Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Friday, March 30

Berseleranya di "Selera Muhibbah" di TPC,KL

Bila dapat pergi ke food review sempena Ramadhan ni, terasa seronok pula sebab ini bermakna tak lama lagi Ramadhan bakal tiba. 

Kali ini saya bersiaran dari TPC KL dengan buffet ramadhannya yang bertemakan "Selera Muhibbah". TPC Kuala Lumpur berazam untuk mengumpulkan sekurang-kurangnya RM10,000. Ini untuk didermakan kepada rumah-rumah kebajikan dengan setiap RM1 yang kita bayar untuk harga buffet ramadhan. 

Chef yang akan menyediakan masakan yang enak-enak ini terdiri daripada Chef Abu Zaren Bin Bakri, Chef Abdul Aziz Bin Abdul Rahman dan Chef Azmin Bin Mohamed Burhan. Mereka akan menyediakan masakan asli tradisional seperti gulai ikan patin tempoyak, rendang hati lembu, daging masak merah, telur itik masak lemak cili padi dan paling istimewa terdapat juga masakan kegemaran ramai seperti kambing panggang, lidah bakar, 'seafood kava', asam laksa, 'fried carrot cake', popiah dan juga asam pedas lok lok dan banyak lagi....haihhh dengar pun dah terliur kan....😋😋😋

Meh la tengok gerai-gerai yang saya sempat rakamkan ni. Ada gerai buah-buahan. 🍉🍊🍋🍌🍍🍎🍏🍐🍑


Apam Balik ni kalau bulan puasa ni mau teringat-ingat ni. Rangup sangat apam balik ni. 


Kaunter mee rebus. 


Assam pedas Lok Lok ni macam steamboat la ni. 


Mashed potato ni ala ala inggeris. 


Senyuman manis dari chef yang buat onde-onde. 


Kak Mah goreng-goreng ni macam familiar je nama Kak Mah tu ye? 😊😊😊


Ini 'Fried carrot cake'. Siapa pernah cuba? 🙋🙋🙋


Cantik sangat ukiran burung ni. Rasanya macam diukir dari sengkuang. 


Kuay tiaw goreng ni memang nampak menyelerakan.....


Satay.


Ini bagi saya sangat rare sebab jarang ada hidangan ni. Lidah bakar ni dicicah dengan air asam ataupun sos kicap bercili. Dah rasa juga buat pertama kali. Not bad....


Inilah rupa lidah bakar. Saya dah cuba. Sedap!!!


Kambing panggang pilihan ramai pun ada. 


Ni seleksi kuih muih tempatan. 


Gambar dua kat bawah ni seleksi dessert yang disediakan. 



Kudapan seperti jeruk-jeruk dan keropok pun ada. 


Seleksi hidangan utama. Kali ni ada nasi putih bersama nasi tomato. Kalau bulan puasa kekadang tekak kita nak selain daripada nasi putih kan....


Ulam-ulaman berserta sambal-sambal untuk membuka selera. 


Kerabu yang mana menjadi idaman kalbu?....


Kalau sesiapa yang berkenan nak makan buffet ramadhan di sini....boleh rujuk harga dibawah ni...

Early Bird Voucher

1 March 2018 while stock last RM68 nett (member)
1 April - 18 May 2018 RM80 nett (member) / RM95 nett (visitor)

Full Buffet Price

19 May - 12 June 2018 RM95 net (member) / RM110 nett

*****Kanak-kanak berumur 6 tahun ke bawah percuma

Boleh menghubungi nombor 
03 2011 9187 / 189

Ni lah tempat saya makan tu. Rasa cozy je kat sini. Tapinya masa buffet ramadhan itu nanti, pengunjung akan ditempatkan mengadap kolam renang bersize olimpik dan berkonsepkan pula al fresco buffet dinner. Ada 22 stall juga akan ditempatkan di sekeliling kolam renang. 


Snap & Win

Kalau nak memenangi voucher selera muhibbah ni senang ajer. 

Follow TPC KL (Facebook, Instagram, Twitter)
✅Snap gambar anda bersama makanan atau minuman yang anda nikmati di Golfer's Terrace. 
✅ Share di social media 
✅ Tag @tpckl #TPCKLContest #SeleraMuhibbah
Screenshot gambar dan hantar melalui aplikasi whatsapp di 019 263 6548

Cepat-cepat masuk contest ni...

Takeaways

Kalau anda semua yang takde masa nak makan kat TPCKL tapi masih boleh berbuat demikian dengan 'Special Takeaway Menu' yang bermula dari 19 May - 12 June 2018 bermula jam 4.00 pm - 6.45 pm. Banyak pilihan tau. Nak tahu pilihannya boleh la menghubungi 03 - 2011 9187 / 189. 

Pakej bangkuet istimewa

Nak mengadakan majlis berbuka puasa di kalangan teman satu office pun boleh. Dengan minima 50 orang boleh direalisasikan. Bermula dari RM45 nett sehingga RM89 nett / pax. 

Kalau ada teman-teman office minimum 220 orang, TPC menawarkan bilik di mana harganya bermula RM78 nett ke RM129 nett / pax. 

Jangan risau semua, pastinya ada beberapa ruang solat yang disediakan. 

Promosi Golf Bulan Ramadhan

Kalau la ada yang bermain golf bulan ramadhan ni, promosi bermula dari 17 May 2018 - 17 June 2018. Golfing berharga RM253.30 dan RM335.30 untuk 18 lubang untuk weekdays dan weekends / public holiday. Fees ni termasuk 'green fee', 'buggy fee' (twin sharing), 'insurance' dan GST. Boleh menghubungi 03 - 2011 9111 / 269 untuk tempahan. 

Banyak betul kan promosi menarik kat TPC KL ni.....jom la berkunjung ke sini. 

TPC Kuala Lumpur 
(Kuala Lumpur Golf & Country Club Berhad)
10 Jalan 1 / 70D Off Jalan Bukit Kiara
60000 Kuala Lumpur

03 2011 9188


Tuesday, March 27

PIBG oh PIBG

Pernah tak anda semua pergi mesyuarat PIBG sekolah anak?. Jawapan saya untuk sekolah rendah tak pernah sekali pun. Kali ni masa Dania Tingkatan 2, saya dan hubby pergi kebetulan Dania pun kena pergi sebab ada penetapan target untuk PT3 (awal sungguh sebab pelajar Tingkatan 2 wajib datang nak penetapan target tahun 2019). Mulanya saya tak datang cuma hubby jer tapi since Dania pun wajib datang saya ikutlah sekali. Dania pun alang-alang datang kena bertugas pula selaku PRS. Kena kutip kertas penetapan target. Awal2 lagi Dania dah suruh sign penetapan target untuk dirinya. Biasalah tu kalau nak tetapkan target kena letak A untuk keputusan. 😓😓😓


Bila sesi melantik AJK PIBG dan KSIB (Kumpulan Sarana Ibu Bapa) haa tu dia baju hijau dok kat belakang tu kena lantik AJK KSIB. 😉😉😉. Kebetulan berdiri sebelah housemate masa saya ambik degree kat UITM Shah Alam. Masa tu kalau ambik Degree je kena menyewa kat luar. Asrama untuk bebudak Diploma ajer. Sempat la bertanya khabar. Lama dah terputus hubungan dengan Kak Zu ni. Tak sangka pulak anak Kak Zu sekolah sama dengan Dania. Cuma bezanya anak Kak Zu ambik Kelas Aliran Agama (KAA).  

Actually, tudung kuning yang diapit oleh kedua lelaki ni guru besar sekolah Dania. Barisan depan tu kebanyakkan berjawatan Professor di Universiti. Ada UKM, UPM dan Uniten. PIBG pula diterajui oleh seorang Dr pakar mata yang juga ada klinik mata berdekatan dengan sekolah Dania ni. Wah semuanya gah gah ajer....kita kat belakang ajer la....😊😊😊. Boleh la tolong-tolong sikit-sikit macamana nak memajukan sekolah. Meeting pertama nanti katanya bulan April 2018 nanti. (Macamana la nanti ye...meeting2 ni memang allergic sikit 😅😅😅)


Photo oleh Mr hubby. Thank you hubby! 😍😍😍. Terpaksalah Dania dan hubby tunggu sampai habis ye. Ramai juga yang dah balik awal. 


Sekolah Menengah ni kena aktif sikit sebab sebagai sekolah terakhir sebelum menggapai cita-cita ke Universiti. 



Monday, March 26

Pengalaman menarik steamboat dan grill di D Atap Gazebo

Sabtu malam baru ni kami sekeluarga berkesempatan mencuba steamboat buffet yang disediakan oleh D Atap Gazebo di Sime Darby Convention Center, Bukit Kiara. Baru je beroperasi D Atap Steamboat ni tau...

Dengan harga promosi RM39 / pax dewasa atau RM30 / pax kanak-kanak (7-12 tahun). Manakala kanak-kanak 6 tahun ke bawah percuma. Promosi ni bermula sekarang sehingga 15 Mei 2018 ajer.  Kena cepat-cepat grab peluang ni sebab selepas tu harga akan naik menjadi RM50. 


Kebetulan pada 24 Mac 2018 baru ni ada Earth Hour jadinya bersempena dengan menyokong Earth Hour lampu dipadamkan di D Atap Gazebo bermula jam 8.30 malam sehingga 9.30 malam. 


Setelah lampu dipadamkan, lilin pun dipasang. Idak merabalah kami di dalam kegelapan. 😅😅😅. D Atap Gazebo ni juga boleh menempatkan 170 pengunjung satu masa. Pada 28 Mac 2018 ni seramai 150 pengunjung datang makan kat sini. 

Ni lah keadaanya bila lampu dipadamkan. Terang sikit kat sini sebab flash dari DSLR ni. 


Ada 2 jenis kuah yang disediakan. Boleh pilih diantara sup ayam atau tomyam. Tu dia 1 pinggan saya dah settle dengan pepahat dan lala. 


Ni kat buffet counter ni. Ada dim sum bagai....


Ni area buffet counter di mana lampu dibuka juga masa earth hour. 


Saya tengok banyak juga seleksi steamboat kat sini. Pepahat, lala, kepah dan lain-lain. Pilih2 nak yang mana. 


Seleksi mi pun ada. Saya ada rasa sejenis mi ni. Tak tau nama mi tapi bila digandingkan dengan tomyam. Marvelous sangat. 


Kat sini boleh pilih buah-buahan segar. 


Sekarang ni memang musim panas kan?. Pekena ABC ni adalah sangat heaven. 


Segala macam boleh dipilih. Anda nak yang mana?.....


Hubby bertemankan flash light handphone. 


Bila lampu terpasang balik kita wefie satu family dulu. 


Best juga 1 gazebo ni makan satu family. Tambah menarik kalau malam tu dipagari bulan dan bintang. 


Cantik sungguh kat sini sebab berkonsep open air dan terletak pula di rooftop. Kalau naik lif tu tekan ajer di tingkat 'R'. 


Kami 3 beranak pula....agak blur sebab guna phone ajer 😅😅😅


Kalau nak try makan steamboat & grill kat sini bolehlah menghubungi :-

03 2089 3688

03 2089 3688

03 2089 3688

atau boleh ajer email ke :-

halia.sdcc@simedarbyproperty.com

Ingat tau nak grab harga pengenalan RM39/pax tu dari sekarang sehingga 15 Mei 2018 je ye. 


Friday, March 23

Denali & Pinnacles the Wanderer's Cafe

Terpergi cafe Denali & Pinnacles the Wanderer's Cafe secara tak sengaja ni sebab saya nak mencari rubber stopper untuk pandora gold saya. Saya pergi cari kat Uptown Kajang kat Jalan Reko tu. Nama kedainya Owl Skool Vintage. Bukaknya pukul 10 malam. Kami gi cari petang dalam kol 6. Mana la nak bukaknya.....😆😆😆.

Pernah singgah Pandora. Dia kata boleh cuba cari rubber stopper tu kat kedai DIY.  

Tak ingat macamana kami ke Seksyen 3 Bandar Baru Bangi tersinggah My One Shop. Sekali dongak ada cafe kat atas My One Shop. Nama cafe ni Denali & Pinnacles the Wanderer's Cafe. Kemain panjang namanya ni haa....kami pilih tempat yang berbumbung. Ada je tempat open air. 

Kat sini pulak boleh tengok deco yang unik kat cafe ni. 


Spaghetti oglio olio ni sedap dengan sotong dan udang. 


Ni lamb beserta mashed potato, grilled vege dan butter rice. Hubby kata rempah kat lamb ni overpowering rasa lamb tu. Mashed potato, grilled vege dan butter rice tu sedap. 


Ni pilihan Dania ni. Fish and chips. Sedap....


Ok....berbalik pada rubber stopper ni. Hubby ajak keluar jam 11 malam. Jumpa jugak rubber stopper ni kat Owl Skool Vintage. Gerainya depan Hafiz Jewels kat Uptown Kajang (Jalan Reko). Haishhh payah nak jumpa. Terus ambik 10 biji rubber stopper. Cecampur warna hitam dan putih. 


Kalau nak cuba Denali & Pinnacles the Wanderer's Cafe click je link. Sedap juga food dia. 

Monday, March 12

Weekend getaway sebelum cuti sekolah

Percutian singkat ni dirancang sebelum cuti sekolah sebab tak mau bersesak-sesak ke tempat pelancongan jadi sabtu lepas bermulalah percutian singkat kami itu. Lepas breakfast berdekatan dengan area rumah, kami pun memulakan perjalanan ke Melaka. Tiba Melaka jam 12 tengahari kemudian kami check in ke Hatten Hotel. 

Booked kat website Hatten, Junior Suite Twin dengan keluasan 33 sqm  tapi kami punya bilik kena upgrade jadi Premier Junior Suite Twin dengan berkeluasan 37 sqm. Tak payah bayar lebih sebab Hotel yang upgrade bilik. Kira rezeki kami lah. 

Kita tengok biliknya pulak ye. Bilik dibahagi dengan pembahagi cermin untuk ruang tamu dan ruang tidur. Dania dah sibuk nak explore bilik ni. 


Boleh ke website http://www.hattenhotel.com/ untuk check it out. 


Bilik air yang sangat selesa. 


Kat sebelah pintu masuk ada tempat nak buat air. 


Ni lah katil twin ni di mana saya berkongsi katil dengan Dania. 


Ada TV LCD dan cermin kat ruang tidur. 


Selepas menyegarkan diri dan tidur sebentar, kami pun keluar makan. Jalan kaki je pun ke Dataran Pahlawan. Kami makan kat A&W sebelum naik monorail pusing bandar Melaka. Kat Melaka ni senang duduk kat hotel di bandar so that senang jalan2 ajer. Tak payah memandu sebab traffic kat dalam bandar ni agak sesak. 

Stesen Monorail ni namanya Stesen Monorail Tun Ali. Nak tiba sini boleh waze atau google map ajer. 


3 orang satu gerabak. Memang tak ramai orang masa ni. Hubby kata kalau cuti sekolah memang sesak sangat kat monorail ni. 


Snap Snap gambar atas monorail. 


Cantiknya Jambatan Kg Morten ni. 


Kat sinilah terletaknya perkampungan yang cantik tu. Kg Morten nama diberi. 


Ada small theme park kat sini. Buka jam 5 petang. 


Jambatan Datuk Mohd Zin ni jadi lokasi penggambaran untuk pengantin. 


Gerabak Monorail ni tak banyak pun. Cuma 3 gerabak ajer. Kami bayar RM15 x 3 untuk tiket kami bertiga. 


Stesyen Monorail Tun Ali ni terletak berdekatan dengan bangunan yang terbengkalai ni. Jadi agak confuse sikit betul ke parking kat sini. Macam mencacatkan permandangan pulak tapi bila ambik gambar nampak unik pulak. Dania kata macam kat oversea je ummi. Ye le tu 😜😜😜


Dalam jam 5 petang camtu singgah area Limbongan nak beli kuih keria. Takde rezeki nak makan kuih keria Hj Jalil ni sebab dah habis. 


Hubby beratur kat sini akhirnya dapat juga kami makan kuih keria dari Hajah Rahmah. 


Dapat ajer kuih keria terus menuju ke Muara Ikan Bakar Sg Duyong. Kalau ikutkan yang paling dekat dengan bandar Melaka ni lah. Orang ramai tapi masih ada beberapa tempat kosong. Kira early dinner kami lah ni. Setelah menunggu selama 1 jam kami dapatlah lauk2 yang kami order. 


Pepahat masak cili. 


Kerang bakar. 


Ikan masak 3 rasa. 


Total dalam RM72. Which is ok lagi sebab kalau kat ikan bakar kar Bangi ni mahal lagi. 


Singgah Dataran Pahlawan waktu malam dengan berjalan kaki ajer. Parking kat hotel. Ambik gambar kat bawah menara Taming Sari. 


Beli ice cream Jipangi ni makan untuk 2 orang. Kon tu rasa jagung dan ice cream boleh pilih perisa coklat atau vanilla atau campur. Saya dan Dania pilih perisa vanilla. 


Naik pula basikal untuk 3 orang ni. RM25 untuk 1/2 jam. Mula2 agak susah juga nak kawal basikal ni. Hubby kena kawal la sebab paling hadapan. Hehe. Berpeluh juga la pusing dengan basikal ni. Part naik bukit, semua turun dan hubby sorongkan basikal. 😆😆😆


Bergambar dengan deretan beca berwarna warni. 


Esoknya, kami breakfast kat Tingkat 22 Hatten Hotel ni. Tingkat paling tinggi kat Hatten Hotel. 


Boleh pilih nak duduk kat mana dengan menghadap bandar Melaka. 


Saya pilih tempat ni. 


Nak duduk berdekatan dengan permandangan bandar Melaka pun boleh. 

Tunggu check out jam 12 tengahari, dapatkan cop parking terus la berjalan kaki lagi ke Dataran Pahlawan. Singgah la Terranova ni membeli blouse Dania yang warna kelabu putih tu. Ada juga pakaian yang harga rendah kat sini. 


Keluar ajer dari hotel, terus menuju ke Coconut Shake Klebang. Beratur tak le panjang sangat. Hubby beli 5 nasi lemak, beberapa kuih dan 3 coconut shake. 


Memang kena sungguh coconut shake ni dengan nasi lemak ni. 


Tamat la siri cuti-cuti Melaka kami kali ini.