Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Thursday, October 31

Makan Time : Nasi Lemak Seri Petaling yang famous

Cepat-cepat datang. Kalau lambat menangis tak dapat rasa nasi lemak makcik ni yang famous. Masa mula-mula datang tu lauk dah habis lepas tu me and hubby balik la. Ni kali keempat datang sini. Kali ni memang me and hubby datang awal bebeno. Parking pun kat sebelah kedai makcik ni je. Nak ambik lauk agak unik sebab nasi lemak diletakkan di dalam corong minyak berbentuk kon. Kita leh pilih lauk apa kita nak kat sini. 


Me ambik lauk sotong dan beberapa petai. :-) Harga nasi lemak ni RM5 :-) Which is reasonable area sini. Hubby lauk rendang kambing. Lauk paling mendapat perhatian kat sini ialah rendang kambing. Makcik tu kata lauk ni akan habis dulu. Kambing pepagi? Ishhh tak kena ngan tekak me la plak. Hubby ok jer....


Terletak berhadapan dengan Pizza Hut Delivery Seri Petaling, dekat dengan Restoran Happy Venue dan berhadapan kedai tayar Hankook, kedai berhadapan dengan Hotel Seri Petaling. 

I wish................


Sambil tunggu Dania, me sempat snap gelagat ibu dan anak ni. Sebak dada me masa ni. Beruntung mereka yang masih mempunyai ibu. Boleh bergurau senda, meluahkan masalah. Me dah takde mama. Mama me pergi mengadap penciptanya pada 4 Februari 2012 tahun lepas. Rindunya dengan mama dan masakan mama. 

Al fatihah buat mama yang paling ena sayang :-( :-( :-( 

Wednesday, October 30

Ujian Tunas Puteri : tema hidangan petang

Dania kena bawak teko dan cawan untuk hidangan petang sempena ujian Tunas Puteri. Me suruh bawak yang kanak2 punya la walaupun nak hidangkan kat 4 orang cikgu. Hehehe. Tak nak suruh bawak kaca sebab takut terpecah je nanti. 

Kalau rajin jap lagi nak cari muffin/cup cake 4 biji. :-) Hidangan petang namanya kan?...


Majlis Aqiqah yang sederhana tetapi meriah

Masa Dania gi rombongan sekolah, in between me pergi makan tengahari kat rumah sepupu me (yang kreatif me citer kat blog) ni. Me ngan hubby singgah rumah my sis (mama zharif dan zharfan) dulu then terus la konvoi ke rumah sepupu me. Lambat betul nak lepas guard house pun. 


Ni la rumah banglo sepupu me ni :-)




Ada 1 kanopi kat laman rumah. My cousin tak panggil ramai orang pun. 



Papa Zharfan dan Zharfan. Bila tunjuk gambar tau pulak senyum pastu cakap Pan...(Zharfan) 



Ruang belakang rumah. Nampak tak buaian tu....?



Ruang tamu rumah yang sangat luas. 


Ni la menantu dan cucu sepupu me. Ni sempena akikah baby Harith ni la :-) Dengan me kira 3 pupu kot...



Ni la mak baby ni masa pergi kenduri kahwin tahun lepas :-) Fatyna  Aysya. Dania happy ambik gambar dengan princess of the day setahun yang lepas. 


Lepas tu kelam kabut nak balik sebab dijangkakan kol 2.30 petang bas rombongan dania tiba kat sekolah. Nasib la LDP tu tak berapa jam. If not kol bape nak pick up Dania dan kawan dier tu....

Tuesday, October 29

Untungnya Nabil dapat rumah 1 juta FREE ajer :-)

Terbaca kat fb Adi Fashla tentang Nabil yang nak beli rumah. Aleh-aleh pemaju bagi FREE ajer rumah berharga 1 juta dan appoint Nabil jadi duta mereka. Rezeki Allah nak bagi. :-) 

Taken from Adi Fashla's fb page

Wedding Proposal : Fizo Omar & Mawar #FizoMawar

Awwwww sangat sweet. :-) Wedding Proposal Fizo Omar buat Cik Mawar :-)


Zaman me dulu mana la ada production video macam ni. Kalau ada pun kurang....

Fareeda Aisya "Seindah Ikatan Cinta"

Amboi amboi duta Fareeda, Mawar bakal melangsungkan pertunangan dan perkahwinan bersama pasangannya Fizo Omar. Ohhh Fizo ni anak mak nih :-) Tak tau pun bila mereka ber'couple'. 

Fareeda pun ada mengeluarkan tudung 'sweet love' Aisya (seperti dalam photo) sempena pengumuman ikatan suci mereka.....:-) Katanya 10 November 2013 tarikh pernikahan mereka manakala tarikh bertunang akan diadakan sehari lebih awal. 

Photo diambil dari sini

Moga berbahagia hendaknya yer :-) 

Monday, October 28

Women of Jannah

Masa me jumpa teman2 me masa kat Plaza Masalam, me sempat masuk kedai Women of Jannah. Ada beberapa label dalam satu bumbung. Kalau tak silap me pengasasnya ialah pengasas Leesa Formula Pn Mona Din. Ada label dari Farrah Adeeba iaitu Najjah, Fallah Abiyana dari Heliza Helmi dan beberapa jenama yang lain. Harga me tengok boleh tahan juga. Ada yang berpatutan, ada yang mahal juga. 


Senarai label di bawah satu bumbung. 


Ni pun under pengasas Leesa Formula, Pn. Mona Din Umrahajj. Tak jauh pun dari Women of Jannah. Me tengok dari luar je pun. 


Kalau berminat nak tengok2 boleh le ke Plaza Masalam sebelah Hotel Concorde kat Seksyen 9 Shah Alam. 

Rombongan sekolah kebangsaan yang pertama

Ni la school trip pertama Dania kat sekolah ni. Awal pagi lagi dah kena hantar Dania kat sekolah sebab kena berkumpul jam 7.30 pagi. Pergi ambik kawan Dania kat rumah dia lagi sebab mak ayahnya out station so me tolong ambik dan hantar. Rombongan sekolah dipecahkan kepada 2 group. Group pertama pergi hari rabu dan group Dania hari Sabtu sebab kebanyakkan mereka ada exam kat sekolah agama hari rabu. Ni la kawan Dania nama Nadia yang sekelas kat Sekolah Rendah Agama dan Sekolah Kebangsaan yang me tolong ambik dan hantar.


Dania dan kawan-kawan. Penolong ketua kelas Dania yang pakai baju merah. 


Suka pulak mimik muka Dania dan kawan masa ni. 


Sempat la lambai kat ummi sebelum naik bas. 


Chewah pegang tangan la pulak. 


Dania dan kawan-kawan gi melawat Pizza Hut. Ada sesi buat Pizza jugak. Lepas tu ke arch gallery di Kuala Lumpur dan terus ke Teddy Town di Kajang dan belajar buat teddy bear menggunakan tanah liat. Ni la hasil tangan Dania :-) 


Sunday, October 27

Teman se'U' :-)

Baru-baru ni me jumpa 2 of my buddies. Makan kat dalam bangunan Plaza Masalam. Cik Normi dah tunggu dulu since dia dah dekat-dekat situ. So me pun meet le dan terus ke restaurant makan. Sebelum tu tak masuk lagi insiden tersilap panggil orang...hehehe...malu plak me....pstttttt Mie tak tau pun...hehe. 

Makan glass noodle dan Mie makan err lupa la pulak. Oh ya Nasi dan ayam masak kicap. :-) While Gusrina on the way dari NKVE. Sebelum tu gi 1 Utama. Bila Ina tiba so chit chatting la kejap. Macam-macam ler berboraknya. The 3 of us sebilik masa ambik Dip kat UiTM Terengganu dan serumah sewa masa belajar kat UiTM Shah Alam. Me dulu masa nak balik kampus Terengganu selalu la suruh arwah papa dan mama me drop kat Chow Kit ajer dan me dan Ina akan jenjalan sesama dari Chow Kit ke Hentian Bas Putra. Ikutkan tak le dekat mana. Kalau sekarang nak soh jalan minta maaf la kan....dah penat...hehe. Dulu takde hal punya. 


Posing dulu la. Me usung DSLR me. Mintak adik waiter ambikkan gambar ye. Gusrina (Ina) sebelah kiri dan Cik Normi (Mie) belah kanan. Masa kat UiTM Terengganu dulu, me cam belangkas dengan Mie ni sampaikan ada orang ingat me pun orang Pasir Mas Kelantan macam Mie. Birthday pun selang sehari ajer. Me 17 Mei, Normi 18 Mei. :-)

Ina pun me baik jugak. Dia ni scorer sungguh. Bab bab pelajaran me tanya la Ina. :-) Kalau lapar tengah malam, buat Maggi pon sodap...hehehe. Memori sungguh. 


Moga persahabatan kami berkekalan sehingga hujung nyawa. :-) Dah jumpa sesama tu mula la memori kat UiTM tersingkap semula......


Saturday, October 26

Arabian Bay Suite Bukit Gambang here we come !!!

Me ada menang hotel stay dari LiteFM. Me hantar online hari Rabu malam tu kemudian dapat call semalam masa tengah drive dari school Dania ke rumah. Masa tengah drive dapat unknown number. Me angkat then Deejay kata dari LiteFM. Bila dengar nama Aly, me pun dengan peramah tanya ni Aly dari RedFM dulu ke? (of course la in English me tanya...nama punLiteFM) Me pernah menang food voucher dari deejay yang sama cuma now, deejay ni beralih arah ke LiteFM pulak. Pastu Aly kata maybe dia lucky deejay untuk me. Hehe. Betul gak eh?. 

Deejay mintak me bacakan slogan yang me menang tu. Masalahnya me kata me tak ingat. Tambahan pulak me tengah bawak kereta. So me tak leh concentrate. Maybe deejay nak pastikan memang me yang hantar slogan tu agaknya. Akhirnya me menang dan suara me dalam radio LiteFM petang semalam 25 Oktober 2013. Dah la dalam kereta tu me bawak sekali kawan Dania, Nadia balik. So Nadia pun leh dengar 'achik' ni ha jerit dalam kereta. Omanghaiiiiii....sorry Nadia eh? Achik memang gini kalau excited. Hehehe....:-)

Slogan : Tell us why you deserve to win the LiteFM Weekend Escape. 


Print screen dari sini

Alhamdulilah syukur kepadamu ya allah since 7 November 2013 hari jadi Dania dan 14 Disember 2013 anniversary me yang ke 10 :-) Alhamdulilah. 

Friday, October 25

Kereta me accident

Tak lama lepas hubby accident motor, me pulak accident kereta. Ada kereta langgar kat pintu tepi driver. Masa tu me yang drive, hubby dok sebelah. Masa tu hubby baru nak recover dari surgery. Kaki hubby kena masuk besi sebab tulang kecik kat tapak kaki patah. Masa tu pakai tongkat la. Kami nak pergi breakfast. Kemain jauh ke Shah Alam. Kat favourite restaurant kami la nak pergi ni. Sekali kita dok slow slow, kakak ni dari simpang terus gedegang langgar tepi pintu driver. Kauuuu......kemek la kereta ni ha. Kereta Perdana dia terus jatuh bumper dan terangkat bonet kereta. Kakak tu kelam kabut nak hantar anak dia Iqra'. Boleh bagitau me dia tak nampak kereta me kat depan. Kereta me tinggi pada kereta kakak tu pun leh kata tak nampak. Ehmmm....

Balai juga cerita then settle la part tu. Pergi balai kat Seksyen 9 Shah Alam sebab accident pun area situ jugak. 



Hantar la kat VW Glenmarie. Tunggu kat 1 bulan jugak barang tiba. Spare part dari Singapore tiba awal tapi nak tunggu spare part dari German makan masa sikit sebab barang naik kapal. Makan sebulan gak la menunggu spare part tiba. Spare part dah tiba, bawak la kat Glenmarie untuk pemasangan 2 belah pintu baru dan beberapa spare part yang ditukar. Kat sini la my car di cat. Memang luas kawasannya. Kereta pun banyak juga. 


Banyak betul kereta yang accident. Banyak kereta VW Golf la. 


Lounge yang selesa ketika menunggu. Sambil tunggu boleh minum air panas. Selesa pun selesa jugak. Kalau kena tunggu lelama boring gak kan....


Senarai air yang kita boleh buat kat sini. Kekadang me nampak ada jugak nasi lemak. 


Nanti ada je staff tanya nak buatkan air. 


Part yang paling annoying bila tunggu katanya kereta dah siap pasang pintu, tetiba lama kita tunggu...Khairul kata kena ambik esoknya pulak sebab kereta tak boleh start. Geramnyaaaaaa.....rasa nak meletup kat situ jugak. Khairul kata nak charge battery sampai full. 

Rupanya electronic car ni kena sentiasa start kereta sebab nak bagi battery tu recharge dan dapat salurkan power kat electronic part. Kereta me kat sini gamaknya dah lama tak start so battery pun weak. The next day baru me ambik kereta me balik. Fuhhhhh lega sesangat. Bersyukur me ada kereta lagi satu. My hubby bawak motor ke office (walaupun me macam tak berapa setuju naik motor ni). 

Kesimpulannya kalau nak beli kereta Europe ni, kena ada kereta lagi satu dan sabar menunggu spare part just in case kereta rosak / accident. Kalau barang ada selamat la. 

Thursday, October 24

Makan Time : Restoran Tasik Idaman

Dah beberapa kali kami lalu kat sini jadinya malam qualifying round MotoGP kat Sepang, lepas solat Maghrib di Masjid KLIA terus ke sini. Mula-mula cam was was jugak nak masuk area ni takut tak ramai orang ke apa. Akhirnya.....

Bila tiba kat tempat parking tengok berderet kereta parking. So confident la nak makan kat sini :-) Kami memilih untuk makan di tempat terapung atas tasik idaman. 


Nak duduk kat darat pun boleh tapi dekat sangat dengan tempat karaoke. Takut bingit je sambil makan tu. 


Laluan nak ke tempat terapung. Bila berjalan bergoyang-goyang laluan. Dania pun cuak. Hehehe...errr empunya blog ni pun sama gak yer :-)


Meja kami kat tepi tasik. Kalau orang lalu pasti tempat makan ni bergoyang-goyang. Ala-ala makan atas rakit. :-) Dania siap cakap lagi kenapa umi goyangkan?. Padahal ada orang lalu kat tepi. Dania cuak....heheheh....


Ibu dan anak menanti makanan tak kunjung tiba. Standard la tempat macam ni ambik masa sikit nak sampai makanan yang di order. 


Hidangan yang kami order lewat yang tiba paling awal. Kerang bakar yang me lumba makan ngan Dania. Hubby me makan sikit ajer. 


Akhirnya kailan ikan masin, telur dadar dan tomyam campur pun tiba. Harga makanan kami RM28 termasuk sirap bandung, kopi o panas dan teh o suam. Berpatutan kan? 


Restoran ni terletak berhadapan (opposite) Lembaga Perlesenan Tenaga Atom, Dengkil.

credit map dari sini

Wednesday, October 23

Kaitan tentang restaurant dan kondom....

Me nampak one of my friend makan kat restaurant Cabbages & Condoms. Restaurant ni terletak di Thailand. Nama tu yang buat unik. Cantik kan restaurant ni?.....

credit google

credit google

Tagline restaurant Cabbages & Condoms : Our food is guaranteed not to cause pregnancy. 

More info di sini

Hantaran hasil seni pengantin lelaki


Taken from my cousin's fb photo. Thanks Kak Pi :-)

Me nampak hantaran ni dari fb my cousin. Pengantin ni kira anak saudara my cousin jadinya my 2nd cousin kot eh? Dah banyak lapis ni dah tak tau nak panggil or bahasakan diri apa. Hehehe. Talented sungguh. Boleh buat hantaran ala ala menara condong Teluk Intan sebab pengantin lelaki ni tinggal kat Teluk Intan tapi tak buatlah condong menara ni, kang tak stabil hantaran Ferrero Rocher ni. :-) Lengkap dengan jam lagi. 

Ni anak saudara kepada cousin me yang me buat blog post baru-baru ini. Insyaallah kalau takde aral awal November me and family akan attend kenduri kahwin my 2nd cousin ni kat Teluk Intan. :-)

Tuesday, October 22

Photobook dari Fujifilm

Ni ler photobook hasil contest Fujifilm Print Your Best Moments Contest 2013 yang me collect semalam kat Fujifilm Menara Axis. Mula-mula me drive all the way ke Menara Axis lepas tu parking punyalah payah. So pergi cari station LRT nearby kat Taman Paramount. Just a station away dari Asiajaya.

Menara Axis tak berapa jauh dari station LRT Asiajaya tu. Me pilih gambar2 masa me and family pergi Gold Coast Australia baru2 ni :-) Ada 20 photos semuanya. 


Kemain besar gambar Dania shake hand dengan Bugs Bunny yang pakai baju tradisional masyarakat cina. Masa me pergi tu memang tahun baru cina pun. Siap tarian singa bagai lagi. 


Yang besarnya gambar kereta sewa Toyota kami ni haa....gambar apartment kami kemain kecik....


Gambar selipar pun tak lupa juga...hehehe. Senang nak jalan kat tepi pantai :-)


Noreen Noor meninggal dunia

Aktres tahun 80an yang ala ala manja....Noreen Noor meninggal dunia. Me baru je tengok kat MHI ni. Moga roh arwah dicucuri rahmat dan ditempatkan di kalangan orang yang beriman. Amin.

Al Fatihah. 

Pertama kali,terus terjatuh hati :-)

Me ada komen kat fb Zura ni pasal Churros aleh2 Zura offer me nak bagi rasa Snowy Cheesecake :-) Alhamdulilah. Jadinya me ke Shah Alam pick up kek dari Zura kat office. Dalam kepala I thought kek yang biasa la 1-2 slice. Nama pun nak bagi rasa kan....

So bila dapat kek yang haaaa? quite heavy. It's 10 inch x 10 inch. Me pun terkejut. Besarnya kek ni. Lepas tu, me ke station LRT kat Taman Paramount. Me ada hal kat KL. Kalau me nak simpan kek ni kat rumah takut tak sempat lak nak buat urusan me tu jadinya me terus la ke station LRT. Me tinggal kek ni dalam kereta dalam 2-3 jam jugak la. Kek ni masih dalam keadaan baik. Cream cheese takde la cair. Tiba rumah letak dalam fridge. 

Balik Dania dan hubby baru la me makan bersama-sama. Nyumsssss. Toppings dari cheddar cheese yang diparut dan lapisan sponge cake ni dari cream cheese. Harga 10 inch x 10 inch ni RM45 ajer. Bagi me sangat reasonable. Kalau nak size kecik pun ada. Cuma RM15 ajer. 



Jadinya kalau anda berminat boleh la order kat sini yer. :-) Zura kata kek ni hot item tau. Selain daripada ni ada juga kek yang lain :-) Boleh juga call Azura di 0122614176

Monday, October 21

Makan Time : Mee Tarik Warisan Asli

Dah lama me nak cari Restoran ni. Kebetulan hubby nak gi cari buah durian kat Pekan Sg Besi Lama ni. Jadinya dah jumpa pun restoran Mee Tarik Warisan Asli ni. Kalau bulan puasa tahun lepas pernah beli mee tarik kat pasar ramadhan Seri Petaling. Restoran ni kat bangunan baru dalam Pekan Sg Besi Lama. 


Kami memilih meja di sudut Restoran ni. 


Teh Cina Ba Bao untuk me and hubby. Dania pilih air bandung lah. 


Close up teh cina Ba Bao. Buah laici kering pun ada. Teh ni untuk menyejukkan badan. Bunga pun ada selain beberapa herba lain seperti kurma merah. 


Me teringin nak makan toothpick lamb nih. Harga boleh tahan mahalnya. 


Ni harga teh cina Ba bao. 


Close up toothpick lamb yang sedap sangat :-) Me pernah nampak cara buat daging macam ni kat Rasa Halal Orient masa Farah Diana gi China. Senang tapi me lupa letak salinan resepi tu kat mana. Perap je daging tu dengan bahan2 then terus goreng. 


Me tengok cara pembuatan mee tarik di balik cermin :-) 


Pekerja restoran ni tak berapa fasih berbahasa malaysia kerana mereka memang dari negara China. Kepada mereka yang ingin makan masakan cina yang halal, bolehlah berkunjung ke sini.