Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Wednesday, May 30

Lain yang dibeli, lain yang mendapat

Sebelum ni saya ada cerita kat blog yang saya ada order lampu taman kan?. Ni lah lampu taman yang saya order tu. 10 colour changing solar lights stainless steel. Lampu ni akan bertukar warna (meriah sikit la taman hari raya ni 😝😝😝). Lampu taman ni menggunakan kuasa solar. Kira save energy lah. Guna cahaya suria ajer. 


Semalam dah pun dapat dari kurier KTM (Keretapi Tanah Melayu). Dengan excitednya bukak la kotak lampu taman ni sekali....alehaiiii. Salah item la pulak. Dah contact seller dah. So, seller akan post immediately item yang betul dan saya pula akan poslaju item yang saya dapat salah tu. Memang frust la jugak sebab kita kena tunggu lama jugak turn kat Pejabat Pos Seksyen 16 tu nak Poslaju. Sebelum tu bila pergi kat Poslaju Drive Thru (berdekatan dengan kilang Fareeda kat Bandar Baru Bangi) tu punyalah panjang line sampai tak bergerak-gerak kereta. Bila jadi macam ni customer la akan a bit susah kan sebab nak menghantar pulak barang yang salah tu. 

Alasan seller sebab budak yang wrap barang ni budak baru. Confuse sebab ada 2 jenis lampu taman. Peliknya takkan tak tahu perkataan "Stainless Steel" tu dengan yang bawah ni. Ye tak?. Saya pun hantar whatsapp kat seller tanya ada nampak mummy happy?....eh bukan mummy happy...ada nampak macam stainless steel ke? 😆😆😆. Nasib baik berkali-kali seller minta maaf. Reda sikit geram kat dalam hati ni. Nak marah-marah bulan puasa pulak tu. 😅😅😅. Item kat bawah ni pun menggunakan kuasa solar. 


Anyway, seller akan tanggung kos pos yang saya bayar untuk hantar balik item yang salah. Kosnya RM15.45 dan termasuk insurans jika berlaku apa-apa pada barang ni. 

Harap-harap barang yang akan tiba tu nanti item yang betullah. Malas dah nak bertangga kat Pejabat Pos yang selalunya tak pernah tak ramai orang tu. 

Pernah jadi tak kat you alls??

Monday, May 28

Bukan sebarang apple

Semalam adik baik hati transfer duit suruh pilih sendiri bead kat Angsa Emas. Katanya hadiah harjadi. Senang, kita yang pilih mana yang berkenan di hati kat Angsa Emas tu 😊😊😊. Petang semalam melaju lah ke Angsa Emas ditemani hubby dan Dania. Makaihhh jammed sungguh la area berdekatan Bangi Sentral tu. Masing-masing nak shopping kelengkapan hari raya nanti. 

Setelah tengok area bead dari hujung sini sampai hujung sana dan repeat lagi. Setelah 2-3 ketul bead pilih untuk tengok-tengok nak bandingkan harga, bentuk....akhirnya saya pilih yang ni. Bead apple. Angsa Emas pun ada jual produk Gdora jadi apple ni produk Gdora yang dijual di Angsa Emas. Buah apple ni semuanya emas kecuali daunnya warna chrome (emas putih) tapi masih juga emas 916 cuma ia disalut oleh chrome. Bila malam tengok IG Angsa Emas ni, rupanya Mia Sara pun ada pergi Angsa Emas semalam tapi tak terserempak pulak. 

Koleksi beads dan dangles Angsa Emas ni memang banyak. Boleh rambang mata memilihnya tapi saya ni simple dan senang je. Tak la lama sangat memilih. Kalau ada yang berkenan selalunya terus pilih dan bayar. Itu pun setelah round dari hujung sini sampai hujung sana. 😄😄😄

Photo taken from here

Rasanya cukup setakat ini sahaja koleksi bead atau dangle untuk pandora emas saya sebab dah rasa ketat sikit bangle ni. Ada lagi la ruang kosong tu tapi rasanya dah tak boleh fit lagi nanti tak selesa pakai bangle ni. Apple tu diletak kat hujung sekali sebab bentuknya kecik ajer. 


Masa sebelum harijadi dah pergi juga kat Angsa Emas. Hubby hadiahkan bracelet Van Cleef comel ni. Suka yang kecik-kecik ajer. Kononnya nampak manis la bila pakai.


Sebenarnya emas ni adalah perhiasan, simpanan dan penghapus hutang bak kata kawan saya. Simpan sikit-sikit nanti kalau time kita sesak atau perlukan boleh la kita fungsikan emas di Ar Rahnu. Kalau berminat nak beli charm atau bar emas 999 boleh contact kawan saya ni di sini.

***Oh ya adik saya yang lagi sorang hadiahkan telekung Siti Khadijah dan 2 helai tudung . Satu Munawwarah dan satu lagi Naelofar. Terima kasih kekna ucapkan. Tak kisah la apa hadiahnya, mahal ke murah ke tak penting tapi tanda ingatan tu yang utama. Birthday tahun depan boleh bagi lagi 😜😜😜

Sunday, May 27

Promosi voucher berbuka puasa berbaloi penangan Lazada

Ingatkan Lazada menjual barangan sahaja kan? Rupanya sempena bulan ramadan yang mulia ini, Lazada juga ada menjual voucher buffet ramadan. Dunia di hujung jari. Click click ajer. 😊😊😊

6 sebab you alls patut beli voucher buffet ramadan di Lazada : 
  1. Buffet ramadan makan sampai puas.
  2. Hidangan masakan arab, melayu, asia dan juga variasi hidangan yang lain. 
  3. Boleh mendapatkan harga voucher dengan diskaun sehingga 40%. Siapa nak bagi kan?
  4. Hidangan yang disediakan dimasak macam kita masak kat rumah. Sudah semestinya masakan enak yang disediakan. 
  5. Hidangan yang menyelerakan dihidangkan ala buffet.
  6. Restoran yang telah mendapat pengiktirafan halal.  
Jom tengok voucher buffet ramadan yang kita boleh dapatkan dari web Lazada. Mata saya berminat dengan pakej buffet di Impian Golf Resort Kajang ni. Buffet berharga RM58/pax. Mesti syok je makan kat sini sebab saya berangan makan kat tempat yang hijau mendamaikan. Dah katanya kat golf resort. 

Ok...Impian Golf Resort Kajang ni boleh ✅ ni untuk wishlist berbuka puasa keluarga saya nanti. 


Tengah dok surf kat website Lazada ni nampak pula voucher buffet ramadan di Putrajaya International Convention Center dengan tema Ramadan Warna Warni Buffet Dinner. Harganya juga menarik dengan tawaran RM78/pax. Ada hidangan laksa Thai, nasi biryani dengan rendang kambing, kebab ayam dan banyak lagi. Haaaa....menyelerakan sungguh la. 😋😋😋.

Putrajaya International Convention Center pun saya ✅ ni untuk wishlist berbuka puasa keluarga saya nanti.


Ramadan buffet di Verandah Cyberview Resort ni saya dah pernah pergi. Banyak sangat hidangan tau. Paling best kan udang yang fresh di dalam akuarium kaca. Memang chef akan masak terus ke kuali jika ada permintaan. Ada hidangan dari Jepun, India, masakan melayu, masakan cina dan hidangan barat. Uniknya di Verandah ni ada Kidz Corner. Pasti anak-anak suka sebab ada chocolate fountain dan mesin popcorn serta manisan kat Kidz Corner ni. Pasti you alls akan berpuas hati. Apatah lagi si cilik comel kesayangan you alls tu kan...

Harga pakej voucher buffet ramadan di Verandah, Cyberview Resort, Cyberjaya ni berharga RM138/pax. Kalau kanak-kanak ada voucher yang boleh dibeli secara berasingan berharga RM60/pax. 

Verandah, Cyberview Resort, Cyberjaya ni pun saya ✅ ni untuk wishlist berbuka puasa keluarga saya nanti.


Kalau nak beli voucher buffet ramadan dari Lazada ni boleh click kat sini ye. 

Banyak pilihan tempatnya tu. Pilih lah lokasi yang berdekatan atau yang you alls rasa pakej yang ditawarkan kena dengan budget keluarga. 

Nak tempah? Ada yang nampak berkenan di hati? 

Click link kat bawah ni ye.....


Jadi kalau you alls nak berbuka puasa kat luar dah tau la kan nak beli voucher buffet ramadan kat mana....😊😊😊

Saturday, May 26

Rancangan menarik di TV Al Hijrah sempena ramadan


TV AlHijrah kembali menemui penonton pada Ramadan 1439H ini dengan menghidupkan semula tema Ramadan yang lalu iaitu Rapatkan Saf. Tema Rapatkan Saf Ramadan 1439H ini tidak datang hanya sebagai slogan, namun tema ini dilihat kekal releven sebagai iktizam dan tekad sebuah stesyen televisyen berkonsepkan Islam untuk menyatukan ummah dalam menghayati erti Ramadan serta  menggerakkan fizikal dan minda para penonton kearah kejayaan dalam perjuangan mereka di bulan yang mulia ini.

Oleh yang demikian, TV AlHijrah menyusun strategi yang komprehensif untuk menyajikan program- program terbaik yang mampu menyemarakkan Ramadan semua.
LIMA SAJIAN EKSKLUSIF RANCANGAN-RANCANGAN  DARI  PELBAGAI GENRE
Ramadan tahun ini memperlihatkan susunan strategik rancangan-rancangan TV AlHijrah dengan mengambil kira komen serta permintaan penonton pada ramadan yang lalu. 

Antara rancangan baru yang diperkenalkan ramadan ini adalah seperti Jalan Amanah, Siri Animasi Farhaa, Kapsul Majlis Hafazan Antarabangsa 2018, Selingan Hasrat, Masjid Ke Masjid dan lain-lain.

Namun begitu, lima program utama yang dipilih stesen ini dan dijangka bakal mendapat tontonan tertinggi adalah Seruan Berzakat, The Chosen, Cooking With Colors, Poket Akhirat, Iringan Illahi, Singahan Abdi.

Seruan Berzakat
Setiap Isnin | 6.30 petang

Sepanjang Ramadan ini, penonton akan dipandu untuk memahami perihal Zakat menerusi Lembaga Zakat Kedah. Rancangan ini akan membawa penonton menelusuri sejarah bermulanya era pengenalan pembayaran zakat sebagai sebuah institusi negeri. Turut dimuatkan peranan institusi zakat terhadap lapan golongan asnaf di negeri Kedah.

 The Chosen
Setiap Isnin | 6.30 petang | Mulai 11 Jun 2018

The Chosen adalah sebuah dokumentari Bahasa Inggeris terbitan dalaman TV AlHijrah. Menerusi rancangan ini, penerbit rancangan iaitu saudara Fitri Musa akan berkongsi kisah dilema, trauma dan harapan masyarakat Palestin di Lubnan yang masih lagi dinafikan hak kemanusiaan mereka walaupun sudah menetap di negara itu selepas terjadinya peristiwa Nakbah sekitar tahun 1948.
Dokumentari ini juga akan mengimbas semula tragedi pembunuhan beramai-ramai Sabra Shatila pada sekitar tahun 1982 menerusi kaca mata mangsa yang melalui sendiri peristiwa pahit tersebut.




       Cooking With Colors
Setiap Hari | 5 Pagi, 10 Pagi, 11.30 Pagi, 4 Petang, 5.15 Petang.
Cooking With Colors adalah sebuah program masakan yang dihoskan oleh Chef          Shahrim, seorang chef bertaraf antarabangsa, juga seorang doktor dan pelukis.
Berbeza dengan program masakan yang disiarkan sebelum ini, Chef Shahrim akan menggabungkan seni masakan dan seni lukisan dalam persembahan beliau. Menarik sekali apabila Chef Shahrim akan terlebih dahulu melukis gambar menu masakan yang akan beliau sediakan.

Seterusnya, penonton akan dibawa bersama-sama ke pasar-pasar terpilih untuk membeli bahan mentah. Chef akan berkongsi tips-tips pemilihan bahan mentah yang terbaik.

Pelbagai tempatan dan antarabangsa yang mudah dan cepat untuk disediakan pada bulan Ramadan istimewa untuk penonton TV AlHijrah.






Poket Akhirat
Setiap Jumaat & Sabtu| 6.30 Petang

Poket Akhirat adalah sebuah rancangan berbentuk drama dokumentari tajaan Lembaga Zakat Kedah yang berkongsi kisah golongan asnaf dalam meneruskan kehidupan seharian menggunakan sumbangan zakat.

Penonton berpeluang untuk memahami secara mendalam tentang fungsi dan peranan agihan zakat sebagai pemangkin pembangunan sosio-ekonomi kepada umat Islam khususnya di negeri Kedah.
  
Iringan Ilahi
Setiap Selasa| 6.30 Petang

Iringan Ilahi adalah sebuah program travelog dakwah kendalian Ustaz Ashraff Suarin yang disiarakan setiap Selasa, jam 6.30 petang.

Sambil menikmati keindahan alam, Ustaz Ashraff Suarin akan mengambil pendekatan berbeza dalam mendekati Umat Islam Malaysia yang keciciran dari arus perdana.
Antara yang disantuni Ustaz Ashraff Suarin adalah seperti umat Islam yang keciciran antaranya kaum Bajau Laut di Sabah.

Singgahan Abdi
Setiap Khamis| 6.30 Petang

Singgahan Abdi membawa penonton menelusuri Kota Mekah dan Madinah bagi melaksanakan ibadah Umrah.

Selain daripada penerangan tentang ibadah Umrah, turut dimuatkan dalam rancangan ini adalah tips dan panduan untuk memilih agen perlancongan berdaftar bagi mengelakkan penonton menjadi mangsa penipuan.

Shafiq Rafiqqin Liow merupakan pengacara rancangan Singgahan Abadi.  

Penggambaran Singgahan Abadi di tanah suci. 

ACARA LAPANGAN SEPANJANG RAMADAN

Selain susunan program yang merangkumi pelbagai genre seperti Kerohanian, Majalah, Drama Dokumentari,Travelog, Masakan, TV AlHijrah turut melaksanakan pelbagai aktiviti lapangan untuk penonton setianya.

Antara yang sudah direncanakan adalah Bubur Lambuk, Bubur lambuk Antarabangsa, Qiamulail dan Quran Hour.

Bubur Lambuk

Tradisi pengagihan bubur lambuk di bulan Ramadan diteruskan untuk tahun ketiga. Sebanyak sepuluh trak saji akan bergerak dari AlHijrah Big Studio (ABS) menuju ke enam destinasi setiap hari  bagi mengedarkan 7000 bungkusan bubur lambuk.
Sedikit kelainan, pada tahun ini, bubur lambuk resepi turun temurun Restoran Pak Monek Kampung Baru akan dimasak secara bergotong royong setiap hari di AlHijrah Big Studio (ABS).
Program edaran bubur lambuk TV AlHijrah ini turut mendapat kerjasama Persatuan Foodtruck Putrajaya, Persatuan Food Truck Kuala Lumpur dan Kolej Komuniti Selayang.



Bubur Lambuk International

Pada tahun pertama diperkenalkan program bubur lambuk international, hanya lapan negara sahaja dipilih sebagai lokasi agihan sepanjang Ramadan.

Namun begitu, atas respons positif dan sambutan hangat masyarakat luar negara, krew Bubur Lambuk International akan menjelajah keempat belas buah negara baru pada Ramadan kali ini.

Negara-negara tersebut adalah Morocco, Korea, Indonesia, Perancis, Ethiopia, Jordan, Turki, Scotland, Mekah, Rusia, Oman, Jerman, Jepun dan Amerika Syarikat.

Aktiviti yang mampu mengeratkan ukhwah umah, melipat gandakan pahala, serta mempromosikan makanan tempatan Malaysia ini mendapat sokongan penuh pihak Kedutaan Malaysia, pelajar-pelajar universiti dan juga penduduk tempatan.






      Qiamullail

TV AlHijrah turun padang untuk bersama penonton setia TV AlHijrah bagi mengimarahkan sepuluh malam terakhir Ramadan.

Qiamullail yang dibawakan secara langsung dari Masjid Tuanku Mizan Zainal Abidin akan dilaksanakan pada Sabtu, 9 Jun 2018 bermula jam 3 pagi hingga 8 pagi.

Antara pengisian yang telah dirancang adalah termasuk memberikan pengisian rohani  seperti Majlis Tazkirah sebelum Berbuka Puasa, Solat Terawih berjemaah, Tadarus Al-Quran, Tazkirah Ramadan, Solat berjemaah, Sahur dan Kuliah Subuh.

Selebriti TV AlHijrah turut turun padang untuk sama-sama merapatkan saf.

World Quran Hour

Bacaan al-Quran secara beramai-ramai akan dilaksanakan di Masjid Sultan Haji Ahmad Shah, Universiti Islam Antarabangsa pada 7 Jun 2018 bersamaan 22 Ramadan 1439H.
Acara yang digerakkan oleh Kumpulan Media Karangkraf menerusi Yayasan Warisan Ummah Ikhlas ini akan disiarkan di stesen TV AlHijrah

Program ini mampu menggalakkan umat Islam untuk lebih menghayati Al Quran sekaligus membuka mata orang bukan Islam akan keindaham Islam serta amalannya.

Friday, May 25

Di sebalik Bunga Lawang....

Bulan puasa ni kadang-kadang kita nak makan airtangan orang lain. Dalam erti kata yang lain, jemu dah makan airtangan sendiri. Saya nak suggest Bunga Lawang Cafe yang terletak di Seksyen 7, Bandar Baru Bangi. Kalau tak masak hari ni boleh la berbuka puasa kat Bunga Lawang Cafe ni. 

Alamat Bunga Lawang Cafe :

50-G, Jalan 7/7B, Seksyen 7
Bandar Baru Bangi
(Sederet dengan 99 Speedmart)


Apa yang dihidangkan ya? Ada pakej yang boleh dipilih. Ini bubur kacang dengan air sirap selasih pandan. 


Sambal tumis udang yang menggiurkan ini. 


Sotong masak hitam pun ada. 


Telur asin dan ulam-ulaman bersama dengan sambal belacan. 


Tetel goreng jintan ni pun memang sedap. 


Siapa yang minat kari kepala ikan masak ala orang utara boleh try ni. Memang sedap. Fully recommended. 


Asam pedas ikan pari. Kecur airliur heh....


Taugeh goreng. 


Peminat si asam pedas boleh cuba hidangan ini. 


Ayam masak lemon. 


Kita tengok set berbuka puasa pulak. Pilih la yang mana sesuai. Lauknya banyak untuk setiap set. Kalau nak solat maghrib, ada surau disediakan untuk pengunjung. 








Info selanjutnya di link bawah ye 😉😉😉


Thursday, May 24

Iftar di mana?

Hari yang kami pergi Jalan Jalan Japan, petang tu, dalam jam 6.45 menuju ke Hotel Bangi Putrajaya untuk berbuka puasa. Bila dah tahu meja yang menempatkan kami, terus la ambil makanan sebelum azan berkumandang. Ni photo sebelum berbuka puasa ni. Seronok Dania dapat berbuka kat luar. Kemain selambak nasi dalam pinggan Dania ambik. 

Kenapa saya pilih berbuka kat Hotel Bangi Putrajaya ni?. Ini kerana berdekatan dengan rumah dan senang lepas dah puas makan boleh terus balik rumah dan sempat la menunaikan solat terawih di surau berdekatan rumah. Selain harganya tak lebih daripada RM100/pax. Kebanyakkan Hotel selalunya pakej iftar harganya > RM100 kan? 


Ni kaunter Gelato. Ada perisa Vanilla dan Matcha. Saya pilih Vanilla sebab kurang suka perisa Matcha atau green tea ni. 


Saya suka titik tumpu kat merry go round ni. Ada je makanan kat merry go round ni. Saya tunggu je kat sini sebab nak ambik bekas comel berisi kerabu mangga. Saya main terpa je. Ke kena tekan button tu untuk buat merry go round ni berhenti?. 


Kali ni saya tak mulakan dengan nasi tapi rojak pasembor ni. 


Dah get ready siap-siap makanan atas meja. 


Kat luar Funtasia ni banyak stall berbentuk kereta. Saya singgah stall ni nak ambik serba sedikit goreng-goreng seperti pisang, cekodok pisang dan ubi goreng. 


Pilih-pilih nak gorengan yang mana...


Banyak juga pemanis mulut yang disediakan. 


Terliur pula nampak jeruk ni haihhh....


Cantik sangat dekorasi kat sini. Macam rainbow lagaknya....


Kambing panggang ni menu wajib setiap iftar la kan. 


Chef yang sibuk memotong isi kambing. 


Saya merasa dim sum kat sini. Rasanya saling tak tumpah dengan dim sum Mohd Chan. Belah kanan tu pau kacang merah. 


Roti John yang dipotong ala finger food. 


Lauk pauk yang disediakan. 


Ni stall roti canai. Saya ambik gambar ajer. 


Kalau suka sup tulang daging dan kambing boleh mencuba kat stall ni. 


Kalau nak gantikan nasi dengan aneka mee boleh beratur kat sini. 


Ni kawasan luar Funtasia ni. 


Stall kat luar yang berbentuk kereta. Comel sangat. 


Sate pun ada. 


Dessert table. Aim nak ambik cream puff lepas solat maghrib. Nampaknya impian berkecai kerana cream puff dah habis. 😅😅😅. Ruang solat yang disediakan juga selesa. Nak solat tu takde la adegan tunggu menunggu.  


Anak-anak sure suka makan ni. Popcorn pun ada. 


Pulut kukus dengan serawa durian. 


Boleh la kalau nak repeat lagi. Tapi tak bolehlah selalu. Bocor poket. 

Kalau nak tahu pakej berbuka puasa kat sini :-

Dewasa : RM120 nett
Kanak-kanak (4-12 tahun) : RM60 nett

Tapi....kalau bayar 24 jam sebelum tarikh berbuka puasa..

Dewasa : RM90 nett
Kanak-kanak (4-12 tahun) : RM45 nett

Jadi bayarlah awal sebelum tarikh berbuka puasa. Kalau dewasa tu boleh jimat RM30/pax. 

📞📞📞 03 - 8210 2222

Basically, berpuas hati berbuka puasa kat sini. Orang pun tak crowded sangat. Bila nak beratur kat stall tu ada la 1-2 orang pengunjung. Tak pun kita sorang je beratur. Menu pun banyak. Tengok meja fully occupied juga. 

Ada rezeki boleh repeat lagi.