Hello eznakhalili.com readers!!

Tuesday, June 28

Switzerland | Day 4

Hari keempat di Switzerland ni kami nak cover Interlaken. Pagi-pagi dah settle buat bekal lunch, terus naik tram dari hotel ke airport. Kat sana nak naik train ke Thun. Ni kami menunggu kat train di airport. 

Kena alert la platform mana dan destinasi kita


Bawa juga Muesli Bars ni nak bagi energy dan nak bagi perut tak lapar sangat. Pagi tadi sebelum pergi dah sarapan kebab yang kami tapau sebelum tu. Fresh lagi rasanya sebab balut dengan kertas aluminium. 


Kemudian ada lalu juga bandar Bern. Kami kan pergi Bern hari sebelumnya. 


Ni area kami nak cover tu. Basically yang ada tasik warna biru tu. 


Sepanjang perjalanan ni pun ada gunung-ganang. 


Kami turun kat seberang ni je. Stesyen train kat situ. Ni saya ambik gambar dari bot. Awal tadi kami naik tram, kemudian train kemudian bot pula. 


Sepanjang perjalanan dalam bot kena ambik gambar. Bot ni akan ada beberapa kawasan yang bot ni akan berhenti ambil dan turunkan penumpang. Kami cadang nak turun kat perhentian terakhir iaitu Interlaken West. 


Cantiknya....


Ni port wajib ambik gambar kalau naik bot. 


Gambar ni ada pakcik orang putih ambikkan gambar. Dia yang offer. Pandai juga berbahasa Inggeris walaupun orang Switzerland. Orang Switzerland ada bahasa dia. Selalunya yang tua-tua ni peramah. Bila tanya dari mana saya cakap la Malaysia. Dia kata Oh Malaysia....entah tahu entah idak la pakcik sebab saya malas nak panjangkan conversation. 


Boleh bersantai atas bot ni. Nak makan pun takde siapa yang nak marah. Ada la staff yang akan check tiket tapi kami tunjuk swiss travel pass kami ajer. 


Mulanya nak turun kat Interlaken West tapi bila nampak destinasi nama Gunten terus nak turun kat sini. Kenapa?. Ok nanti saya cerita. 



Owner kedai ni cakap kalau nak lepak kat luar restoran dia, gratis je. Dia guna perkataan gratis. Kat sini maksudnya percuma. Macam bahasa Indonesia pulak. 


Saya tengah fokus kat sesuatu tapi dalam gambar ni kecik je. Boleh nampak ke jambatan kecik kat pokok-pokok belakang tu?. 


Ehem ehem tempat yang kami nak pergi. kami tengah tunggu bas ni. 


Bas dah tiba. 


Perjalanan menaiki bas ni kat kawasan berbukit tapi permandangan ni sangat speechless. 


Lagi gambar. 


Cantik kan?. 


Kami nak ke Sigriswil. Harga tiket CHF 8/pax. Kami bertiga total harga CHF 24. 


Masa ambik gambar ni kat tepi ni je. Seram pulak nak ke tengah sebab jambatan ni berlubang. 


Princess kami. 


Siapa tahu scene ni?. Haha dari Crash Landing On You. Bila Jeong Hyeok nak minta Se Ri ambikkan gambar dia dengan Seo Dan sebab Se Ri masa tu macam nak bunuh diri kat Sigriswil ni. Jeong Hyeok macam nak alihkan perhatian Se Ri ni sebenarnya. 


Ni gambar kami pulak. 


Kat atas ni boleh nampak tasik Thun dan tasik Brienz. 


Ha ni dah kat tengah ni. Bayangkan la saya memang gayat oh.....tapi gagahkan diri je ni. Dania pun takut tapi dia kata ummi cantik sangat permandangan kat sini jadi dia berani. 


Ada lalang kot ni tapi cantik. 


Ni kat padang luas sangat ada bunga liar. 


Permandangan yang tak boleh diungkapkan dengan kata-kata. Saya sendiri masa ni macam masih tak percaya dapat tengok permandangan ni depan mata. Sangat bersyukur. 


Berjalan sampai kat hotel ni. 


Kemudian kami patah balik nak menyeberang jambatan ni. Saya minta take 5. Alamak takut menyelubungi balik. Tadi nak menyeberang pun seram. Nak patah balik pulak. Tengok la tinggi ke tak jambatan ni. 


Minum air dulu. Letak dalam termos ni air masih panas. 


Kalau nak ikut trail lalu bawah jambatan pun boleh juga tapi kami lalu kat jambatan. Laluan bawah ni kena lalu hutan sikit la. 


Stesyen minyak ni takde orang jaga pun. 


Actually kena lalu kawasan perkuburan ni sebelum ke Sigriswil. Ada paip air dalam ni tapi hubby kata tak payah la masuk.


Bunga apakah ini kat kawasan kubur. 


Tunggu bas kat sini. Cuaca sangat panas kat sini. Terik sangat. 


Ok dah tiba bawah kena ambik gambar sampan ni. 


Cantiknya bunga ros ni. 


Sempat juga beli pisang dan beli....


Strawberry. Gemuk nampak strawberry ni. 


Tadi awal2 orang restaurant tu bagi kebenaran lepak tepi tasik restaurant dia kan?. Boleh nampak kat sini ramai picnic juga. 


Tunggu bot kat sini. 


Anak ummi pakai dress ikut ummi sebab kalau tak lebih selesa pakai seluar ajer. Pakai dress sebab tempat-tempat nak pergi hari ni cantik kalau ambik gambar pakai dress. 


Masa tunggu bot ni angin punya kuat jadi melayang juga la dress saya. 


Bot dah tiba. Bot kali ni nampak klasik sikit. 


Lalu juga kawasan Spiez tapi tak sempat nak cover sini. Kat sini bangunan klasik. 


Wahhh ada kapal layar pulak. 


Sebenarnya nak ambik gambar tempat makan kat depan tu. Penuh bunga ros kat pergola. 


Kami tiba kat Interlaken West. Wahhhhh nampak paragliding nak turun la. 


Ni betul2 kat jeti bot. Ingat kot hotel tu yang depan ni sebab rekabentuk sama. 


Nampak restoran halal kat sini. Nampak macam ada 2 restaurant halal je kat sini. 


Kat tepi jalan ni nampak banyak kedai jual souvenir. Tak singgah la sebab nak singgah satu hotel ni. 


Lambang apakah ini tak tahu. 


Kedai jual jam. Ada yang tak pernah dengar pun. 


Ok dah tiba hotel yang dicari. Tempat kedua hotel dalam Crash Landing On You. Scene Se Ri tunggu Jeong Hyeok datang. Ada scene Se Ri dan Jeong Hyeok pegang tangan kat meja makan sambil menikmati pemain piano bermain piano. Inilah hotelnya iaitu Victoria Jungfrau. Adik kepada kawan saya pernah bagi tahu honeymoon kat hotel ni. Hotel mewah kat Interlaken ni. 


Kat depan Hotel Victoria Jungfrau, ada padang yang sangat luas. Memang tempat paragliding mendarat. Kebetulan kami nak lunch bawah pokok. Mulanya kosong la kan sekali depan kami tu ramai yang mendarat. Segan la jugak nak makan. Ada yang menjeling lauk pauk kami bawa tu. Haha. Siap bentang picnic mat lagi. Ingat kot kumpul kat tempat pokok lain sekali keliling kami. Bayangkan nak makan macam mana?. Saya asyik tergelak je. Haha. 


Ada gunung bersalji kat sini. Ni daerah Jungfrau. Tak sure gunung apa.


Cantik betul bunga ros ni. 


Berdekatan dengan Hotel Victoria Jungfrau ada patung Yash Chopra. Beliau dilantik sebagai duta Interlaken. Ini disebabkan beliau selalu menjalankan penggambaran filem Bollywood kat sini dan pertambahan rakyat India yang melawat Switzerland naik ketara. Menantu Yash Chopra ni Rani Mukerji. Masa nak ambik gambar ni pun rakyat India ramai nak ambil gambar dengan patung Yash Chopra. 


Kami bersama 'Yash Chopra'. 


Ia terletak di dalam Kursaal Garden. Tak jauh pun dari Hotel Victoria Jungfrau. 


Kereta kuda pun ada kalau nak naik keliling kawasan ini. Kereta kuda ni pernah naik kat Bukittinggi, Indonesia ajer. Kalau kat sini tak berani nak tanya harga. Haha.


Kedai jual coklat. Masa ni patah balik nak naik bas ke Iseltwald pula. 


Besar juga kedai Swatch kat sini. 


Sepanjang perjalanan ke Iseltwald menaiki bas, gayat ohhh sebab laluannya kecik je dan kena lalu tepi gaung. Makin lama makin tinggi. Ishhh seram. Kemudian bas kena bunyikan hon untuk alert kenderaan dari depan sebab selekoh tu sempit dan tak nampak kalau ada kereta approach dari depan.  Bunyi hon ni bagi yang tak biasa macam annoying atau kelakar. 


Masa ni dah tiba Iseltwald Dorf dah. Turun2 dan terus menuju ke....


Landing Stage di mana Jeong Hyeok main piano kemudian bot Se Ri pun lalu dan Se Ri yang masa tu tengah sedih jadi tenang dengan alunan piano Jeong Hyeok. Ingat senang ke nak ambik gambar kat sini?. Ramai beratur la. Haha...Ummi dan Dania je la ambik gambar. Ayah yang ambikkan. 




Strand Hotel. 


Dania makan strawberry kat sini. 


Ha tengok tu landing stage yang tak pernah kosong dengan pengunjung yang datang. Siapa yang tengok Crash Landing On You memang tau la dari scene mana. Cuma piano nya tak ada la. 


Jalan-jalan dekat kawasan rumah kat sini. Ini sangat cantik. Penuh dengan pokok ros yang menjalar. 


Tengah nak mencari satu lagi lokasi kat sini iaitu Schorren tapi tak jumpa. Berjalan naik bukit turun bukit ni tak senang ye. 😂. Ada terjumpa dengan seekor babi yang orang kat sini bela dalam pagar la tapi babi yang gemuk tu terus masuk rumah dia. Dania kata eksen dia ummi. Tak tengok kat kami pun. Maybe babi tu pun annoying nampak kita ni tengok-tengok rumah dia. 😅


Jumpa keldai ni je...Haha...yang ni friendly. 


Giessbach ni ada hotel yang Jeong Hyeok menginap kat dalam CLOY tapi tak pergi pun. 


Kemudian kami naik bas balik ke stesyen train. 


Jam ni ada juga dijual sebagai souvenir kat kedai souvenir. Mondaine nama jenama jam ni. Memang ada kat train station di Switzerland ni. 


Train dari Interlaken nak ke Luzern ni pun delay. Jadi masa akan drag la nak ke Luzern. Interlaken ke Luzern mengambil masa selama 1 jam. 


Kami turun kat Luzern. 


Hubby tanya driver bas ni nak ke Chapel Bridge. 


Pintu gerbang depan train station Luzern. 


Kat sini pun ada bot. 


Sama je permandangan macam kat Zurich. 


Nak kena cross jalan ke bangunan depan ni. Nak cross jalan ni kalau kita jalan kat garisan kuning, kereta akan berhenti sampai kadang kami takut nak cross (Kalau kat Malaysia, pemandu main redah je tak bagi laluan selalunya). Kat Switzerland ni, kereta akan suruh kita jalan. 


Chapel Bridge. 


Nama bridge ni dalam bahasa Switzerland. 


Lukisan di dalam Chapel Bridge ni dikatakan lukisan zaman kurun ke 17. Bridge ni dibina pada tahun 1365. Fuhhh dah lama ye. Bridge ni dulu pernah musnah dalam satu kebakaran kemudian ia dibina semula dengan menelan belanja sebanyak CHF 3.4 juta. Ia juga diwartakan dalam senarai UNESCO World Heritage. 


Tengok la struktur jambatan ni diperbuat daripada kayu. 



Berdekatan dengan sini ada Lion Monument. Tak sempat nak cover sebab hari pun dah malam. Ni tak silap jam 8 atau 9 malam. Maghrib di sini jam 9 malam. 


Dalam station train Lucerne atau Luzern nama tempat yang sama sebab sini ada ramai orang Perancis, Itali lagi jadi nama pun ikut bahasa mereka juga.  Signboard dekat public tranport letak ejaan Luzern. 


Train menuju ke Zurich Flughafen. Ini seat kelas pertama. 


Restaurant dalam train. 


Sentiasalah tengok update public transport dalam apps SBB Mobile. Ada siap semua platform mana nak turun/tunggu. Nombor public transport. Transport apa kita kena naik samada tram, bot, train setingkat atau dua tingkat atau bas. 


Ok tengok la platform mana kena tunggu train seterusnya. Ikutkan kena turun sini sebab ada train reschedule pulak. Actually dari Interlaken ke Luzern pun ada train delay kan. Membawak ke sini. 


Kat sini tempat kami tunggu nak balik ke Zurich Flughafen. Nampak Olten ni rasa nak tergelak sebab apa?....


Santai ke mengenang nasib ni Bang?. 


Ambik gambar dulu la sebab penat menunggu train. 


Kami tiba kat Airport dalam 11 lebih, tram terus ke hotel kami dah tamat operasinya. Kami naik bas nak ke hotel kami tapi......tempat berhentinya tu jauh dari hotel kami. Nak kena jalan 650m ke hotel. Dah la masa ni jam 12 tengah malam. Baca la ayat2 untuk allah lindungi kita kan. Ada jumpa orang Arab jugak tapi dia kata kena guna phone nak check kan maps ke hotel sebab mana familiar tempatnya kan?. Nak dijadikan cerita line internet pula buat hal tiba-tiba internet down. Akhirnya alhamdulilah...selamat sampai ke hotel kami bila internet ok balik. Sepanjang perjalanan tak ada orang oh....sunyi sangat.....macam kat Malaysia kalau kat bandar tu jam 12 pun masih ada orang jalan-jalan. Kat sini tak ada pulak. 

Actually kan masa kami jalan-jalan tu ada satu kereta bawak laju tiba2 berhenti jauh sikit la daripada kami. Dia ambil masa juga nak berjalan balik. Dah berderau darah tapi buat lek buat peace lagi. Akhirnya kereta tu jalan balik. Mungkin tersilap jalan. Kot masa berhenti tu tengok map ke kan....bersangka baik je la.

Tiba hotel mana boleh tidur terus kan, nak kena membersihkan diri semua. Dekat2 jam 1 pagi baru kami semua boleh tidur. Gara-gara delay public transport ni boleh jadi macam ni. Sangat unusual delay public transport kat Switzerland ni. Mungkin ada train yang rosak. Nak jadi drama pulak hari ini. 


Selesai day 4. Day 5 kami akan ke Mount Titlis pula....tunggu.....





XOXO,
Ezna