Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Saturday, April 28

Bismillah Buka Puasa di Dorsett Putrajaya

Saya tiba Dorsett Putrajaya ni dalam jam 5.35 petang. Patutnya start jam 6.00 petang. Jadi saya terus je lah ambik gambar sementara tak ramai lagi orang. Ada nama blog di meja. Dapat pula cenderahati bahulu comel. Macam tau-tau je saya pencinta bahulu. 😊😊😊


Semeja dengan blogger comel ni, Nadhi


Gambar yang tak berapa nak clear. Selfie dengan King Coco. Salah seorang jemputan pada malam ini. 

Bismillah Berbuka Puasa itulah nama buffet ramadhan ini. Buffet akan bermula 18 Mei - 13 Jun 2018. Ada 500 masakan tempatan yang akan dihidangkan nanti. 500? Wow...banyaknya pilihan. Hidangan disediakan oleh 'Executive Chef', Chef Shamsul Rizal.

Jom terjah apa yang menarik kat sini. Ada Arabic Shawarma. 


Pilihan kerabu.


Kerabu Ayam


Ni kerabu juga ni. Terlupa nak snap nama kerabu.


Kerabu daging.


Pilihan ulam-ulaman.


Seleksi buah-buahan segar seperti buah naga.


Buah nangka. Ada juga hiasan taburan buah anggur, buah kiwi dan strawberry.


Buah tembikai dan buah rambutan. Boleh juga dimakan dengan serbuk asam. Terliur tengok serbuk asam tu. 😋😋😋


Jambu batu dan jambu air.



Nenas dan buah tembikai susu.


Selain daripada buah-buahan di atas, ada juga disediakan buffet durian. Pencinta durian jangan lepaskan peluang keemasan untuk merasai keenakkan raja segala buah ini. 

Udang galah percik ni sedap.


Pucuk ubi masak lemak. Memang kawww makan dengan nasi panas-panas.


Lamb shoulder Indian style ni pun sedap.


Sotong masak Kam Heong.


Lala bercili.


Kari kepala ikan.


Kerutup daging.


Ice Cream.


Deretan pilihan bahan-bahan untuk ditaburkan atas ice cream.


Kuih bahulu ni memang favourite.


Aneka kuih. 


Ni orang Kedah panggil ketupat dakap sebab dalam tu ada pisang. 


Cuci mata tengok dessert pulak ya. 






Berbuka dahulu dengan makan buah kurma untuk memberikan tenaga setelah seharian berpuasa. 


Kudap-kudapan. 


Lemang dan ketupat palas. Compliment dengan rendang ayam atau daging. Perghhh terangkat. 


Boleh pilih bahagian dalam atau luar. Saya rasa makan kat sini agak privacy juga sebab pengunjung pun tak berapa ramai. Ruang diantara meja kita dengan meja orang lain tu tak la dekat. Kita ada 'personal space' kita. 


Sesambil kita berbuka puasa, kita akan dihidangkan dengan persembahan muzik tradisional dari Sri Mawar Band. Penyanyi yang akan buat persembahan ialah Isma (Kakak Tomok). Kenal ke idok?. 


Isma sedang menghidangkan sebuah lagu. 


Pada bulan puasa yang mulia ini ada 2 tawaran istimewa bagi mereka yang nak menginap di Dorsett Putrajaya. 

Iftar : Harga bilik RM380 nett satu malam termasuk sarapan atau sahur DAN berbuka #Bismillahbukapuasa.
Tempahan : 3 April - 13 Jun 2018
Tarikh menginap : 18 Mei - 13 Jun 2018. 

Istimewa Ramadan : harga bilik RM280 nett satu malam dengan sarapan / sahur. 
Tempahan : 1 April - 14 Jun 2018
Tarikh menginap : 14 Mei - 14 Jun 2018. 

☎ 03 - 8892 8388

Email : info.putrajaya@dorsetthotels.com

King Coco, Ayah King Coco dan suami King Coco. 


Dah tunjuk gambar makanan yang menggiurkan saya nak bagitau harga pula. Jangan risau di sini ada pengikhtirafan halal dari Jakim. 

Boleh grab Early Bird Special

RM99 nett (1 April - 12 Mei 2018)

Kalau beli 10 voucher boleh dapat 1 FREE. 

 ☎ : 03 - 8892 8388


Email : fnb.putrajaya@dorsetthotels.com



Wednesday, April 25

Cikgu lama vs cikgu baru

Saya pernah cerita Dania ada ikuti satu pusat tuisyen ni kan?. Semalam saya dah pergi pusat tuisyen tu dan bagitau Dania tak akan sambung lagi untuk bulan depan. Pusat tuisyen mana? Kena off record. Geram sebenarnya. 😡😡😡


Bermula awal bulan ni, saya google dan terjumpa dengan satu cikgu tuisyen persendirian. Godek-godek tengok-tengok rupa-rupanya sepupu saya pun memang anak dia ambil tuisyen dengan cikgu ni. Tengok testimoni memang ada peningkatan. Terus la saya ambil untuk mengajar dan guide Dania. Ni masa pertama kali tengah tunggu cikgu tuisyen datang. Kami datang awal. 


Dania ni kena cikgu tuisyen yang lemah lembut mengajar. Kalau dapat yang garang-garang tak boleh. Pernah sekali, balik tuisyen je tanpa cakap apa-apa dah menangis. Hehe. Ni lah cikgu Nadia. Graduan dari Universiti Kebangsaan Malaysia dalam 'Environmental Science'. Kiranya student sains jugalah. Dah ambik gambar, ummi pun turun la tingkat bawah. Tak nak kacau-kacau. 


Dekat meja sini ada tips untuk belajar. Boleh la praktikkan nanti. 


Ni gambar Dania kat pusat tuisyen yang saya berhentikan Dania tu. Kedatangan cikgu tak memuaskan. Kelas start jam 3 - 5 petang tapi kalau cikgu tu lewat selalu 49 minit atau setengah jam, ko rasa???. 😡😡😡. Saya tak bayar tuisyen untuk lewat ye. Saya bayar tuisyen untuk 2 jam setiap minggu. Geram sungguh!!!. Dania tuisyen 1 subjek je kat sini. 


Dah berhenti senang hati. Nak bayar duit tuisyen tu bukannya free. Cikgu boleh pulak buat gitu ye?. Semalam dah komen juga sebab2 nak berhentikan Dania. Hmmmm....puas hati.  

Now, takde la saya susah hati sebab ada cikgu persendirian untuk Dania. Moga dipermudahkan pembelajaran Dania dengan cikgu Nadia. So far baru buat 2 kelas ni, cikgu Nadia ni datang awal. 😊😊😊. Harap2 berkekalan lah. 

Monday, April 23

Keenakkan iftar di Verandah, Cyberview Resort & Spa

Diam tak diam, Cyberview Resort and Spa telah menghidangkan iftar untuk kali yang ke 20. Kejap je kan masa berlalu. 

Jom tengok apa yang menarik kat sini?. Kat bahagian dalam Verandah ni ada Japanese Counter. Saya cuma ambik gambar ajer sebab bukan peminat makanan Jepun. 


Hidangan makan utama dah tentulah sushi ni. Peminat makanan jepun boleh serbu kaunter ni ye. 


Ini pula Sashimi. Cantik pula deko di dalam pinggan berbentuk kapal. Nampak tu ada bunga kertas pulak tu untuk menyerikan hidangan ini. 

Photo credit here

Prawn counter ni terdapat udang hidup di dalam tempat kaca itu tau tapi bila saya datang dah habis. Awal-awal lagi kena serbu. 


Kaunter laksa ni menempatkan of course la laksa. Laksa utara menjadi pilihan saya. 


Peminat BBQ mana?...


Pilihan roti yang nampak menarik. 


Kuih lapis. Selalu kalau bulan ramadan ni kuih-kuih tradisional ni dicari. 


Jangan lupa untuk makan buah kurma sebelum makan yang lain semasa berbuka puasa. Khasiatnya untuk memberi tenaga. 


Deretan ais krim untuk dicuba. Ais krim chicken rendang. Sorry it is not crispy 😝😝😝


Bahan-bahan yang boleh diletakkan di dalam ais kacang. Warna-warni sungguh. 


Ini pertama kali buffet ramadan yang tidak melupakan golongan kanak-kanak. Ada manisan, popcorn serta chocolate fountain untuk pair it with delicious marshmallow. 


Ni kat bahagian luar pulak. Banyak station makanan boleh dipilih. 




Close up lam shin jian yang dimasak dalam bekas claypot dengan rempah ratus. 


Kat fried noodle pun ada chef ni. Rupanya bertugas kaunter ni. Hehe. 


Kudap-kudapan ni saya cuba keledek goreng, jemput-jemput pisang dan mexican churros. 


Jemput-jemput pisang yang saya makan ni memang lembut sangat. 


Nak cuba baulu panas ke apam balik? Dua-dua pun boleh. 


Baulu chocolate.


Baulu pandan. 


Ini paling unik bagi saya ni. Apam balik blueberry berwarna biru. 


Kita cuba apam balik chocolate, blueberry dan original. 


Kalau rindu masakan kampung boleh la mencuba assam pedas atau masak tempoyak. 


Ikan patin, ikan keli dan bermacam ikan lagi. Paling best ada ikan salmon yang mahal itu. Sedap ke ikan salmon masak tempoyak atau assam pedas? You alls kena cuba la sendiri. 


Cantik pulak bila deko macam ni. Jala kat belakang tu menambah gaya. Barulah kena dengan tema ikan. 


Kambing golek......


Jom...rasai iftar kat sini...model ni pakai uniform sekolah lagi haa 😃😃😃


Rasai Iftar yang ke 20 ni akan bermula pada 20 Mei - 13 Jun 2018. 

Voucher early bird boleh dibeli dengan harga :

RM60 nett kanak-kanak (normal price RM75 nett)
RM120 nett dewasa (normal price RM149 nett) 

☎ 03 8312 7042 / 7041