Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Monday, April 29

Pesta buku yang sangat sesak

Ni first time rasanya me pergi Pesta Buku. Kalau pernah pegi pun rasanya dulu dulu gamaknya.Tengah jenjalan jumpa kawan lama masa me dok asrama dulu. Kejap ajer sapa then terus terpaksa minta diri. Takkan nak lelama sebab my friend tu pon baru tiba. Hehehe. Err terlupa nak minta nombor phone pulak. Anak my friend ni dah 3 dah...


Masa lalu2 kat tepi booth tu.Dania dapat kertas dari Ana Muslim. Terus lepas solat ajak ummi dan ayah ke booth Ana Muslim.Beli jugak 1 buku Ana Solehah untuk Dania. :-) Penulis novel Dalya Zarief x nampak pun...heheheh 


Memang ramai.orang kat Pesta Buku ni. Bukan ramai orang ajer, jalan nak pergi ke Pesta Buku ni pun sangat jam. 


Saturday, April 27

Peplum buat si cilik

Me beli kain kat Jakel Shah Alam sebab niat di hati nak tempah peplum untuk Dania. Wah now kat Jakel ada buat contest. Banyak betul hadiahnya termasuk kereta :-). Pembelian me tak melayakkan me nak masuk contest pun. Kotak contest penuh giler tu.


Atas corak butterfly : me ingat nak buat shawl Dania. Kengkonon nak pakai dengan baju ni la.
Corak plain pink : Nak buat peplum. Me pilih warna pink yang paling sikit dari corak kain jadi peplum ni akan nampak naik la warnanya. 
Kain corak bawah sekali : Nak buat kain. 

Jom ber-peplum! :-)

Friday, April 26

Nilai satu voucher : : Tips untuk bahagia : :

Me ada dengar segmen motivasi pagi kat IKIM FM masa on the way nak hantar Dania pegi sekolah. So tadi, me pergi Mid Valley dengan Mr Hubby. Lepas ajer me tapau SF Coffee, me teringat apa yang ustazah Laila masa motivasi pagi cakap. So me pun cakap ngan hubby. Abang, ena nak bagi pak guard tu voucher SF Coffee. So, me pun berjalan ke arah pak guard tu. Me kata....pakcik....tunjuk ni kat SF Coffee tu nanti pakcik dapat coffee FREE. So, dengan muka blur pakcik tu kata ini untuk saya?....terima kasihlah. Tapi me tahu dalam terkejut tu pakcik tu happy sebab me bagi voucher free coffee. Pakcik tu senyum sampai ke telinga me tengok. Me pun berlalu dengan senyuman. Bahagia sangat me rasa masa tu. 


Ok...actually me praktikkan apa yang ustazah tu bagitau. Kalau nak bahagia, kita kena bahagiakan orang  lain dulu baru diri kita bahagia. Ustazah tu sendiri ada mencabar dirinya. Dia bayar duit tol untuk orang belakang dia. Ustazah tu kata lepas tu dia rasa sangat bahagia. Kalau kita penuhi keperluan orang lain, in syaa allah, Allah pula akan penuhi permintaan kita. 

So anda semua, jom try buat orang bahagia. Apa yang anda rasa? Ustazah tu juga bagitau boleh juga bagi hadiah kat orang lain. Tak payah tunggu masa hari jadi baru nak bagi. Mesti yang terima hadiah tu akan rasa bahagia. 



*****Mungkin memang rezeki pakcik tu sebab kebetulan pakcik Guard tu berdiri betul2 depan SF Coffee. :-) 

*****entry ini untuk berkongsi rasa bahagia. Takde niat untuk menunjuk-nunjuk.....:-) Jom buat orang bahagia. 

Makan Time : Gulam Mee, Kota Damansara

Masa pergi Sg Buloh nak mencari bunga, kami semua singgah lunch area Kota Damansara. Dah tak jauh tu Kota Damansara dan Sg Buloh. 

Destinasi makan2 kami kat Gulam Mee. 


Gulam Mee ni berkonsepkan gerai. So kita leh pilih la nak makan apa. Bukan makan mee ajer....


Dania makan pau kaya ajer. 


Hubby pilih mee gulam. Hubby kata sedap sebab ala ala rasa mee mamak dulu-dulu. Rasa mee mamak sekarang ni dah dimodenkan. Kata hubbylah....


Me pilih Mee Udang. Bagi me, rasa tak sedaplah. Terasa sangat sos tomato tu. Sedap lagi Mee Udang Mak Jah. Nyumss :-)


Siapa yang dah pernah sampai sini??? 

Nasi Dagang anyone??

Dania memang suka nasi dagang. Kalau makan kat luar ada menu nasi dagang, kemungkinan besar Dania akan pilih nasi dagang. Hubby me pun peminat nasi dagang. Me?. Ohhhh me memang tak suka makanan yang brasa lemak ni. Not to say me diet ke apa tapi me menang tak suka makanan yang bersantan. Tapi yang peliknya, kalau masak lemak ikan masin me berselera pulak makan. Hehe...ikan masin mana boleh tolak oiii....:-)  

Sampai pernah 1 hari arwah mama me cakap, karang dapat jodoh orang yang suka makan kari baru tau....hehehe...memang masin mulut mama sebab me dapat jodoh orang utara. Orang utara memang suka makan gulai (kari). 


You alls suka tak makanan yang bersantan? 

Wednesday, April 24

Makan Time : Ikan Bakar Jalan Bellamy

Semalam hubby ajak pergi makan ikan bakar kat Jalan Bellamy. Pagi tu dah siap pergi beli barang mentah kat Pasar Borong Selangor. Lepas tu hubby tanya nak masak ke tak? Kalau tak pergi makan Ikan Bakar nak?. of course le kata nak kan....hehehe...tak yah masak tengahari...ngeh ngeh ngeh.... So lepas solat Zohor pergi le kat Jalan Bellamy. Hubby cakap orang sume sibuk nak masuk kerja lepas lunch kita la la la la nak gi makan. Hehe. My hubby masuk kerja balik 2 Mei 2013 so now cuti sakit la. Me and hubby leh dating berdua giteww....

Dah ambik ikan bakar baru perasan kedai ni tak jual kerang bakar. Alahhh frust lah :-( Ok ok....so memasing me and hubby ambik sepinggan ikan pari. Besar jugak ikan ni. Me tambah ulam pegaga. 


Berselera makan ulam pegaga cicah sambal belacan. 


Kami datang lepas lunch orang kerja so lengang la kedai ni. Kalau datang masa orang kerja sibuk lunch, penuh kedai ni. Silap2 takde tempat duduk. Aman je takde orang :-)


Tapau pulak pau kaya untuk Dania kat sini. Dania lepas balik school memanjang ajer lapar...


Jom ber-ikan bakar :-)

Wordless Wednesday : : Sekebun Cinta : :






Tuesday, April 23

Pameran Smart Kids

Weekend baru ni Dania request nak pergi Pameran Smart Kids. Bila pergi ke sana, eh??? kereta pun tak banyak. Me rasa orang pun tak sesak dalam dewan. In fact booth pun macam tak banyak. Me rasa tahun ni punya pameran tak meriah la. Jumpa abang Nabil ni kat booth Kelab Doktor Muda. Orang pun 2-3 orang ajer. Terus dapat ambik gambar dengan abang Nabil yang tinggi kemain....


Dania kat booth Brainy Bunch....Tak lama la kat sini sebab booth tadika ajer...Ni maskot kanak2 Brainy Bunch. 


Ni pasangannya :-)



Booth Kidzania, Hello Kitty Town pulak. 


Mewarna batik kat booth Muzium Negara. Free ajer...



Maskot Smart Kids.


Maskot makanan Lotte. 


Dania tengok bakteria melalui mikroskop. Dania minat Sains.  


Join aktiviti mewarna. Dapat pen ajer :-)



Maskot Sunway Lagoon yang bagi belon kat Dania. Akhirnya Dania letak balik belon tu....


Kat booth Pusat Sains Negara. Dah cuba eksibit kat sini dapatlah tiket kanak2 free ke Pusat Sains Negara. Memang takde orang pun kat sini....


Tahun ni takde sambutan pulak yek...

Meriahnya nurseri bunga di Sg Buloh

Kami ke Sg Buloh sebab me nak cari pokok bunga. Dalam kepala me, me nak cari bunga matahari ke atau bunga yang wangi sebab nak tanam dalam kawasan rumah me :-) Payah rupanya nak cari bunga matahari dan bunga yang wangi. Ada pokok kenanga tapi besar sangat la pulak. Harga sepokok RM90. So memang tak ambik la. Pokok melur banyak la pulak. 


Setelah masuk  dari 1 nurseri ke nurseri yang lain, akhirnya tiba kat nurseri ni. Yang dicari tak jumpa tapi Dania yang dapat bunganya. Kat depan nurseri ni penuh pokok bunga yang berwarna-warni. 


Taraaa......ni lah bunga pilihan Dania. Warna purple campur putih. RM4 sepokok :-) Kecik je pokoknya. Plan tanam kat tanah je la since orang nurseri kata pokok ni tak le besar sangat. Kalau tanam pun tak merebak macam sesetengah pokok bunga. Kalau merebak, kena rajin la pantau takut semak ajer :-) Dania sebenarnya sibuk mencari bunga taik ayam sebenarnya....hehehe.... 



Monday, April 22

Sukan sekolah ketika Dania di Tahun 3

Actually cerita sukan ni masa Mr hubby masuk hospital lagi. Ketika ini, me lari2 nak lawat hubby dan nak tengok kejap sukan Dania. Dania rumah kuning jadi setiap rumah akan ada temanya. 


Err.....gadis bungakah ini?....:-) Pandai Dania pose senyum tatkala umminya menghalakan lensa kamera tepat ke mukanya......:-)
 

Yang ni ketua perbarisan rumah kuning. Gebu + comel budak ni. Pasangannya kecik molek. 


Ni sukaneka permainan futsal kampung. Kena pakai kain pelikat nak main futsal. Ada yang sampai nak tercabut kain pelikat tu. 


Kawan2 satu rumah nak bagi sokongan kat kawan2 yang bermain. Ehem.....nampak pulak Mudir sekolah Dania di situ....hehehe...opps mudir baca blog me.....



Bukan kaunter pandu lalu A&W dan sewaktu dengannya tetapi....

Bukan hanya McD atau A&W jer ada kaunter pandu lalu, me terjumpa kat Petronas Kota Damansara....Maybank pun ada pandu lalu

Transaksi di ATM from the comfort of your car. Cool kan? 


Ni first time jumpa kaunter Pandu Lalu Maybank. Kat tempat you alls ada tak? 

Friday, April 19

Bukan kuih Tat

Kebetulan ke Cyberjaya sebab nak settle claim Socso so nak hantar borang Socso kat company hubby kat Cyberjaya. They all submit ke Socso la nanti. Lepas dah hantar claim bagai terus mencari kat GPS tempat makan. Memang tak berapa familiar la tempat makan area Cyberjaya ni. 

So GPS bawak kami ke sini. Kedai makan dalam GPS tu tak jumpa2 aleh aleh makan la kami kat sini. Masa ni hubby bertongkat 2 lagi haa. So me drop hubby dekat2 ngan tempat makan. Tat Nasi Ayam pon ada kat Cyberjaya. So me and hubby singgah makan kat sini. Sebabnya kedai makan nearby yang nak singgah tu ramai orang. Takut takde tempat duduk je. Payah pulak hubby nak berdiri lama2 dengan tongkat. 


Order combo set untuk 2 orang. Siap air buah lagi. Yang ayam tu pilih yang garing. 


Air mango untuk me dan air tembikai untuk hubby. Syok la minum air sejuk time panas2 gini. 


Tapi, bagi me......Tat Nasi Ayam area rumah me tu lagi sedap rasa nasinya. Tat Nasi Ayam HQ kat Alor Setar Kedah. Balik kg hubby boleh pekena Tat Nasi Ayam kat Aloq Staq pulak.  

Wednesday, April 17

Bukan si jantung hati....


Cantik sungguh jantung pisang ni. Warna pink lembut tu sangat la menawan. Ada yang suka makan jantung pisang masak lemak?....

Hadiah Nivea me dah tiba :-)


Actually hadiah me tiba lewat la dari my friend yang menang minggu yang sama. Takpe la janji dapat jugak kan dari tak dapat. Itu pun me ada shoot email kat Person In Charge tanya kenapa me lambat dapat hadiah.. Me takut hilang ke apa kan hadiah tu sebab tu me email. 

Me memang guna deodorant Nivea sebab memang me serasi. Deodorant pulak takde alcohol jadinya baju kita takde la kesan kuning. Bau deodorant pun lembut ajer. Ada jugak pelembab muka. Yang ni me tak pernah try lagi sebab me guna brand Clinique. 

Bersyukur atas rezeki ini ....

Tuesday, April 16

Cuti hujung minggu bersantai di.....

Weekend baru ni kami ke Paradigm Mall. Kali ni hubby dah boleh berjalan tanpa menggunakan tongkat. :-) So lepak lagi kat San Francisco Coffee. Kali ni me rasa coffee yang kaw. Makhaihhhh 2 sachet gula pun still rasa pahit lagi. 

Hubby dengan baju + cap warna earth colour. Sedondon la abang dengan kerusi San Francisco..keh keh :-)

Ni le kopi kaw San Francisco...

Walaupun me letak susu + 2 sachet gula tetap rasa pahit lagi. Bagi yang suka kopi kaww....jom la ngopi sini :-)

We had our lunch here....:-)


Dania nak makan fish and chips. Me rasa fish Dania tu digoreng guna tepung goreng pisang. Rangup sangat. 


Pavlova ni baru je tiba. So 1 untuk kami lah....share bertiga....


Nasi Goreng pilihan hubby


Ni me punya. Sang yi yong kot tak silap namanya.....makan dengan cili api perghhh berasap...


Nak balik terjumpa dengan adik Anis Icip Icip. I thot Anis rupanya adik Anis. Aisya kot namanya. Takpe la ambik gambar dulu lah.....mereka ada shooting TV9 kat sini. Me tengok sape minum Coke paling laju. Ada berani? 


Now dah boleh la jalan jalan. Kalau tak duduk rumah ajer...:-)