Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Wednesday, September 30

Pengembaraan mencari mee.......

Masih lagi cerita cuti sekolah baru ni.Niat di hati nak pergi perpustakaan Raja Tun Uda Shah Alam tapi nasib la saya check dulu website. Rupanya tutup dari raya haji sehingga ahad. Jadi kami pergi yang berdekatan ajer lah. Sebelum tu breakfast kat kedai berdekatan rumah. Banyak kedai tak buka lagi. Kedai yang kami makan tu kedai orang Sarawak. Wahhh mee kolok pun ada...ok tengahari ni nak singgah makan. 

Perpustakaan hipermedia ni terletak kat Bandar Puteri, Puchong. Kecik ajer tempatnya. Pernah la saya bayar cukai pintu kat sini. Bangunan yang sama jugak. 


Meja yang disediakan tak banyak. Dapat juga 1 meja yang dikongsi bersama orang lain. 


Kali ni sibuk study subject Sains. Ummi pulak sebuk tengok majalah Impiana dan Dapur Impiana. Seleksi buku2 tak banyak kat sini sebab tempatnya kecik ajer. 1 level je pun. 


Shhhh....zon senyap. Saya ambik gambar ni pun tak guna flash. 


Lepas ajer kat habiskan masa dalam sejam dua terus la nak singgah makan kat kedai kami breakfast pagi tadi. Laaa tutup rupanya. Kata tadi bukak. Frust la nak makan mee kolok. Alehnya singgah la AEON Taman Equine untuk lunch. Makan kat Kenny Rogers lepas frust nak makan mee kolok. Hehehe...


2 beranak teringin nak makan makaroni cheese. Tak banyak pun portion tapi saya selepas 2-3 suap rasa nak masuk suapan seterusnya kena gagahkan diri sebab dah muak. Offer kat Dania pun dia dah kenyang. Terpaksa la saya makan dengan perlahan. Akhirnya habis jugak ye. 


Masa on the way balik rumah tengok-tengok kedai tu bukak la pulak. Mungkin tutup kejap tadi sebab hari jumaat. Eh tapi kami singgah tadi pun kol 2.30 petang. 

Malamnya tapau jugak mee kolok kat kedai ni. Teringat-ingat lah. Saya pernah rasa mee kolok ni sekali je masa melancong ke Sarawak dulu. Ni kali kedua rasa. Lepas ni boleh la makan lagi since dah tau mana nak cari kan....

Lauknya daging dan ayam cincang beserta sayur sawi. Ni lah mee kolok Sarawak. 


Saturday, September 26

Lagi lagi cuti sekolah....

Lepas balik ajer event Dutch Lady tu, terus singgah Taman Tun. Since dah dekat pukul 2 lebih petang, singgah solat kat Masjid Taman Tun dulu.  

Lepas tu ke Gem Travel & Tours Sdn Bhd, yang terletak juga di Taman Tun. Saya redeem Legoland Hotel untuk 1 malam. Exactly on Dania's Birthday. Saya dapat harga murah dari published rate di internet. Senyum sampai ke telinga anakanda...Mr. Oliver yang booked hotel untuk saya masih ingat lagi saya yang sebelum ni datang ke sini booked percutian dengan voucher. Ambik Hotel Legoland langsung tinggal lagi balance RM100 voucher. Kena redeem sebelum 31 December 2015. 
 

Lepas Taman Tun, kami ke Fella Design di Damansara Utama. 


Pantang nampak cermin mesti nak wefie. :-) 



Nak ambik idea deco ni. Saya suka perabot warna putih gini tapi nak menjaganya susah juga. 



Warna sofa ni agak malap. 


Mahal betul kerusi ni. Ada kotor kat atas tu. 


Meja study ni untuk anak perempuan manisssss sangat. Yang tak manissss tu harganya tu. 


Lepas tu teringin nak makan laksa pulak. So head to Kelana Jaya. Yay lori kakak laksa ni ada hey....


Laksa kakak ni memang sedap la bagi saya....Nyum nyum nyum. Dania makan laksa dengan cendol. Saya makan laksa dengan Teh O Ais. Tapau jugak nasi lemak untuk hubby. 


Friday, September 25

Sambutan Bulan Play-Doh

Diam tak diam dah lebih 50 tahun, Play-Doh telah memberi inspirasi kepada kanak-kanak untuk bermain, mencipta, eksperimen dan mengukir ciptaan unik tersendiri. 

Ini menjadikan Bulan Play-Doh yang julung kali diadakan suatu berita yang amat menerujakan! 

Bila Play-Doh ni bertemakan Malaysia...hmmmm apa yang terlintas di fikiran anak saya Dania ialah : Permainan wau. Wau yang dibentuk oleh Dania ni merupakan wau bulan. 

Wau bule....wau bule.....wau bule.....teraju tigo....ala ewa... 


Masyarakat majmuk di Malaysia memberi inspirasi buat anak saya Dania untuk membentuk baju tradisional kaum India iaitu Sari. Dania pakaikan patung ni dengan sari. Colorful sungguh sari Dania ni ya?. Anak saya memang suka dengan warna terang daripada Play-Doh ni. 


Dengan Play-Doh ni imaginasi tiada hadnya. Kita boleh bekerjasama dalam pasukan atau secara sekeluarga untuk berkongsi idea mencipta sesuatu yang istimewa. Play-Doh merupakan alat yang hebat untuk menggalakkan pembelajaran dan eksperimen. 

Saya berikan idea saya kepada Dania manakala Dania merealisasikan idea saya melalui Play-Doh. Setiap kali Hari Raya, Dania selalu pakai baju kurung kan ummi....jadi Dania nak reka baju kurung untuk patung ni. Patung ni juga dikenakan tudung berwarna ungu. 


Nak bagitau la ni yang bermula 21 - 27 September di Ground Floor, Highstreet 1 Utama kanak-kanak dan orang dewasa berpeluang menghasilkan karya terbaik mereka berilhamkan Malaysia dari Play-Doh - menurut apa sahaja yang dipilih, samada ukiran, nombor ataupun huruf. 

Semasa anda mencipta yang baharu atau mencipta semula yang sedia ada, anda turut berpeluang menyertai cubaan The Malaysian Book of Record untuk mencapai rekod hasil ukiran Play -Doh paling banyak dalam satu hari pada 26 September (Sabtu). Save the date boys and girls.....

Paling menarik....ukiran paling kreatif akan memenangi hadiah Play-Doh yang menarik!. 


Cuba teka apa ni?

Ni lah permainan tradisional kita iaitu congkak. Siapa yang terer main congkak? Kalau dulu-dulu kat kampung opah saya di Perak....saya gali lubang kat tanah kemudian buahnya diambil dari buah getah. Kami sepupu semua pergi cari buah getah keliling kampung. Seronoknya masa tu...


Last but not least.....ni lah ukiran lantern daripada Play-Doh. Ada cerita di sebalik lantern ni. Dulu-dulu masa saya kecil lagi, kampung atuk saya belah papa saya terletak di taman perumahan di Ipoh tu. Atuk saya dikelilingi oleh penduduk berbangsa Cina. Kami adik beradik dapat lantern yang berbentuk haiwan seperti ayam, naga, rama-rama untuk dimainkan pada malam pesta lantern atau lantern festival. 


Bawaklah anak anda bermula 21 - 27 September 
Ground Floor, Highstreet, 1 Utama untuk bereksplorasi dengan Play-Doh. Tambahan sekarang ni pun cuti sekolah. 



Untuk maklumat lanjut dan terkini tentang Bulan Play-Doh, sila layari laman web Play-Doh 

#playdohmonth2015

Let's Shape a Colourful Community and celebrate Play-Doh Day!

Wednesday, September 23

Dua Susu Sehari baik untuk keluarga anda

Bersempena cuti sekolah seminggu ni, Dutch Lady mengadakan kempen dua susu sehari : hadiah terbaik buat keluarga anda. Gigih la saya membawa bersama Dania ke event ni yang bertempat di Nexus, Bangsar South. Sebelum pergi saya google dulu. Dengan adanya pemandu arah kat sebelah senang sikit kerja saya. Thanks...Dania....

Masuk je ke dalam dah tunggu depan ni nak cuba Smoothie Dutch Lady perisa strawberry. 


Ni Dania punya. 
Resepi yang simple. Masukkan aiskrim vanilla dan susu Dutch Lady Chocolate (ikut pilihan minat susu perisa apa) kemudian kisarkan dan lepas tu letak le toppings ikut kegemaran anda. 



Ni saya punya pulak. 


Susu merupakan salah satu makanan yang berpatutan dan sumber nutrisi paling lengkap untuk seisi keluarga, juga membantu kanak-kanak dalam tumbesaran dan perkembangannya serta memperkukuhkan tulang dan otot untuk golongan dewasa - Cik Jo-Anne Jayasiri, Pengurus Pemasaran Dutch Lady


Ada games kat event ni. Dania memang excited nak try. 


Yang ni kalau nak tengok BMI kita ni kat range mana. Dania punya Body Mass Index dalam range yang normal. 


Ni la goodie bag yang boleh kami tebus selepas event. 


Photo booth ni memang awal-awal lagi saya dan Dania terjah. 


Event is about to begin.....presenting Cheryl Samad.....


Percaya atau tidak yang rakyat Malaysia tidak minum susu yang mencukupi. - Cik Jo-Ann Jayasiri. Jo-Ann berbesar hati mengumumkan bahawa Dutch Lady Malaysia telah bekerjasama dengan Persatuan Pemakanan Malaysia (Nutrition Society of Malaysia) serta selebriti Aaron Aziz dan keluarganya untuk menyampaikan kempen kepada keluarga-keluarga Malaysia tentang kebaikan susu dan betapa mudahnya untuk menggabungkan 2 sajian susu dalam diet harian keluarga warga Malaysia. 


Tayangan iklan duta Dua Susu Sehari : Hadiah terbaik untuk keluarga anda. Wahhhh beautiful family Aaron Aziz.....


Sesi berbicara di atas pentas bersama Professor Norimah A. Karim (Head of Nutritional Science Program, Universiti Kebangsaan Malaysia), Loo Mei Fong (Corporate Nutritionist, Dutch Lady Malaysia) serta Aaron Aziz dan isterinya Diyana Halik. 


Dania sibuk baca novel. Good girl sebab tak kacau ummi buat kerja ummi :-)


Saya rasa pemilihan Aaron Aziz dan keluarganya bertepatan sekali. Biarlah 3 gambar di bawah ni berbicara. 




Pelancaran kempen dua susu sehari baik untuk keluarga anda pun bermula. Prof Dr. Norimah berkata vitamin D boleh diperolehi daripada ikan kembung, sardin, salmon, kuning telur dan susu yang tinggi dengan vitamin D. Anak-anak juga digalakkan untuk untuk menghabiskan lebih banyak masa di luar rumah untuk membolehkan badan menghasilkan vitamin D secara semulajadi. 

Haa.....Dutch Lady PureFarm, adalah jenama susu yang mempunyai tahap vitamin D seperti yang disarankan oleh Kementerian Kesihatan. 


Aaron Aziz dan Diyana Halik.


Saya sempat berjumpa dengan Aaron Aziz dan Diyana Halik secara personal. Saya kenal pasangan ni tahun 2008. Masa tu Aaron baru ajer dalam industri lakonan kat Malaysia ni. Dania dan anak-anak Aaron sama sekolah. Anak-anak Aaron sekolah tadika manakala Dania once a week ada kelas speech and drama. Diyana yang selalu ambik anak-anak kat sekolah. She is so friendly. Once a while Aaron yang akan jemput anak-anak.  




Bergambar dengan Cheryl Samad pulak. Kecik ajer orangnya ya....


Jom hadiahkan Dutch Lady PureFarm untuk keluarga anda. Ingat.....2 susu sehari ye....

Tuesday, September 22

Bila cuti sekolah bermula....

Cuti sekolah telah bermula....hmmmm...nak gi mana ni? Masa terfikir nak gi library ni masa hari ahad lagi. Lepas breakfast kat rumah, menuju lah ke Perpustakaan Tun Uda, Shah Alam. Perpustakaan yang lama pernah la saya pergi masa belajar U dulu. Perpustakaan yang terbaru ni first time nak pergi. Google map dulu then bila confident je tempatnya terus la pergi. 

Wow!...besarnya perpustakaan. Mengadap tasik pulak tu. 


Tinggalkan Dania jap yang tengah nak perabihkan buku untuk peperiksaan UPKK dia. UPKK ni peperiksaan Sekolah Rendah Agama untuk murid Darjah 5. Ada Sekolah Rendah Agama yang tak ada exam ni kat sekolah. Kebetulan sekolah Dania ada. 


4 tingkat kot perpustakaan ni.


Ruang study kat meja tengah ni dah takde yang kosong. 


Dania tengah baca buku tu. Kat luar tu permandangan sangat cantik. Pokok nan menghijau dan tasik. Tenang rasanya dapat study kat sini. Agak2 penat study, tengok la permandangan kat luar. 


Ada dekat 1 jam lebih kot kat sini. Perut pun dah lapar. Singgah pulak Mee Ketam kat Seksyen 7 Shah Alam. Dania pilih bihun sup plain. Dania punya RM5. 


Saya pilih bihun sup ketam. Saya punya RM9.50. Dah lama nak makan kat sini tapinya hubby dan Dania tak berapa suka ketam ni.  


Lepas kita berhenti solat kat Masjid Negeri, terus ke destinasi seterusnya. Alang2 dah sampai Shah Alam. 


Fella Design Bukit Subang. 


Suka pulak coffee table yang ada bentuk curvy ni. 


Ni style English ni tapi kalau duduk kat bench ni tak leh sandar la. 


Manisnya tapi 4 kerusi je dah harga gini. 


Meja makan coklat gelap. Ada yang minat ?


Harga ni walaupun ada discount tetapi jadi berbelas ribu juga. 


Ni lagi satu meja makan 8 kerusi. 


Saya suka tona warna tanah fabrik yang digunakan. 


Coffee Table ni simple ajer tapi harga tak la sesimple bentuknya. 


Meja makan ni gelap. Fabrik pada kerusi berwarna kelabu. 


Terjumpa dengan si cantik manis Irma Hasmie kat sini. 


Meja study ni lawa tapi harganya errrr......kerusi harga lain pulak. 


Meja makan dengan fabrik coklat gelap. 


Kalau beli meja makan ni. Utilised cuma 3 tempat duduk ajer tapi saya suka warna fabrik hijau lembut ni. 


Harga ni sama dengan yang hijau atas ni. 


Akhirnya tengok-tengok ajer. Tak beli pun. Kalau kedai perabot biasa boleh tawar harganya. Kat sini harga fix tapi kalau mintak discount dengan sales person mungkin boleh kot....

Lepas ke Fella, terus la balik. Takut lelambat nanti Federal Highway tu macet....

Apa aktiviti cuti sekolah anda?. Nampaknya kami tak kemana-mana. Tunggu cuti-cuti akhir tahun nanti...insyaallah.