Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Friday, May 22

Telur goreng lazat hanya dengan sesudu Planta

Ingat tak dulu kes jutawan gila nak menawarkan sejuta ringgit untuk membeli hakcipta resipi telur goreng?....Resipi yang sebenarnya menambat hati si jutawan misteri ni ialah #telurgorengplanta rupanya.....

Bertempat di Kompleks Membeli Belah 1 Utama pada 15 Mei 2015, ada diadakan cara memasak telur goreng Planta yang enak, garing dan beraroma. Pengacara Naz Habibur Rahman sangat menghiburkan selaku pengacara majlis. Suami saya pun kena tanya pernah masak telur goreng ke masa bujang-bujang dulu?....Hehehe....


Di pentas utama, selebriti mama Sharifah Sofia dan Chef Zaida bersedia untuk menggoreng telur Planta. 


Irma Hasmie turut join sekali acara demonstrasi #telurgorengplanta kat atas pentas tu...Sesambil mereka menggoreng telur Planta, sesekali aroma yang menyelerakan menusuk hidung saya. Ya Ampun!!! baunya sangat wangi. Membuatkan saya lapar pulak pagi bila buat entry ni. Hehehe....Next time, ibu - ibu semua boleh cuba gunakan Planta kalau nak menggoreng telur. 


Menurut kata Joel Lim, Pengurus Jenama Kategori Makanan, Unilever (M) Holidings Sdn Bhd. "Semua orang boleh menggoreng telur. Telur goreng adalah salah satu resipi yang paling mudah dan cepat untuk disediakan - jadi kenapa pilih telur goreng yang berminyak, kurang garing dan tanpa keenakkan yang dikehendaki?. Hanya dengan satu sudu Planta, keenakan telur goreng boleh digubah dengan serta merta apabila dimasak dengan Marjerin Planta yang harum aromanya. Planta bukan sahaja mempunya rasa yang tersendiri, ia juga memberi tekstur garing beserta aroma yang menyelerakan. Hasilnya - telur goreng yang dimasak tampil sempurna tanpa kesan minyak yang berlebihan dan penuh kelazatan."

Betul cakap Joel tu ....kalau goreng telur guna Planta, resipi mudah ni jadi lebih sedap tau. Tak percaya? Cuba sendiri di rumah. Bila masukkan Planta dalam kuali tu je...dah boleh bau aroma dia yang fuh! Meletopsss u alls. Dah la bau sedap, rasanya pun mengancam pulak tu. Anak kat rumah bila makan telur goreng Planta siap mintak lebih ya! Tak cukup satu. Hahahaha. 



Ok balik pada acara Jumaat lepas, pada acara yang berlangsung pada Pusat Membeli Belah 1 Utama tu orang awam telah diberi peluang untuk menyertai Perang "Resipi Telur Goreng". Orang awam dan pihak media diberi peluang merasa dan meneka perbezaan telur yang digoreng dengan Planta dan telur yang digoreng menggunakan minyak masak melalui ujian rasa. Selepas itu, mereka diberi peluang untuk mengundi resipi pilihan mereka. 


Saya pun berpeluang mengundi.....yang menang? Pastinya telur goreng Planta-lah!!!

Untuk maklumat lanjut tentang Planta atau resipi telur goreng Planta, sila layari laman sosial Facebook Planta di www.facebook.com/PlantaMalaysia atau saluran Youtube Planta di www.youtube.com/resepiplanta 

Marjerin Planta boleh didapati di semua pasar raya di seluruh negara dengan harga runcit RM4.90 untuk 240gm dan RM8.40 untuk 480gm. Semua harga adalah termasuk GST. 

Nantikan entry seterusnya untuk resipi telur goreng Planta untuk si manja hebat! Sambil itu, kita trendingkan #telurgorengplanta  !

Masa depan gemilang bermula di sini

Tahukah anda yang perkembangan otak si manja melalui proses pertumbuhan yang cepat dalam tiga tahun pertama kehidupannya?  Oh really? Patutlah anak saya masa umurnya dalam 3 tahun, saya nampak potensinya. Si kecik ni suka sangat dengan logo. Anak saya mengenali logo kereta, syarikat minyak, logo makanan dan lain-lain. Apa yang saya perhatikan memori seorang kanak-kanak sangat kuat. Kanak-kanak akan meniru apa yang ibu bapanya cuba lakukan seperti memasang sebuah DVD. Jangan hairanlah anak 3 tahun boleh memasang DVD dengan sendiri. 

1. Perkembangan otak - DHA amat penting untuk perkembangan otak si manja. Ok let me tell u one secret. Masa anak saya kecik-kecik saya cuba untuk memperkenalkan perkataan pertama. Saya berulangkali mendengarkan perkataan pertama buat si manja walaupun pada ketika itu anak saya belum boleh bercakap. Perkataan pertama yang keluar dari mulut anak saya ialah ketika dia mula bercakap ialah 'bear'. 

Anak saya sangat menyukai princess sehinggakan walaupun hanya di rumah tetap mahukan berpakaian seperti seorang princess. 


2. Pertumbuhan tulang yang kuat adalah untuk anak saya untuk meneroka dunianya. Kalau ikutkan anak saya bukanlah jenis yang suka dengan aktiviti lasak tetapi sekurang-kurangnya jenis yang suka juga aktiviti berlarian bersama teman seusia ketika di sekolah. Lihat sahaja aktiviti memanjat ketika berkunjung di Kidzania KL. Aktiviti begini dapat menguatkan pertumbuhan tulang. Tulang yang sihat boleh dicapai dari bekalan kalsium yang mencukupi. 


3. Si manja memerlukan bekalan protein untuk memperkukuhkan pembesaran dan membolehkan tubuh membina dan membaiki tisu tubuh sewaktu dia sedang membesar. 

4. Vitamin A adalah menyokong sistem imun yang kuat untuk memastikan si manja saya dilindungi dan terus aktif bermain serta meneroka sekelilingnya.  


5. Sistem penghadaman di manja dengan prebiotik seperti frukto-oligosakarida berantai panjang (IcFOS) membantu mengekalkan persekitaran usus yang baik. Oleh itu, sistem penghadaman menjadi lebih sihat dan bertahan terhadap jangkitan. 



Jawapan kepada kelima di atas ialah Dumex Dugro 5-Nutri. Ia telah diperingkat dan dirumuskan dengan protein, kalsium Vitamin A dan IcFOS dan kini mengandungi 100% lebih DHA berbanding dengan formulasi terdahulu untuk menyokong perkembangan otak. 


Masa depan yang lebih gemilang untuk anak anda?

Dumex Dugro 5-Nutri 

Thursday, May 14

Berita Panas.......Jutawan Gila nak hakcipta resipi telur goreng

Berita panasss Berita panasss


Nak tau tak, dengar cerita ada seorang jutawan yang tengah berusaha nak dapatkan hakcipta resipi telur goreng. GILA BETUL! Dia sanggup bayar SEJUTA RINGGIT sebab nakkan hakcipta resipi itu. 

Ini tak boleh jadi ni. anak saya cukup suka makan telur goreng. Kalau boleh nak hidangkan tiap2 hari. tak kiralah sarapan ke..makan malam ke..anak memang cukup suka dengan telur goreng. Tapi sekarang jutawan gila ni nak ambik hak kita sebagai ibu untuk masak telur goreng. Perkara ni tak boleh dipandang ringan. 

Bertempat di pejabat media yang terkemuka di Kuala Lumpur, kaum2 ibu telah memprotes tindakan jutawan ni. Saya pun join sekali sebab saya tak nak jutawan ni halang saya masak telur goreng untuk anak. 




Saya rasa jutawan ni keterlaluan. Anda sebagai seorang ibu rasa bagaimana?. Lepas ni kita tak boleh masak telur goreng lagi....Gila kan? Telur goreng la antara resipi yang digemari anak-anak kita. Kalau resipi ni pun ada yang membeli hakcipta alangkah ruginya kita. Tiada lagi telur goreng untuk dimasak?. Ini tidak adil!!!!!. Dah la telur goreng ni menjadi kegemaran saya dan anak. Oh! telur gorengku yang enak......

Keputusan oleh pihak berkuasa tentang jutawan ni yang nak beli hakcipta resipi telur goreng akan diumumkan di Kompleks Membeli Belah 1 Utama pada 15 Mei 2015 ni. Harap-harap lah ia tak kan berlaku. 

Tapi takpe kita tunggu 15 Mei nanti. Apa kesudahan cerita jutawan gila ni......

Saturday, May 9

Produk kecantikan pilihan saya dan bintang Hollywood

Saya mencari-cari juga produk kecantikan yang sesuai dengan kulit saya terutamanya face mask. Ye lah muka saya banyak terdedah dengan sinaran matahari. You alls tahu lah kan sinaran matahari zaman sekarang teramat terik. Masa nak ambik Dania kat sekolah tu memang selalu terkena sinaran matahari. Dengan asap kereta lagi. Membuatkan kulit saya terdedah dengan asap kotoran. 

Saya terjumpa dengan produk Mario Badescu ni. Founder ni mengasaskan teknik skincare yang mengamalkan teknik skincare zaman dahulu dengan penggunaan bahan alami seperti timun, rumpai laut, betik, limau gedang dan lain-lain lagi. Eh macam sama kan dengan penggunaan bahan ni oleh nenek moyang kita?. 


Saya mula cuba mengenakan Mario Badescu Skin Care : Enzyme Revitalizing Mask. Cara memakainya senang sahaja. Kenakan lapisan yang nipis pada kulit wajah anda dan elakkan bahagian mata. 


Setelah 20 minit cuci bersih muka anda. Nah....ini dia hasilnya. Muka saya rasa bersih, lembut dan apa yang paling saya suka ialah bau mask ni yang lembut sangat. Saya tak suka kekadang tu mask ada bau yang sangat kuat kan?. Ni bagaikan terapi untuk saya lelapkan mata selama 20 minit. Memang heaven. Mask ni ada estrak betik dan limau gedang. Jenis mask yang sangat lembut. Bukan jenis mask yang mengeras sampai anda pun tak boleh gerakkan muka. 

Produk ni takde tested on animals ye. Macam test kat tikus makmal tu. Kesian kan?....



Tau tak you alls semua yang dah ramai tau bintang Hollywood yang memakai produk Mario Badescu ni. Diantaranya Liv Tyler yang berlakon Armageddon tu, Jeniffer Aniston pelakon Friends, Natalie Portman pelakon Black Swan, Cher yang berlakon jadi hantu dalam Adams Family. Not only artis wanita yang mementingkan kecantikan tetapi pelakon Zorro kita Antonio Banderas. Oh abang Has kita kalau pakai produk skincare ni boleh jadi macam Mark of Zorro. milkysmile


Haaaa ni berita istimewa kepada pembaca blog saya ni. Untuk pembelian yang pertama anda bakal mendapat 15% off untuk first order TAPI......jangan lupa letak kod BLX-EZNA. Tarikh berkuatkuasa satu bulan dari tarikh hari ini. Jadinya sebelum 9 Jun 2015 anda dapat promo harga yang best ni. 

Click Click la link kat bawah ni.....  milkysmile


Ehmmmm.......saya pun lepas ni maybe nak try serum Mario Badescu pulak.......anda milkysmile