Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Monday, October 31

Kelas keenam memanah

Gambar ni masa kelas keberapa tak ingat tapi bukan kelas keenam  

Dania bergambar bersama tenaga pengajar Thamim Archery. Pengasas Thamim Archery belah kanan yang berbaju hitam. Namanya Aswat Ath Thayyar. Tenaga pengajar belah kiri tu namanya Ahmad. 

Coach Ahmad kata (setakat kelas yang keenam ni) ketepatan (accuracy) Dania dah ada. Maknanya Dania dah ada peningkatan la. Dania dah makin fokus. Moga nanti fokus juga dalam pelajaran ye..... Insya allah. 

Dania dengan kawan tengah praktis memanah. Coach Ahmad suruh target bulatan kuning dalam jarak dekat. Walaupun jarak dekat, nak masuk bulatan kuning tu pun bukannya senang. Arrow Dania pun kadang2 tersasar juga. 


Seperti biasa ummi dan ayah Dania akan mengelilingi Tasik Cyberjaya. Gambar bunga teratai yang tengah berkembang ni ummi ambik la gambarnya. 


Memang cantik permandangan kat Tasik Cyberjaya ni. 


Sunday, October 30

Bengkel berinformasi : Bengkel Aqil Baligh

Dania ada join aktiviti Bengkel ni kebetulan ada sorang kawan saya share kat whatsapp. Tengok je banner dengan isi kandungan bengkel yang menarik, saya terus daftarkan nama Dania. Fees pun RM10 seorang. Dengar cerita Bengkel kali ni dapat menarik 70 orang peserta.  Perempuan ajer tau....

Info dari sini

Lepas settle breakfast kat Cyberjaya. Kami terus ke sini. Kemain jauh lak breakfastnya. Dania orang pertama yang daftar. Saya bekalkan air mineral yang beli kat Masjid Al Hasanah ni. Dania terlupa nak bawa botol air la pulak . 


Setengah jam sebelum habis program, saya dah tiba kat Masjid. Ada presentation group pula. Sayangnya group Dania dah siap present. 


Ni gambar group Dania ni. Saya pun tak kenal mereka sebab semua mereka yang join ni dari sekolah lain. Ada yang datang dari Bandar Tun Hussein Onn lah Shah Alam lah dan kawasan sekitar Bangi. Ada 2 group yang diwakili para ibu. Ibu digalakkan join sekali dengan anak. Dalam file Dania tu banyak info2 berguna yang dibekalkan. 


Kakak yang tengah bercakap tu fasilitator group Dania. 


Senyum semua. Terjadi photographer secara tak sengaja.  'photographer' ni siap kata freestyle....freestyle.....ewahhh....


Bengkel gini banyak memberi ilmu tentang info aqil baligh, bagaimana nak menjaga pergaulan lelaki dan perempuan, bab mandi wajib dan lain-lain lagi. Bila tiba time 'itu' harapnya Dania lebih bersedia. 

Terima kasih kepada Adun Bangi, Biro Wanita Masjid Al Hasanah dan Nisa' Serdang sebab berjaya menganjurkan bengkel Aqil Baligh ini. 

Monday, October 24

Merentas desa SKBJ 2016 : Memori indah untuk dikenang

Sekolah Dania ada buat merentas desa pada 22 Oktober 2016. Seperti tahun2 sebelumnya....merentas desa ni hanya untuk murid terpilih ajer bukan untuk semua orang. Tahun ni semua murid diwajibkan. Sebelum apa apa bermula kita ambik la dulu gambar anak kita. Hehe....Keempat mereka sekelas dengan Dania ni. 


Ni Cikgu Ziana ni. Beliau pernah mengajar subjek Bahasa Inggeris Tahun 5. Memang cikgu ni Dania suka sangat sangat sangat sebab Bahasa Inggeris merupakan subjek kegemaran Dania. 


Ni Cikgu Amizura. Beliau pun ajar subjek Bahasa Inggeris Tahun 6 dan automatik Dania suka cikgu Amizura. 


Pagi-pagi ni ummi ikut jugak la senamrobik. Ala ikut yang simple ajer. Lagu Bollywood, lagu cina, lagu melayu pun ada. Fuhhh peluh juga saya. Sesambil tu saya sempat le jalan-jalan ambik gambar. Suami berborak dengan best friend. 


Ala comel comel si cilik pra sekolah ni...


Terjumpa pula dengan Dania Irdyna. Ayah Irdyna ni memang berkawan baik dengan hubby saya. Ayah Irdyna dan suami saya kerja tempat yang sama. Bidang yang sama jugak. Irdyna malu ngan aunty Ezna...hehe. Hubby saya tengah berborak dengan ayah Irdyna lah.  


Dania sibuk ber warm up ikut rentak senamrobik. Saya suruh Dania panaskan badan. 



Cikgu Saiful ni ronda dengan motor dia...


Saya standby dulu cari port nak ambik gambar. Ni murid perempuan Tahun 6 ni. Macam-macam gaya. Saya bagitau kat GPK Puan Norzila. Saya cam tak confident Dania nak lari ni. Beliau kata ko jangan. tengok2 dia kat finishing line . Saya siap pesan kat Dania kalau penat jalan je ye. Mak mak risau le. Dania baris ketiga ke keempat masa ni. 


Okay2 dah dilepaskan....guru besar Puan Jamilah yang picit hon tu. 


Cikgu Amizura ajak saya berlari. Saya lari kejap terus suruh Cikgu teruskan larian. Saya dapat masuk area perumahan Golf Resort Bukit Jalil. Kalau sesaje mana boleh masuk sini ni. Rumah besar2 dalam ni. Saya tunggu kat check point yang terakhir. Hubby pulak call masa ni sebab kami sebenarnya nak pergi service center. Saya cakap ngan hubby sebelum ni nak tunggu Dania lepas je terus la nak pegi breakfast dan seterusnya ke service center kereta. 

Tak lama kemudian...nampak budak berkasut pink. eh eh  terjerit saya hah....anak saya. Saya dah nak balik dah sebenarnya tapi bila nampak anak saya ok tunggu dulu. Nasib baik saya tak balik lagi. 


Dania go Dania go.....


To my surprise, Dania dapat claim medal silver which saya pun tak sangka sebab Dania bukan seorang yang aktif sukan but.....Dania masuk juga lontar peluru mewakili rumah kuning? pelik tapi benar....Hubby pun macam eh boleh ke?. Lontar peluru Dania tak dapat pun medal. Itu la sebab saya masukkan Dania kat kelas memanah. Sekurang-kurangnya ada juga sukan yang Dania main selain sukan memanah tu memang sukan sunnah. Apa yang saya nampak semangat Dania tu tinggi. Eventhough mungkin agak mustahil la masuk sukan melontar peluru tu tapi Dania nak juga join. 

Citer pasal merentas desa....saya tanya Dania macamana boleh ala ala memecut di saat akhir tu?. Dania kata masa kat tengah2 tu Dania antara top 10 lah. Ada je orang yang memecut kemudian Dania potong kemudian kawan dia memotong balik. Dania terus potong kawan dia tu sampai hilang dari pandangan. Dania siap cakap kat kawan baik dia kata nak pergi dulu. Alehai sopannya....Dania rasa bersemangat bila tengok ada kawan2 dia yang memecut. Dania pecut masa tengah2 sehingga akhir. Saya ikut la kat check point akhir tu sampai Dania daftar nama kat meja Miss Hong untuk murid Tahun 6. 


Jadi saya cakap dengan Dania maknanya Dania boleh. Jangan takut bila orang kata eh boleh ke?. Kita kena yakin pada diri kita. Biar la apa orang lain nak cakap. Boleh la saya gunakan point ni nanti kalau ada subjek apa2 yang Dania rasa kurang yakin masa Sekolah Menengah nanti. Nak mendidik anak ni kadangkala kena bagi contoh2 yang terdekat. 

From now on you will be traveling the road between who you think you are and who you can be. The key is to allow yourself to make the journey.  - Princess Diaries


Saturday, October 22

Berkumpul bersama keluarga besar membahagiakan

Pada 8 Oktober baru ni kami ada gathering adik beradik kat Dapur Mokde yang terletak berdekatan dengan airport lama Subang. Boleh waze ajer Dapur Mokde. Ni pertama kali ke sini ni. Elza atau saya panggil Eja yang pilih Dapur Mokde ni. Eja yang nak belanja. Masa ni ulam-ulam baru tiba. Saya cakap kat anak-anak saudara bagus ni makan ulam-ulam ni nanti kulit cantik, pandai....koooo Sofiah, Adlina, Musyafee, Zharif dan Zharfan start meratah ulam-ulaman.  errr ke sebab lapar?. Dania tak herannyer sebab Dania ada sayur-sayuran yang dia suka macam brokoli, carrot, kobis, bunga kobis. 

Selfie Selfie kome....



Kamera hubby pulak ni....senyum senyum...


Kali ni dah start penuh meja dah. Ada udang goreng, patin buah masak lemak tempoyak, udang goreng, ulam-ulaman, tempoyak, ikan pekasam, sambal sarawak, kailan ikan masin, kerabu mangga yang terlajak pedas....perghhh pedas dan the legend ikan kelah. Nak tau kenapa ikan kelah tu legend? Haa tunggu tengok harga nanti. Tak campur air lagi. Macam2 air ikut selera budak2, mak budak serta bapak budak. Air kosong juga turut disediakan. Budak2 je 7 orang. 


Bila dah makan ramai2 ni bertambah-tambah nasi. Ada lak si kenit yang makan dah kenyang main-main nasi pulak 


Ada 2 gambar berbeza budak2 ni haa. Suruh tengok kamera phone tapi ada yang tak tengok pun. Susah le nak kawal. Mana-mana tengoknya tu...



Ni haaa ikan kelah legend ni harga asal RM250 tapi owner kedai bagi discount jadi harganya RM220. Harga semua tak tahu berapa sebab bila tanya adik, dia tak bagitahu. Anyway....terima kasih Eja sebab belanja kami semua ye. M*** bagi bonus banyak la ni....

Next time biar Abang Tam belanja pulak....


Is not about food tapi bila dah kumpul ramai-ramai. Banyak la cerita nak diceritakan. Ingat....Dapur Mokde tau....famous dengan ikan patin masak tempoyak. tak tahu tempat? Waze kan ajer....

****gambar agak blur sebab menggunakan kamera telefon. 

Friday, October 21

Meraikan artis veteran di rumah Pak Engku

Pada 31 Ogos masa cuti Hari Merdeka teet teet bunyi whatsapp kat handphone. Oh rupanya Pak Engku nak meraikan artis veteran Rohana Jalil yang nak menunaikan haji. Wahhh baiknya hati Pak Engku nak meraikan kawan. Whatsapp tiba jam 11.37 pagi, majlisnya jam 3.00 petang. Nasib baik takde plan hari tu. 

Rohana Jalil ni masa saya datang tu, saya duduk sebelah beliau je tapi antara cam dengan tak cam sebab beliau dah pakai hijab. Pak Engku juga turut meraikan Datin2 dan Datin Seri yang tiga lagi sempena nak menunaikan haji. 

Saya ambik la gambar ramai-ramai. Rohana Jalil kata saya photographer. Agaknya ingat photographer majalah mana agaknya.... Rohana Jalil kiri sekali dalam gambar di bawah. 



Mas Omar pun ada. Tengah yang pakai cermin mata berbaju melayu putih. 


Ibu Raja Azura pun ada. Kanan yang pakai baju warna perang. Wahhhh peramah sangat sangat sangatnya....boleh imagine tak peramah macamana? 



Berdiri belah kanan berjubah biru tu Imam Masjid Negeri Shah Alam. Beliau la yang membacakan doa. 


Lepas selesai doa selamat semua dan pukul gambar sana sini tibalah masa untuk menjamu selera. Konsep gerai selalu menjadi pilihan Pak Engku. 

Dania ni dengan Atuk Mas Omar. Eh Eh sama tinggi lah anak ummi dengan atuk Mas Omar. 


Terima kasih Pak Engku kerana sudi menjemput kami sekeluarga buat kali ke.....dah lost count sebab banyak kali. Alhamdulilah.....

Thursday, October 20

Artis program realiti ???


Pegi ke mall ni pun lepas hantar Dania ke sekolah agama. Faktor dekat memainkan peranan jugak. Kalau jauh2 saya tak suka nak singgah sebab takut balik ni jam tengah jalan udah sampai lambat kat Sekolah Rendah Agama. Tau2 je la petang kan. 

Mall ni sangat jarang saya pergi unless nak buat pembayaran bil telefon. Maxis, Celcom dan Digi ada kat mall ni jadi senang la kan. Kalau selalu malas juga nak singgah sini sebab ramai orang Nigeria (IOI Mall Puchong). Tengah jalan2 saya jalan berhadapan dengan artis yang sorang ini dengan ehem. Saya ingatkan awek dia. 

Tup tup jumpa lagi masa saya tengah minum kat kedai ni. Akhirnya saya memberanikan diri nak ajak selfie. Syawal memperkenalkan 'ni wife saya'. Ok la selfie la bertiga. Bagi yang tak kenal....Syawal ni artis kelahiran program realiti TV "pasti berjaya di Akademi Fantasia...."haa gitulah lagunya lepas buat konsert. Selalunya kalau dengan artis saya akan minta Dania yang ambil gambar dengan artis tu (kesian Dania selalu jadi mangsa tapi ummi dia dah train dari kecik jadi dia dah biasa ) tak pun kalau ada suami saya sure suami yang kena ambik gambar sekali. Tak syok la ambik gambar berdua jadi saya cakap minta isteri Syawal pun masuk sekali. Isteri Syawal tengah pregnant. Tak tanya pulak la berapa bulan. Lepas tu saya cakap terima kasih. 

Kalau you alls berani approach tak?. 

Demam PSRA 2016

Sekitar Peperiksaan PSRA kat Sekolah Menengah Agama. 3 sekawan ni kawan baik di Sekolah Rendah Agama dan Sekolah Kebangsaan. Peperiksaan ni dijalankan pada 26 - 30 September 2016. Ummi Dania turun dalam jam 1 lebih petang. Dania dan kawan-kawan berkampung kat Sekolah Rendah Agama dari pagi. Ada sesi spot soalan yang akan masuk dan beberapa slot lain seperti solat hajat dan lain-lain lagi. Setiap pelajar juga dibekalkan dengan kurma dan air yasin. PIBG yang taja buah kurma tu. 

Dari kiri : Amylia, Dania dan Nadia. 


Setiap pelajar pula kena duduk ikut kelas masing-masing. Dania dan Nashrah ni kelas Taubat. Nashrah ni memang top student ni baik kat Sekolah Kebangsaan mahupun kat Sekolah Rendah Agama. Cita-cita nak masuk Sekolah Agama Menengah Bestari kat USJ. Memang sekolah tu antara sekolah top kat Selangor ni. Moga impian Nashrah ditunaikan oleh Allah ya...ambik aura sikit Dania yer....


Masa ni dah bising bising kat kantin ni. Pelajar juga disediakan minum pagi dan makan tengahari sepanjang kena berkampung kat Sekolah Rendah Agama dari pagi. Makanan saya dah tak perlu risau nak buat bekal ke apa...


Pengawas yang kat tengah tu namanya Nazheef. Sekolah Kebangsaan sama ngan Dania. Kat sini Sekolah Kebangsaan dari banyak Sekolah. 


Ok...ok....dah beratur dah....ada yang segan nak tengok kamera gedabak achik ni. 


Sebelum menuju ke dewan salam dulu pohon restu kat ustazah kelas Dania ni. Ustazah Norhayati namanya. Dalam kelas Dania baik dengan Elisya yang beratur belakang Dania. 


Ibu bapa lain berdiri takat kantin je. Ummi Dania ha terus kat luar dewan.  Siapa dapat meja dalam dewan syok la ada aircond. Dania kata siap tidur lagi lepas habis jawab kertas dan semak kertas. Haaa??? sebab Dania kata pengawas kata kalau dah habis semak boleh tidur.  yang ni ummi rasa macam nak tergelak pecah perut


Anak ummi pun dah faham tengok umminya ni haa....


Moga Dania dapat keputusan yang cemerlang ya.....in the mean time tenang2 la ummi sebelum dapat keputusan peperiksaan...