Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Wednesday, August 29

Royal Floria Putrajaya 2018

Dek kerana terpengaruh dengan gambar cantik-cantik kat IG kawan yang pergi bertandang ke Floria Putrajaya, saya pun mengajak hubby ke sini. Hubby parking kat Masjid Besi dan kami semua jalan kaki sehingga hujung jambatan yang tak bersambung kat belakang tu. Nampak tak?. Kami pergi pun dalam dekat2 pukul 7 malam juga pada 26 Ogos 2018. 


Bumbung yang berwarna-warni ni kita ambik gambar dulu eh. Kalau malam nanti blur pulak warnanya. 


Backdrop kat belakang ni sangat la cantik untuk photoshoot. Kami pun tak lepaskan peluang. 


Kat sini ada ala ala kain macam tu dengan bunga-bungaan di sana sini dan sinun. 


Ni ala ala musim sejuk pula ni. Pokok dengan bunga 'kapas'. Cantik juga kalau ambik gambar. Nak tunggu takde orang memang payah la kan. 


Ni rumah first yang kami melawat. Binaan yang mewakili DBKL. Saya suka lampu kat atas ni. Nampak macam fairytale pula. 


Dania pun ambik gambar kat sini. Sukanya lampu tu. Ditambah dengan dedaunan tu. 


Ni masa nak turun bawah dah ni. Kat dalam rumah ni memang ramai yang ambik gambar. 



Ke Kuala Kangsar kita. Cantiknya bangunan tradisional rumah negeri Perak ni. 


Jam dekat Kuala Kangsar agaknya....


Lepas bergambar depan jam besar ni, kami menuju ke surau. Surau ada disediakan di sini. Terletak berdekatan dengan University / College punya binaan. Hujung juga la. Masa solat terjumpa Shikin. Saya solat sebelahnya tau tau lepas solat, hilang.....nak tanya gerai mana berniaga kat Floria pun tak sempat. 

Lepas solat, kita ambik lagi gambar. Banyak tempat cantik-cantik kat sini. 


Unik je taman kecik kat atas ni. 


Pokok togel kat belakang ni menerbitkan rasa misteri. 


Selamat datang ke tanah besar China. 


Sejenis bunga kekwa. 


Background bunga belakang ni pun lawa. 


Bunga raya. 


Majlis Bandaraya Johor Bahru pula. 


Ni kat belakang Majlis Bandaraya Johor Bahru ni. Ada orang yang diperbuat daripada botol mineral sedang memancing ikan. 


Wow lawa la relection jambatan ni. 


Dania tumpang ambik gambar kat karakter unicorn yang comel ni. Dania suka sangat karakter unicorn ni. 


Ni kat ikatan Pengakap ni. Rajin hubby panjat sampai ke atas ni haaa....


Sebelum balik ambik gambar dengan bumbung berwarna-warni ni tapi kali ni pada waktu malam pulak. 


Best juga dapat berjalan kat Floria ni. Dalam 9.20 malam baru la keluar dari sini. Nak menapak jauh juga la. Sakit kaki haaa....😅😅😅

Kalau nak dapatkan penjimatan tiket Floria Putrajaya 2018 ni boleh beli online di 
👇👇👇





Monday, August 27

Lepas Universiti, ke sini pulak

Nak update blog ni punya la rasa kena paksa diri. Idak bersawang la dia. Hehe. Actually, lepas balik je dari University of Nottingham, ikut jalan dalam kami ke Kuala Pilah pulak. Ikut jalan dalam dari Broga tu. 

Ada singgah makan kat seberang jalan masjid kat Kuala Pilah. Opposite cafe The Canteen. Lepas tu solat dulu sebelum singgah beli petai pulak. Ala tepi jalan je tapi tak ingat la area mana. 


1 ikat petai ni berharga RM10. 


Singgah juga beli durian kampung. Katanya durian kahwin. Ok...balik nanti tengok elok ke tak. 


Dalam perjalanan balik, ternampak sign board cendol durian terus la berhenti dulu kat sini. Saya ni pantang nampak laksa utara jadi order satu mangkuk. Harganya RM5 satu mangkuk ni. Dua cendol durian dan 1 cendol biasa untuk Dania. Dania mana nak makan durian ni...'busuk' katanya. Dania yang kata tak nak order laksa, elok pula join makan dengan ummi dia. Banyak juga dia makan. 


Seberang jalan tu ada kedai serbaneka yang besar jugak. Lupa namanya tapi ni kat area  Rembau. 


Sebelum balik rumah, singgah rumah best friend Dania nak hantar buah tangan. Adik dia yang bongsu keluar rumah dengan atuk. Best friend Dania keluar pergi kedai dengan adik yang lain dan mama dia. Tak jumpa la Dania. 


Akhirnya tiba rumah dalam jam 7 lebih malam. Perghhh penat berjalan hari ni. Balik rumah hubby kopek durian. Alaaaaa isi dia nipis kemudian tawar pulak tu. Rezeki kami.....😅😅😅

Tuesday, August 21

Kisah menyayat hati tentang seorang anak syurga

Kisah menyayat hati ni berlaku kepada kawan saya yang kebetulannya anaknya yang sulung sama2 sekelas dengan Dania masa sekolah rendah. Kenal pun sebab anak sama2 study group. Maghrib 7 Ogos 2018, dapat messenger dari kawan saya yang tinggal kat kawasan lama saya di PUJ tentang kemalangan anak kawan saya ni. Macam-macam version saya dengar. Kemudian saya contact salah seorang cikgu sekolah rendah Dania dulu. Sah la berita yang diterima. Cakap dengan hubby niat saya nak melawat keluarga mangsa. Hubby kata lepas solat Isya' bersiap lah. Menujulah kami ke Hospital Serdang. Mula2 jenazah di bilik mayat sementara. Saya dan Dania masuk ke hospital bahagian kecemasan dulu sementara hubby cari parking. Parking kat Hospital Serdang ni agak limited. Kat bahagian kecemasan pula bukan sebarangan boleh masuk tapi nasib baik ada guard tu bagitahu jenazah dah dipindahkan ke bilik forensik. Berjalan laju saya dan Dania mendapatkan suami untuk bagitahu kena turun tingkat bawah ke bahagian forensik pula. 

Apa yang saya tahu anak kawan saya ni telah dilanggar oleh van sekolah yang menghantarnya pulang. Kami bertiga nak datang sini sebab nak bagi semangat kat kawan saya ni dan keluarganya. 

Percaya atau tidak, saya phone jugak van sekolah tu nak kan kepastian. Version yang saya dengar ada jugak cakap van sekolah park kat jalan besar dan budak sekecil 8 tahun kena menyeberang jalan besar. Rupanya owner van tu kata tak payah menyeberang pun. Phone dimatikan selepas itu sebab owner van tu tengah buat keterangan kat balai polis. Bukan owner van tu yang melanggar tetapi pekerja dia. Ok habis bab tu.

Kat Hospital Serdang pulak masa nak menuju ke bilik forensik, terserempak dengan deejay Odey Petra yang nak balik dah. Ambik gambar dulu sebab hubby tak kenal Odey Petra in person cuma suka dengar Nasional FM ajer. Saya cam sebab Odey ni jadi pengacara majlis dinner Dania masa tahun 6 Sekolah Kebangsaan Bukit Jalil yang diadakan di Hotel Seri Petaling. Ada beberapa cikgu kat sekolah kebangsaan Dania pun berada kat depan bilik forensik. 


Sedih tengok mama papa Ammar ni. Bila terjumpa kakak Ammar, saya suruh Dania peluk Adriana. At least itu yang kami boleh buat pun selain doa kan?. Adriana ni sama baya Dania. Kawan sekelas pun masa Darjah 6 di SK Bukit Jalil. Mata pun bengkak-bengkak dah menangis. Sempat peluk mama Adriana ni. Hubby dengan papa Adriana. Habiskan seketika kat depan bilik forensik tu, kami pun beredar. Jenazah pun tak dapat di post mortem malam ni. Post Mortem akan dijalankan keesokkan harinya.

Keesokkan harinya pada 8 Ogos 2018, saya menuju ke Masjid UPM selepas selesai menghantar Dania ke sekolah. Hari ni Dania kena ke sekolah lebih awal sebab saya nak ke Masjid UPM. Seawal jam 11.30 pagi saya dah berada di Masjid UPM. Sempat juga tapau McD untuk Dania dan saya. Mereka yang berada awal di Masjid UPM terdiri daripada saudara mara Adzlina dan Azrai (mama dan papa Ammar). Ini termasuk penyanyi veteran Azian Mazwan Sapuan. Saudara sebelah Azrai. Cikgu2 kat SK Bukit Jalil pun datang memberikan penghormatan terakhir. Ada juga cikgu yang tunggu jenazah dimandi dan dikafankan kat Hospital Serdang. Ada berita juga mengenai cikgu kelas Ammar sampai menangis-nangis. Apatah lagi Ammar duduk kat depan sekali dalam kelas. 

Jenazah anak syurga Aazad Ammar tiba di pekarangan Masjid UPM pada 2.30 petang. Dah siap dimandikan juga. Saya sempat melihat wajah seakan tidur Ammar di pembaringan. Suasana kat Masjid UPM menyayat hati. Kebanyakkan mereka menangis termasuklah saya. Mama Ammar sendiri terpaksa dipapah untuk menaiki tangga Masjid UPM. Memang tak sanggup saya tengok. Tak sampai hati....😭😭😭.

Hubby pun ada datang dengan best friend ke Masjid UPM. Kebetulan anak kepada best friend hubby ni sekelas dengan anak kedua pasangan ni. Kiranya kakak kepada arwah la. Adik beradik 4 orang. 2 teratas kakak2, Ammar No. 3 dan adik No. 4 pun lelaki. Berumur 7 tahun ++ pada hari kejadian sebab tarikh lahirnya pada 20 Ogos 2018. Family pun ada plan surprise untuk Ammar ni tapi Allah maha mengetahui....


Selepas settle kan Dania ke sekolah, saya menuju ke Masjid UPM untuk menunggu jenazah untuk disolatkan dan seterusnya dikebumikan di tanah perkuburan UPM. Kebetulan, Azian Mazwan Safwan juga ada di sini yang kebetulan ada pertalian saudara dengan ayah Adriana. Cikgu2 Sek Keb Bukit Jalil membanjiri Masjid UPM seperti Cikgu Shada, Cikgu Raja Shahida, Ustazah Sharina, Cikgu Hairul, Cikgu Helmi, Cikgu Saiful, ibu ayah Puteri Nur Aneesa, Pn. Niza, Pn. Najah, Pn. Norzila, hubby datang dengan ayah Dania Irdyna sekelas dengan adik Adriana. Ukhuwwah sekolah SKBJ ni sangat kuat. Tu yang sampai sekarang saya tak boleh lupa sekolah ni....saudara mara belah ayah dan ibu Adriana serta rakan sekerja ibu Adriana dan ayah juga ibu ayah dan kawan2 Ammar....😣😣😣.... Alhamdulilah semuanya selesai. Tak sampai hati tengok ibu Adriana dan ahli keluarga yang lain 😣😣😣. Moga tenang Ammar di sana. Syurga tempatmu Ammar.....Ammar yang akan pimpin ibu ayah ke syurga. Al Fatihah.... #masjidupm
A post shared by Ezna Khalili (@eznakhalili) on

Ini gambar pada 10 Ogos 2018, malam ni selepas Isya' ada tahlil untuk anak syurga Ammar. Ni Dania bergambar dengan ex classmate 6 Bestari Sekolah Kebangsaan Bukit Jalil iaitu kakak Ammar yang bernama Nur Adriana. 

Nak puji juga cikgu2 kat SK Bukit Jalil. Ada je samada masa kat forensik, Masjid UPM mahupun kat majlis tahlil anak syurga Ammar. 


Moga cerita ini dijadikan iktibar. Pihak van sekolah pula kena memastikan anak tu selamat melintas di hadapan van sebelum memulakan perjalanan. Jangan nak cepat je akhirnya anak yang tak berdosa menjadi mangsa. Nak cerita detail tu tak tergamak pulak saya. Boleh google ye 😭😭😭

Al Fatihah 
buat 
Aazad Ammar Bin Noor Adzlina

Moga keluarga Ammar diberikan ketabahan untuk menempuh hari2 yang mendatang. Apa yang pasti, Ammar di tempat yang terbaik.....insya allah....

Monday, August 20

Information Day : University of Nottingham Malaysia Campus

Kami dah tiba University of Nottingham ni pada jam 9.30 lagi. Information Day ni bermula jam 10 pagi. Setelah daftar, duduk kat sini untuk campus tour. 


Ada student helper yang akan membawa kami tour pusing kampus berjalan kaki ajer. 


Ni part of the tour jugak di mana blue building ni menempatkan Faculty of Science. Ada school of Biomedical Science yang Dania minat tu. The reason bawa Dania ke sini supaya dia dapat lebih info untuk kehidupan campus dan tentang kursus bioperubatan. Kalau nak tahu lebih lanjut kat universiti swasta macam ni lah sebab mana ada open day untuk universiti tempatan. Ke ada tapi saya je yang tak tahu?. 


Ambik gambar ni pun masa tengah campus tour. Ni bilik IT Services. Menariknya sebab ada tempat duduk kat depan ni. 


Singgah posing depan library. Library di University of Nottingham ni ada empat tingkat. 


Auditorium ni agaknya boleh memuatkan 200 orang student agaknya. 


On campus pun ada restoran makanan segera yang kita familiar seperti Subway, Secret Recipe dan saya ada nampak juga restoran mamak kat dalam ni. Agak2 terasa nak makan roti canai ada lah restoran mamak RK Fathima kat sini. Kat dalam campus ni. Katanya mamak famous kat Semenyih dibawa masuk dalam campus. Food court pula menghadap kehijauan. Memang best la kalau lepak kat sini. 


Lepas campus tour ada aktiviti di luar untuk melepaskan belon-belon tertera No. 18 ke udara. CEO University of Nottingham Malaysia yang melepaskan belon yang menandakan 18 tahun universiti ini berada di Malaysia. 


Persembahan gendang ni menarik perhatian saya. 


Berapa lama nak kena berlatih untuk menghasilkan persembahan yang hebat?.  


Lepas tu ada majlis di dewan utama di dalam bangunan Trent ini. 


Welcome speech by the CEO of University of Nottingham Malaysia Campus, Professor Graham Kendall. 



Buku nota yang tebal ni saya dapat sebab angkat tangan untuk jawab soalan.  Jawapan saya betul pulak tu....👧👧👧


Luar dewan pula boleh tengok sel usus dengan menggunakan mikroskop. 


Bersungguh Dania tengok sel tu. 


Kita ambik gambar dengan salah seorang tenaga pengajar Biomedical Science di University of Nottingham. Dr....(saya lupa nama) dulu tinggal kat Seksyen 4, Bandar Baru Bangi sekarang ni kat Puchong pula. Dr ni tahu lah sekolah menengah Dania tu. 


Saya, Dania dan hubby naik buggy untuk tour kawasan kampus sambil diberi penerangan oleh Student Helper Sofia. Ada 1 group family yang naik buggy sekali dengan kami tanya Dania belajar kat mana? Hehe. Hubby kata baru Tingkatan 2. Anaknya nak daftar kat University of Nottingham ni. 


Ada lagi gambar-gambar kat bawah ni sebelum kami balik. 


Booth untuk campus tour. 


Nak tahu info selanjutnya?
Follow University of Nottingham, Malaysia Campus di dalam media sosial seperti di bawah. 


Bunga ros jepun yang ditanam di pekarangan University of Nottingham menarik perhatian saya. Nampak macam baru ditanam je. Mungkin untuk mengindahkan kawasan sempena Information Day. 


Lepas event ni kami ke Kuala Pilah pulak.  

Thursday, August 16

Silaturrahim dengan keluarga dari Paris....

Saya berpeluang untuk mengenali dengan keluarga The Moulins dengan lebih dekat. Saya dan keluarga tak lepaskan peluang. Kami bawa buah tangan Dunkin Donut untuk majlis meet and greet ni. Potluck namanya kan. Bawa la seorang sedikit untuk dikongsi bersama. 

Siapa kenal light km kat IG?. Kak Nur ni jual Nasi Ayam Madu kat Paris. Ramai juga yang turun Paris mendapatkan Nasi Ayam Madu Kak Nur ni termasuklah selebriti Neelofa. Nak duduk homestay atau nak mendapatkan perkhidmatan tour atau airport transfer di Paris boleh la menggunakan perkhidmatan yang diberikan oleh light km


Masuk je homestay Kak Nur setelah bersalaman dengan Kak Nur, tercari-cari muka yang familiar....Yeee saya nampak Anna Syifa tapi sekejap je saya dukung. Maklumlah dah 14 tahun takde pengalaman pegang baby. Hehe. Ni saya tangkap gambar masa ada follower Kak Nur dukung Anna Syifa. Comel sangat dengan headband bunga ni. 


Tak sah kalau tak bergambar dengan Tuan Rumah, Kak Nur yang agak busy melayan tetamu. Pinjam lesung pipit manis tu kak?....


Tengok la ni ada yang menghadiahkan tilam cantik ni buat Anna Syifa. Terus jatuh cinta sebab apa tau?. Warna purple....


Mesti ramai yang kenal Jade Nur. Jade Nur ni pernah viral sebab anak orang putih pandai cakap Negeri Sembilan. Cantik kan Jade?. Malu-malu bila aunty kata nak ambik gambar. 


Ida Aili ni pun manis orangnya. Aunty pun berkenan dengan dress yang Ida pakai. Boleh beli kat TheMoulinParis


Suami Kak Nur, Nicolas Moulin dengan Jade. Ada muka ayah juga Jade ni. Ye lah mix mama dan papa la kan? oui? 


Homestay ni dipenuhi dengan tetamu yang bertandang. Dania tu sibuk makan apa tah tu. 


Kat hujung bangku ni datang dari Bandar Baru Bangi. Dekat dengan Seksyen 4 Sekolah Dania. Ada gak geng dari BBB. 😊😊😊


Makanan yang dihidangkan. Banyak pilihan. Nak makan apa?. Donut yang kami bawa tu baru diletakkan kat meja sebab meja dah penuh sebelum ni dengan buah tangan dari para tetamu. 


Dania Yasmine bersama Adam Daniel. Anak sulung Kak Nur. Dania 14 tahun dan Adam ni 16 tahun. Tinggi lampai orangnya. Senyum je bila aunty tanya pandai ke cakap melayu?. 


Hubby bergambar mesra dengan Nicolas Moulin. 


Hubby, Adam dan Nicolas Moulin. Tq Nicolas kerana mengajarkan Dania bahasa French. Nicolas cakap dalam bahasa French.....terjemahannya "speak good French" dekat Dania. Heran betul Dania dia kata dia minat bahasa Perancis. 


Ida menghadiahkan Dania, slime yang dibuat sendiri oleh Ida. Terima kasih Ida Aili. Raut wajah Ida yang lembut. Oui?. 


Gambar last sebelum beransur pulang. 


Jauh juga homestay Kak Nur ni dari rumah saya iaitu dalam 60km pergi (ikut maps google). Demi untuk menyambung silaturrahim kami pergi juga. Terima kasih di atas layanan Kak Nur sekeluarga. Terimalah gift dari kami buat Adam, Ida, Jade dan Anna Syifa. Sebelum pergi rumah Kak Nur, paginya hantar kereta S untuk service kemudian just nice,  balik je dari rumah Kak Nur dalam 5.30 petang macam tu pergi ambik kereta dekat Bandar Puchong Jaya then kami balik asing 2 kereta. Alhamdulilah. Dipermudahkan urusan pada hari ini. 

Moga ada peluang kami ke kota Paris pula....insya allah....one day....