Hello eznakhalili.com readers!!

Tuesday, September 14

Seminar Nak Pandai Marketing | Memang berbaloi

Saya berkesempatan untuk join seminar Nak Pandai Marketing pada 11 dan 12 September 2021 baru-baru ni. Sebenarnya saya join seminar ni sebab di 'push' oleh owner produk yang saya jual iaitu Harrogate Sulphur Soap, Puan Tema Omar. Hahaha ramai yang tak tahu saya dropshipper Harrogate Sulphur Soap ni. Ada yang membeli daripada saya tapi saya yang tak tonjolkan diri. Malu menguasai diri. Saya dah start last year sebenarnya. 😊

Ok bila dah kena push, saya pun join yang dapat rakaman. Ada 3 jenis seminar yang kita boleh pilih.

1. Workbook sahaja : RM39
2. Workbook  + Rakaman : RM49
3. Workbook + Rakaman (5 pax) : RM180 

Inilah tajuk2 seminar yang saya join tu. 2 hari 1 malam beb. 

 

Ini pula barisan coach yang akan mengajar masa seminar nanti. Ia terdiri daripada Coach Syahril, Coach Najib, Youmeden, Coach Zul, Coach Shamel dan Sir Dharma. Semuanya mahir dalam lapangan masing-masing. 6 Coach ni ada sijil Master Trainer you alls. Hebat sungguh! Penampilan istimewa Tok Abah iaitu Dato' Mohd Fadzilah Kamsah (DMFK). DMFK bahasakan dirinya Tok Abah. 

Saya akan sharekan nanti sedikit input seminar ini. 

Marketing Road Map - Coach Syahril 

Nak buat business kena ada 'Magic Number'. Berapa yang you nak target untuk business you?. 

Legasi Bisnes - Coach Najib

Kita kena ada cash reserve. Cash reserve tu kena simpan di tempat yang berbeza contohnya :

a. Akaun simpanan (Hanya untuk simpanan sahaja)
b. Akaun belanja habis (Akaun untuk komitmen kita macam bayar kereta, rumah, kad kredit etc)
c. Akaun investment (Simpanan emas, beli saham etc...)

Tik Tok kini bermula - Youmeden

Menurut Youmeden tu kalau # di Tik Tok cukup setakat 5 # sahaja dan tak payah letak # fyp. Itu hanya mitos. Jika content you bagus, pasti Tik Tok akan captured you. 

Kat bawah ni la Youmeden ni. Memang mahir dalam Tik Tok. Chat belah kanan tu saya peserta yang first type I am pro....hehe kira pro la dapat type sebagai peserta yang first sekali.😜. Refer Me to Everyone. 


Magnet marketing  - Dato' Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah aka Tok Abah

Perkongsian DMFK ni memang terkesan di hati dan sangat positif. Fuhhh salinan perkongsian DMFK ni memang banyak yang saya catat. Kata DMFK You are what your friends are. Faham ke maksud tu?. Kalau kawan kita jual minyak wangi...sedikit sebanyak minyak wangi tu akan terpalit kat kita. Ingat...join group2 yang boleh membawa kita kepada kebaikan. Jadi mata lebah : suka kepada benda yang baik, benda yang boleh beri manfaat, benda yang positif. Jangan jadi mata lalat : nampak yang buruk, nampak sampah, tahi, benda yang negatif. Hahaha bab kelakar bila DMFK cerita pasal tahi. Kenapa nak kata hangat2 tahi ayam?. Semua tahi keluar panas. Aku semua tahi pernah pegang sebab beliau pernah ambik course Sains Pertanian. Hehe...tak kelakar tak sah la sebab seminar waktu malam ni takut orang mengantuk. Eh betul juga kan?...kenapa cakap hangat2 tahi ayam je....padehal semua tahi panas. πŸ˜†.

Kat bawah ni gambar besar ni emcee yang manis leting. DMFK gambar kecil belah kanan tu baju hijau. 


Berani Live - Coach Zul

Kenapa kita nak buat live?. Haa ni memang saya pun tak berani buat lagi. Buat mereka yang ada business ini adalah sangat penting ye...live ni orang nak faham pun senang. Prospek boleh terus tengok dan dapat berkomunikasi secara terus dengan kita. 

Haa nampakkan kepentingan buat live ni geng?. 

Kingdom of Google - Coach Shamel

Algoritm Google dan Youtube ni selari. Selalunya kalau buat youtube ni....dia akan tunjuk kat Page 1 dalam google. Ini disebabkan Youtube ni di bawah Google. Wahhhh kena ada akaun youtube la you alls...saya ada tapi tak aktif pun. 

Ni lah dia Coach Shamel yang menyampaikan tajuk Kingdom of Google...


Rahsia 1K sehari : Sir Dharma

Satu je saya ingat pesan Sir Dharma ni. Buat content yang baik-baik untuk Tik Tok. Kalau tak joget pun, content you boleh masuk fyp (For you page) juga. Tak semestinya kita kena tergelek-gelek kan. Kena ingat la kita ni isteri orang. Kena sentiasa sedar diri.  

Di akhir seminar ni ada pengumuman 20 peserta yang layak terima hadiah dan 5 peserta yang akan dapat seat kelas Tik Tok K.O.L. bersama Youmeden. 


Bila nama saya diumumkan diantara 20 pemenang tu macam....terkejut la jugak sebab saya ada kongsi seminar ni kat Instagram saya. Like tak banyak pun tapi dah namanya rezeki kan?. Alhamdulilah. 


Inilah sedikit sebanyak tentang Seminar Nak Pandai Marketing ni. Jadi berbaloi ke bayar RM49 untuk seminar ni?.....berbaloi sangat sebab input terlalu banyak. Saya share tu sikit ajer. Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh follow rapat Seminar Nak Pandai Marketing atau direct ke Coach Syahril.....

Selagi kita hidup, selagi tu jangan berhenti menambah ilmu. Kita ingat kita dah banyak tahu tapi sebenarnya banyak lagi yang kita tak tahu....



XOXO,
Ezna





Monday, September 13

6 sebab saya memilih The Body Shop

Saya dah gunakan produk ni lama dah. Masa saya belajar di UITM Terengganu kat Dungun sekitar tahun 1994. Masa tu saya menggunakan perfume oil macam vanilla, fuzzy peach, strawberry dan mandian pun saya menggunakan jenama body shop. Selalu saya suka mandian wangian vanilla tu. Kalau mandi terdengar la orang cakap 'Eh macam bau kek la'. Saya senyum je la....haha sebab saya tahu saya yang bau kek tu. Jangan pula pergi tandas waktu malam, tetiba terbau kek walaupun takde orang. Jeng jeng....biasalah kan asrama kan macam-macam cerita....

Ok....nak tahu kenapa saya suka produk Body Shop ni? 

1. Ada member benefit.

Ada member benefit ni sangat la best sebab contohnya kalau birthday saya bulan 5 tu ada promo Birthday Treat sampai 25% off. Jadi time ni lah saya akan beli lebih sikit sebab nak dapatkan penjimatan ni. Birthday treat ni tak silap saya bermula dari tarikh birthday kita sehingga 1 bulan. Masa tu borong la apa-apa yang patut ye. Selain daripada tu boleh la tengok kat bawah tu ye...

Member benefit ni boleh digunapakai kat kedai Body Shop dan melalui website. Nak jadi ahli LYB kena buat pembelian RM80 ke atas...

Credit : The Body Shop

Bila capai certain point tu, dia akan tukar kepada voucher. Contoh kan bila kita beli RM200+ dapat la voucher dalam apps LYB (Love Your Body). Kalau nak gunakan terus pun boleh. Bila beli, dia akan tolak terus voucher (refer rebate voucher RM15) tu. Kalau ada kena tambah pun sikit ajer. Jangan timbul pulak voucher baru ye...kang tambah lagi pembelian...haha....tak nak guna pun takpe tapi ada expiry date. 


2. Boleh katakan kebanyakkan barangan Body Shop ni vegan. 

Memang banyak sangat barangan dalam Body Shop ni vegan atau plant based. Takde la unsur haiwan kan....macam tea tree oil dari pokok tea tree, British Rose terdiri daripada bunga ros yang dipetik masa summer, Japanese Cherry Blossom pula terdiri daripada ekstrak japanese cherry blossoms, buah strawberi, dan bunga peony. Banyak lagi la kalau nak sebut. 

Credit : The Body Shop

Ni saya ada beli sabun British Rose. Bau dia sangat la best. Macam nak top up lagi kalau dapat voucher. Hehe. 
 

3. Selalu ada online sale dan sale di kedai.

Haa tengok ni ada beberapa sale untuk pengguna Mobile App The Body Shop dan kat kedai. 

Credit : The Body Shop

Kat reward kita dalam apps akan tertera la reward apa yang kita dapat.  


Ada juga vaccination reward. Nak kena redeem la sebelum 30 September 2021 ni. Setakat 1 dose je ok la sebab saya belum 2 dose. 


4. Banyak barangan yang ditawarkan dalam satu platform online. 

Kalau pergi ke website dia memang banyak sungguh tawaran barangan dia. Kalau nak guna apps pun boleh, dalam website pun boleh tengok. Range face tu pun kalau buka banyak jenis, kulit kombinasi ke, berminyak ke, kulit kering ke. Jadi ada banyak pilihan untuk setiap pengguna. Tunjuk kat page yang ni sebab saya ada beli sabun strawberry ni. Tak tiba lagi order saya. πŸ˜‰. Bila kita buat pembelian, automatik point akan bertambah dan bila point kita cukup....akan auto renew keahlian kita untuk tahun berikutnya. 

Credit : The Body Shop

Seleksi sikat rambut pun ada. Ada yang diperbuat daripada buluh dan ada kelebihan juga sikat daripada buluh ni. Sikat plastik ni pun dari plastik yang dikitarsemula. Boleh kata sedia duit ajer....anda nak beli apa?. 

Credit : The Body Shop

5. Ada juga e-Gift Voucher

Kalau tak tahu nak bagi hadiah apa kat yang tersayang atau kenalan ke boleh hadiahkan e-gift voucher ni ha....mesti mereka happy sebab mereka sendiri boleh pilih barangan yang mereka suka instead of kita yang pilihkan. Tersenyum lebar la penerima e-gift voucher ni ye.  Siapalah nak hadiahkan kat saya ni ye?. πŸ˜†

Credit : The Body Shop

6. Tidak mengadakan ujikaji kepada haiwan.

The Body Shop ni memang menolak 'animal testing' dalam produk dia which is good kan. Ada organisasi kosmetik yang menggunakan haiwan untuk test produk mereka. Saya ada google animal testing for cosmetics. Tak sanggup pulak nak letak gambar kat sini. Tengok arnab tu berdarah-darah badan dia, ada arnab yang mata dia bengkak. Ohhh kesiannya....mesti sakit kan? 😭. Kalau kita support produk yang menggunakan animal testing ni, akan ada la nanti haiwan2 comel ni yang didera untuk produk baru mereka. 😭.

The Body Shop "Forever Against Animal Testing".

Credit : The Body Shop

Dah lama dah pun jenama The Body Shop ni rupanya...since 1976 di Brighton, England. Foundernya bernama Dame Anita Roddick. Saya ada kawan sekolah rendah kat Brighton, England tu. Dia mix la. Ayahnya orang England dan ibunya orang Malaysia. Selalu saya takut dengan ayahnya sebab ayahnya kalau cakap tak berapa nak faham. Slang England kan lain sikit. πŸ˜†Degree pun kat University of York dan dapat jodoh dengan mat salleh England dan sampai sekarang menetap kat sana. 

Credit : The Body Shop


XOXO,
Ezna


Friday, September 10

Wowshop ni memang racun berbisa

Bila tengok rancangan TV ni yang ada Jimmy Shanley. Haaa rancangan apa tu?. Ada pengacara wanita juga dalam rancangan tu. Tak lain tak bukan Wow Shop!.

Ha bagi sesiapa yang tak kenal Jimmy Shanley...inilah Jimmy Shanley. Gambar lama ni masa ni kat Karangkraf Shah Alam. Dania baru balik sekolah dengan pakaian T-Shirt sukan. Actually ni bukan yang latest jumpa Jimmy. Latest kami jumpa Jimmy masa kat Colombia Asia Hospital, Puchong. Masa tu sehari sebelum nak pergi umrah iaitu pada 10 Disember 2014, hubby kemalangan motor masa nak pergi kerja. Terlanggar batu-bata kat Bukit Jalil. Masa tu Bukit Jalil ada banyak construction. Ada lori terjatuhkan batu bata tu la. Hubby saya patah tangan sehari sebelum nak bertolak buat umrah. Dr simenkan elok2 dan lepas umrah baru buat operation masukkan besi. Ok anyway....Jimmy dan isterinya nak pergi buat routine check up mengandung jadi berjumpa la kami kali kedua kat sini. Jimmy ni my junior masa kat UITM Shah Alam. Kami ambik course yang sama masa degree. Masa buat masters, lecturer Jimmy kat UITM Shah Alam tu kenalkan dengan anaknya...haa dah jadi isteri dah pun. Mak mertua masa tu lecturer UITM Shah Alam le...(Jimmy cerita kat saya ye πŸ˜ƒ).

Ok dah dah cerita pasal si Jimmy Shanley ni. Abaikan tudung Dania yang senget benget ni. πŸ˜†


Nak cerita barang yang Jimmy promote dalam Wow Shop ni. Alahaiiii cannot tahan tengok ni. Apa ni?. Ok saya explain kat bawah eh?. 


Inilah Gintell G-Flexi. Alat mengurut flexi dan kecil. Boleh dibawa ke mana-mana sebab sizenya tu. Kalau beli Gintell G-Flexi ni dapat sekali dengan facial cleanser dan eye mask. Ok best tak ada free gift pulak. 


Macam Jimmy cakap la boleh sambung ke plug kereta kalau nak urut dalam kereta masa travel jauh tapi kena pastikan kereta tak bergerak la untuk langkah keselamatan. Ia juga boleh laraskan nak panaskan atau sejuk bebola yang mengurut kita tu. Kiranya ada 12 bebola mengurut ni bagaikan 6 pasang tangan yang mengurut kita bak kata Jimmy. 

Boleh la kalau nak urut tangan sahaja ke, kaki ke, perut ke, belakang badan ke....hmmm kalau balik kampung pun boleh bawak juga soh urut-urut belakang tu. Tak payah dah guna mesin urut kat R&R tu ha...nak nak zaman sekarang kan. Bila la boleh merentas negeri la pulak?.

Hanya ada 350 set sahaja yang ditawarkan untuk penonton Wow Shop. Wahhh marketing baik Gintell ni sebab dia buat limited ajer untuk penonton Wow Shop. Kalau habis kuota tu, habis la. 


Ni pulak harga yang ditawarkan khas untuk penonton Wow Shop. Huhuhu....menarik sangat-sangat. Dania menggelakkan ummi dia sebab katanya terpengaruh. Ok nanti jangan sibuk nak mengurut ok? πŸ‘Œ. Hubby pun gelakkan jugak. 😝


Akhirnya selepas screenshot segala bagai page Wow Shop ni ke hubby agak2 dia beli ke? πŸ˜…. Berbaloi ke tak penat2 saya screenshot tu?....






Tau tau je 'Ready to Ship'. πŸ˜†. Hip Hip Hooray!!!. Hubby whatsapp saya...padehal boleh je cakap sebab dia work from home ajer....πŸ˜…


Thank you Abang!. Tu la Ena tahu berbaloi beli untuk keluarga kita ni nanti....πŸ˜„



PS : Bukan selalu meminta minta pun tapi errr 9.9.2021 sale pun minta juga πŸ˜…. Eh...sesekali katanya...



XOXO,
Ezna

Monday, September 6

Roti jala warna unicorn | Alisha Mom's

Mulanya hubby kata ada kawan nak hantar makanan tapi hari tersebut makanan tak tiba pula. Ok pada hari lain pulak hari yang kami tak tunggu apa-apa delivery, tetiba lalamove call kata nak hantar. Pelik la dapat apa pulak kan?. Akhirnya.....

Taraaa.......

Roti jala dengan warna manis ni rezeki kami. Sayang betul nak makan sebab cantik sangat. Ada bunga ros pulak tu penambah seri. Roti jala pun dah tak macam roti jala yang selalunya berwarna kuning. Kali ni berwarna-warni pula. Saya kata seakan warna unicorn. 


Didatangkan dengan kari yang banyak isi ayam. Sedap pulak tu. Memang tak tipu. Dania siap ulang-ulang cakap kata pernah makan kari ni macam rasa ummi masak. Aik? Ni nak ambik hati ummi ke apa ni Dania? πŸ˜„


Roti jala ni team leader kat office yang bagi bila nama perempuan yang tertera saya tanya la. Hehe. Team leader ni bagi semua anak buah dalam team. Moga murah rezeki beliau ye?. Dulu kalau bekerja di office, roti jala Alisha Mom's ni yang selalu officemate order. Kiranya ada makan2 ada roti jala Alisha Mom's. Roti jala Alisha Mom's je makan2. Gitu.....dah famous la roti jala ni di kalangan officemate hubby. Alisha Mom's ni berpengkalan di Putrajaya jadi senang la nak delivery ke office area Putrajaya ni ha....

Saya suruh la hubby check nama pembuat roti jala ni sebab nak order pulak untuk kami ni. So yeah dapat la nama pembuat roti jala ni dan kami pun order la. Actually saya order yang takde bunga ros pun tapi Alisha Mom's ni sudi buatkan kami yang ada bunga ros. Warna dalam gambar ni macam kebiru-biruan tapi sebenarnya realitinya warna ungu lembut. My favourite color!. Saya order sekali dengan kari. Kalau tak nak order sekali dengan kari pun boleh. Kari tu kita masak la sendiri tapi saya nak terus makan je. πŸ˜‹ 


Macam muka orang la pulak. 

Memang tangan berseni ni elok cantik je creation kan?. Haa tengok yang ni. Roti jala bunga ros berbentuk hati.  

Credit : IG Roti jala Alisha Mom's

Ada customer yang request bendera Malaysia juga. 

Credit : IG Roti jala Alisha Mom's

Ni unik sikit. Kalau tak nak kek yang biasa tu boleh tempah kek roti jala. Kek ni special sebab makan dengan kari. 

Credit : IG Roti jala Alisha Mom's

Kalau tak nak berwarna-warni macam ni nak yang warna biasa roti jala kuning klasik tu boleh ajer request. Pastinya, tak menyesal order. Kari dia best oh....πŸ‘

Nak order ke?

https://www.instagram.com/rotijala_alishamom/


XOXO,

Ezna


Sunday, September 5

Eid Authentic Korean Cuisine Bangi | Mudahnya nak buat pesanan

Senangnya nak pick up food dekat Eid ni. Whatsapp ajer Eid kemudian dia akan bagi senarai menu. Alang2 hubby nak stock up groceries dekat Maxvalu Evo ni, boleh la singgah tapau kat Eid tapi kalau boleh tak nak la tunggu lama jadinya order melalui whatsapp ni. Memang dah tau nak makan apa dan budget nak pick up pukul berapa. 

Last sekali saya pun letak Gamsa Hamnida. Hehe...maksudnya terima kasih dalam bahasa korea. 

 
Lepas Maxvalu, sempat lagi hubby dengan Dania singgah Pustaka Rakyat. Dania nak beli buku. Lepas tu baru pick up dekat Eid.


Ni lah makanan korea yang kami order ni. Korean Ramyeon with dumpling ni Dania yang nak makan, hubby pilih bulgogi daging tu dan saya makan Tokpokki. 


Close up Tokpokki saya ni. Ada fish cake juga. Rice cake tu liat2. Entah kenapa suka saya liat2 ni tapi bila kunyah lama-lama lenguh pulak mulut ni. Hehe. 


Saya makan Tokpokki ni dengan nasi. Tak reti saya makan saje je. Mesti ada nasi jugak. Nasi korea ni pun macam nasi jepun eh....berkanji. 


Bulgogi ni didatangkan dengan set. Sedap rasanya manis. Saya rasa ada honey juga ni. 


Ada kimchi. Kimchi ni saya makan sikit ajer. Tak berkenan sangat tapi masa saya pergi Korea tu banyak pulak saya makan kimchi ni. Tauge ni Dania punya. Dania makan dengan Ramyeon tu


Ini pun dalam set bulgogi. Sausage ni diletak sos tapi saya rasa ada gak ingredients lain. 


Mee Dania ni ala maggi tapi rasanya tak sama sangat dengan maggi. Ada dumpling juga. Saya rasa juga sikit Dania punya mee ni. 


Honey chicken ni sedap. 


Kat bawah harga yang saya order tu.






Ni kalau nak order delivery ye...


Ni total yang saya order. Kalau lebih RM70++ boleh dapat cheesy corn sausage kalau beli lagi selepas ni dengan total RM70++.


Sekali-sekala boleh la nak makan masakan korea ni. Kalau selalu jenuh juga sebab harganya tak murah. 
Siapa suka masakan Korea? Say I....