Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Friday, April 22

Lampu sana sini sinun

Nak masuk rumah baru, bab bab lampu dan kipas ni memang memeningkan ye tak. Mahal2 juga nak beli lampu ni. Jadinya kalau nak beli lampu tu kena cari juga kedai lampu yang sangat affordable. Kedai lampu Houses Lighting kat Puchong ni memang terkenal dengan harga yang bagi saya sangat affordable. Ni saya akan tunjuk gambar-gambar lampu kat kedai ni. Enjoy!!!...

Lampu chandeliar ni berharga RM79. Kalau rumah berkonsep klasik cantik juga kalau pasang lampu ni. 


Lampu ni klasik juga tapi tak suka la bentuk jaring tu. 


Lampu ni saya ada beli dulu. Ingatkan nak gantikan lampu kat luar sekarang. Pastu tak berganti. Nampaknya pakai lampu ni je kat rumah baru. Jimat RM49  Kalau nak beli lampu kat luar, kena beli yang tertutup. Kalau yang terbuka....serangga selalu hinggap kat situ. Bila serangga mati...nampak mencacatkan lampu luar tersebut. 


Lampu pagar hubby tak suka yang jenis tinggi macam ni. Saya suka jenis ni sebab ala ala macam kat taman inggeris. 


Yang ni pun saya suka tapi tak beli juga. Tunggu la next trip. 


Design ni katanya tak tahan sangat kalau letak kat luar. 


Design ni nampak tegap je. Harga RM49 sebuah. 


Dah gi tempat lampu luar gi tempat lampu rumah pulak.....


Lampu ni tak silap saya ada 3 warna. Putih, Kekuningan dan warna kuning malap. Boleh adjust switch. 


Lampu ni nampak cantik tapi harganya bagi saya tak cantik  Bagi yang budget tak semenggah macam saya ni...ni bukan pilihan yer...


Lampu gini boleh letak kat meja makan. 


Design lampu ni saya berkenan sangat nak letak dalam bilik Dania. Sekali Dania kata ummi....Dania tengok macam skirt la ummi  terus tak jadi...eiiiii anak sorang ni dah pandai memilih....


Yang ni harganya RM59. Kalau nak munge sana munge sini boleh pilih yang ni. 


Saya berkenan sangat dengan yang ni untuk diletakkan kat ruang tamu tapi bila ada orang datang cuci lampu ni, dia angkat je kaca lampu ni tengok seriau sebab kaca lampu ni letak ajer kat bingkai tu. Kalau tersilap sikit boleh berderai. 


Pening dok mendongak ajer kita tengok bawah pulak. Sales girl kata lampu pagar yang begini tahan sikit panas. 



Okay kali ni design klasik lagi. Lampu ni kacanya tebal sikit. 


Lampu ni berbentuk klasik dan moden. 


Lampu ni cantik tapi bila bagitau hubby, kang labah2 buat sarang.... 


Lampu ruang makan saya pilih ni ajer sebab sebelum ni saya pilih satu lampu ni. Sekali bila sales man tu pegang kaca lampu tu pecah terus. Ok ok time to get lampu yang lain. Lampu ni pun ada 3 warna. Rumah saya tu banyak noh lampunya. Setiap ruang ada 2 set lampu. Nak tak nak kena beli 2 set tapi dengan harga mampu milik la of course. 


Kipas pun ada dijual kat kedai lampu ni. Nak yang mana? mahal murah...kipas control...kipas baby....


Lampu ni macam gambar lampu kat atas yang berwarna hitam. 


Lampu tangga pulak saya kena cari yg attached dengan dinding. 


Lampu ni Dania kata pernah nampak kat washroom hotel. 


Mewah je nampak chandeliar ni. 


Comel tak lampu ni? Harga pun comel. Orang yang nak beli pun 'comel' .  Ok lampu ni dok kat tangga elok2. Disebabkan takde stok baru, yang display ni ditanggal dari dinding. Sarung lampu ni memang kat dinding ni dah siap balut. Sebelum kena tanggal ada je couple tu sibuk tengok lampu ni jugak. 


Lampu ni pada mulanya saya cadang nak letak kat tempat makan tapi hubby pulak tak suka...Klasik je macam lampu minyak tanah. Janji harga tak cecah RM100 > kan...


Dulu masa saya borong lampu kat kedai ni cuma 1 pintu ajer tahun 2005 dulu. Sekarang ni 4 pintu. Jangan ingat pergi ke kedai lampu ni macam kedai lampu yang kita biasa pergi ya...yang takde orang, lengang....kedai lampu ni ramaiiiiii orang. Let me tell you...kawan saya beli lampu kat kedai lampu kat shah alam nun...sekali kakak dia kata beli la kat Houses Lightings. Kawan saya Lily pun pergi la HL ni sekaliiiii dia nampak tokei kedai lampu yang dia beli lampu tu pun beli lampu kat sini 


Masa saya pergi kali kedua ni...lampu ni dah takde dah. Comei jugak. 


Kalau nak beli lampu memang saya recommend ke sini. Yang nak beli lampu untuk rumah baru tu memang berbaloi baloi ke sini. Idak takde la ada kakak tu orang Nogori dok kat Rembau ke mana ke...nak pindah umah baru kat Seremban. Beli lampu kat Selangor. Kalau sanggup datang dari jauh tu maknanya memang berbaloi baloi la kan...

Moh kita berlampu kat Houses Lightings meh...saya bukan duta Houses Lightings eh...



Baju raya ke Baju kenduri ni?

Kain baju kurung ni memang dah beli kat Jakarta. Kain tu cuma 2 meter ajer. Nak kena match dengan kain baju kurung. Masa Jakel ada buat jualan murah, saya sekeluarga pergi la ke Jakel Seksyen 7 Shah Alam. End up dengan warna pink dua beranak. Disebabkan kosong, match pulak dengan lace berwarna biru untuk dua beranak cuma Dania punya lace simple sikit, Manis la untuk Dania. Saya punya ada sikit ajer beads. Siap pesan kat sales girl nak beads yang sikit ajer. Saya ni tak suka keterlaluan. Make it simple and sweet. 

Kalau tengok kainnya macam corak Pua Kumbu Sarawak. 


Lepas dah pilih kain bagai terus hantar tailor kat Kompleks PKNS Shah Alam. Zul & Ana Collection. Selesa sungguh Kak Ana ni jahit baju. Serasi dengan saya lah. Saya ingat lagi masa tu bulan 1 tahun ni. Bila Kak Ana tanya bila nak siap? Saya kata bila2 pun takpe sebab bukan nak rushing pun. Tarikh siap bulan 2. Saya kata ok lah. Saya tempah baju kurung pahang untuk kami berdua. 

Disebabkan tak pergi2 berambik sebab dah siap baju bulan 2, baru2 ni saya pergi ambik baju kurung ni. Bulan 4 la kiranya. Kalau ambik lebih daripada 3 bulan alamatnya kena jual la baju ni....dalam slip cuma ada kain baju sahaja. Plain ajer kan? Kak Ana tau pulak yang mana baju saya. Padahal cuma kain plain pink ajer kat slip kertas tu. Siap tahu yang ada manik kan?. Sekarang pulak....kedai Zul & Ana dari sekecil-kecil kedai jadi sebesar-besar kedai kat Kompleks PKNS Tingkat 1 tu. Stok baju dan tempahan kemain banyak. Respect la Kak Ana!. 

Pastu Kak Ana tanya...baju ni nak pakai kenduri ke?. Kuang Kuang Kuang saya jawab...nak pakai raya  sebab tahun lepas Kak Ana tak terima baju saya. Ha kauuuu advance....

Amacam? Bulan 4 dah siap baju raya saya dan Dania  Anda bagaimana??? Siap cepat2 senang. Last minute tailor pun surrender. Ni pun Kak Ana kata ambik tempahan baju kurung biasa ajer padahal baru bulan 4 kan?. Hubby punya baju melayu selalu beli siap ajer. Omar Ali selalunya menjadi pilihan. 

Thursday, April 21

Klinik UPSR Berita Harian Didik 2016

Setiap hari Sabtu Dania ada kelas tambahan kat Sekolah Kebangsaan tapi hari ni ada exception sikit sebab saya daftarkan Dania untuk Klinik UPSR Didik 2016 yang bertempat di Heriot Watt University Campus di Putrajaya.

Ni lah Heriot Watt University yang cantik tu. Sebelah tasik ajer tu. 


Ni dalam dewan Heriot Watt ni. 


Dania tengah mencari-cari kawan2 satu sekolah tapi cuma 3 orang ajer lelaki tahun 6. Pelajar perempuan sekolah yang sama takde pun. 


Ni jadual waktu Klinik UPSR untuk 2 hari. Fees RM130 termasuk makan 3 kali untuk 2 hari ini. Berbaloi sebab cover all 4 subjects teras. 


Ni masa hari kedua Klinik UPSR ni berlangsung. Presenting abang dan kakak senior Heriot Watt University 


Buku latihan yang dibekalkan kepada para peserta Klinik UPSR 2016. 


Dania pun akan join Klinik UPSR 2016 Fasa 2. Yang ni Klinik UPSR Fasa 1. Fasa 2 lebih kepada bagaimana nak menjawab soalan kertas UPSR. Kali ni Dania tak keseorangan tapi saya dah kumpul 10 orang lagi pelajar tahun 6 sekolah kebangsaan Dania untuk join Klinik UPSR 2016 yang dijadualkan berlangsung di Bangi. Kalau dapat kumpul 10 pelajar ke atas dapat la potongan RM10. Kali ini insya allah berdekatan dengan kediaman saya yang baru. Insya Allah. 

Berminat nak join Klinik UPSR ni boleh tengok paper sisipan Didik Berita Harian untuk tarikh dan tempat yang anda selesa.  Didik diterbitkan setiap Isnin ya. Kadangkala ada edisi khas Didik hari khamis. 

Kelas memanah di Cyberjaya dibawakan oleh Thamim Archery

Saya enrol Dania dalam kelas memanah yang dianjurkan oleh Thamim Archery. Memang ada mencari juga kelas memanah yang affordable. So far setelah compare 3 kelas memanah ini yang paling menarik in terms of fees. Pengasas pula pernah mewakili Malaysia dalam pertandingan memanah berkuda di Korea.

Bow and arrow pun disediakan juga. Kalau kelas memanah yang pernah saya survey sebelum ini, bow and arrow tu nanti kita kena beli sendiri ya. Bow and arrow punya harga pun tak la murah. Boleh mencecah minima ratusan ringgit. Kalau yang bagus tu ribuan ringgit untuk bow sahaja. 

Lagi satu faktor tempat yang saya ambil kira sebab buat kat Cyberjaya. Nanti kalau berpindah nanti tak la jauh nak travel ke Cyberjaya tu. Cyberjaya ni tempatnya tenang sangat. Tak le busy macam Bukit Jalil tu....Kelas juga diadakan 2 kali je dalam sebulan. Ada kelas memanah yang saya survey tu diadakan setiap minggu. Jadi setiap minggu la kena commit. Untuk memahami teknik memanah ni sebanyak 6 kelas diperlukan untuk dihadiri. Maknanya untuk kategori umur Dania...RM210 boleh cover 6 kelas. Setiap kelas 2 jam dan diadakan 2 kali dalam sebulan. 

Boleh call la nombor tertera kalau berminat ya...


Photo ni diambil masa kelas yang kedua untuk bulan April. Ni group pemanah cilik berumur 4-7 tahun. 


Ni group pemanah berumur 8 - 12 tahun. Dania dan sepupunya semua dalam group yang sama. 


Coach Shah tengah coaching pemanah kategori umur 8 - 12 tahun. Kali ni saya nampak Dania mula kuat menarik bow sehingga ke pipi. 


Kena ke tak kena target ni soal kedua kerana pemanah ni perlu berdiri di posisi yang betul sebelum memanah. Memanah juga perlu ada teknik yang betul. 



Dania tengah target untuk posisi memanah cara duduk. 



Coach Shah tengah tunjuk cara yang betul meletakkan arrow. Satu arrow ni ada yang berharga RM20. 


Sepupu Dania bernama Sofiah punya turn pulak. Adik Sofiah bernama Adlina dah dibawa balik oleh adik saya Erma sebab badan kena gigit semut agaknya. Senang la nak balik dan datang balik sebab rumah sekangkang kera je dari sini. 


Jom hidupkan sukan sunnah seperti memanah, berkuda dan berenang. Diantara ketiganya....berenang...dania macam takut2 pula, berkuda dania suka juga tapi fees selalunya tinggi. Tinggal la memanah....fees juga banyak tempat yang saya survey mengenakan fees yang tinggi. Kena survey2 dulu ya sebelum membuat pilihan. Bagi saya Thamim Archery ni kena dengan budget saya.