Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Wednesday, January 31

Terpaksa membeli......

Hehehe tajuk kemain terpaksa lagi ye. Sebetulnya seterika dah rosak jadinya kebetulan Harvey Norman tengah buat warehouse sale minggu lepas kat Citta Mall. Apa lagi....terpaksa la pergi Citta Mall. πŸ˜€πŸ˜€πŸ˜€

Mulanya maybe nak beli seterika Phillips tu. Harganya dalam RM1200++ tapi kami kata nak jalan2 dulu. Mana la tau ada yang berkenan kat lain pulak kan?. Jalan punya jalan ternampak seterika yang ni pulak. Imported from the UK, boleh laras suhu nak panas macamana. Dapat sekali dengan ironing board yang besar. Harganya RM800++ berbanding Phillips (Phillips harga RM1200++). Dapat pulak 2 tahun warranty. Harga asal dalam RM900++. Kita kena pilih yang mana yang terbaik dengan harga yang berbaloi. Kami pun pilih yang ni. Senang Dania nak gosok baju sekolah. 


Ni ironing board tu. Ironing board sedia ada kecik sikit daripada yang ni. Puas hati la ironing board sebesar ni tapi makan space la pulak.....


Hubby nak beli yang ni pulak untuk letak kat ruang tamu atas. Tak payah dah nak letak aircond.  Aircond kan lagi mahal bil apinya. Produk ni kan kalau nak lagi best boleh masukkan ais kat dalam ni supaya suasana area tu sejuk. Harga RM800++ dan product ni buatan Jerman. 


Belian yang berbaloi kat Harvey Norman, warehouse sale di Citta Mall.  

Tuesday, January 30

Majlis pertunangan simple and sweet

Majlis Pertunangan sepupu saya berjalan dengan lancar. Bersyukur sangat. Sepupu saya dapat orang Sg. Buah Dengkil. Ibu sepupu saya ni kira kakak kepada arwah papa saya. Sepupu saya lelaki. Dalam gambar ni ibu saudara sedang menyarungkan πŸ’πŸ’πŸ’ ke jari manis bakal sepupu saya. 

Wah dapat 2 cincin terus. Ni cincin merisik. 


Ni pulak πŸ’πŸ’πŸ’ tunang. Untung la. Dulu saya 1 bentuk cincin je. Takde cincin merisik. Setting pelamin kat belakang ni pun sweet di mata saya. 


Bila Fina mula cium pipi bakal mertua, bercucuran la airmata ibu saudara saya yang saya panggil Mamamah ni....


Hantaran dari pihak lelaki 5 dulang. 


Dibalas 7 dulang oleh pihak perempuan. 


Ni, saya yang suruh pose macam ni. Sweet tak?. Ibu tunang sepupu saya dan ibu saudara saya cium Fina. 


Sekarang ni sepupu saya Izrul Razman dah sah menjadi tunangan orang. Selamat menempuh alam baru Abang Man. Fina ni pun nampak sopan je orangnya. 

Jangan pandang-pandang....duduk renggang-renggang.....πŸ˜ƒπŸ˜ƒπŸ˜ƒ


Nak puji makanan yang disediakan oleh pihak tuan rumah, sedap sesangat. Seleksi kuih muih sangat la banyak. 

Moga hubungan mereka sampai ke jinjang pelamin hendaknya.....

Monday, January 29

Anugerah Seni Kulinari Nestle Professional Ke 10

Semalam lepas Majlis Pertunangan sepupu saya terus la bertolak ke rumah sebelum bergegas ke area Subang Jaya di Taylor's University Lakeside Campus. Since semalam Dania terpaksa ponteng tuition untuk sehari, Dania nak ikut la ummi dia. Dania memang dari kecik asyik nak ngekor je ummi dia 😏😏😏. Kami tiba Taylor's dalam jam 5.26 petang. 

Dania pun dapat le sekali tag media. After all Dania kan anak kepada media 😜😜😜


Anugerah Seni Kulinari Nestle Professional Ke 10 mengumumkan pemenang 'Culinary Arts Award'  2018 pada 27 Januari 2018. Majlis diadakan di Taylor's University Lakeside Campus. 

Guest of Honour ialah En. Nizam Bin Kamarulzaman selaku 'Director General Department of Skills Development' daripada Kementerian Sumber Manusia. 



Ucapan oleh Dato Paduka N. Subramaniam 
Vice President of Malaysian Association of Hotels


Persembahan 🎻🎻🎻🎢🎢🎢🎡🎡🎡oleh pasukan dari Taylor's University membawakan lagu The Final Countdown dan Viva La Vida dari Coldplay. 


Kemudian, ada beberapa pelajar mendapat sijil penyertaan kerana menyertai pertandingan ini. Sijil disampaikan oleh Executive Chef Le Meridien Kuala Lumpur, Chef Antoine Rodriguez. 

Ini salah seorang penerimanya. Rasanya student ni student luar. 


Pemenang tempat ketiga membawa pulang RM1000. Pemenangnya ialah Shaun Wong Wen Jin daripada UCSI University. 

Mereka turut merangkul pingat dan sijil yang disahkan oleh Persatuan Hotel Malaysia (MAH) dan Skills Malaysia. 


Idris Muaz Bin Mazlan dari Universiti Teknologi Mara Permatang Pauh, Pulau Pinang mendapat tempat kedua. Hooray Hooray.....entah kenapa saya bangun memberikan tepukan gemuruh kepada Idris yang membawa pulang RM2000. Universiti saya dulu le walaupun cawangan lain. πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ


Juara....Eng Sheng Pei (Edward) student dari Taylor's University. Beliau merebut hadiah utama bernilai RM3000 dan yang paling best dapat latihan amali selama 6 bulan di bawah bimbingan Antoine Rodriguez, Chef Eksekutif di Le Meridien Kuala Lumpur. Pemenang juga berpeluang mewakili Malaysia dalam pertandingan kemahiran ASEAN dan pertandingan kemahiran dunia yang akan datang. πŸ’ͺπŸ’ͺπŸ’ͺ


'Lecturer of the year' pun mendapat pengikhtirafan. Ni kira hadiah terkejut ni. Takde dalam program. 


Masakan Eng ini diberi nama 'Dessert Garden' yang terdiri daripada Chocolate Mousse, Salted Caramel dan Pistachio 'sand'. 


Nestle Professional ditubuhkan untuk membekalkan produk-produk makanan dan minuman yang berkualiti tinggi kepada pengendali di dalam industri makanan dan minuman. Nestle Professional mempunyai rangkaian global yang terdiri daripada unit-unit penyelidikan dan pembangunan., termasuklah 14 kilang perkhidmatan makanan, pusat-pusat makanan, pusat minuman (beverage center) di Switzerland dan lebih 10,000 kakitangan di lebih daripada 90 buah negara. 

Photo terakhir anak media ni haa di Taylor's University Lakeside Campus. 


Sunday, January 28

Pengasas Ikea meninggal

Siapa yang tak kenal dengan Ikea kan?. Pernah la dulu2 Dania main-main kat Smaland Ikea Mutiara Damansara tu. Masa tu Ikea Cheras tak bukak lagi. 

Siapa kenal pengasasnya?. Ni saya baru dapat tahu yang pengasasnya Ingvar Kamprad telah pun meninggal dunia ketika tidur. Panjang juga umurnya ketika meninggal iaitu 91 tahun. Kediamannya terletak di Smaland. Ohhhh patut la tempat mainan kanak-kanak tu diambil sempena tempat kediaman beliau di Sweden. 

Photo was taken here 

Fakta paling menarik tentang beliau ialah Ikea bermula ketika beliau berumur 17 tahun. Wow memang business minded kan?

Harap2 Ikea akan lebih berjaya walaupun Ingvar Kamprad tulang belakang Ikea telah pun meninggal dunia. 

Saturday, January 27

Anak sulung besar tanggungjawabnya.....

Saya anak sulung dalam keluarga. Mama Papa saya dah meninggal tahun 2011 dan 2012. Saya ada adik beradik seramai 4 orang termasuk saya. Saya tak tahulah orang lain tapi kalau saya, saudara mara akan whatsapp / menghubungi saya kalau ada aktiviti berkaitan keluarga seperti perkahwinan ke atau jemputan rumah terbuka. Jadi saya akan mewar war kan kepada adik beradik. Sama juga untuk duit rumah sewa (opah saya ada rumah kat kampung. Pah pun dah meninggal). Saya kena distribute duit rumah sewa tu diantara kami adik beradik. Mama saya ada adik beradik seramai 9 orang dan ibu2 saudara saya pula telah meninggal dunia jadi anak2 yang akan mewarisi duit rumah sewa. 

Tadi, masa tengah drive ada seorang ibu saudara saya call sebab ada seorang sepupu saya nak bertunang esok kol 2 petang kat area Sg Buah Sepang. Ibu saudara saya tu mengharapkan saya dan family datanglah. Ayah saudara dah meninggal. Beliau ni kakak kepada Papa saya. Papa saya pula dah takde. Idak memang Papa saya jadi jurucakap agaknya. Kebetulan pula esok berderet pula dengan Dania pepagi ada merentas desa kat sekolah, petang pula ada tuition. Hubby pula ada jemputan kat rumah kawan. Saya pula petangnya ada hal area Sunway. Hmmm.....nampak gayanya kena utamakan ibu saudara saya ni lah. Serba salah kan?....

Ok tu cerita serba sedikit tentang anak sulung kan...ni nak cerita pergi kedai kat Bandar Baru Bangi ni. Saya beli kerongsang kekecik ni. Kebetulan kerongsang kekecik ni asyik hilang je. Kat sini beli RM10 dapat 12 biji kerongsang ni. Saya share sekali dengan Dania. Bila nak styling shawl Dania asyik la kurang kerongsang. Dania dah salahkan saya dia kata ummi ambik kan kerongsang tu 😑😑😑. Murah juga la. Kekadang RM10 boleh dapat 5 biji ajer. Yang ni 12 biji RM10 yer....best tak? 


Saya beli yang ni nak bagi ibu saudara saya. Tau tak yang ni dengan yang bawah, 2 set ni harga RM10. Maknanya set ni RM5 / set. Besar juga kerongsangnya. Ada juga 1 kerongsang kecik. Selalu bab kerongsang ni saya beli kat Kompleks PKNS ajer. La ni dah ada kat Bandar Baru Bangi beli terus la shopping kat CK Rahim Seksyen 7. Ni bukan batu Korea tu haa....batu biasa ajer. 

Design kerongsang ni nampak eksklusif. Sesuai la nak bagi ibu saudara. Nak bagi cecantik sket. Anak nak tunang kan....😘😘😘


Ni bentuk bunga pula. Pada mata saya sangat sweet. 🍬🍬🍬


Kekadang dalam hidup ni ada je time serba salah tu. Kena pepandai la solve. 

Moga majlis pertunangan berlangsung dengan lancar. Silap2 hubby saya jadi jurucakap. ✌✌✌

Friday, January 26

Sometime by Asian Designers

Sometime by Asian Designers ada sale untuk reject item. Pastinya harga murah dari harga asal kan. Saya subscribe latest update untuk Sometime ni. Boleh la check it out nanti....πŸ‘€πŸ‘€πŸ‘€




Boleh click untuk nak shopping ya. 

Kedua photo diambil dari email Sometime by Asian Designers. 

Ada apa dengan Ostia?

Apakah Ostia tu?. Okay, Ostia Bandar Baru Bangi itulah terletaknya bangunan Wisma Jakel yang terbesar kat Malaysia ni. Saya telah mencari pasal selepas hantar Dania pergi sekolah. Pembukaan rasmi Jakel di Ostia Bandar Baru Bangi ni hari ini (25 Januari 2018). Kat gambar ni tak nampak sangat kereta yang berderet nak masuk sini. Kat bangunan ni juga ada Prima Valet. 


Saya telah terjebak ke sini sebab hello kat Bandar Baru Bangi ajer pun. Tak jauh dari sekolah Dania. 😝😝😝. Dania dok sibuk tanya, bila ummi nak pergi?. Dia pun sibuk nak ikut. 

Ni gambar selepas membeli ni. Dah siap bayar dah pun. 


Betapa besarnya bangunan Jakel kat sini yang menempatkan Jakel, Ariani, Ariani RTW dan Jakel Carpet. Pada saat ini bangunan ni tak dirasmikan lagi. Petang sikit Dato Siti Nurhaliza dan Nabil Ahmad ada. Saya balik awal. Kang tak pasal2 nak keluar kawasan ni pun susah sebab jam. 


Lace warna pink belacan, lining warna hijau epal dan sepasang kain lagi. Ini ajer. Tak beli banyak pun. Kain ni pun beli sama dengan Dania. Pandai2 le tailor tu potong. Nak hantar kat tailor dah ni. Cepat hantar cepat siapnya. 


Masa sibuk memilih tu terdengar salesman dok melaungkan Happy Hour! Happy Hour! Harga ratusan jadi puluhan ajer? 😨😨😨 Uihhh dok lelama sini takut purse bocor ajer 😝😝😝

Dah tak payah la saya pergi kat Shah Alam cari kain kat Jakel sebab kat sini lagi dekat. Tambahan lagi besar....

Thursday, January 25

Shopping itu terapi

Lately ni minat pula usha barangan kat sini.


Kalau nak barangan berkualiti dari UK dan yang pastinya murah daripada kat Malaysia rerajin la usha fb page Barangmurahukdotcom Saya tertarik pulak dengan lampu taman ni. Boleh bertukar warna la pulak. Guna kuasa solar ajer ni. Tak payah nak buat wiring bagai. 

Photo taken from google

Harga RM82 (bayar ansuran pun boleh) ok lah kan?. After all dapat 10 lampu ni. Bukan lampu ajer, banyak lagi barangan yang alehaiiii πŸ‘€πŸ‘€πŸ‘€ harga memang mampu milik. Boleh bayar ansuran untuk sesetengah barangan. Moh le ke sana.

Saya bukan agent ye. Saje nak share ajer. πŸ˜‰πŸ˜‰πŸ˜‰

Monday, January 22

Asal weekend je wedding, asal wedding je weekend...

Weekend ni ada wedding lagi. Anak kepada sepupu saya naik pelamin. Anak kepada sepupu saya lelaki. Majlis kat rumah pengantin perempuan dah diadakan tahun lepas bulan 12 kat Johor. Kali ni majlis diadakan di Dewan Tan Sri Ainuddin Wahid kat dalam UTM KL. Sepupu saya lecturer kat UTM Skudai sebelum ni. 


Ni pun anak kepada sepupu saya. Nama si kecik ni Mawara. Comel dan cergas. Payah aunty nak ambik gambar Mawara ni.  

Jumpa adik saya Elza + family kat sini tapi tak berselfie pulak. Dia sibuk nak makan. Adik saya Erma pergi kenduri kat Putrajaya dulu baru singgah sini so tak jumpa la kita. Saya nak kejar masa sebab Dania tuition pulak. 


Sebelum balik siap tapau ni kat dessert table. Bake with πŸ’–oleh aunty kepada pengantin lelaki. Kiranya sepupu saya la yang bake. Nak ambik 3 ketul segan tapi tuan rumah suruh tapau dalam tisu. Apalagi 3 ketul la πŸ˜† Sedap pulak tu. πŸ‘


2 photo di bawah ni saya ambik dari facebook sepupu saya Kak Pi. Rekaan pelamin ni oleh ayah pengantin lelaki. Kiranya keluarga sepupu saya ni memang kreatif bab bab kraftangan ni. Ditolong juga oleh student UTM. 


Sepupu saya yang pakai baju melayu ni. Namanya Kamal Azam. Rekaan pelamin atas ni beliau la yang reka. Kita boleh tengok kat sini Mat Saleh pakai baju melayu la...


Malamnya kami berpeluang makan kat Indus Putrajaya by Bora Ombak. Pilihan hubby ni. Hubby ajak makan kat sini. Kiranya pertama kali la makan kat sini. Terletak kat Marina Putrajaya berdekatan dengan Hotel Pullman Putrajaya dan Heriot Watt University Putrajaya. 

Lawa kan pemandangan?. 



Pilihan Dania Noodle Soup, Dania pilih mee. Boleh je pilih kuay tiaw, mee atau bihun. 


Nasi goreng Bangkok pilihan hubby. Sedap daging bakar tu. 


Nasi goreng crab pula saya yang punya. Ketam seekor digoreng dan dihidangkan dengan salad dan sambal. Ingatkan ketam tu dicampur sekali dalam nasi goreng. Kalau yang gemar kering ok lah. 


Pisang goreng bali pilihan pemanis mulut kami. 


Air serai ala Bali pilihan saya. 


Sempat la bersiar-siar kat tepi tasik sekejap. 


Kat sini Indus Sunset. Tempat ni dibuka jam 6.30 petang. Boleh makan di bawah sinaran bulan dan bintang. Next time boleh makan kat sini pulak. 


Weekend yang indah kalau dapat luangkan masa dengan yang tersayang. 

Anda bagaimana?. 

Friday, January 19

Ini kisah Yusuf dan Bujibu

Pada 17 Januari 2018 yang baru ni saya berkesempatan untuk memenuhi undangan ke Majlis Anmum Essential memperkenalkan Hanis Zalikha dan anaknya Yusuf sebagai duta. Tak semua undangan dapat saya penuhi sebab Dania sekolah petang. 

Berbalik pada majlis ni.....setting atas pentas ni memang comel, secomel pemilik nama Yusuf Iskandar. Diadakan pula di Blokke Cafe (Sebutan Block) yang terletak di dalam Citta Mall. 



Yusuf ni excited tengok banyak 🎈 kat atas tu. Comelnya si kenit ni. 


Pemilik Blokke Cafe ni Sheahnee Iman Lee (belah kanan). Kenal tak?....isteri kepada Naz Habibur Rahman yang jadi pengacara JJCM tu lah. 


Siapa para peminat Hanis Zalikha? πŸ™‹ Jangan lupa saksikan kehidupan harian Hanis dan keluarganya sebagai duta baharu Anmum Essential dalam rancangan realiti TV terbaharu di Astro Ria (Saluran 104), My Little Heroes Yusuf & Bujibu. Bermula 31 Januari 2018 pukul 9 malam. Episod baharu pada setiap hari rabu. 

Kalau ikutkan inilah salah satunya rancangan di Astro yang menggabungkan kanak-kanak dan haiwan kesayangan. 🐱

Berkenan dengan warna baju Hanis ni warna lavender sebab so sweet. 


Majlis perasmian dengan gimiknya....tendangan Yusuf pada standee lolipop. Wachaaaaa....Jangan tak tau ye follower Yusuf kat IG 2 juta okayyyy πŸ‘ cayalah Yusuf. Bujibu si kucing glamour pun tak kurang hebatnya sebab ada 1 juta follower di platform IG. Hebat2. Kalah kita ni....😝


Kanak-kanak aktif yang sedang membesar memerlukan nutrisi optimum serta stimulasi yang betul untuk menyokong perkembangan mental, emosi dan sosial mereka. Gabungan stimulasi dan nutrisi penting seperti DHA dan Gangliosida (GA) sangat penting untuk menyokong perkembangan otak. DHA menyokong perkembangan otak sementara Gangliosida pula membantu dalam hubungan sel sel otak. Apabila sel-sel otak berhubung, kanak2 akan lebih cepat berkembang dari segi memori, pembelajaran dan memahami perasaan. Anmum Essential yang kini dengan Mind-Q Connect mengandungi DHA dan dua kali ganda GA (Gangliosida) serta fosfolipid dan protin. 

Ketahui lebih lanjut tentang Anmum Essential di www.anmum.com/my 


Naz Habibur Rahman pemilik Blokke Cafe yang sangat murah dengan senyuman. Memang best tau Blokke Cafe ni. Makanan sedap dan child's friendly cafe sebab ada tempat mainan kanak2. Sesambil ibu ayah makan boleh biarkan anak2 bermain dalam suasana yang selamat. Luas tau tempatnya. Tak percaya datang tengok sendiri....


Gegambar makanan saya tak ambik pulak tapi takpe boleh usha blog Nana atau Zety bila mereka update nanti. 

Serius sangat πŸ‘ food kat Blokke Cafe. #akusuka

Jangan lupa saksikan My Little Heroes Yusuf & Bujibu. Setiap hari rabu bermula 31 Januari 2018 ni pada jam 9 malam, Astro Ria Saluran 104 ✌

Dibawakan khas oleh Anmum Essential....