Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Friday, September 30

Tak sihat....

Today, tak sihat......rasa nak demam.....alehnyer hubby yang hantar Dania ke sekolah....Thanks hubby.....balik, tapau breakfast untuk i. Harap2 fit baliklah esok hari..... kalau rajin nanti i update entry jap jap lagi......now nak rehatkan diri.......


Selamat bekerja kepada yang bekerja yer...

Wednesday, September 28

Raya lagi Part 2


Stop kat tepi jalan nak cari rumah

Makanan yang disediakan

Kanak2 main dengan pot pourri...habis rumah orang nih...

While....orang dewasa sibuk makan

I dengan anak saudara i Adam

Masa ni semuanya dah mengantuk

Budak2 ni main hamster pulak....nasib hamster tu tak mati..hehehe 



Hari kedua kami kat Ipoh, terus berpakat nak pergi ke rumah saudara sebelah papa di Siputeh. Ni kiranya perkampungan papa masa kecik2 dulu.  Setiap raya mesti singgah sini. Sepanjang perjalanan ke sini agak sesat jugak. Akhirnya Pakcik Lan terpaksa ambik kami dn bawak ke rumahnya. Oh rupanya tak jauh dari tempat kami berhenti tu. Meriah rumah Pakcik Lan dengan kehadiran kami je. 10 dewasa dan 5 kanak2. Next year jika ada kesempatan, kami akan ke sini lagi walau papa dah takde. Raya tahun lepas papa tak balik kg sebab beraya kat hospital. Raya kali ini pula papa dah pergi buat selama-lamanya.


*****actually adik2 i ada bermimpi dengan papa....setiap kali mimpi mesti ada nasihat / berita yang disampaikan...... 

Tuesday, September 27

Duit Raya

Syawal dah nak habis dah tapi i baru je bank in kan duit Dania kat Tabung Haji. I malas nak pergi Tabung Haji sebab line panjang and service agak lambat so i terus ke Bank Islam Kelana Jaya. Orang tak ramai. Tu pasal service baik. Hehehe. Masalah cuma pada parking yang selalu penuh sebab area sana banyak kedai makan so masa lunch time, parking takde...kena pusing 2-3 kali baru lah dapat parking. Alhamdulilah, duit raya Dania pemberian dari mereka yang pemurah dah selamat ye masuk ke a/c Dania. Selain Tabung Haji, Dania i buatkan akaun Yippie dari Dania umur 3 bulan untuk pelajarannya kemudian hari. Ada rezeki biarlah Dania sampai ke Universiti. 

Sunday, September 25

Adakah ini normal?

Ada seorang my fb friends, di dalam status mengadu yang anaknya selalu kena pukul kat tadika. Wahhh i rasa sangat tak normal untuk budak tadika. Walaupun mungkin ada yang akan kata budak budak...biasalah...eh tapi kalau budak2 pun, takkan setiap hari kena pukul?. Itu lah i rasa mungkin boleh dikaitkan dengan menonton banyak siaran tv / filem yang tak terkawal. La ni i tengok banyak siaran kat TV tu yang menunjukkan keganasan, seks, pendek kata 18SX. Kita kena kawal tau sebab budak2 ni absorb je. My hubby kalau cerita love story atau keganasan yang melampau seboleh bolehnya dia akan tukar channel lain. Seboleh bolehnya kita kawal siaran TV yang dapat ditonton oleh anak2 kita. Macam filem sekarang pun i tengok banyak tahyul...jap jap hantu jap jap hantu. Menggalakan budak2 ni takut pada hantu. Patutnya takut pada Allah, pastu filem ganas pulak.......bahasa yang digunakan tu pulak tak manis didengar. I remember Aaron Aziz kata kat Dania tak payah tengoklah sayang cerita Gangster sebab ganas. Sebabnya wifenya promote suruh tengok filem Aaron kat panggung. Owhhhh selingan plak yer....

Macam Wardina, dia tak bagi anak2 dia menonton TV kecuali TVIQ. You alls bagaimana?

Friday, September 23

Jam lagi

Tadi masa nak hantar Dania pergi school, opposite side of the road jam giler. Sebabnya kerja kerja menurap jalan di hadapan Giant Kinrara menuju ke Bukit Jalil. Pelik jugak i they alls buat kerja masa time orang sibuk nak pergi kerja. Dari 2 lane jadi 1. 

Masa balik dari ambik Dania, i pulak terjebak dalam traffic jam. Nasib kejap je sebab i masuk flyover nak ke Kinrara.

****aisehhhh duk bandar ni tension jam la pulak......

Thursday, September 22

Satelit nak terhempas ke bumi

Photo taken from : LINK


Ada satu satelit bakal terhempas ke bumi dijangka esok hari jumaat. You alls ada dengar tak. Berita oleh pakar Malaysia mengatakan bahawa satelit ini tidak akan terhempas di Malaysia. Lega juga mendengarnya. Saiz sebesar bas sekolah seberat 6 tan. Bayangkanlah.....untuk keterangan lanjut, klik LINK di atas.



****ni dah ala ala transformer terhempas ke bumi kemudian transformed....errkkk apa yang i merepeks ni....

Menu majlis Hari Raya sekolah yang dah ditetapkan....wah wah wah


I tengok ni kat wall my friend di facebook. Amboiiii sekolah ni over la pulak. Dah tetapkan budak2 ikut darjah nak bawak apa yer....ada kawan kepada kawan i ni buat kelakar kata cikgu bawak apa? bawak tupperware nak tapau apa yang murid bawak....ngee....

Sekolah anak you alls bagaimana ye?. Sekolah anak i ikut sukati nak bawak apa. Selalu i akan tapau minuman Vitagen ke, Solivite ke untuk Dania. Siap2 asing 1 botol untuk Dania. Hehehe....

Thai Odyssey

Semalam i pergi mengurut kat Thai Odyssey Puchong. Pukul 9.30am dah terpacak luar premis yang bukak pukul 10.00am. Akhirnya staff tu ajak i masuk ke dalam dek kesian tengok i tercongok depan premis. Akhirnya i ambik Thai Aromatheraphy yang berharga RM130++ campur dengan government tax. Huh tax tak habis habis. 

Tukang urut i badan besar. Kebetulan i sakit kaki.....bayangkan sekali dia urut berbunyi lak kaki i. Err confirm la sakit sikit kan. Tambahan i jenis penakut sikit. Sakit + Takut = Lagi Sakit. Susah jugak nak cakap dengan dia sebab dia orang Thai yang tau cakap siam dan english sikit sikit.....tapi kalau u alls nak yang kuat punya urutan u alls patut try Thai massage tu. Memang agak sakit tapi lepas tu melegakan. Dilipat lipat je badan kita tu. 


****entry tanpa gambar hari ni.....

Tuesday, September 20

Open house konsep mamak

Rumah sangat cantik

Tempat basuh tangan pun cantik 

Ada gazebo di tepi kolam ikan tempat bersantai  

Teh halia pilihan suami

I ambik tosai kat section ni

Rojak dan cendol pun ada

Dimasak panas panas

Di hadapan rumah yang indah ini

Ni first time i pergi ke open house konsep mamak. Mamak diimport dari Shah Alam. Selalunya konsep hari raya. Masa first time nak cari open house sepupu arwah papa i ni, berpusing pusing mencari kat Taman Melawati. First time i sampai kat Taman Melawati ni. Rumah kawasan tepi gunung ni mesti sejuk. Bila sampai, ada rela tukang jaga parking. Dah tiba kat rumah open house ni wow terpaku tengok rumah yang tersergam indah. Besar sangat. Terletak di hujung kawasan perumahan. Mama, adik perempuan i Eja dan family, bibik dan adik lelaki dah tiba dulu ke sini. Adik perempuan i lagi satu still sesat2 mencari rumah. Uihhh kalau datang sekali lagi harus la i sesat. Banyak sungguh simpang. I ambik tosai dan air bandung. Lepas adik i yang sesat itu beraya kat rumah ni, dia sambung kat rumah i pulak since hubby dia outstation. Semua perempuan kecuali baby Adam. Sesi borak borak lagi selain Adlina dan Sofiah main2 ngan Kak Dania. Balik dari rumah i dalam pukul 11.00pm. Beraya sakan sungguh adik i.  

Contest Like Like

I dah senyap sikit dalam masuk contest like like ni.....actually i jadi group member dalam facebook ********. Tugasnya dalam group tu adalah untuk like like setiap contest group member di dalam group itu. Masalahnya group member ada dalam 70++. Dalam 20++ rajin masuk contest like like ni. Dalam sehari, tak pernah sunyi untuk member like contest ni masuk contest. Meaning to say, Dalam sehari i kena like roughly dalam 10 post lebih atau kurang dari 10 post. Tak termasuk lagi group member mintak i tolong like melalui message berantai atau melalui chat. Tak boleh jadi jugak sebab privacy i takde. Kalau kengkawan takpe, ini yang i tak berapa kenal. Disebabkan memerlukan komitmen yang tinggi dan my hubby tak la berapa berkenan komitmen depan lappy je so i leave the group tapi i ada explain kat admin facebook ******** ni la.

 Photo taken from google

Selepas leave the group wahhhh sangatlah ada privacy. Tiada lagi message dari group masuk. Kalau dah nge-like berlambak lambak u akan rasa bosan jugak.....kalau sekali sekala it's ok for me....  

Monday, September 19

Raya lagi Part 1


Di rumah Pak Kamal

Kalau datang rumah kakak kepada arwah papa ni mesti ada je makan, makan and makan. Air tangan mamamah sangat sedap

 Hubby tolong anak sedara naik basikal...lepas tu Zharif ni nangis2 nak naik basikal je....papa Zharif pun surrender sebab sakit pinggang...

Adlina dan Sofiah syok naik buai rumah Nenek Mah

 Si geboo Adam

Ahli mesyuarat tingkap 

Presenting mamamah

Mereka semua dua pupu. Snap di rumah kakak my mum. Ni rumah nenek kepada mangsa tanah runtuh di Ulu Langat tu...

Di rumah kakak my mum yang lagi satu 

Kisah hari raya actually tak habis lagi. Masa hari raya pertama tu dah rehat kat Seri Malaysia, terus berkonvoi ke Rapat Setia. Rumah wajib setiap tahun ke sini. Ni rumah kakak my arwah papa. Selepas makan2 dari pukul 4pm stay kat rumah mamamah sehingga lepas maghrib, bertolak ke rumah kakak my mum pulak kat Kg Kepayang. Sesi makan yang tak habis habis lagi. Kali ni dijamu dengan laksa favourite i selain sesi beramah mesra. I sempat tanya Kak Suzana my cousin sebab anak dia ke Ulu Langat. Rupanya anak dia tu ke Ulu Langat setiap hujung minggu untuk mengikuti aktiviti di sana. Kebetulan masa hari kejadian, anaknya yang menjadi mangsa memang mengikuti aktiviti di sana. Tenang nampaknya Kak Nina. Kak Nina kata dah melawat pusara anaknya hari sebelumnya. Selepas itu kami semua beramai ramai ke rumah kakak mama di Kg Kepayang yang tak jauh dari rumah kakak mama yang sebelumnya. Kali ni dijamu dengan ketupat orang utara, rendang selain kuih muih. Setelah seharian berjalan kami semua balik ke hotel penginapan dan terus flat tak terkata. Penat ohhhh......tapi puas sebab dapat mengeratkan silaturrahim sesama insan.

Sunday, September 18

Volkswagen Das Auto Show 2011

Dome dari arah luar 

Pekarangan Stadium Bukit Jalil waktu malam

Nak tunjuk kat you alls line beratur very the panjang itewww

Nak masuk kena cop dulu....

Kanak2 dapat frisbies. Tapi i tengok yang kakak kakak dan abang abang pun dapat frisbies....

I can tell you that line beratur sangat panjang. Luar sekali beratur, sini sekali, nak masuk dome sekali.....

Sambil sambil ambik gambar kete VW miniture masa beratur...

Dalam dome yang cukup luas...

Lepas pertunjukkan video, kereta VW gagah menonjolkan diri

VW cars yang meluncur dengan megahnya

 Photo di dalam dome yang sejuk itewww...atau we alls yang duduk tepi aircond yang sangat kuat

Kereta Volkswagen Tiguan.....enjin dari TSI. Inovasi enjin yang save minyak

I pegi pameran kereta Volkswagen Das Auto Show masa hari last tu. Just after our dinner, terus ke pekarangan parking area Bukit Jalil. Dah dekat dengan rumah rugi tak singgah. Line orang beratur sangat panjang. I dah datang petang tapi terpaksa patah balik sebab line beratur sangat panjang melampau lampau. Banyak check point gitu. I antara group pengunjung terakhir dibenarkan masuk. Lain lah VIP takde de nak bratur panjang panjang ni. Selepas group i, penganjur terpaksa menyekat kemasukan pengunjung. I am so lucky....hehehe. Nyaris2 tak boleh masuk.
Apa yang paling menarik di dalam dome iaitu pertunjukkan video. Dome yang sangat besar. I terasa macam dalam cerita Star Wars gitu. Ditayangkan kereta2 di bawah Volkswagen Group. Diantaranya adalah kereta me, Skoda. I am a proud owner of Skoda. Selain itu, kereta yang bernaung di bawah Volkswagen adalah seperti Volkswagen, Bentley, Lamborghini, Audi, Scania, Seat, Volkswagen Commercial Vehicle dan kereta me Skoda. Selepas tu, wahhhhhh kereta2 Volkswagen satu persatu mengelilingi Dome. Hubby dok mencari cari kereta CKD Volkswagen yang katanya akan masuk Malaysia. Harganya mestilah lebih murah dari CBU itu. 

Kalau diberi peluang, i memang suka kereta Europe sebab kereta Europe direka dengan safety features yang sangat tinggi. Tak hairanlah kereta i sangat berat. Masa first time i bawak Skoda, i tak reti nak adjust pedal minyak dengan keberatan kereta itu. Kereta i pun save minyak jugak. I tukar Skoda selepas kereta Vios hitam i (kereta selepas kahwin) terbabit dalam kemalangan. Kereta Vios i telah dibeli oleh seorang arkitek. My friend pernah terserempak dengan kereta Vios i di Shah Alam. Betul2 depan kereta dia. Kereta itulah WL* 936. My first car pulak Proton Wira Merah (orang panggil kereta bomba) BG* 9994. Nombor pun ala ala bomba dak?...hehehe I tak pernah jumpa lagi kereta hasil my first job.....Now je kehulu kehilir dengan Skoda i.....Insyaallah ada rezeki kemudian hari harap harap boleh pakai Volkswagen pulak....:-)

Saturday, September 17

Riang Raya Bersama Sofy dan Lisa

Pendaftaran di sini yer.....bunting Lisa menggamit kami...

Goodie bag...yeay...

Kawasan event yang dihias indah

Speech dari Uni-charms

Comelnya lisa kat gambar ni

Lisa dan shy shy cat Dania Yasmine

Lisa dengan gaya gaya comelnya itewww....patut abang Yusri tertawan....amboiiii taste Yusri ni lawa2 jer...

Emcee of the nite....
Adik ipar Suzz, Aimi yang comey iteww dan adik Suzz belah kanan, Nizar


Yang tudung pink kat depan tu mewakili meja we alls. All the way from Bentong Pahang

Halus halus je Lisa menari joget lambak....


Bergambar beramai ramai mengikut meja masing masing...ewah ewah Dania best yer kak lisa peluk...

 
 Me dan mummy lisa dan lisa...lisa ni kidal tau...

Dari meja i.....

 Restoran Seri Melayu yang indah

Bunting Lisa bersama Sofy yang selesa itew....

Indah sungguh restoran ini

Kira agak teruja jugak sebab i antara 50 yang terpilih untuk menyertai Riang Raya bersama Sofy dan Lisa. I hantar borang last minute and tak sangka pulak sangkut gitu...hehehe....rupanya ada juga pemenang dari facebook Sofy 360. Hadiah gempak2 gak......hadiah yang i masuk cuma dapat pergi event ni jer....


I tiba dalam pukul 4.15pm dari Klang sebab menghadiri akikah anak sedara i Adam. Along the way hujan turun mencurah curah. Dalam hati harap2 jalan tak jam sebab kebetulan banyak jalan tutup kan....setibanya kami di Seri Melayu, hubby i drop me and Dania dan kami terus mendaftar. Ada sesi bergambar kat luar dan dapat goodie bag. Dalam tu semua barangan Sofy. Dania dok excited dengan goodie bag itu. Malangnya barang Sofy....Dania tak pakai Sofy lagi...hehehehe tapi dulu masa Dania kecik, Dania pakai Mamy Poko. Sangat best sebab tak bocor.....dekat pintu masuk, i telah disapa oleh Ms Chong Fei Meng. She is so sweet dan dari Uni-charm. She's the Brand Manager... I mintak izin nak ambik2 gambar sebab i perkenalkan diri i sebagai blogger.....of course la kan...blogger ni macam ala ala reporter jugak la melaporkan event.....habis semua i snap......


I pilih meja paling dekat dengan stage sebab senang pepehal kan. Lisa tiba dalam 5.00pm lebih dengan mummy tercinta. Tetiba ada adik Suzz datang dengan isteri apa lagi i cakap jom ler duduk dekat meja yang sama. Lepas Lisa dah cakap2 sket kat depan tu, Lisa gi setiap meja dan salam dengan semua....wahhhhh she is so sweet. Sempat la puji Dania. Oh bukan Dania je...semua budak tu. Dah bersedia nak jadi mummy lettewww....hehehe.....asyik dok dukung baby tuuuuu jer....Ada aktiviti wajib seperti makan, games, tarian joget lambak dengan Lisa dan diakhiri dengan bergambar dengan Lisa. Pemenangnya lelaki ala halus halus....you know what i mean kan?....Majlis habis awal dari jadual iaitu pada jam 7pm. Patut dalam jadual jam 9pm baru habis. Duduk semeja dengan adik Suzz...wahhhhh friendly rupanyer Aimi dan Nizar...err err macam suzz jugak. Berkenalan juga dengan teman dari bentong. Akma dan hubby.... Disebabkan habis awal....i dengan selambanya duduk je dalam function room sampai hubby datang. Hubby pulak masa tu nearby je kat Low Yatt. Semua dah balik dah.....i buat cam rumah sendiri jer....

Bercakap mengenai event itu, i rasa sangat enjoy sampai i dok cakap ngan Uni-charm i sangat suka event ni. My personal experience guna Sofy ni....1. ia murah compare dengan brand lain, 2. Lembut bila pakai. 3. Ada size panjang untuk malam.....so memang berbaloi beli. Sama juga la dengan Mamy Poko. Oh memang best product ini. Harap2 ada kerjasama dari me and Uni-charm di event pada masa hadapan. Ehem ehem....

Berapa bintang i bagi untuk event ni??? 5 okay......well organized....