Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Monday, June 22

Jom iftar di De Palma Hotel Shah Alam

Iftar kali ni kami akan ke De Palma Hotel Shah Alam. Actually, ini bukan pertama kali kami ke sini tapi ada la beberapa kali. Ini kali pertama kami iftar di sini sejak ballroom dah bertukar jadi tempat yang sangat luas. Ye lah many years ago, tempat iftar sempit sikit compared sekarang. Sekarang ni sangat selesa. 

Iftar kat sini harga dewasa RM68.00 bersih, kanak-kanak pula RM35.00 bersih. Jom saya bawak you alls melawat gerai-gerai kat sini....

Rojak buah ada....


Dalam akuarium ni menguit-nguit ikan keli ok.....


Adik manis ni sibuk goreng ikan beli. Melastik Bintang kata best try ikan keli yang digoreng panas-panas. 

Kalau nak bawa sefamily dan nak potongan harga 10%, masa buat tempahan  di 05-55428080 atau Jab Jualan 611/608/405/406 jangan lupa mentioned eznakhalili untuk mendapatkan potongan 10% tu atas total bill. 


Anak ummi kat depan gerai Roti John. Tak ambik pulak Roti John ni. Roti John memang ada peminatnya tersendiri. 



Ni gerai aunty ni....sesape yang minat nak makan makanan mamak....ni haa ada jugak. 


Well Well Well hidangan ni paling ditunggu-tunggu kambing golek. Rasanya??? tergolek golek you alls. Perapannya marvelous!!!! Sekejapan dah licin kambing golek ni. Haaa tips nya peminat kambing, silalah ambik sajian ni dulu. Kang menangis tak berlagu...


Mee Kari Nyonya....


Char Kuey Teow dan Mee Goreng. Kalau nak makan, chef goreng dan dan tu jugak. 


Ni keadaan dekorasi di luar ballroom. Cantik bukan?....Kalau dalam The Grand Ballroom tu boleh memuatkan 850 pengunjung dalam satu masa. 


Tema sajian di sini, Sajian Dapur Bonda - Masakan kampung. 


Dania mulakan berbuka puasa dengan selera timur. Anak ummi ni pantang nampak nasi dagang. 


Saya ambik 2 ketul ketupat daun palas. Serius sedap. 2 tu memang tak cukup. 


Apa yang ada kat atas meja kami? 


Dua cinta hati saya. Abaikan yang part kurang photogenic tu. 


Masa kita berbuka disajikan dengan ceramah agama. Solat Maghrib, Isya' dan Tarawikh berjemaah di Surau Nurul Iman hotel. Hotel ni Syariah Compliance ya. Jangan risau. Makanan halalan toyyiban. 


Masakan ala kampung yang pasti mencuit selera anda....masak lemak perut dengan rebung, asam rebus keladi, siput sedut masak lemak cili padi, rendang daging tetel dan banyak lagi.....

Nak buat booking boleh call talian 03-55428080 dan jangan lupa sebut eznakhalili untuk mendapatkan penjimatan keseluruhan bill anda. Hanya sah di De Palma Hotel Shah Alam ya...

Jom la booking cepat cepat. Memang berbaloi dengan wang yang kita keluarkan kerana hidangannya beraneka selera. Paling penting Sajian Bonda - Masakan Kampung. 

Rindu masakan bonda? Iftar di De Palma Hotel Shah Alam. 

Friday, June 19

Cilik Couture Wardrobe : Seleksi baju comel untuk si cilik anda!!!

Buntu tak nak cari baju comel comel buat si manja cilik anda?. Eh...jangan risau risau.....Cilik Couture Wardrobe bakal merealisasikan impian baju comel di pagi raya buat anak anda. 


Macam-macam fesyen yang sangat rare boleh ditempah untuk anak anda yang berumur (2-3 tahun) untuk size M, (4-5 tahun) untuk size LPeplum songket pula khas untuk size S (Newborn - 1 Tahun) 

Go go check it out insta at 
https://instagram.com/cilik_couture_wardrobe/





Tempahan masih dibuka ya ibu ibu ayah ayah.......cepat cepat sebelum tempahan ditutup. 


Whatsapp 0199855918 

Email: cilikcouture@gmail.com

Tuesday, June 2

Cuti Sekolah? Jom Cardpow.....

Cuti sekolah pun dah tiba ni. Kalau anda nakkan penjimatan boleh ke website
SINI

Penjimatan yang macamana tu?.....Haaa kalau anda ada credit card atau ada debit card.....anda akan mendapat penjimatan daripadanya. 


Kalau anda ke Johor Bahru atau kawasan sekitarnya....boleh la bawa anak-anak anda tu ke Angry Bird Activity Park ni. Lebih cantik lagi kalau anda bayar dengan menggunakan credit / debit card Maybank. Dapat penjimatan sehingga 25 % tu. 


Kalau rasa Johor Bahru tu jauh, ada juga aktiviti penjimatan di Kuala Lumpur. Dinoscovery di Avenue K. Haaa bagi kita yang duduk sekitar Kuala Lumpur bolehlah berkunjung ke sini ya. Kalau ada Maybank ataupun Ambank credit / debit card boleh la guna untuk membeli tiket sebab penjimatan sehingga 25% tu. 



Mama.....Papa....jom ke Legoland Malaysia. Ada penjimatan la dengan credit / debit card Maybank. 


Kat sini pun ada penjimatan jugak. Jom adik-adik pergi ke Berjaya Times Square Theme Park jom. 



Kalau nak tau lagi info penjimatan yang menarik boleh layari facebook Cardpow di https://www.facebook.com/CARDPOW/posts/852995838070370 

Monday, June 1

Telur Goreng Planta untuk si manja hebat

Hari ni saya nak berkongsi resipi untuk memasak telur goreng Planta yang awesome untuk anak-anak kita. Saya yakin anak-anak anda akan menyukainya. Mungkin orang akan kata ianya mudah, namun ada juga cara-cara untuk menjadikannya lebih sedap iaitu dengan mengunakan Planta!. Anak pun cukup suka makan telur goreng Planta. Kalau boleh nak makan tiap-tiap hari. Rasanya cukup enak, garing dan beraroma pulak tu. 

Ok...bahan-bahan yang digunakan adalah sangat simple... 

 1. Telur
 2. Sesudu Planta

Mari kita mulakan :

Mula-mula masukkan sesudu Planta ke dalam kuali dan biarkannya mencair. Waktu ini, aroma Planta akan naik dan baunya wallah.....

Pastikan api diantara medium to low heat ya. 

Bila Planta dah mencair, masukkan telur secara perlahan. Dalam resipi ini, anda tak perlu memasukkan garam ya. 


Nampak tak kuning telur yang berwarna keemasan tu?. Yum...Yum...menyelerakan!. 

Lepas tu goreng telur tersebut sehingga garing di bahagian tepi atau hujung telur tersebut. 

Ni nak bagi tips sikit : Kalau nakkan telur goreng yang cantik seperti ini, buat yang dah terer tu boleh masukkan dalam kuali terus, tetapi bagi sesiapa yang nak praktis, kita boleh pecahkan telur dan masukkan dalam mangkuk dulu. 


Langkah terakhir? Angkat dan hidangkan di dalam pinggan. Ya. mudah sahaja. 


Rujuklah pada rajah berikut sebagai rumusan cara-cara memasak telur goreng Planta. 


Telur goreng Planta boleh dimakan begitu sahaja ataupun dihidangkan bersama masakan bihun goreng ataupun nasi goreng Planta. 

Nak tahu tak telur goreng Planta yang menjadi idaman si manja hebat saya ini memberikan kehebatan berbanding telur goreng biasa kerana aromanya yang memikat, tambahan pula warna kuning telurnya cukup membuatkan kita terliur. Tiba-tiba terasa lapar kan?. tambahan pula telur goreng Planta kurang berminyak, crunchy pulak tu. Telur goreng Planta terasa garing di tepi dan bila masuk mulut kita akan dapat rasa kelazatannya. 

Anak tak pernah merungut denga telur goreng Planta. Kalau masak, licin pinggan!. Telur goreng Planta memang awesome!.


Tak percaya?. Resipi telah diberikan. Jom cuba!!!!