Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Wednesday, February 29

Makan Time - Old Timer Kopi

Makan time kali ni membawa anda ke satu restoran di Bandar Baru Bangi. Nama restoran ni Old Timer Kopi. Me, hubby dan Dania pergi sini ahad minggu lepas. Restoran ni terletak di belakang Pusat Perubatan An Nur. Deko kat dalam restoran cantik. Cat ungu gelap menambahkan keserian. Restoran ini menyediakan juga menu breakfast package untuk mereka yang datang bersarapan. Masa we alls datang tu dalam pukul 3pm. We alls order nasi, mee wantan seafood, mee kari beserta air sirap, air barli limau dan kopi hitam. Dessert i pilih lempeng dengan sambal ikan bilis. Mulanya i nak order ubi panas cicah kelapa tapi dah habis ubinya. Restoran ni dimiliki oleh orang Islam jadi tak risau la nak makan kat sini. Harga kat sini kategori mahal juga sebab total bills we alls dalam RM40++. Sekali sekali ajer...      






Barli limau ais yang sedap jugak bagi i. Rasa masam masam manis gitewww

Wantan mee seafood. Portion sangat besar. Itu harganya RM10.90 sepinggan. Boleh share 2-3 orang

Lempeng dengan sambal ikan bilis

Mee kari

Nasi Ayam pilihan Dania

Tuesday, February 28

1 Hari 1 Resipi

 Buku 1 Hari 1 Resipi dari Chef Hanieliza

Buku resipi buat cikgu Dania

Masa jalan jalan kat Popular IOI Mall, i nampak buku 1 Hari 1 Resipi dari Chef Hanieliza. Eh bukan Resepi ke?...ehm....harga RM39.90 senaskhah. I pun beli untuk i. Pastu buku resipi kecik2 tu, i nak hadiahkan buat cikgu kelas Dania masa Tahun 1 sempena hadiah perkahwinan. Selalu orang akan bagi pinggan mangkuk atau barangan elektrik kan...i bagi buku resipi.....masa baru2 kahwin kan sure mati kutu nak masak apa. Tambahan kalau sedara mara datang melawat pengantin baru. Ye tak?. 

I pun dah selamat masak ayam goreng masak halia. Selalunya hidangan ni me, hubby selalu order masa makan kat Vicchuda Tomyam. Eh eh rupanya simple je bahan bahannya....hehehe...bersemangat nak mencuba resipi2 lain pulak....almaklumlah 1 hari 1 resipi.....


*****ada 3 kenduri kahwin bulan Mac ni. Semua jauh2. alor setar, padang rengas dan teluk intan. berturut pulak tu....

Monday, February 27

Makan Time - Tupai Tupai KL

Lepas pergi pameran MotoXpo, we alls pun dah lapar terus menderu ke jalan Dewan Bahasa Dan Pustaka. We alls nak pergi makan steamboat. Ni sebab Pak Engku ada komen kat wall i kata Pak Engku makan steamboat kat Ikano. Tetiba terus teringin nak makan steamboat. We alls pilih makan buffet. RM28 untuk orang dewasa dan RM15 untuk kanak kanak. Ada area bubur, makanan laut, ice cream, cendawan, mee. Nasi goreng, kuey tiaw dan lain2. Suka pula i makan pepahat atau lala buluh. Kuah pula we alls pilih kuah tomyam dan sup ayam. Dania la paling sibuk nak mencelur makanan yang me and hubby ambik. Rajin anak ummi dan ayah ni ye. We alls ambik pot tepi air terjun. Best sungguh makan kat Tupai2 ni. Macam makan kat desa. Ramai sungguh yang makan kat sini. Almaklumlah baru dapat gaji........  

Enjoy the picca..... 







 
 

 
Tapai ubi dengan ice cream




 

Sunday, February 26

MotoXpo

Me, hubby dan Dania ada pergi MotoXpo kat PWTC. We alls parking kat Hentian Putra. MotoXpo ni tidak banyak company yang join. Mungkin sebab first ever dijalankan di Malaysia. Hubby la dok snap sana sini. I tak la interested nak tengok Motor2 kat sini. Pengunjung tak berapa ramai kat pameran ni. Ada juga aktiviti menjawab soalan. Baling2 topi, T Shirt. I menyaksikan orang tua berebut benda yang dibaling tu. Persis budak2 yang berebut gula2 beramai ramai. Berebut sana sini. I'm talking about orang tua. Bayangkan??? Kelakar juga dengan gelagat berebut2 freebies ni......

Rasanya Ali Terra Rossa pun datang. Tapi hubby kata bukan sebab Ali ni cam dah berisi. I rasa yer.....Kat pameran ni rasa sakit mata juga tengok gadis tak cukup kain posing kat Motor2 besar. Cam biasa ramai la kaum Adam nak bergambar bersama. Apa relevennya gadis ni berposing kat atas motor?. Kalau cukup kain takpelah. Ni tak cukup kain. Nak pamer Motor atau nak pamer diri?....ada juga tempat di mana pengunjung boleh menyaksikan aksi stunt man dan mencuba menaiki Motor di Live Arena. We alls tak pergi sini pun. Lepas siap solat kat surau PWTC yang selesa itewww....Dania tak sabar2 nak pergi surau sebab Dania kata selesa sangat. Rasanya surau kat dalam PWTC dah dijadikan tempat untuk solat jumaat. Lepas ni we alls pergi makan kat area KL juga. I teringin nak makan steamboat. Steamboat di mana?. Tunggu entry i selepas ni yer.....

Ni gadis cilik yang cukup kain


Motosikal ala ala basikal

We alls bergambar dengan gadis yang sopan....

Motosikal KTM dengan stunt man KTM...

Bergambar dengan jenama KTM. Mamat mat salleh kat belakang tu stunt man yang mukanya terpampang di atas gambar ni...

Minum time 2 beranak

Dania letih sampai pose macam ni kat kerusi di lobby PWTC

Saturday, February 25

The best prize ever.....alhamdulilah

Hadiah tersilap type. Sepatutnya Mazda 3 2.0L

Surat P&G telah pun diterima sebelum tu agency Leo Burnett dan PIC P&G yang comel molek (i surf kat fb) ada call i suruh block tarikh tu. Masa agency Leo Burnett call i tanya ada tak i menang hadiah? Terus i kata ada...ada...dari Dutch Lady. Confident je sebab cheque Dutch Lady yang i menang RM800 tu tak dapat lagi dan pulak Ayu dan Siema pernah ambik cheque kat Leo Burnett ni so melaju je la mulut ni. Alehnya dia kata...no no....the one that you won a Mazda car. I bukan nak katalah kan. Announcement winner Dutch Lady lagi awal dari Gillette tu. Tup tup Gillette lagi awal bagi hadiah dari Dutch Lady. Dah dekat 2 bulan dari tarikh prize giving kat Top Hat tu. Haishhhh........i wonder bilalah Zamzarina yang menang cash RM50,000 tu akan dapat cheque dia tu. I rasa tak patut lah organizer ni tangguh2 nak bagi hadiah yang dimenangi. Mulalah terfikir, ikhlas nak bagi ke sebab nak publisiti?.....geram  sebenarnya ni. Dengan RM800 tu macam2 i boleh buat.

Hadiah Mazda ni lah kenangan terindah sepanjang i menceburi bidang contest ni. Bersyukur i. Disaat i berduka, i dikhabarkan dengan berita gembira pula. Suratan atau kebetulan? 2 hari selepas i berduka kehilangan mama, i dapat satu nikmat pula. Memiliki kereta baru. I yakin yang Allah tahu yang i sangat sedih mama meninggalkan i. Sangat sangat sedih tau....mama menyusul 1 tahun 11 hari selepas papa pergi. Mama je yang i ada. Kini...mama pun pergi......sedih sangat-sangat. Tapi i tahu, Allah lebih sayangkan mama. Ter emo pula kat entry ni....
  
Harapan i semoga selepas ni i akan memenangi hadiah yang menarik lagi. Bukan terhenti setakat ini....cuba cuba dan terus mencuba. Mana tau? 1 fine day, nama kita yang naik....


****mama tak sempat nak bercuti naik kereta baru ena.
****masa pergi cuti2 cherating, sebelum tu mama siap tanya jadi ke pergi cherating? Hampir tak jadi juga sebab i tak sihat. I gagahkan juga pergi. Alhamdulilah. Kalau tak sure menyesal sebab ini percutian terakhir bersama....'the best holiday ever'
 

Fenomena B.A.W.A.L .....again???

Kanan : Citra jingga / ungu, Kiri : Polkadot perang / biru

Inner bawal

Menderu lagi i ke The Curve sebab nak singgah booth Aidijuma. Masa i tiba tu dalam pukul 11.00++am. Masa tiba tu rak sedang disusun dengan bawal Aidijuma. Ada few customer masa tu. Dalam pukul 12 tengahari, sikit demi sedikit customer datang. Bayangkan.....bila SA susun, customer ambik dari rak dan beli, macam tu le terjadi....SA susun lagi stok baru.....

Dah lepas beli few inner tudung untuk i dan adik i setelah round 2-3-4-5-6 kali keliling kiosk, haishhh adik i ni asyik jadi Personal Shopper dier je.....hehehe. I gi lunch then solat then window shopping....i singgah booth Aidijuma sebab nak beli tambahan tudung my sis. Hah??? rak makin kurang. Sekejap je tak sampai beberapa jam tu. 

Sebelum balik, i singgah lagi booth Aidijuma....singgah lagi. ngeh ngeh....sebab kali ni i nak beli inner tambahan dan tudung untuk i pulak. Hehehe....kali ni rak banyak yang kosong. I rasa SA pun tak sempat nak makan. Masa ni pukul 2.00pm. Adik Juma, Firdaus tapau SA McD. Adik Juma ni sangat handsome hokehhhh...dia ada tanya i dok mana sebab i tegur dia adik Juma ke? dan i ada tanya stok tudung lace. Yang ada kat rak cuma tudung lace warna jingga dan kuning je. Rupanya still dalam production lagi. Actually 1 day before, stok tudung baru Firdaus tu hantar dah kat  booth ni. The next day langsung macam goreng pisang panas. Ramai rupanya peminat B.A.W.A.L ni.

I rasa ramai yang serbu Aidijuma ni sebab tudung ni brand dari Norjuma so dikenali ramai selain harga yang tak sampai beratus ratus sebab i tengok yang muda2 tu borong sekali hah......banyak......bayangkan kalau tudung satu je harga beratus ratus.....sanggupkah anda? Memang ada yang sanggup tapi yang tak sanggup i rasa lagi ramai.Tepuk dada tanya poket......


*****booth Aidijuma kat The Curve ni depan Padini/McD yer...
*****kat keywords blog i banyaknya carian tudung aidijuma ni...dulu carian tudung ustazah siti nor bahyah yang orang nak cari....

Thursday, February 23

Circle art of massage



Pilih urutan yang menjadi pilihan hati anda

Selama ni i buat urutan Thai je kali ni i buat urutan Bali di Circle The Curve pulak. Naik escalator kat New Zealand ice cream sampai 2 tingkat kat atas. Nampak la Circle ni. Kat luar Circle disediakan kerusi untuk mereka yang nak buat urutan kaki. I buat urutan 1 badan aromaterapi selama 1 jam je sementara nak menghabiskan masa nak ambik Dania kat school. Masa mengurut tu, tukang urut tu dok sedawa je banyak kali. Haishhh banyaknya angin kat badan i ni. Patutlah rasa tak sedap je badan ni. Ada kelainan la urutan Thai dan Bali ni. Bali ni lebih kepada urutan urat2 kat badan macam urutan melayu. Sedap sungguh rasa badan lepas mengurut.    

Own sweet time

Semalam i pergi The Curve nak redeem Metrojaya punya voucher. Lepas redeem terus ke booth Aidijuma depan Padini The Curve. I beli satu inner bawal berharga RM6. Lembut kalau pakai inner bawal ni. Kat booth banyak tudung dah habis kat rak. Ramainya peminat Aidijuma ni. Stok tiba petang nanti....tak sempat la i nak beli lagi sehelai inner. Then terus masuk Metrojaya. I beli stokin hubby, T Shirt hubby, seluar dan baju Dania dengan voucher RM50 yang i dapat dan balance voucher yang i dapat dari contest Anmum. Untuk i, elek.....cuma inner tudung Aidijuma tu ler. Habis voucher yang i dapat tu i redeem. Kena tambah duit sendiri cuma RM18 je. Berbaloi sungguh shopping free ni. Selalu yang menang dapat voucher shopping ni Ayu la....

Banyak tempat i pusing sampai kaki i penat. So urut dulu dengan Gintell. Lepas siap lunch kat McD dan solat terus ke tempat berurut. Tak puas urut cuma 3 minit je. I akan buat entry baru ye.....


Kerusi mengurut Gintell. 3 minit = RM1 je.

Wednesday, February 22

Apa salahku diperlakukan sebegini???

Ada one of my friend, call i recently. Dia mengadu yang dia telah ditumbuk oleh suaminya disebabkan salah faham. Sampai my friend kata ada lebam di matanya. Simpati i dengar. Anak pulak tu dah berderet. Dulu suaminya pernah tolaknya ke dinding. Haishhhh apa nak jadi dengan suami macam ni yer?. Bila cerita kat ipar duai, ipar duai tu kata sabar ye, biasalah tu adiknya memang panas baran. Errrr??? Kalau buat gitu can tahan arrr??? Kalau terkena kat batang hidung ipar my friend kita cakap gitu ok ke? I bercerita ni bukan nak bukak aib my friend tetapi lebih kepada perkongsian cerita yang sepatutnya tak terjadi ke atas isteri2. Lagipun nama dia i tak mentioned pun. Yang baik dijadikan tauladan yang tak baik dijadikan sempadan.  

You alls ada suggestion tak macamana nak menangani masalah suami yang panas baran??? Yang kalau barannya datang, tangan pun naik....

Monday, February 20

You are beautiful


Info diatas diambil dari fb page Wardina Safiyyah. Menarik jugak ni tajuknya.....talk show dan fashion show amal.
Jom.....jom.....semua.....

Ala tomey tomey

 




Masa weekend baru ni i gi melawat anak saudara i yang baru kat rumah adik i di Kelana Jaya. Kecik je anak saudara i tu. Berat dia 2.57 kg je. Ada mak mertua dan ayah mertua adik i juga adik lelaki i, Aizat. Meriah rumah adik i ni. Makan petang dimasak oleh Raudah yang sangat rajin itu. Untung sape dapat helper mama i ni. Masa we alls datang, Raudah tengah menyapu kat luar rumah. Dah we alls tiba digorengnya cucur dan keropok dan dihidang dengan air teh. Gambar yang bawah sekali tu abang baby lar namanya Muhammad Zharif. Baby ni tak bernama lagi tapi cam berat ke nama Zharfan je. Senang i nak panggil. Dania kata macam nama kawan dier....hehehe....

Zharif dan Zharfan best jugak bunyinya tu. Seiras....