Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Friday, August 30

Semangat Patriotisme

Masa me bercuti kat Gold Coast Australia, kalau berkesempatan menonton TV Australia mesti ada highlight pasal Gotye. Rupanya TV Australia highlight pasal Gotye sebab beliau warganegara Belgium yang mengikut keluarganya migrate ke Australia. Gotye memenangi 3 Grammy Awards dalam 55th Annual Grammy Awards yang kebetulan jatuh pada 10 February 2013. Me bercuti kat sana pada 8 Feb 2013 - 16 Feb 2013. 

Me tau lagu Gotye satu ajer Somebody That I Used To Know. Itu pun sebab me selalu dengar station music Red FM dan Mix FM. Dania kata lagunya ada sedikit unsur lagu Angry Bird. Hehehehe. Nak ceritanyanya semangat patriotisme sangat tinggi. Kalau ada warganegara kita yang menempa kejayaan di luar negara mesti kita bangga kan. Contohnya macam Allahyarham Sudirman yang berjaya mengharumkan nama negara kerana dapat mengadakan konsert di Royal Albert Hall. Itu dalam bidang hiburan. Bidang yang lelain pun sama la jugak. Dalam bidang lakonan, Dato Michelle Yeoh dapat berlakon citer James Bond. 

Dalam bidang pendidikan Dato Dr Afifi. Boleh refer kat wikipedia ni. Beliau merupakan anak Malaysia yang pertama dilantik menjadi pensyarah di universiti yang terkenal di dunia iaitu University Of Oxford. Wahhh Dato ni sebaya dengan me lah.....

Source : Wikipedia

Mementang le nak menyambut Hari Kemerdekaan kan....entry me ni bertepatanlah kan :-) Masa me dan family jalan-jalan kat Surfer's Paradise, ada seorang ni tegur me Singapura? Me kata tak.....Malaysia. Seronok sebenarnya dapat berjumpa rakan senegara kat negara asing. Semangat kenegaraan kita makin menebal. 

Thursday, August 29

Santai Raya di rumah Wardina Safiyyah Fadlullah bersama Electrolux

Me sangat teruja kerana berpeluang beraya di rumah Wardina. Rasa macam bertuah sangat. Waktu yang diberikan ialah dalam 1pm - 3pm. Kami dah tiba awal kat kawasan rumah Wardina tapi singgah mamak dulu minum dan makan sikit untuk lapik perut. Order rojak ajer. Lepas solat kat surau baru gerak ke rumah Wardina. 

Terpegun dengan meja berpulau dan dapur kering konsep terbuka ini. Putih temanya. Bunga kuning tu sedondon dengan warna kabinet dapur Wardina. 


Ni ruang makan. Ruang makan yang terhad ini nampak luas dengan penggunaan meja makan berwarna putih dan berbentuk bulat. Ditambah ada cermin yang membuatkan ilusi tampak luas. Hubby me baju merah tu :-) Hubby Mira baju biru gelap. Hubby cerita kat me suami Wardina pun sangat friendly dan berilmu. Actually keluarga Wardina ni memang suka membaca.Ruang atas rumah Wardina dipenuhi dengan buku. 


Dania sibuk main-main dengan kawan-kawan kat luar rumah. :-)


Nampak santai kan ruang kat luar ni. Petang-petang duduk ngeteh kat sini pun syiok....


Kat depan ni siap ada gelongsor dan buaian lagi. Dania dan kengkawan sibuk berkumpul kat atas gelongsor tu. 


Masa ni Wardina tengah cerita pasal beliau pergi kat Gaza. 


Lepas makan dan berborak, di hujung tu Wardina bawak tour ke rumahnya. Area ni ruang tamu. Selalu kalau ada wartawan mereka akan duduk kat sini. Suka pulak me kat meja bulat tu. 



yang ni bilik air kat bilik tetamu. Macam konsep hotel kan? 


Bilik tetamu kat sini lah. 


Peti ais Electrolux. Besar sungguh peti ais ni. Ada tempat nak ambik air kat situ. 


Yang ni ruang solat. Ruang solat ni sangat besar. Wardina kata aktiviti usrah pun diadakan kat sini. Tangga untuk naik ke tingkat atas pun kat ruang ni. 


Day bed kat ruang atas ada nama semua ahli keluarga kat kusyen. Me suka konsep ni :-)


Anak kedua Wardina, Azra Sareera beraktiviti di bilik aktiviti. 


Bilik Amna. Sukanya konsep pink ni. Nampak feminin. Katil ni bukan poster bed tapi ada fabrik ni letak kat siling. 



Bilik Azra pula. Konsep yang sama tapi katil yang berbeza :-) 


Ni bilik Imran. 


Cantiknya bidai roman dengan corak kereta. Sesuai untuk anak lelaki cilik yang sedang membesar. 


Ni bilik Wardina. Belakang katil Wardina tempah kayu yang diletakkan fabrik. Penggunaan fabrik berkilat nampak mewah. 


Wardrobe Wardina dengan konsep terbuka. 


Bath tub yang boleh masuk cahaya. Menarik kan?


Antara makanan sedap yang dihidangkan. Me tak tau apa namanya ni tapi memang sedap. Wardina siap tapau setiap seorang pemenang lagi. Thanks Wardina. 


Setiap seorang dapat membawa pulang 1 bekas made in Italy lagi tu yang ada cookies dan seterika wap dari Electrolux. Kalau ikutkan hadiahnya beraya di rumah Wardina ajer. Syukur alhamdulilah. Tu wakil dari pihak Electrolux. Namanya Ms Angel. She is so sweet like an angel......seindah namanya. :-) She is very friendly too.


Pemenang dan staff Electrolux bergambar bersama Wardina. Staff Electrolux memang semuanya sangat friendly. 


Photo me bersama Wardina dan Mira. Wardina bagi me bukan sahaja cantik tapi berilmu. Me suka saat Wardina berkongsi mengenai ilmu parenting. :-). Kain cotton baju kurung me all the way dari Vietnam. Thanks to my sis Eja yang bagi buah tangan :-)


Rumah 2 tingkat Wardina yang mempunyai laman yang sangat luas. 



Thanks Electrolux dan Wardina kerana memilih me sebagai salah seorang dari 4 pemenang. Berkunjung ke kediamannya memang mengujakan. Nak nak me memang minat Wardina dan me tau lantai, langsir, dapur dari jenama apa sampai Wardina pun kata wahhhh you tau ye?. Peminat u la katakan :-) Hehe....



Wednesday, August 28

Menu sihat

Semenjak Dania masuk sekolah kebangsaan ni, me bagi Dania bawak bekal ke sekolah. Sebelum ni Dania sekolah kat sekolah swasta jadinya makanan memang disediakan. Me dah tak payah risau pasal makanan dah. Kita bayar ajer sekolah. The rest sekolah yang kawtim. 

Dah masuk sekolah kebangsaan me pun berazam nak bagi Dania bawak bekal ke sekolah. At least kita tau makanan tu disediakan dari rumah. Bekal Dania simple ajer pun. Me sediakan bekal makanan lauk makan tengahari. Dania memang suka makan nasi. Me tanya nak tapau roti...Dania nak me tapaukan nasi jugak. 

Ni bekal lauk kari ikan. Letak sekali ngan kicap. 


yang ni pulak scramble egg dan daging paprik. Ni first time me masak daging paprik dan alhamdulilah Dania suka :-) rupanya senang ajer nak masaknya. Me ingatkan susah beno. 


Menu setiap hari tu bertukarlah. Ada jugak Dania bawak bubur nasi brokoli. Ye anak dara me ni suka brokoli. Kat sekolah Dania kata tak ramai kengkawan dia yang bawak bekal. Kebanyakkannya beli kat kantin. Dan...kat sekolah kebangsaan ni memang me tak bagi duit kat Dania. Kalau ada apa apa  nak beli, me yang akan belikan. So far takde apa apa pun nak dibelinya. 

Kat sekolah agama je me bagi Dania bawak duit. Kadang-kadang tapau jugak. Slowly lah nanti me cuba usahakan bagi Dania bawak bekal kat sekolah agama jugak....:-)

Tuesday, August 27

Media sosial

Semalam me dapat sms dari kawan. 

Normi : Ena xde we chat dan whatsapp ke, pelik ni, padahal siap ada blog sendiri. 

Actually me memang takde whatsapp ke we chat ke sebabnya handphone me, me ambik package Talk More :-) Me buang internet since me active kat facebook. Twitter me ada tapi me jarang guna unless ada contest kena guna twitter. Media me untuk berkongsi juga di blog. Err kawan me yang tanya ni pun takde facebook. Beliau lebih selesa dengan whatsapp dan we chat. 

Bagaimana dengan you alls?. Media sosial mana yang you alls selesa?. 

Raya di Ipoh lagi

Ni pun rumah wajib jugak.Lepas je singgah rumah Jona, me singgah rumah ibu saudara me di Rapat Setia. Tunggu jugak my sis yang all the way dari Teluk Intan. Dania sangat excited jumpa sepupu-sepupu yang dia boleh geng. Sofiah dan Adlina. Sepupu perempuan kan. Adik mereka lagi sorang nama dia Adam Musyafee. My sis kata Sofiah dan Adlina tengah tidur masa tiba rumah ibu saudara me ni. Lepas tu bila my sis cakap ada Kak Dania la. Terus mereka bangun. Hehehe. 

Ni photo my sis dan Musyafee. My sis ni la yang nak terbang belajar ke UK bulan 9 ni. 


Dania kena salam Aunty Ema yer...


Ni gaya apa ni Sofiah? Opps....minum air apa tu?....sometimes tuan rumah sediakan air bergas jadinya kena pandai pandai la nak bagi atau tak anak minum air tu. Susah jugak eh....Me bagi Dania minum sikit ajer. Sekadar merasa. Nasib la Dania ni jenis mendengar kata. 


Semua dapat duit raya. Yay yay...


Kalau datang sini mesti berphotoG kat buaian ni. Nostalgia sungguh....:-)


Adam Musyafee.....anak-anak my sis ni masa kecik memang rambut tak berapa nak ada. Bila dah besar lebat pulak. 


My sis Erma dan keluarganya. As usual me la PhotoGnya haa.....mereka semua ni akan ke UK bulan 9 ni. Untungnya satu family ikut so motivasi tu tinggi la ye dak. Kalau kena tinggal memang kena kuat la. 


Ni favourite photo me. Picture perfect :-) 

Photo ni ada cerita. Dari kiri bapa saudara, ibu saudara (kakak arwah papa), sepupu me Izam dok tengok Sofiah merajuk sebab nak main bunga api. Kalau la Sofiah baca blog Aunty Ena masa Sofiah dah besar mesti nostalgia kan?....hehehe


Ni lah family photo Hari Raya kedua. Tema merah kot :) 


Dalam pukul 5 petang bertolak ke Kedah pulak. 

Monday, August 26

Teaser : Beraya di rumah Wardina


Ni gambar kat rumah Wardina sebelum me and family bertolak balik. Photo diambil oleh Wan Amira :-) Thanks Mira. 

See tudung sama lagi :-) Yang bestnyer tudung ni boleh dipadankan dengan banyak warna. Baju ni baju  kurung Hari Raya pertama me. Nanti me akan update later yer...Tunggu.....

2 hari di Hari Raya

Raya pertama tak sempatlah nak beraya sebab dalam perjalanan ke Ipoh jadinya Raya kedua sedang berkira-kira nak melawat sanak saudara dan teman tersayang. Mula2 ingat nak terjah rumah my friend Jona tetiba my friend Jona call kata kalau nak datang dalam pukul 11am. So, kami pun singgah la rumah sepupu di Kg Kepayang Fair Park.  Opps kat rumah tu tak pulak ambik gambar. Ada 2 orang sepupu perempuan me. Kak Pi dan Tak. Ibu mereka kakak my mama. Baru je meninggal. :-( Ingat nak singgah rumah ibu saudara me yang lagi satu kat Kg yang sama tetiba nampak kereta anak mereka lalu depan rumah sepupu me ni. Singgah jugak rumah ibu saudara me tapi takde orang la pulak :-). Dari situ terus ke rumah Jona. 

Sempat la me ambik gambar anak2 Jona dan Dania. Dari kiri : Fakhri, Dania, Airil dan Fitrah. Dah lama dah mereka ni berkawan. Dari Fitrah takde adik sampai Fitrah ada dua orang adik :-)


Wah wah wah Fakhri lentuk manja kat kakak Dania yer....


Ni baju raya kedua me ni. Tudung ni sangat comfy jadinya jangan terkejut banyak gambar pakai 'tudung raya' ni....Tudung Hari Raya pertama warna purple.....(baru perasan ada tema purple jugak kat tudung. Memang my favourite colour pun....)

Jona and me


Ni baru gambar dua dua tengok kamera. 


Hubby me dan hubby Jona 


Masa pergi rumah ibu Jona, adik beradik semua beraya kat rumah makcik mereka. Jona cakap ibunya tukar lapik meja sebab dengar me nak datang. Actually memang setiap tahun kalau me ada kat Ipoh memang singgah rumah my friend ni sebabnya rumah ibu saudara me tu sangat dekat dengan rumah Jona :-) Ibu Jona panggil me Na....

Friday, August 23

Amanat terakhir ibu mertua....

Al Fatihah buat ibu mertua yang kembali ke rahmatullah pada 21 Ogos 2013 baru ni. Ya allah rasanya baru ajer me terkesan dengan pemergian ibu tercinta pada tahun lepas. Ni terkejut pula dengan pemergian mak mertua yang me panggil mak. Mak meninggal masa tidur. 

Actually masa balik raya tu me ada berborak-borak dengan mak. Mak nampak sangat kurus. Gambar yang me letak ni pun kurus kan. Imagine lagi kurus. Mak me ni puasa penuh pada bulan Ramadhan baru ni. Me siap cubit lagi Mak sebab cakap kenapa mak puasa? Mak me cakap Mak larat lagi. Memang respect kat Mak sebab umur Mak dah 81 tahun tapi masih berpuasa penuh. Masa me borak-borak tu me berdua je dengan Mak dalam bilik. Banyak pesanannya tu. Antaranya, kumpul duit nanti pegi Mekah. Me cakap memang me, Tam (panggilan suami) dan Dania dah daftar dah dengan Tabung Haji. Sempat juga Mak tanya mana Dania. Masa Dania masuk bilik tu Mak bagi duit raya. Me cakap kenapa Mak bagi duit raya? Mak simpan je la. Mak jawab sebab nak bagi sedekah atas nama ayah. Ayah mertua me memang dah lama meninggal. Me memang tak kenal pun. 

Me pun ada juga puji anak Mak yang baik. Bagi me biar seorang ibu tu tahu anak dia seorang yang baik. Moga hati ibu tu bahagia. Me takde la cakap kat hubby me. Kang kembang la pulak. Hehe. Ada satu pesanan Mak yang me rasa mustahil juga me nak penuhi tapi biar me je lah yang tahu.  

Masa pergi menziarahi rumah Mak kat kg. Now, Mak tinggal dengan kakak ipar me. Masa me berborak dengan sepupu hubby. Dia kata baru-baru ni ayah (adik Mak) ada peluk2 dengan Toksu (panggilan Mak) sambil menangis kata siapa akan 'pergi' dulu? Me pun kata lah ehhhh macam lain macam je. Ye lah benda pelik kan. Sebabnya kat kg tu ada 2 orang meninggal serentak pada Hari Raya Pertama. Mula2 anak dia meninggal. Anak dia menjaga bapanya yang sakit. Bila pergi Hospital anak dia meninggal dan dibawa balik untuk solat jenazah dan urusan pengkebumian. Kemudian ayah dia pulak sakit dan dibawa ke hospital. Tengah sibuk menguruskan jenazah si anak, dapat info dari hospital ayahnya pulak meninggal. Bayangkan tak ramai la yang ada kat kg tu sebab Hari Raya Pertama kan. Peristiwa ini yang menyebabkan Mak dan adiknya menangis. Mak macam sensitif dengan kematian 2 orang kg kat situ. Mungkin Mak merasakan Mak pun nak pergi juga. Arwah Mama dan arwah papa pun sensitif sangat sebelum 'pergi'. 

Pada 21 Ogos 2013, ada macam2 benda yang pelik berlaku apabila difikirkan semula. Kakak ipar me mengejutkan Mak untuk bersarapan pagi. Kejut kejut badan dah sejuk. Memang Mak 2-3 hari sebelum tu demam dan tak sihat. Selalu memang ada anak saudara me tidur sekali kat bilik tu tapi masa hari kejadian dia pulak tidur bilik lain. Subuh masa kakak ipar nak solat Subuh pun selalunya pintu bilik mak terbuka tapi masa Subuh tu pintu tertutup. Kakak ipar masa tu tak rasa apa. Tak bukak pulak pintu bilik Mak tu. nak check Mak. Semuanya dah tersurat kan. Mak pun ditakdirkan meninggal dalam tidur. Takde sesiapa pun masa tu. 

Al Fatihah untuk arwah Robiah. Moga Mak dapat berjumpa dengan Ayah di alam sana. Alhamdulilah Mak, ada solat jenazah kat surau rumah Tam pada malam Mak meninggal. Semua ni rezeki Mak. Harap Mak tenang di sana. Al Fatihah. 



*****me tak menangis pemergian Mak tapi hati me rasa sebak sama seperti semasa arwah Mama  me 'pergi'. Susah nak meluahkan tapi bagi yang pernah menghadapinya mungkin faham. 

Monday, August 19

Satu hari di hari raya...

Me and family bertolak balik Ipoh pada pagi Syawal. Me ada update me pergi solat kat Masjid Putra then terus beraya kat rumah PM sebelum ni. Dalam kol 2pm bertolak la balik Ipoh. Tiba Ipoh dalam jam 9 malam. Jalan ada tempat jam sebab ada beberapa accident. Lepas tu jalan smooth la. Smooth pun kol 9 malam baru tiba Ipoh yer. Terus la check in hotel Syuen. Kebanyakkan Hotel kat Ipoh ni memang fully booked masa raya ni yer. 


Ni le keadaan Hotel Syuen yang bertaraf 4 bintang. 4 bintang pun tapi harganya tak la sampai harga 4 bintang di hotel KL yer...


Pagi esoknya breakfast di hotel ajer. Dania je kena bayar since package ni breakfast for 2 ajer. 


Bilik air hotel ni yang ada bath tub. 


Ni ler biliknya. Me ambik gambar masa nak check out jadinya abaikan bilik yang semak ini :-) Cosy sangat....


Lepas check out terus le kami semua nak pergi beraya....

Lepas ni me update rumah2 yang me pergi :-)

Tuesday, August 13

Bertuahnya dapat beraya bersama Wardina dan keluarga :-)

credit Electrolux Home Appliances Malaysia  facebook page

Alhamdulilah me dapat beraya bersama Wardina dan keluarganya di rumah baru mereka. Me ada masuk contest facebook dari Electrolux. Kena jawab soalan kuiz dan buat slogan kenapa nak pergi rumah Wardina. Slogan dipilih oleh Wardina sendiri. Paling best sebab menang berjemaah dengan Mira. Mira menang week 3 dan me menang week 4. 

Ni kira sesi 'pot luck' jadi me takde idea lagi nak bawak apa nanti :-)