Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Wednesday, January 27

Pengumuman Ujian Penilaian Kelas Kafa (UPKK) tahun 2015

Semalam kat Sekolah Rendah Agama Dania ada mengadakan pengisytiharan UPKK. Sekolah lain dah lama dah announce. Sekolah Dania baru announce sebab calon UPKK Sekolah Rendah Agama Dania ramai. Tak silap 157 orang calon.

Paginya sebelum pergi sini, ada appointment nak sign document kat Pejabat Tanah Bandar Baru Bangi. Lepas habis appointment pergi melawat kawasan jap sebelum jalan-jalan ke PNKS Bangi. Terbeli pulak instant shawl untuk Dania. Ok nanti sambung lagi part instant shawl tu. Last entry nanti...

Lepas tu barulah bertolak ke Sekolah Kebangsaan Dania. Sebelum tu singgah solat Zohor dulu kat masjid baru kat Bukit Jalil. Dania balik kol 2.20 petang sebab setiap selasa dan khamis ada kelas tambahan untuk murid tahun 6. Tu tak masuk lagi kelas tambahan hari sabtu. Dah siap tapau makanan tengahari, baju uniform sekolah agama dan beg sekolah agama....lepas ambik Dania terus zass ke Sekolah Rendah Agama.

Tiba ajer sekolah agama, Dania tukar uniform dan solat dulu while hubby dan saya masuk ke dalam dewan sekolah. Perghhhh debar ummi. Ayah dier relaks je. Orang lelaki gitu kot. Tanya guru besar dia tak jawab pulak berapa murid dapat 8A. 


Bila murid tahun 6 turun, Dania duduk sebelah ummi. Muka budak yang nervous nak dapat keputusan peperiksaan.

 

Intro ustazah punyalah panjang. Ummi dan Dania dah berdebar giler giler dah ni. Sah...49 orang dapat 8A UPKK tahun 2015. 


Lepas satu satu senarai yang keluar sah la Dania termasuk senarai. Dania terjerit sikit cakap kat ummi nama Dania ada. Ummi tak berapa nak nampak (rabun sikit) so ambik gambar guna DSLR dan terus besarkan gambar 



Calon 8A naik ke pentas untuk sesi bergambar. 


Mula-mula Dania dapat la tempat depan atas pentas. 


Eh Eh...Dania where are you???...masa ummi ambik gambar guna DSLR nak je soh Dania tunjuk muka. Dah la kecik. Nampak la sipi-sipi. 


Depan sekali tu ustaz Kamal yang agak garang. 


Ok...nampak Dania sipi-sipi jugak. Jadilah ye...


Kalau tengok muka anak-anak ini teruja sungguh mereka. Dari 49 orang yang mendapat 8A...31 orang dari kelas Dania 5 Taubat tahun 2015. Alhamdulilah. Kelas 5 Taubat ada 38 orang. Cuma 7 orang ajer yang mendapat 7A dan seterusnya. Seorang murid yang namanya disebutkan No. 1 dah berhenti sekolah agama ni sebab duduk hostel Permata Pintar under UKM tu. 



Sijil original terus dapat dari guru kelas tahun 2015 selepas majlis. Wefie satu family pulak....sijil ni ummi terus bawak balik masuk dalam file. 



Saya rasa motivasi Dania tinggi sebab vest yang dia dapat ni. Vest ni diberikan kepada murid yang mencapai target sekolah. Selain daripada itu jangan ponteng kelas tambahan yang diadakan. Doa ibu bapa pun penting jugak. Individu yang nak ambik exam pun kena berdoa juga. Bila dah berusaha dan berdoa insya allah semuanya akan ok. Kalau lah ditakdirkan anak kita tak mencapai target pun...beri motivasi kepada anak kita supaya dia tak rasa rendah diri. Suntik kata-kata semangat untuk minda separuh sedarnya....insya allah dia akan bersemangat. 


Perjalanan masih jauh ni. Tahun ni bakal menduduki peperiksaan UPSR dan PSRA. Itu juga antara sebab saya amat la busy nak update blog ni.... (Alasan sebenarnya.....) 

Moga anak-anak kita akan berjaya dunia dan akhirat. Cemerlang dunia, cemerlang akhirat. Insya allah. Tahniah ye kepada semua calon UPKK 2015. Walau apa keputusan anak anda...moga mereka akan menjadi insan yang berguna untuk bangsa, agama dan negara. 

Oh ya sebelum habis entry blog ni...ni le instant shawl yang beli tu....sebenarnya memang nak bagi Dania pun. Alang-alang Dania did well ummi cakap le hadiah UPKK.  Warna purple cam nak biru polka dot. 


Wednesday, January 20

Cergas dan sihat bersama Washington Apple & Fitness First

Kempen pemakanan berkhasiat / kecergasa Washington Apple & Fitness First untuk memulakan tahun sihat 2016 telah diadakan di Paradigm Mall pada 12 Januari 2016.

Seawal pagi sudah berada di sini.


Setiap meja dihiasi deko ini. Simple and nice.  


Ada station boleh buat salad apple dengan menggunakan apple yang berbeza jenis ni. Senang ajer buatnya. Potong dadu apple kemudian dicampurkan dengan kismis dan sos seperti mayonaise dan thousand island. Taraaa siap!!!.... 



Barisan snack sihat yang disediakan. 



Dengan tagline kempen Apples Everyday, Fitter Every Way! Ada beberapa jenis apple yang diletakkan di dalam bakul seperti Apple jenis Red Delicious ni. 


Apple hijau ni memang favourite saya. Namanya Granny Smith. Errr untuk nenek nenek je ke? 
Ishhh kebetulan je nama Granny....


Ni bukan buah pear yer...ni buah apple juga. Namanya Aurora. Macam nama Princess Disney gitewww...


Dan.....Cripps Pink Apple. Ada banyak lagi apple yang dipamerkan kat sini. Ini sebahagian ajer. Kepelbagaian jenis ini berbeza dari segi warna dan rasa, juga mempunyai kegunaan khusus yang sesuai untuk salad, membuat pai, membuat sos, membakar, pencuci mulut, menyejuk beku atau sekadar menikmatinya begitu sahaja. 



Ni maskot Washington Apples yang cute. 



Acara persembahan bertenaga oleh jurulatih Fitness First, membuka laluan untuk hari yang hebat.



Washington Apple Commision menaja bahan pendidikan khasiat apple untuk dipaparkan di Kelab Fitness First dan memberikan apple secara percuma kepada pengunjung gimnasium di Fitness First di Paradigm Mall selama seminggu. 


Ada juga pertandingan instagram Apple of my eyes. Kena bergambar dengan props ni kemudian upload ke instagram dan dapatkan sebanyak 'likes' yang mungkin. 


Dah rezeki saya walaupun terpaksa bersaing dengan blogger-blogger yang mempunyai follower yang ramai di IG. Kalau dah rezeki tak ke mana. Saya diantara 5 blogger yang memenangi bantal buah-buahan tajaan MBG. Ok lah...kiwi ni untuk saya. First time masuk contest IG dan menang. 


Tahukah anda sebiji buah epal yang besar menyediakan 20% daripada nilai serat diet harian yang disarankan, 8% antioksida vitamin C dan 7% potasium harian anda. Semuanya hanya 130 kalori tanpa lemak, tanpa sodium dan tanpa kolestrol. 

Pernah dengar tak kata-kata inggeris 'An Apple A Day, Keeps The Doctor Away' ? Jadinya meh la kita makan apple setiap hari kalau tak nak sakit....



Layari www.bestapples.com untuk keterangan lanjut tentang Washington Apples. 

Thursday, January 14

Bali - Jakarta - 23.12.15

Flight pukul 11.35 pagi ke Jakarta jadinya pukul 9 pagi dah bertolak ke Airport. Inilah Pak Musa yang membawa kami jalan-jalan di Bali. 


Departure hall dah ni...



Ummi berat la tolong Dania. Ha....sape suruh shopping beg besar ni? 


Pantang nampak perkataan Malaysia kat luar negara...mesti nak ambik gambar....yeahhhh KLCC in da house yo....


No gate flight Garuda 407 tak keluar screen lagi ni. 


Walaupun Bali ni sikit ajer komuniti muslim tapi ada prayer room kat airport. Kalau kat US, tanya prayer room pun tak faham sebabnya kat airport US tu memang takde prayer room. 


Kita makan yang ringan ajer la kat sini. Ada halal Indonesia. 


Tiket kami ke Jakarta....


Ada dua pilihan makanan kat atas flight ni. Ni pilihan Dania. Nasi lauk ayam lemon. 



Ni lauk saya dan suami. Nasi lauk daging. Ingatkan daging ni masak macam yang hubby makan masa flight kami nak ke Bali...rupanya lauk ni masak kicap ni. Sedap jugak la. 


Bye Bye Bali. Mungkin tak jumpa kot. Lepas ni cover bahagian Indonesia yang lain pulak... 



Hello Jakarta...


Nak tunggu beg kat carousel lama juga la. Saya tetap puji system kat KLIA. Cepat sangat. Lepas tu cari la driver kami kat Jakarta ni. Ambik sehala je. Balik nanti cari je dekat ngan hotel. 



Boleh tengok video Jakarta yang sangat macet (traffic jam) ni...

Ni lah hotel kami sepanjang di Jakarta. Hotel ni attached dengan Mangga Dua Shopping Mall. 


Standard room ni ok la untuk kami bertiga tapi kalau Dania dah 12 tahun kena bilik lagi besar lah. 



Ada TV dan meja untuk buat coffee. 


Warna Warni dinding bilik ni. 



Ada almari baju dan cermin besar. 



Tandas dan bilik mandi terpisah. Konsep terbuka. Maksud saya dinding bilik mandi dan tandas ni tak sampai bumbung. Saya tak berapa suka konsep begini. Tandasnya sangat kecik dan sempit. 


Tandas dan bilik mandi ni dipisahkan oleh sinki ni dengan bilik tidur. 


Memalam ni boleh bancuh kopi atau teh. 



Kit ni semua adalah...


Access card ni penting bukan sahaja nak buka pintu bilik tetapi juga nak buka pintu nak masuk area penginapan. Security memang bagus la. 


Paling syok sebab discover yang Restoran Sari Bundo ni dekat sangat dengan hotel. Jalan dalam 5 minit je kot. Hehe...


Masa makanan ni tiba, airmata saya jatuh. Sebab apa tau?...sebab saya teringatkan arwah papa dan mama saya sebab masa saya sekolah menengah, pernah beberapa kali ke Jakarta dan Restoran Sari Bundo ni yang kami selalu pergi makan walaupun yang kami pergi makan tu kat area Jalan Juanda tapi memang terasa sangat sayunya....  


Ni diantara lauk-lauk yang dihidangkan. Mereka akan kira lauk yang kita makan ajer tapi ada lauk-lauk yang dikira 1 pinggan kalau kita makan walaupun sedikit macam lauk sambal tumis petai udang. Lauk sambal tumis petai udang tu saya sorang je habiskan. 


Depan hotel kami ambik Blue Bird cab nak ke Thamrin City. Terus ajer ada slot shopping sebab adik saya kirim kain dan cikgu Dania kirim telekung. 

Dalam perjalanan nampak tugu tinggi ni. Di atas tu ada emas tulen ya. Entah berjuta rupiah harganya. 


Kat sini memang rambang mata. Ada shopping kain untuk adik, saya dan Dania dan juga telekung untuk cikgu Dania yang kirim. Kain saya dan Dania dah hantar tailor dah pun. 


Sebelum balik meh kita wefie meh... 


Hubby soh Blue Bird berhenti depan Mangga Dua Mall ajer then jalan-jalan lagi kat dalam tu. Katanya attached dengan hotel kan. Dekat je lah. 

Kat tingkat atas Mangga Dua Mall ni ada Food City. Singgah sini dulu nak minum. Food City ni ada traffic light, bangunan, nama jalan, tiang lampu, pili bomba ala ala dalam sebuah bandar. 


Ni nak tunggu bihun hubby order ni. Sesambil tu saya dan Dania minum jus mangga yang sangat sedap. 

Oh ya...ini Pontianak Asli tauuuu  seram tak???


 Kat Jakarta ni kebanyakkan kedai tutup lebih awal sebab esoknya sambutan Maulidurrasul jadinya kebanyakkan toko tutup. 

Boleh baca blog post sebelum ni ya... http://www.eznakhalili.com/2016/01/bali-part-4-221215.html