Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Wednesday, October 31

Taufan Sandy melanda US

Photo taken from here

Masyarakat di US dikejutkan dengan kejadian alam iaitu taufan Sandy. Moga rakyat Malaysia yang berada di sana selamat. Lapangan terbang pun tutup kerana cuaca buruk. Ini juga salah satu tanda dunia kita semakin tenat.

I dengar kat radio Mix FM tadi, bekalan elektrik di kawasan terbabit terputus.Taufan Sandy ni juga menyebabkan banjir. Keadaan pun tidak menampakkan akan pulih dalam masa terdekat. 

Moga negara kita bebas dari bencana besar seperti ini. Simpati me pada keluarga yang terlibat. Info selanjutnya di SINI.


Me dan family dalam paper STAR 31 Oktober 2012



Event shopping spree ni mendapat coverage juga dari pihak suratkhabar selain blogger. Actually ayat2 dalam Star ni sama je macam blog Budiey. I rasa datang dari agency yang mengendalikan Public Relation Colgate Palmolive. Person In Charge PR ni ada call me last week 24 Oktober 2012. Masa i sibuk2 kat J Card Day kat AEON 1 Utama :-). PIC ni kata 24 Oktober 2012 mereka akan buat press release. So by this week news akan keluar paper. Tu yang i membeli paper tu. If not, jarang beli paper.

Hubby i cakap kalau orang tengok ni sure kenal sebab gambar kat paper ni agak besar. Kalau ada gambar lebih pada 1 tu kebarangkalian kecik so orang pun tak perasan sangat. Muka Dania pulak agak masam sebab dia nak pegang Lego Friends dia ke atau tengah lapar. Mana taknya hampir 1 jam shopping. Naik atas, turun bawah.....Hehehe......

Alhamdulilah. Kemenangan yang tidak diduga. Kita hanya berusaha. Rezeki semua dari yang esa. Terima kasih ya allah....:-)

Info selanjutnya di The Star Online :-)

 

Belalang kunyit ke?

Belalang di sebalik dedaun teh di Cameron Highlands. Belalang kunyit ke ni?.....kalau belalang kunyit boleh makan.....ewww tak tergamak nak makan.....

Kekadang i snap jugak gambar fauna. Kalau pakai special lense untuk ambik gambar Fauna ni lagi la cantik.

Pink Daisy :-)

Akhirnya i tambah koleksi pinggan Corelle. Sebelum ni i ada set Dancing Floral. Now, Pink Daisy dari Gold Premier Series. Mungkin lepas ni i nak buat koleksi minum petang pulak. I beli guna AEON voucher. Lagi la i suka ;-)

16pcs dinner set

I beli set pinggan mangkuk Corelle ni, i dapat 2 bekas dari Pyrex dan Visions. Berbaloi :-)


You alls suka kumpul koleksi pinggan mangkuk tak?

Tuesday, October 30

Cermin

Anak kita adalah cermin diri kita. Jadi kita kena tahu cara yang terbaik mendidik anak-anak kita. 
 Someone asked maryam if she was joining the halloween celebrations. She said " no - i am islam". The lady said "but u can dress up". Maryam answered " i can dress up at home..that is fun too...". Bravo maryam!!
I copy paste dari fb Haslina Ali (anak owner butik Munawwarah Taman Tun) 
Pandainya Maryam anak Haslina Ali ni. Umur baru 6 tahun tapi pandai melontarkan kata2. I bet mesti hasil didikan di rumah kan?....
 

Polis berkuda

Photo taken from here

Me dah perasan dah 2-3 kali lori polis yang bawak kuda. Rupanya ada rondaan berkuda di kawasan rumah me. Pernah sekali Dania jerit kata ummi, ada kuda depan umah kita. Hehehe.....

Kawasan rumah you alls ada rondaan unit berkuda?

Me and Siti Saleha dalam blog Budiey dan Glamsz :-)

Me copy paste info dari blog Budiey

Buat kenangan me and family.....

Palmolive Awards Lucky Winner with RM10,000 Shopping Spree with Siti Saleha
Palmolive brand ambassador Siti Saleha continues her journey with the brand as she accompanied a lucky fan on a RM10,000 shopping spree at AEON Mid Valley Megamall last Saturday.
During the prize-giving ceremony, Siti Saleha presented the grand prize of RM10,000 to Ezna Binti Ahmad Khailili, who was very excited to receive the prize from the Palmolive brand ambassador herself.
Gambar Siti Saleha di Majlis Lucky Winner Shopping Spree
Ecstatic about her lucky win, Ezna said, “Each week, I would wait for Siti Saleha’s winners announcement on Facebook, and I hoped to see my name as one of the winners. The highlight of my week came when one of my friends called and told me that I had won the grand prize worth RM10,000!”
The 36-year-old winner from Seri Kembangan shared that she is not only a fan of Siti Saleha but also an avid user of Palmolive shower gels. Therefore, it comes as no surprise that Ezna is among the many hopefuls who sent in their entries to the Palmolive Raya Shopping Spree contest last August. The contest required a completed entry form to be sent along with a single-receipt purchase of Palmolive shower gel worth at least RM20.
Siti Saleha made the shopping experience more fun and memorable by accompanying Ezna and her family on a one-hour shopping spree at AEON Mid Valley, where they bought a refrigerator, computer tablet, and toys, among others.
“I was nervous to have Siti Saleha shopping with me and my family. It is not often that you have a popular celebrity accompanying you to ‘hunt’ for household items. She’s very friendly!” Ezna shared about her unique experience.
An aspiring model/actress and one of today’s most popular young stars, Siti Saleha made her first public appearance as Palmolive brand ambassador during the month of Ramadan.
“I began my exciting journey with Palmolive at a special Iftar Ramadan last August. Palmolive surprised our special guests with shopping vouchers and I had so much fun helping them pick out their Hari Raya baju kurung. Today, I am very happy to accompany Ezna and her family on this shopping adventure,” said the bubbly Siti Saleha.
Ms. Savitha Naidu, Marketing Manager of Colgate-Palmolive Marketing Sdn Bhd, said: “We are thrilled to have Siti Saleha as brand ambassador because her natural beauty, caring persona, and uplifting personality speak well of the Palmolive brand. Watch out for her and other exciting Palmolive activities in the months to come.”
Also present at the prize-giving ceremony were the three (3) weekly winners of RM250 shopping vouchers, who also had the opportunity to meet the Palmolive brand ambassador.
Gambar Siti Saleha di Majlis Lucky Winner Shopping Spree
Gambar Siti Saleha di Majlis Lucky Winner Shopping Spree
Gambar Siti Saleha di Majlis Lucky Winner Shopping Spree
Gambar Siti Saleha di Majlis Lucky Winner Shopping Spree
Gambar Siti Saleha di Majlis Lucky Winner Shopping Spree
Gambar Siti Saleha di Majlis Lucky Winner Shopping Spree

About Colgate-Palmolive Marketing Sdn Bhd
Colgate-Palmolive Marketing Sdn Bhd is a global consumer products company serving hundreds of millions of consumers every day. The brands Colgate manages in Malaysia specifically Colgate, Palmolive, Protex, Softlan, Ajax, Glo & Axion are among Malaysia’s most recognized household names. For more information about Colgate-Palmolive, please go to http://www.colgate.com.my.


Juga terselit me di dalam blog Glamsz. :-) 

Photo taken from Glamsz

 Photo taken from Glamsz

Info selanjutnya di dalam blog Glamsz

Monday, October 29

Aamir Khan menunaikan Haji bersama ibunya

Photo taken from here

I ternampak gambar Aamir Khan nak pergi menunaikan haji bersama ibunya. Kebetulan my friend ada 2 orang yang menunaikan haji tahun ni. So i pun message lar ada 1 of my friend tu kata Aamir Khan pun pergi haji tahun ni.In fact my friend ni akan post kat fb dier kat tempat2 di sana dan saling berkongsi info.

I suka sangat Aamir Khan ni masa beliau berlakon dalam movie The 3 Idiot. All is well......sape tengok???

Dress dari kertas


Dress ni sangat unik kerana diperbuat daripada kertas. Jumpa dress kertas ni masa kami nak pergi tengok Volkswagen Das Autoshow. Kebetulan ada pulak pameran fesyen dekat hall lain. Sementara tunggu nak masuk tengok Volkswagen Das Autoshow, kami pun pergi la sini dulu.

Aktiviti korban Surau Nurul Iman Puncak Jalil

Malam, seawal pukul 9 malam 27 Oktober 2012 me dah berada di surau sebab ada aktiviti rewang. Me datang dengan Dania. Hubby datang asing. Me capai halia so kupas2 kulit halia tu. Dania tolong2 me. Me bawak siap2 bekas, pisau.


Kusyuk masing2 kupas bawang putih, bawang merah dan halia

Keesokannya aktiviti korban dijalankan. Ada 4 ekor lembu ditumbangkan. Me datang pun pukul 9 pagi. Lembu2 dah siap lapah. Me tolong la pepe yang patut. Penat malam tadi pun tak habis lagi.....me and Dania balik pukul 12 tengah malam tu....

Hubby me ambik tulang2 lembu. Perghhh besttt wo buat sup tulang.

Kari daging in the making

Kari ni kalau nak bagi cepat lembut daging, masukkan daun nangka

Pakaian krew kat sini warna kuning yek......ala ala Bersih pulak nampaknya...

Nak buat cili kicap, air asam dan sambal belacan.....perghhhh.....berapi tuh...

Ni salah seorang Krew Sini aka my hubby :-)

Ni anak Krew Sini.....pastu datang kat ummi cakap boring la ummi....i soh dia gi main ngan budak2 kat sini

Lauk tengahari yang dihidangkan kari daging, sup daging, paru daging masak cili, ulam ulaman, sambal belacan, sambal kicap dan air asam......Sedap sungguh lar air tangan hasil gotong royong Surau Nurul Iman.

Sukar nak percaya tapi percayalah.....

One of my makcik kat Ipoh dimasuki 'sesuatu' di dalam badannya. Menyebabkan beliau mempunyai kekuatan luarbiasa. Agak tak logik la kekuatan makcik me tu gitu since makcik me tu sudah berumur. Baru je sembuh dari strok. Kaki pun kalau nak jalan pakai tongkat.

Entiti yang masuk badan my makcik tu agak susah nak dikeluarkan kerana bukan permanent masuk. Entiti tu menumpang sementara kat badan makcik me. Ustaz kata susah nak mengeluarkan entiti yang sementara ni.

Benda2 macam ni i agak seram2 sikit. Memang i ngeri juga nak melawat. Dengar khabar entiti ni cakap loghat Parit, Perak.  

Ya allah permudahkan urusan makcik Ena ni. Kasihanilah dirinya. Keluarkan entiti tu dari badan makcik Ena kerana Ena amat mengasihinya...... 

(cerita ni dari sumber sepupu me Che Inn)


*****me ada melawat makcik me masa raya baru2 ni. Menangis makcik me masa cerita pasal my mom iaitu adik kepada makcik me ni. 

*****2 makcik yang baik ngan my mom tengah sakit. Moga keduanya cepat sembuh. 

Sunday, October 28

Parcel me


Masa tiba rumah dapat ler surat dari Poslaju. Eiiiiii ngape la tiba time me takde kat rumah?. Dah le me kena ambik my parcel kat Bandar Baru Bangi nun. Errr actually i lebih prefer ambik kat sini compared dengan Seri Kembangan. Ishhh kat situ lagilah dengan parking terhad dan bandar kecik so agak busy pulak tu. 

Wonder apakah isi parcel tu?.....jeng jeng jeng.......

Apa yang ada di Courts Mammoth?

Me berkesempatan pergi cuci mata kat Courts Cheras. Khabarnya Courts kat Cheras antara yang terbesar. Boleh tahan banyak barang2 kat situ antaranya barangan elektrik, komputer, perabot. Ini i nak compare ngan Courts Puchong Jaya ni.

Diantaranya, set sofa Chesterfield ni. Elegan dan simple dengan batu mengerlip. Hubby tak suka batu tu. Hehehehe....

Sofa Chesterfield

Lap lip batunya

Video cam pun ader. Panasonic ni lagi murah dari Sony.

Sony ni yang bestnya dia juga bertindak sebagai projektor jadinya boleh tengok gambar video kat slide. Canggih dah video cam zaman sekarang

Sofa bed ni tak berkenan i dengan warnanya

Set sofa ni L shape. Hubby tak suka berbelang belang. Dia kata macam kuda belang....sabar jek la. Kuda belang hitam putih lar....in fact set sofa ni boleh ajer tukar sarungnya mengikut kegemaran kita

Kalau sofa di atas dibuat kombinasi begini bagaimana?....

Banyak choice juga yek kat sini. Kalau nak datang Courts yang besar kat Cheras dan Setapak. Mengikut kata staff Courts lar. Penghantaran standard 1 Malaysia RM89 ajer.

Saturday, October 27

Rewang

Malam ni ada rewang kat surau umah me. Hubby me antara AJK Surau Nurul Iman jadi me and Dania pun nak le kena tunjuk muka. Hehehe. Malam ni kaum hawa kena potong bawang. Nak masak sup esok. Harap2 ada la ramai sikit yang tolong potong memotong ni so cepat sikit lar. Kaum hawa potong memotong sambil2 bergossip....jeng jeng.....Dania memang suka aktiviti gini. Dia pulak yang sibuk suruh ummi join.....

Esok kat surau umah me nak buat korban. Ada 5 ekor lembu nak dikorbankan. Malam ni lembu2 tu tiba. 

Merebus telur kini lebih senang


Me nampak pengukus telur / egg steamer ni kat AEON Taman Equine Home Center. So me berminat nak beli. Boleh merebus telur separuh masak, telur rebus atau kastad telur. Cuma masukkan air ikut sukatan. Telur pilihan kita tu akan masak secara automatik jadi tak payah fikir la telur separuh masak kita tu akan jadi seperti telur rebus. Kalau sesiapa yang berminat, ni brand Khind.

Citarasa fesyen si cilik

Kalau jenjalan kat shopping mall, kalau ada baju2 Dania yang me berkenan, mesti me beli tapi kena tengok purse dulu lar. Selalunya me beli baju Dania masa me jalan sengsorang. Kalau jalan dengan Dania kena ikut citarasa dia yang selalunya akan tanya me jugak. Ummi suka yang ini ke yang ini?...hehehe....

Kerana Dania dah pakai tudung, me akan cari yang lengan panjang. Kalau me sesajer tunjuk baju lengan pendek mesti Dania akan kata tak tutup aurat lar ummi. Sekurang-kurangnya Dania dah faham dia kena pakai baju yang lengan panjang. Alhamdulilah. 


Dress yang dipakai dengan baju lengan panjang putih. Ni 1 set ni. Kat AEON 1/2 price baju ni

Manis baju ni sebab ada gambar2 ribbon

Friday, October 26

Cantiknya showroom Proton Edar HQ : Sports car pun ader

I pergi kat sini pun sebab nak jumpa my friend Arfah ni dah bertahun tak jumpa. Kalau tak, tak le me masuk showroom Proton Edar tepi jalan tu. Masa nak masuk selamba je me alihkan kon. Tup tup kena tegur ngan Mr Guard. So me masuk parking jauh sikit. 

So me pun pusing2 showroom tu dengan Dania sementara my friend turun rehat. Besar dan cantik tempatnya ni. Oh ya....Dania memang cuti sekolah since Jumaat hari Raya Haji. Sekolah agama so kalau ada hari kebesaran, mereka akan cuti sehari awal. So, tu yang Dania ikut me tu. My friend ingatkan Dania umur 4 tahun. 1/2 dari umur asal tu. 

Arfah cakap kalau kereta me Proton boleh parking dekat sikit. Me bukan kereta Proton so jauh le me dapat parking. Arfah ni dulu Mara scholar. Dapat melanjutkan pelajaran kat New York dalam bidang I.T. So now tengah buat SAP kat Proton Edar ni. SAP sama la ngan my hubby. :-) Me belajar takat U kat Malaysia ajer......takpe rezeki masing2 kan.  

Cantik tempat rehat kat showroom tepi air terjun


Showroom Proton Edar yang luas

Ada kedai barangan Proton kat sini

Deretan kereta

Kereta F1

Lotus Merah

Smart Lotus kuning ni


Landskap kolam pun ada

Lounge

You alls yang baru nak beli kereta Proton, ce try datang kat sini. 

Bola Kampung

Bo o la oh bo o la Kampung....... Bo o la oh bo o la Kampung....... 

Me ada menang set Bola Kampung ni dari facebook Bola Kampung. Kena cari perbezaan pada 2 gambar. Gigih i kira perbezaan itu. Kebetulan jawapannya adalah 9. Ramai juga yang komen kat facebook mereka. Kebetulan mereka pilih nama i. Syukur alhamdulilah. Exam Pad dan pensel tu me ambik. Yang stationary set tu me nak bagi Dania dia kata untuk lelaki jek Bola Kampung ni. Ehm....tengok la nak bagi sape pulak kan....