Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Saturday, December 31

Perasan tak bola yang dibaling oleh Zainal Abidin Hassan pada malam final Maharaja Lawak Mega?

Rupanya ni lah ruper bola tu. Gambar credit fb my lecturer.

Siapa yang bertuah dapat tangkap bola tu yer??? Tak lain tak bukan.....my ex lecturer dekat UiTM Shah Alam. Yang mengajar i subject Business Strategy & Policy. Bola tu ada signature Chef Wan, Siti, Zainal Abidin dan juri jemputan MLM malam tu, Aaron Aziz.

Bertuahnya my lecturer, En Shahrin Nasir. I tahu pun sebab ternampak kat wall my lecturer.

Thursday, December 29

Me and Dania dalam The Star dan Harian Metro 28 Dec 2011

My winning story Dutch Lady Back To School dalam The Star 28 / 12 / 2011


Wahhhh ayat artikel ni dimulai oleh Ezna Ahmad Khalili.........

Paper kedua paper Harian Metro. Pagi2 lagi Hidayah dah call bagitau pasal i masuk paper Harian Metro. Thanks Hidayah sebab alertkan akak ni ha.....  

artikel Hadapi kerenah anak bersarapan 

 Paper Harian Metro bertarikh 28 / 12 / 2011


Event Papa I Love You bersama Sofy 360

I ada offer few friends 2 tiket ke tayangan Papa I Love You ni tapi semua tak free so akhirnya yang boleh pergi adik ipar kepada adik i yang tinggal Sunway dengan kawannya yang boleh pergi. 

I tiba ke Sunway Pyramid dalam jam 6.30pm, so me and Dania makan dulu kat McD di Sunway Pyramid untuk isi perut. Kawan i Aqmar yang jadi BF i masa event Lipice pun datang sekali kat sini. Dia datang dengan hubby dan anak2 saudara. Berkali jugak call i. I datang lenggang kamgkung je sebab rumah i ke Sunway Pyramid tu tak la jauh sangat. Hehehe.....mereka all the way dari Bentong tu so mungkin tak berapa sure keadaan kat sana. I janji dengan adik ipar adik i tu pukul 7.30pm kat TGV Sunway Pyramid.


Lepas daftar kat Sofy dan dapat 4 tiket, i agihkan 2 tiket lagi buat adik i punya adik ipar dengan kawannya bersama 2 goodie beg dari Sofy. Actually i dapat 4 tiket. Hubby dapat 2 dan me dapat 2. Gambar lupa pulak i nak snap. I as usual pergi dengan BF i ler....Dania Yasmine.

Meja daftar media di sini yer...meja kami sebelah je

Lepas daftar dalam 7.30pm, kami rehat dulu kat tempat duduk di bawah sebelum pergi ke tempat main2 supaya Dania dapat menghabiskan masa. Tayangan jam 9.00pm rupanyer......Dania sempat la main bumper car.


Dalam 10 minit sebelum pukul 9.00pm, i nampak Lisa dan Mia Sara ada kat panggung sedang bergambar dengan peminat. So, me and Dania terpaksa mencelah sebab lepas ni mungkin takde peluang lagi kan. Selalunya tetau lepas movie je they alls ni dah lesap. Grab peluang tu.


Gambar ni i mintak tolong orang kat situ. Sayang la gambar Mia kepala je nampak. Dania kata Mia Sara ni comel.

Emcee of the day

Lisa memberikan sepatah dua kata. Katanya dia nyaris tak datang sebab paginya sibuk berPS dengan 'Abang'

I dengan selamba pergi turun dekat sikit nak ambil gambar Lisa. Errrr...i sorang je taw...sume duduk kat seat memasing...

Semua pelakon Papa I Love You

Sume penonton dibekalkan 1 popcorn dan 1 Coke di seat memasing

Ni pelakon tambahan Papa I Love You, Johan Raja Lawak. Not sure Raja Lawak yang mana. Tanya papa Mia pun dia tak tahu.....you alls tahu???

Event habis dalam 10pm lebih. Me and Dania terus nak terkam toilet. Nampaknyer toilet tak jumpa yang bukak. Akhirnya terus memecut ke rumah. Sejuk ohhhh kat dalam cinema. Nasib i dah prepare bawak baju sejuk me and Dania. Dania i siap suruh pakai socks lagi. Tak sempat tunggu hubby kawan i Aqmar yang nak suruh tunjuk jalan ke parking kat Sunway sebab dah melaju je we alls. Tak sempat jumpa adik ipar i punya adik pun....hehehe....Sorry Siti Fatimah yer.....

Movie ni bagi i biasa ajer tapi ada beberapa part i menangis sebab i teringat sangat kat Papa i. Mia panggil ayahnya Papa dalam cerita ni. Bila habis movie i tengok Dania punya mata berair....hahaha rupanya dia menangis bila dalam cerita tu ada yang menangis. Ada part yang Dania ni gelak2. I maintain macho di situ yer...

Tapi.....iklan cerita sebelum Papa I Love You ni yang i tak gemor....cerita hantu Keramat lah. Kum Kum lah.....Dania sampai tutup2 mata. Adoiiii tak habis habis lagi ke genre hantu ni wahai pembikin filem???. Kita pulak dimomok momokkan dengan hantu. Patutnya hantu yang takut pada kita. Ni kita yang takut pada hantu.....Adehhhhh......

Wednesday, December 28

Vita Cat makanan kucing halal


Kenapa makanan kucing pun kena halal yer? Sebabnya kita tak tahu kalau makanan kucing yang tak halal tu diperbuat dari unsur B*** ke tak kan. Bukan unsur B*** je kot kot ada unsur alkohol ke aper....camne bila kita main pegang je makanan kucing tu kan? 

Oleh itu, Vita Cat pilihan alternatif pengguna Islam. Makanan ni hubby bagi makan kucing jalanan kat rumah i tu. Gemuk dah kucing2 ni. Sebelum makan Vita Cat, kurus jer...Mula2 tak reti gak kucing2 ni makan gini. Lama2 haaa ambikkkkk habis je tiap kali bagi makan kat meow meow ni. 


Bila me and Dania masuk video Dutch Lady

Me and Dania dalam video Dutch Lady. Boleh lihat kat facebook page Dutch Lady di SINI Video yang dihasilkan oleh Dutch Lady ni untuk membantu keluarga untuk menyiapkan anak2 yang buat pertama kali pergi ke sekolah dan kepentingan sarapan pagi buat anak2 yang bersekolah.



Print screen from HERE

Ni pulak video Dutch Lady pasal sarapan pagi. 



 Print screen from HERE
Video sarapan pagi ni special case sikit sebab me and Dania je yang berlakon seolah olah sedang sarapan pagi. Winner lagi 2 orang tu idok le kena berlakon gini. I kena minum susu putih betul2. I memang tak minum susu putih ni. Lainlah susu berperisa cam strawberry ker...tapi disebabkan video Dutch Lady ni, i minum susu putih nih....

Tuesday, December 27

Meow meow si cat


I memang tak bela kucing kucing ni tapi Mr Hubby dan Dania dok bagi makan kat kucing2 ni jadinya kucing2 ni dok melepak kat luar rumah i. Kucing kanan namanya Cutie. Kucing kiri tu namanya Milky. Kucing Cutie ni manja dengan Dania. Kalau bukak pintu dia tak masuk pun. Kalau Milky tu sangat aktif. Tak makan saman. Cepat je meluru masuk. Kalau Cutie tu dikenali juga dengan nama Tompok sebab badan hitam dia ada satu tompok putih. Macam birth marks gitu. Hehehe. Kalau kucing aktif dan jahat tu, Milky juga dikenali dengan nama Comot sebab kalau tengok muka dia memang comot. Ce tengok muka kucing belah kiri tu. Comot kan?

Kucing2 ni adik beradik sebenarnya. Ada seekor lagi adik beradik dier warna perang tapi entah ke mana pergi. Maknya sekali sekala jenguk jugak rumah we alls. I memang tak suka kucing tapi my hubby dan Dania suka. Dah la laman luar we alls selalu le jadi toilet kucing2 ni.....Ishhhh......

You alls suka cat x?

Anak Get Crafty, Ummi dan ayah berdua - duaan

Dania bersiap nak get ready Get Crafty

Tutti Frutti 

Just the two of us

Tada.....ni Dania punya craft. Cantik tak?....errr kenapa ummi tengok mata smurf kanan tu hitam semua yer?...hehehe

Boleh pilih nak buat apa kat sini yer...Dania siap pilih apa yang dia nak buat visit selepas ni...errrr??? tunggu ummi dapat allowance dari ayah yer....hehehe...

Hari cuti Isnin, me, hubby dan Dania ke 1 Utama New Wing sebab Dania request nak buat arts kat Get Crafty. Bukan selalu buat arts kat sini pun sebab pricey. Sementara Dania buat arts kat Get Crafty, me and hubby berdua-duaan berjalan ke Parkson. Takde yang menarik pun. Lepas tu lepak kat Tutti Frutti. Siap pesan kat hubby ambik tu berpada sikit. Hehehe....Nah....kena RM9.00 yogurt kat sini. Hubby ambik yogurt strawberry + vanilla dengan tambahan buah longan dan nata de coco kongsi berdua. Suruh bro kat Tutti Frutti ambik gambar kami berdua cam menggelabah je sebab i siap pesan suruh pakai camera tu. Hehehe....

Lepas Tutti Frutti hubby dan i berpecah ke tempat memasing. Me ke Gap lagi....adoyai.....cannot resist la tengok baju cecomel ni. Udahnyer 1 romper dan 1 topi untuk bakal anak saudara i yang kemungkinan besar boy. Dia ni adik kepada Zharif dan sehelai T Shirt buat Dania. Geram you alls tengok baju kat Gap ni. Still ongoing sale sampai hujung tahun ni.

Tepat je 7.20pm, i ambik Dania kat Get Crafty. Hubby solat dulu di surau I Utama. Semuanya level yang sama. Get Crafty ni sebelah MPH Tingkat 2 kat I Utama New Wing. Hubby dengan ayat biasa, beli lagi kat Gap?....hehehe....

Monday, December 26

Photoshoot bersama majalah islamic

Sebelum ke photoshoot harus la makan dulu kan. We alls makan kat JM Bariani cawangan Puchong Jaya. Cosy sungguh deco dalam JM ni.

Biasan di dalam cermin 

JM Bariani cawangan Puchong Jaya

Dania ni memang tak leh tengok i snap sana sini mesti nak kacau gak...

Deco dalam JM Bariani

Tauhu bakar ni portion banyak sangat la sampai kena tapau

Dessert ni memang yummy...tapai ais krim

Wajah penat sebelum photoshoot. Dania pakai tudung Pearl Haya

Dah siap makan, singgah solat kat Masjid Kinrara sebelum ke Taman Tasik Bukit Jalil. Photoshoot kat sini lah. Taman ni memang luas dan cantik. Aktiviti PS memang menarik kalau buat kat sini. Sebelum ustazah Dania ni datang, Dania sibuk le memain kat taman permainan ni kat entrance pertama. Lepas tu bergerak ke Taman Antarabangsa dengan kereta sebab taman ni sangat luas. Kalau sanggup menapak naik bukit turun bukit go ahead. We alls naik kereta terus ke entrance ke-3 taman ni. Taman Antarabangsa ni ada le taman mengikut taman ni setiap negara. Macam kat taman belanda, ada kincir angin. Sayangnya taman kat sini macam tak terjaga sebab bangunan tidah dicat. Dibiarkan berkarat. Kalaulah DBKL jaga taman ni mesti lagi cantik dan menarik.  

Ada ke kawan2 kat DBKL? Boleh mintak tolong bagitau....

Aksi melompat depan photographer dan wartawan sedang melihat. Ni kat Taman negara Belanda.

Actually wartawan ni, Noor Fatahiyyah....Dania punya guru kelas masa tahun 1 kat Sri Pintar Al Amin. Hehehe.....

Ada sesiapa yang mmpunyai anak yang berbakat dan berminat nak masuk dalam majalah islamic ni? Tinggalkan komen kat sini yer...


Sunday, December 25

Legoland Malaysia


Taken from HERE

Taken from HERE
Bertambah lagi satu taman tema di Malaysia. Legoland Malaysia harus diterjah tahun hadapan. Bakal dibuka akhir tahun 2012 yer. Tiket promo untuk setahun ada juga dilancarkan. Sila click link yer untuk info selanjutnya. Tiketnya boleh tahan jugak yer mahalnya. Kalau seorang dewasa harga tiket promo ->> RM195, warga emas ->> RM150 dan kanak2 (3-11 tahun) ->> RM150. Kalau anak lebih pada 11 tahun dah kena tiket dewasa yer....Kalau bukan tiket promo lagi mahal harganyer. Kalau anak ramai? Bayangkan??? Mahal kan?....

Nampaknyer i kena kumpul duit le start sekarang......
Print screen from HERE

Saturday, December 24

Kisah kuda dan makanan enak

Ada kisah yang nak dikongsi semasa we alls naik kuda bendi kat Bukittinggi ni. Waktu ni hubby sibuk pegang DSLR. Tetiba kuda ni angkat ekor dan jeng jeng jeng...pelepup tahi kuda penuh depan kaki hubby. Me and Dania kat belakang kata eiiii.........lepas tu tukang bawak kuda ni ambik tahi kuda guna tangan dan buang kat atas jalan raya sambil kata "Kuda Pengotor".....Tahi kuda ni jenis kering so tak le melekat.....tapi ewwww.......

Gamaknyer kuda ni sampai terberak sebab berat nak bawak kami bertiga kot...hehehehe...ni Kuda Betina ni...

Makanan dan minuman yang menarik ni kami makan dan minum  kat Restoran di Bukittinggi namanya Waroeng Dja Djan.


Cappucino dengan serbuk Cappucino ditabur ke atasnya. Sama konsep macam minum Milo kat Ayam Penyet. Serbuk Milo ditabur kat atas Milo tu kan?...

Banana Crispy ni digoreng dengan 2 biji pisang jadinya bentuknya menjadi bentuk hati. Chocolate, jam strawberry dan kelapa ditabur ke atas pisang ini. Menarik bukan???

Ada juga makanan menarik disediakan untuk sarapan pagi di Hotel Kharisma Bukittinggi. Ni dia....

Ubi keledek dan brokoli goreng tepung ternyata sedap sekali. Boleh try masak ni....rasa sangat manis bila gabungan brokoli dan ubi keledek ni sangat serasi...

Apa yang best dan tak bestnyer kat Bukittinggi / Padang Indonesia

Dah lama i nak buat entry ni tapi tak buat2 lagi....So now, i nak reveal apa yang best dan tak bestnya kat sini.

Yang best 

1)  Lauk pauk kat sini meriahnya dan murah. 

2) Permandangan gunung ganang dan danau sangat cantik sekali.

3) Masjid sangat banyak.

4) Tak susah nak mencari makanan halal kerana penduduknya majoriti Islam. 

5) Masa i ke Bukittinggi, tukaran wang asing. Rp100,000 = RM35. Duit kita lagi tinggi.

Yang tak best

1) Kat perkampungan mereka walaupun rata2 Islam, anjing berkeliaran. Eiii yang ni paling i tak suka sebab waktu nak ambik photo kat Danau Singkarak, 3 ekor anjing berkeliaran. Mas supir yang bawak kami tu kata tidak mengapa. Anjing tu tak akan kacau kita. Nampaknya mereka ni tak kisah dengan anjing. Kalau kat perkampungan Islam di Malaysia, susah jugak nak tengok anjing berkeliaran.

2) Kawasan di sini masih terdapat Gunung Berapi yang aktif dan gempa bumi so agak seriau bila ingatkan pasal tu. Katanya kalau kat Padang tu selalu ada gempa bumi.

3) Cuaca kat Padang panas dari kat Malaysia.

4) Kalau sesiapa yang anggap sepanjang jalan ke Bukittinggi macam kat Bukit Tinggi Pahang, anda silap sebab takde nampak pokok rhu yang cantik2 sepanjang perjalanan. Yang ada cuma pokok2 hutan.

5) Permandangan rumah2 yang agak dekat dengan jalan raya, mencacatkan permandangan. 

6) Orang Indonesia ni kuat tips. Kalau tolong tu bukan tolong saje. Sebagai contoh kat airport. Jangan la suruh dia tolong bawak beg.....ambikkkk nanti dia mintak tips kat kita tak pun kat supir kita..... kita kat Malaysia ni patut dipuji. Kalau staff kat airport tolong mana ada mintak tips....beza sungguh kat Indonesia ni. Dah budaya mereka macam tu.

Apa yang kita perlu tahu

1) Barang di kawasan perkampungan rupanya lebih mahal dari di bandar. Bukittinggi ni kira kawasan perkampungan jadinya barang2 lebih mahal kalau dibandingkan dengan Padang yang dikira kawasan bandar. Barang2 kat bandar besar seperti Jakarta, jauh lebih murah. Kalau kat Malaysia, barang2 kat kg lagi murah. Ye tak?

2) Kripik Balado paling famous di Padang ialah Kripik Balado Christine Hakim. Jangan tersalah faham yer, Christine Hakim ni bukan pelakon glam Indonesia tu tapi Christine Hakim yang mengeluarkan Kripik Balado ni adalah berketurunan cina. Produk yang dihasilkan mendapat pengiktirafan halal dari kerajaan Indonesia. Untuk yang nak produk yang mempunyai rasa yang enak hasil orang muslim ialah jenama Sutan Pangeran. Orang Indonesia sendiri pun tak tahu yang Christine Hakim ni produk orang cina. Mati2 ingat pelakon glam orang Indonesia yer.....

3) Nak keluar je dari airport tu kena bayar Rp100,000 seorang yer. Budak pun dikira. So, simpan duit sikit untuk bayar duit airport tax.


So dah tau apa yang best dan tak bestnya kat Bukittinggi dan Padang so you alls dapat le gambaran sedikit sebanyak yer....

I suka Malaysia lagi.......

Friday, December 23

Salah satu Gunung Berapi di area Bukittinggi, Indonesia


Salah satu ciptaan tuhan yang i teringin ambil photo ialah Gunung Berapi di sini. Bayangkan betapa dekatnya gunung tu dengan i. Kalau meletup, memang debunya boleh dibawak ke tempat i ni ha.....gambar ni diambil dalam perjalanan nak ke Bukittinggi. Mas si supir pun berhentikan kereta tepi jalan sebab nak ambik gambar punya pasal.

Kawah gunung berapi tidak mempunyai tumbuh tumbuhan di situ. Khabarnya sebesar 2 kali ganda padang bola. Kawah ni bukan selalu boleh jelas kelihatan sebab selalunya dilindungi oleh awan.  

Indahnya ciptaanMU Ya Allah....

Thursday, December 22

Ber-PS di Barbie Store Mid Valley Mega Mall

Setelah selesai membayar fees Dania di Sri Pintar Al Amin, terus la ke Tabung Haji Kelana Jaya. Service kaunter mesra tapi seorang customer mengambil masa yang lama untuk dipanggil nombornya. Lepas tu straight to Mid Valley. Nasib la Federal Highway smooth flowing. Tempat pertama, ke Barbie Store. Teruja sungguh Dania masuk ke Barbie Store ni. Cantiknya Barbie Store ni tapi sayang, tak boleh ambil gambar kat dalam Barbie Store yer....apatah lagi kat tingkat atas ruang untuk PS. Sumer pink pink je dalam ni.

Dania pilih baju warna purple Diamond Castle seperti yang dipakai oleh Barbie Alexa. Lepas tu pakai rambut pelsu mayang mengurai. Photo siap dalam masa 2-3 minggu.Dania dapat voucher pakej berharga RM229 iaitu gambar size passport dimasukkan ke dalam buku yang kecik je saiznya. Lepas tu kalau 1 gambar nak masuk CD berharga RM30. Mahal giler kan?. Pandai betul buat duit.

Bergambar di depan Barbie Store jer..kat dalam tak boleh ambil gambar..


Lepas berPS, makan je kat food court Mid Valley. Satu level je dengan Barbie Store ni. Me Beli 1 bihun sup kongsi 2 beranak dan 2 air mango jer...

Ni lah makeup PS Barbie. Dania kelam kabut nak basuh muka pulak...

Ni lah gerai pilihan kami

Bihun sup

I nak ambik jugak gambar tiket parking Mid Valley yang comel ni. Macam Peter Rabbit jer....