, Magazine Cover Shot and Johnson’s® Baby Hamper worth RM1,000
Second Prize x 1
RM 5,000 Cash and Johnson’s® Baby Hamper worth RM1,000
RM 5,000 Cash and Johnson’s® Baby Hamper worth RM1,000
RM 5,000 Cash and Johnson’s® Baby Hamper worth RM1,000
Third Prize x 1
RM 3,000 Cash and Johnson’s® Baby Hamper worth RM1,000
RM 3,000 Cash and Johnson’s® Baby Hamper worth RM1,000
RM 3,000 Cash and Johnson’s® Baby Hamper worth RM1,000
Consolation Prize x 7
RM 500 Cash, Johnson’s® Baby Hamper worth RM1,000
RM 500 Cash, Johnson’s® Baby Hamper worth RM1,000
RM 500 Cash, Johnson’s® Baby Hamper worth RM1,000

Haaa apa tunggu lagi jom la kita join-kan anak kita tu. Comel tu sangat subjektif. Semua anak kita comel di mata kita. 

Gaya Trench Coat

Baju ala Trench Coat ni memang me dah berkenan lama. Dah beli awal tahun ni kalau tak silap me yang masa tu kebetulan jalan-jalan naik LRT dengan hubby dan Dania. Tersinggah Ampang Park nak jalan-jalan. Lalu kat satu booth jual jubah Iran ala Trench Coat ni terus la me beli 1. Me beli warna biru ni. Ada juga warna hitam. Ada juga tali pinggang. 


Panjangnya jubah ni bawah sikit pada lutut me. Diperbuat dari kain cotton jadinya sesuai untuk cuaca di Malaysia. Boleh dipadankan dengan seluar jeans pun cun kan?. Shawl ni me baru beli. Boleh juga dipadankan dengan jubah yang polos ni. Selamatlah me melilit nanti...hehehe...


Ni Nona keluaran Mei 2014. Cover Apek, Leuniey dan baby mereka. Leuniey pakai Trench Coat daripada Coach tapi Trench Coat ni jenis tak panjang. Me prefer yang panjang lagi. Kain pun nampak cam tebal. 


Monday, April 21

Restoran mamak zaman sekarang :-) Air terjun pun ada :-)

Ada sekali tu hari Sabtu last week nak pergi ambik poslaju kat Post Office Seri Kembangan. Cukup tak suka area Post Office sini. Jalan sesak, parking kat office very limited. Setelah melalui sesak yang teruk walaupun hari sabtu pagi bila dapat parcel.....hmmmmmm.....tak gi ambik pun takpe :P. 

Perut kami 3 beranak sangat lapar akhirnya singgah cawangan restoran mamak yang ada juga kat area rumah kami tapi mamak ni kat Serdang. Ada sorang pekerja tu macam pernah nampak kat mamak area rumah kami. Kami duduk dekat dengan air terjun buatan. Kemain lagi mamak ni. Downlight pun lampu warna warni. Datang malam mau pening lampu very the colorful. Hehehe....Kat rumah kami pula, mamak ni ada air terjun kecik kat keliling restoran. Sanggup invest untuk deco kedai. 


Hubby makan nasi lemak. Rasa nasi ni kurenglah....


Me roti telur manakala Dania roti pisang :-) Sambal sedap jugak...


Feeling di Venice

Ni photo yang my sis whatsapp. So me masuklah dalam blog me. Sebelum tu gambar-gambar ni dah masuk fb dulu. Bolehlah feeling seolah olah berada di sana ye tak? 


Ada seorang of my friend dekat fb cakap harga nak naik Gondola ni Euro100 jadinya kena darab dalam 4.4 rasanya kalau nak convert duit Malaysia. Ni antara sebab me tak berani pergi sini. Hehehe....

Anak saudara me yang lelaki tu macam tengah zzzz ajer...


Gondola ni ada juga yang ada muzik. Ni gambar selfie my BIL dan adik me Erma....



Sunday, April 20

Makan Time : My Iman Noodles House, Cyberjaya

Tak tau pulak Eyriqazz ada Noodles House. You alls tau ke?....hehe. Ni bukan Eyriqazz punya tapi nama kebetulan sama. Dipunyai oleh seorang chinese muslim. 




Ni area nak ambik sudu. garfu atau chopstick. Me makan mee pakai chopstick.


Surau juga disediakan.


Xinjiang Roast Mutton Stick ni boleh dikatakan setiap meja pelanggan mesti order ni. 1 stick ala ala sate ni berharga RM2. Me order 4 stick. Memang sedap. Ala ala rasa masa me makan kat restoran muslim Beijing :-) Perapan rempah tu membuatkan Roast Mutton Stick ni sedap. 

Yang ni Braised Chicken Noodles. Ni me yang order. Lembut sungguh ayam ni. Mee yang memang dibuat di Restoran ni rasa lain dari mee yang kita selalu beli kat pasar tu. Mee ni sangat fresh rasanya. 



Ni Beef Soup Noodles. 


Ni dalam Restoran ni. Air pulak free flow. Puaslah nak tambah berapa banyak air pun. Me sempat tambah 2 kali. Ada ais juga disediakan kalau nak letak ais. Me ambik air ice lemon tea, ada air chinese tea panas dan air yang lain jugak. 


Ni Braised Chicken Rice. Rasa agak berlainan dari nasi ayam yang kita biasa makan.  Ayam tu lembut sangat :-)



Ni lah menu My Iman Noodles House. 


Kalau anda ke Cyberjaya boleh try makan kat sini. Kena masuk lorong tepi Tune Hotel yang tengah dalam pembinaan. Kemudian leh nampak Wisma Novelles Visage. Bukan kat situ. Nampak opposite tu Bank Islam. Yer....deret Bank Islam tu lah :-)

Recommended Xinjiang Roast Mutton Stick......hehe teringat-ingat you alls :-)

Friday, April 18

Secebis kenangan mama berwarna sephia....


My cousin upload kat fb gambar yang scan satu ketika dahulu masa beliau kecik-kecik. Dalam gambar tu my cousin yang tunduk ke bawah. Ada terselit di situ gambar mama. Mama masa ni tak pakai tudung jadinya me cover rambut dan lengan mama yer. 

Ambik gambar kat kampung mama ni. Tak jauh dari kampung mama ada rail keretapi. Mama pernah cerita yang mama pernah lepak sini adik beradik tengok keretapi lalu. Belakang tu abang mama, yang pakai hairband kat tengah tu maksu me Azizah yang kerja kat Kha***** N*******. Selain daripada itu adik beradik my cousin Afizah yang me panggil Kak Pi, Tajul Azwa, Tak dan Kak Yan :-) 

Priceless gambar ni. Dah minta izin Kak Pi nak copy :-) Zaman sekarang jangan berani-berani dok lepak tepi rel keretapi.....bahaya.....

Al Fatihah buat mama.....mama sentiasa dalam ingatan ena.....

Thursday, April 17

Nak travel tinggal anak/anak-anak ke atau bawa bersama?

In my case kan anak je lah kan. Me and hubby memang kalau nak travel, be it jauh or dekat mesti nak bawak sekali Dania. Ada 2 orang kawan me kalau travel oversea akan travel berdua dengan suami (sekali sekalai bawak juga anak/anak-anak). Anak-anak kena tinggal dengan bibik tapi bila dah lama sangat kat luar, ingatan kepada anak-anak pun mula menerpa. Ye lah ibu kan. Faham. 9 bulan 10 hari mengandungkan anak kita. 

Pernah ajer masa me kecik2 kena tinggal ngan tuk dan nenek yang datang ke rumah me kat Ipoh sebab nak menjaga me and seorang adik me Eja sebab mama dan papa masa tu pergi travel ke Indonesia tak silap me. Ohhhh kena tinggal yer...Nasib le masa tu kami kecik lagi. Tak tahu makna kena tinggal. Maknanya mama and papa me sanggup tinggal me dua beradik. 

Me ada sesajer cakap kat hubby, kalau pergi haji nanti Dania boleh tinggal kat rumah one of my friend yang offer nak jaga Dania. Ni cakap-cakap ajer ni. Bukan dapat surat dapat pergi haji lagi. Dah daftar tapi nak kena tunggu lama tu. Bila cakap dengan Dania.....mulut tak habis habis cakap nak ummi....nak ummi.....lepas tu mata start berair dah. Mana pernah kena tinggal Dania ni. Kalau tak silap me, abang ipar me pergi Haji masa kecik juga. Cuma my friend yang offer nak tolong tengok-tengokkan Dania tu cakap kalau pergi sana, tak tentu juga waktu tidur, nak berjalan jauh takut Dania (budak-budak) tak selesa ajer. My hubby cakap bawak ajer Dania...Huhuhu...hubby pun tak nak tinggalkan Dania.....

So me tepek je la gambar travel kami ni. Memang tak lengkap la gambar kalau ada sorang tak ikut :-) Kalau nak ambik gambar, kena ada 3 step 'tangga'. Hehehe....tu sorang tu...nak ummi....nak ummi.....nak duduk sebelah ummi masa naik flight......


Kalau you alls, sanggup tak travel tinggalkan anak/anak-anak???


Karpal Singh killed in car crash

Me dengar berita ni masa hantar Dania pagi ni. Terkejut juga. Kereta yang dibawa adalah Toyota Alphard. Dikatakan melanggar sebuah lori dari tepi dalam jam 1 pagi. 

Berita selanjutnya di sini. Nak letak kereta yang renyuk kat blog ni pun me ngeri. Beliau Ahli Parlimen Gelugor. 

Gugur sebutir permata...........

Wednesday, April 16

TV Commercial yang tak mungkin dilupakan :-)

Hari tu ada one of my fb and blogger friend upload iklan Axiata kat fb. Sangat mengimbau kenangan ketika Dania berlakon iklan ni tahun 2009. Me search kat Youtube dan came across this. Dania di minit ke 0:09 - 0.10 dan minit 0:47 - 0:52. Tapi bukan iklan ni yang pernah keluar kat kaca TV. Yang iklan keluar TV yang My favorate AKTEL. Bahasa iklan ni kalau tak silap me Bahasa Bangladesh. Untuk siaran kat sana. 


All videos source from youtube

Ada pulak iklan Axiata Director's Cut yang me tak pernah tengok kat TV tapi lagunya sangat best dari Coldplay :-)

Hubby dulu-dulu pun pernah masuk iklan tapi extra je lah. Iklan Lifebuoy. Kena duduk dalam bas. Kepala tak nampak tapi baju dan seluar je nampak (Dalam bulatan warna merah). Hehehe. Shoot kat dalam bas area KL Sentral tahun 2009. Dulu tahun 2009, area KL Sentral tu tak busy macam sekarang. 

Print screen from youtube

Link youtube iklan Lifebuoy kat sini

Hanya secebis kenangan yang tak mungkin dilupakan. 

Tuesday, April 15

Resepi Salad Makaroni dan Ayam


Bahan - Bahan :

1. Dada ayam yang direbus kemudian potong kecil. Ambik isinya sahaja. 
2. Makaroni yang dicelur
3. Daun salad yang dipotong halus
4. 1/2 potong bawang besar yang dipotong bulat
5. Lobak merah yang dicelur kemudian dipotong dadu
6. Sos cili atau mayonis atau keduanya sekali

Satukan semua bahan-bahan. Dah siap. Boleh masuk peti ais, esok pagi anak nak gi sekolah boleh bawak bekal. Actually boleh ajer gantikan sos cili dengan mayonis atau satukan keduanya. Ikut suka. Macam Dania, lebih suka sos cili jadinya me masukkan sos cili ajer :-)

Simple kan? 

Makan Time : Restoran Haslam

Dah lama dah tak pekena kat Restoran Haslam ni. Bila tengok Restoran ni dah direnovate pun. Restoran ni terletak berhadapan dengan Hospital Tawakal. Dania pilih lauk ayam masak lemak dengan telur masin. 


Ni lauk pilhan me ni. Sayur pucuk paku dengan ikan masin tapi yang terlebih masin ialah sayur pucuk paku tu. ishhhhhh menyesal ambik banyak-banyak. Dah ada ikan bilis dalam tu ditaruhnya garam banyak. Tukang masak ni nak kahwin agaknya. Ikan masin ni tak berapa masin. 


Kuih muih kemain banyak kat sini. 


Hubby pilih mee bandunglah. 


Kami ambik pisang goreng ni 5 biji. 


Jadi ni lah bil kami. Murah? Boleh tahan? Mahal? Anda nilaikan sendiri....tapi tak puas hatilah lauk sayur tu masinnya :-(