Hello eznakhalili.com readers!!

Monday, May 27

Bila tak ada mood nak masak kita........

Suruh orang masakkan untuk kita je la. Jemu pula kalau dah selalu masak untuk diri sendiri. Kali ni kami ke Bangi Square 2 yang terletak berdekatan dengan Maahad Hamidiah Kajang. 

Dania makan buttermilk chicken macaroni. Ayam ni sedap dan rangup. 


Saya makan corndog. Ini je yang lalu. Sos dia saya pilih mayonis, sos cili dan serbuk telur asin. 


Hubby makan wrap isi kambing tapi isi dia tu kering. 


Kat food court sini memang luas dan banyak pilihan. 


Meja makan pun banyak juga. 


Pasti ada satu gerai yang you alls akan beli sebab banyak sangat pilihan. 


Parking kat luar pun luas juga jadi memang selesalah kalau makan kat sini. 


 Kalau agak2 jemu nak makan makanan sendiri, mungkin kami ke sini lagilah....hehe





XOXO,
Ezna

Breakfast di Tamam Tea & Coffee

 Lama dah tak breakfast kat sini. Kalau datang weekdays ok lagi tapi kalau weekend....bersedialah untuk beratur dan ambil nombor. 


Saya dan Dania order roti sarang burung. 


Teh O Suam, air suam dan teh tarik semua diletakkan penutup masa tiba ke meja kami. Saya buka la penutupnya nak ambil gambar. 


Lontong pilihan hubby. 


Kami....sebelum makanan tiba. Masa tiba kat sini nasib baik ada meja kosong jadi tak payah la kami tunggu. Boleh terus ke meja yang kosong. 


Taman Tea & Coffee ini terletak di :
Plaza Paragon Point 
A-1-G, Jalan Medan PB5, Seksyen 9
43650 Bandar Baru Bangi
Kajang





XOXO,
Ezna

Saturday, May 25

Makan aiskrim seperti dulu dulu di Petronas

Ada satu hari tu sebab busy sangat hari tu, saya ajak Dania makan aiskrim kat Petronas. Dalam ni ada meja dan kerusi dan boleh la makan kat sini. Bersantai bersama anak. Teringat masa Dania kecik...sebelum ke kelas Speech & Drama makan aiskrim dulu. Tu yang sampai besar makan aiskrim sebab saya ajar 😅. Bukan selalu la ya....


Petronas sini dah ada troli kecik. Kalau ada anak-anak kecik sure seronok beli barang pakai troli ni ya....saya pun ada nampak seorang anak kecik dok tolak troli ni. Happy sungguh masukkan barang2 dalam troli ni yang sesuai dengan ketinggian dia....


Dah ada dijual Udon jugak kat sini dan halal kata pekerja Petronas kat sini. 


Pau pun ada. Boleh makan panas-panas. 


Deretan kerepek kat sini. Kalau ke stesyen Petronas memang bukan sekadar isi minyak je. Banyak barang boleh dibeli kat kedai mesra. 


Rasanya kalau kedai mesra yang besar memang banyak la barang yang dipamerkan macam kat sini. Meja pun ada untuk makan-makan. Kedai Mesra Petronas ni memang besar. 





XOXO,
Ezna



Al Ikhsan Sports Clearance

Selalunya kalau ada urusan di Bank Simpanan Nasional (BSN) saya lalu je kedai sebelahnya Al Ikhsan ni. Kali ni saya masuk dengan Dania. 

Nampak la kasut berwarna sweet ni berharga RM109. 


Ini pula berharga RM49 je?. Ya RM49. Saya tulis je ni bukan apa....selalunya brand Puma ni macam takde je yang berharga RM49. Rata-rata ratusan harganya kan?....


Special offer kat kedai ni. 


Ini pula berharga RM49. 


Ni jenama Umbro tak silap saya berharga RM99. Eh ok sangat la harganya. 


Kasut Umbro RM109.


Ni pula Puma berharga RM109. Warna kasut ni manis je. Boleh pulak masa saya check kasut ni....ada staff lelaki bagitau warna ni sesuai untuk perempuan yang acah-acah hot. Sabo je lah. Muda budaknya tengah tunggu result SPM.


Ini pula RM109. Apa yang saya perasan harga belakangnya mesti ada nombor 9. 


Ini pula baju Liverpool FC. Banyak baju / aksesori club bolasepak ni sebab katanya owner kedai ni peminat Liverpool FC.


Muffler ni pula berharga RM69. 


Ada juga jual botol air. 


Pewangi kereta. 


Cantik la jersey warna ni. 


Kedai dari arah luar. 


Berbaloi juga rasanya kalau mereka yang tengah mencari kasut sukan kat sini sebab ada Seasonal Clearance 25 April 2024 - 2 Jun 2024. 

Al Ikhsan Factory Outlet
Lot 29 - G, Jalan Medan PB 4, Seksyen 9, Pusat Bandar, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor. 





XOXO,
Ezna

Friday, May 24

Pengeluaran SSPN I Plus di kaunter

Setelah saya tulis berkenaan Pengeluaran SSPN I Plus secara online, kini saya akan cerita pula pengeluaran SSPN I Plus di kaunter. Pada 10 Mei 2024, saya dan Dania ke Kementerian Pendidikan Tinggi di Presint 5, Putrajaya. Oh....kat sinilah tempat pejabat UPU tu.......yang bagi Dania pilihan pertama masa lepas SPM....terima kasih UPU....


Bangunan macam ala ala istana lama inggeris pulak saya tengok. 


Kami tiba ni 2.20 petang. Disebabkan hari ni jumaat jadi kaunter akan dibuka jam 2.45 petang. 


Ada sudut membaca pula kat sini. 


Nak habiskan masa, kami minum dulu kat Gloria Jeans. Tunggu 2.45 petang baru ambik nombor giliran kat kaunter guard. 

Dania minum chocolate yang atasnya letak cream, saya pilih mango smoothie dan ada satu roti custard share je berdua. 


Close up roti custard. 


Jam 2.45 petang ambik nombor giliran. 


Tunggu kejap kat kaunter ni. Urusan kat kaunter ni lengang. Saya orang yang pertama. Air yang tak habis tadi kami bawa je ke sini. Dalam nombor giliran saya orang kedua. Rupanya orang sebelum saya tu berurusan waktu pagi....dan saya pula waktu petang. Hmmm memang takde orang la kat sini. Maksudnya macam tak ramai yang berurusan di kaunter PTPTN di Kementerian Pendidikan Tinggi, Putrajaya. 


Kat kaunter kena isi borang kemudian, staff di kaunter akan cop kan...sempat pula staff di kaunter tanya anak saya berapa orang....anak beliau 7 orang. Ada sepasang kembar yang paling kecik. Rezeki la kan. Kata puan tersebut tak sabar nak duduk rumah pulak. Nak bersara awal maksudnya.....maklumlah memang tak ada orang kat kaunter ni. Boleh la berborak sikit....

Kata staff tersebut pengeluaran mengambil masa 5 - 14 hari untuk diproses. Lamanya juga bila kata 14 hari tu....tapi pada tarikh 13 Mei 2024 (Isnin) PTPTN dah masukkan ke akaun saya. Transaksi di kaunter pada 10 Mei 2024 (Jumaat). Takde la sampai 14 hari...

Nak tahu pejabat cawangan terdekat dengan anda boleh click sini





XOXO,
Ezna


Pengeluaran online SSPN I Plus

Ini baru pertama kali saya nak keluarkan duit dari Simpanan SSPN I Plus yang saya nak simpan untuk Dania.

1. Perlu install apps myPTPTN di phone. 

2. Setelah set semua pergi ke page ni. Kalau akaun SSPN I Plus ni boleh buat pengeluaran setelah 3 tahun anda menyimpan. Macam saya ni start tahun 2019 jadi nak masuk 5 tahun la menyimpan. Jadi part yang ni ngam dah. Lepas syarat!. 

***Nak setkan i/c tu agak renyah sikit sampai saya kena minta staff PTPTN kat Star Education Fair tolong buatkan. Staff  PTPTN pun cakap manja sikit sistemnya...anda cubalah.....


3. Pergi ke 3 titik tu dan click 'Pindahan' di situ. 


4. Akan tertera di situ berapa yang anda layak keluarkan. Lihat 'Baki Pengeluaran Pindahan'. Kena tinggalkan RM1000 dalam akaun. 


5. Isi butiran semua dan berapa amaun pindahan dan rujukan boleh la dipilih dari pilihan. Saya pilih pendidikan tinggi. 


6. Page terakhir akan keluar yang ni. 'Amaun pindahan akan dikreditkan dalam tempoh 14 hari bekerja selepas pengesahan lengkap. Kemudian boleh click sah & hantar. 


Simple je pun nak keluarkan duit SSPN I Plus online ni tapi punya lama la pulak sampai 14 hari bekerja. Saya nak keluarkan amaun tu sebab nak menyimpan dalam emas Public Gold tu. Saya nak kekalkan akaun ni sebab ada manfaat penyakit kritikal, kematian, elaun kemasukan hospital dan banyak kali. Pulak tu cover pendeposit, pasangan dan anak (khairat kematian). Best kan? Jadi saya keluarkan apa yang boleh je la. 

Akhirnya saya bercadang ke pejabat PTPTN yang terdekat. Nanti saya update pengeluaran di kaunter pulak macam mana....





XOXO,
Ezna

Thursday, May 23

Apa yang menarik di Star Education Fair?

Pada 5 Mei 2024 bersamaan hari ahad, saya dan Dania ada nak beli barangan kat Watson jadi kami ke IOI City Mall but before that singgah Star Education Fair di IOI Grand Exhibition & Convention Center. Dania kata ada lecturer masa asasi kat Exhibition ni. 

Sir Khairul Jauhari aka Sir KJ ni mengajar Matematik mengikut gaya/cara tuition MC+. Sir KJ kata terinspirasi dengan cara MC+ jadinya cara Sir mengajar memang menarik la. Aktif, lively......semua yang best la Dania cerita. Beruntung Dania dapat Sir KJ masa Sem 2 Asasi. Ni betul2 ya. Bukan saya menambah nak bagi best cerita ni. 


Lagi gambar....


Sir berminat nak tahu siapa yang mengikut jejak langkah beliau yang ambil pendidikan. Masa interview dalam kelas tu Sir tahu beberapa kawan sekelas Dania ada apply Pendidikan tapi yang dapatnya cuma seorang iaitu Fatini dapat Bacelor Kimia Pendidikan. Gang Fatini ni semua minta Pendidikan. Takde rezeki nak dapat pendidikan kerana nak lepas test MEDSI dan interview pun bukan senang. 


Ada beberapa booth institusi pendidikan kat sini. 


Oh masa ni dah last dah round kat sini. Dania dapat paper bag beserta brochure Asasi. Saya ambil sebab nak pass ke jiran saya yang berminat nak anaknya apply asasi di UPM.


Ada juga interview kerja kat sini. 


List para pempamer. 


Sebelum balik bergambar dengan barisan pegawai dari UPM. Hehe....Dania cam Cik Teh belah kiri sekali sebab kena deal masa ke bahagian akademik dulu. Hehe. 

Senyum senyum....'Berilmu...Berbakti' Motto UPM. 


Memang dulu-dulu pun saya suka ke Education Fair ni untuk mendapat input atau info yang berkenaan. 





XOXO,
Ezna