Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Monday, May 30

Birthday Party Zharfan 2011

Berkejar-kejaran sebelum balik

Princess Snow White and Prince Charming tengah main belon nampak....

Main kejar kejar

Dania dengan Tisya

Hubby bersama hubby Suzi (baju merah). Hubby i cakap hubby Suzi peramah sangat compare dulu....wahhhh......

Dania sibuk nak pakai party hat ni sebab cakap wales tu comel

Belon berwarna warni melatari bumbung KFC

Zharfan the birthday boy!!!

Majlis bermula pukul 12.00pm, i datang pukul 1.20pm. Aisyooo terlambat tu. Majlis berakhir pukul 2.00pm. Walaupun lambat sekurang-kurangnya sempat jugak la makan dan berborak dengan blogger yang tak balik lagi. Hehehe. Ini gara2 Mr hubby lambat tiba rumah dari cycling kat Taman. Lepas tu we alls dengan nak ambik Nestle Bliss lagi kat Mydin USJ. Nestle Bliss tu dimenangi oleh Ezay Hadry dari Hot Fm sebanyak 28 botol Nestle Bliss.

Dah tiba KFC, i salam dengan mama birthday boy iaitu Suzz. I pun sempat bersalam dengan Mira dan Ayu tu Mira kata nak balik dah sebab ada kenduri. I pula and hubby plus Dania sibuk nak makan dulu. Lapar sungguh. Lepas makan baru le i sinsing lengan nak ambil gambar. Hehehe....Uiks..banyak lagi nak kena belajar dan explore especially tentang function mana nak guna untuk ambik gambar. Kekok sangat nak ambik gambar nih...tapi gambar sangat terang la compared dengan digital camera i tu. Tak ambik gambar pulak dengan Ayu sebab masa tu i tengah sibuk makan. Ada juga i bersapa dengan cute mum, nana, mama tisya :-). Wow best juga ada kawan dari geng blogger ni.

Happy Birthday Zharfan !!! Thanks to Suzz for the invitation

Saturday, May 28

Kisah fotografi 3 tahun dahulu...

Dania : Ummi Dania nak baju macam princess, Dania tak nak pakai baju ni...

Lighting belakang tu macam ala ala sayap pulak...kat studio masa ni belakang tu cerah je

Dania masa ni berumur 4 tahun....


Bila i tengok gambar Dania 3 tahun dahulu dengan Majalah Pa&Ma, Dania kena pakai baju kurung dan tudung tajaan Al Amin Kids keluaran khas untuk Hari Raya dan Krismas.

Masa shooting tu umur Dania baru 4 tahun. Kami tiba agak awal di studio. Umur macam Dania masa tu dah tentu ikut mood je kan?. Dania merengek sebab tak nak pakai baju kurung dan tudung sebab nak pakai dress macam princess. He he he. I kata princess pun pakai tudung. Dania menjawab kata princess tak pakai tudung. Dania merujuk kepada watak kartun princess disney macam Cinderella, Belle, Ariel, Aurora , Jasmine dan Snow White. Fuhhh akhirnya berjalan lancar juga walaupun jenuh team Pa&Ma melayan kerenah Dania dan seorang budak cina ni. Salah satu shoot tu Dania berjalan. Bila captured dalam gambar seolah-olah sedang menari pulak...

Siapa sangka kan setelah 3 tahun masa berlalu, Dania memang akan pakai tudung.


****Banyak lagi gambar2 Dania di majalah dan suratkhabar tak buat frame lagi...bukan apa untuk kenang kenangan bila dah dewasa nanti...ohhh semestinya yang over excited ummi-nya...

My birthday present



Alhamdulilah akhirnya i memiliki DSLR sendiri untuk birthday present i. Hehehehe....Thanks abang!!!....Tahun depan birthday nak I pad 2 plak...Sure pening Mr Hubby.....


*****Tak test lagi DSLR ni...

Thursday, May 26

Pengundi bertuah contest Anmum

Pemenang pengundi bertuah contest Anmum.....jatuh pada


^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^
^

Ezay Hadry

Kepada Ezay Hadry, sila PM no akaun Ezay di facebook akak kerana hadiahnya adalah wang tunai.


Tahniah Ezay Hadry !!!

Tuesday, May 24

Sambutan harijadi me kali ke-2

Ice Lemon Tea di dalam jug kecil. Cantik presentation ni ditambah pula sudu bercorak bunga

Suzi, Me, Ayu dan si kecik Dania (Kesian muka demam)

My cuppies yang sangat sedap. Rasa icing, i would say sebijik cam Wondermilk

Chocolate tambahan berbentuk bunga mawar

Menu Garden

Sambutan Hari Jadi me kali ke 2 bersama teman2 tersayang. Sepatutnya Mira join tapi di saat akhir tak dapat datang. Kebetulan pula Dania demam dan dapat MC malam sebelumnya jadi terpaksa i angkut sekali. Janji berjumpa di KFC Mid Valley. Bila tiba, Ayu dan Suzz dah tunggu sana. Kami terus bergerak ke Garden Cafe setelah menanyakan dekat info counter.

Wahhh cantiknya kat Garden Lifestyle Store and Cafe ni. Macam makan dalam taman. Deco warna putih ala2 taman inggeris. I like....cantik sungguh kalau dapat mengabadikan dengan DSLR. Sambil2 borak. I rasa boleh drag lagi tuh kalau Ayu tak ambik anak dia lagi.

Apa2 pun thanks friends.....sebab dapat hadiah....and to Suzz sebab belanja kali ini...



****seronok kalau dapat teman sekepala....:-)

Sunday, May 22

Liputan tragedi tanah runtuh Hulu Langat / Salah seorang mangsa anak sepupu i.....i di tempat kejadian

Lembah Azwen tempat memberikan sumbangan kepada keluarga mangsa dan anak2 yatim

Kronologi kejadian

Berminat untuk memberikan sumbangan? Hubungi nombor di atas

Rumah anak2 yatim

Khemah yang didirikan di kawasan tanah runtuh

Rumah anak yatim dan kawasan tanah runtuh. Memang sangat dekat dengan bukit

Pakatan rakyat pun turun padang...ada di highlight di TV??

Sepupu i dengan anak2nya....wajah anak di sembunyikan untuk privasi keluarga mangsa...sangat sebak tau....airmata i pun tak tertahan lagi sebab i juga terfikirkan arwah papa i dulu...

Ramai ke tanah perkuburan ni termasuk reporter

Imam2 Muda pun ada. Duduk betul2 kat belakang Imam yang membaca talkin. Not sure mereka datang untuk apa.....yang pasti ada i tanya ibu saudara mangsa kejadian ni....biarlah off record sahaja...

Mangsa semua sudah selamat dikebumikan di dalam satu liang lahat. Ada 7 orang kesemuanya

Van membawa Imam Muda

Jalan sesak di persimpangan masuk ke Tanah Perkuburan

Sangat terkejut dengan berita ini. I tak sangka berita yang hubby i dapat update dari The Star ke handphone setiap hari, salah satu beritanya ada related dengan i juga. Hubby i memang update berita kejadian tanah runtuh di Hulu Langat. Rupanya, salah seorang yang meninggal itu adalah anak kepada sepupu i. I terus ke tanah perkuburan di Hulu Langat selepas selesai ambil report card Dania (yang dibuat Hari Ahad) dan selesai makan tengahari. Kami tak sempat tiba masa sembahyang jenazah. Kami terus ke tanah perkuburan.

Jalan menuju ke tanah perkuburan tu sangat sesak kerana ramai yang menuju ke tanah perkuburan di sana. Jalan ke sana sangat sempit. Kami terpaksa parking jauh dan i menapak jauh. Menyelusuri jalan berbukit. Hubby tunggu dalam kereta memandangkan dania tengah tidur. Di kawasan perkuburan cukup ramai orang kerana ada 7 mangsa ditanam di dalam liang lahad yang sama. I jumpa beberapa saudara i termasuk sepupu i yang sedang diuji oleh yang maha esa. Hubby sepupu i itu (bapa mangsa) adalah juga salah seorang orang kuat sekolah tersebut. Tak semua yang meninggal itu anak2 yatim. Anak sepupu i tu pun bukan anak yatim.

Pada masa kejadian mereka sedang sibuk membuat latihan kompang kerana ada orang yang hendak datang melawat menurut kata nenek mangsa yang juga ibu saudara i. Siapa sangka kan? Memang ramai orang melawat tetapi melawat mereka yang terbujur kaku. Anak sepupu i tu dijumpai pada jam 12 tengah malam. Waktu kejadian pada jam 2.30 petang.I sempat bersalam dengan sepupu i (ibu mangsa). Sangat sebak ok kerana sepupu i tu duduk jauh dari orang dengan seorang anak kecil yang dipangku sedang tidur dengan dua anak yang duduk bersama sepupu i tu. Anak sepupu i tu 8 orang (tak silap i. i memang lost count....). Mangsa anak ke 4. Sepupu i dan suaminya tu keduanya seorang Dr. Hubby sepupu i tu Pakar Perbidanan dan Sakit Puan di Putrajaya. Sepupu i juga seorang Dr tetapi berhenti bekerja untuk mengasuh sendiri anak. Dulu memang sepupu i ni banyak juga bagi pendapat tentang keadaan arwah papa i termasuk mama i.

Selepas tu i sempat meninjau di tempat kejadian. Walaupun mangsa semua sudah dikeluarkan, Masih ramai orang di tempat kejadian. Rupanya mereka sibuk membuat persiapan kerana Sultan Selangor akan melawat tempat kejadian pada hari isnin. Patut i nampak rumput2 yang tinggi tu dimesin di jalan nak masuk ke tempat kejadian. Senario biasa bila ada VVIP yang nak datang. Sebelum tu pun maybe tak ambil berat pun. Sepanjang jalan ke tempat kejadian masih lagi tanah merah. Memang kena masuk dalam dari jalan utama tu. Di sana memang kawasan lereng bukit, ada sungai mengalir lagi....cantik sungguh tempatnya selain masih lagi banyak hutan / kehijauan di situ. Menurut kata polis trafik di situ, khemah yang didirikan di tengah antara cerun bukit dan bangunan asrama. Pihak penyelamat terpaksa memecahkan dinding asrama untuk menyelamatkan mangsa yang tertimbus. Selain tu adik beradik anak kepada tukang masak di sana turut menjadi mangsa korban. Kawasan kejadian tempat berkumpul parti2 politik seperti Pakatan Rakyat dan Wanita Umno juga....i ada di situ jadi i tahu ada satu kejadian yang i nampak depan mata i. TV tak highlight tu. Highlight yang penting jer....



Takziah kepada Kak Nina sekeluarga......You alls viewer My Small World, sedekahkan al fatihah yer.....



****dariNYA kita datang, kepadaNYA kita kembali

Thursday, May 19

Birthday celebration with my family - 17 Mei 2011

Family kami di depan D' Arab Cafe

Deco Arab

Tempat makan aircond yang selesa

Nasi Beriani Ayam Panggang RM13

Shawarma Chicken RM7

Teh Arab RM2.50

Ruang masak terbuka

Tempat duduk di dalam restoran dengan hiasan lampu ala Arab

Menu D' Arab Cafe


Sempena cuti Hari Wesak yang kebetulan jatuh pada harijadi i, kami anak beranak makan kat Restoran D' Arab Cafe yang merupakan restoran my friend punyer uncle. Dirasmikan oleh Tun Ahmad Sarji Abdul Hamid (orang kuat PNB tu....) dan pernah mendapat liputan Wanita Hari Ini, TV3. Antara tetamunya adalah Habsah Hassan (my ex classmate punyer mum...huhuhu kawan i anak Habsah Hassan) dan Rubiah Suparman.

Ni kali kedua i datang sini. Kali pertama bersama kawan i yang juga anak sedara tokey restoran ni. Gathering kawan2 sekolah menengah. Kali ni dengan hubby dan Dania. I order Shawarma Chicken iaitu roti pita yang dalamnya diisi dengan ayam, sayur2, sos thousand island. Hubby order Nasi Beriani dengan ayam panggang. Air pula kami order teh arab. Apa yang sangat uniknya ialah teh tu di dalamnya dicampur sekali 2 biji buah pelaga, 2 biji bunga cengkih dan daun pudina. Rasa teh yang sangat berlainan sekali. Ada rasa lemak2 dan aroma dari daun pudina yang menyegarkan macam bau colgate..... Sesuatu yang sangat unik. Kalau you alls nak rasa, jom ke sini tak pon try je buat kat rumah...

D' Arab Cafe terletak di Kelana Mall, Kelana Jaya. Berdekatan dengan Giant besar Kelana Jaya.




****sambutan birthday i yang disambut sederhana. ehem ehem.....hadiah i dari Mr Hubby tu delay tapi tunggu nanti i buat posting....


Jom D' Arab Cafe !!!!

Sunday, May 15

Kek Lapis Sarawak

Kek Lapis Lady Gaga. Ada rupa Lady Gaga tak?

Corak yang cantik

Macam2 perisa

Tester. Buatlah macam kat rumah sendiri.....

Kek2 Lapis bermacam jenis di rak kedai Dayang Salhah


You alls makan tak kek lapis Sarawak? I remember i beli beberapa kek lapis Sarawak masa berkunjung ke Sarawak tahun lepas. I tak tahu pun kedai kek lapis Dayang Salhah yang i pergi tu sebenarnya kedai yang well known kat Sarawak ni. Ramai artis yang pergi termasuklah Dato Siti Nurhaliza dan Datuk K. Kebetulan my hubby bawak GPS ke sana jadi sambil jalan kaki tengok GPS. Dayang Salhah antara senarai dalam GPS. Hubby kata mesti glam ni kalau masuk GPS. Memang ya pun you alls.

Paling menarik boleh try dulu yang mana pilihan hati. Amboiii i tengok sorang pakcik ni duduk situ je tak bergerak. Test ke apa tu pakcik?...i pun main test sana test sini. Memang kagum dengan bentuk kek lapis tu sendiri. I bet mesti leceh nak buat ni. Kena tunggu masak layer after layer.

Cara nak pergi ke kedai kek lapis Dayang Salhah :

Kena naik sampan menyeberang sungai Sarawak. Ngeri gak i bila mengenangkan sungai Sarawak ni famous ngan Bujang Senang. Tunggu di jeti di waterfront. Murah je 50 sen seorang. Di jeti seberang terus ke arah kanan. along the way tu tengok papan tanda Dayang Salhah. Kedainya sebelah kiri. Kedainya bangunan sederhana je. Kalau tak tahu, tanya je orang tempatan kat situ sebab pelancong selalunya ke kedai Dayang Salhah ni.

Wednesday, May 11

URGENT entry meraih undi / Sudikah you alls vote untuk i???

Entry meraih undi. i nak minta jasa baik you alls ni....he he he. My bff Ayu dan Suzz dah join. My turn pulak nak join.

1. Click http://apps.facebook.com/celebratesmums/

2. Allow

3. Like page di atas belah kiri.

4. Register

5. Gallery

6. Search nama EZNA AHMAD KHALILI

7. Vote

Seperti biasa, i akan beri hadiah untuk pengundi bertuah. Hadiahnyer i akan beritahu kemudian. Jikalau i menang, insyaallah i akan top up lagi hadiahnya. Err boleh ke menang? Positive thinking tu....be optimist. Bagi yang sudah mengundi MZ atau Ayu, jangan risau i tak bersaing dengan they alls pun sebab i punyer entry Anmum upload lambat. Jadinya 3 hari masa vote selepas di-upload.....

Sila tinggalkan jejak komen anda jika sudah vote...

Thanks you alls.

Tuesday, May 10

Dania dalam Berita Harian edisi 10 Mei 2011 / Ratu kecil

Dania dan kawan2. Muka Dania cam cerah semacam lepas tu rupa cam cina pun ada...oh yer memang ada chinese blood dari my great grandma pun....

Taken from : http://www.bharian.com.my/bharian/articles/Ratukecil/Article

Inilah gambar yang i dok tunggu2 kot kot lah ada terselit gambar anak dara i. Tersenyum sorang2 dalam kereta selepas baca article ni. Hehehehe. Gambar ni diambil di majlis Prince & Princess Pageant yang diadakan di Sogo baru-baru ini. Gambar di article sepenuhnya dapat dilihat di link atas yer....I ada buat pasal entry ini di sini....

http://ezna-daniayasmine.blogspot.com/2011/05/little-prince-princess-pageant-2011.html

My friend's sis wedding / Tropicana Golf And Country Resort

Dania bersama ukiran buah di luar hall

Adik kawan i yang tolong ambil gambar. Nampak sangat eh nak fokus kat Sheikh pembaca berita TV3 tu..he he he...

Me and Juara Gadis Melayu, Aida yang bertindak sebagai emcee pada malam tersebut bersama suami tersayang...

Berdiri : Me, Lis, Anor dan Seri
Duduk : Shikin


Suyatri dan Akmal sedang memotong kek

Puding mangga dan aiskrim

Yummylicious

Ummi dan Dania pada Hari Ibu

Chocolate pun ada buat tetamu

Pelamin yang cantik

Daanya si cilik flower girl dan Dania

Meja makan beradab

Menu hari ini

Cenderahati dari Inani Craft buat tetamu

Lampu corak bunga ni cantik la

Hall yang sangat cantik

Dania dan Daanya si flower girl

Tangga berkembar yang dihias cantik

Tropicana Golf & Country Resort yang tersergam indah


Jemputan majlis perkahwinan di Tropicana Golf & Country Resort memberi memori indah kepada kami sekeluarga. Kebetulan majlis jatuh pada Hari Ibu. Pertama kali ke sini baru i tahu yang terdapat beberapa buah rumah yang tersergam indah di dalamnya. Wah....rumah ke istana ni?...


Majlis diadakan di dewan di sini. Di luar terdapat potret pengantin yang dilukis. Kami kena lihat senarai tempat kami yang telah ditetapkan oleh penyambut tetamu. Dalam hall yang sangat cantik itu, i tak lepaskan peluang untuk snap sana sini sebelum majlis berlangsung. Dah blogger namanya kan. Dania pula dah ditarik oleh Daanya iaitu anak saudara kepada pengantin.


I terjumpa my batch masa belajar di UiTM Terengganu. Lis, Shikin, Anor. Makanan hidangan dome yang dihidangkan sangatlah sedapnyer. I rasa mahal juga kosnya kerana terdapat menu udang harimau, ikan kerapu, sotong dan lain lain lagi.


Di akhir majlis, i cari emcee yang juga juara Gadis Melayu. Oh i tak buat homework. I siap tanya dia dapat nombor berapa? Dia kata dia dapat nombor satu. Hehehe...i siap cakap minta maaf ye akak tak tau...err??? boleh?... Ada juga Sheikh pembaca berita TV3 dan wifey nya yang vogue itu. Wahhh......stewardess eh?


****Best berpeluang pergi majlis yang gilang gemilang