Hello eznakhalili.com readers!!

Monday, February 26

Masjid nostalgia, masjid biru dan dinner

Selepas ke Gua Kek Look Tong tu kami solat kat Masjid Sultan Yussuf, Rapat Setia Ipoh. Masjid ni tempat saya solat raya masa kecik-kecik. Mengimbau kenangan jugak la. Masjid ni nampaknya dah besar berbanding dulu sampai saya dan Dania boleh tersesat nak pergi dewan solat muslimah. 😅

Lepas solat, kami bergerak balik....


Dalam perjalanan tu jalan jam la sangat kat highway PLUS tu sampai kami masuk jalan dalam. Berkesempatan bersolat di Masjid cantik di Behrang. Namanya Masjid Al-Hidayah di Bandar Behrang. Ia juga dikenali dengan nama Masjid Biru. 


Saya dan Dania tercari-cari bilik air kemudian tanya salah seorang jemaah muslimah. Beliau kata bilik air kat luar yang ada lukisan air terjun. Kemain cantik pulak bilik airnya dilukis indah. 


Ada sudut kitar semula juga. 


Ada pondok santai juga. Ada ukiran kerawang juga kat kayu. 


Kat tempat ambil wuduk pun ada lukisan juga. Dania kata ni agaknya masuk pertandingan inovasi masjid tak ummi?. Mungkin juga la. 

Lepas tu kami meneruskan perjalanan. Ingat nak makan je kat tepi jalan Tanjung Malim ni kan tapi ada je tak kena....macam takde orang la...., kedai seberang jalan sana lah.....akhirnya saya kata makan kat tempat kita familiar je lah.

Lagi pun saya mengantuk nak lelapkan sekejap mata ni.....Akhirnya singgah yang dekat area rumah kami je lah kat Sofina Seafood. 

Nasi goreng ikan masin hubby punya. 


Mee goreng Dania punya....

 

Ni pula padthai saya tapi entah kenapa macam pucat sikit padthai saya ni. 


Akhirnya tiba la kami ke rumah. Selesai sudah cuti-cuti kami di Pulau Pangkor dan Ipoh. Mungkin akan ada siri cuti-cuti sebelum bulan puasa?....tunggu....





XOXO,
Ezna

Saturday, February 24

Tarikan bot di Gua Kek Look Tong

Sebenarnya bila balik kampung Ipoh dulu-dulu masa kecik memang akan nampak signboard Gua Kek Look Tong dan sepanjang tu memang tak pernah ke mari.

Masa cuti-cuti Ipoh baru ni singgah kat sini. 


Sebenarnya gua ni kuil (temple) untuk penganut agama Buddha. 


Ada patung kat luar yang besar.  


Sebenarnya kami nak pergi seberang gunung ni jadi kena lalu kawasan kuil ni. Tak jauh mana pun. Masuk gua ni kemudian kena naik tangga sikit kemudian terus ke bahagian luar gunung. Saya cuak kot kena naik banyak anak tangga. Fuhhhh tak tinggi mana pun tangganya. 


Saya pun ambil la gambar sekitarnya. Berapa ribu tahun la gunung batu kapur ni terbentuk....ada nampak macam lumut ke apa kecik-kecik tu tumbuh kat gunung tu. 


Macam ada lubang kat atas gunung ni. Kalau kamera boleh zoom dekat mesti nampak dah lubang tu. 


Ni kat dalam gunung ni. Saya mengagumi setiap inci dinding gunung ni. Cantik betul bentuk-bentuknya. 


Ada titisan air juga jatuh dari batu-batu gunung ni. Mungkin air mata air. 


Ni kat luar gunung ni.


Di belakang kuil ni ada bot kecil untuk berdua atau berempat kat tasik kecil tepi gunung batu kapur ni. Actually ni la tempat yang kami nak pergi ni tapi kena lalu laluan dalam temple tu. 


Masa kami datang tu dah nak tamat dah waktu operasi bot sebab pintu pagar belakang Gua Kek Look Tong tutup jam 4.30 petang. Dania sebetulnya nak naik bot ni la keliling gunung ni. Hmmmm nampaknya kena datang lagi lah. Tak ada rezeki kami kali ni. 


Cantik permandangan kat belakang Gua Kek Look Tong ni. Dalam gambar ni kalau nampak macam khemah itulah tempat sewa bot ni. 


Close up gunung batu kapur ni. 


Saya rasa pokok tepi tasik ni lawa sangat. Macam magikal pulak.


View dari arah sini pulak. 


Siapa yang appreciate nature mesti suka tempat ni. Saya yang dah lama balik kampung Ipoh sejak kecil pun tak pernah ke sini. Padehal dekat je dengan rumah makcik saya kat Rapat Setia tu. 


Lagi gambar. Ada satu pohon palma yang kurus tinggi kat belakang. 


Ada juga pokok limau bali (grapefruit) yang sedang berbuah kat sini. 


Ni permandangan dalam Gua ni. Disebabkan luar tu cerah jadi gambar jadi gelap tapi Dania suka gambar ni dia kata cantik. 


Ni kat area parking kami ni. Ada tasik kecik warna hijau sangat. Hijau ni lumut agaknya ya...


Nampaknya nak kena buat lagi trip ke sini sebab nak merasa naik bot tepi gunung ni.





XOXO,
Ezna





 

Friday, February 23

Idea lauk tak habis dan improvisasi

Kat dalam peti saya ada lauk ikan goreng masak cili tak habis. Kadang ikan goreng tu saya hancur-hancurkan dan masukkan dalam nasi goreng. Kali ni....

Brokoli dan ikan goreng bercili hancur

-Ikan goreng masak cili tak habis
-Telur
-Brokoli

Telur dibuat scramble kemudian masukkan ikan yang telah dihancurkan. Last sekali baru masuk brokoli. Mesrakan semua sekali dan wallah. Saya tak masukkan dah bawang semua sebab dalam ikan goreng bercili ni dah ada semua bahan. Sedap rasanya.  Perasakan sedikit dengan garam dan sedia untuk dihidangkan. Boleh je kalau nak tukarkan dengan sayur-sayuran kegemaran you alls.

Brokoli dengan lauk ikan tak habis

Saya masak dengan :
Udang bercili

-Udang yang diletak serbuk kunyit dan sedikit garam
-Kisar bawang merah, bawang putih dan cili kering yang telah direbus. 
-Sos Tiram

Udang digoreng dulu kemudian bila dah masak, saya letak bahan kisar tu tunggu naik minyak dan masukkan sos tiram. Sos tiram ni saya masuk satu sudu besar je. Sedia untuk dihidangkan. 

Udang bercili

Ini pula sepatutnya saya nak masak sotong tapi tak jadi. Bahan-bahan dah siap sedia. Cuma tukar lauk jadi ayam. Kena buat improvisasi....

Ayam masak serai bercili

-Ayam
-Kisar bawang merah, bawang putih, 1 tangkai serai, cili merah dan cili api. Cili api saya masukkan 9 biji. Ikutlah tahap kepedasan you alls. 
-1 tangkai serai lagi dititik (Kena ada 2 tangkai serai).
-Daun limau purut. Buang tengahnya sebab tak nak ada rasa pahit. Kemudian carik2. 

Mula-mula gorengkan ayam yang dah siap dilumur serbuk kunyit dan garam sedikit. Bila dah masak angkat ayam. Kemudian, tumiskan bahan yang dikisar tadi. Masukkan serai yang telah dititik tu dan daun limau purut yang telah dicarik. Last sekali masukkan ayam pula. Gaul sehingga sebati dan perasakan dengan sedikit garam. 

Ayam masak serai bercili

 Inilah resipi lauk yang tak habis dan lauk improvisasi yang saya kongsikan. Selamat mencuba!. 





XOXO,
Ezna

Mee di Cathay Mee Stall

Lepas selesai jalan-jalan kat Concubine Lane tu, singgah makan kat sini sebab hubby kata teringin nak makan mee. 

Cathay Mee Stall kat Bandar Ipoh ni. Tak jauh dari Concubine Lane tu tapi kami naik kereta la. Beralamat di : 4, Jalan Yang Kalsom, Taman Jubilee, 31650 Ipoh, Perak


Saya tak berapa suka mee goreng jadi saya order rojak pasembur. 


Mee goreng ni Dania dan hubby yang order. 


Citarasa kita lain-lain kan...jadi bagi saya rojak pasembur dia tak kena dengan tekak sebab kuah dia agak manis. Dania punya komen....mee tu pun tak kena dengan tekak Dania.

Itu tekak kami....tekak you alls mungkin kena.

Ce cuba try makan kat sini. Nanti komen la macam mana rasanya?

Lepas ni kami akan ke......sambung post selepas ni pulak....






XOXO,
Ezna



 

Thursday, February 22

Makanan pemberian adik....

Ini adalah rezeki makanan pemberian adik dek kakaknya bawa hasil dari Pulau Pangkor. Dah lama kami tak makan Kuih-muih dari Kueh ni. Ikutkan kami kalau ke Shah Alam selalu akan singgah Kueh kat sini. Banyak pilihan kuih-muih. Kuih rare pun ada juga. 

Adik saya kata beli Kueh kat cawangan yang baru buka di Subang Jaya. Roti jala ni berwarna hijau kuning la pulak. Macam negeri Bang Tam (suami saya adik beradik panggil Bang Tam) je ni. Haha. 


Kari untuk roti jala. Sedap karinya pun. 


Kuih sagu. 


Karamel ni memang favourite Dania. 


Ni kuah laksa. Siangnya kan kami makan laksa juga. Malamnya pun ada laksa lagi. Rezeki....


Laksa. 


Grannies Nasi Dagang ni Dania punya. Peminat nasi dagang tapi ummi tak pernah try masak. Beli je. 


Nasi dagang bila dibuka daun pisangnya. Gambar ikan tongkolnya lupa nak ambik. 


Kuih lompang dan pulut sekaya. 


Karipap pun ada. 


 Rezeki kami. Kekna bagi idaklah banyak sangat tapi dibalasnya....tudia.....
Alhamdulilah. Moga murah rezeki adik ya...

Ni saya letak gambar adik saya masa kenduri anak kepada sepupu kami...Adik saya yang belakang saya tanpa cermin mata. Elza namanya....sebelah adik saya sepupu kami nama Mastura (kami panggil Kak Tura). Tuan rumah majlis ni. 








XOXO,
Ezna

Dunia Fantasi Harry Potter di Plat9orm Coffee & Brew Cafe | Concubine Lane

Peminat Harry Potter wajib ke sini jika ke Concubine Lane. Plat9orm Coffee & Brew Cafe ni terletak di sini. Masa masuk jalan Concubine Lane, ni lah tempat persinggahan pertama kami. Disebabkan kat sini punya banyak gambar jadi kita asingkan jadi satu post je. 

Dania bergambar dalam Cafe. Nampak macam design kotej Inggeris dalam Cafe ni. 


Kalau nak naik ke tingkat atas kena beli 1 air jadinya ummi dan Dania order Buttercream Soda. Sedap juga airnya. Ada rasa lemak-lemak macam butter. Dania yang belanja air ni. Thank you Dania. 😊


Nak sewa costume ni boleh pilih nak Gryffindor, Hufflepuff, Slytheryn atau Ravenclaw. Dania pilih Gryffindor. Hanya RM10/set. Lepas tu set costume ni dikira item jadi hubby pun boleh naik jugak. 


Setiap sudut dalam kedai ni tolonglah ambil gambarnya. Saya rasa cantik, estetik sangat.


Kat sudut belah kanan ada tempat untuk menyewa baju. 


Dimulai oleh peminat Harry Potter....Cik Dania Yasmine...
Mungkin nak jadi macam Hermione Granger....kawan baik Harry Potter. 😊


Kalau nak ambik gambar kat tempat menarik boleh turun bawah melalui tangga berwarna-warni tu. 


Ni saya edit....


Menunggu kedatangan entah siapa....gang2 Harry Potter lah mungkin. 


Kat bawah ni banyak props yang kita boleh ambik gambar. 


Magical Book....ada beberapa gambar saya edit bagi nampak macam magikal. 


Dania nak terbang ke mana pulak tu?


Props telefon lama. Jenis pusing-pusing. Kat rumah saya dulu pun ada telefon pusing. 


Saya pun join sekali. Alang-alang kan. Haha...


Ayah Dania bersedia untuk terbang.....😆


Inilah nama Cafe ni. Dania tengok youtube la yang dapat tahu pasal cafe ni. 


Mengintai jap....


Cafe ni ala ala bangunan lama tak siap tapi cantik untuk ambik gambar. Setiap sudut cantik. 


Baru berkesempatan minum. Tadi sibuk snap sana sini. 


Macam ala ala filem dracula je kat sudut sini dengan lampu tu ala ala berkelip. 


Photo Monalisa di zaman pandemik ni. 


Last dah ni sebelum balik. 


Happy Place untuk Dania la ni....


Kat sini pun best kalau nak minum berdua....


Kali ni pose yang sama tetapi saya ambil dari balik tirai pulak. Suka pulak saya gambar yang ni. 


Ni dah turun bawah dah ni. Last pose dengan troli dulu. 


Memang puas la Dania bergambar kat sini. Peminat Harry Potter boleh la ke Plat9orm Coffee & Brew Cafe jika ke Concubine Lane, Ipoh ya. 

Puas Dania hari ni bergambar dan berlakon sebagai Harry Potter kat Plat9orm Coffee & Brew Cafe. 😍

Ada lagi peminat Harry Potter kat sini?...





XOXO,
Ezna