Hello eznakhalili.com readers!!

Tuesday, November 15

Ride2Farm bersama DYTM Tengku Amir Shah | Universiti Putra Malaysia

Nampak signboard ride2farm ni masa nak ambik dania bawak pergi makan. Lepas tu terus la hubby ke apps Jom Run untuk daftar nama. 


Daftar pun dua hari sebelum event. Nasib baik boleh daftar lagi. Hubby pilih on road sebab basikal tak sesuai untuk masuk ladang. Kalau pilih off road boleh lalu ladang kat UPM, Ladang lembu dan ladang rusa. Jalan tanah merah jadi agak mencabar kalau jalan lecak. 


Hari yang ditunggu-tunggu pun tiba. Bertolak 2 kereta dari rumah. Awal juga kami tiba sebelum 7.30 pagi lagi. Flag off pada 7.30 pagi. Ada zumba pagi-pagi ni untuk warm up. 


Ambik gambar kat sini dulu sebelum basikal berkumpul kat sini. 


Pagi yang cerah. 


Penaja ride2farm. 


Masa tiba kat UPM, tak sama jadi mencari-cari juga hubby. Nasib baik jumpa. Senang 2 kereta sebab lepas tu boleh ajak Dania pergi breakfast. Dania tak balik weekend yang ni sebab nak fokus study untuk test. Kalau tak, mesti balik punya. Pantang weekend. Hehehe....


Masa ni ada drone kat atas jadi kena buat apa entah ni. 


Sebelum melepaskan mereka yang pilih off road. 


Nampak la DYTM Tengku Amir kat depan ni. Beliau ride off road. Sebelah beliau mat salleh. 


Kita ambil gambar kat We Love UPM ni. Kat sekolah Dania dulu pun ada We Love JESS. 


Ok ni pelepasan off road ni. Nak ke sana pula kot kot la nampak hubby. 


Menunggu dan terus menunggu. 


Sementara itu, bila hubby lepas (terlepas sebab dah lepas saya baru saya perasan) saya pick up Dania kat kolej. Hmmm punya lama tunggu nak bersiap. 😏. Boleh pulak nampak hubby yang dah patah balik betul2 dekat dengan kolej Dania. Masa tu saya baru nak pergi breakfast. Nampak nau punya lama menunggu Dania. Selfie dululah. Kami breakfast ni kat Line Clear Putrajaya. 


Masa balik UPM, tunggu dengan Dania kot kot Chatime bukak hari ahad sebab Chatime ni baru bukak kat UPM. Hari ni hari kedua. Betul2 kat belakang library kat UPM dan sebab baru bukak Chatime bagi 50% off. Tunggu sampai jam 10 tak bukak lagi. Nasib baik saya tanya kat IG Chatime Malaysia. Rupanya hari ni Chatime tak buka sebab kekurangan bekalan elektrik. Untung Dania ye ummi dia sanggup tunggu tu. 😍


Kita ambik gambar kat belakang library la dulu. Lepas ni terus hantar Dania balik kolej sebab Dania nak sambung balik belajar. 


Dua gambar kat bawah ni saya ambil gambar kat facebook Jom Run. Gambar yang diambil cantik-cantik. Hubby diantara kelompok terawal juga. 

Malangnya kata hubby, masa dekat dengan kubur cina tu tayar basikal bocor. Kalau sesiapa yang familiar UPM ni tahulah kan distance tak la jauh sangat dari kubur cina nak sampai ke Dewan Besar UPM , terpaksalah hubby sorong basikal sampai ke situ. Nama dewan tu Pusat Kebudayaan & Kesenian Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah (PKKSSAAS).

Itulah kisah kami pada hari ahad 6 November 2022. Malam tu kami celebrate birthday Dania kat sini. 2 kali la pick up Dania kat UPM. Untung rumah dekat je. Kalau jauh takde la nak ambik sampai berkali-kali. 😅




XOXO,
Ezna

Monday, November 7

Celebrate birthday Dania ke 18 | Dotty's IOI City Mall

Masa nak celebrate birthday Dania, celebrate awal sehari. Actually birthday Dania jatuh hari Isnin tapi Isnin 7 November 2022 tak nak kacau Dania sebab keesokannya Dania ada Test 2. Ok since Dania tak balik weekend yang ni sebab kata nak fokus study kat kolej jadi ummi dan ayah pick up Dania dekat UPM. 

Kami ke Dotty's IOI City Mall ni je. Nak cari tempat yang tak jauh sangat. Dania yang pilih Dotty's ni sebab teringin nak makan salted egg cronut tu. 


Ni saya pakat2 dengan staff Dotty's suruh nyanyi lagi Happy Birthday untuk Dania. Jadi sebelum tu ada suruh Dania pilih nak makan kek yang mana selain Cronut. Bab nyanyi2 Dania tak tahu ummi dah pakat sebab masa tu dah duduk kat tempat duduk. Staff tak nyanyi tetapi pasang lagu Happy Birthday. Kalau perasan ada suara budak happy bila lagu Happy Birthday dipasang masa last2. Ada budak belakang kami tu nampak teruja sangat.  


Kek pilihan Dania Lotus Biscoff Cheesecake. 


Salted egg cronut. 


Ni saya pilih. Signature Mushroom Soup yang diletakkan di dalam roti. 


Spaghetti ni Dania punya. Memang peminat pasta. 


Dania dapat jambangan bunga dan hadiah. 


Simple je hadiah Dania. Stokin beli kat kedai Korea nama Agas** (tak boleh sebut sebab sebelum tu ada blog post saya sebut sampai kena recheck balik blog saya. Tak boleh siar), ada eye shadow Catrice. Saya cari yang vegan, 2 lipstick Simplysiti dan eye shadow brush. Kotak dan shredded paper ni guna yang sedia ada je. Tak ingat sape yang bagi hadiah kat Dania. Hehe.


Dania memang berselera kalau makan pasta. Senang la ummi nak masak. 


Jambangan bunga dari Hanna Petals, Bandar Baru Bangi. Ada 3 bunga ros warna peach. 


Anak ummi dah 18 tahun. Alhamdulilah. Happy Birthday Dania. Moga Allah permudah cita-cita Dania, jadi anak yang solehah, panjang umur dan dimurahkan rezeki, disayangi semua insan dan makhluk di bumi, dijauhi dari hasad dengki manusia, dikurniakan otak yang cergas, boleh berkomunikasi dengan semua lapisan masyarakat, jadi insan yang sentiasa bersyukur, merendah diri dan pemurah serta semua yang baik2 untuk Dania.

Ummi dan ayah sayang Dania!

Dania saya pakaikan lipstick baru. Wahhh so sweet warna dia. Dania pun sejenis tak suka pakai warna yang terlalu garang. 


Ok, esoknya 7 November 2022, waktu petang saya dan hubby hantar ni untuk Dania dan kawan-kawan. Ada air twister, nuggets, McChicken dan Oreo McFlurry. Saya letak sini nak bagi kenangan dan nanti in future boleh tengok balik apa yang saya beli. Boleh refer. 


Saya minta Dania ajak kawan2 untuk tolong angkat barang. Hehe. Haaa satu bilik turun kecuali seorang. Dari kiri Durrah, Wafa, Dania, Hana dan Ayuni. Hana ni bukan muslim, saya tersilap bagi salam masa hari pertama. Dania kata rajin pergi St Anne's church dalam UPM ni. Kita hormat agama masing-masing kan. Jangan provoke sesama kita. 


Lagi gambar. Sweet pula saya tengok mereka gambar yang ni. 


Masing-masing dapat la sehelai stokin korea comel ni. Beli dekat Agas** juga. 


Lepas hantar makanan ni, ummi dan ayah pun balik la sebab tak nak la kacau Dania dan kawan-kawan sebab esoknya 8 November 2022, akan diadakan Test 2. Nak bagi masa mereka makan dan sambung belajar pulak. 



XOXO,
Ezna

Wednesday, October 19

Majlis perkahwinan Azaree & Fateen | Victoria Hall, Utropolis Marketplace Glenmarie



Wedding ni masa bulan Jun hari tu. Baru nak update kat blog. Majlis ni diadakan di Victoria Hall di Utropolis Marketplace, Glenmarie, Shah Alam. Majlis ni majlis perkahwinan anak kawan saya. Sekarang ni menjemput guna digital card je. Menjimatkan. Kad digital ni pun siap boleh on kan music. Music How Deep Is Your Love berkumandang......

Saya ambik gambar dengan anak kawan dulu. Dania dengan Zainal Azrain. Dulu Zainal Azrain ni Ketua Pengawas masa Dania sekolah kat SK Bukit Jalil. Handsome dan tinggi dah Azrain ni. Dulu masa darjah 6 kecik je. Dania nampak serius je tu. Hehe. Ye la tiba2 ummi suruh ambik gambar pulak. Abang kepada Azrain ni la yang kahwin ni. 


Ok next.....ni pulak ketua Dania. Eh eh Dania dah ada ketua ke?....Dania dulu kan pengawas kat SMK Jalan Empat. Hehehe....Hafiz ni pulak sepupu kepada Azrain dan kebetulan ketua pengawas kat SMK Jalan Empat. What a small world kan?. Batch Dania jugak ni. Kiranya masa Dania berkhidmat sebagai penagawas sekolah, ni lah ketua Dania dan ketua sekolah. 😀. 


Tak sempat nak jumpa Tuan rumah sebab nampak sibuk melayan tetamu. Saya tegur ibu kepada Hafiz ni (adik kepada kawan saya). Masa makan, Dania kata ummi....tu pakcik la. Haaa sudah pakcik mana pulak kan?. Rupanya Menteri Pendidikan, Datuk Dr. Mohd Radzi Md Jidin. Kan ke beliau bahasakan diri sebagai pakcik kat pelajar sekolah kan?. Sibuk ummi yang approach masa beliau tengah makan. (Actually kalau nak approach ni kan masa makan ni la yang terbaik sebab kalau tidak....tahu-tahu dah balik). Sibuk saya cakap masa majlis ni anak saya baru dapat keputusan SPM. Beliau tanya Dania dapat berapa?. Tersengih-sengih Dania pun. Ok....lah.....lepas tu pakcik tanya apply mana?. Dania cakap ada beberapa universiti. (Dalam hati saya tak boleh adjust ke YB? 😅). Dalam hati je ye....tak terkeluar pun cakap ni. 

Teruja juga jumpa Menteri Pendidikan ni. Parti apa saya pun tak sure tapi bukan sebab parti ya. Jangan salah anggap. Ehem tengok la mata suami saya dan Dania. Macam teruja jugak kan?. 


Lagi gambar.....


Masa ni nak balik dah jadi kita jumpa la tuan rumah. Suami bergambar dengan En. Zainal Abas (suami kepada kawan saya). Dulu pernah jadi pengulas sukan kat TV. Jurulatih atlit juga kat Sekolah Sukan Bukit Jalil. Sekarang ni memegang jawatan sebagai Pengarah Bahagian Sekolah Menengah Harian di Kementerian Pendidikan. Itu yang Datuk Dr Mohd Radzi Md Jidin pun ada. 


Haaa inilah kawan saya yang cantik ni. Noor. Terima kasih menjemput kami kat majlis yang indah ini. Bagaikan dalam taman pun ya jugak. Noor kalau telefon saya boleh cakap berejam tu. Hehe....macam2 kami bualkan. Peliknya dulu masa kat sekolah rendah tak berapa rapat tapi bila habis sekolah baik pulak. Part ni saya tak ingat macam mana boleh baik. Hehe. 


Dengan tak sengaja tiba-tiba datang la seseorang ini. Ya allah, malam sebelumnya kami saling berwhatsapp. Saya menyatakan teringin sangat nak jumpa Ayu ni live. Sebab apa?. Saya mengikuti perjalanan anaknya belajar di Korea. Mula2 saya terjumpa blog suaminya (satu batch dengan En. Zainal Abas masa sekolah) tentang anak Ayu ni apa yang beliau ambil untuk belajar sampai ijazah ke Korea. Anak Ayu ambil KLIP (Korean Language Intensive Programme) di UNIKL. Sehinggalah sekarang telah berjaya mendapat ijazah Bachelor in Chemistry di Kyung Hee University, South Korea. Banyak saya tanya kat Ayu ni tentang program dan macam-macam la. Tiba2 Ayu panggil Ezna terasa macam mimpi je. Mulanya Ayu cam Dania terus cari ummi Dania. Alhamdulilah Allah menemukan kita juga akhirnya. Tak sempat nak berborak lama-lama. 

***Dania ada dapat peluang sambung belajar KLIP, UNIKL. Kakak (Syifa Masdi) kepada Amir Masdi penyanyi tu....sekelas dengan anak Ayu ni kat UNIKL. Oh ya anak Ayu ni bernama Fahiera. 


Kat pintu keluar terjumpa adik ipar kawan saya Noor tu. Adik kepada Zainal Abas. Nak tegur juga sebab Azlin ni dulu satu Pusat Persediaan Pelajar (PPP kat Seksyen 18, Shah Alam) sama dengan adik saya Elza. Adik saya kata Azlin ni kiranya glamour kat PPP tapi adik saya low profile je dan anak Azlin dan anak saudara saya berkawan kat sekolah. Azlin juga merupakan manager kepada Remy Ishak. Rasanya sebelum dengan Remy, Azlin manager kepada Maya Karin. 


Menurut kata Noor kawan saya...kalau saya datang pagi, ramai la orang TV3 atau Astro yang datang. Tak apa la tak ada rezeki. Apa pun buat Pengantin lelaki, Zainal Azaree dan pasangannya Fateen ....Selamat pengantin Baru. Semoga berbahagia sehingga ke syurgaMU. Tahniah Noor dah terima menantu dah. Sekarang ada 2 orang anak perempuan 😊




XOXO,
Ezna


Tuesday, October 18

Minum kopi di He & She | Universiti Putra Malaysia

Ada sekali tu hubby ajak pergi minum kat He & She Coffee. Kat mana He & She dalam UPM ni? Ia terletak bersebelahan Perpustakaan Sultan Abdul Samad. Bangunan bata merah ni.  He & She Coffee ni banyak cawangan kat dalam Universiti kat Malaysia ni juga. Mungkin ada juga kat dalam universiti anak-anak anda. Boleh check kat sini


He & She Coffee kat UPM ni tidak la besar mana. 


Bila teringin nak makan kek memang order kek tapi saya nak makan yang lain. 


Kedai kopi ni berwarna hitam. Teringat dulu ada kedai kopi nama Zawara Coffee. Pun sama tema warna hitam jugak. 

Kat atas tu ada deretan botol sebagai props kat kaunter. 


Boleh tengok la senarai harga kat sini. Saya cakap dengan Dania kalau teringin nak makan pergi la sini tapi kalau boleh jangan la selalu (haa ada sambungan tu. hehe....kena la berjimat sama). Menu pasta ni memang favourite Dania la. 


Apa ke sedih mukanya ni? Nak suruh ambik gambar dengan pasu je pun....😁. Dania kata selalunya kalau Dania lalu tepi kedai kopi ni yang minum selalunya macam orang berumur. Ye lah...harga kat sini pun bukannya murah untuk pelajar. Selalunya pelajar yang dah bekerja atau lecturer mungkin la makan kat sini. Pelajar macam Dania ada tapi mungkin tak ramai. 


Kerusi dan meja agak limited kat dalam ni. Dania kata ada seorang kawan sekelas dia yang lelaki, belanja semua kawan sekelas yang lelaki kopi kat sini. Untung la ya. 


Deko kat dinding. 


Ambik gambar dulu sebelum makan ya. 


Roti dengan sausage tu saya punya dan hubby pilih sardine puff. 


Dania suka kek red velvet ni. Saya memang tak berkenan kek RV.         


Caramel Macchiato hubby punya. 


Saya dan Dania pilih ice blended vanilla. Sedap juga. Saya bukan penggemar kopi sebenarnya tapi kopi hitam yang arwah Pah saya buat saya minum pulak. Cicah dengan biskut Jacob. 


Hari lain pulak....


Masa datang tu order yang ni. Blueberry Cheesecake. Sedap. Macam rasa kat Starbucks. 


Bagi saya kalau sesekali nak minum petang kat sini ok la. Harganya tidak la semahal Starbucks tu tapi walau tak semahal Starbucks pun nak minum petang selalu pun tidak la. Ni kalau terasa nak bersantai dengan rakan-rakan sesuai juga. 😀

Lepas tu dah ada kat sini, memang ajak Dania tunjuk dewan kuliah dia tapi sebelum tu kami ke Fakulti berdekatan iaitu Fakulti Sains dan Teknologi Makanan. Ada Restoran L'Apprenti. Rasanya student Perkhidmatan Makanan yang akan buat praktikal kat sini. Dekat ajer dengan Perpustakaan Sultan Abdul Samad. Kat sini tak try lagi. 


Bangunan ni pun dicat baru. Kalau tak warnanya tak seterang ini. 


Ok next....Dania tunjuk kat sini la terletaknya kelas Dania di salah satu bilik. Bangunan ni pun nampak macam baru. UPM masih dalam kategori young university sebab berumur 50 tahun. 


Dania kata ni namanya Bangunan Asasi 1 yang ada cafe Rasa Asper tapi selalu penuh. Dania selalu makan sandwich untuk lapik perut. Mana la tak kurus anak ummi ni. 


Nampaknya dah ramai la pelajar kat UPM ni sebab pelajar ijazah dah masuk dah. Kalau tidak hanya pelajar asasi je yang ada. Dah Dania kat sini, nak kena explore lagi apa yang menarik kat sini. Ada padang Golf pun tak reti main....😆 tapi kawan2 Dania pernah nampak ada seorang kawan sekolah menengah Dania (sama Asasi juga dengan Dania kat sini) bawak golf set kat padang golf Uniputra....Wahhhh...dia dikenali sebab masa minggu perkasa siswa, jadi pengiring VIP.






XOXO,
Ezna