Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Wednesday, November 28

Saya boleh guna kalau awak dah tak nak

Tahun depan anak2 yang mula bersekolah akan memerlukan barangan sekolah kan tapi bagaimana pula buat mereka yang tak mampu nak sediakan semua itu?.

Haaa ada NGO yang akan menghantar barangan terpakai sekolah yang masih boleh digunakan ke area Kg Kuala Kemaman, Kuala Nerang dan Sik. Kuala Nerang dan Sik tu kat Kedah tu. 


Pensel warna Dania ni masih elok lagi jadi Dania siap asah pensel warna ni. Rasanya ni tak lengkap la warnanya ni. 


Ni haa beg-beg sekolah dan bekas pensel Dania ni. Semuanya masih elok lagi. Daripada tak terpakai baik kita bagi kat mereka yang memerlukan. Pensel warna pulak memang Dania banyak termasuk yang dapat hadiah. 


Tudung, baju sekolah, kain sekolah pun ada sebab Dania dah dilantik jadi pengawas pembimbing rakan sebaya jadi dah pakai uniform warna lain. Selain daripada itu, uniform pandu puteri, baju lengan panjang putih dan sehelai seluar tracksuit. Moga dapat dimanfaatkan sepenuhnya kepada penerima. Insya allah....



Alamat Sumbangan :

Tadika Pasti Smart One
No 33, Jalan Kristal 7/77,
Seksyen 7, Shah Alam. 

Moga barangan Dania ni dapat la menolong mereka yang memerlukan tu sikit2. 

Jom Bantu!!! 💕💕💕

Sunday, November 25

Young Scientist Mini Exhibition dan Kehadiran 100%

Baru-baru ni sehari selepas Dania balik khemah perdana kat sekolah, isnin pulak nak kena datang awal ke sekolah. Dania sekolah petang tapi hari isnin kena berkumpul sebelum jam 9.30 pagi sebab bas UPM akan fetch mereka semua ni ke UPM di Fakulti Sains Bioteknologi dan Biomolekul. 

Dania dan kawan baik terpilih sebab masa tu kebetulan mereka tolong cikgu Sains. Datang cikgu baju merah ni offer kalau nak participate. Apa lagi since dah tak belajar, detik2 terakhir sebelum cuti sekolah why not kan?. Nak nak cikgu kata dapat sijil UPM. 

3 yang depan ni cikgu2 sekolah Dania la ni. Aktiviti kat UPM hari ni adalah aktiviti kerjasama sekolah Dania dan UPM. 

4 gambar di bawah ni diambil dari facebook sekolah Dania. Ada juga kenangan tau sebab ummi suruh la bawa kamera dan ambik gambar. Nanti tengok la gambar yang Dania ambik. 😁😁😁



Dania dan Zalilah join dalam group 5 ni. 


Bergambar ramai-ramai dalam dewan kuliah. 


SD Card kemain banyak lagi kosong dan....

Ini je lah gambar yang Dania ambik....😂😂😂

Gambar meja kumpulan Dania. Board yang boleh tulis ni memang Dania bawak dari rumah. Kat rumah Dania tulis kata2 motivasi dan letak atas meja. Bear, bunga dan small pail tu memang Dania punya jugak. 


Dania dan kawan baik Nur Zalilah. Dania kata dia mintak tolong adik Form 1 ambikkan gambar mereka ni. 


Demi sebuah sijil.....


Last day of school pula, Dania naik pentas untuk ini..

Sijil Penghargaan 
Kehadiran 100% ke sekolah. 

Baru je dapat pada hari terakhir sekolah iaitu hari jumaat 23 Nov 2018. Patutnya sijil ni dapat lagi awal sempena Hari Kualiti dan Inovasi bulan Oktober 2018. 

Moga next year Dania boleh kekalkan kehadiran jugak.


Semua ni buat kenang-kenangan untuk Dania Yasmine. 

Selamat bercuti sekolah ye....

Jumpa lagi tahun hadapan...

Tahun depan Dania bakal menduduki peperiksaan PT3. Suspen....suspen....

Thursday, November 15

Sumber Ayu dibawakan kepada anda oleh Wipro Unza

Sumber Ayu nak memperkenalkan kepada para wanita semua....

Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White khas untuk pencerahan dan kesegaran feminin wanita. 


Anda tak perlu berasa malu apabila menghadapi masalah di bahagian intim anda. Rupanya kan...terdapat ramai di kalangan wanita di seluruh dunia yang mempunyai kegelapan kulit di bahagian intim. 

Pelbagai faktor yang menyumbang kepada perubahan warna yang boleh menyebabkan kegelapan di bahagian intim seperti faktor usia, ketidakseimbangan hormon, penambahan berat badan, pemakaian baju yang ketat dan kebiasaan bercukur. Dengan adanya Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White ia bukan sahaja mencerahkan kulit di kawasan intim tetapi ia juga dapat melonjakkkan tahap keyakinan diri anda. 

Jom kita tengok apa kandungan ekstrak pemutih ni ye....
  1. Licorise - Ia digunakan oleh masyarakat Asia dan juga Yunani dan Mesir kerana keberkesanannya untuk mendapatkan tona kulit yang cerah. 
  2. Bengkoang - Mengandungi Vitamin C dan B1 dimana ia dapat membantu memperlahankan proses penuaan dan memberikan kulit yang lebih sihat dan cerah bersinar. 
  3. Susu - Mengurangkan perubahan warna, memperbaiki tona kulit yang tidak sekata dan sekaligus mencerahkan kulit. 
Dengan memilih pencuci feminin yang mempunyai tahap keseimbangan kandungan ph 3.5 sehingga 4.5, ianya dapat menyumbangkan tahap keselesaan yang lebih kepada golongan moden wanita hari ini. Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White mengandungi tahap ph diantara 3.5 sehingga 4.5. Ia mengandungi bahan antiseptik semulajadi bagi mengelakkan bakteria jahat dan bau yang tidak enak selain kegatalan. 


Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White mengandungi bahan tradisional seperti kayu rapet dan ektrak manjakani. 

Kayu Rapet dan ekstrak manjakani merupakan bahan semulajadi untuk mengetatkan kawasan feminin. Ia bebas alergen dengan wangian yang sederhana. 

Produk Sumber Ayu 3x Whitening Pearly White juga diiktiraf halal.

Harganya?

90ml - RM9.20
200ml - RM15.60

Ia boleh didapati di pasaraya besar, pasar raya dan juga farmasi. 

Kalau perasankan....pembungkusannya yang klasik ini diilhamkan mengikut bentuk badan wanita. 💜💜💜


Sumber Ayu 3X Whitening Pearly White dibawakan khas kepada anda oleh WIPRO UNZA. 

Wednesday, November 14

Terujanya pelajar dengan pelakon2 Paskal The Movie

Semalam Dania pegi rombongan sekolah menaiki MRT ke MyTown. Dah 2 kali dah Dania join aktiviti ni. Dulu masa rombongan akhir tahun Tingkatan 1. Since sekolah Dania ni dekat je dengan MRT jadinya rombongan pun naik MRT ajer. 

Kali ni cikgu sewa 1 dewan dalam GSC MyTown Cheras sebab nak bagi kawan2 Dania menonton movie Paskal. Cikgu kata movie Paskal yang paling sesuai untuk ditonton. Ada beberapa series rombongan ni. Ikut kelas. Kelas Dania jadualnya hari kedua rombongan. Rombongan yang pertama dapat bergambar dengan Yan, Ustaz dan Jeb (watak dalam Paskal). Rombongan Dania ni rezeki bertemu dengan Misi, Ustaz dan Yan (watak dalam Paskal). Dania dok mengharapkan papa Yusof yang datang. Alaaa.....sorry to dissapoint u Dania....papa Yusof takde la....

So kat bawah ni kelas Dania bergambar bersama 3 pelakon Paskal The Movie. Ummi dok skodeng IG Paskal ni ada buat live hari Dania pergi so boleh budget la pukul berapa Dania bertolak dari MyTown ke sekolah. Senang ummi nak plan ambik Dania kat sekolah. 

Photo credit : sini

Kat bawah ni pun credit sini


Kat bawah ni gambar Dania dan kawan-kawan. Ada yang gelap....so ummi terangkan. Hehe...
Dania bawak kamera ringan dan kecik. Senang nak bawak. Ummi siap tapaukan makanan ringan dan coklat. Wajib kalau Dania pergi rombongan. 


Ni gambar Mira, Chinta, Adriana, Aisya, Zalilah, Dayang dan Dania. Nampaknya ummi nak kena beli baju Kokurikulum yang baru untuk Dania next year. Baju kokurikulum Dania ni nampak agak singkat dah. 


Gambar berdua memang tak sah la kalau takde. Rapat nau dua ni. Masing2 jenis yang pendiam 😊😊😊. Kawan elok2. Ummi suka Dania kawan baik dengan Zalilah....


Pelajar sekolah zaman sekarang ni beruntung. Zaman ummi dulu masa sekolah menengah, MRT pun takde. Cuma ada bas mini pink tu je. Bawak laju giler. Selalunya kena berdiri ajer berhimpit-himpit. 😆😆😆. Kenangan mengusik jiwa tu. Asik la tukar bas depan Bangkok Bank masa tu. Zaman Dania ni kira lebih beruntung. 

Blog post ni untuk kenangan Dania di hari tua....

Monday, November 12

Baju tidur untuk si puteri dewasa


Payah juga la nak cari set baju tidur berseluar panjang dan berlengan panjang. Ni baju tidur berlengan pendek tapi seluarnya panjang.

Dania ni memang dari kecik ada set baju dia. Kalau kat rumah baju rumah, kalau nak tidur ada set baju tidur dia, kalau nak jalan baju jalan la pulak. Haa kalau nak pergi kenduri, kena sesuai pula pemakaiannya...kena la pakai baju kurung atau jubah. 

Masalahnya kat Malaysia ni tak banyak choice la baju tidur untuk remaja ni. Banyaknya untuk kanak2 ajer. Kalau yang seksi banyak juga. Pemakaian baju tidur Dania semuanya berseluar panjang. Tak pakai seksi2 sebab ayah dia pun tak suka. Seluar pun kalau yang pendek pun takat lutut ajer. Tak ada pendek lagi daripada itu. Masa kecik2 dulu boleh la kan. Sekarang ni nak kena jaga batas juga depan ayah dia.

Kalau tahu kat mana nak beli set baju tidur komen nanti ye....kalau cari kat website pun tak banyak kedai Malaysia yang ada baju tidur ni...saya nak yang pegi kedai terus beli. Tak nak yang online shopping sebab takut size tu tak ngam. 

Sunday, November 11

RFID gagal atau sebaliknya?....

Pada 3 November 2018 baru ni ada appointment pasang RFID.

Apa itu RFID? 

Nak tahu lebih lanjut boleh la baca kat sini https://rfid.touchngo.com.my/index.aspx

Fungsi sama macam Touch and Go tetapi yang ini berbentuk sticker. 

Sticker akan dilekatkan pada cermin luar kereta ya. Ia tak boleh dipasang pada cermin dalam yang ada tinted. Ia juga boleh diletakkan pada lampu kereta. 

Sebelum pemasangan dibuat, kita perlu bawa salinan dokumen di bawah dan daftar di kaunter Touch And Go. 

1) Geran kereta
2) Kad pengenalan


Lekat juga sticker kat bahagian belakang cermin kereta untuk alert pengguna jalan yang lain. 


Cara nak guna RFID ni...

Masuk lorong RFID di plaza tol (ada beberapa Plaza tol di Lembah Klang yang ada lorong RFID. Masih belum menyeluruh seluruh Malaysia lagi setakat 10/11/2018 ya) 


Ok tengok bagaimana RFID kami ni. Gagal ke sebaliknya?....


Ada juga tanya...

Bagaimana nak menjadi pilot projek RFID Touch N Go ni..

1) Kita kena download apps Touch ' n Go eWallet di Google Play. Masukkan sedikit duit. Macam hubby masukkan RM20 dalam eWallet.



2) Daftar di sini http://www.touchngo.com.my/html/preregisterrfid.aspx

Boleh pilih nak pasang RFID kat mana (Macam hubby, pilih untuk pasang kat tol Sg Ramal) 

Masih tidak dikenakan bayaran ke atas sticker RFID sepanjang pilot projek sehingga tarikh yang diumumkan kelak. Selepas itu, sticker RFID akan dikenakan bayaran. 

Ok....

Hari nak pasang tu saya dah bagitau kan kena bawa 2 salinan dokumen ni.

1) Geran kereta
2) Kad pengenalan

Selepas dah pasang, kereta boleh dibasuh seperti biasa tapi tak boleh kena chemical kat tempat sticker RFID tu ye....nanti RFID tak boleh detect pula.

Selamat mencuba RFID....

Saturday, November 10

Pandu uji Citroen mengujakan....

Weekend ni kami sekeluarga nak test drive kereta Citroen buatan Perancis tetapi sebelum itu, kita tengok la kereta kat showroom ni. 

Ini kereta C3 Aircross SUV Citroen yang belum dilancarkan lagi. Kapasiti enjin 1.2 liter. Jangan terkejut ye kereta Eropah ni walau kapasiti enjinnya kecik tetapi power enjinnya kerana C3 Aircross SUV ini menggunakan enjin turbo. 

Warna ni agak rare. Kenapa saya kata rare?. Sebabnya ada 2 tona warna. Warna perak dan warna jingga. 


Bila duduk di bahagian belakang, rasa sangat luas berbanding kereta Mazda CX3. Bumbung Mazda CX3 agak rendah jadi rasa sangat terkurung kat situ dan membuatkan kita rasa sempit. Kereta ini pula, kita akan rasa sangat luas kerana bumbungnya tinggi. Rekabentuk kereta juga memainkan peranan yang sangat besar. 


Kereta ini bagi saya sesuai keluarga yang kecik macam kami ni.


Ni interior dalam kereta. Penghawa dingin ada line warna jingga. Warna macam ni rare sebab selalunya kereta warna senada ajer kan?. 


Ada arm rest kat tempat pemandu juga. Senang la pemandu nak letak tangan kiri untuk merehatkan tangan kiri tu. 


Kereta ini dilengkapi dengan touch screen. Tak silap saya, ada juga built in GPS jadi senang la kalau nak cari jalan tu kan...


Iklan C3 Aircross SUV Citroen kat TV di bilik pameran. 


Ini spesifikasi kereta ini. Ada 4 warna yang ditawarkan. 


C3 Aircross SUV ni juga ada yang berwarna merah. Wahhh sukanya saya dengan warna merah ni. 


Kalau tengok design tepi di bahagian belakang SUV ni, saling tak tumpah macam Mini Cooper BMW tu. 

Sayangnya, kereta ni tak launch lagi tapi harganya dalam RM100,000++. Mungkin di bawah harga RM150,000. Ada juga customer yang dah bayar booking kereta ini kerana kebetulan kawan customer ni dah pakai kereta ni di luar negara dan sangat suka / selesa dengan kereta ini. 


Ini pula kereta yang lebih luas daripada C3 Aircross. Nama kereta ini pula ialah Grand C4 Spacetourer.


Ni bahagian interior kereta ini. Gear terletak berdekatan dengan stering yang nampak macam panjang belah kanan tu. Saya pula lebih biasa guna gear kat bawah bahagian tengah tu. 

Tempat merehatkan tangan ada kat kerusi pemandu dan kerusi penumpang hadapan. 


Dania selesa di bahagian belakang. Paling best kan seat belakang ni boleh adjust juga. Selalunya seat belakang ni dah memang statik gitu tak boleh adjust. 


Bentuk kereta Grand C4 Spacetourer. Enjin kapasiti 1.6 liter. 


Kereta ni 7 seater. 2 seat di bahagian belakang boleh lay flat. 


Macam kami, 2 seat belakang tu akan diturunkan dan diperuntukkan untuk beg lah. 


Kereta Eropah ni banyak ruang penyimpanan. Ni salah satu daripadanya. Ala ala naik flight. Hehe. 


Hubby cuba dulu ye. Kekadang ada je komen kat bahagian interior kereta. To my surprise, kereta ni ok pula. 


Ni kereta yang kami buat appointment nak pandu uji. Enjinnya 1.6 liter dengan top speed 240km sejam. Bawa kereta ikut kelajuan yang ditetapkan ye. 

Kereta ni sama kan macam kereta yang Wany Hasrita menang tu.....cermin depan sangat la luasnya sehinggakan atas tempat duduk pemandu dan penumpang tu (apa ke namanya...yang kita akan tolak sikit untuk melindungi mata dari silau matahari tu?......) kita boleh tolakkannya ke atas untuk memberi kesan yang lagi luas terhadap permandangan hadapan. Kalau orang Kedah kata Nala besarnya....


Ni interior dalaman kereta C4 Picasso. Design kereta Picasso sebelum ni saya tak berapa gemar sebab berbentuk seakan telur 😄😄😄


Bahagian belakang memang luas dengan berbumbung tinggi. Ada 3 seat kat belakang ni. Seat yang tengah tu pun besarnya pun sama dengan seat kanan dan kiri. Ada kereta yang seat tengah tu bersize kecik kan?. Kereta ni, 3 seat kat belakang tu sama luasnya. Boleh dilaraskan juga samada nak tegak macam ni atau nak jatuhkan sikit seatnya. 


Ada juga tempat nak letak air dan meja kecil ni. 


Kereta ni touch screen. Ada juga kamera kalau kita mengundur ke belakang. Ada juga built in GPS. Nak tahu apa yang ada lagi kat touch screen ni?....Ada calculator, tempat simpan gambar.....haaa yang ni mungkin unik la bagi saya kan...


Tempat untuk meletak tangan ada pada kedua kerusi hadapan. Sales person tak gunakan tempat meletak tangan jadi dibiarkan menegak. Kalau nak gunakan turunkan ajer. Kat tengah tu ruang penyimpanan. Tengah tu selalunya ada gear dan brek. Kalau nak tahu mana terletaknya brek, yang ada warna kecil warna merah tu lah brek. Tekan atau tarik untuk aktifkan brek. Gear pula terletak di stering. Box tengah ni kalau perasan, boleh dikeluarkan seketul tu haaa kalau tak nak guna. 


Ruang penyimpanan kat seat belakang di bahagian kaki pun ada. Boleh la letak kasut kat dalam ni untuk nampak kemas. Macam agak tersorok juga sebab atas tu diletak pelapik kaki. Kira ruang penyimpanan rahsia jugak la. 


Kereta 5 seater ni memang sesuai la untuk keluarga kecil kami. Seat belakang tu utilised untuk Dania seorang je la. 

Masa test drive, hubby kata smooth. Kat corner tu pun smooth juga. Pernah juga pandu uji kereta jenama lain, kat corner tu agak tak smooth. 

Harganya?. RM100,000++ tapi kena datang showroom lah untuk lebih info. Mana tahu ada penjimatan lagi kan. Tak tinggal banyak unit C4 Picasso Citroen tahun 2018 ni. 

Kalau nak service kereta ni setiap 10,000km. Kalau tak berjalan jauh dalam setahun tu agaknya jarang sangat la service kot....
Ok...lepas ni nak pandu uji kereta apa pulak ye?....😎😎😎

Friday, November 9

12 jam perlindungan tanpa bau

Anak-anak memang tersangat la aktif dan suka bermain atau meneroka dunia mereka sendiri. Dunia mereka main main dan main selagi tak letih. 



Lepas tu kalau bawa berjalan kat luar tu berjumpa dengan ramai orang. Nak nak kalau bermain sekali permainan. Kita tak tahu masa naik permainan ni ada yang bersin ke atau ada anak-anak yang tak sihat kan?. Jadinya kuman ni senang nak merebak. Dania pegang kat palang tu entah berapa ramai la yang memegang palang tu sebelum Dania. 


Masuk Ikea, nak cuba pula permainan yang diletakkan di atas meja. Anak-anak kan suka bermain jadinya kalau ada yang menarik hati nak sentuh je kan. 


Tak cukup dengan itu, kalau kita biarkan anak kita bermain dengan pasir dengan tak pakai kasut pulak tu. Dania masa ni tengah mencari fossil dinosaur tu. 

Jumpa ke tak?. 😃😃😃

Kita tak boleh la nak menghalang anak kita untuk tidak bermain dan berinteraksi dengan alam sekitar. 


Permandangan yang sangat cantik macam ni kenalah mengabadikan gambar anak ye tak?. 

Tapi......kita mesti risau kalau anak kita ni terdedah dengan pelbagai jenis kuman. 


Jangan risau tau ibu-ibu semua kerana....

Dettol, sebagai jenama perlindungan kuman No. 1 di dunia kini melancarkan semula seluruh rangkaian produk pembersihan diri baru-baru ini bagi melindungi semua keluarga di Malaysia daripada 100 jenis kuman merbahaya. Dettol 'Profresh' dirumuskan untuk memberi perlindungan daripada bau badan selama 12 jam bagi memastikan kesegaran sepanjang hari, walaupun dengan cuaca Malaysia yang panas dan lembap. 

Saya dah test dah. Baunya wangi dan 'fresh'. 



Dr. Steven Chow, Pakar perunding dermatologi menjelaskan bahawa para ibu pada masa kini lebih berhati-hati tentang cara untuk mengekalkan kebersihan badan dan kesihatan kulit keluarga. 

Dr. Steven menjelaskan bahawa ramai orang mempunyai tanggapan yang salah bahawa peluh menyebabkan bau badan. 

'Peluh' sebenarnya tidak berbau. Kuman pada permukaan kulit bertindakbalas kimia dengan peluh dan mengeluarkan sisa asid yang sebenarnya menjadi penyebab bau. Oleh itu, penting untuk menghapuskan sumber kuman pada peluh dengan menggunakan produk khas dan bukannya menggunakan produk pembersihan biasa. Ini bukan sahaja memastikan anada dan keluarga berbau segar sepanjang hari, tetapi juga meningkatkan kesihatan secara keseluruhan. 

Hmmmm....nampaknya salah jugak tanggapan saya. Saya ingatkan peluh ni berbau. Siapa yang ada tanggapan macam saya jugak?. 🙋🙋🙋

Dettol terdapat dalam lima varian Cool, Lasting Fresh, Re-energize, Fresh dan Skincare. Anda boleh dapatkannya di pasar raya dan farmasi utama pada harga RM6.90 untuk botol 250ml, RM12.46 untuk botol 500ml, RM20.25 untuk botol 950ml dan RM15.67 untuk pek isian semula 900ml.