Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Monday, December 30

Janda Baik Part 2

Ok nak habis dah entry Janda Baik ni :-) Paginya ada breakfast untuk 2 orang kat Coffee House. Dania kena bayar RM10 ajer. Jangan risau tentang makanan kat sini. Sememangnya halal kerana hotel ini dipunyai oleh orang muslim. Bolehlah makan tanpa was was. 


Habis je makan, posing kat depan hotel. Berlatar belakang bukit bukau. Cantik permandangannya. 


Ingat kot nak mandi kat sungai tapi memikirkan macamana nak tukar baju semua, then basah pulak seat kereta jadinya tak jadilah nak mandi. Lainlah kalau kami ada khemah. Boleh juga tukar baju dalam khemah tu. Akhirnya balik hotel tukar baju. Cuma hubby dan Dania ajer yang mandi kat pool. 


Ini bukan berenang tapi merangkak dalam air. Kih kih kih. 


Sesekali bila Dania nak mandi kat kolam dewasa, Dania naik kat belakang ayah. :-) Ni kenapa keduanya tutup mata lak ni? 


On the way nak balik, singgah la tempat menarik. Ikut GPS ajer kolam air panas kat Bentong. Ni hubby sempat merakamkan portrait ummi dan Dania. Dalam gambar nampak tempat macam menarik ajer. 


Ni lah kolam air panas tu. Ada pembinaan berdekatan dengan kolam air panas ni. Kat atas jeti tu penuh dengan kayu-kayu dengan simen yang dah kering. Macam tak berjaga ajer tempat ni. Dalam kolam ni pun nampak airnya keruh. Ada beberapa keluarga mandi manda dalam ni. Errr? Me tak teringin nak mandi manda kat sini. Tak nampak pulak tempat nak bersalin baju kat sini. Sayang....tempat pelancongan tapi fasiliti kurang dan kawasan macam tak berjaga. 


Percutian yang pendek tetapi kami tetap gembira :-) 

Friday, December 27

Shawl dan tudung sana sini

Me sangat jarang shopping. Bukan jenis yang suka shopping tapi, bila sekali shopping banyak juga yang me beli :-) hihihi.

Selendang dari Anggerik Avenue ni yang warna biru firus dan ungu gelap. Shawl bercorak harimau ni bukan dari Anggerik Avenue. 



First time nampak shawl berbunga ni terus jatuh hati. Beli kat booth kecik kat Masjid Negeri Shah Alam. Harga shawl nak compare dengan harga tudung biasa, murah lagi shawl tu :-) Tudung Dania yang warna cream dari Anggerik Avenue dan polka dot Little Haya dari Pearl Haya. 



Dah ada anak perempuan yang pakai tudung, dah beli untuk kita tak sampai hati pulak tak beli untuk dia unless shopping sorang-sorang masa Dania gi sekolah. :-)

Thursday, December 26

Dettol Star Mum

Me ada komen forum di Detik-Detik Kasih facebook Dettol. Selain tu me ada aktif kat twitter #dettolkasih selain aktif dalam live chat. Me aktif dalam live chat, forum, twitter minggu Wardina ajer...hehehe :-) Ada few celebrities seperti Aishah Sinclair, Diana Danielle, Sazzy Falak, Dynas Mokhtar. Akhirnya me dipilih sebagai salah seorang star mum untuk forum 6 :-) Me kena submit gambar bersama anak. :-)


Tahniah juga ibu kepada 5 orang cahaya mata, Ayu Rafikah :-) 


dan......Ayu ibu kepada 2 orang cahaya mata :-)


Tahniah semua :-)

Tuesday, December 24

Makan Time - Andak's Place Jungle Cafe, Janda Baik Pahang

Lepas berehat dalam bilik, tibalah masanya nak mengisi perut untuk makan malam. Keluar pun awal jugak la dalam kol 6 lebih petang. Andak's Place Jungle Cafe menjadi pilihan. 



Menu yang menjadi pilihan me ialah Nasi Goreng Ah Seng. Memang recommended. Nasi Goreng Cina sebenarnya tapi sebab nak bagi nama tu lagi glamour. Hehehe. 



Nasi goreng Ah Seng yang katanya menggunakan sayur yang fresh. Sedapnya. Rasa yang sedap ni me pernah rasa kat cafe Pangsapuri Seri Permata kat Shah Alam. Masa zaman me belajar dulu. Sama je rasanya. 


Ni nasi goreng kampung pilihan hubby me. Me makan keropok ajer. Ohhh telur goreng pun me mintak sikit. 


Dania ni memang suka makan nasi. Lauknya ala carte ayam panggang. Pun sedap. Ingatkan boleh tapau kat hotel. Rupanya habis licin ayam ni. Hihihi. Serious sedap jugak. Ada air asam untuk pencicah. 



Kalau you alls stay dekat Hotel Cherengin Hills. Simpang kat jalan keluar Hotel Cherengin tu belok ke kanan, kemudian ada simpang lagi belok ke kiri. Andak's Place ni terletak kat sebelah kiri. 

Monday, December 23

Janda Baik Part 1

Ni hubby punya plan ni. Kalau boleh nak gi bercuti sebelum Dania masuk sekolah. Nak cuti week sebelum sekolah buka takut jalan jam. Bertolak dalam pukul 10 pagi dari rumah lepas breakfast. Tiba hotel awal tapi tak boleh check in sebab check in kol 3pm. 69km ajer dari rumah me. Perjalanan mengambil masa 1 jam ajer. Me just check nama je la. Lepas tu pusing kat area Janda Baik ni, makan kat gerai kakak ni. Gerai ni terletak kat sebelah sungai jadi boleh dengar air sungai tu mengalir. 


Sempat juga main main air kat sungai berdekatan dengan hotel kami. Setakat basah kaki ajer.


Dania takut2 nak main air kat sini. Takut terjatuh dan basah baju. Jarang2 me bawak Dania bercuti kat kawasan sungai. Air sungai ni sejuk sangat. 


Ni kawasan chalet yang terletak berdekatan dengan sungai. Tapi bagi me cramp pulak nampak chalet ni sebab nampak sempit. 


Masa naik mendaki bukit, ternampak pakcik ni jual rambutan, durian dan petai jadinya kami turun bukit menaiki kereta dan singgah makan durian kat sini. Nak bawak balik hotel tak dibenarkan jadinya makan kat sini ajerlah. Awwww durian pakcik ni mengancam. Me yang tak berapa makan durian makan sampai berulas ulas. Lemak berkrim. 


Ni dalam bilik superior king ni kat Cherengin Hills Convention & Spa Resort Janda Baik. Abaikan barang2 tu yer...hehe. Bagi kami okaylah kan. Bilik kami kat bawah sekali jadinya bertutup langsir ajer sebab sebelah bilik kami tu swimming pool. 


Ni lorong kat pintu keluar bilik hotel kami. Ada tempat nak masak air. Sayangnya peti ais takde. Me siap tapau pavlova dan cuppies yang beli all the way dari Kinrara. Kena makan cecepat la pavlova itu. 


TV kat bilik ni yang model terbaru. 


Lepas ni rehat-rehat sebelum makan malam di........................next entry :-) Dinner kami jam 6.30 petang. 
Ingatkan Janda Baik ni kawasan rata rupanya kawasan berbukit. Bukitnya tak la setinggi Genting tu. 

Thursday, December 19

Bag tag dah tiba. Jom ke sekolah :-)

Me ada tempah bag tag Dania kat sini Ni my cousin's business ni. Nama Sew Fabby. Bukan bag tag ajer. Macam2 ada. Comel2 semuanya :-) 


Ok. Dah siap letak kat bag sekolah kebangsaan Dania pun. Bag sekolah ni pun beli kat Tesco guna voucher yang dimenangi :-) Selebihnya sehelai baju sekolah warna putih dan sehelai kain sekolah agama warna hijau. Baju sekolah lain guna yang lama ajer sebab me beli masa tengah tahun. Beg Dania ni ada warna ni dan ada warna pink dengan star tu warna hitam. Bagi me yang ni lagi colorful. :-) 


Info lebih lanjut tentang Sew Fabby :-)

Arabian Bay Suite Part 2

Ni entry masa me and family cuti2 Gambang. Entry sebelumnya di sini. Punyalah lama entry ni nak keluar yer....hehe. Ok...paginya dapat breakfast untuk 4 orang for free. Kami 3 orang ajer. Tempat makan sangatlah luas. 


Ada beberapa station. Station telur, mee, dan lain lain. 


Ni sarapan me ni :-) Dimulai dengan waffle dan bubur nasi. 


Me sempat bergambar dengan pengacara baru Safiyya yang kebetulan tengah makan dengan krew Safiyya. Beliau duduk kat meja tak berapa jauh dari me and family. Me approach Bella ni masa kat bilik air. Hehehe. Terus la dengan selambanya suruh krew Media Prima ambikkan gambar kami. Bella ni sangatlah teruja then sempat minta alamat blog kat meja makan me. Hehehe. Sorry ya Bella, baru sekarang sempat update :-) Anyway nice talking to you. 


Lepas makan ke Gambang Water Park menaiki kereta. Dania siap2 pakai baju mandi kat dalam dan luar just sarung T Shirt ajer. 


Ni me snap operating hour Gambang Water Park. 


Lepas dah mandi. Err tak dapat lelama pun mandi sebab hujan turun dengan lebatnya. Me ada juga mandi even hujan turun. Hehehe....Hujan lebat so decide gi tukar baju dan terus makan kat sini. 


Lengang ajer kat food court ni. Pilihan makanan tak banyak la pulak. Lapar so order je kat sini. 


Locker ni memang sewa sebab nak letak sume barang kat dalam tu. Just scan di tempat scan locker ni dan locker kita akan terbuka. Ni photo dah nak balik ni. 


On the way back rasa badan seram sejuk dah. Errr tu lah dok main hujan kan. Hubby dan Dania tak demam pulak. Cuma lepas me baik, jangkit kat Dania pulak. 

Anyway, seronok sebab bilik hotel + breakfast dah dicover oleh LiteFM :-) Thank you LiteFM :-) 

Monday, December 16

Anniversary kami di ......

Hari anniversary semalam, kami duduk kat rumah pagi sebab hubby terkena keracunan makanan. Pening dan asyik nak muntah. Tengahari sebab semua malas nak keluar order pizza ajer. Kalau me nak kuar ngan Dania dengan hubby tak sihat tak syok plak. Try order online for the first time. Senang la sebab kita boleh tahu terus status pizza hut kita tu. 



Petang sikit hubby nampak segar so beriya ajak pergi Giant Kelana Jaya sebab nak beli beberapa barang. Termasuk jugak kupang segar. Hihihi. Ada promo kupang kat Giant Kelana Jaya. Siap ada resepi lagi haa. First time nak masak kupang nih. Alhamdulilah sebab dapat beli guna voucher kat Giant. Just tambah RM15 ajer. Alhamdulilah. Sempat juga pekena rojak kat food court Giant Kelana Jaya. Hubby pulak beriya makan. Dah sihat sikit la tu.

Lepas Maghrib, hubby tetiba kata jom la nak makan kat mana?. Terus me kata kat Ana Ikan Bakar Petai Bangi. Alhamdulilah kenyang dengan lala masak cili, kailan ikan masin, sotong 3 ekor celup tepung dan ikan masak tiga rasa. Errr sampai kena tapau balik sotong celup tepung dan lala. Kenyang sangat2. Rezeki malam anniversary. 





Saturday, December 14

My 10th wedding anniversary :-)

Photo taken from here

Hari ni 10 tahun yang lalu, me baru bergelar seorang isteri. :-) Pengantin lelaki lama terkena keracunan makanan. Alehaiiii. Nampaknya celebrate kat rumah ajer la walau ada plan nak makan kat luar. Moga cepat sembuh ya....

Wednesday, December 11

Buku latihan done

Hari ni ambik kesempatan sempena Selangor cuti so singgah la kedai buku sekolah Dania yang alamat KL tu. Tak ramai pun ibu bapa datang beli buku latihan. Buku2 latihan ni harga RM77++. Senang beli awal2 so takde la nanti berebut nak beli kat book shop dengan ibu bapa yang lain. Buku teks syok sebab dapat yang bantuan. Errr nak kena tolong ambikkan my friend punya anak jugak since my friend tu kat Bali on the 20th. Hihihi dah kirim fm 1 :-) 


Tudung pulak beli sehelai. Senang sebab siap lencana dah. 


You alls dah settle nak masuk sekolah anak-anak ke? 

Monday, December 9

Hadiah awal anniversary ke 10

Disebabkan me memerlukan sangat jam jadinya hadiah jam terpaksa dibeli awal. Hehehehe. So ni lah jam yang me pilih. Brand Solvil Titus. Err brand bukan issue pun. Me kalau berkenan any brand boleh. Jam ni ada dua warna strap. Hitam dan putih. Me dok berkenanlah warna putih ni. Tambahan frame warna rose. Kalau strap hitam frame warna silver. Ringan sangat jam ni. Dalam tu cam bling bling dan diperbuat daripada sea shell. :-) 


Bakal nak menginjak 10 tahun melayari bahtera perkahwinan. 

Wednesday, December 4

Makan time : Ana Ikan bakar petai, Tanjung Lumpur Pahang

Ni malam kami tiba tu. So me tau kat Tanjung Lumpur ada deretan ikan bakar. Kena lalu Bandar Kuantan dan menyeberang jambatan untuk ke Tanjung Lumpur. So ni ler kedai makan yang me singgah. Ada cawangan di Bandar Baru Bangi jugak. Tak lain tak bukan Ana Ikan Bakar Petai. Drive dari Gambang dalam 40km. Jauh juga. Kena lalu kawasan jalan dalam yang gelap gelita. 




Ni yang me order. Boleh kata banyak juga yang me order. Diantaranya lala bercili setengah kilo dan kailan ikan masin. 


Tomyam untuk sorang makan. 


yang ni ikan bakar pari. Ikan bakar yg dimasak bersama petai. 


Pilih-pilih seafood kat sini jom. 


Ikan besar-besar gitu. Hubby pilih ikan pari bahagian ekor ajer. 


Ana ikan bakar petai ni memang ramai yang pergi ke kedainya berbanding ikan bakar yang lain. 


Ohhhh ni pilihan sotong, udang, ketam. Nak ambik udang pun takut takut. Hehehehe sebab harga udang kan boleh tahan. 



Harga total me makan kat sini campur dengan teh o suam 2 dan kopi o ialah RM52. Kalau kat Bangi pun harganya macam ni juga. Sangat-sangat berpatutan. 

Arabian Bay Suite

Me and family baru je balik Arabian Bay kat Bukit Gambang. Ni first time kami pergi ni. 


Lepas check in, masuk bilik.....wahhhhh kemain best bilik suite ni. Ni salah satu bilik. Ada 2 bilik semuanya. 


Bilik air ni takde tab mandi.


Ada la almari nak gantung baju. 


Ada beranda juga kerusi dan meja di ruang tamu. 


Meja makan pun ada, cerek, peti ais. 


Bilik air ada tempat shower ajer. 


Sehari selepas kami balik dari Gambang, ini photo laluan depan hotel Arabian Bay di Bukit Gambang. Tenggelam bas dan lori. Nasib kami baik sebab dah keluar dari area ni. In fact masa bertolak balik pun sungai pun dah melimpah kat jalan. Scary jugak. 

Photo taken from here