Hello eznakhalili.com readers!!

Tuesday, September 28

PICK Remaja Selangor di PPV | Pengalaman di PPV Bangi Avenue Convention Center

Hari ni, awal pagi lagi hubby dah keluar beli breakfast dan rutinnya setiap pagi Isnin mesti nak mencari suratkhabar Berita Harian sebab setiap Isnin BH ni ada sisipan Pendidikan soalan SPM. Tanya hubby ada ke keluar berita Dania tulis?. Boleh hubby kata tak ada. Sekali bila balik, Dania bukak paper kata adalah gambar Dania. Boleh hubby tak perasan ada nama dia situ haaa....ok Dania tulis pasal Perkhemahan Online Pandu Puteri Korea tu haa....

Keluar pulak berita yang Dania tulis hari yang Dania dijadualkan untuk vaksin. Ada tanggungjawab besar Dania nak buat hari ni. πŸ’œπŸ’œπŸ’œ.

Nota : Nak baca berita dengan jelas, click keratan akhbar yang Dania scan ni. 

 
Ok...ayah Dania dah sound dah suruh makan cepat-cepat sikit sebab kalau boleh nak pergi PPV secepat mungkin sebabnya hari ahad kami dah survey PPV Bangi Avenue Convention Center tu haa....aiyoooo jam dengan orang parking kiri kanan kat bahu jalan dan line beratur fuhhh sampai keluar. Sekolah Dania dah deal dengan Pejabat Pendidikan Daerah Hulu Langat dan Pejabat Kesihatan Daerah Hulu Langat untuk pukalkan sekolah Dania pada 27 September 2021. Dania kan sekolah harian jadi kena ikut jadual yang ditetapkan sekolah. Tapinya bagi saya la kan kata je walk in untuk remaja tapinya 'walk in' ni walk in bersyarat. Tak boleh walk in saje-saje macam tu. Ok tak mahu komen lebih2. Ada la sebab tu kan....maybe tak nak bersesak-sesak kat PPV ni. Kang kluster lain pulak kan...

Ikutkan saya prefer PPV kat MMU Cyberjaya lagi sebab jalan sana luas. Kalau jalan dalam ke PPV Bangi Avenue ni kecik sikit dan sesak. Satu lane je. Memang pun masa kami survey hari ahad tu sesak.....adehhhh ahad pun sesak.....isnin nanti camne?

Tarikh Mysejahtera Dania dapat notification kat phone ummi dulu pada 26 September 2021 then baru ummi suruh Dania check kat MySejahtera dia. Better untuk anak2 17 tahun ni ada akaun MySejahtera mereka sendiri dan tidak diletakkan di bawah dependent kita. Siap2 accept temujanji. Kang terlepas pulak. Even cikgu dah kata kalau tak dapat kat MySejahtera pun boleh je terus ke PPV sebab nama dah ada. 


Bergambar dulu sebelum Dania ke PPV sebab ummi tak ikut. Tak fit....ayah dia je la yang handle. Haha. Peluk Dania dulu sebelum dia pergi. 


Saya dah siap sediakan requirement video dan photo yang saya nak kat hubby. Haha....sekejap-sekejap video atau photo masuk whatsapp. Hubby yang hantar. Requirement saya tu siap-siap kategorikan  keadaan kat sana, masa cucuk dan selepas cucuk then ada 1...2...3....haha. Video ke photo apa ke saya nak. Haha. Dah sound Dania jugak senyum sikit ye...Ummi nak buat reels. Kenangan sangat ni. 

Ok ni diantara gambar terawal masa beratur. Alhamdulilah dalam bangunan. Topi pun dah siap sedia kalau kena beratur tengah panas. Tiba PPV ni dalam 9 pagi macam tu. Tak sia-sia datang awal sebab idak la ramai sangat orang masa ni. Temujanji Dania jam 11.30 pagi. Ayah dia kerja pagi ni tu yang awal sikit. Bukan sengaja pun....Dania sebenarnya look forward untuk vaksinasi ni. Dia lagi berani pada ummi. 


Keadaan sekeliling semasa Dania beratur....


Sebelum dewan ni ada penerangan dari Dr. juga untuk ibu bapa dan tentang vaksin yang anak2 akan terima. Bebudak bawah 18 tahun ni vaksin Pfizer yang akan diberikan. Dania pun sebenarnya tak masuk 17 tahun lagi. Dia baru 16 tahun 10 bulan. 

Ni hubby yang ambik gambar tapi bila tanya mana Dania? Dia kata ada la kat belakang-belakang tu. Saya zoom satu-satu nampak dah. Ada Dania lambai dalam gambar ni tapi blur la sikit. Mak mak ni walau gambar blur pun boleh cam anak dia....πŸ˜‚


Makin dekat dah ni. Suspense....since ayah (semua ibubapa pun tak dibenarkan berada di sini) tidak dibenarkan berada dalam dewan vaksinasi, ummi siap call Dania suruh ambik gambar dengan orang vaksin Dania ye?. 


Mendengar kata nampaknya. Haha...suruh dia selfie banyak2...


One step closer....


Kita letak gambar ni banyak2. Dania kata dia kata boleh tak selfie?. Kakak ni kata awak ni Tik Tok Famous ke?. Haha.....Dania kata tak. Lepas tu offer awak nak ambik gambar masa cucuk tak?. Dania kata saya takut. Lepas ajer cucuk....kakak vaksin ni tolong wefie kan. Baik.....Dania kata kakak vaksin ni. Tq ye.....aunty nak ucapkan terima kasih. Ok...9.47 pagi...Dania selamat divaksinasi....




Ok ni requirement bergambar seorang kat luar kat placard. 


Bergambar dengan ayah pulak....


Belakang ni air pancut. Suka betul saya dengan pokok willow ni. Nampak magikal. Dania digalakkan pakai baju T Shirt sukan sekolah tapi hujung T Shirt Dania tu ada grip jadi bila nak tarik atas tu susah sikit la kan. Jadi....inilah pilihan pakaian yang sesuai. Dalam tu T shirt lengan pendek dipadankan dengan shirt lengan panjang kain corduroy besar. Jadi cuma turunkan sikit shirt luar tu. Handbag tu diisi purse (IC jangan lupa ya), handphone ada data, pen, resit PIBG, surat tawaran sekolah, borang persetujuan vaksin yang siap print 2 helai dari rumah dan topi kot kena beratur kat luar. Saya dapat tahu ada sekolah kawan saya kena beratur panjang kat luar masa cuaca panas. Tu yang siap2 suruh Dania bawak topi. Oh ya botol air pun Dania bawak. 


Cantiknya hiasan atas tu. Memang kat PPV ni banyak nau port instagrammable. Lokasi ini juga diadakan perkahwinan di dalam taman. Wahhhhh......


Pfizer Dania dari negara Jerman. 


Kad vaksinasi Dania....saya suruh siap-siap simpan dalam purse. Dah ada dah tarikh untuk Dos kedua. 


Kita ikhtiar kan?. Lagi pun tak vaksin, macamana nak masuk sekolah?. Nak sambung ke Universiti?..nak study luar negara?....nak ikut ummi dan ayah berjalan jauh dan dekat?. Dah tentu ini salah satu requirement kalau nak travel ke luar.....nak buat haji pun nak kena vaksinasi. Fikir....fikirkanlah....tapi sebelum nak vaksinasi tu kena prepare juga beri anak vitamin c ke apa2 supplement ke supaya badan mereka bertambah kuat. Dania ikut sekali ummi dan ayah makan supplement sebulan sebelum ummi dan ayah vaksinasi. Maknanya dalam bulan Jun tahun ni dah start. 

Kol 12.30 saya terima whatsapp dari kawan ajak jumpa kat PPV BACC. Beliau baru selesai vaksinasi anaknya baya Dania jam 12.30 tengahari tapi saya kata saya tak sihat jadi ayah Dania yang handle. Jam 9.47 pagi dah settle. Terkejut la dia sebab kata cepatnya....πŸ˜„.

Masa Dania balik, saya sediakan Milo dan Dania cicah 2 keping roti butterscotch tu dan tidur....bagi rehat yang cukup. Bangun je Dania kata ada kelas tuition la ummi. Hmmm....kalau ummi mau 'Pon' dah tu. Dania bersemangat jadi ummi ok je lah. 

So far, Dania kata sakit kat lengan. Tempat kena cucuk tu je rasa sengal. Selain daripada tu she's ok. Alhamdulilah.

Boleh pulak terjumpa gambar Dania masa ummi tengah google beberapa hari sebelum tarikh Dania vaksinasi Tingkatan 5. Eh how lah ummi tak tahu kewujudan gambar Dania dalam blog ni?. Bayangkan berapa tahun dah gambar Dania ni?. Ada cikgu dia masa sekolah rendah post kat blog gambar Dania masa vaksinasi Darjah 1. Tengok ada persamaan style tak dengan Tingkatan 5?. πŸ˜€. Anak ummi dah besar. πŸ’—πŸ’—πŸ’—

Tak takut ke anak nak ambik jab Pfizer ni?. Takut.....siapa kata saya tak takut? Tapi tu lah....pagi tu seperti sebelum saya dan hubby ke PPV, sedekah la dulu. Sedekah ni luas....apa2 pun boleh.....macam ni juga sebelum Dania ke PPV. Insya allah dilindungi apa2 yang mudarat untuk hari tersebut. Semua kita dah buat......lain2 kita serah kepadaNYA. 

Gambar 7 tahun credit blog Asherin. 

Moga semuanya dipermudahkan.....si kecik baju biru ni ada impian dia sendiri.....




XOXO,
Ezna

Saturday, September 25

Nasi lemak kekal misteri

Alkisahnya pada pagi Sabtu, masa hubby nak pergi beli breakfast....ada plastik yang berisi 3 bungkus nasi lemak yang disangkut kat pagar. Siap saya bukak plastik tu nak bau nasi lemak tu. Ya allah wangi ya amat. Perut berkeroncong pulak minta diisi tapi hubby tetap pergi beli juga breakfast. 

Kalau ikutkan memang kawasan saya ni rajin orang sangkut-sangkut kat pagar ni. Ada yang dia bagitahu sendiri dia bagi atau kita dapat tahu dari jiran yang lain. Kali ni kan senyap....sepi....pernah juga sebelum ni ada orang sangkut rumpai laut atau kerabu sarang (kerabu sare ore kelate panggil). Pun senyap tapi ada jiran lain bagitahu pemberi jadi saya berterima kasih la kepadanya. Barulah saya makan kerabu sarang tu dengan nasi. Ok sedap kat tekak saya. Suami saya tak berkenan. Dania apatah lagi. Benda pelik jangan la nak bagi dia rasa. 


Ok....saya ada letak la kat IG pasal kerabu sarang yang disangkut kat pagar saya tu. Sebenarnya saya pun tak tahu apa benda tu....hubby saya pun sama....siap cakap ada bau la (Ye sebab rumpai laut ni jadi ada bau hanyir la macam ala ala kerang kerangan tu) Nasib baik la ramai yang komen kat IG saya tu resipi, cara makan dan nama makanan tu. Idak....saya tak pernah tengok dan tak pernah makan. πŸ˜„ Ada seorang kawan saya kat IG, bagitahu saya kalau tak tahu siapa yang beri jangan makan. Kena berhati-hati. Terasa macam ada yang sayang pulak kan?...ok nak tahu apa jadi?. Ni kisahnya di bawah...(Kes 1)

Kes 1 : Dulu bila beliau baru lepas melahirkan anak baya Dania, masa tu dalam pantang dan ada orang bagi makan...dia makan dan akhirnya 6 bulan tak boleh nak bangun. Kena penyakit misteri. Sepanjang tu suami yang menjaganya...masak, suap makan....kesian sangat. Akhirnya bila berubat beliau sembuh. Memang masa berubat tu kata ada orang tak puas hati letak benda tak elok dalam makanan. 

Kes 2 : Pelajar pandai dalam sekolah, ada kawan iri hati kemudian meletakkan sesuatu dalam makanan. Sakit la anak saudara kawan saya ni. Nak dijadikan cerita anak saudara kawan saya ni lulus cemerlang PT3 dan pernah ditawarkan Kolej Permata Pintar. 

Kes   : Masa kecik2 suami beliau pernah diberikan makanan oleh jiran dan bila suami beliau makan, suami beliau yang masa tu masih kecil tiba-tiba pandai cakap bahasa Thailand dan katanya tak boleh nak kawal jasadnya. Jirannya ada perasaan dengki kat keluarga suami beliau....

Disebabkan kes-kes yang pernah diceritakan oleh mereka yang terdekat membuatkan saya lebih berhati-hati. Nak berprasangka baik pun tak boleh dah ni. Kata orang husnuzon. Dah kenapa tak bagitahu?. Kalau derma surau ke, anak yatim ke nak rahsiakan pun takpe lah. Ni nak bagi orang makan kot. Tak tergamak saya nak makan. Maaf cakap saya ada pendirian sendiri. Kalau tak tahu siapa yang bagi....saya tak akan makan. Paling misteri....dah kenapa tak bagitahu ada letak kat pagar?. Kenapa nak berahsia?. Kat plastik tu cantik ada tulis....'Enjoy your meal' ishhh tak enjoy dah aihhh kalau tak tahu siapa yang bagi. Elok pulak 3 bungkus seakan tahu kami ni 3 beranak kat rumah. 

Saya letak kat group adik-beradik....ternyata mereka pun tak akan makan. Kalau saya pun bagi kat orang ke adik-beradik ke nak surprise pun saya akan bagitahu la saya yang bagi. Ye lah kena proper la kan....nak masuk rumah orang pun kena ketuk.

Sampai ke malam nasi lemak ini kekal misteri.....dan silalah imagine apa saya buat.....kalau anda?? Makan ke nasi lemak ni?.


XOXO,
Ezna






Wednesday, September 22

Bagaimana untuk menamatkan langganan di Google

Haaa...pernah tak you alls langgan apa-apa aplikasi di google?. Macam saya kan bulan Ogos baru-baru ni sebab nak kena buat video dan nak hantar ke youtube, saya melanggan aplikasi Viva Video (Video Editor and Maker). Ni sebab Dania nak buat video untuk The 18th International Girl Scout e-camp tu. Gigih la saya melanggan Viva Video ni. Eh eh senang juga la aplikasi Viva Video ni. Kononnya nak bagi cantik la takde watermark kat situ. Ok saya langgan tu RM21.99 untuk 1 bulan. Bila dah tak buat video rasa rugi pulak nak teruskan langganan. Dia automatik akan potong dari akaun yang kita daftar tu. Tengok2 dah potong dah untuk bulan September ni. 

Ok...cara-caranya ialah :

1. Pergi ke https://pay.google.com

2. Klik Subscription & Services 

Akan tertera apa yang kita langgan tu. Kalau banyak melanggan tu banyak la list dia. Saya cuma satu ajer. 
 

3.
 Kalau dah tamatkan akan tertera Inactive. Kemudian klik ke manage subscription. 

4.Jika anda tamatkan langganan, pastikan ada perkataan cancel dan tarikh cancel

Jangan risau jika anda rasa nak sambung balik langganan ni sebab ada je butang resubscribe tu. Nak sambung cuma klik la resubscribe. Senang ajer...


Haa senang je kan nak tamatkan langganan ni kan?. Kalau tidak rugi je kalau kita langgan tapi tak guna. Walaupun RM21.99 je pun tapi kalau tak guna baik la tamatkan. 

Ni saya nak share youtube video hasil dari edit kat Viva Video. Ni nak memperkenalkan tempat menarik di Malaysia. Jadi Dania buat Pintasan Saloma atau Saloma Link Bridge. Senang apa yang ada kat dalam phone ummi je la senang. Boleh klik shorturl.at/cepK7 untuk tengok.

Best juga sebenarnya aplikasi Viva Video ni. User friendly sangat. Nak mengendalikannya pun senang. Baru-baru tu agak payah la tapi bila lama2 ok pulak. 

Apa yang anda langgan di google?. Saya ingat macam nak melanggan Canva Pro sebab macam-macam boleh buat nanti. 


Tuesday, September 21

Astrazeneca dos kedua | Pengalaman di PPV UKM dan PPV IDCC, Shah Alam

Pagi lagi dah prepare untuk masak siap-siap untuk lunch dan untuk adik saya yang nak ambik saya kejap lagi. Plan saya pagi ni nak masak kuetiaw goreng. Bahan-bahan dah prepare awal-awal la ye. Kali ni saya dan hubby saya plan nak tiba awal kat PPV masing-masing. Hubby di UKM dan saya di IDCC. 

Ok...hubby nak pergi UKM dah ni....ambik photo jap. 


Ni bila si wife suruh ambik gambar tapi frame vaksin dah takde. Belasah je hubby ambik kat sini dengan kerusi pun tunggang langgang kat belakang....pun boleh. πŸ˜„. Patut jam 11.30 vaksin tapi sebab pergi awal...11.30 dah siap dah vaksin dan hubby kata sangat pantas dan orang pun tak ramai macam first dose dulu. 


Hubby tiba rumah, saya pulak dah pergi. 

Ni bila adik cakap jam ETA 11.40, kakak dah siap tunggu kat luar dengan beg bagai ni haa...tapau siap-siap lunch adik. Sesambil dia tunggu boleh lunch dulu. Ada juga 2 bekas untuk anak-anak saudara saya juga. Guess what? Saya tak lalu nak makan kuetiaw pun cuma saya makan roti ajer dengan milo. Suspens punya pasal.


Selfie dulu. Masa ni adik dah tiba pun....


Saya pakai ni ke PPV IDCC. Baju putih dalam tu lengan pendek dipadankan dengan kemeja lengan panjang hitam. Idak nak pakai tudung warna hitam tapi fikir balik dah banyak nau hitam yang saya pakai....jadi...tu yang tudung kelabu pulak...


Bergambar la kakak dan adik. 


Jeng jeng jeng...makin dekat dah ni. Adik guna suara 'meow' untuk waze. 


Sebelum tiba ni kat bawah ada staff suruh saya ditemani sebab nampak saya ni risau. Haha. Biasa la tu asal nak cucuk je panik. Memikirkan adik nak lunch tu tak payah la teman ni kan. Saya pun ok je naik sendiri. 


Siap face mask 2 lapis dan luar tu face shield. 


Kali ni dah ada lapik keras ni. Dos 1 dulu pandai-pandai la jadikan beg kita tu lapik nak tulis details. 


Kena jumpa adik ni dulu. Kalau ok, kita proceed station seterusnya. Kalau tak ok masa Dos 1...ada alahan, kita kena jumpa Dr dulu.


Station berikutnya....Station 4. Just before kena vaksin. Masa Dos 1 banyak betul station. Kali ni tak banyak dan apa yang saya perhatikan...sukarelawan pun tak ramai. 


Tak sempat nak duduk lama pun kat sini dah kena beratur sebelum ke bilik vaksinasi. 


Berdebar tunggu sini.....


Jumpa Amira ni ajak wefie....nak hilangkan darah gemuruh ni....alehaiii....


Botol ditunjukkan kepada saya dan disebutkan nama vaksin. Hmmm....sayup2 je dengar sebab kita seram kan....πŸ˜‚. Siap tanya vaksin hari ni dari Sweden ke?. Haha...Yayyyy dari Sweden. Kalau nak tahu kan....Astrazeneca di Malaysia ni datangnya dari pelbagai negara. Dos 1 saya dapat dari Thailand. Dos 2 dari Sweden. Nak tahu dari negara mana....kenalpasti kod di hadapan vaksin kita tu. 

CTMAV - Korea
D - Jepun
PV / ABX - Sweden
A - Thailand


Kali ni berani dalam takut saya ambik video kena vaksin. Masa Dos 1 sipi je saya fokus kat jarum tu. Tepat 1.10 petang, saya dah selesai Dos 2. Alhamdulilah. Proses ni cepat je. 


Nak tunggu nama kena panggil sebab nak ambik kad sementara staff key in status vaksinasi kita dalam sistem. 


5329 ni bila nak naik nombor ni?. 


Sneakers yang selesa menemani saya hari ini. 


Sementara menunggu, saya buat senaman ringan untuk tangan. Sangat membantu ok sebab selepas tu takde rasa lenguh-lenguh kat tangan. Orang tengok2 pun takpe la buat tak tau je la...


Lepas dapat kad tu boleh terus balik. Tak payah lagi tunggu kat pemerhatian macam Dos 1 dulu. Sebelum turun eskalator, placard ni menunggu untuk kita pose kat sini. Ada kakak seorang tu buat macam ni jugak. Maknanya dia tak nak suruh kita ambik gambar la. In return kena ambik gambar kita jugak....

Elok je selesai, ada seorang muda ni suruh ambikkan gambar dia. Dia akan ambikkan gambar saya pulak. 1-2 gambar dah siap!!!. Tiba rumah dalam 2.30 petang. Patut 2.30 petang baru nak vaksin. Boleh je pergi awal tapi dengan syarat tarikh tu kena sama la. 


Sekarang ni dalam proses nak tunggu Partially Vaccinated warna putih...bertukar jadi Fully Vaccinated warna kuning. Haaa bila dah tukar kuning, takde hal la nak masuk Uniqlo tu. 

Baru-baru ni saya dihalang masuk Uniqlo disebabkan tak cukup  2 Dos ya...err memang saya tak tahu. Kalau saya tahu memang tak masuk pun Uniqlo tu. Banyak halangan bila kita hanya ada Dos 1. 

Moga semua baik-baik ajer hubby dan saya....



XOXO,
Ezna


Tuesday, September 14

Seminar Nak Pandai Marketing | Memang berbaloi

Saya berkesempatan untuk join seminar Nak Pandai Marketing pada 11 dan 12 September 2021 baru-baru ni. Sebenarnya saya join seminar ni sebab di 'push' oleh owner produk yang saya jual iaitu Harrogate Sulphur Soap, Puan Tema Omar. Hahaha ramai yang tak tahu saya dropshipper Harrogate Sulphur Soap ni. Ada yang membeli daripada saya tapi saya yang tak tonjolkan diri. Malu menguasai diri. Saya dah start last year sebenarnya. 😊

Ok bila dah kena push, saya pun join yang dapat rakaman. Ada 3 jenis seminar yang kita boleh pilih.

1. Workbook sahaja : RM39
2. Workbook  + Rakaman : RM49
3. Workbook + Rakaman (5 pax) : RM180 

Inilah tajuk2 seminar yang saya join tu. 2 hari 1 malam beb. 

 

Ini pula barisan coach yang akan mengajar masa seminar nanti. Ia terdiri daripada Coach Syahril, Coach Najib, Youmeden, Coach Zul, Coach Shamel dan Sir Dharma. Semuanya mahir dalam lapangan masing-masing. 6 Coach ni ada sijil Master Trainer you alls. Hebat sungguh! Penampilan istimewa Tok Abah iaitu Dato' Mohd Fadzilah Kamsah (DMFK). DMFK bahasakan dirinya Tok Abah. 

Saya akan sharekan nanti sedikit input seminar ini. 

Marketing Road Map - Coach Syahril 

Nak buat business kena ada 'Magic Number'. Berapa yang you nak target untuk business you?. 

Legasi Bisnes - Coach Najib

Kita kena ada cash reserve. Cash reserve tu kena simpan di tempat yang berbeza contohnya :

a. Akaun simpanan (Hanya untuk simpanan sahaja)
b. Akaun belanja habis (Akaun untuk komitmen kita macam bayar kereta, rumah, kad kredit etc)
c. Akaun investment (Simpanan emas, beli saham etc...)

Tik Tok kini bermula - Youmeden

Menurut Youmeden tu kalau # di Tik Tok cukup setakat 5 # sahaja dan tak payah letak # fyp. Itu hanya mitos. Jika content you bagus, pasti Tik Tok akan captured you. 

Kat bawah ni la Youmeden ni. Memang mahir dalam Tik Tok. Chat belah kanan tu saya peserta yang first type I am pro....hehe kira pro la dapat type sebagai peserta yang first sekali.😜. Refer Me to Everyone. 


Magnet marketing  - Dato' Dr Hj Mohd Fadzilah Kamsah aka Tok Abah

Perkongsian DMFK ni memang terkesan di hati dan sangat positif. Fuhhh salinan perkongsian DMFK ni memang banyak yang saya catat. Kata DMFK You are what your friends are. Faham ke maksud tu?. Kalau kawan kita jual minyak wangi...sedikit sebanyak minyak wangi tu akan terpalit kat kita. Ingat...join group2 yang boleh membawa kita kepada kebaikan. Jadi mata lebah : suka kepada benda yang baik, benda yang boleh beri manfaat, benda yang positif. Jangan jadi mata lalat : nampak yang buruk, nampak sampah, tahi, benda yang negatif. Hahaha bab kelakar bila DMFK cerita pasal tahi. Kenapa nak kata hangat2 tahi ayam?. Semua tahi keluar panas. Aku semua tahi pernah pegang sebab beliau pernah ambik course Sains Pertanian. Hehe...tak kelakar tak sah la sebab seminar waktu malam ni takut orang mengantuk. Eh betul juga kan?...kenapa cakap hangat2 tahi ayam je....padehal semua tahi panas. πŸ˜†.

Kat bawah ni gambar besar ni emcee yang manis leting. DMFK gambar kecil belah kanan tu baju hijau. 


Berani Live - Coach Zul

Kenapa kita nak buat live?. Haa ni memang saya pun tak berani buat lagi. Buat mereka yang ada business ini adalah sangat penting ye...live ni orang nak faham pun senang. Prospek boleh terus tengok dan dapat berkomunikasi secara terus dengan kita. 

Haa nampakkan kepentingan buat live ni geng?. 

Kingdom of Google - Coach Shamel

Algoritm Google dan Youtube ni selari. Selalunya kalau buat youtube ni....dia akan tunjuk kat Page 1 dalam google. Ini disebabkan Youtube ni di bawah Google. Wahhhh kena ada akaun youtube la you alls...saya ada tapi tak aktif pun. 

Ni lah dia Coach Shamel yang menyampaikan tajuk Kingdom of Google...


Rahsia 1K sehari : Sir Dharma

Satu je saya ingat pesan Sir Dharma ni. Buat content yang baik-baik untuk Tik Tok. Kalau tak joget pun, content you boleh masuk fyp (For you page) juga. Tak semestinya kita kena tergelek-gelek kan. Kena ingat la kita ni isteri orang. Kena sentiasa sedar diri.  

Di akhir seminar ni ada pengumuman 20 peserta yang layak terima hadiah dan 5 peserta yang akan dapat seat kelas Tik Tok K.O.L. bersama Youmeden. 


Bila nama saya diumumkan diantara 20 pemenang tu macam....terkejut la jugak sebab saya ada kongsi seminar ni kat Instagram saya. Like tak banyak pun tapi dah namanya rezeki kan?. Alhamdulilah. 


Inilah sedikit sebanyak tentang Seminar Nak Pandai Marketing ni. Jadi berbaloi ke bayar RM49 untuk seminar ni?.....berbaloi sangat sebab input terlalu banyak. Saya share tu sikit ajer. Kalau nak tahu lebih lanjut, boleh follow rapat Seminar Nak Pandai Marketing atau direct ke Coach Syahril.....

Selagi kita hidup, selagi tu jangan berhenti menambah ilmu. Kita ingat kita dah banyak tahu tapi sebenarnya banyak lagi yang kita tak tahu....



XOXO,
Ezna





Monday, September 13

6 sebab saya memilih The Body Shop

Saya dah gunakan produk ni lama dah. Masa saya belajar di UITM Terengganu kat Dungun sekitar tahun 1994. Masa tu saya menggunakan perfume oil macam vanilla, fuzzy peach, strawberry dan mandian pun saya menggunakan jenama body shop. Selalu saya suka mandian wangian vanilla tu. Kalau mandi terdengar la orang cakap 'Eh macam bau kek la'. Saya senyum je la....haha sebab saya tahu saya yang bau kek tu. Jangan pula pergi tandas waktu malam, tetiba terbau kek walaupun takde orang. Jeng jeng....biasalah kan asrama kan macam-macam cerita....

Ok....nak tahu kenapa saya suka produk Body Shop ni? 

1. Ada member benefit.

Ada member benefit ni sangat la best sebab contohnya kalau birthday saya bulan 5 tu ada promo Birthday Treat sampai 25% off. Jadi time ni lah saya akan beli lebih sikit sebab nak dapatkan penjimatan ni. Birthday treat ni tak silap saya bermula dari tarikh birthday kita sehingga 1 bulan. Masa tu borong la apa-apa yang patut ye. Selain daripada tu boleh la tengok kat bawah tu ye...

Member benefit ni boleh digunapakai kat kedai Body Shop dan melalui website. Nak jadi ahli LYB kena buat pembelian RM80 ke atas...

Credit : The Body Shop

Bila capai certain point tu, dia akan tukar kepada voucher. Contoh kan bila kita beli RM200+ dapat la voucher dalam apps LYB (Love Your Body). Kalau nak gunakan terus pun boleh. Bila beli, dia akan tolak terus voucher (refer rebate voucher RM15) tu. Kalau ada kena tambah pun sikit ajer. Jangan timbul pulak voucher baru ye...kang tambah lagi pembelian...haha....tak nak guna pun takpe tapi ada expiry date. 


2. Boleh katakan kebanyakkan barangan Body Shop ni vegan. 

Memang banyak sangat barangan dalam Body Shop ni vegan atau plant based. Takde la unsur haiwan kan....macam tea tree oil dari pokok tea tree, British Rose terdiri daripada bunga ros yang dipetik masa summer, Japanese Cherry Blossom pula terdiri daripada ekstrak japanese cherry blossoms, buah strawberi, dan bunga peony. Banyak lagi la kalau nak sebut. 

Credit : The Body Shop

Ni saya ada beli sabun British Rose. Bau dia sangat la best. Macam nak top up lagi kalau dapat voucher. Hehe. 
 

3. Selalu ada online sale dan sale di kedai.

Haa tengok ni ada beberapa sale untuk pengguna Mobile App The Body Shop dan kat kedai. 

Credit : The Body Shop

Kat reward kita dalam apps akan tertera la reward apa yang kita dapat.  


Ada juga vaccination reward. Nak kena redeem la sebelum 30 September 2021 ni. Setakat 1 dose je ok la sebab saya belum 2 dose. 


4. Banyak barangan yang ditawarkan dalam satu platform online. 

Kalau pergi ke website dia memang banyak sungguh tawaran barangan dia. Kalau nak guna apps pun boleh, dalam website pun boleh tengok. Range face tu pun kalau buka banyak jenis, kulit kombinasi ke, berminyak ke, kulit kering ke. Jadi ada banyak pilihan untuk setiap pengguna. Tunjuk kat page yang ni sebab saya ada beli sabun strawberry ni. Tak tiba lagi order saya. πŸ˜‰. Bila kita buat pembelian, automatik point akan bertambah dan bila point kita cukup....akan auto renew keahlian kita untuk tahun berikutnya. 

Credit : The Body Shop

Seleksi sikat rambut pun ada. Ada yang diperbuat daripada buluh dan ada kelebihan juga sikat daripada buluh ni. Sikat plastik ni pun dari plastik yang dikitarsemula. Boleh kata sedia duit ajer....anda nak beli apa?. 

Credit : The Body Shop

5. Ada juga e-Gift Voucher

Kalau tak tahu nak bagi hadiah apa kat yang tersayang atau kenalan ke boleh hadiahkan e-gift voucher ni ha....mesti mereka happy sebab mereka sendiri boleh pilih barangan yang mereka suka instead of kita yang pilihkan. Tersenyum lebar la penerima e-gift voucher ni ye.  Siapalah nak hadiahkan kat saya ni ye?. πŸ˜†

Credit : The Body Shop

6. Tidak mengadakan ujikaji kepada haiwan.

The Body Shop ni memang menolak 'animal testing' dalam produk dia which is good kan. Ada organisasi kosmetik yang menggunakan haiwan untuk test produk mereka. Saya ada google animal testing for cosmetics. Tak sanggup pulak nak letak gambar kat sini. Tengok arnab tu berdarah-darah badan dia, ada arnab yang mata dia bengkak. Ohhh kesiannya....mesti sakit kan? 😭. Kalau kita support produk yang menggunakan animal testing ni, akan ada la nanti haiwan2 comel ni yang didera untuk produk baru mereka. 😭.

The Body Shop "Forever Against Animal Testing".

Credit : The Body Shop

Dah lama dah pun jenama The Body Shop ni rupanya...since 1976 di Brighton, England. Foundernya bernama Dame Anita Roddick. Saya ada kawan sekolah rendah kat Brighton, England tu. Dia mix la. Ayahnya orang England dan ibunya orang Malaysia. Selalu saya takut dengan ayahnya sebab ayahnya kalau cakap tak berapa nak faham. Slang England kan lain sikit. πŸ˜†Degree pun kat University of York dan dapat jodoh dengan mat salleh England dan sampai sekarang menetap kat sana. 

Credit : The Body Shop


XOXO,
Ezna