Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Thursday, September 24

Yippie i menang Revlon Matte dari Cosmopolitan worth RM205

I dapat sms dari suzi kata i menang Revlon from Cosmopolitan Magazine. Terus la i cari bulan lepas punya Magazine. rupanyer i menang Revlon Matte worth RM205. ada lipstick, eye shadow dan eye liner....hihihi....alhamdulilah. Bertambah alat make up i yang jarang i guna kecuali ada event.....1st time menang kat dalam Cosmopolitan Magazine....mintak-mintak ada rezeki lagi nanti...insyaallah....

Preparation for Rumah Terbuka Aidilfitri BOH TV3

Hari ni i cuma duduk rumah hantar email / map kepada few of my friend and coordinate dengan Media Prima tentang location Rumah Terbuka. dorang tak kisah kat mana rumah terbuka dijalankan sebab maybe reason i logic. Rumah apartment kena buat dekat dewan apartment tapi fully booked. Dia mintak buat awal dalam pukul 1pm tapi i dah arrange dengan semua termasuk catering, khemah, invitation, photographer kata pukul 2pm.... :) so, rumah terbuka i start pukul 2pm..... :) malam, i pegi Giant beli goodie-BOH tea. 1 per family.....:) dania tukang masuk dalam troli. dia tanya banyaknyer ummi nanti habis. dania takut habis kat rack nanti orang lain tak boleh beli....alahai.....comel la pulak. Dada i dup dap dup dap......berdebar sangat2....minta semuanya berjalan lancar. tuan punya rumah, my friend and hubby nyer memang peramah. dah boleh cover i yang tak berapa peramah ni. Hubby i ehmmmm setakat senyum je le. pendiam sket....:)

Al Fatihah to a friend of mine, Marlina Mohamed Zain

Semalam semasa i sibuk2 kemas barang masuk dalam boot kereta (kami nak bertolak balik KL dari kedah), i dapat 1 berita yang menyedihkan. Kembalinya my friend, Marlina ke rahmatullah. sudden death. She's an English lecturer CELPAD dekat IIUM. i punyalah terkejut. my friend kata dia tiba2 jatuh kat The Curve masa tengah lepak dengan sepupu. Bila bawak kat Dr. my friend tu dah meninggal. i tengok phone i, 4 missed call. my school friend nak sampaikan berita sedih ni kat i. terasa kehilangan sangat-sangat.....actually me and her ada cerita di sebaliknya. i amat terkilan kerana i tak sempat nak berbaik dengan arwah. bukan i tak cuba.... :(.....terkilannya.........semoga dia ditempatkan di kalangan orang yang beriman. amin....

Saturday, September 19

Dutch Lady Disney Hoopla Stars Audition

Surat pegi audition Disney Hoopla Stars baru dapat hari ni. Setem dari Singapore tu.....audition pada 3 Oktober 2009 nanti kat Hotel Boulevard, Mid Valley....tak put high hopes pun cuma nak bagi dania exposure dan nak bagi dia confident dengan dirinya itu saje. Ada hati nak nyanyi lagu Taylor Swith, Love Story. tau kenapa dania suka lagu tu?...sebab.....lirik nyer ada cakap i am the princess. dania kan pantang dengar perkataan princess...hihihihi.....:)

Friday, September 18

Dah Announce Officially Peraduan Rumah Terbuka Aidilfitri Bersama BOH

Alhamdulilah syukur ke hadrat ilahi, me one of the Finalist for Rumah Terbuka Aidilfitri bersama BOH untuk merebut tempat pertama, kedua atau ketiga. I tertengok iklan tadi kat TV3. Mr. Aidid Marcelo dan Maria Tunku Sabri kata pemenang telah dipilih kat web http://www.boh.com.my Yup alhamdulilah, nama i ada..... :) Nantikan kehadiran kami di rumah terbuka anda. Kalau tengok alamat, i pinjam alamat rumah Papa dan Mama i. I takut kalau wat alamat Apartment, i tak terpilih.....mana la tau kan....

Thursday, September 17

Contest Contest Contest

Ehmmmm macamana nak explain ni......?....i dapat call dari TV3 kata i'm one of the shortlisted untuk Peraduan Rumah Terbuka Aidilfitri bersama BOH. What???.......masa intro tu, boleh saya bercakap dengan Pn. Ezna?, saya Azmi call dari Media Prima.Pn ada hantar email.......?.....tak sempat dia cakap lebih2, i dah kata ada....ada....BOH.....BOH.....(hihihihi nampak sangat ke 'over' an diriku ini......yang paling menggerunkan dia terus set the date. Next week 27 September......lagi lah i terkejut. Mana nak cari caterer, mana nak ni mana nak tu..... :)


Okay, tu satu hal tapi bila TV3 akan buat coverage rumah terbuka nanti buat hati bertambah risau. Dalam peraduan ni ada cakap, Maria Tunku Sabri dan Aidid Marcelo akan datang memeriahkan suasana rumah terbuka dan akan menjadi pengadil memilih rumah yang paling meriah. Wakakakaka........banyak nak kena buat dan rumah terbuka ni lain dari yang lain sebab banyak contest.....huhuhhuhuu sape lah suruh i promise macam-macam......help me.......okay...so far caterer nyer i manage to get my friend's sister, kak mas dan cup cake pun dari kawan i jugak, Wan Nor Azlina....untuk Pertandingan Menghias Cup Cake Raya untuk kanak-kanak.hihihii...tu lah kalau ikutkan i, rumah terbuka i simple je....dah makan-makan balik.....sebab nak masuk Contest ni yang buat lain sikit lagipun masa i hantar email tak lebih 100 patah perkataan, they all nak yang lain daripada yang lain. Nak masuk TV tu kena wat interesting tu....

Saya mahu BOH, Aidid Marcelo dan Maria Tunku Sabri berkunjung ke rumah terbuka Hari Raya saya kerana…

Nota
-Jelaskan bagaimana perayaan rumah terbuka anda berbeza daripada yang lain dan bagaimana
ia memupuk jalinan kemesraan sesama insan.
- Serlahkan daya kreativiti anda untuk menarik perhatian kami dengan idea anda.


Okay tinggalkan cerita pasal contest kat atas nih......petang masa i hantar dania kat kelas E.nopi maths nyer, i call hubby....pastu dia kata tak habis2 dengan contest. Rupanya hubby pulak dapat call dari Danone Dumex Dugro kata hubby is one of the conso prize winner dalam contest Dumex Dugro Peraduan Impian Ceria Si Manjaku.....tapi with 1 condition. They all akan check dulu i.c hubby yang difaks kan kepada they all samada hubby ada related dengan advertising company atau Dumex. I rasa tu insyaallah akan clear sebab hubby tak related pun ngan mana2 parties yg disebutkan.......

Sunday, September 13

Shopping Raya!!!!

Pagi lagi dalam kol 10am kami dah kuar nak shopping raya. 1st destination ke 1Utama. Takut lambat-lambat nanti ramai plak orang. Maklumlah ni kira last weekend sebelum raya. A'ah jalan LDP lengang. Orang tak kuar lagi kot. Tiba kat 1 Utama, senang je dapat parking, kalau tak.....mak aiii maunyer berjam cari parking. Tempat dituju, JJ old wing, section kasut. Pegi kat section Primavera tak berkenan, kat Cleef tak berkenan, Pierre Cardin pun tak berkenan, Crocodile tak berkenan, Bonia......uihhh mahal sangat plak....akhirnya mata i berkenan kat brand CR2 under Carlo Rino. Jeng jeng.... ni lah hasilnya......


Carlo Rino warna light gold memikat hatiku....

Dania pulak tak habis-habis suggest macam-macam kasut tapi designnyer makkkk...no comment gitu. Pastu dia gelak sengsorang bila i tak suka.......Pastu i ke Kompleks PKNS Shah Alam nak ambik baju raya yg i tempah. Yeah Yeah....dah siap. Lepas ambik duit kat machine ATM Maybank, terus la me and Dania ke kedai Azlinah Enterprise. Ayah gi cari parking. Saban tahun tempah baju raya kat sini. Baju kurung RM60/sepasang. Kira ok lah harganya. i buat baju kurung biasa je. i tak suka baju kurung moden sangat. Ambik la baju i, dania, mama dan ema adik i. Pastu hubby nak cari baju untuk ibu tersayang. i le tukang pilih. Mula-mula kat kedai 1 ni. jual baju kurung Japanese Cotton harga RM119. i ambik 1 pattern ni, masa dia tengah cari size, i gi jalan kat booth dekat situ ada i ternampak 1 baju kurung English Cotton harga RM89. Terus panggil hubby. akhirnya kami beli kat situ je. Yang kedai lagi satu tu mesti tercari-cari kami.....hehehehhe....



Dania bergaya ngan baju and kasut raya baru....Baju kurung sedondon dengan ummi...


Align Left
Ni la baju mama. Fabric dipilih oleh me and my sis, Eja


Ni lah baju raya ibu mertuaku, kain English Cotton. i loike.....English roses gitewww....

Akhirnya kami bertolak balik. Dah settle sumer2....Tiba rumah, kepenatan. i tertidur.....alehnya hubby ke Pasar Ramadan. i tak masak hari ni. Penat....bila balik, hubby yang settle kan sumer lauk2 masuk pinggan. uihhh i tunggu makan jek....thanks wahai hubby ku....tapi tak boleh la selalu kan tapi hari ni penat sangat la....hubby in charge of the foods...tihihiih...sekali sekala kan...hari ni i teringin nak makan bihun....hubby terus beli bihun dalam menu berbuka puasa hari ni.... :)

Friday, September 11

Cerita hari ni 11/09/2009

Pagi, lepas hantar Dania gi skul Tadika kat Puncak Jalil, i terus ke Bandar Puteri Puchong nak ambik my parcel. Semalam i, takde kat rumah masa parcel tu datang. Line beratur kat Post Office tu leh tahan panjangnyer....tetiba perut tak sedap. Nasib tak buat hal. hishhh....akhirnya bila i bukak ni lah hasilnya i menang dalam contest Let's play games and win prizes too....:) Thanks to http://lili-precious.blogspot.com/ Wangi sungguh lilin strawberry ni yang dibuat dari soya kalau tak silap i le....
Lilin strawberry yang diperbuat dari soya

Lepas gi ambik parcel, i gi ambik kuih dahlia yang i tempah kat kawan i punya kakak kat Sek 27 Shah Alam. I tempah 3 balang je. Cakap pasal kuih dahlia kakak kawan i ni memang sedap.....(takut tinggal serbuk je sebelum raya).....Dah pot pet pot pet kejap pastu i gi survey Bangunan Sekolah Rendah Agama Hira'. Ni sekolah swasta. Owhhh dekat je dengan rumah kakak kawan i tu tapi bila i tengok meter adalah 21.4 km dari Puncak Jalil. i set meter sebab nanti i akan pindah ke Puncak Jalil.

Lepas tu i gi survey kat At-Tamimi International Islamic School pulak. Ok....meternyer 16.4 km je. Terletak kat USJ. i saje survey sebab ayah dania kata nak masukkan dania ke skul agama pulak. 1 skul je tak payah lah kalau macam skul kebangsaan tu, petang nak kena hantar skul agama pulak. i masuk kat skul tu la nak tgk apa2 yang i patut tau pasal skul tu tapi kalau namanyer swasta, kena tgk la pulak our budget......ehmmmm....Siap buat lawatan sambil belajar lagi. hihi.....dah habis tawaf, i pun terus ke Puncak Jalil nak ambik dania kat skul Little Caliphs nyer.....dari Puchong Jaya tempat i sekarang ke skul dania dalam 9 km. Jauh jugak tapi sebab nak kan skul yg ajar basic agama, i sanggup hantar.

Balik rumah i prepare lunch dania....bubur nasi with potato n sotong ball. Banyak dania makan sampai 2 pinggan. Cakap pasal bubur kalu, dania mmg tak cakap banyak punya....:) Lepas dah solat and mandi jap.....terus i kuar ke area Mutiara Damansara. Jalan tak berapa jam. Cadang nak ambik hadiah Suzi kat Menara UAC. Parking dekat tepi jalan je....takut jugak tapi tgk kete lain pun buat gak, i pun ikut. Dah ambik hadiah kat Shiseido, i pun bergegas ke The Curve. Nak cari kasut Dania. Mula-mula ke Oshkosh Bigosh, pastu takde yang berkenan i turun ke G Floor pulak cari kat Clarks. Ada this one shoes yang memang tarik perhatian i. Warna pink and gambar kucing. I terus berkenan. Tunjuk kat dania jangan cakap le. Pantang tengok warna pink. Terus nak ajer.....ni le hasilnyer.....

Kasut Raya Clarks Dania 'Molly the magical cat' tapak kasut pun ada corak. Memang magical. hihihi....

Lepas tu singgah umah my parents kat Damansara Jaya. i bagi baju melayu papa i, baju untuk anak sedara i Zharif. Baju mama je belum siap lagi. Maybe ahad ni kot. Dah main2 ngan anak sedara and chit chatting i balik le ke Bandar Puchong Jaya balik. Cadang nak singgah pasar ramadan tapi memandangkan dania tidur, tak sampai hati nak kejutkan dia. Alehnyer ayah le kena tukang beli. Pehhhh tiba rumah rasa nikmat sangat setelah seharian tak lekat kat rumah.....

Cute Sleeping Baby Contest

Umur Dania Yasmine masa ni : 5 Bulan

Dania masa ni letih sangat tapi tak sangka pula spontan jari tunjuk simbol bagus (bukan ummi saje2 buatkan tau....). Macam ala-ala tengah fikir sesuatu pun ada. Rambut Dania pulak baru nak panjang sebab baru dibotakkan kat Barber di Kelana Jaya (cian macam ala2 apa eh?.....). Masa ni kat rumah abang ipar kat Kedah. Bila tengok Dania lena sangat ummi pun buat projek letak bunga raya putih yang dipetik kat taman abang ipar (thank you....) Kena pulak dengan warna putih baju Dania.....sedondon gitewww!!...

"CUTE SLEEPING BABY CONTEST"
bermula dari 03 Sept 2009 hingga 18 Sept 2009

hadiah menarik & istimewa bakal diterima oleh pemenang
& 5 penerima saguhati istimewa


Syarat penyertaan :

1. Penyertaan terbuka kepada semua para2 ibu n blogger..OK!
2. Perlu lah menjadi FOLLOWER Love My New Life
dan add my link nie di bloglist anda OK!
3. Buat entry contest bersertakan 1 gambar ur baby anda yang sedang tidor
yang paling cute,chomel sekali...OK!
4. Terhad untuk satu penyertaan sahaja (kang rabun juri nk pilih pemenang..huhuhu)
dan umur bayi ketika itu hendakla dalam
lingkungan usia 3 - 12 bulan
Umur Dania masa ni 5 Bulan

5. Perlu disertakan dengan NAMA BABY, BIRTH DATE, PLACE OF BIRTH & NAMA IBU

Name : Dania Yasmine Binti Hasbullah
DOB : 7 November 2004

POB : Kelana Jaya Medical Center

Nama Ibu : Ezna Binti Ahmad Khalili


6. Kemudian add banner contest kat side bar beserta ngan link contest nyer skali OK!
7. Nyatakan skali aper yang special tentang blog Love My New Life
1st i suka lah lagu kat blog ni citer Nur Kasih giteww.....(my little princess siap tanya ummi kenapa asyik Nur....Kasih....(sambil nyanyi2) ? hihihi.....tak dapek ummi nak menolong eh.....
2nd suka sangat dengan blog u punya warna. Pastel giteww....
3rd Rasa cute sangat u add Mommy's friend. Nampak sumer nama Mommy2. wah ramainyer....your friend...
4th Suka baca blog u lah of course. Dah add jadi your follower pun sebab dengan baca blog org lain dapat share cerita/pendapat/pengalaman yang menarik....terutamanya setelah menjadi seorang ibu....
8. Sila tinggal kan link peyertaan anda di comment yerk..OK!





Monday, September 7

Dini-tupperwarekiosk.blogspot.com giveaway - Mari berkongsi resepi sahur


Alhamdulillah di bulan Ramadhan ni dini-tupperwarekiosk.blogspot.com nak buat giveaway lagi. Bagi isteri2 dan ibu2 yang bekerja hidangan berbuka puasa biasanya di beli dari pasar ramadhan. Mood nak memasak untuk berbuka pun dah kurang bila terpaksa menghadap jam yang teruk setiap petang. Tetapi untuk bersahur, penat macam mana pun pasti turun ke dapur juga. Tambahan lagi bila ada anak2 yang baru belajar berpuasa. Seboleh mungkin kita nak menghidangkan hidangan yang berkhasiat, menaikkan selera tetapi simple untuk keluarga. Jadi apa kata kita berkongsi resepi yang sesuai untuk bersahur (khusus bagi mereka yang buntu nak masak apa di pagi2 yang hening/sejuk ni)

What you have to do :

1) add dini-tupperwarekiosk.blogspot.com to ur blog list OK!

2) make an entry tentang satu jenis masakan favourite anda/keluarga untuk bersahur . Sila nyatakan resepi dan cara-cara membuatnya (boleh kita share sama-sama dengan pembaca lain ye)

Telur dadar bersama sosej

2 Biji Telur dikacau
Sosej ayam / daging dipotong bulat bulat2
Daun sup dipotong halus
1/2 labu bawang besar dipotong halus
Serbuk Lada Hitam
Garam secukup rasa

Gorengkan sosej. Dah masak ketepikan. Campurkan sosej yang telah dimasak tadi dengan daun sup, bawang besar, serbuk lada hitam dan garam secukup rasa. Goreng sampai masak. Sedia untuk dihidangkan.

3) Masakan mestilah seimbang dan tidak memerlukan masa yang terlalu lama untuk penyediaan.OK!
4) Tinggalkan link ke blog anda berserta email add di bahagian comments OK!

5) Spread the give away around. Upload pic giveaway di atas di side bar anda dan link kan ke dini-tupperwarekiosk.blogspot.com giveaway- mari berkongsi resepi sahur.OK!

6) Closing date will be on 30 Sept.


hadiahnya ialah .........................MENARIKNYER.....

Sweet pink & cool Aqua tumbler set

comprises :

1 sweet pink tumbler 650ml

1 cool aqua tumbler 650 ml

Boleh gunakan tumblers yang sweet ni untuk membawa minuman ke tempat kerja atau bekalan air anak-anak ke sekolah selepas bulan puasa nanti . Air minuman anda terjamin selamat kerana barangan tupperware dibuat dari non-toxic dan non -carcinogenic materials.

Sunday, September 6

Nade Nook Contest

NadE NooK ConTesT!!

*special thanks to my-giveaway for the appearance of this contest @ their site*

Love!!!

Wanna get 1 free shawl rite? It is suPer Duper Easy.. These r d Rules:

  1. Copy or save the NADE NOOK contest banner above.OK!
  2. Paste it to your blog.OK!
  3. Link the banner to our blog which is http://nadenook.blogspot.comOK!
  4. Send us an email (nadenook@hotmail.com) with the title NADE NOOK contest and give us your name, blog URL and contact number.OK!
  5. Send us your entry before 12 September 2009. That's All!!OK!

So..how 2 win it afta u've done ol dis rite?

We will have the list of ol URL given.
On the final date which is on 12 SEPTEMBER 2009 we will pick only one blog randomly

And if its ur blog be sure that when we click on your page and we could see the NADE NOOK contest banner .

And..if we see it we will give you a SHAWL , You could choose any shawl no matter what price it is!!! isn't it fun??? best kan? dapat shawl free kut!!

What are u waiting for?? lets join love!!

xoxo,
NADE NOOK!

Di Sini Kisah Coklatku Bermula

Entry untuk kategori pertama.


Gambar Dania dan ayahnya di samping coklat-coklat di The Margaret River Chocolate Company Australia. Dania masa tu tengah mengantuk tu..... :)



Di Sini Kisah Coklatku Bermula


Kereta sewa kami di Australia



Shhhh....Dania tengah posing tu...


Ummi & Dania bergambar disamping coklat-coklat yang bermacam perisa. Geram bila tengoknyer...



Ummi dan Dania bergambar di depan The Margaret River Chocolate Company, Swan Valley, Western Australia


Anak saya Dania Yasmine memang menggemari coklat. Ye lah kanak-kanak tanpa coklat sukar dipisahkan. Coklat favourite Dania of course plain Cadbury. Tak boleh ada langsung kacang ke, buah ke, apa ke....kalau ada....alamatnyer ummi yang kena makan benda-benda tu dan plain choc tu Dania yang habiskan. Rupanya macam ala-ala kena gigit tikus (hihihi). Kami berkesempatan melawat The Margaret River Chocolate Company yang terkenal di Swan Valley, Australia. Nak lawat ke sini, kami dengan beraninya menyewa kereta. Harap-harap tak le kami sesat. Disebabkan Dania dan umminyer teruja nak ke Chocolate Company ni, segala rintangan kami redah. Banyak kali jugak ayah Dania berenti tanya kat 'local' mana arah jalan ke sini. Mana tak confuse sebab Swan Valley ni ada East, ada West. Tersilap masuk tah tersesat ke mana-lah kami. Ada sorang 'local' kat situ cakap The Margaret River Chocolate Company tu jauh. Ada lagi berapa jam dari Swan Valley. Terletak kat kawasan pedalaman yang bernama Margaret River. haaa?.....takkan lah jauh lagi?.....rasa-rasanya apa yang i tengok kat TV3 masa MYTV3 buat lawatan ke Perth, The Margaret River Chocolate Company ni kat Swan Valley. Untuk pengetahuan semua, loghat orang Australia ni agak pekat jadinya apabila tanya jalan kat sorang aunty ni....berkali-kali saya ulang pardon me?....pardon me?......aunty tu pun lelama kata ahhh never mind (sorry le aunty tak faham le)....Akhirnya sampai jugak kat The Margaret River Chocolate Company ni. Dalam tu banyak sangat coklat.Dorang letak sampai tinggi. Macam-macam flavor ada. Boleh test dulu.Geram dibuatnya. Dania dan ummi teruja nak pilih coklat mana pilihan hati tapi kena berhati-hati kerana tak semua coklat halal. Ada yang dicampur dengan wine (arak). Tak macam coklat halal dari Tasneem. Dijamin halalnya :).Sale lady tu dari Malaysia tau tapi accent dah lebih kepada Australia kerana berkahwin dengan warga Australia. Bangga jugak dapat jumpa orang Malaysia. Kami jugak try test Hot Chocolate kat sini. Fuhhhh...memang rasa pure chocolate lah......
Kami borong jugak coklat dari sini tapi tak beli banyak pun sebab harganya boleh tahan mahalnya.White Choc.....Black Choc.......Coklat ni menjadi rebutan Dania dan ummi Dania. Ayahnya selamba jek.....Belum sampai Malaysia lagi coklat dah tinggal sikit. Hehehe.....

Ni ada artikel tentang coklat kat link The Margaret River Chocolate Company.

"In addition to its great taste, good quality chocolate contains vitamins A, B1, C, D and E as well as iron, calcium, potassium and high levels of magnesium.

It also releases "feel good" chemicals in the brain that make you feel happier and more relaxed."

Ni link The Margaret River Chocolate Company. http://www.chocolatefactory.com.au/

Nak happy?.....kenalah makan coklat...



Artikel tentang kebaikan coklat :-

Heart Attack Survivors Benefit from Chocolate Consumption

By: Heather Hajek
Published: Friday, 14 August 2009
chocolate

'Heart attack victims may want to gravitate toward the chocolate choices on the menu, thinking of it not just as a treat, but as a potential lifesaver. While past reports have indicated some potential benefits to eating chocolate, we now have new evidence showing a previous heart attack patient may be avoiding death by consuming two or more servings of chocolate per week.

A study released in the September issue of the Journal of Internal Medicine, indicates death from heart disease in previous heart attack victims are cut threefold when sufferers eat two are more servings of chocolate weekly, compared to those who refrain from eating chocolate. The study indicates the less chocolate consumed the lower the protection against heart attacks for previous heart attack survivors.

Research has indicated the myriad benefits of cocoa, the main ingredient of chocolate, such as lowering blood pressure and improving blood flow, but the new report is the first to make the connection between chocolate consumption and the prevention of death from heart attacks in heart attack victims. The new study, lead by Imre Janszky of the Karolinska Institute in Stockholm and co-author Dr. Kenneth Mukamal, a researcher with the Beth Israel Deaconess Medical Center in Boston, tracked 1,169 non-diabetic men and women, ranging in age from 45 to 70, located in Stockholm county. The study began in the early 1990’s, with patient data being gathered, beginning when they were hospitalized from their first heart attack. Study participates were asked several questions in regards to their diets from the previous year, prior to their first heart attack, including questions regarding chocolate consumption and frequency. Three months following discharge from the hospital, study participants, were given health examinations and they were continually monitored over the next eight years.'

Link dari :-

http://www.healthnews.com/medical-updates/heart-attack-survivors-benefit-chocolate-consumption-3571.html



"Di sini kisah coklatku bermula,
Bermacam-macam coklat pilih je depan mata,
Dark choc pilihan Dania, White choc pilihan ummi pula,
Kalau dapat coklat Tasneem memang bahagia."



Okeh, format pertandingan ini ialah...
  • Sila upload banner pertandingan ini di sidebar anda dan link kan gambar itu ke link contest ini (http://sitisifir10.blogspot.com/2009/08/contest-di-sini-kisah-coklatku-bermula.html)
  • OK!

  • Contest ini dibahagikan kepada dua kategori. Satu entry adalah untuk satu kategori sahaja. Jika anda teruja untuk masuk kedua-dua kategori sekali, sila letakkan dua link ke entry anda dalam kotak komen ini. Tajuk entry anda hendaklah - Di Sini Kisah Coklatku Bermula
  • OK!
  • Kategori pertama - anda dikehendaki meletakkan gambar seseorang yang berkaitan dengan anda dengan coklat. Tidak kisahlah gambar anda dan coklatkah, anak anda dengan coklatkah...pastikan yang di dalam gambar itu ada berkenaan (hubungan) dengan anda. Satu entry adalah untuk satu gambar, jika ada gambar yang berbeza, sila buat entry yang lain.

  • Kategori kedua - anda dikehendaki menceritakan kisah seseorang dengan coklat. Sebagai petunjuk, coklat bagaimanakah pilihan anda atau dia, apa peristiwa yang ada kena mengena dengan anda atau dia dan coklat dan lain-lain mengikut kreativiti.
  • OK......Entry ni untuk kategori kedua!


  • Tarikh tamat pertandingan adalah pada 13 September 2009 jam 11.59 tghmalam.
Hadiah adalah ditaja oleh http://coklathalal.com/

Hadiah pertama :

Praline Chocolate : Super Premium Chocolate (48pcs) + Panned Chocolate


Hadiah tempat kedua :
Praline Chocolate : Premium Chocolate (32pcs) + Kurma Chocolate(24pcs)

Sebagai tambahan : Bagi entry pertama anda memasuki pertandingan ini, jika anda ingin membuat belian, anda layak mendapat 10% diskaun untuk semua coklat aidilfitri























































Friday, September 4

Udang Masak Lada Hitam

Dapat resepi ni masa tengok Wanita Hari Ini siaran 4 September 2009.....ala Pn. Rubiah Suparman.

Bahan-Bahan :

Udang digoreng terlebih dahulu
Sedikit Lada Hitam
Kicap cair
Kicap pekat
Sos tiram
Bawang putih

Cara-caranya :

Tumis bawang putih. Setelah naik bau, masukkan lada hitam, kicap cair, kicap pekat,sos tiram. Akhir sekali baru masukkan udang yang telah digoreng terlebih dahulu. Kaup balikkan. sedia untuk dihidangkan.

Anasfadilah Raya Giveaway

dah buat persiapan raya?

nak kerongsang raya tak?



kalau nak meh join giveaway saya yang tak seberapa nye ni

senang je nak join

1. Be a fan of Chomel in Facebook (anda perlu ada facebook account ye,sapa yang masih ada friendster tu bertukar kepada facebook,korang boleh bertani dan mencuri tanaman jiran korang..hahah)

Chomel on Facebook

OK!....Dah jadi fan pun....FB Ezna Ahmad Khalili
2. leave me a comment stating that u already a fan in Chomel facebook page (give me ur facebook name,so i know u have already be a Chomel fan)
OK!
3. For those who already a fan to Chomel, kindly leave a comment here with ur facebook name
OK!
4.winners will be selected via lucky draw,ada 3 kerongsang,maka nya 3 orang la yang menang :)
Mintak-mintak ada rezeki i
5. for those yang nak Ugg boots for free (they do shipped to Malaysia u know) boleh klik banner di bawah

ugg boots




tarikh tutup penyertaan ialah pada 11/9/2009 jam 5.00 pm

meh la join,manatau kot dapat kerongsang free untuk raya ni :)

p/s:: ehh..lalu lalang je ke?...meh la join..benda free tuu,tak mau ke..

Wednesday, September 2

Duit Raya – MySuperKids Special Aidilfitri Giveaway


Finally

So we have decided how to run the giveaway.

The PRIZES will be:

1st:

PETRONAS fuel voucher worth RM70

Special blog review by MySuperKids

2nd:

PETRONAS fuel voucher worth RM50

3rd:

PETRONAS fuel voucher worth RM30

How to join?

Very easy-peasy. Sangat-sangat senang.

Just copy and paste this below code to your sidebar, and inform us when you’re done. Simple, ain’t it?

Copy code kat bawah ni dan paste saja di sidebar. (make sure copy semua sebab unfortunately box ni tak ada frame…)


Please refer http://mysuperkids.net/duit-raya/
sidebar for the html code


mysuperkids giveaway


Sertai sekarang untuk voucher minyak PERCUMA!


weblog popular 1Malaysia


Sertai sekarang untuk voucher minyak PERCUMA!


weblog popular 1Malaysia

Don’t forget to inform kalau dah buat! Nanti kot ada yang tertinggal pulak :D

The winner will be selected by LUCKY DRAW! Seperti biasa ia akan di-draw-kan oleh dua orang hakim berkaliber kita.

Pssstt… Setiap satu penyertaan akan dapat 1 nombor a.k.a. 1 peluang cabutan, TAPI anda berpeluang untuk dapat berpeluang2 lagi, dengan melakukan ini:-

  1. Tampalkan code di atas di sidebar – 1 KAD CABUTAN <— ini syarat wajib utk sertai giveaway ni. OK!
  2. Buat satu entry ringkas, just copy+paste code di atas juga dalam entry anda – 1 LAGI KAD CABUTAN.OK!
  3. Buat satu lagi entry tentang giveaway ni dengan backlink ke MySuperKids – 1 LAGI KAD CABUTAN.OK!
  4. Add MySuperKids.net di blogroll – 1 LAGI KAD CABUTAN (yg dah add pun dikira).OK!
  5. Masukkan link entry ini di FaceBook (notes/status/wall,etc.) – 1 LAGI KAD CABUTAN.OK! MY FB, Ezna Ahmad Khalili.Dah post kat status.
  6. Masukkan link entry ini di Twitter – 1 LAGI KAD CABUTAN.OK!
  7. Kalau ada lebih dari satu blog dan buat benda yang sama – CABUTAN DIKIRA 2 KALI.

Makin banyak anda buat, makin banyaklah peluang untuk menang :D

Senang je kan?

*this giveaway is open to everybody and anybody. if you don’t have blog and you’re interested to be in, just create a simple blog with www.blogger.com or www.wordpress.com or any bloghosting your prefer and just do the same thing :) Senang kan.

**this giveaway is closed on 30 September 2009 (still mood raya lagi kan? Open house tak habis lagi tu

Let's play a game and win a prize too contest result

I MENANG!! MENANG!! MENANG!!

RESEPI NO. 7 MEMBAWA TUAH

Antara resepi yang pelik-pelik yang i hantar antaranya ialah :-

1. R = Rambutan flavour aiskrim goreng cicah sambal belacan

August 23, 2009 8:56 PM

2. A = Australian Tasmanian Devil masak merah ala pasukan Red Devil (Manchester United)

August 24, 2009 3:15 PM

3.I = Isi ikan tenggiri + Isi ikan kembung + Isi ikan merah buat fishball pastu makan ngan mee
sup.

August 25, 2009 8:04 PM
4. K = Kek Kukus Kentang, Kerang, Kepah, Keropok, Karipap, Keli Kuala Kangsar Kawwww!!!!

August 26, 2009 6:58 AM

5. U = Umang-Umang goreng dengan minyak Saji bersos coklat cadbury ditambah sos thousand
island, air batu campur (ABC) dan kerabu mangga. Yummy rasanyer.....

August 27, 2009 12:51 PM

6. V = Velociraptor Cheese Cupcake with Mint Toppings.

**Blog ni ada kat my blog list
**Dah jadi follower blog u
** Velociraptor is a genus of dromaeosaurid theropod dinosaur that existed approximately 75 to
71 mya (million years ago) during the later part of the Cretaceous Period (Sejenis Dinasour)

August 28, 2009 12:08 AM

7. Z = Zenobia pulverulenta buat mozzarella pizza with marshmallow and cotton candy.

**(Zenobia pulverulenta)This pretty, small shrub has white, bell-shaped flowers in June and
July. The flowers look like opulent lilies-of-the-valley, with an aniseed fragrance

August 29, 2009 6:08 AM

Dan ini result diambil dari Blog
http://lili-precious.blogspot.com/2009/08/lets-play-game-and-win-prize-too.html

Pemenangnya mesti yang kreatip giler sehingga tak tercapai dek akal pikiran yang matang. Sapalah tu ... Sapa? Siapa? Woii ... cakaplah sapa!!

Jeng jeng jengggg ...

Njit njit semut

Sapa sakit naik atas

Njit njit semuttt

Sapa sakit naik atasssss

Woiiii .... sapa menang?

Sapa menang?

Sapa?

Sapa?

Sapa?

Ops ... tanya 3 kali cukup. Jangan lebey ... haku beritau skang!!









scroll lagik dan lagik!!








Mengumumkan pemenang bagi kontes resipi huru-hara hutan belantara ialah ...
Wink wink :) phewiitttt!! Wink wink :) Fuyooo fuyooo!! Kesungguhan dan keunikan masakan mu menawan kalbu -
Zenobia pulverulenta buat mozzarella pizza with marshmallow and cotton candy. Love it!

Tahniah! Sekalung sausage untuk leher jinjangmu!! Eh eh ... tersenyum simpul die!! Wait for my e-mail, yer!

Thanks a ton for all your lovely participation! Luv u guys! Muahhh!! Watch out for my next contest! Uihh ... haku dah sonot wat kontes nih!!

Happy Family Contest




SILA IKUT ARAHAN DIBAWAH:-
1. ADD BLOG iedaLUVsham D BLOGLIST KORANG
OK!
2. UPLOAD BANNER "HAPPY FAMILY CONTEST" KAT SIDEBAR.
OK!
3. BUAT ENTRY KHAS BERTAJUK "HAPPY FAMILY CONTEST".
OK!
4. UPLOAD HANYA 1 (SATU) GAMBAR YANG THE BEST YANG MENGGAMBARKAN KEGEMBIRAAN DLM KELUARGA ANDA! ;) BAGI YG BELUM BERKAHWIN, UPLOAD PIC BERSAMA2 FAMILY KORANG, NO BOIPREN2, NO GEFREN2, HEHEHH!! ;p
OK!
5.DALAM ENTRI TU PASTIKAN ANDA MENTION & LINK KE iedaLUVsham & HAPPY FAMILY CONTEST (no link back will be disqualified)
OK!
6. Bila dah siap, tinggalkan link di entri ini SAHAJA =)
OK!
7. Pemenang akan dipilih berdasarkan gambar yg MENARIK&UNIK ;)
Harap gambar seperti di atas ni mengikut kriteria yang ditetapkan...yg baju orange tu, anak sedara i. Consider as family jugak la kan....
8.Hadiah utk pemenang adalah....RAHSIA,wakakaka!!
Wahhhh...rahsia lagi surprise...huhuhu
9.JANGAN RISO..TAKDE VOTE2 PUNYER,AKU TAKKAN SUSAHKAN KORANG, HEHEHE!!!.
10. OK, CONTEST BERMULA 11 OGOS - 12 SEPTEMBER 2009KEPUTUSAN AKAN DUMUMKAN PADA 14 SEPTEMBER = BETEDAY AKU! YAHOOO!!!
ABISHHHH.........TQ ;)

Tuesday, September 1

Devil Curry

BAHAN-BAHAN

Bahan A (Dikisar)

10 Bawang Merah Kecil

10 Cili Kering
3-5 Buah Keras
2 Batang Serai
2 Sudu Belacan
2 Sudu Serbuk Kunyit
1 Stok Ayam

Bahan B

2 Sudu Cuka
2 Sudu Mustard
Gula Secukup Rasa
Ayam

Bahan C (Ditumis)

Minyak untuk menumis
Halia
Bawang Besar

Masuk Bahan A sehingga pecah minyak, kemudian masukkan Bahan B. Sementara itu tumis Bahan C dan dicampurkan sekali.

Looks so yummy.....:) Can't wait to try it for Break Fast tomorrow...yeehaaaa....Recipe courtesy of Debbie, Julia Gabriel. Thanks Debb.....!!!!




Kek Kukus Sarang Semut

BAHAN-BAHAN :-

7 biji telur
2 cawan tepung gandum
2 cawan gula pasir
2 cawan air
1 tin (390g) susu manis
3 sudu makan mentega
1 sudu makan soda bicarbonate
1 sudu teh esen ros

CARA :-

Hanguskan gula. Kemudian masukkan air diikuti mentega. Masak hingga mendidih. Tutup api dan sejukkan.

Pukul telur sehingga kembang. Masukkan susu dan teruskan pukulan hingga rata. Masukkan tepung dan soda bicarbonate. Kemudian masukkan gula hangus dan pukul hingga rata. Akhir sekali masukkan esen ros dan kacau rata.

Tuang adunan ke dalam loyang kek. Tutup loyang rapat-rapat dengan aluminium foil untuk mengelakkan wap air kukusan masuk ke dalam adunan.

Kukus selama 1 1/2 jam.

**My friend Anor yang bagi resepi ni. Nampak macam senang. Tak tau lah jadi ke tak. huhuhuhuhuhu....