Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Thursday, July 30

The Nanny Diaries

Tadi i tengok cerita The Nanny Diaries dekat Astro. Memang menyedihkan dan menginsafkan. Cerita berkisar tentang Annie Broddock, graduan kolej ni bekerja kat rumah orang kaya di New York. Dia ni jadi pengasuh anak lelaki pasangan ni. Part yang menginsafkan bila ayah budak ni balik kerja, of course si anak nak bermanja ngan ayah dia tapi sebaliknya berlaku. Ayah dia memang la peluk anak dia ni tapi bila anak dia nak tunjuk 'something' dekat ayah dia, ayah dia terus tutup pintu bilik dan kata I'm busy!!. Anak dia teramatlah sedihnya......

Part ibu budak ni pulak, apabila mummy dia kecewa sebab ayah dia janji nak bawak pegi function (ayah dia masa tu outstation, kena naik flight nak balik ke rumah),tak jadi balik ke rumah sebab busy dengan kerja. Guess what? Mummy budak ni terus nak gi bercuti bersendirian selama beberapa hari sebab terlampau kecewa just because hubby tak ajak pergi function (mummy ni actually dah siap2 pakai baju cantik and tunggu hubby balik dari outstation). Bila mummy ni pergi, anak dia menangis-nangis. Anak dia ni pulak tetiba je demam panas. So Nanny ni call mummy budak ni tapi call tak diangkat. ehmmm wonder why??....Nanny ni terus bawa budak ni ke mak dia sebab mak dia ni nurse so tau lah what to do. Then budak ni pun dibawa balik ke rumah. Bila mummy dia balik, mummy dia just tanya anak dia ok?...Nanny ni cakap anak dia demam panas and she tried to call her tapi tak berjawab. Tau mummy dia kata apa?....ok dia nak tidur sebab terlalu penat. Langsung tak jenguk anak and tanya khabar. Ada lagi ke mum macam ni dalam dunia?....

Dari cerita di atas saje lah nak merumuskan 'MONEY IS NOT EVERYTHING'. Sayangilah anak anda selagi mereka ada di dunia ni. Anak itu amanah. Jangan sampai anak lebih rapat dengan Nanny macam dalam cerita ini.....Maybe kita sibuk cari rezeki sampai terlupa anak juga perlukan kasih sayang dari kedua ibu-bapanya..... :) :) :)

I pegi audition Roda Impian 28/12/2008

I surf la kakiseni.com nak tengok apa yang menarik. Tengok-tengok ada audition Roda Impian musim baru. I terus ajak hubby pegi (hubby pulak ikut je...agaknyer sebab berkali-kali i ulang nak pergi and dia tak sampai hati kot). Sebelum pergi i seperti biasa akan tanya exact direction ke sana so tak susah lah nak cari nanti. Bila i sampai, tak lah ramai sangat orang. Adalah dalam tak sampai 20 orang datang audition. Me and hubby ada daftar. Dania pulak as usual nak ikut mana ummi dia pergi. Duduk la si kenit kat sebelah ummi. :) Sume yang datang selepas serah borang, dapat lah nombor. I kan punyalah tanya itu ini kat person in charge tu (ingat lagi nama dia Jimmy), selain tu nak redakan dup dap i, i tanyalah orang sebelah...datang berapa orang, tau tak apa yang they all nak tanya, bla bla bla (ezna....ezna....mulut ringan sungguh)....hihihii....tak lama selepas itu.....i kena panggil. Rupanya kena isi tempat kosong. Adalah pembayang dibagi seperti Pekerjaan. Bawah tu ada huruf sikit2 dan kena isi tempat kosong. I still remember jawapannya Pegawai Bank. Tu pun i tanya orang sebelah tak lain tak bukan Mr Hubby....hihihi..boleh discuss pulak tu (sebenarnya tak boleh). Bila Jimmy tengok je buat buat le takde pepe berlaku. Tapi kan yang banyak tanya 'orang sebelah' i le. hihihihi......Pastu Jimmy dengan baik hati bagi i masa lagi isi kertas tu.....haaa tak rugi buat baik ngan orang tau.....Lepas tu, i akan dipanggil ke dalam bilik. Interview pulak. Dania ikutttt je ummi. Dalam bilik tu Dania siap nak minum susu lagi. Ishhh Dania ni ada-ada je. Terpaksalah cakap sorry kat interviewer tu. Dania baring kat i and teruslah minum susu dia. Interviewer tu start interview i. Mula2 dia mark kertas yang i buat tu. 5 out of 10 yang betul. Lepas tu soalan dia 'kenapa u nak masuk Roda Impian?' i cakap sebab nak menang duit / hadiah dan nak dikongsi bersama famili dan teman2. Lepas habis interview, i kena masuk satu bilik yang i kena berlakon as if dalam rancangan Roda Impian tu. They all rakam apa yang i buat. Dari situlah they all nak pilih peserta. I buat2 lah spin Roda. Pastu bila they all tunjuk berapa duit yang i dapat, I kena buat buat happy. Pastu i kena teka la kengkononnya apa jawapan puzzle tu. Guess what????....dengan semangat i jerit la sket. Sebab....i dengar org yang masuk sebelum2 i semuanya boleh dengar suara dorang sampai ke luar. Oh ya, pintu bilik tu memang ditutup rapat. Dania nasib baik senyap je kat dalam tu.....dia dengar cakap crew tu supaya senyap.....Dah habis tu, i terus keluar. Hubby pulak?.....i punyalah nak tergelak ni...Dia pun tadi kan dah isi borang dan masuk bilik interview, kena reject sebab suami isteri. Rupanya suami isteri tak leh join sekali kena salah seorang. Tapi, tak payahlah suruh isi puzzle dan masuk bilik interview. Ni bagi harapan kat orang pastu kena reject (sorry lah abang...kelakar lah pulak)....Hubby tak masuklah bilik video tu. So....we all pun balik lah. Takde lah harapan sangat sebab tak tau apa kriteria dorang cari tapi menurut kata Jimmy dia suruh i buat buat ceria so i did dan sekarang i tunggulah panggilan telefon dorang nanti.....

Wednesday, July 29

A call from Bridges PR on behalf of Johnson & Johnson @ 22/04/2009

Pagi dalam pukul 10.40 am Kah Wei dari Bridges PR on behalf of Johnson & Johnson call i tanya i ada hantar penyertaan Mandi Susu J&J ingat lagi ke tak?. Of course le i ingat. Dia kata i salah seorang winner. Terusssss i menjerit huhuhuhuhhu.......dia pun agaknye terkejut heheheheh....tapi lepas tu i tanya, i menang Grand Prize ke atau Consolation?. Dia kata Grand Prize (Kalau lah i jerit tetiba dia kata Conso, confirm la stop menjerit hehehehe...) I terus tanya naik MAS ke Air Asia pegi Bali nanti. Sungguh makcik tak sabar.....dia kata tunggu Penyampaian Hadiah yang akan diadakan bulan Julai nanti. Ha????...lamanya.....dan selepas letak telefon terus lah call Abang tersayang and share my good news to my family and siblings and also my good friends......Hati i nampaknya macam kat awang awangan hari ni. Macam tak jejak tanah pun sebab terlalu happy. First time in my life menang Grand Prize. Syukur kepada Allah!!!!....

A call from Red Communication @ 03/04/2009

Petang, i dapat call dari Mr Farid Red Communication mengatakan i punya penyertaan Contest Mandi Susu Johnson & Johnson being shortlisted as one of the winner. Terlupa pulak nak tanya Grand Prize Winner ke, Conso Winner?.....dia suruh i email gambar kat mail box dia. Hati i berbunga-bunga ada, confuse ada, blur pun ada. Mungkinkah i menang Grand Prize?????? Jeng Jeng

Tuesday, July 28

Axiata TVC shoot date 26/03/2009



Hari yang ditunggu pun tiba....ummi pagi pagi lagi dah buat breakfast. Just a simple breakfast. Goreng a few Enna's Fish Finger dan roti celup telur. Bangun awal tuh. Dah masak mandikan bakal pelakon iklan tu. Lepas tu bagi Dania minum susu. Pagi2 Dania tak lalu makan breakfast. Makan breakfast dengan ayah and tapau sikit. Zoom terus keluar Apt headed to Sg Besi Highway. Nak kena reach Crystal Plaza sebelah Menara Stan Chart KL sebelum 7.30 am. Tepat 7.30 am dah reach Crystal Plaza. Telefon pun berbunyi ring ring ring....Ms Vila call tanya dekat mana?.....Dah dapat parking terus ke tingkat 29. They all offer makan kat buffet table tu. Since we all dah makan pekena teh tarik je la. Ada jugak mamak handle junk food. Banyak nyer mamee, bla bla bla. Dania pun pakai baju dan rambut dia kena blow. Nasib mood Dania pagi pagi ni ok. Actually i dah berdebar-debar takut Dania meragam.
Pukul 9.00 am terus naik ke roof top. Dania kena ambik mood dulu. Berdiri kat atas kotak and background KLCC. I menjauhkan diri dengan Dania sebab semalam, they all kata ada budak ni bila mama dia kat sebelah, dia tak nak buat. Dania?....I tau dia macamana, tak boleh jauh dari ummi. Ehmm....i pun ke belakang. Tengok Dania kat monitor Director. Disebabkan takde pengalaman berdiri betul2 dekat dengan monitor tu, ada crew suruh I jauh sikit heheheh....dup dap dup dap, rasa nak menangis pun ada....Director puji Dania photogenic dan cute tapi still tak dapat reda hati I yang tak tentu arah ni. Akhirnya I kena panggil and berdiri sebelah kamera nak motivate Dania buat apa yang diarah oleh Director. Banyak jugak take nyer. Ada sekali Dania kata Mummy I'm hungry....sudah crew cepat2 tanya kalau kat McD nak makan apa they all beli. Wow.....like diva ahhh.....Berhenti rehat kejap. Ummi pulak letih tetiba datang kotak soh ummi pun duduk. Ehmm they all nak jaga mood ummi dan Dania. Tau je lah budak2 punya mood tak tentu. Yang best masa rehat, Dania dan ummi kena payung. Nak bagi Dania ikut apa yang crew nak, Director lukis gambar bear Mr Bean dan lekat kat kamera. Ada sekali tu ummi kena goyang2kan bear Mr Bean yang crew lekat dekat payung. Dania pun in order nak suruh senyum, I suruh dia bersin macam Mr Bean. Teramatlah kelakar....Dania ikut pulak tu. Bayangkan dari pukul 9.00 am - 12.00 pm baru habis shooting. Pheww memang letih.....

**gambar kat atas tu masa 1st iklan Dania kat TV....lepas tu baru la ada muka Dania menerbangkan cube ke udara....dan kat bawah, video iklan Axiata Dania....Dania muncul pada awal iklan. Shooting iklan 3 jam, masuk T.V. tak sampai 5 saat. Heheheh....takenyer banyak kali....






Cerita di sebalik Iklan Axiata (Formerly known as Telekom Malaysia International)

Masa first pegi casting,i tak put high hopes Dania terpilih (sikit-sikit adalah...hehehhehe)......sebab masa casting, Dania susah nak ikut cakap org tuh....agaknya Dania tak paham sebab org tu cakap ada sikit slang cina dan Dania kebetulan baru bangun tidur sebelum ke situ. chinese lady tu suruh Dania assume dekat tapak tangan ada butterfly. Budak2 kena ada real thing baru percaya. At first Dania macam pelik je. Tenung je tapak tangan dia....and then, dia kena lepaskan. As if butterfly tu dilepaskan. Pastu alahai...kena sambut balik butterfly tu. Agak kelakar jugak. Bukannya senang nak buat commercial...ehmmmm......Ada sekali tu Dania tak nak ikut cakap chinese lady ni. Dia tepuk2 backdrop belakang. Kena marah lagi. Dah nak nangis. Pandai pulak dia nak pujuk Dania tapi (rasa macam tak ikhlas jek :(....Akhirnya chinese lady ni malas nak teruskan casting sebab Dania tak nak dengar cakap dia. Dia bebel kalau dapat sekalipun susah nak ikut cakap director and dia pun dah berpeluh-peluh...ehm rasanya ada pasang aircond.nape ekkk?....Dah cakap gitu baliklah kitaorang......dalam hati CONFIRM tak dapat.

Tak lama lepas tu.....

I dapat call suruh Dania datang 2nd casting sebab being shortlisted. Haaa?....boleh percaya ke?...Remember tak 1st casting tak buat sampai habis tapi kali ni dengan Assistant Director. Masa buat casting, Asst Director ni suruh la Dania assume lagi kat tapak tangan ada butterfly. Dania kata tak nak. Ummi terpaksalah cakap kat Dania, Dania suka binatang apa?. Dania kata bird sebab bird ada dalam citer Cinderella.Heheheheh...Ye lah bird pun bird la. Asst Director kata Director berkenan dengan Dania jugak sebab Director kata Dania punya smile so sweet. Dalam hati i macam berbunga-bunga jugaklah. Ingat tak Chinese lady tu?....dia buat tak nampak je.....

Akhirnya....

I dapat call kata Dania being selected dan kena datang wardrobe (terms dorang dalam field ni bermakna cuba baju). Happy macam tak percaya!!!!! Datanglah we all pada hari yg ditentukan.
Dania kena fitting 8 helai baju yg semuanya berwarna putih. Director nak Dania pakai baju warna putih. Ramai yang datang fitting. Adalah dalam lebih 20 pelakon. Dania salah seorang pelakon utama. Dia mewakili kanak-kanak dari Malaysia (Dania tunjuk kat ummi That's me.....dengan senyumnyer....kembang la tu). Gambar2 pelakon sume ada dilekat kat kadbod supaya senang tukang in charge fitting baju nak bagi baju yang sesuai. Memang gambar Dania besar. Yang lain kecik je. Ada orang Indonesia. Dari pelakon iklan kat situ ada bagitau pelakon Bangladesh pun ada. Ye lah iklan telekomunikasi kan. Dania excited nak try baju-baju dia. Lepas pakai baju, kena tangkap gambar supaya nak ditunjuk pada Director. Lepas pakai baju, Dania berlari-lari nak tangkap gambar. Imagine Dania kena pakai 8 helai baju dan kena tangkap gambar 8 kali. Yg kelakarnyer tiap kali dah siap pakai baju Dania akan berlari nak tangkap gambar. Kadang2 dier berlumba ngan pelakon lain nak tangkap gambar. Disebabkan Dania tiba dulu so priority were given to Dania. Orang yang tengok gelagat Dania semua tergelak termasuklah ummi dan ayahnyer.....Part tak best sebab kena tunggu lama. Ramai yang nak try baju. Termasuklah ada pelakon iklan senior. Jadi ayah dalam Buih Buih Cinta. Yang berlakon dalam iklan zaman dah berubah Berita Harian jadi ayah tu. Iklan Axiata ni dia jadi big boss. Chinese lady tu lagi.......masa Dania tengah fitting baju dia lah kengkonon cakap sape ambik gambar u?....i le....buat-buat baik plak dengan Dania.....(Dalam hati i, sungguh tak ikhlas...ek elehhhh...hari tu dok bebel2 kata Dania terpilih pun susah nak ikut cakap Director). Tapi rasanya Chinese lady ni malu sebab Director pilih Dania. Haa...masa Dania tengah fitting baju ternampaklah gambar kids ramai2 sebab Mooka Worldwide buat presentation dekat client. Nak pilih pelakon jadi memang dah rezeki Dania, Dania terpilih. Alhamdulilah. Walau betapa nampak dari awal lagi, Dania tak mungkin akan terpilih.....kalau dah rezeki tak ke mana....



Finally.....

Ni lah 1st time i berjaya jugak decorate my blog setelah banyak kali trial n error...heheheheheh FINALLY........sebenarnya my dear Mr hubby nak hadiahkan mini netbook sbb i sibuk kata senang nak update blog atau nak tulis novel (penat explain tuh)......senang nak bawak mini netbook kemana-mana. Kalau ikutkan, hubby nak soh guna laptop dier je tapi berat ler....(alasan ler tuh).....heheheh. Boleh lah surf the net masa tunggu Dania kat Julia Gabriel nanti....