Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Monday, March 31

Consolation Prize Winner for Kleenex Share The Softness Blogger Contest


Entry ni patut keluar dah lama dulu sebab hadiahnya dah lama dapat tapi dek kerana nak masukkan dalam blog so that me boleh kenang aktiviti me ni so kuarlah entry ini. Hehe....

Me dapat 4 set tisu lembut Kleenex di mana setiap satu tu ada 4 tisu bersaiz yang sesuai diletakkan di dalam kereta. Jadinya kesemua ada 16 tisu. 

Ni lah winning entry me....http://www.eznakhalili.com/2014/01/ikrar-berkongsi-kelembutan-dan-lafazkan.html Last minute hantar pada hari terakhir terkena juga consolation prize winner. Contoh tisu ada dalam gambar kat entry ini. 2 gambar teratas.... :-)

Ni adalah kemenangan blog contest yang kedua. Kali pertama me menang untuk entry Lipice yang ini http://www.eznakhalili.com/2012/01/saat-magikal-bersama-lipice.html


Sapaan kerana mengenali kita melalui laman blog

Masa tengah duduk2 atas rumput di taman berdekatan Restoran Ikan Bakar di Putrajaya. Hubby pulak sibuk pusing taman kat situ. Dania sibuk main panjat-panjat kat situ. Bila me suruh panjat yang paling tinggi, Dania geleng kepala. Hehehehe. Anak ummi gayat rupanya. Hehehe. Bukan anak ummi ajer....ummi pun spesis gayat. 

Me perasan ada 3 orang duduk kat rumput betul2 belakang me. Me senyumlah. Dalam hati me siap cakap wahhhh siap bawak makanan lagi. Leh picnic kat taman gitew.....Sekali, ada orang menyapa me. Ni Kak Ezna yer? Me kata yer. Me tanya siapa? Beliau pun memperkenalkan diri. Beliau mengenali me sebab baca blog kecik me ni. Haaa......kena sangat la tu. Memang blog me ni Small....'My Small World' :-) 

Berborak-borak, siap berselfie bersama Nina lagi. Hehe :-) Beliau datang bersama 2 adik dan seorang anak beliau. Siap mengenali Dania lagi. Dania memang model tetap blog ni. Beliau sedang preggie anak kedua beliau. Opsss terima kasih atas keropok itu yer.... :-)

Tak sangka kan melalui blog pun boleh dapat kawan juga. Moga berjumpa lagi dan moga selamat melahirkan baby yer.... :-) 

Nina....mukanya ada seri keibuan di situ....


Do mother cats eat their kittens?

Kucing kat luar rumah me ni memang sangat subur. Setiap tahun memang beberapa kali melahirkan anak kucing tapi....anaknya tak pernah me nampak hidup. Baru-baru ni mak kucing ni selalu ajer ubah anak-anak kucing ni kedudukan sehinggalah ada seekor anak kucing tu mati lemas sebab mak kucing ni letakkan dalam longkang. Exactly tempat air akan keluar.

Lepas ajer bersalinkan anak kucing yang mati lemas tu, me tengok perut si kucing ni tak kempis-kempis. Hubby kata mungkin perut kucing tu memang gitu ajer. Sekali me perasan, makin lama makin bulat perut dier sehinggalah melahirkan 3 ekor anak kucing. The next day cuma tinggal 2 ekor ajer. Seekor kucing tu dah hilang. Sehinggalah pada suatu hari Dania nampak mak kucing ni makan anak dier. Me nampak dia mula gigit kat perut anak dier tu. Lepas tu me, hubby dan Dania keluar kejap sebab nak pergi makan. Sekaliiiiiii bila balik rumah....taraaa...............kepala anak kucing ni dah takde. Heran jugak la kenapa jadi macam ni?

Yang boleh disimpulkan di sini ialah.....mak kucing ni memang makan anak-anak dier. But why?


Ni lah jawapan yang me jumpa dalam Yahoo.

if the mother cat feels that one of her kittens is sick and could get the others sick it will kill it or pick up the healthy ones and walk away leaving the sick one behind to save her other babies. she wont EAT them though

*********************

So I'm guessing that the mother cat ate her kitten for the following reasons: 

1. The kitten was touched by a human and thus had a foreign smell. The mother cat could not recognize her own kitten and therefore murdered her. 
2. As the kitten was frail and fragile, the mother cat might have thought that the kitten wouldn't be able to live long and thus killed her to save her from the misery of living in the future where she would have to suffer even worse conditions. (Be cruel to be kind) 
3. The mother cat was simply hungry. 

**********************


Not usually...But sometimes if the kittens r held by humans or the mother cat smells strange smell on the kittens, she can kill them n usually when they do this they eat them..I have had over 20 kittens through the yrs off my cats, but none of them has ever done this, n i have held the kittens, practically from birth, 1 i actually did hold straight from birth, but it woulda died if i didnt. I had a tome cat that killed some of my kittens once, but never had a mother cat do it. Tho my cousin had a rabbit n she always killed her babies n would eat them. But myself Ive never experienced it in all the kittens Ive had. I dont know of a female cat that has done...some, do kill their babies, if there is a strange smell.

***********************

Kami tak pernah pun pegang anak-anak kucing ni. Dania kata kucing ni tak sedar diri. Dia ingat dia tu harimau. Itu lah sebab makan anak dier....ehm.....

Sunday, March 30

Selamat Harijadi Hubby!!!!

Actually pada 28 Mac baru ni harijadi hubby ke 42 tahun. Dah menginjak angka 40an dah. Me dekat2 dah ni....hehe. Okay. Me order cuppies ni pun sehari sebelum birthday hubby. Tu lah disebabkan last minute order, yang buat cuppies ni cuma boleh provide perisa red velvet ajer. Me tak berapa berkenan red velvet compared to vanilla. Tapi, me ambik ajer sebab kesian pulak takde apa2 nak celebrate birthday hubby. Tambahan now me kena anaemia. Kurang darah. Me tak larat nak bawak kereta ke mana2 since takut pitam. On the 28th, birthday hubby....me menggagahkan diri ambik cuppies yang telah siap kat area Kinrara. Alhamdulilah, me kuat la jugak. Walaupun badan agak lemah. Me makan ubat tambah darah. Hubby agak surprise sebab me boleh bawak kereta. So taraaaaaa.....bila ayah balik....Dania keluarkan cuppies dari fridge. :-)


So, hadiahnya?? me memang tak prepare apa2 pun....nak gi shopping me tak larat. Sekali ternampak 1 of my fb friend nak jual handphone so just pm tanya2 kat fb. Me kata kalau spesifikasi sume okay, me nak beli untuk hadiah birthday hubby. So, my fb friend agaknya bila dengar me nak beli untuk birthday hubby terus dia booked untuk me. Thanks sangat sangat. Mulanya barang tu akan tiba kat my friend on the 28th. Just nice untuk pressie birthday hubby tapi hadiah tu tiba ke tangan my friend on the 29th lah pulak.

So on the 29th, kami nak meet up kat Giant Kinrara since i told my friend yang me tak boleh jalan sorang2. Kena hubby accompany me since me anaemia. Hubby tanya nak jumpa buat apa?. Me kata my friend nak bagi barang contest....(bohong kecik ok la kot...) So masa parking kat Giant Kinrara, hubby me tanya....nak abang ikut tak?. So me pun buat alasan...kang ena pengsan kang camna? Me dan Dania memang dah tau misi ni. Hehehehe....so jumpa kat KFC Giant Kinrara. My friend dah siap2 tunggu situ then.....my friend hand over paper to my hubby cakap Happy Birthday. My hubby cam blur blur je. Me nyanyi lagi Happy Birthday. Kih kih kih. He is so surprise and memang tak sangka paper bag yang kononnya barang contest me rupanya birthday pressie my hubby. Memang he is totally clueless. Hehehe....Dania pun dok senyum ajer kat situ. My friend tu bagus gak. Siap letak gold ribbon kat kotak handphone tu....

Alhamdulilah. Rezeki my hubby nak dapat handphone and now.....tak leh berenggang dengan smart phone itu....grrrrr........grrrrrr..........

Maybe boleh request hadiah best also on my birthday???...hihihi....

Friday, March 28

Kenduri di 2 tempat

Mula-mula kami gi kenduri di rumah kawan arwah papa. Bukan orang lain pun. Pegawai atas me jugak masa kat LKIM. Cik Mat ni kira kawan arwah papa masa kat U dulu. Memang baik dengan arwah papa. Kebetulan memang kenal isteri kedua beliau yang juga bekerja di LKIM. Isteri beliau yang pertama meninggal masa me kecik dulu. Itu yang arwah papa bagitau. 

Kenduri ni untuk meraikan anak Cik Mat dengan isteri pertama dahulu. 


Teruja tengok kek warna kuning ni


Selain makanan utama, ada kuih-kuih disediakan juga. 


Dania dengan pengantin yang mukanya persis Ustazah SNB. Ada kan?


Ada arch bunga kat luar rumah...


Haaa ni lah kawan atuk tu. Kecik ajer. Ada ke patut atuk ni cakap kat Dania...pernah dukung ummi masa kecik?...Kih kih kih.....sabar je lah. Dan atuk ni kata atuk kawan kepada atuk Dania. Nak dekat sama tinggi atuk Cik Mat dah...


Lepas tu singgah pula kat kenduri di Kelana Jaya. Tak jauh la dari rumah Cik Mat kat Subang Jaya tu. 


Kat sini ada arch bunga berjurai...Cantik...


Memang kenyang sampai ke petang sebab makan kat dua rumah pengantin....rezeki jangan ditolak yer...

Thursday, March 27

Badut Si Mamat

Kalau tak silap me ni Badut ni pernah masuk Majalah 3 long ago. Me ingat Badut ni sebab Badut ni bukan seorang jadi badut tapi anak2 juga sporting jadi badut. So me tanya la ni Badut Si Mamat ke? Memang yer. Anak dier belah kanan tu nanti dah bersara jadi badut sebab katanya dah jadi badut dewasa. Now, dah darjah 6. Badut ni kata banyak permintaan nak badut kanak-kanak. 

Sporting kan kanak-kanak ni jadi badut?. Jumpa kat Bookerville MPH di PICC, Putrajaya. Akhirnya Dania dapat belon berbentuk itik sebab umminya terlebih ramah...hehehe....tq Mr Badut!


Siapa yang nak Badut me letak no Badut ni...

C Mamat Entertaiment

(Badut & Magik / clown & magic)
016-234 3017
012-354 2961

Panjang pesawat

Sekarang ni kita banyak belajar tentang aviation. Ni antaranya...panjang pesawat mengikut kod. 


Insyaallah bakal naik Airbus 330-200 ke airport transit dan Boeing 777-300ER yang ada dalam gambar ni ke destinasi kami (panjang juga yer....) Bukan. Kami bukan menunaikan umrah kerana ada yang tanya hubby. Umrah insyaallah menyusul jika urusan jual beli kami settle dan ada rezeki ke sini. Nak kena tunggu adik ipar Suzz ni :-) Kami guna perkhidmatan adik ipar Suzi....daripada Othman Hashim & Co untuk urusan jual rumah. 



Print screen from here

Jika semuanya berjalan lancar, jikalau flight tak ditukar pada saat akhir....boleh la me buat coverage dalam flight Hello Kitty by Eva Air. Teruja sangat-sangat me and Dania ni. Me memang saje pilih Eva Air sebab ada tema Hello Kitty. Dalam seminggu 3 kali ajer ada flight Hello Kitty. Kebetulan tarikh me pergi dan balik tu terkena dengan Hello Kitty Jet. Mula-mula me tak perasan. Tarikh pergi tu memang me saje pilih yang kena Hello Kitty Jet. Pastu me pilih tarikh akhir tu mengikut tarikh akhir tour berakhir. Check punya check...eh eh....Hello Kitty Jet juga. Ni ada photo Hello Kitty Jet ni. Comel tak?

Photo taken from google

Not only flight ini di cat dengan Hello Kitty dan kawan-kawan tetapi best part ialah...

Makanan bertema Hello Kitty

Photo taken from google

Baju pramugari bertema Hello Kitty. Lapik tempat duduk pun Hello Kitty

Taken from google

Barangan di bilik air bertemakan Hello Kitty

Taken from google

Boarding pass bertema Hello Kitty

Photo taken from google

Bag tag Hello Kitty

Photo taken from google

Kad keselamatan penumpang yang diletakkan di bawah tempat duduk para penumpang 

Photo taken from google


Segalanya Hello Kitty. Setiap negara yang ada Hello Kitty Jet ni mengikut tema seperti Taipei - LA = Hello Kitty with Sanrio Family, Taipei - Tokyo (Haneda) = Hello Kitty with Magic Stars, Taipei - Narita = Hello Kitty Speed Puff, Taipei - Seoul = Hello Kitty Loves Apples. Boleh check it out kat sini if rasa nak experience Hello Kitty Jet. 

Boleh juga check di sini nak tengok samada flight kita nak naik tu Hello Kitty Jet ke tak. 

Me tempah flight ticket under syarikat Pakengku Kuzie Katering (Empire Global). Pakengku dah ada travel agency sendiri. Paling best sebab terletak area kawasan rumah me. Boleh check it out di sini. Special sebab Pakengku sendiri cakap ngan me melalui telefon. Me request Muslim Food untuk flight Eva Air ni. Boleh request ye. Harga?? Special price sebab Pakengku dah kenal me. Kenal sebabnya beberapa kali juga dijemput ke majlis Kuzie Katering mahupun ke rumah Pakengku di Shah Alam. Bermula dengan kawan di fb ajer. :-) Tambahan Pakengku layan kawan2 di fb dengan baik sekali...tq Dato Engku :-)


Paya Indah Wetlands, Dengkil

Hari Sabtu minggu lepas sempatlah kami berkunjung ke Paya Indah Wetlands yang terletak di Dengkil. Ikut signboard ajer di Sepang near KLIA tu. Ni first time sampai kat sini. Tiba kat guard house tanya la apa yang patut kami buat kat sini. Mula-mula kena daftar kat kaunter pendaftaran dan kita akan diberi pas kebenaran untuk meneroka Paya Indah Wetlands. 

Ni kolam buaya ni. Ada dekat 40++ ekor buaya. Kalau datang dalam pukul 10-10.30 pagi, ada sesi bagi makan buaya.


Ternampak buaya sedang lepak atas darat. Bila kami datang ajer terus masuk dalam air. 


Ni kolam bunga teratai. Bila datang dekat sini ajer hubby kata ada biawak yang dok tertinjau kami.... lalu hubby kata jom jom naik atas. Takut kena serang dek biawak ajer nanti...


Ni kolam badak air. Semua badak duduk dalam air ajer. Bila bernafas ada semacam bunyi mendengus yang kuat. 


Ada menara tinjau kat sini. Hubby ajer yang naik. Tinggi. Boleh meninjau beberapa tasik di sini.


Ni kawasan landak dan kura-kura. 


Landak tengah berehat di bawah log kayu....


Ni kura-kura yang diselaputi lumpur...


Ada laluan untuk menikmati keindahan Paya Indah Wetlands. Kami ada terjumpa beberapa spesis burung kecil yang berwarna-warni. Rugi tak bawak teropong ke sini. Kami akhirnya ke laluan dengan tulisan Gate 2 Paya Indah Wetlands. Terjumpa dengan 3 orang orang Indonesia yang sibuk membina pagar. Rupanya kalau kami terus lagi ada kebakaran hutan sebelah sana. Jadinya kami berpatah balik ke arah kami masuk tadi. 


Ok juga aktiviti begini. Penerokaan flora dan fauna. Datang sini jangan lupa bawa teropong dan kamera ya. Me lupa bawak kamera jadinya pakai kamera phone ajer. Kualiti gambar agak blur....

Kat sini juga ada chalet percutian selain boleh mengadakan aktiviti perkhemahan dan hari keluarga. Ada juga aktiviti night safari di mana kena ada 8 orang dalam satu kumpulan. 

Tuesday, March 25

Sad ending for MH370

Sms yang diterima dari MAS buat keluarga penumpang dan crew MH370 

Baru je me tengok PC oleh PM Malaysia di Astro Awani live dari PWTC tepat jam 10 malam tadi. Sedih untuk diterima.....

Al Fatihah buat muslim dan Takziah buat non muslim.

Me speechless.....

Monday, March 24

Dania Joyride :-) : : jom berkuda : :

Ada weekend ride kat Taman Ekuestrian Putrajaya. Kesinambungan cerita joyride dari sini Petang kami datang balik ke sini....Masa ni Dania baru nak ride kuda padi bernama Sultan. Cantik sungguh warna Sultan ni. Putih bersih. 



Satu round RM5 ajer. Jadi me tambah lagi RM15. Dapatlah Dania merasa 4 round. 


Selain daripada itu ada lagi 2 ekor kuda yang kita boleh pilih nak tunggang. Yang hitam namanya Negro dan yang putih namanya Baby Ka. 


Lepas habis ajer 2 round dengan Sultan, Dania nak try kuda tinggi pulak jadinya Dania sendiri pilih nak menunggang Baby Ka. 


Lihat...betapa terujanya wajah anak ummi naik kuda tinggi ni. Menurut kata staff di situ, Baby Ka ni kepunyaan cucu Tun Dr M. Datang ayah, ayah bayar lagi RM5 so Dania tambah lagi 1 pusingan. Jadinya merasalah 5 pusingan naik kuda.



Dania sibuk tengok orang menunggang kuda. 



Ada kelas menunggang kuda jugak. Adik ni nampak dah terer menunggang kuda. Steady je nampak. Dania bila tanya....ada hati nak join kelas menunggang kuda. Hihi...


Ada orang main sukan polo berkuda juga kat sini. 



Lepas tu singgah cafe Mangiamo! pula. Kalau harga makanan kat sini melebihi RM30, boleh guna tiket joyride untuk mendapatkan potongan harga sehingga 20%. Kami order rainbow cake. Share 3 beranak. 



Ni air kopi ayah Dania ni. Mousse kemain membukit. Me order air calamansi dan Dania order air ice lemon tea. Calamansi tu air epal hijau campur asam boi. Refreshing. Masam masam gitu....



Harga keseluruhan makanan ni tak sampai RM30 jadinya tak boleh le nak guna voucher. 



Me suka sangat pokok ni. Berbunga meriah sekali. Ada bunga-bunga yang berguguran ke bumi. 



Close up bunga ni. Selalu je ada ditanam kat tepi jalan. 



Round round kat stable kuda. Kuda ni sibuk dimandikan. 



Kuda yang warnanya sangat unik. Macam corak lembu. 


Sunday, March 23

Our weekend

Gambar-gambar ni memang baru ajer dipotret. Lepas breakfast kat Kinrara terus ke Pusat Ekuestrian Putrajaya. Niat di hati nak bagi Dania joyride kuda kat sini. Tapi waktu joyride dari jam 8.30am - 10.30am morning session dan afternoon session dari 4pm - 6pm. Kami tiba lewat la pulak. Akhirnya beli tiket joyride berharga RM5 kat Mangiamo Cafe untuk afternoon session. Murah kan cuma RM5 ajer untuk seorang. 



Agaknya dalam kawasan ni lah joyride session tu. 


Lambat lagi afternoon session terus kami ke PICC sebab ada pameran MPH Bookerville. Kami tiba dalam pukul 10.30am. Itu pun kereta dah berderet nak cari parking. Bookerville today last day. 23 Mac 2014. Dah start since 19 Mac 2013 lagi. Dekat ajer Pusat Ekuestrian Putrajaya dengan PICC ni. 



Dania berphotoG kat Bookerville. Bookerville ni kalau nak cari buku berbahasa Inggeris. 



Tu diaaaa.....Dania kat booth Ana Muslim. Ni memang favourite of all booth kat Pekan Buku ni. Area Pekan Buku ni untuk Buku-buku yang berbahasa Malaysia. 



Antara tempat dihias indah kat sini. 




Ingatkan maskot Nuri Bank Rakyat. Rupanya Nuri ni maskot Colombia Asia Hospital.