Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Friday, August 29

Jalan Jalan Makan Malam bersama Heliza Helmi

Nak berjumpa dengan agency yang menguruskan event ni pada pukul 6 pm di Sunway Pyramid. Sebelum tu saya memang niat nak bagi gift kat Heliza. Pilih la gift kat Parkson. Saya pilih brooch ni. Tak kecik tak besar. Lepas tu terus makan kat Kenny Rogers. Perut dah lapar sebab tak lunch lagi. Saya memang plan nak makan kat Sunway Pyramid ni. Biar tiba awal sebab takut tersangkut kat jam ke apa. Saya tiba Sunway Pyramid dalam pukul 3 petang. 


Masa ni dah dekat-dekat pukul 6 petang. Kena tunggu depan Starbucks. 


Kami akan dibawa ke tempat rahsia le kengkononnya. Saya tanya pengurus Heliza bernama Zalia senang. Settle. Saya tahu kami semua akan dibawa makan malam kat Kelantan Delights, Subang Jaya. Saya tanya agency tu dia tak bagitau sebab nak surprise. Ammar pemenang juga, saya, Dania dan Heliza ambil gambar dengan bunting V Power. Tajaan makan malam ni oleh Shell V Power. 

Heliza, Dania dan saya duduk belakang sekali. Dania malu-malu bila kakak Heliza tanya soalan. Photo ni, Ammar (pemenang) punya. Saya masukkan dalam post ni juga sebab ni lah satu2 gambar yang duduk dalam kereta bersama Heliza. Tq Ammar sebab ambik gambar ni. 



Saya nak ambik gambar candid tapi Heliza pose comels macam ni. Comel kan? 


Boleh pilih nak makan apa kat sini. Masa ni Heliza nak order makanan. Sambal tumis petai dan 3 set keropok lekor untuk dikongsi bersama. Mula-mula Heliza nak order 2 set ajer tapi saya tambah 1 set. Takut tak cukup. Hehehe. 


Baju biru tu Huda dari Majalah In Trend, tudung pink Zalia merangkap pengurus Heliza dan lelaki itu Ammar. Setiap selebriti ada 2 orang pemenang. 



 Ni lagi 1 pose istimewa dari Heliza. Photogenic sungguh. 


Jom jom keropok lekor. Dania dah makan dulu. Hehehe. 


Meja panjang untuk kami ramai-ramai. Di hujung sana pihak agensi yang menguruskan event ini. 


Set nasi dagang buat Dania. 


Set nasi kukus buat saya. 


Banyak yang kami borakkan dari MH17 ke MH370, misi kemanusiaan Gaza. Ye Heliza Helmi pernah sampai ke Gaza, politik ada sikit-sikit la. Jom tengok gambar Heliza yang lain. :-)


Ekspresi comel ni memang Heliza saje buat. Buat gini pun comel. Maklumlah pengacara Rasa Halal :-)


Lopis dalam set yang saya pilih. 


Jurukamera dari majalah In Trend dan pihak Shell banyak ambik gambar kami :-)




Photo dengan semua yang terlibat menunjukkan tangan V simbol untuk V Power :-)


Ni photo gaya bebas. Alehai manisnya gaya Heliza masa ni :-) Dania memang takde ekspresi sampai uncle2 photographer cakap adik senyum adik....hehe. Yang tangan atas bawah tu dari bahagian Marketing Shell. Yang belah kanan sekali tu saya pernah jumpa masa event Courts dan blogger :-) Masa event Courts saya pun minta tolong beliau ambik gambar. Hehe. 



Harap-harap Dania bila besar nanti boleh jadi macam Heliza. Berpakaian sopan. 


Last pose before we say goodbye. Nice meeting u Zalia. Nice meeting u Heliza. Rupanya Heliza ni banyak juga cakapnya. Zalia kata Wardina panggil Heliza.....Makcik Ja. Manakala Heliza panggil Wardina Makcik Na. Elok sangat la tu. Keduanya banyak idea bila bercakap. Persamaan keduanya saya mengagumi mereka. :-)


Last sekali photo Puan blog. T Shirt panjang Munawwarah bersama tudung Munawwarah yang sangat praktikal dan selesa. Saya pakai bersama seluar palazzo. Dania panik sebab beberapa minit lagi Sunway Pyramid nak tutup. Ishhh ummi nak ambik gambar pun tak senang. 


Selaku pemenang Shell V Power Jalan Jalan Balik Kampung, terima kasih Shell dan pihak yang terlibat yang merealisasikan makan malam yang istimewa bersama Heliza Helmi. :-) :-) :-) 

Tuesday, August 26

Bukan bela ular tapi....

Masa nak bagi makan ikan, nampak seekor ular daun yang sedang melingkar kat pokok sedang menunggu mangsanya. Hubby kata ular daun tak bahaya. Sekali imbas memang tak nampak sebab ular ni pun warna seakan daun. Dok keras je kat situ. 


Ada anak ular tentu mak ular ni tentu ada dekat-dekat sini. Eiiii.....tau dek Dania memang menjerit-jerit sebab Dania fobia sikit dengar ular. 

Thursday, August 21

Jalan Jalan dan makan bersama selebriti pujaan hati :-)

Saya ternampak contest ni pun just before sibuk nak balik raya. Jadi saya sempat la buat petua perjalanan balik kampung. Masa nak reka apa nak tulis petua balik kampung ni, kebetulan terdengar tips balik kampung masa musim perayaan kat radio masa saya tengah memandu. Hehehe. Apa lagi, bolehlah bagi idea apa nak tulis kan.....
Print screen from here

Boleh pilih selebriti mana diantara 3 ini. Kalau pilih Farid dan Diana boleh jumpa 2 selebriti sekaligus. Saya hantar 2-3 juga tapi yang lebihnya Heliza Helmi lah. Nabil saya tak pilih sebab tak sure kalau dapat nak borak apa. Hehe. Akhirnya sedang sibuk kat Thai Odyssey, saya terima panggilan telefon dari agensi yang menguruskan para pemenang. Saya dapat bersama Heliza Helmi.

Print screen from here

Waktu yang ditentukan kena tunggu kat shopping mall di Sunway dan dari situ saya akan dibawa ke restoran terkemuka di KL. Wonder kat mana la tu :-) Yang pasti teman saya Dania ler. Boleh bawa seorang rakan.. Dania dah cakap, nak ikut ummi. 

Ikan gapi, mudah ke membelanya?

Bela ikan ni hubby yang nak bela. Kalau ikutkan saya malas nak bela apa-apa pun sebab kena berdisiplin kan.

Ikan diletakkan di dalam besen segiempat ni. Kiambang ni actually baru ajer beli kat Sg Buloh. Hubby beli 3 kuntum ajer tapi tengoklah sekarang ni dah jadi berapa kuntum. Dah nak tutup permukaan besen ni. Cepat sangat membiak. 


Tapi sekarang ni saya pulak yang seronok nak bagi makan ikan-ikan ni. Kisah ikan ni macam ni, hubby beli 2 pasang ikan gapi. Beberapa hari kemudian seekor ikan gapi ni mati. Tak lama lepas tu seekor ikan pulak melompat keluar bila hubby nak basuh besen. Tinggallah 2 ekor ikan gapi yang masih hidup. Kebetulan ikan gapi yang masih hidup tu jantan dan betina. Tak lama lagi lepas tu saya nampak banyak ekor kecik kecik je warna hitam-hitam dalam besen ni. Nak kata anak katak takkanlah katak lompat dan bertelur dalam besen ni kan. Rupa-rupanya anak-anak ikan. Meriah je nampak. Senang nak bela ikan gapi ni. Tak gaduh nak letak tangki oksigen. 


Seronok ikan-ikan ni main-main dekat bunga kiambang ni. Kalau nak bela ikan dalam besen ni, jangan lupa tebuk lubang. Supaya bila hari hujan, air keluar ikut lubang tu dan tak melimpah air dari besen ni. 



Monday, August 18

Raya lagi 2014

Baru sempat nak update cerita raya. Dari hotel kami tu, hubby decide kami semua solat di masjid Zahir Alor Setar. Dalam pukul 8 pagi tibalah kami di sini. Parking agak terhad tapi nasib baik dapat juga parking dalam masjid. Solat kat sini dekat pukul 9 pagi baru solat. Ada tunggu VVIP. Menteri besar Kedah, pemangku sultan Kedah solat sunat hari raya kat sini. 

Bila nak keluar masjid tu berpusu-pusu muslimin keluar. Saya dan Dania nak jalan pun tak boleh. Masa tu lah Adam Corrie lalu depan saya dan Dania. Saya senyum dan panggil nama Corrie. Boleh ambik gambar dengan anak saya?. Corrie kata boleh. Teruslah snap guna phone camera. Barulah masa tu ada orang perasan saya ambik gambar dengan Corrie :-). 


Lepas tu memang macam tahun sebelumnya kami akan beraya di rumah kakak hubby. Gambar ni anakanda yang ambikkan :-) 


Dapat pulak kad raya dari anakanda tersayang. Memang surprise sungguh. Dania bawak ke Kedah sekali. Entah bila dia tulis kad raya ni tak tau pulak saya. Siap sticker Donald Duck dan Minnie Mouse lagi. Hehehe. 


Photo satu keluarga ni anak saudara yang ambik. Kat rumah anak saudara ni, dia masak nasi tomato. 


Ada pulak kucing kat rumah anak saudara jadinya Dania main-mainlah. Ummi dia a bit takut. Kalau kucing tu diam ok jugak. 


Ni pulak anak kepada anak saudara yang bertandang ke rumah kakak hubby. Comel sangat bila Khyra Amanda ni senyum. 


Yang ni pulak anak kepada anak saudara saya yang satu lagi. Kira sepupu dengan Khyra Amanda ni. Alehai...kecik-kecik lagi dah bertindik. Dania bertindik pun masa umur 4 tahun. 


Rumah kakak ipar ada pokok rambutan yang sedang masak ranum. Main capai2 terus ngap. Manis sungguh rasanya. Raya pertama selalunya siap baju melayu bersampin. Raya kedua selalu no no no baju melayu dan sampin. T-Shirt jugak dicarinya. 


Monday, August 11

Bangi Golf Resort.....

Saya menang 2 voucher berbuka puasa di Bangi Golf Resort dari Melastik Bintang. Masa minggu kedua puasa saya utilised voucher ni. Tak silap saya hari Sabtu kami berkunjung ke sini. Tiba sana dekat pukul 7 malam dah. Dania ajer yang saya bayarkan. 


Ada beraneka station makanan kat sini. Dapat ajer tempat duduk terus ambik makanan untuk berbuka. 


Saya ambik laksa. 


Kalau nak ambik nasi berlauk panjang sungguh barisannya. 


Dekat main hall pun meja penuh.


Dania suka sangat kuih lapis ni. 


Ada jugak churros. Jarang nampak churros kat buffet berbuka puasa. 


Sous Vide Egg With Mushroom Espuma katanya recommended kat kebanyakkan blog review tapi bagi saya rasanya biasa ajer macam makan telur separuh masak dengan lada hitam. 


Yong Taufu pun ada. 


Kambing bakar dan satay. 


Bila tengok jumlah yang berbuka kat sini, saya tanya staff BGR berapa ramai jumlah yang berbuka kat sini? Rupanya dalam 1000 orang. Patutlah nampak sangat ramai. Dengan kapasiti seramai 1000 orang nak compare denga keluasan surau yang macam tu memang nampak sangat crowded. Nak nak waktu maghrib memang singkat. Kalau tanya saya nak berbuka lagi tak tahun hadapan kat BGR? Jawapan saya ........tidak. Saya rasa BGR patut kurangkan jumlah orang supaya dapat memberi keselesaan kepada pengunjung. Jangan hanya nak maksimakan keuntungan ajer.  

Wednesday, August 6

Jemputan berbuka dengan PICC bersama anak-anak yatim

Saya dah schedule post ni tapi bila check balik post ni tak keluar sebab saya ada amend few things kemudian post ni ada dalam draft. 

Ok back to cerita berbuka puasa ni. Event ni di bawah Cik Lily Putih. Saya pergi dengan Dania ke PICC, Putrajaya. Dania mana nak berenggang dengan umminya. Hehehe. Saya duduk dekat ajer dengan tempat ambil air ni. 


Wah....deretan kuali dengan lauk2 yang menyelerakan.


Buah-buahan pula kat sini. 


Kalau nak ayam, kambing, ikan bakar boleh pergi luar yer. Saya ambik jugak kambing bakar sikit ajer sebab nak merasa. 


Ni meja untuk para media. 


Anak yatim dari Baitul Barokah Wal Mahabbah sedang diraikan. Rumah ini memerlukan bantuan kewangan dari orang ramai untuk menanggung kos keperluan asas seperti barangan runcit dan pendidikan. Orang ramai yang ingin menghulurkan bantuan boleh menghubungi Baitul Barokah Wal Mahabbah di 012-2275393 atau 013 - 6785972. 


Ni yang saya ambil. Sup ketam dengan jagung, cempedak goreng dan kambing bakar. Makan ni pun dah kenyang. Tapi.....daging kambing ni agak liat. Yang sup ketam tu saya repeat 2 kali. Sedap sungguh rasanya....


Ulat buku sedang membaca buku. Bagilah buku tebal kat Dania. Dalam masa 3 hari ajer habis khatam. 


Ada blogger Ben Ashaari juga. Rosma AF sibuk menemuramah :-)


Rosma AF ada membuat persembahan kat sini sepanjang tempoh promosi berbuka puasa kat PICC. Rosma dan Khai ambik kesempatan potong kek harijadi anak dier. Anak dier sibuk nak distribute party pack kat kawan-kawan cilik. Saya jumpa Khai masa saya dan Dania dalam perjalanan balik selepas solat Maghrib. Khai pula nak pergi solat Maghrib. Nampak baik dan tak sombong. Cam malu-malu juga. Saya nak ambik gambar tapi segan pula sebab orang nak gi solat, kita sibuk nak ambik gambar. 


Happy anak Khai dan Rosma AF. Dania tak nampak muka. Nampak tudung ajer. Huhuhu. 


Insyaallah saya akan repeat datang berbuka di sini tahun hadapan. Tempat makan yang luas, lauk pauk yang beraneka jenis, layanan yang baik dari PICC. Tak rugi wohhhh.....