Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Wednesday, March 31

Bersemadilah dengan tenang sahabatku....

Bila dapat berita pemergian sahabat saya yang seorang ni....entah nak cakap macamana. Rasa sebak sangat kat dalam hati tu bagai ditoreh-toreh. Masakan tidak, walaupun semenjak kebelakangan ini tak berapa rapat tapi dia pernah jadi sahabat saya masa kat UITM Dungun. Eliza bagi saya seorang yang outspoken. Kalau yang tak biasa dengan Eliza ni mau terasa dengan kata-katanya tapi saya masuk telinga kanan, keluar telinga kiri. Kadang saya tegur juga. Beliau juga seorang yang berani melontarkan buah fikirannya. Silap2 boleh kalah kalau bercakap dengannya. Beliau punya english pun superb. Ibu ayahnya dulu bekerja dengan kedutaan Malaysia di Korea. 

Nak dijadikan cerita masa Diploma dulu, saya, Normi, Eliza, Mariea dan Kak Ayu pakai seluar slack ke blok akademik kat UITM Dungun tu. Masa tu etika berpakaian kena pakai baju kurung kalau nak ke blok akademik. Being muda remaja mesti nak buat benda notty ni (Tak ikut peraturan). Hehe. Sebenarnya bukanlah satu kesalahan besar pun kalau pakai slack ni kan?. Being us yang notty ni kan kami pakai dan pergi blok akademik. Tak ingat pergi nak cucuk mesin ATM ke apa ke....jadi kisah kami pakai slack ni jadi buah mulut senior sampai kena panggil dengan YDP Majlis Perwakilan Pelajar masa tu senior yang kami panggil Abang Zack. Bermulalah kami bertikam lidah dengan YDP (Berani ko....adik junior ni haaa). Errr saya senyap ajer. 😁. Eliza ni lah yang berpegang teguh menegakkan kenapa kami pakai slack bukan baju kurung dengan abang senior ni. Mulalah rasa nak pindah kampus ke Shah Alam sebab Shah Alam boleh ajer pakai slack ke apa....cuma kena sopan la. Glamour jugak la kami berlima ni di kalangan Majlis Perwakilan Pelajar ni. Hehehe. Abang senior ni pun dah berpangkat tinggi juga sekarang ni dalam perkhidmatan kerajaan. Pernah jadi ketua kepada adik saya juga tak lama dulu. Adik saya kata pernah kena marah juga dengan 'abang senior' ni. 😅. Sorry Kekna tak campur...

Eliza ni dulu ala ala assistant Prof Izzi. Ingat tak tagline 'Selamat beramal'?. Prof Izzi pun dah 'pergi' meninggalkan kita ke 'negeri abadi'. Dulu, Prof Izzi ni ajar kami Matematik masa diploma. Saya juga pernah minta tolong Eliza mengajarkan saya Matematik. Eliza ni memang sangat pandai Matematik. Ada pernah sekali saya dan kawan saya tercakap la apa yang kami tak puas hati dengan Prof Izzi sekaliiiii esoknya masa Prof Izzi punya kelas dia tanya siapa yang kutuk saya semalam? 😅. Eliza tercakap la kot. Bukan kutuk la Prof, ada yang kami ceritakan....😝. Ini diantara kenangan manis saya dengan Eliza lah. 

Pernah juga berjumpa di E-Curve bersama Eliza dan Dania. Kami menonton wayang bersama. Tak silap saya masa tu menonton movie Twilight. Tak ingat la siri Twilight yang mana....lepas menonton tu kami makan kat Mc'Donalds kat bawah tu. Dah lama tak ke sini tak tahulah ada lagi ke Mc'Donalds dan cinema kat situ. Dulu saya rajin juga contact sahabat2 saya yang saya baik termasuklah Eliza ni tapi sekarang nak cakap lama2 over the phone saya dah tak berapa gemar. Faktor usia agaknya. 💆

Nak dijadikan cerita, sehari sebelum pemergian Eliza ni, dalam group ITM Dungun ni ramai la mengucapkan selamat hari jadi buat Eliza. Saya dah lama keluar dari group ni sebab malas masuk banyak group. 😃 . Tengok la apa yang Eliza jawab?. Macam tau tau ajer dia ye?. Ada seorang sahabat saya pula kata terlupa nak mengucapkan 'Selamat Hari Jadi' tapi fikir masih ada tahun depan untuk dia ucapkan 'Selamat Hari Jadi'. Nampaknya tak kesampaian bila 'masa' Eliza telah tiba pada tahun ini juga. Ajal ni tak tunggu kita......😭


Ni gambar lama saya dan sahabat2 masa attend majlis makan malam gabungan pelajar melayu semenanjung (GPMS) dekat Sri Molek Inn. Tak silap saya Sri Molek Inn ni kepunyaan UITM Dungun untuk pelajar hotel and management, chef training, pramusaji training di sini. 

Depan dari kiri : Siti Hawa, Lilis Suraya, Eliza, Norazliana dan Gusrina.
Belakang dari kiri : Saya dan Norhayati.  
 

Begitulah kisah saya bersama Eliza....ada kawan saya pun anak dia tuisyen Matematik untuk PT3 dekat setahun jugak la dengan Eliza. 

Tenang la sahabatku di sana. Moga doa yang saya dan sahabat lain titipkan buatnya akan sampai kepadanya. Walaupun dah lama tak bertanya khabar, last tanya khabar pada 25 Disember 2020, tetapi kenangan 'kita' tetap di dalam ingatan.  

Tuesday, March 30

Hari minggu dan hari lahir | Anies Bake House

Hari ni hari sabtu. Boleh pulak saya ni terlupa dah mula cuti sekolah. Kalau Dania bersekolah tu tak lupalah cuti sekolah ni. Almaklumlah Dania tak pergi sekolah. Setelah balik dari makan pagi di Warung Kendi, Sepang....bila hubby lalu jalan highway terus la ajak nak tengok UITM Dengkil. Selalunya kalau pergi Warung Kendi ni lalu jalan dalam ajer. Takde gambar pulak UITM Dengkil ni tapi kena lalu kawasan perumahan baharu. Lepas tengok depan mata UITM Dengkil tu hubby kata nak singgah Cyberjaya sebab nak pergi D Pulze. Dah on the way nak ke rumah dah ni. Ok kat sini nak singgah Anies Bake House jugak.  

Anies Bake House ni betul-betul kat tepi escalator ajer. 


To be exact kat sebelah Sepiring. 


Ada beberapa produk dijual kat Anies Bake House ni. Ada rempeyek, cookies, bayam brazil crispy. Mana pilihan hati ni?. 


Selain daripada itu, nak beli kek untuk hari lahir hubby. Comel-comel kek ni dari iron man, Peppa Pig, ahli bomba, My Little Pony. 
 

Cantik betul dan manis ajer design kek berbentuk 💜 tu. 


Belah sini ada kek juga tapi yang dah siap dipotong. Ada cream puff juga. Dah alang-alang kat Cyberjaya ni, saya tapau kan cream puff ni untuk adik saya sebab nak bagi barang yang dia beli dari saya. 


Ni haa saya ada beli set fantasy combo kat Public Gold. Set ni ada Marvel, Wakanda, Frozen II dan Tom and Jerry. Lepas tu adik ada sebut la set terbaharu tu kena beli banyak. To be exact kena beli 12 pieces. Dah tentulah harganya mahal kan?. Set ni harganya RM1420. Dah takde dah dalam website Public Gold tu. Limited set ajer ni. Adik memang berkenan nak kumpul Wakanda dan Marvel (ada dalam set yang 12) ni jadinya saya jual ajer kat adik sebab memang tak berkenan yang 2 ni. Hehe. Setiap satu ni beratnya 1g. Kalau ambik set ni no sirinya semua sama kecuali huruf di depan. 


Ok berbalik pada kek kat Anies Bake House ni, ada perisa coklat, red velvet dan satu ajer butter cake. Apa lagi pilih yang butter cake lah. Takde pilihan lain lagi dah. Butter cake ni perisa Caramel Butter Cake. Suruh adik ni tulis kat kek ni. 


Ni lah tulisan atas kek ni. Kek ni comel ajer pun. Sesuai la untuk keluarga kecil kami. 


Apa sahaja untuk mereka yang tersayang dan penting dalam hidup kita....hadiahnya saya pilih yang Poh Kong di https://bit.ly/31pya6s

Monday, March 29

Birthday my man dan 3 shopping mall

Dalam pukul 12 tengahari dah keluar rumah menuju ke Pavilion, KL. Hubby kata nak ke KL sebab dah lama tak ke sana. Jalan nak ke KL takde lah sesak macam biasa. Ok lah kan?. Kami parking kat hotel Grand Millenia. Nanti saya bagitau berapa caj parking yang kami kena. Jeng jeng....

Ambik gambar Dania dengan latar belakang Pavilion. Macam tourist la pulak..hehe


Berkenan pulak kat background Dior ni so 1 gambar ummi please...Dania....tapi Dania geram sebab ummi bila tak berkenan je gambar suruh Dania ambik lagi sekali 😄
 

Kena beratur sini dulu. Nasib baik kejap ajer sebab kami tak ramai. Kebanyakkan yang nak makan kat sini keluarga ramai. 

Kami bertiga di hari ulangtahun hari jadi hubby yang ke?....😃
28 Mac 2021


Ada pavlova ajer. Takde kek lain. 


Dah pakat-pakat dengan staff Serai suruh menyanyi masa bawak Pavlova nanti. Hubby kata tak nak lilin-lilin ni (macam mengesyaki saya ada plan sebab sibuk jumpa staff privately). Hehe....Saya kata mana ada...nak minta staff tu ambik gambar ajer. Dania pulak dok senyum-senyum. Haishhh tak leh berlakon la. 


Pavlova ada tulisan dengan coklat. 


Normally kalau ada keraian apa-apa kami suka makan kat Serai ni. Nama anak owner Serai ni Qistina. Eh eh sama dengan email saya lah. Errr ok takde kena-mengena ok!. Memang best environment kat sini. Paling penting hidangan kat sini best dan halal. Boleh saya tak tahu dan tak pernah pergi makan kat Serai yang terletak kat Seksyen 3 Shah Alam tu. First restaurant mereka tu. Masa saya belajar kat UITM Shah Alam tahun 1997 - 1999 tu kalau makan pun kat Syed atau Khalifah area situ. 

Ok ni menu pilihan hubby. Nasi lemak. Dulu ada nasi ambeng tapi nampaknya makan kat cawangan lain pun dah takde menu nasi ambeng. 


Dania tekak orang putih jadi makan spaghetti carbonara. 


Saya pilih Ying Yong. 


Bergambar dengan birthday man. Banyak kali ambik jugak sampai ada orang geram 😆. Tukang ambik gambar la yang geram tu. 


Dania nak masuk kedai buku Times ni jadi masuklah kami ke sini. 


Mug ni hubby belanja. Beli Mr H, Miss D dan Miss E. Saya pilih Miss E sebab Miss warna pink. Kalau Mrs warna putih. Bagus juga kalau beli mug ni untuk hadiah birthday, wedding atau anniversary. Ada kotak cantik juga. 


Cantik la decoration kat dalam Pavilion ni. 


Kalau hubby beli beg ni boleh la geng Ena. Hmmm harga pun RM1000++ tu tapi katanya ada 50%-60% discount. Isteri dia beli boleh bayar 3 kali. Pulak tu beli murah. Hehehe. 


Lepas tu masuk Pull & Bear pulak. Meh try test topi pulak. Dania kata topi ni Jung Kook pakai. Ye lah Dania....saya kata pulak macam Pengerusi Surau je selalu pakai. 😁. Ye Pengerusi Surau rumah kami ni memang suka pakai topi ni. Dania kata macam topi memancing jugak. 


Sementara Dania pergi test baju, ummi dan ayah ambik peluang mirror selfie. 


Ummi ok tak?. Baju kemeja lengan panjang codroy warna ungu lembut dipadankan dengan seluar flowy warna putih. Ummi juga nak kena tengok ok ke tak....


Pull & Bear ni brand dari Spain kata adik cashier ni. Patut la seluar Dania warna putih tu made in Morocco. Spain dan Morocco dekat kan?. 

Lepas Pull & Bear adalah masuk keluar kedai macam Lush la....kemudian kami solat Zohor kat Tingkat 5 Pavilion. Masa tengah beratur tunggu nak masuk surau, ada orang tegur saya. Nor ye?. Mungkin muka saya macam 'Nor' la kot masa saya pakai facemask. 😅. Saya balas la bukan. Dania punya gelakkan saya kata muka ummi ni universal. Ada kata macam pernah nampak kat Negeri Sembilan, macam muka nenek dia, macam muka saudara kat Melaka-lah....


Ambik gambar kat fountain depan Pavillion. Kat sini memang ramai orang ambik gambar. 


Hubby pergi simpan barang dalam kereta dulu sebelum datang balik dapat pulak bunga. Ada orang Bangladesh pandang saya. Saya buat lawak. Mungkin dia ingat ummi ni 'Nor' kot. 😅. Saya beli kat orang jual bunga tepi jalan ajer. Nampak macam orang asing. Nak kata bunga Valentine, dah bulan Mac. Lepas tu bagi la kat hubby. Birthday man kan? Tapi idak la nak pegang bunga tu. Saya gak nak kena pegang. 


Actually masa kat Pavilion tu ada singgah Fahrenheit jugak tapi macam tak menarik pulak Fahrenheit ni. Cuma singgah Body Shop je la beli pelembab muka. Other than that tak singgah pulak mana-mana. Ingat kot ada cafe boleh minum-minum dalam Fahrenheit tu tapi akhirnya beli slurpee kat 7-11 ajer. Ok nak tahu tak caj parking kami kat Grand Millenia Hotel?. RM14 untuk 4 jam kami habiskan masa kat Pavilion dan Fahrenheit tu. Budget lagi mahal tapi nasib baik tak mahal sangat. Memang senang juga sebab tak jauh pun dari Pavilion tu. 

Lepas tu kemana kami?. Nak pergi kat Saloma Bridge pulak atau Pintasan Saloma. Tak tahu sebenarnya exactly tempat tu tapi ikut maps ajer. Ni kami lalu bawah Pintasan Saloma ni. 


Kami parking kat KLCC dan berjalan menuju ke sebelah NZ Curry House. 

Stop kejap.....pose....


Gambar ni cantik sungguh. I 💜 it. Highlight kat bangunan belakang tapi depan gelap la. 


Haaaa pertama kali kami ke Pintasan Saloma ni. Kalau gelap sikit lagi lawa. Masa ni jam 6 lebih petang ni. 


Dekat dengan perkuburan Kg Baru. Tak silap saya kat sini tempat P Ramlee disemadikan. Mungkin Pintasan ini diberi nama Pintasan Saloma sebab isteri kepada P Ramlee ke?. 


Dania cuba baca dalam Bahasa Korea. Eoseo Oseyo....(Selamat Datang / Welcome). Ada banyak bahasa untuk meraikan kedatangan pelancong asing di sepanjang jalan nak ke Pintasan Saloma. Dah jadi tourist spot pulak kat sini ye?.


Masuk balik KLCC untuk makan malam kat food court dan solat Maghrib. Kami duduk sebelah Nasi Padang. Rupanya Sari ratu ni. 


Perghhh panjangnya line nak masuk surau. SOP sekarang ni tak ramai dalam surau pada satu-satu masa. 


Penutup ni. Minum kat La Cucur. Dania dah sibuk nak balik setelah berjalan jauh jugak hari ni. Penat dah. 


Ok last dah.....singgah nak tengok air pancut berwarna-warni kat luar KLCC. Kalau nak baca pertunjukkan air terjun di Las Vegas boleh click ni https://bit.ly/2PDE9So


Eh ada pulak sebut nama selebriti?. 😂


Penat sungguh hari ni masuk keluar 3 mall tu. Pavilion, Fahrenheit dan KLCC. Kat KLCC kami habiskan masa dekat 3 jam lebih jugak la. Tiba rumah dalam 10.30 malam. Walaupun jalan dekat KL ajer pun tapi seronok kerana dapat habiskan masa bersama keluarga. Sakit kaki tu toksah cakap la. Lenguh-lenguh jalan jauh gak tu. 😁.

Kepada hubby, Happy Birthday!. Terima kasih bawak kami jalan-jalan. We 💗 You. Nanti bawak kami jalan-jalan jauh sikit ye?. Hehe. 


Saturday, March 27

Phone dikunci dan kisah berpusing-pusing

Kalau pakai phone android ni seringkali disuruh kita update kan?. Alkisahnya saya update la phone Samsung saya ni. Sekali bila dah selesai update, ter'key in' pin code yang salah. Apa lagi kenalah pulak masuk nombor PUK. 

Sudah....PUK la pulak. Dah kena pinjam phone Dania untuk call Maxis Center. Bila call Maxis Center, Fikir yang tolong jawab semua persoalan saya. Pelik saya memikirkan sebab Fikir kata saya ada 2 nombor PUK (Dah kenapa 2 PUK pulak?...malas nak fikir). Kemudian kedua nombor itu tidak berjaya kerana phone saya memerlukan pin code. Salah masuk lagi sehingga Fikir menasihatkan saya pergi ke Maxis Center tempat saya menukar phone ini. Fikir punya fikir...baru teringat saya ambil phone ni sebelum saya nak ke Taiwan. Saya ke Maxis Center Mines Shopping Center. Jangan confuse ni Fikir di sini ada 2. Satu Encik Fikir dan lagi satu saya yang ber'fikir'. 😀

Ok fine, saya dan Dania pun menuju ke Mines Shopping Center. Disebabkan saya jarang ke Mines, nak masuk jalan ke parking Mines pun dah salah selepas U turn di Seri Kembangan. Haishhhh. Nak kena buat pusingan U pulak kat depan Segi Fresh Balakong. Nak kata dekat sangat pun tak juga. Buatlah pusingan U kat situ dan menghala ke Mines Shopping Center lagi. Kena hati2 supaya tak berpatah balik ke jalan nak ke Segi Fresh Balakong 😅. Nyaris-nyaris dah ok?.

Ok lah tiba la ke tempat parking. Kat atas takde parking, saya drive ke bawah. Alamak....parking kat bawah tutup pulak. Ada seal sekeliling parking. Adehhhh....nak kena keluar pulak parking. Nasib baik touch and go tidak dikenakan bayaran sebab nampak kat screen bayaran RM0. Lega.....dahhhh berpusing one round kena lalu Mines Exhibition Center yang lengang itu dan Hotel Philea Mines Beach Resort. Kemudian pusing kat roundabout (apa la nasib hari ni kena berpusing-pusing), baru masuk parking dan alhamdulilah ada rezeki parking dekat dengan pintu masuk. 😂. Dah scan dan terpaksa tulis suhu kat buku sebab phone tak boleh bukak. 

Bila tiba kat Maxis, staff Maxis tu cuma ambik phone dia dan key in nombor telefon saya dan dia suruh saya masukkan PUK tu. Lepas tu dia key in kan pin code xxxx dan dia suruh pulak saya key in pin code personal saya. Wallah dah siap.....aik senang macam tu je?. Kalau tahu senang macam tu takde lah saya nak kena berpusing-pusing ke Mines Shopping Center ni ha....😆. Ikutkan hari ni saya nak masak tengahari tapi disebabkan kes ni makan je la kat Mines ni sebab perut pun dah lapar. 


Kat sini ajer la destinasi makan kami dua beranak. Mc'Donald's je la ye?. Ni photo ni hantar kat hubby. 😜. Dia sibuk menanya masak apa tengahari?. Masak kat kedai ajer la ye....😁
 

Kita selit kat sini lauk makan malam. Udang bercili. Ada lagi lauk tak ambik gambarnya. Ikan talang masin dan petai. Alhamdulilah untuk malam ni. Kisah siang tadinya bukan setakat berpusing-pusing tapi kepala pun berpusing sekali 😅.


Pernah alami phone kena kunci?. 

Friday, March 26

Rumah Kueh Kak Zu | Air tangan Kak Zu memang ummph

Hari ni hubby cakap macam nak makan kek mentega. Dalam terfikir mana nak beli kek ni...teringat kat Rumah Kueh Kak Zu. Jadi pergilah kami ke sini membeli sebelum ke sekolah menengah Dania sebab nak hantar homework. 

Ok....Kak Zu pun ada buat baking class ye. Ada kawan saya yang belajar baking dengan Kak Zu ni lah. Kuih muih dan kek dari airtangan Kak Zu ni memang sedap. Saya tak tipu.....

 
Teruja tengok susunan kuih-muih dan kek kat rak. Apa nak beli ni? 


Marble sexy berharga RM15.
 

Hubby nak sangat butter cake kan?. Butter cake depan mata...


Marble chocolate ni berharga RM15. Kek marble coklat anyone?.


Sourcream Butter cake ke nak congo bars?


Ini pula seleksi kuih muih tradisional. 


Apam beras berbentuk bunga ni cantiknya. Berwarna warni pulak tu. 

Pulut serunding. 


Kerepek, cookies dan kuih raya...


Haaa ada lagi....


Ini pembelian kami. Talam durian, Butter Cake, Victoria Sandwich Cake, Cheese Tart dan mini Peach Strudle. Lama dah tak singgah sini. Sekali singgah kita borong. Hehehe....malangnya cream horn takde pulak hari ni. Kalau tak, memang dah rembat dah. 

Datin Nor Hafizah Saad yang jual Al Quran bertanda Ar Rayyan dan ibu Neelofa, Noor Kartini pun pelanggan Rumah Kueh Kak Zu. 


Mesti tertanya-tanya kan kat mana lah Rumah Kueh Kak Zu ni haaa :

No. 10 Jalan Sri Kenari 3,
Taman Sri Kenari,
43000 Kajang,
Selangor 

018 - 203 8118