Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Thursday, August 27

Open house rumah kawan Dania

Masa Syawal baru ni sempat pergi 2 rumah kawan sekelas Dania. Yang ni birthday party dan open house. Dalam kelas pun duduk sekali. Ibunya guru kat sekolah kebangsaan Dania. Nama kawan Dania ni Iman. Memalu je dedua ni nak ambik gambar. Suara pun tak berapa nak dengar. 


Lepas Asar, pergi rumah kawan sekelas Dania yang lagi sorang. Kawan Dania ni nama Adam Muqrish. Kebetulan saya memang berkawan dengan ibu Adam ni. Ibu Adam yang ajak kami sekeluarga open house kat rumah. 


Nak dijadikan cerita, Adam dan Dania pernah perform atas stage kat Sogo masa Little Prince and Princess Contest. Masa tu saya tak kenal lagi ibu Adam ni. 

Gambar bawah diambil dalam Harian Metro :-) Dania kat depan, Adam pulak kat belakang. 


Jemputan Eksklusif Rindu Awak 200% Nescafe

Jemputan ni eksklusif untuk pemenang sahaja. Saya dapat ke sini sebab beli tiket dari kawan yang menang. Majlis ni diadakan di  One World Hotel, Bandar Utama. 


Besar dewan kat sini. Masing-masing pakat nak jumpa pelakon utama Rindu Awak 200%.


Sementara itu, slide Rindu Awak 200% ditayangkan. 


Zul Ariffin dan Ayda Jebat. 


Majlis ni dikawal ketat oleh bodyguard. Nak ambik gambar kena ikut time yang ditetapkan selepas habis program. Majlis ni ni dah la start lewat dari yang dijadualkan. Patutnya pukul 3pm. Kol 4 lebih baru start. Dalam kol 5pm macam tak nampak nak berakhir majlis ni. Nak ambik anak lagi kat sekolah so saya pun terus balik lah. Actually ada kawan saya kata masa nak ambik gambar masa Zul Ariffin tiba awal tu pun tak boleh. Bodyguard tak bagi. Akhirnya gambar Zul Ariffin dan Ayda Jebat dari kejauhan je lah. 


Tak best betul majlis ni. Nak ambik gambar pun tak boleh....hishhh....

Tuesday, August 25

Moga berjaya anakku

Semalam masa balik sekolah, Dania dah pakai vest warna ungu ni. Senyum lebar Dania. Vest ni diberikan sempena mendapat keputusan yang baik dalam peperiksaan percubaaan UPKK di Sekolah Rendah Agama. Dania cakap dengan saya pakai vest ni adalah salah satu doa yang dibaca setiap kali lepas solat dhuha di Sekolah Kebangsaan. Sekolah Kebangsaan Dania buat solat Dhuha seminggu sekali pada waktu Dhuha. Dania kata doa waktu Dhuha mustajab ummi....nampaknya ummi dah kena ajar ni...hehe


Calon 8A UPKK. Vest ni cuma ada 60 ajer untuk Calon UPKK. Sekolah Rendah Agama Dania ni memang target 60 orang pelajar dapat 8A dalam peperiksaan UPKK Tahun 2015. Selain daripada itu setiap murid Darjah 5 kena pakai button badge bertulis 'Saya Calon 8A UPKK 2015. Doakan!'. Peperiksaan Percubaan UPKK 2015 ni sampai 3 kali tu. Memang sekolah ni target tinggi peratusan tu. Sekolah lain ada yang ambik peperiksaan ini cuma sekali. Ikut sekolah agaknya......


Saya letak jadual peperiksaan UPKK 2015 ni so senang nak refer kemudian hari. 


Jadi......aunty, uncle, kakak, abang, kawan-kawan dan semua....doakan 
Dania Yasmine calon 8A Peperiksaan UPKK 2015 Ya??

Celebrate Birthday Ummi!!!

Ada lagi cerita 3 bulan lepas ni. Okay citer ni kita nak makan-makan celebrate birthday saya pada 17 Mei 2015. Kami nak makan-makan kat Serai, Paradigm Mall. One of our favourite makan place. Actually masa ni pun saya tak berapa nak sihat. Saya kekurangan darah (Anemia). Dr. suruh masuk hospital tambah darah....saya tak nak. Mujur sekarang ni alhamdulilah saya dah bertambah sihat. 

Ni photo anak saya yang akan pejam mata kalau ada flash. Ishhh ummi letak penyepit baju kat mata baru tau.....


Ni muka chenta hati saya. Ni photo yang kedua saya snap sebab photo yang pertama tu tak berapa nak fotogenik. 


Awal lagi dah tiba Pavlova. Makan 3 beranak sekejap je habis. 


Spaghetti Carbonara buat Dania. Ni portion kanak-kanak.  


Muka saya yang agak pucat. Kita ambik gambar satu family dulu. Mintak tolong staff Serai ambikkan gambar. 


Ni menu saya. Sang Har Ying Yong. 


Hubby pilih Nasi Ambeng. 


Bila lagi nak ke Serai ni......

Monday, August 24

The final countdown open house rumah Kak Red

Cerita ni cerita bulan Syawal. Syawal pun dah tinggalkan kita baru le saya nak update blog ni. Hehehe.

Ni kisah saya dan keluarga berkunjung ke rumah baru 'Red House' Kak Red. Dengan berpandukan waze tiba tepat kat depan rumah Kak Red. Kami tiba awal dalam kol 12 tengahari.  


Kak Red sibuk melayan tetamu yang datang. 


Part ni paling best. Tour satu rumah Kak Red. Saje nak ambik ilham. Tiles dalam bilik mandi berwarna merah menyala dengan hitam. 


Ni rak aksesori. Banyaknya aksesori pilihan. Cantik rak ni berwarna putih. 


Ni kat tangga ni. Warna kuning melatari kawasan ini. 


Tiles sepenuh penuh dinding. Plaster ceiling juga di bahagian dapur. Cantik juga kombinasi hitam merah ni untuk dapur. Kitchen Cabinet dapur ni jenis glossy warnanya ni. 


Rak untuk display ni pun berwarna merah. 


Pandangan dari sudut luar rumah. 


Sempat ambik gambar dengan Zeeshan dan Dania. Gambar makanan tak ambik la pulak sebab sibuk makan. Yang saya ingat, saya makan soto. 


Me and Kak Red. :-) 


Tq Kak Red for having us. Ni kira final open house kat rumah Kak Red ni. Lepas rumah Kak Red ada 2-3 buah rumah open house lagi. 

Mitsui Outlet Park

Lepas balik dari Amverton Cove, kami singgah dekat Mitsui Outlet Park. Yang teringin sangat nak singgah tu hubby le. Saya tak heran pun. Hehe. Mitsui Outlet Park ni masa kami gi ni baru 2 hari je bukak. 


Actually dalam ni masih banyak lagi kedai yang belum bukak. 


Ada kedai jual jenama Volkswagen. Ingat kot kereta je ....


Clarks Outlet ni pun ada buat potongan sempena pembukaan MOP. 


Singgah Skechers sebab masa saya tunggu hubby kat bawah, nampak 2 family dengan plastic bag Skechers. Anak derang pun pakai Skechers jugak. Nak check it out la kot kot ada discount sebab sume pakat beli Skechers. 


Dania berkenan dengan yang ni. Takde size la pulak....


Try pulak yang ni. Ada size. End up dengan yang ni lah. 


Kotak kasut kemain comel. 


Lepas singgah Skechers, singgah restoran ni untuk minum. Yang atas meja ni bukan kami punya tapi orang sebelum kami. Staff lalu tepi buat dekkkk jer. 


Beberapa minit baru meja dibersihkan. Itu pun setelah saya panggil. Kami duduk bukan jejauh pun tapi depan cashier counter je pun.  Buat2 tak nampak je deme yer...


Memang cantik tempat ni. Ada juga customer yang tak tahan tunggu terus blah gitu ajer. Layanan masa tu memang kelas ketiga. Mungkin sebab baru beroperasi gamaknya. Baru beroperasi pun takkan teruk beno layanan mereka?....


Nak makan duduk bersila? Silakan. 




Ni lah makanan yang kami order selain air. Roti jala dengan kari ayam. 


Mungkin sebab baru beroperasi kot, staff kurang mesra. Kisah ni berlaku pada 1 / 6 / 2015 ya. Bukan baru je berlaku. Mungkin sekarang ni Restoran Hidang dah ok dah layanan mereka. 

What say you?...

Friday, August 21

Jom bufet luar pintu

Saya nampak gambar ni sepupu saya upload dalam facebook. Ni memang direct translation ni. :-) Ada saya nampak kat wall sepupu ni, dia kata kalau nak makan kat sini....memula ambik bufet kemudian bawak makanan kat luar pintu. Nama pun Penyajian Bufet Luar Pintu. Hehehe....

Credit photo Kak Pi 

Cuba teka kat mana ni? 

Thursday, August 20

Puteri Penchala kini ada Night Stall


Kini, kalau memalam anda tak tau nak makan kat mana....haaaaa ni ada tempat makan istimewa ni diterajui oleh Kak Chah (Habsah Hassan) dan rakan baiknya Rubiah Suparman. Dulu rasanya tutup awal. Kini......tutup lebih lewat.

Jom try jom....nak tau lebih lanjut meh click sini

Jelajah Masterchef Asia ke Malaysia

Lifetime membawakan jelajah MasterChef Asia edisi sulung dan set dapurnya yang ikonik ke Malaysia!

Saksikan sendiri set dapur MasterChef Asia yang ikonik dan temui juri-juri dan peserta-peserta yang mewakili Malaysia dalam rancangan masakan yang terhebat! Pada bulan Ogos ini, kenali mereka dengan lebih dekat lagi di acara terbuka di Mid Valley Megamall dan sertailah jelajah MasterChef Asia yang julung kali diadakan.

Maklumat lanjut: 


Pameran Dapur MasterChef Asia
Tarikh : 19 hingga 23 Ogos 2015, Rabu hingga Ahad 
Masa   : 10 pagi – 10 malam
Tempat : Mid Valley Megamall | Centre Court, Aras Bawah
Info          : Sebagai bonus tambahan, saksikan penampilan tetamu istimewa selebriti Datuk Chef Fazley Yaakob yang akan mengadakan demonstrasi masakan di lokasi yang sama pada hari-hari tertentu!


Sesi Beramah Mesra MasterChef Asia
Tarikh    : 22 Ogos 2015, Sabtu
Masa     : Dari 12 tengahari
Tempat  : Mid Valley Megamall | Centre Court, Aras Bawah

Bermula 12 tengahari pada 22 Ogos, Sabtu, para peminat MasterChef berpeluang menyertai sesi beramah mesra bersama para juri MasterChef Asia yang pertama, Susur Lee, Bruno Ménard dan Audra Morrice; dan juga peserta-peserta dari Malaysia Jasbir Kaur, Marcus Low dan Sophia Zulkifli. Namun bukan itu sahaja – MasterChef Asia tidak akan lengkap tanpa Mystery Box Challenge! Saksikan cabaran memasak yang mendebarkan secara langsung di mana Jasbir, Marcus dan Sophia akan bertarung di hadapan penonton, dan saksikan bagaimana para juri menilai prestasi mereka. Tunggu dan lihat apa yang mereka bakal sajikan!

Berbuka Puasa di kediaman Pak Engku

Masa bulan puasa baru ni saya dapat sms, Pak Engku menjemput saya sekeluarga berbuka puasa di kediamannya. Tanya hubby dulu then baru menjawab sms. Baru je hantar sms balik, Pak Engku dah call tanya datang ke tak?. 

Ada juga kawan-kawan yang tanya saya ni ada kaitan saudara ke dengan Pak Engku?. Sebenarnya saya kawan Pak Engku dalam fb ajer. Saya rajin komen kat fb Pak Engku. Dulu, saya pernah masuk teka cerita zaman dulu dalam fb Pak Engku. Kalau dapat jawab dapat peluang makan malam bersama Pak Engku. Saya teka betul la cerita zaman dulu tu. Ingat lagi cerita Dayang Senandung. Semenjak itu, saya ada mendapat jemputan ke majlis-majlis Pak Engku. 

Kami tiba rumah Pak Engku dalam pukul 7 malam. Duduk kat meja yang dihias indah. 


Kanopi Arabian yang transparent bumbungnya. 


Ada lampu chandelier gitu. 



Dania dan Pak Engku 


Ummi dan anak :-)


Hubby bersalaman dengan Pak Engku dulu. Kami bawa buah tangan buah rambutan. 



Di meja kami dah tersedia buah-buahan, agar-agar, buah tamar dan bubur lambuk. 


Setelah solat berjemaah Maghrib, kami semua makan makanan berat. 


Dato Jamal Abdillah pun dijemput juga. Ada menyanyi juga lagu hari raya. Suara sebijik kat radio tu. 


Apam balik pun ada. 


Hubby makan kuah kambing. Kuah ni dimakan dengan roti. 


Bulan puasa ni saya takde selera nak makan. Kat rumah Pak Engku ni pun saya tak sentuh pun nasi dan lauk pauk ni. Saya makan laksa ajer. 


Lauk pauk yang disajikan....




Dessert ni pun saya tak makan. 


Air sejuk ada, air panas teh tarik dan kopi o pun ada. 


Azan Isya' dilaungkan oleh Dato Jamal. Lepas Isya' berjemaah, solat terawih berjemaah pula. 

Irfan ni anak Pak Engku yang bongsu. Dania bergambar sekali dengan kucing Irfan yang baru dicukur bulu sebab banyak kutu. Muka kucing ni bulat sungguh. Dania memang suka sangat-sangat dengan kucing. Cute tak kucing ni?. 


Sebelum balik, tetamu dibungkus dengan lauk-lauk Pak Engku. Hubby ambik 2-3 lauk ajer. Lepaslah 2-3 hari punya sahur dan berbuka puasa. Memang banyak lauk bungkus tu. Sedap-sedap pulak tu. 

Terima kasih Pak Engku :-)