Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Thursday, January 28

Lycra Hairband Giveaway

Ummi dari Sentuhan Jemari ada mengadakan Hairband Giveaway ni. Nak tau lebih lanjut???....Layari..... 



http://sentuhan-jemari-ummi.blogspot.com/2010/01/lycra-hairband-giveaway-giveaway-semua.html


Ummi akan pilih 8 (LAPAN) pemenang bertuah
Setiap seorang akan mendapat dua hairband
Pemilihan pemenang bertuah dan hairband yang dimenangi akan dipilih secara rawak


Tarikh tutup : 26 Feb 2010 (11.59 pm)
Pemenang akan dimaklumkan selewatnya pada 28 Feb 2010.

Hairband yang disukai Hairband lycra with button....... :) Kalau diikutkan semua hairband amatlah cantik....

Weight Loss Secrets From Around The World

I jumpa artikel menarik dalam Readers Digest Feb 2010. Jom kita baca.....

Di Thailand, masakan Thailand adalah masakan yang paling pedas di dunia. Masakan pedas ini dapat meningkatkan metabolisma badan kita. Orang Amerika makan cepat jadi apabila badan memberikan signal kenyang, kita sudah terlebih makan. Masakan pedas membuatkan kita makan perlahan. Makan secara perlahan merupakan strategi untuk mengurangkan berat badan.

Di Brazil, mereka makan nasi dan kekacang di dalam diet mereka. Study dari journal Obesity Research, mengatakan diet nasi dan kekacang mengurangkan risiko untuk berlebihan berat badan sebanyak 14 % berbanding diet pemakanan masyarakat barat yang lain. Ini kerana nasi dan kekacang kurang lemak dan mengandungi serat.

Di Indonesia, berpuasa merupakan kaedah untuk mengurangkan berat badan selain amalan 'Mutih' iaitu makan hanya nasi putih dan minum air.

Di Poland, masyarakatnya mengamalkan makan dari rumah dan kurang makan di luar. Untuk berjimat dan mengurangkan berat badan kerana jika kita selalu makan makanan dari luar, berat badan kita akan mudah naik kerana makanan yang kurang khasiat. Haa.....apa lagi rajin-rajin lah masak eh....hihihi....

Di Jerman, 75 % masyarakat Jerman makan sarapan pagi yang mengandungi serat, roti dan buah-buahan. Pakar pemakanan seringkali menasihatkan supaya jangan 'skip' sarapan pagi kerana mereka yang tidak bersarapan pagi akan mudah mengambil makanan yang tinggi kalori.

Di Netherlands, orang Belanda menggunakan basikal untuk membuat aktiviti mereka seperti membeli belah dan ke tempat kerja. Di dalam  setahun purata orang Belanda mengayuh basikal sebanyak 870 km. Purata mereka yang mengayuh basikal secara sederhana dapat membakar 550 kalori/jam

Di Switzerland, mereka makan Muesli (bubur terdiri daripada oats, buahan dan kacang). Pemakanan semasa sarapan pagi dan lewat malam. Serat yang terdapat pada Muesli akan menyebabkan ia lambat untuk dihadamkan dan kita akan kekal kenyang lebih lama.

Di Malaysia, masakan Malaysia kebanyakkannya mengandungi rempah kunyit. Kunyit mengandungi bahan yang dipanggil curcumin yang akan menolong membakar lemak. Kajian Universiti Tufts, tikus yang diberi diet rendah curcumin mempunyai badan yang kurang lemak dan kurang berat badan berbanding tikus yang tidak diberi diet yang mengandungi curcumin.

Di Hungary, mereka makan jeruk sayuran. Ini kerana asid acetic yang terdapat di dalam cuka akan mengurangkan kandungan gula dalam darah, kurangkan tekanan darah dan mengurangkan pembentukan lemak.

Di Norway, menjadi tradisi masyarakat Norway dari kecil sehingga tua untuk keluar hiking pada musim panas dan ski pada musim sejuk. Aktiviti2 ini sudah tentu akan membakar banyak kalori dalam badan kita. 

Di Afrika Selatan, pengambilan teh Roiboos atau 'Red Bush' boleh dinikmati begitu sahaja tanpa gula kerana secara semulajadinya ia manis. Budaya minum teh merendahkan risiko obesiti. Ini mungkin disebabkan kandungan catechins yang terdapat pada sesetengah teh.

Di India, kaedah senaman Yoga dapat mengurangkan berat badan. Ini disebabkan disiplin rutin Yoga itu sendiri. Kajian yang dijalankan menunjukkan pengamal Yoga mempunyai BMI (Body Mass Index) yang rendah berbanding rutin senaman yang lain. Senaman Yoga baik diadakan jika mempunyai perut yang kosong dan ia akan membina otot2 dan juga akan meningkatkan tahap metabolisma badan.

Di Jepun, amalan tidur sekejap waktu siang selama 20 - 30 minit sehari dapat meningkatkan kandungan hormon leptin yang akan meningkatkan sensasi otak untuk mengatakan yang kita telah kenyang. Berbanding mereka yang kurang tidur. Kadar hormon leptin akan kurang dan menyebabkan kita akan cepat lapar.

Di Russia, mereka akan makan makanan yang ditanam di kawasan rumah mereka. Kebanyakkan makanan yang ditanam tidak mungkin akan menyebabkan anda berlebihan berat badan.

Di Mexico, mereka makan banyak pada jam 2 - 4 petang. Jikalau kurang makan malam, kita akan makan berlebihan pada waktu sarapan pagi. Ini adalah salah satu kaedah penjagaan berat badan masyarakat Mexico.  

Oleh itu, marilah kita mengamalkan cara pemakanan yang sihat supaya kita tidak tergolong dalam masyarakat 3 G (Gemuk, Gebu dan Gempal).....

Wednesday, January 27

Contest Saat Manis Si Manja bakal berakhir pada 31 Januari 2010

Salam semua,

Contest Saat Manis Si Manja bakal berakhir pada 31 Januari 2010. Jadi sesiapa yang berhajat nak hantar gambar bolehlah berbuat demikian di link ni :-


Kepada sesiapa dah post gambar silalah ke link ni untuk membuat penyemakan :-


Sila check comment box anda untuk mengetahui samada anda kena email gambar si manja anda kepada i atau tidak kerana masalah tak boleh view gambar si manja anda. Gambar yang di email lewat akan terlepas peluang untuk dihakimi.

Tarikh tutup penyertaan pada 31 Januari  2010. Penyertaan lewat tidak akan dilayan. Seminggu selepas tarikh tutup, i akan mengumumkan si manja yang akan dinobatkan sebagai JUARA!!!.... :-) :-) uhhh suspen ni. I lagi suspen sebab gambar2 yang dihantar amat menyentuh hati!!!!

So.....Good Luck semua.......!!!!!


Tuesday, January 26

Hard Rock Hotel Penang

Ni antara salah satu hotel idaman i. Kalau lah dapat gi sini bestnyer......I nampak hotel ni masa Rancangan Nona terbaru. Lokasi Nona hari tu kat hotel ni lah......






Hard Rock Hotel Penang (Google Map) is a luxury resort situated along the famous beaches of Batu Ferringhi.

Located in the Pearl of Orient, Hard Rock Hotel Penang is iconic, bringing the multicultural Penang to new heights with its authentic Hard Rock experience. This hip and trendy resort in Penang is suitable for families, couples and singles for their relaxing accommodation in Penang.

With a total of 250 guestrooms, there is nowhere more luxurious than Hard Rock Hotel Penang to spend your holiday. With a contemporary feel, all rooms are well-designed with guests in mind. With Wi-Fi connections, iPod docking stations and 32-inch LCD screen TVs, you can stay connected with your loved ones and be entertained 24 hours.

For wine and dine in Penang, Hard Rock is synonymous with music, good fun and entertainment …… and Hard Rock Hotel Penang offers a plethora of options to entertain all and to have fun!

Anything from intimate private meetings in Penang to spectacular banquets for up to 300 guests, meeting planners will receive extreme Rock Star service and an event everyone will be talking about.

The walls in the Hard Rock Hotel Penang are adorned with images, memorabilia and icons reflecting the revolution that changed the face of music, fashion and arts. It's a celebration of popular culture from the 50's through the new millennium. Its fun atmosphere and clean, modern lines make this the ultimate ROCK RETREAT for all!

Come to Hard Rock Hotel Penang and feel like a star! It is all about the experience.


 

Dalam hotel pun ada activity untuk si manja anda seperti :-
Lil’ Rock Kids Club
At Hard Rock Hotel Penang, we love kids! For young rockers aged 3-12 years old, there is plenty to keep them busy while you are occupied shopping for merchandise or even chilling out by the pool or bar.

Teens Club
Teenagers aged 13-18 years old also love to rock. We welcome them to blow off steam at the Teens Club which is equipped with pool tables, foosball and a variety of electronic game stations.

Swimming Pool
The sea and the pool is just a stone's throw away. In fact, for those who are staying at Lagoon Deluxe rooms, you will enjoy direct pool access from the room balconies.
Featuring the largest free-form pool in Northern Malaysia, which is effortlessly integrated into the Hotel's landscaping. There is always something going on at the poolside where our Rock Agents will keep you entertained or you can simply enjoy the music and drinks served at the swim up bar. It is also fun to try the water slides or reserve a private cabana.

Rock Spa
Rejuvenate your body and soul at the Rock Spa. Have your treatment done in the beautifully decorated gazebos facing the sea. Enjoy the ambience of the waves and sea view while you are being pampered by our skilled therapists. With a completely relaxing and indulgent atmosphere, delicate blends of natural ingredients and the healing power of touch, Rock Spa is ready to pamper, soothe and revitalize your soul.

Body Rock Gym
Remember to pack your gym gear on your visit to Hard Rock Hotel Penang. No excuses. With state-of-the-art equipment and stunning poolside view, you will love rocking hard and exercising hard!

Hair Salon
With professional hairdressers on board, make yourself a rock star for a day!

Rock Shop
It is an honor to be the proud owner of any Hard Rock merchandise therefore it is a must to visit any of our two Hard Rock Merchandise stores. Rock Shop is the boutique where you'll find private label tees, jackets, hats, watches, collectible pins and many more.

Wah sure berbaloi percutian ke Hotel Hard Rock nih..... :-) Layari http://penang.hardrockhotels.net/ untuk keterangan lanjut. JOM CUTI!!!!!

Monday, January 25

New Blog Background

Perlukan facelift untuk blog anda?.....ni ada solutionnyer. Tahun baru ni saya nak bertukar background blog ini bagi fresh new look. Saya amat suka warna yang lembut. Terutamnyer ungu dan merah jambu. Ada elemen rama-rama.......Penat jugak nak surf internet website blog background. Akhirnyer i terjumpa beberapa. Antaranyer :-







Harap-harap ada satu yang menjadi pilihan hati......Enjoy!!!!!











Saturday, January 23

Aktiviti Hari Jumaat & Sabtu - 22 January 2010 & 23 January & Hadiah contest



Hari ni hubby tak kerja jadinyer selepas hantar Dania pergi Tadika, me and hubby pergi warehouse sale dekat Jalan Tandang, PJ. Ada jualan gudang barang elektronik. Kamera Digital dan telefon bimbit. I gi tengok jer.... :-) Takder yang menarik pun......tapi macam handphone Samsung Corby harga biasa RM699, dekat sini RM599. Kejap je kami kat sana pun terus balik ambik Dania. Lepas ambik Dania kami makan dekat kawasan rumah baru kami kat Puncak Jalil. Selepas itu, kami baliklah rumah. Balik rumah ada piece of paper dari courier Skynet kata datang nak hantar parcel tapi takde orang kat rumah. Petang dalam pukul 5pm, kami pun pergi ambil parcel kat Skynet. Dekat je ngan umah kami. Near Tesco Puchong rupanyer. Pusing2 baru jumpa pejabat Skynet. Parcel ni sebab i menang contest MOBS - End of year contest. Gambar yang menang :-


Gambar ni masa celebrate birthday Dania kat Pizza Hut Taman Tun Dr Ismail KL. Family i sahaja.
I dapat :-

5th Prize (RM80)
VOUCHER RM60 from Little Cutie World
VOUCHER RM20 from Cupcake Chic Boutique


Parcel yang tiba dari Skynet tu, i redeem voucher dari Cupcake Chic Boutique. I order panties sweet untuk Dania. Harganya RM10 satu. Jadinyer i order 2. Hehehe....yang lain mahal. I kena tambah banyak pulak....ni lah pantiesnyer :-




dari Gymboree. Imported from US tapi Made In China. Selepas tu kami sekeluarga ke IOI Mall. Ayah nak tengok GPS...ehm.....ummi dan Dania jalan ke kedai Mini Toons. :-). Selepas tu pekena air dan roti canai kat mamak Di Kayu IOI Mall.



Dania pun beraksi la macam Princess...ishhhhhhh..........




Yang mana idaman kalbu teh o suam atau teh tarik???

 

Roti canai kosong i share dengan Dania



Masa nak bayar duit parking kat machine, takder duit kecik pulak. Sudahnyer beli donut dan blueberry cheese pie kat La Boheme JJ



Esoknyer,

Pagi, pintu rumah kami diketuk. Dapat 2nd parcel dari kemenangan i kat MOBS...Yay.....hadiah untuk Dania lagi. Untung Dania. Ummi masuk contest, Dania dapat present....ummi takder...uhuk uhuk...Blouse Ice Cream dan skirt Nissen dari Little Cutie World. Thank you ya Little Cutie....



Dalam tengahari, kami pergi survey kitchen cabinet untuk rumah baru kami kat Summit USJ. Kedainyer dalam premis kilang yang kecik. Kami pergi pun sebab ada advertise kat paper kitchen cabinet harga murah. :-)



Lepas survey, kami gi makan kat Geylang Kopitiam USJ. :-) Kedai dier amatlah cantik....



Kat luar kedai ada lanskap taman. Ada buaian dari kayu lagi......



Dalam kedai Geylang. Cerminnya ada air turun......





I order bihun goreng Singapura



Ayah order nasi lemak lauk paru goreng. Paru sedap tapi bagi i pedas sikit...



Air sirap limau ais.....menyegarkan tambahan masa cuasa panas

 

Teh O Ais Limau ayah share dengan Dania



Lepas tu ke perjumpaan komuniti penduduk Puncak Jalil Fasa 10A. I dan Dania dalam  kereta je. Ayah yang dengar penerangan tu. Ummi sampai tertidur dalam kereta sebab tidur lewat pagi tadi. Tengok citer ayah download dari  internet..... :-)

Thursday, January 21

Love Classified Party Red FM & Me

"Come Jan 30, Nisha and the Red FM family will be bringing you to the beautifully structured Swiss-Garden Golf Resort & Spa Damai Laut which has over 300 rooms overlooking the most serene beachfront you have ever seen!"

You will meet us at the Swiss Garden Hotel Kuala Lumpur and board the buses before our departure time at 12p.m. We’re guessing we might reach our getaway at about 4p.m.

What’s next? You get to check-in into your designated rooms!

The REAL fun begins at 7p.m. (all through the night) with Nisha and the other Red FM DJs!

The next morning, you’ll be served a big hearty breakfast and you can also choose to explore Lumut on your own after that.

Just keep in check the amount of time you will need because we’ll be heading back to KL come 2p.m.

Macamana nak dapatkan Exclusive Passes ?

I WANT EXCLUSIVE PASSES TO THIS EVENT!

"Simple: Tune in to Nisha for your Late Night Love Songs fix from 11a.m. to 1a.m. for your chance to win LIMITED passes to the Love Classifieds event at the Swiss-Garden Golf Resort & Spa Damai Laut."

*************************


Wahhhh Love & Classified Party di Swiss Garden Damai Laut. Ada kaitan ke dengan i?.....Memang ada indirectly sebab i pun akan check in di Swiss Garden pada 30 Jan ni sampai 1 Feb sebab i menang contest juga dari Red Fm - Late Nite Love Songs Threesome 3H 2M bersama breakfast and dinner provided...Awesome!!!! Maybe i get to meet the best deejay from Red Fm. Hopefully lah.....Event Red Love Classified ni 30 Jan - 31 Jan. Hubby i kata meriah la Swiss Garden tuh...Kebetulannyer........i dah booked last year lagi bulan Nov 2009.

I tak sabar jugak....selain tu nak bersantai sambil snorkeling ngan family tercinta... :-) huhuhuhu.....

Selain Resort ni yang baru memenangi anugerah....wahhh ada SPA dalam hotel...Adakah???....hihihi










Adiella Collection Giveaway

Cabutan Pertama
Lace Jewelery Box Heart Shape

Cabutan Kedua Fleece Blanket(Jean Perry) Size: 120cm *170cm
Best kan hadiah kat atas tu. Kalau best jom lah join contest A.D.I.E.L.L.A
syarat-syaratnyer click link :-

Spread the love contest


Jom masuk contest yang dianjurkan Nur Iqafi. Click link yer untuk info selanjutnyer....

http://iqafilovebuggy.blogspot.com/2010/01/spread-love-contest.html

Gambar yang dipilih

================
============

=======

==
=


i pilih gambar ni kerana kasih sayang yang tiada tolok bandingnyer. Kasih ibu dan anaknyer. Tengoklah mama i senyum bila i cium mama masa sambutan Mother's Day.....

Saat-saat terindah ibu dan ayah bersama si manja

Ini contest yang dianjurkan oleh Rayyan Outlet. Untuk keterangan lanjut, click link di bawah :-

http://myluvlife2u.blogspot.com/2010/01/saat-saat-terindah-ibu-ayah-bersama-si.html

Gambar yang dipilih adalah gambar

========================
==============
=========
==
=

Gambar ni dipilih kerana menjadi 'moment' terindah dalam hidup kami kerana dapat menjejakkan kaki ke bumi Beijing. Tambahan pula dapat bergambar di salah satu tempat ajaib dunia iaitu di Great Wall of China.....
Cuaca amatlah sejuk tapi sempat pulak kami maintain senyum.....hihihi......

Jom Join kerana tarikh tutupnyer 31 Jan 2010......

Reddish Contest : Nama untuk Amoi Merah


Reddish contest ada mengadakan contest namakan doll comel kat atas tu.....For more info, click link kat bawah....

http://princessredbloodsnow.blogspot.com/2010/01/reddish-contest-nama-utk-amoi-merah.html

Nama yang dipilih : Lil' Red Bella
Nama dipilih sebab cute bila disebut....

Wednesday, January 20

Childwise by Ruth Liew

Hear them out

CHILDWISE
By RUTH LIEW

Young children are active learners with unlimited potential.

LOOKING at five-year-olds and six-year-olds sitting in rows of desk writing away in their workbooks makes me wonder how little we know about their potential. If we really respect children for their ability to think and value their ideas, we would be sitting down with them and asking them what we should do instead.

Most teachers and parents consider conversations with children frivolous and a waste of time. After all, what do children really know at such a tender age? The adults should be the ones deciding what they should learn and how they learn.

It is sad to note that almost a decade into the new millennium, we still have so little trust in young children as active learners. If we focus on what they are paying attention to, we will learn that they are serious about their learning. They do have ideas that matter a great deal.

The adults in their lives – parents and teachers – want to make sure that they learn and develop the intellectual skills that they need in life. They teach children to “bark” at print rather than to enjoy reading.

During one parenting seminar, a mother asked me: “How many hours in a day should my child spend on reading before he makes the breakthrough to knowing how to read independently? Should I send him to additional reading classes after kindergarten?”

Learning to read takes more than just drill work or learning the sounds to make words. Children have to gain many experiences first before they start to master the ability to read and write.

One six-year-old boy proudly read in English, the title of the book I was holding at storytime. After reading aloud the title, he turned to me and said in Mandarin, “See, I can read.” When I asked him to speak to me in English instead of Mandarin, he turned away without saying a word.

This little boy, like many of his friends, had his head filled with information deemed important by the adults who control their lives. He learned how to read but he did not fall in love with the language.

Before they can read, children need a chance to mess around and to experiment. They need to delve in meaningful conversations with adults to share their ideas and opinions. Give them opportunities to reflect on what they know and what they think. When they realise that they can use writing to express themselves, they will happily do so without much persuasion from adults.

This kind of teaching and learning is not happening in many preschool settings.

When I saw a five-year-old child holding a pencil and drawing a line between one picture to another, I wonder what was going through his mind. He could be thinking about the cartoon character that he liked so much. Or he could have quite a bit to say about his visit to the zoo during the weekend.

The little boy turned to his friend sitting next to him, who was drawing circles instead of lines. He muttered something to him and both of them ended up laughing. The teacher walked over and reprimanded them: “Do your work properly. No talking in class.”

The mind of a child has unlimited potential. When we do not value individual differences or accept the ideas that come out of children’s interest, we lose the Bill Gates, Picassos, Montessoris and Albert Schweitzers of the future. Montessori believed that no teacher could teach a child what he can learn for himself. Our role as adults, their teachers and parents, is to support their learning.

We provide them with the right tools and opportunities to learn. We should not force them to learn when they are not ready or get them to merely follow what we set out for them. Just because children’s ideas are not part of the curriculum planned, they are far from being unimportant. Their ideas can help them build a bridge from existing strengths to new learning.

Source :

http://thestar.com.my/columnists/story.asp?file=/2010/1/20/columnists/childwise/5496078&sec=childwise

Peserta Contest Saat Manis Si Manja

Peserta contest di bawah, sila email gambar contest yang dihantar ke email roseqisteena@yahoo.com.

Gambar-gambar ni bukan untuk menentukan menang tetapi kerana gambar tak appear dalam netbook i.

Entah tak tau kenapa tak boleh tengok dalam netbook i ni haa.....kot netbook i ni tak canggih kot...hihihi..... :-)


1. http://spiderlily-zaidah.blogspot.com/2010/01/contest-saat-manis-si-manja.html

2. http://bukhairiah.blogspot.com/2010/01/contest-saat-manis-si-manja.html

Gambar peserta Boboy

3. http://blinkblinkbuzz.blogspot.com/2010/01/saat-manis-si-manja.html

4. http://aishah-megahasz.blogspot.com/2010/01/tajuk-contest-contest-saat-manis-si.html

5. http://mamaaerish.blogspot.com/2010/01/contest-saat-manis-si-manjer.html

6. http://adynorkasih.blogspot.com/2010/01/contest-saat-manis-si-manja.html

7. http://qasehkuchentaku.blogspot.com/2010/01/saat-manis-si-manja.html

My very first giveaway for homeland friends..

Fitti's Pink Rose Cottage anjurkan giveaway ni. Sila click sini untuk T&C. Hadiah nyer amatlah best kalau dapat.....



one set of 4/5 roses teacup & saucer

one set of two roses teacup & saucer


home decor magazines..

I might also add some surprise goodies in your winning box..

JOM JOIN RAMAI-RAMAI!!!!!

3rd Winner Sugarissa Baby & Nature Contest

Alhamdulilah.....i pemenang ketiga contest anjuran Sugarissa......ni yang buat bersemangat nak ber- contest...Heheheheheheheheh.......... :-)

And Thanks to Sugarissa sebab pilih gambar kami sekeluarga.....:-)

Ni my winning picture....

====================
=============
=======
=

Ketika kami bercuti ke Perth, Australia tahun 2006. Gambar ni diambil di Pinnacles Desert. Ketika kami tiba sana tu hujan renyai2 pastu berhenti and keluarlah rainbow yang cantik ini....

Tuesday, January 19

Renungan buat kita para isteri

I dapat ni dalam group ummikusayang. Ada isteri ni email dan hantar ke group ummikusayang. I rasa baik untuk i share kan bersama.......so far alhamdulilah......rumahtangga kami aman..... :-) We never know kan...a long way to go.......

******************************
Email 1

>Salam to all ummi.. I'm a fulltime housewife with 3 kids n insyaallah an unborn baby.. we have been married for 5 1/2 yrs and have a wonderful life. (that's what i thought)... my husband running his own business with the help from his former officemate.. we always talk about the problem he's having in the office n sometimes mentioning that he feel pity for these lady for work burden n pressure in the office.. at first i just dont be bothered about it.. as she is just his staff.. until recently my husband slowly spending most of his time in the office even during weekend.. when asked he told me there's a lot of work to do n he wants me to understand about it.. so i'm just keep quiet..
>
>After 5 months i start to feel there's something wrong because he always kept his handphone by his side n sleep late at nite.. sometimes i heard he talk with someone with slow voice.. when i asked again he said that she called him to discuss about office matter..
> but at 12 am??
>something fishy right.. the drama continues.. until on 23rd december at 8pm.. i've received a called from unknown person.. asking me to warned my husband not to disturb his wife.. i'm shocked n cried.. right away i called my husband n come home a.s.a.p..
>
>i confront him about this with al-quran as my witness n he told me.. there's misunderstanding. . he admit that he is closed with her as she always sharing her married life problem.. he told me thats her husband have bad temper n sometimes beat her.. slowly i feel calm n believe what he said.. but i advised him not to get involved..
>
>Days go by.. n still can feel my hband not telling the truth.. last saturday nite... when he already asleep i check his handphone n find out he still sms n chatting with her in the middle of the nite.. even delete every sms n he didnt save her no.. i pray to allah to give me strength n i wrote something on his hp mentioning that i've caught u..
> n need explaination. .
>
>the next day after maghrib prayers.. we confront about it n finaally he admitted that he have feeling for her.. n feel sorry for what has happened.. my world collapse. he realized what's he is doing is wrong now we r trying to save the marridge..
>
>But i feel so frustrated n betrayed..
>
>thanks for spending time reading my long posting.. just feel so depressed n so sad.. please pray the best for us n kids..
>

******************************
Email 2

Masa I belum kahwin 10 tahun lepas...selalu dengar ipar duai I (yang dah kahwin) bercerita, suami ni bila anak ke-3 nanti mula la ada perangai especially yang beranak rapat...(BUAT PERANGAI MEANS TU MACAM2 LAH: sama ada cari pompuan lain ker, selalu keluar ngan kawan2 ker, mula panas baran ker...pendek kata 1001 macam perangai baru yang dicipta...depend pada suami masing2...nak cipta apa).
>
>Now I dah kawin....dah 10 tahun dan ada anak 4 ( 2 anak setahun seorang). Memang suami I masa nak masuk anak ke-3 & ke-4 perangainya mulai timbul....aduh. .pening kepala nak handle (sampai tahap nak bercerailah. ..minta jauhlah).... tapi sekarang berkat usaha gigih...perkahwinan kami dapat diselamatkan malah lebih mesra dan bertambah2 lah kasih sayang antara kami.
>
>Ustazah I ada berkata: para suami ada beberapa peringkat perubahan diri dan biasanya 5 tahun sekali. Semasa tempoh pra perubahan... dirinya agak kurang stabil untuk berfikir secara yang sepatutnya, waktu itu suami mahukan kelainan...hanya suami yang beriman dan berilmu sahaja mampu menangani dengan sempurna agar perubahan itu lebih ke-arah yang positif....jika tidak....itulah banyak berlaku kes-kes perceraian, poligami dan sebagainya.
>
>Sebenarnya apa yang semua ummies cakap tu betul lah....kembalilah kita pada Allah, segala masalah datang dariNya untuk menguji kita dan pada Nya jua ada segala penyelesaian. Juga satu lagi perkara penting yang perlu kita lakukan..MUHASABAHL AH DIRI adakah kita sudah buat yang terbaik untuk suami kita...jangan salahkannya 100%...sebab mungkin suami kita perlukan bantuan untuk stabilkan dirinya (of course kita patut berperanan sebelum orang lain ambil alih).
>
>I doakan u berjaya dalam kembara perkahwinan u...usah menangis tapi bangun pertahankan hak u dengan cara yang direhdai dan bijaksana tanpa melukai hati mana2 pihak termasuk diri u sendiri. Well semoga success.
>
*****************************

Health benefit of eating garlic, onions and pepper

Masa surf internet, i ada terjumpa page ni. Banyak rupanyer kebaikan dari segi kesihatan jikalau kita makan bawang putih, bawang besar dan lada hitam......

The health benefits of eating garlic, onions and peppers on a daily basis were well known to our ancestors. They used them to protect themselves from illness and to act as an antiseptic for a wide range of infections.

Modern dietary advice, supported by scientific evidence, emphasizes the benefits of a daily intake of garlic, onions and peppers. These pungent natural foods contain chemicals that can protect the body from so many major and minor illnesses, including:

* Cardiovascular disease

* Infections

* Diabetes

* Respiratory problems

* Cancers

Garlic:

Since early civilisation, mankind has used garlic for its powerful healing qualities. Today, there is worldwide scientific evidence to support the many health benefits that can be derived from the daily consumption of garlic.

* Extensive tests on humans have concluded that a regular intake of garlic can:

* Lower total cholesterol (but raise the good-type HDL cholesterol)

* Produce more "natural killer" cells in the blood that will tackle infections and tumours

* Lower blood pressure

* Reduce the risk of blood clots (that are responsible for most heart attacks and strokes)

* Destroy infection causing viruses and bacteria

* Reduce the risk of certain cancers, in particular, stomach cancers.

* Garlic is best eaten raw. Cooking can destroy some of the "allicin" compound which is responsible for the powerful healing effects of garlic.

Onions:

Like garlic, onions too, have significant health benefits. For instance, they can:

* Boost good-type HDL cholesterol (particularly when consumed raw)

* Reduce total cholesterol levels

* Increase blood-clot dissolving activity

* Reduce the risks of diabetes

* Attack bacteria that cause infection

* Reduce the risk of certain cancers

Scientific tests have further identified a compound in onions called "quercetin" which is a powerful antioxidant and cancer-attacking agent.

Peppers:

Peppers, along with garlic and onions offer many significant health benefits. Top of the list has to be their healing effect on respiratory problems. Hot peppers have always played an important role in traditional Chinese medicine. They are recognised for their ability to tackle pulmonary and respiratory illnesses. Peppers contain "capsaicin" which helps the lungs function more effectively. In addition, a daily intake of peppers is highly recommended for smokers and even non-smokers.

The health benefits of a daily intake of peppers are well established. Eating peppers can:

* Reduce respiratory illnesses

* Help asthmatics breathe more easily

* Control and often cure sinus and nasal passage problems

* Reduce headaches

* Provide a major source of vitamin C

In conclusion, there is overwhelming evidence to suggest that you can boost your health by eating garlic, onions and peppers, on a regular basis. Work them into your daily diet by eating them raw (ideally) or cooked. Use them as flavouring, crush, mince or chop them and include this powerful trio in as many ordinary, day-to-day recipes as you can. Don't just think of them as occasional food items to be used for special meals or when entertaining. Instead, for example, add them to burgers, casseroles and salads etc. Let your imagination come up with new ways of incorporating them into your daily diet - ideas that will really suit you and fit in with your family eating preferences.

Source : http://www.essortment.com/all/garlichealthon_rfzf.htm




Aktiviti Hari Isnin - 18 January 2010

Pagi as usual i akan hantar Dania gi skul tadika dia kat Puncak Jalil. Balik sure singgah beli paper kat gerai tepi jalan. Kat Puchong ni mmg style gitu. Payah nak jumpa gerai paper tepi jalan kat PJ. Sempat sembang2 dengan penjual paper. Dia orang Indonesia. Siap nyanyi2. Amboi senang hat nampak.....pastu dia pun terkeluar citer kata orang Indonesia kata Malaysia ni serambi mekah. Sebab orang Malaysia ramai pakai tudung dan agama OK. Ehmmm....1st time i dengar pulak. Anda bagaimana?.

Petang as usual, aktiviti Hari Isnin tak lain tak bukan hantar Dania ke kelas E.NOPI kat Bandar Kinrara, Puchong. Pastu sempat lah menghantar contest Healthy Homes kat post box dekat Petronas and i terus ke kedai runcit untuk beli bahan2 nak buat nasi lemak. Ehmmm kenapa eh i nak buat nasi lemak malam ni?....i rasa mungkin sebab i tak dapat nak merasa nasi lemak Geylang masa kat Sri Pentas baru-baru ni. Heheheh....and i ke 7-11 beli Slurpee...ala orange jer ada. I suka yang hijau tuh....ehmmm orange pun orange ler.....Waktu Dania habis kelas, selalunyer 1 jam lepas hantar tapi hari ni habis awal pulak. Teacher/Owner hantar sampai depan pintu kata Dania hari ni habis awal. Dia cepat buat kerja. Aikkk??...selalunyer amatlah lambat habisnyer...Dania bagitau ummi, chinese sekali ngan dia cakap Why she is so fast?....Dania cakap apa kat dia?.....Dania diam je la. Hari ni Dania buat cepat kerja sebab senang....Amboi.....puji diri nampak. Takpelah asalkan dia nak pergi kelas dah. Dalam perjalanan nak balik, ayah call ajak gi minum kat mamak Baiduri Puchong. Ayah tempat kerja hari ni kat TPM, Bukit Jalil jadinyer dekat lah. Tau apa?...ayah pun terkejut Dania habis awal...hehheheh nampak sangat....Me and Dania pun ke Restoran Mamak Baiduri tu. Tunggu lah ayah then ayah pun muncul. I order teh o ais limau. Ayah capati dan teh tarik......selesai minum baru balik rumah.

Jeng jeng jeng, malam i masak Nasi Lemak. Nasi Lemak i selain santan, garam dan daun pandan....i letak hirisan halia....(sebab i ternampak kat nasi lemak yang i pernah makan taruh halia). Lauknyer telur rebus, ikan bilis goreng dan sambal tumis ikan bilis. Dania makan dulu since i nak dia tidur awal. Dah selesai pinggan pertama, Dania mintak tambah. Dania kata sedap macam Teacher Little Caliphs dia buat...ye lar...teacher buat jugak sedap so i tambah ler....Dalam pedas2 tu, dia makan jugak....hihihi...happy i tengok Dania makan berselera. Ayah balik dari masjid, kamipun makan bersama....Ayah kata ehmmm nasi lemak ok.....sambal tumis ikan bilis ok.......lagi sedap dari nasi lemak Geylang (shhhhhh.....). Actually, bukan nak cerita yang i pandai masak ke per tapi bila kita masak and orang hargainyer...ya allah...cannot describe lah kan....happy jer i. Tapi, kalau nak repeat balik belum tentu ok sebab i ni bukan Pro. Tahap Amateur!!!! Hahaha....


Slurpee perisa Orange


Restoran tempat kami minum2

Monday, January 18

Gaya Adik Pa&Ma online Contest

Masuk web Pa&Ma, terus tengok result Gaya Adik bulan Januari. Alhamdulilah, Dania Yasmine dapat saguhati bulan Januari..... :-) Tersenyum simpul lah ummi Dania ni. Dania just tanya Dania menang ke?.......tak excited pun.....Penat nak vote ooohhhhh......Kalau berminat masuk lah web Pa&Ma.... :-). Tapi, contest vote ni agak susah la jugak sebab kena mintak tolong semua orang soh vote....sebenarnyer yang dapat 1st tu, kejap vote Dania tinggi, kejap vote Yg dapat 1st tu tinggi tapi dah tersurat rezeki Dania dapat saguhati.....alhamdulilah....

http://www.majalahpama.com.my/extra/adik_menang.asp

Nasi Lemak Kopi O: 17 Januari 10 (Web TV9)

I terjumpa link ni masa masuk web TV9. My daughter kat Part 4 dalam video....:-)


Nasi Lemak Kopi O: 17 Januari 10

Sunday, January 17

Dania my daughter di dalam Rancangan Nasi Lemak Kopi O TV9 - 17 January 2010

Hari Jumaat lepas i dapat call dari Pn. Farah Farhan pemilik butik Sarakids meminta Dania untuk menjadi model kanak2 dalam segmen pakaian kanak-kanak. I seperti biasa akan excited dengan pelawaannya. Sebab sebelum ni pun Dania dah pernah jadi model pakaian kanak2 butik Sarakids di dalam rancangan Wanita Hari Ini (Secara Langsung) dan fotografi dengan Majalah Mingguan Wanita Edisi Bumper Hari Raya 2009 untuk butik ini. Pn. Farah Farhan selaku tetamu jemputan untuk membincangkan tentang fesyen kanak2 terbaru. Mesti berada di Sri Pentas pukul 7.30 pagi. Waaachaaa...pukul berapa i nak bangun dan settlekan anak, nak buat breakfast....hihihihi...Anyway, pelawaan Pn. Farah Farhan i tak tolak tauuuuu....


Pukul 6.00am i bangun dan siap mandi and solat baru bangunkan dania. Dah siapkan Dania, i terus buat breakfast. Masak sardin jer....Dah masak i sapu kat roti Gardenia. Dania breakfast susu jer. Lepas ayah dah siap semuanyer kami pun ke bawah. Well, rumah i tingkat 10.....kat bawah suasana sunyi jer dan gelap. Dania kata ummi malam lagi la....heheheh......
Kami bertolak pukul 7.10am. Tiba Sri Pentas pukul 7.30am. Jalan LDP clear la masa ni. Lengang jer....Tiba Sri Pentas pukul 7.30am. Kami terus ke ruang menunggu. Dalam pukul 8.30am, kami semua menuju ke Studio. Ayah makan dulu nasi lemak yang ditaja oleh Geylang......i tau i tau kami pernah makan kat branch USJ. They all ada branch kat TTDI Jaya Shah Alam Geylang Kopitiam, No. 4-6, Jalan Opera G U2/G, Shah Alam. (012-2118841). USJ pulak kat USJ9.

Dalam pukul 9.00am, Dania pun on air dengan pakai baju pink....Lepas tu, masa iklan....dania kena tukar baju pulak....pakai Dress sendiri. Actually , Pn. Farah Farhan ni nak comment fesyen terkini kanak2. Dania keluar dengan 2 baju. Di sana jugak dapat jumpa ngan artis Bell atau Nasrizal Ngasri. I tak lepaskan peluang menghalakan lensa kamera ambik gambar Bell dan ayah. (Dania kata 'Belle' nama Princess. Hahahahahahaha). Lepas tu i tak lepaskan peluang snap gambar kat mana2 dalam Sri Pentas. Lepas tu we all ke Mamak Makbul minum. Haus sangat....Lepas tu ke 1 Utama. I tukar points J Card i dapatlah voucher tunai RM20 dari JUSCO. Dania beli puzzle Mickey Mouse Club House dan ummi dan ayah beli snorkel set sebab akhir bulan ni kami nak bercuti kat Swiss Garden Damai Laut. Kengkonon nak gi snorkeling kat Pulau Pangkor la.....hihihihi :-) I dan hubby try mengurut kat mesin urut.....Dah settle semua, kami menuju ke Kelana Jaya. Restoran Ani Sup. I order Kuew Tiaw sup. Ayah dan Dania makan nasi dengan Sup Campur. Air i order air epal kasturi. Ayah dan Dania air kosong jer..... :-) Lepas tu balik la kami ke Rumah Tersayang di Puchong......


=========================

Pepehal nak ucapkan Thanks kepada Farah sebab pilih Dania sebagai model cilik. Ada peluang jemput-lah lagi...... :-) 



Awal pagi dah bertolak dari rumah




Di bilik menunggu dengan Nabil. Baju sendiri sebelum bertukar

Baju dari butik Sarakids....Dania amat teruja dapat pakai baju yang berwarna merah jambu


Tayangan live Nasi Lemak Kopi O di bilik menunggu
Pengacara : Farah Adeeba & Sharifah Shahirah

Dania dan Nabil on air.....TV kat dalam Studio TV9

Dania dan kawan-kawan

Farah Farhan bersama Farah Adeeba yang menunjukkan new born babynyer....

Dania kat set Part 1

Dania kat set Part 2. Segmen ni pengacaranyer Farah Adeeba


Commercial Break

Dania kat dalam TV dalam studio berbaju hitam

Dania & her friends bersama pemilik Sarakids, Pn. Farah Farhan (Baju putih) Cantik kan?...

Ibu2 dan anak masing2. Pn. Farah Sarakids dan 2 Princesses-nyer

Pink & Grey Dress ala2 English Style
Hadiah dari Sarakids....sebenarnyer i ada nampak ala2 fesyen macam ni kat Brand Outlet IOI Mall new wing tapi tak jadi beli sebab pricey...tengok2 Sarakids bagi present ni untuk Dania...alhamdulilah. Frankly speaking, lagi cantik....syukur...

Dania dan kawan2 model cilik

Ayah dengan Bell (Nasrizal Ngasri) kecik je orangnyer

Konti Hot Fm

Dengan deejay Fly Fm

Dania dan Nabil. Dua-dua ni belajar kat Tadika Little Caliphs. Sorang kat Puncak Jalil (Dania Yasmine). Sorang kat Ampang (Nabil)

Gelagat 2 kanak-kanak bila pose bersama

Dania dan Nabil kat Taman Sri Pentas....sukanyer bunga kat belakang tu....apa nama tah...

Restoran Makbul Taman Tun

1 Utama my all time favourite shopping spot

Kat mesin mengurut 1 Utama. RM1 untuk 3 minit.......uhhh lega lah...

Voucher RM20...Yay..2,500 point dari J Card boleh tebus RM20 Voucher....

Puzzle Mickey Mouse Club House

Snorkel Set

Ani Sup Utara Kelana Jaya

Time to eat.....Kuay Tiaw Sup Ayam

Set nasi dengan sup

Sup campur

Air epal kasturi...masam masam gitewww

Interior deco Ani Sup. Cantikkan?...cosy jer nak makan kat sini