Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Sunday, October 31

Birthday Present Dania

Dress Princess Ariel buat Dania. Kena gosok dulu baju ni. I bet mesti Dania teruja ni.....

Jam tangan buat Dania sebab next year dah primary 1. senang nak tengok masa....

Puas i fikir apa nak bagi Dania for her birthday present untuk harijadi yg ke 6 bakal disambut pada 7 November 2010 (seven eleven). I tak buat sambutan pada tahun ini sebab papa i pun tak sihat. Akhirnya i memilih dress princess ariel dan jam barbie buat Dania. Dress Dania tu mungkin akan dipakai masa di...........nanti i akan buat N3 pasal ni yer......tak tau plan tu jadi ke tak.....kalau u alls perasan, both gifts macam feminin dan ada unsur dress dan princess sebab Dania sangat sangat suka Princess, Barbie...Agak normal la kan peringkat umur Dania macam ni, ini yang mereka minati tapi ada je classmate tadika Dania yang girl suka Ben 10. Hehehe....

You alls beli apa ye untuk birthday present anak you alls?? Share la.

Saturday, October 30

Maggot Debridement Therapy (MDT)

My papa bagi yang mengetahuinya masih lagi di hospital kerana penyakit strok. Menurut kata Dr. sekarang ni penyakit yang menjadi main concern papa i bukanlah strok tetapi penyakit yang terhasil disebabkan papa i terlatar di hospital iaitu 'bed sore'. Disebabkan papa i terlantar baring satu arah sahaja, belakangnya melecet dan menyebabkan luka yang dalam. I bukanlah nak mengadu ke apa tapi kalau dah hospital kerajaan tu, i don't think they all ada masa pun nak mengalihkan posisi ayah i selain dari i tengok 2-3x, ada je cecair tumpah di pelapik pembaringan papa i. I tak taulah cecair tu berada di situ dari bila. Kalau i tak melawat, adakah jururawat di situ akan ambil tindakan atau buat2 tak nampak??. I rasa benda2 ni yang menyebabkan melecet tu. Disebabkan papa i juga penghidap kencing manis jadinya luka papa i tu mengambil masa yang lama untuk sembuh. Luka yang lambat baik, akan merebak ke tempat lain juga jadi agak bahaya jika dibiarkan lama. Ada satu terapi yang mungkin boleh dijadikan alternatif untuk mempercepatkan penyembuhan luka iaitu Maggot Debridement Therapy (MDT).

Tau tak Maggot yang mungkin kita geli nak tengok pun. Ulat2 yang kecik2 warna putih2 yang melompat2 tu kalau kita terlambat buang sampah atau ada kat dalam buah. Geli kan?. Tapi dalam ilmu perubatan, ia dijadikan terapi bagi pesakit yang mengalami luka yang lama untuk sembuh.

Tau tak caranya? Maggot2 itu akan dimasukkan ke dalam luka yang tidak sembuh itu. Sebelum itu mereka akan membuat persiapan untuk membuat dressing dan cage (sangkar) supaya maggot2 ini tidak lari. Dalam kes papa i, maggot2 ini sebanyak 200 ekor dimasukkan ke dalam luka papa i. I tengok sendiri rupa maggot2 itu. kecik je rupanya. Halus je. Yang kita nampak ulat2 putih tu rupanya mereka dah kenyang. Syarikat terapi maggot ni, claim dah menjalankan penyelidikan 5 tahun terhadap spesis lalat yang hanya memakan benda kotor. Ada juga spesis lalat yang makan benda kotor dan benda baik. Kalau spesis maggot ni diambil, habislah pesakit. Semuanya dimakan.

Dr juga telah memberitahu i bahawa tahap penyembuhan juga bergantung kepada :-

1. Tahap sistem pertahanan badan.

2. Umur pesakit.

3. Tahap gula dalam darah bagi pesakit kencing manis.

4. Kadar nutrisi di dalam badan.

I cakap dengan Nurse yang masukkan maggot kat badan papa i.....i harap papa i akan sembuhlah sebelum birthday dier bulan depan.....masa tu airmata i dah tak boleh tahan dah.....sangat2 emosi......

Info yang i ambil dari internet :-

Maggot Debridement Therapy (MDT) is the medical use of live maggots (fly larvae) for treating non-healing wounds.

In maggot debridement therapy (also known as maggot therapy, larva therapy, larval therapy, biodebridement or biosurgery), disinfected fly larvae are applied to the wound for 2 or 3 days within special dressings to keep them from migrating. The literature identifies three primary actions of medical grade maggots on wounds:

1. They clean the wounds by dissolving dead and infected tissue ("debridement");

2. They disinfect the wound (kill bacteria);

3. They speed the rate of healing.

Taken from : http://www.medicaledu.com/maggots.htm#Advantages

Info lagi :-

During the Civil War in the United States, and World War I, battlefield physicians saw that soldiers' wounds that were infested wit

h maggots tended to heal better than non-infested wounds. Soon 'maggot therapy' was being used to clean festering and foul-smelling wounds. Maggots not only eat the rotten flesh, they also get rid of harmful bacteria in the wound.

Taken from : - http://www.worsleyschool.net/science/files/maggot/info.html

Jika anda nak melihat sendiri gambar maggot2 dan luka yang kurang setelah dimakan oleh maggot2 ini, bolehlah surf di sini (Nak letak sini, i ni agak lemah semangat tengok2 benda gini....nak ambik darah pun i takut okay???)

http://www.medicaledu.com/debridhp.htm


Maggot

Photo taken from : - http://news.nationalgeographic.com/news/bigphotos/97150466.html

Bagi mereka yang mungkin mempunyai ahli keluarga atau sanak saudara yang mengalami luka yang lambat sembuh, why not mencuba Maggot Therapy ini......


Friday, October 29

KLCC

KLCC waktu malam. Cantiknya.....

Hubby pimpin Dania. Masa ni hujan renyai2

Mula2 Dania sorang je pastu ada geng pulak

i la ni tengah bawak asam. Fuh kejur air liur. Share ngan hubby yang boleh jugak layan asam

Nasi dagang hubbyku

Sizzling Yee Mee pilihan ummi dan Dania

Dania tenung Yee Mee yang masih berasap lagi

Setelah balik dari melawat papa di HKL, kami menderu ke KLCC. Hubby nak solat di masjid di KLCC. Alang2 dah di KLCC, kebetulan i pun dah ok sikit. Dah kira sihat dari selalunya. Kami parking di parking area bersebelahan masjid KLCC. Apa salahnya jalan sikit ke KLCC. I lah yang suggest dekat hubby makan di sini. Dah la lama tak pergi jalan2 kat shopping complex sebab i tak larat nak jalan jauh. Kira exercise lah jugak parking jauh sikit. Kami makan di food court KLCC. Lepas tu ke Cold Storage di bahagian bawah. I rasa mahal sikit la harga barang2 kat Cold Storage ni compare dengan Giant. Sepanjang i kat KLCC ni, orang tak ramai la. I agak mesti sebab orang tak dapat gaji lagi sebab masa kami pergi tengah bulan. Seronok je jalan bila time takde orang ni.

Wednesday, October 27

Makan time - Mohd Chan Abdullah

Makan time kali ni kita ke restoran Mohd Chan Abdullah. Restoran Cina Muslim di Dataran Glomac. Dataran Glomac (Nama kawasan dereten kedai 2 tingkat) ini bersebelahan dengan Giant besar Kelana Jaya. Speciality kat sini makanan masyarakat cina. Banyak masakan di dalam menu. Jadi sesiapa yang memang berminat masakan cina, inilah tempatnya. Harganya tidaklah terlalu mahal. Sangatlah berpatutan. Rasa i ada cawangan juga di area Wangsa Maju / Setiawangsa. Mohd Chan di Kelana Jaya ni pada mulanya 1 kedai, sekarang ni dah buka 2 kedai. Mereka mengambil kedai di sebelahnya. Wah...nampak makin maju.....

Sizzling Yee Mee

Me nak makan fishball mee. Opps mata terpejam sebab flash...

Fishball mee my taste ni. Fishballnya sangatlah banyak. Yang nampak kat gambar 3 fishball je, tuuuu kat dalam tu banyak lagi....

Tuesday, October 26

Konvo Tadika Little Caliphs

My Dania

Antara persembahan yang dipertontonkan

Bear Hunt dipersembahkan oleh Tadika Little Caliphs Dania (Tiga dari kiri)


Dania mengambil sijil dari Teacher Amiza, owner Little Caliphs Puncak Jalil

Dania tengah beratur......

Slide

Pemilik Little Caliphs Malaysia

Slide

Tempat kedua dari arah depan tempat ummi dan ayah

Institut Pertanian Serdang

Ni pun teacher Dania. Kena daftar dulu di sini

Ibu bapa excited nak tengok giliran anak naik pentas

Stage sebelum bermula majlis

Teman lama bernama Maziana semasa di sekolah menengah dengan anakanda tersayang yang juga naik stage

Pagi yang indah ini 24 Oct 2010, kami ke Institut Pertanian Serdang. I prepare egg sandwich takut lapar di tengah jalan. Egg sandwich Dania, i taruh egg dan butter sahaja. Sandwich kami pula egg, butter, salad dan sos cili. Dania saje i tak taruh sos cili dan salad sebab takut dia tak nak makan pulak. Tiba di Institut Pertanian, setelah daftar Dania kena bersedia dengan kawan2 manakala ummi dan ayah cari tempat kosong. I pilih tempat kedua dari depan. Senang nak snap gambar nanti.


Tiba giliran majlis konvo tadika puncak jalil, Dania dan kawan2 diarak dengan bunga manggar dan diiringi muzik yang ada alat muzik nafiri. I rasa sama macam i grad semasa di Dewan Seri Budiman Shah Alam. Bangga sungguh tatkala i tengok Dania beratur. Sempat pula tengok Dania melambai i. Chehhh bangga lah tu. I rasa Dania mungkin tak faham pun
makna konvo ni. Yang dia beritahu i dia kena buat persembahan. Setiap mereka yang naik di pentas, akan ada gambar besar mereka di atas pentas. Emcee akan announce la nama mereka yang akan naik pentas tu. Paling kelakar bila Dania cakap 'Ummi tadi dia tau nama Dania. Nama ayah pun dia tau'. Hehehe. Cutenyer la.....

Konvo ni bergabung dengan 5 Little Caliphs antaranya Little Caliphs Puncak Jalil (Tadika Dania), Little Caliphs Bandar Baru Bangi, German Malaysian Institute, Little Caliphs Seri Serdang dan Little Caliphs Bandar Seri Putra. Setiap Little Caliphs ada membuat persembahan. Paling menyentuh hati, gabungan 5 Little Caliphs membaca surah dalam Al Quran. Ada surah yang dibaca i pun tak hafal. Hebat sungguh kanak2 kecil ni.


I rasa tadika sekarang ni dah advance. Tak macam i dulu. Setakat naik stage di tadika jer...
Semoga anak ummi akan terus membuat ummi dan ayah bangga dengan kejayaanmu.....

Monday, October 25

M Night Shyamalan

M Night Shyamalan

Baru-baru ni i ada tengok cerita The Last Airbender arahan pengarah M Night Shyamalan. You alls minat tengok movie tak? I memang minat tengok movie sebab my hubby dulu kalau keluar je cerita baru mesti pergi kedai cari vcd. Sekarang ni since dah beli gadjet yang boleh upload movie dari internet, jadinya kami dah tak beli vcd lagi. Save banyak ok. Kalau you alls kira2 la. Ok ok back to movie arahan M Night Shyamalan ni, cerita dari satu plot ke satu plot sangat lah bercelaru. Penyudahnya mesti kita kena fikir sendiri. Trademark M Night Shyamalan la tu. Lepas tu i sangat tak faham cerita yang nak disampaikan. I tak tahu lah orang lain. Mr hubby pun tak faham....he he he. Samalah juga masa i tengok movie Signs dan Village tu.

Ni ada biografi M Night Shyamalan i copy dari internet.

One of the most successful and controversial filmmakers of the late 1990s and into the next millennium, M. Night Shyamalan was the writer and director of such supernaturally-themed dramas as "The Sixth Sense" (1999), "Signs" (2002) and "The Village" (2004). Like his idol, Steven Spielberg, Shyamalan's films concerned ordinary people who must draw on faith, family and friendship to help them contend with overwhelming and often unnatural forces

Born Manjo Nelliyattu Shyamalan in Mahe, Pondicherry, India, he was the son of prominent Indian doctors who raised their son in the United States. He was given a Super-8 camera while very young and filmed his own version of Spielbergesque fantasies and adventures while growing up in the affluent Pennsylvania suburb of Penn Valley. Shyamalan's father envisioned a future in medicine for his son, but his mother encouraged him to pursue his interest in film, and he studied film and liberal arts at the Tisch School of the Arts at New York University.

Taken from : http://movies.yahoo.com/movie/contributor/1800019667/bio

Tapi i rasa sebab terlalu kreatif sangat pun i susah nak faham. Ke i je yang lambat faham....hehehe.....What do you think???

Sunday, October 24

Makan time - JM Bariani

Nasi beriani kambing yang hubby order

Ayam berempah makan bersama nasi beriani

Nasi beriani biasa

Air bandung bersama aiskrim

My hubby tengah bayar kat counter

Segmen makan time, i nak bawak u alls makan kat Restoran JM Bariani. Chewah terasa macam TLC Astro Channel 707 pulak tapi versi bahasa malaysia daaa.... Bagi yang suka makan nasi beriani inilah tempatnya. Speciality kat sini dah tentulah nasi beriani. Kami order nasi beriani kambing, nasi beriani biasa, ayam berempah, air bandung aiskrim dan air bandung biasa. Dania share makan dengan ummi sebab kalau order satu untuk Dania mesti tak habis. Lagipun portion nasi beriani ni banyak. Itupun akhirnya my hubby tukang habis nasi beriani i. Hehe. I suka sangat ayam berempah kat sini. Rangup dan bahan2 perapan ayam tu yang i rasa menambahkan lagi kesedapan ayam ni. Akhirnya, makan di sini RM20++.

Saturday, October 23

Sand Dune

Sand Dunes. Apakah itu? Ia adalah kawasan pasir berbukit. I a terjadi disebabkan interaksi dengan angin.

Untuk keterangan dan info selanjutnya di sini :-

"In physical geography, a dune is a
hill of sand built by aeolian processes. Dunes occur in different forms and sizes, formed by interaction with the wind. Most kinds of dunes are longer on the windward side where the sand is pushed up the dune and have a shorter "slip face" in the lee of the wind. The valley or trough between dunes is called a slack. A "dune field" is an area covered by extensive sand dunes. Large dune fields are known as ergs."

Taken from : http://en.wikipedia.org/wiki/Dune

Kalau ikutkan akhir tahun 2010, kami akan ke Gold Coast Australia untuk percutian akhir tahun tetapi terpaksa dibatalkan kerana kesihatan papa i tidak mengizinkan. Agak tak sesuai kan.....booking hotel dah cancel. Jadinya i ada masa 2 tahun percutian i disimpan di time share daelive.com.

Okay, back to percutian Australia jugak, kami ada pergi bercuti ke Perth tahun 2006. Masa tu umur Dania 1 tahun 9 bulan. Antara pakej pelancongan di sini, kami akan ke Lancelin Sand Dune. Terletak 2 jam perjalanan dengan bas dari Perth. Kami naik bas pelancong. Masa tiba di Lancelin, kami kena naik bas yang diubah suai menjadi kenderaan 4wd. Fuh sangat ngeri i bila fikir bawak si kecil Dania. Bas tu bergoncang-goncang menaiki pasir. Bila dah bergoyang-goyang bas tu, Dania ayah dia peluk kuat. I pun dalam berhati-hati tu terantuk kat tingkap bas. Ouwchhh!!! Tau Dania buat apa? Tak menangis tapi gelak kuat kuat.....haaa??? Mat2 salleh pun ada yang tergelak tengok Dania. Orang lain macam seram2 je. Dania relaks je. Belum lagi bas tu turun laju menuruni bukit. Kecut perut. Terasa macam bas tu nak terbalik dah. Bila bas tu naik atas bukit, kami diperkenalkan dengan permainan ini. Sand boarding. Me and ayah Dania try la. Dania err tak leh lah sayang. Naik atas skate board yang tiada roda, tangan dua dua kena letak kat belakang. Lepas tu pemandu pelancong tu tolak kami ke bawah. Jerit ohh......Ada yang tertonggeng bila tiba bawah. Pemandu pelancong Australian ni jerit 'Big Crash'.....sambil gelak. Cheh!!!. Bila dah tiba bawah, nak naik atas balik sangat letih sebab jalan atas pasir. Bukit pun boleh tahan tinggi jugak. Oh untuk sape yang sakit lutut memang tak sesuai.......

Nota : Aktiviti ini tidak sesuai untuk ibu-ibu mengandung dan penghidap penyakit jantung

My hubby nak berlepas la tu

I pun nak cuba walau kecut perut gak ni

1 family bergambar. Tengok Dania masa ni kecik lagi

Selain di Lancelin, Australia Sand Dunes juga ada di tempat2 seperti di bawah......

Erg Chebbi di Morrocco

Kelso Dunes, Mojave National Preserve, California

Photo taken from : http://en.wikipedia.org/wiki/Dune

Penyedap makanan

Tempoyak

Photo taken from : Mr Google

Macamana kisah i boleh berkenan kat tempoyak ni, berlaku masa zaman i kecik lagi. Kalau tak silap i masa tu i sekolah rendah lagi. Mula2 i tak minat tempoyak ni. Mama i memang makan tempoyak. Maklumlah orang Perak. I tengok gitu gitu ajer. Setiap kali ada hidangan tempoyak ni, mama i akan masukkan sikit dalam pinggan i sekali dengan ulam. Setiap kali la i biar je dalam pinggan. Siap geram lagi ngan mama i masa tu. Habis, kalau dah banyak kali dimasukkan ke dalam pinggan, akhirnya i mencuba la. Lama2 i tersuka la pulak. Sekarang i nak berterima kasih kat mama i. Kalau mama tak buat gitu, sampai sekarang la i tak makan makanan tradisi orang Perak ni. Tempoyak ni kalau makan kat luar, tak semua kedai ada. Yang confirm ada setahu i kat Jaring di Bandar Sunway.

You alls ada tak yang suka tempoyak?. I suka tempoyak plain (tanpa campur sambal belacan) sambil cicah dengan ulam. Especially, ulam raja. Or maybe ada yang suka makan dengan budu atau cencaluk......

Friday, October 22

Enna ???




Photo taken from : http://www.enna.org.my/index.html

Makanan sejukbeku pilihan i dan tak pernah berubah ialah dari jenama Enna. Rasanya jenama ni tak lah seglamer jenama yang lain. Kenapa i sangat suka dengan jenama ni?

1. Buatan Persatuan Nelayan. Persatuan Nelayan ni di bawah agensi kerajaan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia. Dulu i kerja kat Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia ni la.

2. Rasa yang sedap. Tak percaya cuba try. i bukan agen they all ni pun. Just nak share apa yang i rasa.

3. Fresh taw.....sebabnya mereka sendiri yang menangkap hasil tangkapan kemudian diproses oleh Persatuan Nelayan Kawasan. Sendiri tangkap, sendiri proses......

4. Halal. Confirm halal. Produk lain i tak sure unless Ramly tu kita tau produk bumiputera. Err patutnya halal No. 1 ler.....

5. Bantu meningkatkan pendapatan golongan nelayan.

6. Nama Enna. Apa ada pada nama Enna?? Err nama manja i Ena. heee....heee.....takde kena mengena pun....

Saje nak share. Produk alternatif dan rasa yang baru bagi mereka yang belum mencuba. Try la surf web di atas untuk produk Enna yang lain.


Pssst.....Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia tidak dihatiku, Kontena Nasional di hatiku.......hee hee hee (gelak ada makna tu...)

Thursday, October 21

Jam oh Jam


Picture taken from : www.CartoonStock.com

Saje nak meluah perasaan ni. Tadi masa i hantar Dania ke kelas Edudrama di bangsar, i ikut federal highway dari bandar sunway ke bangsar. Mak aiii jam ya amat. Memang bumper to bumper. I di bandar sunway dalam pukul 3.45pm. Selalunya tiba bangsar dalam 1/2 jam. Kelas Dania start pukul 4.30pm - 6.00pm. Kami tiba di bangsar pukul 5.15pm. Teruk you alls jam tu.

Jalan sikit2. I terpaksa hati2. Silap2 boleh tercium kereta kat depan. Kena maintain jarak juga tu. Mana la tau tiba2 kereta depan break emergency. Nampak signboard elektronik di federal highway kata ada lori rosak di susur ke cheras. Boleh bayangkan tak susur kat cheras tu jauh lagi.......effect dari bandar sunway lagi. Mula la i terfikir kemana perginya polis trafik? Adakah sibuk dengan Perhimpunan Agung U***?? Nak escort orang kenamaan jadi kena standby......
Selalunya i ikut jalan ni smooth je. Kalau jam sekalipun di susur2. Lepas tu ok. Bila i balik dalam 6.15pm, jalan federal highway pj ke arah kl tetap jam teruk macam tadi......errr polis trafik mana ye?

Gambar Photographer lebih cantik...

Keluarga i dan keluarga mertua my sis Erma. Masa ni papa i sihat lagi......:-(

Keluarga my sister Erma

Gambar Zharif dan mama + papa

Me, Dania dan Hubby

Dania Yasmine get ready nak main game....

Anak saudara i, Nur Batrisyia Adlina

Anak saudara i, Muhammad Zharif

Anak saudara i, Nur Batrisyia Sofiah

Ni ada few gambar i nak share dengan pembaca blog i. Dulu nak upload, bercinta sebab guna broadband. Since dah ada streamyx, segalanya mungkin. Chewahhhh....Gambar ni diambil semasa sambutan harijadi Sofiah & Zharif di DARC . I ada buat N3 dulu tapi masa tu gambar semua i yang ambik. Gambar ni photographer yang ambik. Gambar2 ni bagi i cantik2 sebab pro yang ambik. Terima kasih photographer!!!. I ni amatur je.....he he.....

Enjoy!!!!