Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Wednesday, May 24

Sesekali ber Dim Sum


 
Kekadang ni tekak kita ni terasa mengada nak makan macam2. Hari ni terasa nak makan dim sum. Order la 6pcs kat Mohd Chan. Actually memang dah lama tak pergi Mohd Chan. Kalau kat Bangi ni banyakkkkkkk sangat tempat makan boleh pilih. Kalau terasa nak makanan cina memang Mohd Chan la jawabnya. Lagi satu order Ying Yong tapi order 1 je sebab portion sangat banyak. Share berdua pun rasa kenyang ya amat. Alhamdulilah.
 
Dania ni jenis akan makan yang selalu dia makan. Susah sangat nak cuba makanan lain. Kali ni saya paksa dia rasa. Tau pun sedap cuma yang dim sum lada hitam tu tak suka sangat sebab menyengat rasanya. Tapau jugak pau kaya Mohd Chan untuk snek masa rehat Dania nanti.
 
 
Siapa lagi suka Dim Sum? 

Friday, May 19

Hari Ibu 2017

Hubby ada bagitau hari ahad yang kebetulan jatuh pula pada hari ibu, kita nak keluar rumah pagi2 sebab nak pergi bersihkan kubur mama dan papa yang terletak kat Tanah Perkuburan Islam Bukit Kiara.
 
On the way tu kat Petronas Sungai Besi, singgah beli donut. Beli 5 free 1 jadinya 6 biji donut kat Dunkin Donuts.  
 

Tiba je kat Bukit Kiara, bersihkan la kubur2 mama dan papa dan sempat juga melawat kubur kawan saya.
 
Batu nisan mama ni ada yang tumpang pulak, seekor kumbang.


Kemudian kubur papa pulak. Habis potong yang rumput hijau sampai jadi keperangan sebab potong sampai bawah.  
 

Kubur yang berdekatan ni siap tanam ros Jepun warna merah.



Kemudian singgah makan dan minum kat D Chengkih Taman Tun. Saya minum ajer dan makan kuih lompang. Banyak kuih2 kat sini. Ada yang dah habis awal lagi. 


Ok, what's next, hubby suggest makan dekat Nasi Bamboo kat Sg Klah, Perak. Moh la kita. Kalau ikut waze dalam 90km camtu.
 
Tiba kat sini saya dulu turun chop meja. Dania ikut ayah dia cari parking. Kalau pegi sini kena pastikan kita cari siap2 meja ye sebab ramai sangat orang makan kat sini. Nasi kena beratur, kemudian pergi ke station lauk2 dan kemudian air.
 
Ni adalah set dengan nasi. Ada ulam-ulaman, cili, ikan masin, keropok dan kuah kari. Dihidangkan di dalam dulang. Tradisional sangat.


Lauk tambahan hubby order ayam panggang dan kambing. Kambing dan ayam panggang tu sedap.


On the way back, singgah pulak Sg Buloh beli pokok bunga. Hubby kata hadiah hari ibu. Alaaa....kebetulan je pun. Hubby layankan je. pokok2 yang saya ambik (gambar bawah) 3 RM10 dan pokok ros merah tu satu pokok RM13++  sahaja. Beli kat kedai opposite jalan utama ke UITM Sg. Buloh.
 
Lepas beli pokok2 singgah R&R Sg Buloh untuk solat, toilet stop dan minum air panas sebelum bertolak balik. Dania minum A&W Root Beer dan Onion Ring.


Ni pokok bunga yang dibeli. Snap kat rumah.
 


Saya takde la sambut Hari Ibu beria...cukup la sambut bersama family tercinta. Macam ni pun saya rasa bahagia. Bersyukur....

Friday, May 12

Pakej Lengkap Perkahwinan


 
Those yang tengah mencari-cari pakej perkahwinan boleh consider ini....dengan harga RM16.80 / pax dengan boleh memuatkan 28 set meja bulat dan boleh dapat semua ni rasanya memang berbaloi.
 
 
Sila hubungi nombor di atas ye...

Chocolate lover

Cuti Wesak tu saje2 jalan kat kilang chocolate Beryl's kat Seri Kembangan. Bukak pulak tu. Jadi beli lah chocolate untuk kami dan untuk bagi cikgu Dania masa hari guru.
 
Ni gambar lepas beli ni. Dania cepat pose ummi nak ambik gambar. Ni lah resultnya.....


 
Ada few chocolates jugak kami beli. Macam ada discount sikit la dalam RM1 ke RM2 dari harga asal. Tak banyak pun. Tak silap masa tengok facebook Beryl's ni bulan June nanti ada sale chocolate Beryl's.


Ni antara pack white chocolate yang kami beli. 
 


Baru tahu kat Bangi pun ada kilang Beryl's ni. Boleh juga beli kat situ nanti untuk stok bagi kat anak2 kecil raya nanti.

 
Ni alamat kilang yang saya beli chocolate ni. 

Beryl's Chocolate & Confectionary
No 2 Jalan Raya 7/1, Kawasan Perindustrian Seri Kembangan
43300 Seri Kembangan
Selangor
 
atau Kilang kat Bandar Baru Bangi
 
No 8, Jalan 9/1
Seksyen 9
43650 Bandar Baru Bangi
Selangor
 
Macam saya ni duta Beryl's la pulak,.....

Thursday, May 11

Slide using Powtoon




Cikgu Rizal yang ajar subjek Geografi kelas Dania suruh prepare slide menggunakan Powtoon ni. Nanti Jumaat nak kena present. Banyak la apps dalam tu. Ada yang kena bayar ada yang percuma. Dania ambik yang percuma ajer.

Ni lah hasilnya.

Zaman saya dulu mana la ada slide bagai ni. Ikut buku ajer

Visa Australia murah

Kalau nak pergi melancong ke Australia, rakyat Malaysia kena apply visa Australia. Saya pun surf la internet kalau boleh dapatkan visa Australia dengan murah. Rupanya memang ada.
 
Kat mana tu?
 
 
Kat Wiya Travel & Tours you alls. Hanya RM20 satu passport. Mula2 cuak juga sebab saya deal melalui whatsapp ajer. (Saya dah check ada beberapa orang yang pernah buat dengan Wiya ni memang genuine. Sekarang ni kena berhati2 banyak nau scam kan). Nak pergi sana malas pulaActually dekat ajer dengan kawasan saya tinggal dulu. Berdekatan dengan South City Plaza, Seri Kembangan.
 
Saya whatsapp jam 1 tengahari camtu, dalam 6 petang visa Australia saya dah siap. Details camne nak buat visa ni click kat link eh. Kita print sendiri je visa ni dan attach dalam passport. Kalau nak buat terus kat Wiya pun boleh tapi charge yang dikenakan RM30 satu passport. Still ok harganya sebab saya pernah buat dulu visa Australia saya RM50 satu passport.
 

 
Kalau ada kat mana2 yang boleh buat visa Australia lagi murah, boleh la share....

Thursday, May 4

Family photoshoot

Ni charity photoshoot. Semua hasil fees daripada photoshoot ni akan disumbangkan kepada tabung kanser kat HKL. Projek ni di bawah Eyes of Grace Photography bersama Shuhada Hasim Portraits. Saya pun join sekali sebab dah lama tak ambik gambar dengan pro photographer. Photoshoot ni diadakan di Nexis Kota Damansara. Pertama kali juga datang kat sini.
 
Ni gambar sebelum photoshoot ni.

 


Gigih juga la bawak props.


Party props pulak....


Ok....satu family pulak. Confuse bila pulak tudung saya bercorak. Rupanya tu bubble yang Dania tiup.


Diantara 10 gambar, gambar ni yang paling saya suka.


Satu je gambar outdoor. 


 
Gambar nanti nak cuci dan frame kan....

Wednesday, May 3

Typo

Ni bukan Typo error ni. Kami ada pergi kedai Typo kat Mitsui Premium Outlet ahad baru2 ni. Dania suka beno kedai Typo ni. Pantang nampak. Kali ni memang nak beli huruf2 kat Typo ni sebab nak compliment dengan yang sedia ada huruf 'H' dan 'Z' kat rumah. Kat Typo Premium Outlet ni RM30 untuk 4 huruf atau bentuk ni. Kami beli huruf 'E', 'D', '&' dan bentuk heart.
 
Jadilah kenkononnya Hasbullah Zakaria love Ezna and Dania. Ezna and Dania pulak sayang ke dak HZ? Itulah persoalannya
 

Bila nak bayar, cashier pulak tanya tak nak beli ke bag ni untuk charity?. Ada suara pulak kata cantiknya beg tu.....terus la ummi bagitau ayah Dania bayar lebih RM5.50 sebab bag tu berharga RM5.50. Esoknya pergi sekolah terus rasmikan bag ni. Kalau murah harganya ok lah. Kalau mahal2 ummi dan ayah pon tak nak belikan.  
 
 
Marah Dania kalau tau ummi masukkan gambar ni sebab masa ni Dania tak sedia lagi 


Siapa lagi peminat Typo angkat tangan? 

Tuesday, May 2

Ke Melaka kita .....

 
 2 minggu berturut cuti panjang. Cuti Keputeraan Agung kita dan cuti sempena Hari Pekerja. Mula2 hubby teringin nak makan kuih keria antarabangsa kat Melaka tu. Saya dah beratur kat barisan panjang nun tapi sebab saya tak tahan panas terik tak sanggup saya beratur. Hubby pulak pegi cari parking. Dania memang tunggu dalam kereta lah.
 
Tak jadi kuih keria, kami pergi kat Klebang Coconut Shake Original. Panjang jugak line. Nak cari tempat duduk pun susah juga. Saya dan Dania berdiri la cari meja. Tak lama berdiri ada group ni dah siap makan so cecepat la saya dan Dania duduk. Idak, orang lain yang ambik. Hubby beratur order coconut shake. Rupanya order sekali dengan keropok lekor dan nasi lemak. Nasi lemak tu sikit ajer. Sedap.
 

Tengok di kejauhan tu panjang dak barisan?. Ni untuk yang nak minum / makan kat sini. Kalau nak tapau beratur kat kedai yang tepi jalan. 

 
So minggu yang cuti Hari Buruh tu kami ke Melaka lagi. Kali ni straight pergi kat Jalan Limbungan nak makan keria Hj Jalil. Tapi dah habis la pulak. Seberang jalan ada kuih keria antrabangsa Hajah Rahmah. Beratur la hubby kat Hajah Rahmah. Saya dan Dania order minum kat Haji Jalil. Order laksa utara jugak. Saya ni pantang Nampak laksa. Mesti nak makan. Tertakluk pada laksa utara saje eh. Laksa lain saya kureng
 
Ok....back tu kuih keria. Hubby dapat la 10 ketul yang berharga 60 sen sebiji. Limit 1 paper bag je tau sebab kuih keria tu digoreng kuali yang last. Takut yang beratur yang belakang2 tak dapat. Memang pun ada yang tak dapat. Selamba je hubby bawak kat kedai Hj Jalil dan makan. . Merasa la kami kuih keria antarabangsa siap boleh simpan lagi keesokkan harinya untuk breakfast.
 

 
You alls pegi mana?