Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Monday, April 30

Metrojaya Sale kini di Bukit Jalil

Metrojaya sale kembali lagi. Selalunya buat kat Stadium Melawati Shah Alam. Kali ni buat kat Dewan Sri Putra berdekatan dengan Stadium Putra Bukit Jalil. I parking punyalah jauh dekat dengan Stadium Putra. Rupanya Dewan Sri Putra. Udah le menapak kemain jauh. Pastu kena turun tangga yang kemain curam. I rasa cam tak best sangat pun. Tak best tak best pun i beli comforter set warna lilac.....owhhhh sweetnya warna purple lembut ni. Dapat la free 1 bantal. Cadar Dania pun tak dilupakan. Super single fitted sheet gambar kasut ballerina harga RM29. 

Terdengar juga ada orang kata tak best sangat pun sebab takde perfume macam Metrojaya anjurkan kat Stadium Melawati. 




Dim sum pilihan


Kalau pergi makan2 kat Mohd Chan Abdullah, i sure akan order Dim Sum ni. Mula2 i je yang makan. Lelama hubby pulak suka Dim Sum ni. Alehaiii makin sikit la portion i.....hehehe...kedekut tu.....

Ada yang suka dim sum di sini? 

 

Sunday, April 29

Wonderland of Mothercare

Taken from my email

Jom la join activity Mothercare ni kat Suria KLCC pada 6 May 2012 nanti. Yang ada anak2 pastikan tak melepaskan peluang yer....

Saturday, April 28

First time masak mee udang

Mee Udang yang i masak.......udang i guna size sederhana jer...bukan udang yang besar2 tu...

Baru2 ni first time i masak mee udang. Nak bagi kuah udang ni pekat, i masuk sekali ubi keledek. I dapatkan resepi mee udang ni kat mesra.net. Ni i copy paste resepi ni. Sebenarnya i cam teringin nak makan mee udang disebabkan wall post adik ipar Suzz, Aimi Shaniza. Aimi ni makan mee udang mak jah kat wangsa maju. Terusssss hari tu jugak masak mee udang. Hehehe.

1 kati mi kuning
½ kati udang basah - bersaiz sederhana
10 tangkai cili kering - dikisar
2 biji bawang besar} kisar
2 ulas bawang putih} kisar
Sedikit belacan } kisar
(1 ubi keledek yang direbus) kisar
3 camca teh sos cili
3 camca teh sos tomato
½ sudu teh gula pasir
4 batang sawi
½ kati taugeh
2 pokok daun bawang
2 tangkai daun sup
5 biji tahu - goreng dan potong empat segi sederhana nipis.
5 biji cili masak
Limau kasturi
Sedikit bawang goreng

CARA MEMASAK

Rebus udang basah terlebih dahulu. Kemudian toskan airnya asingkan ketepi. Ambil kepala udang dan kisar. Kemudian ambil air kepala udang tadi satukan dengan air rebusan yg sedia ada.

Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar seperti bawang merah/putih/belacan.

Setelah naik wanginya masukan air rebusan udang yang telah disimpan tadi.

Masukkan sos cili/tomato, garam, gula dan serbuk perasa.

Untuk sayuran tadi sawi dan taugeh hendak lah dicelur terlebih dahulu. Begitu juga dengan mi kuning.

Setelah selesai semuanya hidangkan bersama bawang goreng, daun bawang, hirisan tahu goreng dan daun sup. Perahkan limau kasturi.

Friday, April 27

Makan Time - Burger Bakar Kaw Kaw cawangan Puchong Utama (Lokas Makana)

Entry ni entry i sambung dari entry ni. Last tu kan i cakap jom ikut kami kan.....So, ni lah tempatnya. Lokas Makana. Namanya agak pelik la kan. Terletak kat Puchong Utama. Jika Carrefour Puchong Utama belah kiri you alls, maka you alls terus je. Memang ada signboard ke Lokas Makana. 

Kat sini i nak try burger bakar kaw kaw yang disebut-sebut tu. Burger Bakar Kaw Kaw ni asalnya kat Wangsa Maju. Ni cawangannya lar ni. So masa datang nak ambik no giliran tu, hubby dapat no 92 pada jam 9.15pm, burger dah masak bernombor 63. So we alls cari meja dan duduk kat meja tu. Order la air. Sambil tu Dania main2 kat bouncy castle tu. Ada karok lagi kat sini. Memang bingit la sebab pitch makcik ni lari....aiyarkkk....rimas oh. Nyanyi lagu dangdut lagi. Hubby siap cakap ada orang nak dengar ke? Hehehe....

Air we alls dapat 45 minit lepas tu. Lama giler.......Burger Bakar tu you alls pun tahu kan? Kalau yang sibuk nak cecepat tu janganlah order. We alls dapat burger 1 jam selepas order. We alls tapau je walaupun nak makan situ pada mulanya sebab dah tak sanggup nak dengar makcik syok sendiri tu nyanyi. 

Anyway, our burger bakar kaw kaw, dagingnya lembut sangat tapi rasanya takde elemen surprise macam we alls makan kat Fontana dulu. Rasanya sama je macam burger biasa cuma yang lainnya burger ini lembut dan di grill.


Bayar dulu, kemudian baru dapat nombor

Grill jangan tak grill

Nombor meja we alls

Medan selera Lokas Makana ni berkonsep gerai2

Burger Baconizer RM10.50

Burger biasa RM7.50

Info selanjutnya lagi di sini

Thursday, April 26

Nilai sepinggan kuey tiaw Pak Engku Kuzie Katering

Sultan Brunei dan Pak Engku
Photo diambil dari FB Pak Engku Kuzie Katering

Murah betul rezeki Pak Engku dari Kuzie Katering sebab dapat masak untuk Sultan Brunei. PK dijemput ke Brunei untuk memasak kuey tiaw tau!!!. PK cerita dalam fb nya, Sultan Brunei sediakan kereta jaguar dengan driver untuk menjemput PK dari hotel ke istana. Hotel pun disediakan juga. PK memasak 16 pinggan kuey tiaw buat santapan Sultan. Bila pembayaran hendak dibuat baginda Sultan tanya PK berapa harga kuey tiaw. PK kata, PK ikhlas nak tolong sebabnya cuma masak 16 pinggan kuey tiaw. Bila PK dapat sampul, haa.........ada note sebanyak Dollar Brunei 5000, bila convert duit Malaysia di money changer, dapat RM16,000. Kiranya sepinggan kuey tiaw PK bernilai RM1,000. Itu pasal kuey tiaw PK kat Malam Selimut Putih digelar kuey tiaw RM1,000 atau kuey tiaw Sultan Brunei. Hubby ada rasa. Katanya sedap. I jer yang tak merasa. Errr i pun tak mampu nak beli kuey tiaw sepinggan RM1,000. You alls ada berani??? Hehehe.... 

Bertuahnya badan!!!

*****Mungkin Sultan Brunei pertama kali merasa masakan PK di majlis di Seri Perdana.
*****I rasa semuanya ditaja termasuklah tiket penerbangan untuk menerbangkan PK ke Brunei,  hotel, kereta Jaguar beserta pemandu cuma untuk memasak 16 pinggan kuay teow buat santapan Sultan.

Wednesday, April 25

Malam Selimut Putih di rumah Pak Engku Kuzie Catering : : Jumpa artis veteran : :

Pagi lagi i dapat message dari PK. I terus balas message dengan PK kata akan datang bersama hubby and Dania. PK sms kata Malam Selimut Putih dan tema pakaian jubah dan bertudung. Confuse pulak i majlis apa malam nanti yer?. Hubby pun tanya tapi seganlah nak tanya PK lagi.

First impression kat rumah PK,wahhhh macam kat ICity la. Mana taknyer pokok2 berlampu macam kat ICity tu di sekeliling rumah PK. Berwarna warni you alls. I duduk sebelah kakak kepada PK. Pengisian majlis dengan nasyid dari kumpulan El Soraya yang didatangkan khas dari Indonesia tu you alls. Kemudian tazkirah dari Ustaz Daud Che Ngah. Kelakar jugak ustaz ni yer?. Siap bagi teka teki lagi di akhir kalam. Pastu nasyid tu sambung menyanyi lagi. Lepas habis nasyid tu menyanyi lagu Maghdadi, kakak PK kata Maghdadi, Maghdadi jugak tapi perut dah lapar ni. I pun lapar tapi tak le cakap dengan Kakak PK tu. Hehehe. Masa ni dah kol 10 malam dah. Kelibat artis2 veteran seperti Mas Omar, Razis Ismail, Jefridin dan Siti Fairuz. Nasser Wahab je i tak nampak selain Zur Eda. Nampak isteri Nasser Wahab tu datang dulu.Yang tak veteran, Fazli Zainal je i nampak.

Makanan style gerai2 dan buffet dihidangkan. Tambah menarik dengan kuih tradisi seperti putu piring. I memang suka putu piring. Apam balik pun ada. I sempat merasa lauk pauk bersama nasi dan bihun sup. Perghhhh sedap la sup PK ni. PK juga turun padang masak Kuey Teow Sultan Brunei. Hubby i rasa katanya sebab PK yang masak so dia nak merasalah. Katanya sedap!!. Nak tahu berapa Sultan Brunei sanggup bayar untuk sepinggan Kuey Teow PK? Nanti2 i cerita.

Tiba rumah dari Majlis Selimut Putih PK pukul 12.30 awal pagi ohhh.....penat.....

Terima kasih PK kerana mengundang kami sekeluarga!!!




Jefridin dan hubby...
La la la la kenanganku...bersamamu....geleng geleng sikit kepala macam Jefridin eh...

Hubby dan Razis Ismail

Hubby dan Ustaz Daud Che Ngah yang dulunya Pengerusi Lembaga Tabung Haji. Kini Pengerusi Andalusia Travel. Sesiapa yang nak pergi haji or umrah silalah berhubung dengan Andalusia Travel yer...


Macam ICity kan?


Khemah ni tempat tetamu makan

Ruang dalam rumah PK


Me and Dania yang dah terlena



Kesian Dania yang tersangat mengantuk....kat sofa PK yang cantik ini

PK bersama suami

PK berduet menyanyikan lagu Selimut Putih. Baru i tahu, lagu ni dipopularkan oleh orang Indonesia

Kak Siti Fairuz kita

Tazkirah dari Ustaz Daud Che Ngah



Hujung minggu di mana?

Entry ni kesinambungan dari entry makan2 kat Taman Warisan Pertanian Putrajaya. Lepas makan, hubby sibuk nak solat kat Masjid Besi. Punyalah pusing mencari sebab takde dalam Tom Tom. Kalau Masjid Putra adalah. Akhirnya jumpa juga Masjid Besi yang agak tersorok. Terletak bersebelahan dengan Jabatan Perdana Menteri dan terletak kat tepi tasik.

Lepas tu kami 3 beranak ke Alamanda. Dania beli buku kat MPH while ummi cuci mata kat Hajaba. Setakat cuci mata je lah. Sebab dah memborong kat Hajaba Seksyen 13 Shah Alam. Hehehe. Dah jalan2 haus la pulak. Terus ke Rotiboy. Minum air dan beli roti glamer kat rotiboy. Lepas tu Dania main bubble kat Taman Tasik Cyberjaya pulak. Kat tempat parking je sebab dah nak pukul 7 malam. Lepas solat Maghrib terus kami ke lokasi jalan jalan cari makan. Jom ikut kami....hehehe....entry lepas ni la yer.

Masjid Besi @ Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin

Dania pose kat salah satu taman dalam Masjid Besi

Kat Rotiboy Putrajaya sambil khusyuk baca novel ballerina. Dania pow ayah 3 novel siri ni oh....ummi pun tak dan nak pow pepe....

Gambar yang telah diedit. Nampak classy pulak. Main bubble kat Taman Tasik Cyberjaya

 Dania nak tiup bubble kat kereta Adik Da (nama manja kereta ni) pulak....

Tuesday, April 24

Peter Rabbit is coming to town !!!

It's Peter Rabbit's birthday!!! Come and join our experienced and vibrant teachers as they bring Beatrix Potter's beloved furry friend to life through music, stories, drama and more to delight the young audience and parents alike. Get a chance to meet Peter Rabbit himself and receive an exclusive Peter Rabbit cloth book FREE when you purchase RM30 worth of Peter Rabbit titles from Borders!


I dapat ni pun dari fb wall Julia Gabriel Center


Peter Rabbit ni masa Dania kecik i pernah le beli baju brand ni. Kalau Dania pergi event ni tah tah jumpa teacher dia masa Dania masuk kelas English Speech & Drama kat JGC Bangsar. Kat situlah i kenal isteri Aaron Aziz, iaitu Diyana Halik. Aaron Aziz kalau pergi ambik anak kat sini sure pakai cap. Tak nak bagi orang cam kot tapi apesal i cam jer? Hehehe.......

Jemputan dari PK Kuzie Catering yang sangat humble itu....

PK (Pak Engku) post kat fb pasal "Diary 34.04 tahu tak di kapar klang ada soto popular...mmg sedal sgghoun diceruk kg tp ramai yg dtg dr kl dll termasuk ok. ..pg ni pk makan 2 mangkok soto dan semangkok sup tulang ayam...." 

I pun tak pernah tahu pun kat Kapar Klang ada soto popular. You alls tahu ke?. Lepas tu berbalas la kat wall PK tu. I reply kat Ainina Ahmad (Anak kepada arwah Ahmad B yang selalu berlakon drama tu....). Kan sekarang ni dah pakai tudung dah Ainina ni. Isteri Rahmat Tohak kan?. Ainina reply kat wall kata tq je sebab i kata sweet dier pakai tudung. Siyes...memang sweet pun.

PK pula reply kata me asik main kat IKEA je. Tu pasal la i tak tahu soto sedap kat Kapar ni. Dushhh!!! PK cop i suka gi Ikea. Hehehe...

Anyway, PK jemput i gi rumahnya di Shah Alam. Teruja juga i nak gi rumahnya tu. Rumah PK tu dalam gambar nampak besar dengan berkonsepkan ciri2 kedesaan. Siap soh pakai jubah dan pakai tudung. Tudung tu tak jadi masalah. Haishhhh jubah ler pulak. I paling suka kalau dapat pakai seluar je. Lebih lebih lagi waktu malam. Ngeh ngeh ngeh.  

PK ni walau dah glamer sebab artis2 dok ambik catering dengan PK je tapi tetap humble yer...yang terbaru Scya dan Awal dah tempah untuk majlis perkahwinan mereka. Sebelum tu kan Lisa dan Yusri. Rajin balas fb wall kalau kengkawan fb post. Selain cop i suka gi Ikea. PK cam hubby i sebab katanya engineer. Engineer?? Wah...hubby saya line IT lah PK walau major in Software Engineering. Hehehe.....silap orang tu PK. :-)

Print screen diambil dari wall fb PK

 Print screen diambil dari wall fb PK

Makan Time - Taman Warisan Pertanian Putrajaya

Kalau you alls tak tahu nak makan apa dan nakkan variasi, boleh je ke Taman Warisan Pertanian di Putrajaya. Berkonsepkan gerai. Bermacam-macam makanan boleh dipilih. Dania dengan nasi ayamnya, Me dengan bihun sup utara dan hubby dengan sate Hj Samuri. Sate Hj Samuri pun ada jugak kat sini yer.

 Jom jalan jalan cari makan di Taman Warisan Pertanian Putrajaya.  

Nasi Ayam

Bihun Sup Utara

Coconut shake. Macam ala ala klebang je rasanya

Sate ayam, kambing dan daging

Tempat makan dengan kawasan berpayung atau berbumbung. We alls pilih berbumbung sebab cuaca panas terik

Konsep gerai di sini

Monday, April 23

Riadah keluarga di Taman

Pagi semalam i buat aktiviti dengan Chef Wan. Tengahari tu, ayah Dania bawak Dania makan2 kat JM Bariani Kelana Jaya. Wah...bonding time ayah dan anak nampak??? So....petang tu, me, Dania dan ayahnyer ke taman untuk aktiviti riadah keluarga di taman. While ayah Dania pusing satu taman, me teman Dania main2 dulu before i ke tempat batu refleksologi. Dania of course ayah dier lak yang tengokkan.




I suka je gi pijak batu refleksologi ni. Tak semua taman ada batu2 ni. Part sakit kalau pijak batu yang tajam2 tu. Takpe takpe untuk kesihatan kan....

Cengelat eh...pijak batu leper kat sini

Batu2 kat sini ada yang leper ada yang tajam.....

Haaaa batu2 putih ni batu tajam....kena jalan slow slow je kat sini