Hello eznakhalili.com readers!!

Friday, August 26

Small celebration dan Ladang Farm Fresh @ UPM | Family time

Satu hari sebelum Dania masuk Universiti, makan tengahari kat Nasi Beryani Ismail, Taman Tun. Dania cukup suka makan nasi beryani kat sini dengan lauk ayam madu dia. Lauk ayam cuma 2 pun cukup untuk kami bertiga. Pernah order 3 lauk ayam akhirnya kena tapau lauk ketiga. 

 
Kat Ismail ni akan ada quotable quotes kat situ. Setiap kali pergi mesti kata2 yang lain. 

Eh eh ditukar kata-kata yang lain pulak. 


Kemudian kami ke Midvalley Mall. Ada la beli socks sikit kat Agassy tu dan jalan2 kat shopping mall tu kemudian berpatah balik ke Farm Fresh. 

Farm Fresh @ UPM ni memang terletak berdekatan dengan rumah kami. Tak pernah pergi pun tapi disebabkan Dania nak masuk belajar, kita jalan-jalan dulu la kat sini. 

Masa kami pergi ni panas sungguh la. Dah la tak pakai topi. 


Ianya terletak kat Ladang 16 @ UPM. Masa ni tengah beratur nak naik traktor. 


Pokok kat belakang tu memang trademark UPM la. Belakang Dania tu ada kandang lembu. 


Video naik traktor. 


Lalu tepi kandang lembu, kolam dan pokok2 buah-buahan. 


Tiba kat atas ni, ada permandangan macam ni. Disebabkan natural light, gambar jadi sangat cantik. 


Ambik gambar kat sini dulu. Memang traktor akan berhenti kat atas ni sekejap untuk kita ambik gambar. 




Ni lah rupa traktor ni. 


Traktor Farm Fresh ada langsir. 


Berborak dengan uncle driver traktor. 


Kalau nak tahu, lembu ragut rumput ni la. 


Bila dah turun dari traktor, kami masuk ke dalam untuk minum pula. Cuaca yang sangat panas ni kalau dapat minum yang sejuk memang lega sangat. 

Kat dalam ni boleh la kalau nak ambik gambar dengan patung lembu yang banyak ni. Kelas lembu ni pakai spek hitam. Hubby ada beli juga 1 karton susu pisang Farm Fresh. 


Cantik pulak tumbuhan memanjat kat belakang Dania. 


Kat dalam ni ada cafe untuk kita berehat seketika. 


Cuaca yang panas tidak menghalang pengunjung untuk berkunjung ke sini. 


Kalau birthday kita bergambar kat lembu ni pun best juga. Hehe. 


Minum air mineral je pun. Kalau nak makan pun boleh tapi kami dah makan berat dah tadi. 


Dania dok kacau rabbit yang sedang berehat. 


Kat belakang Dania ni pokok Thunbergia. Sejenis pokok yang memanjat. Saya ada tanam kat rumah. 


Kalau nak ke Ladang Farm Fresh boleh tengok kat bawah ni entrance fees ya :


Nak dijadikan cerita, masa saya tengok resit Agassy tu dia ada tulis wallet padehal saya tak beli pun wallet untuk Dania. Ada beli stokin dan landyard nak letak I.D. Tag. Ayah Dania suruh beli untuk letak kad matrik TAPI.....wallet kami tak beli. 

Jadi, kami ke Midvalley balik dari Farm Fresh tu. Ok singgah sini tapi tak beli apa2. Bila singgah Agassy tiba-tiba teringat item 'wallet' tu mungkin merujuk kepada landyard tu kan sebab harga 'wallet' yang ditunjukkan tu sama je dengan harga landyard tu. Hahaha....beria patah balik ke Midvalley tu haa....

Jalan-jalan la kami ke sini lagi. 


Bila dah banyak jalan-jalan tu rasa lapar la pulak. Jadi kami early dinner la kat Midvalley ni. Disebabkan esoknya 31 Julai 2022, Dania nak mendaftar di UPM jadi ayah Dania suruh Dania pilih nak makan kat mana.

Jadi.....4Fingers la jadi pilihan Dania. 



Ni Dania order. Boneless chicken dengan set nasi. Nasi ni nasi jepun. Macam pulut. Saya order boneless chicken je tanpa nasi. 



Ayah Dania order set burger. 


 Lepas tu cari snack Dania pulak nak bawa ke Universiti. 


Saya ni bab cari snack saya cukup suka. Hehe. Dulu duduk asrama pun macam-macam papa dan mama belikan. Ni giliran saya pula belikan untuk Dania. 


Jadi, balik rumah memang penat la sangat dengan pergi Farm Fresh dan kena beratur tengah panas dan Midvalley Mall tu sampai 2 kali. Hehe. Kena berehat la sebab esoknya nak hantar Dania masuk belajar. Nasib baik dekat je. 




XOXO,
Ezna

Thursday, August 25

Hari terakhir sebagai pekerja part time | F.O.S.

Pada 24 Julai 2022, merupakan hari terakhir Dania berkerja sebagai part time di F.O.S. Ummi sempat la ambik gambar hari last pergi kerja. Aik?....ingat ada la muka sedih ke apa. Ce tengok muka Dania masa ni? Ada nampak macam sedih ke?. Dania dah hantar surat berhenti kerja 1 minggu sebelum. Ummi ambik gambar masa on the way ke tempat kerja. Ayah yang drive masa ni. 

Kawan Dania yang sama sekolah rendah dah berhenti awal sebab sebelum sambung belajar nak bercuti dengan family ke Sabah. Sebelum ke tempat kerja kami sempat la breakfast sekali kat Nasi Lemak Aunty Ainul kat Masjid warna hijau Bandar Baru Bangi. 


Kat tangan Dania tu ada beberapa bungkus Nasi Lemak Aunty Ainul nak bagi kat kawan-kawan Dania yang kerja pagi ni dan petang. Nantikan ada satu kejadian....nanti saya akan cerita. 


Petang pulak tu, saya datang ambik Dania. Pergi ke Sports Direct nak cari kasut sukan untuk kegunaan kat Universiti. Nasib baik jumpa sepasang. Pilih warna hitam supaya tahan lasak sikit. 


Parking pulak betul2 kat luar berdekatan dengan F.O.S. jadi saya masuk la nak ucapkan terima kasih di atas tunuk ajar. Ingat kot Supervisor yang nama Safiy tu ada sebab beliau la yang terima Dania bekerja. Kan ada saya cerita dengan bersopan santun dan berbudi bahasa explain kat Dania apa tugas Dania kat situ. Macam bukan interview tapi sebenarnya terus diserap masuk jadi part timer. 

Belakang Dania tu Hatim dan Dini. Ummi minta tolong doakan Dania berjaya kat Universiti jugak. πŸ˜€


Ok, Dania cerita yang Supervisor nama Safiy tu berhenti 24 jam. Tak tahu apa yang terjadi. Dania kata nasi lemak ada lebih satu...Hatim yang makan. Ummi agak terkilan sebab nak bagi kat Supervisor yang terima Dania bekerja tu la. Tak dapat dia nak merasa. Jadinya store cawangan IOI City Mall ni kekurangan staff terus seramai 3 orang. Selalu yang buat jadual kerja tu Supervisor nama Safiy ni la. Entah la apa ceritanya.....ketidakpuasan hati agaknya. 

Apa pun sepanjang Dania bekerja kat sini : 

1. Boleh berkomunikasi dengan rakan sekerja. Tanya satu, jawapannya dah lebih banyak patah perkataan. Kawan tanya, Dania 25 Julai nak daftar kat Matrikulasi Melaka kan? Dania balas balik : Dah tak jadi masuk Matrikulasi dah sebab dapat UPM. Padehal sebelum tu dah minta supervisor Abg Safiy ubah jadual petang jadi pagi pd 24 Julai sebab konon nak daftar Matrikulasi (nak jadi citer...dah tukar jadual baru untuk semua pekerja pada 24 Julai tu...dpt tahu Dania dpt UPM pulakπŸ˜…). Ummi kesian juga kat supervisor dia. Pastu Dania kata tak payah tukar la...sebab saya dapat masuk UPM. 🀭. Safiy kata tak apa. πŸ˜…. Dalam hati kot kata aku dah susah2 ubah...kena ubah balik...tudiaa....🀭


2. Dah boleh tegur kawan lelaki yang kerja dekat 4Fingers. Ex SKBJ nama Shamil. Ummi tak boleh recall siapa Shamil ni.


3. Dah boleh panggil ada kawan sekelas masa sekolah menengah JESS dia berbelanja dekat F.O.S IOI City Mall ni. Dania panggil kawan dia tu tapi kawan dia tak dengar. Suara Dania kan jenis perlahan...πŸ˜…


4. Dah boleh berkomunikasi dengan pelanggan kalau pelanggan nak baju size lain atau minta gosokkan baju atau nak ambil baju kat rak yang tinggi.

Apa yang ummi nampak persamaan semuanya? Dania dah improve sikit communication skills. Alhamdulilah. πŸ‘. Kiranya kerja kat F.O.S. ni ada kelebihan la jugak. Boleh tambah pengalaman selain meningkatkan communication skills Dania selain memupuk semangat bekerja di dalam satu pasukan. Juga....ummi, ayah dan Dania boleh dikatakan setiap hari spend time together. Selalu ummi dan ayah ambik Dania balik kerja sekali. Lepak2, minum dan happy sebelum Dania masuk belajar.

Kepada Supervisor yang bernama Safiy tu aunty nak doakan Selamat Maju Jaya di dalam apa jua bidang yang Safiy ceburi selepas ini. Terima kasih kerana menerima anak aunty bekerja dan jadikan F.O.S. IOI City Mall branch ni tempat yang best untuk bekerja.


Bye bye F.O.S. See you when I see you....






XOXO,
Ezna

Monday, August 22

Perjalanan Dania ke Pra Universiti | Asasi Sains Pertanian, UPM

Lamanya tak tulis blog. Kali ni nak cerita perjalanan universiti Dania. Lepas SPM, Dania ada mintak banyak la tempat untuk sambung belajar. Bagi saya, mintak tu biar banyak tempat sebab nanti kita tak tahu mana peluang yang akan anak kita dapat kan....kalau peluang tu banyak alhamdulilah. Satu bonus juga kan....

Kat UPU, saya install UPU Pocket kat phone untuk kira markah merit mengikut keputusan peperiksaan SPM yang Dania dapat. Dania ambik Stem A ni sebab ambik Fizik, Kimia, Biologi dan Matematik Tambahan. 

Ok, kat dalam UPU ni Dania ada mintak 12 tempat. Kalau boleh isikan 12 tempat tu. Jangan biarkan kosong sebab nanti anak kita ada 12 peluang daripada mereka yang hanya isi 6 tempat. Cuma ada 6 peluang ajer. Ni saya letak 3 tempat teratas yang jadi pilihan Dania.

1. Asasi Sains Pertanian - UPM (Merit 82.29%)
2. Asasi Sains - UITM (Merit 84.24%)
3. Asasi Sains Hayat - UIA (Merit 85.70%)

***Merit ni merit pelajar yang berjaya mendapat tempat pada tahun lepas. Kalau boleh merit anak tu biarlah melebihi merit yang ditunjukkan tu untuk selamat. Boleh je merit rendah pilih kursus yang meritnya lebih tinggi tapi peluang tu mungkin sedikit. Apa pun ini bergantung kepada penawaran tempat dan berapa ramai yang mohon untuk tempat itu. Kalau ramai yang mohon, kena bersaing la kan. Nak kira merit macamana? Tu atas tu ada UPU Pocket. Install ajer kat google play then dia akan kirakan merit kita. Bermula 2022, kiraan merit adalah berbeza dari tahun 2021. 


Pada 22 Julai 2022, dengan dup dap yang melanda.....sah la Dania ditawarkan tempat ke Asasi Sains Pertanian di Universiti Putra Malaysia. Alhamdulilah. Ok....dup dap ni saya tak sangat sebab pada 20 Julai, tiba2 ibu di group sekolah Dania bagi link. Agaknya time tu UPU nak testing link ke kan....nampak la sebijik apa yang ada kat sini. Link tu pun dibuka sekejap je. Mujur saya sempat tengok. So bila tarikh sebenarnya saya idak la gabra sangat. Hehe. 

Oihhh gabranya masa check 20 Julai tu saya menangis oih. Haha sebab apa?. Dania dapat lagi dekat dari Kolej Matrikulasi Melaka tu haa. Haha. Padehal Melaka tu pun orang kata dekat dah. 


Pada 31 Julai, hari yang ditunggu-tunggu. berangkat la kami anak beranak setelah breakfast ke UPM. 


Ikut la signboard tu. Kami dah survey awal2 dah kat mana lokasinya. 


Drop kan kami setelah tu hubby pergi cari parking. 


Dania daftar kat Kolej Kediaman ajer. Pendaftaran ni mengikut negeri. Bagi negeri Selangor pada 31 Julai 2022 jam 9 pagi-12 tengahari. 


Tenang ajer kat sini. Tak sesak pun. 


Bakal pelajar Asasi UPM. Nampak macam tenang dan dalam pada masa yang sama berdebar gak tu sebab nak kenal kawan baru dan tempat baru. 


Bagi saya proses pendaftaran berjalan lancar. Haa dress code kat sini fleksible. Boleh pakai blouse, skirt, seluar, baju kurung. Tidak la tertakluk kepada baju kurung semata. Dania pun pakai suit muslimah. Kasut tu bertutup la kan. 


Haaa ni dia bilik Dania. Ni kira cubicle Dania. Bilik berenam. 


Ironing board kecik ni beli kat IKEA. Siap seterika lagi. Budak perempuan dengan seterika berpisah tiada. 


Almari kemain besar. Banyak compartment. Puas hati. Ummi dah siap2 belikan 2 set hanger. 


Bergambar dulu. Hehe



Belakang asrama Dania ni ada pokok-pokok. Which is nanti mesti sejuk waktu malam kan....


Masa ni nak balik dah. Dania ikut sekali la. Jap lagi baru kena tinggal. 


Ummi dan ayah yang happy sebab anak dia dapat tempat dekat dengan rumah. Kalau rumah ke Kolej kediaman Dania ni dalam 7.7 km. Ok la kan?. Tak gaduh nak jam bagai. 


Selesai makan tengahari, cari barang sikit2. Dania siap basuh lagi baju yang dia pakai ni kat rumah sebab berpeluh angkat barang....akhirnya kami semua ke UPM balik. Inilah masanya Dania kena tinggal. Tak pernah kena tinggal pun. Kali ni kena ya sebab nak mencapai cita-cita Dania tu. Alahhhh call je ummi boleh datang. Lagi pun masa asasi ni wajib tinggal kat asrama. 


Kiss Kiss dulu. 


Kat sinilah Dania ditempatkan. Mostly kat sini memang kolej kediaman student Asasi Sains Pertanian. 


Kolej dari arah luar. 


Blok kediaman kat sini semua nama planet. Dania kat blok Uranus. 


Ok ini diantara tempat yang Dania mohon dan dapat penempatan. Actually ummi dia yang mohon sebab takut tak dapat apa yang dicitakan untuk Dania kan tapi.....ok nanti saya list kan supaya nanti boleh dijadikan panduan....

1. Multimedia University, Cyberjaya - Foundation in Management (kononnya nak apply Bachelor in Digital Enterprise Management untuk degree nanti). Ni Dania gunakan keputusan SPM Percubaan. Dapat tahu berjaya masa Dania ambik first paper Bahasa Melayu SPM. Dah la masa balik exam, Dania agak sedih dengan jawapan dia sebab terdengar kawan2 discuss jawapan dan Dania tak buat pulak jawapan yang itu...markahnya agak sikit jugak tapi...sedihnya Dania macam teruk sangat. Saya tunjuk tawaran MMU ni terus tenang sikit. Ada hikmahnya....paper BM yang Dania sedih sangat tak boleh nak buat ni akhirnya dapat A+. Alhamdulilah. 

2. Unisel (Universiti Selangor), Bestari Jaya - Program Asas Sains. Program ni dapat dermasiswa dari kerajaan selangor ye untuk foundation ni. Universiti ni pun di bawah kerajaan negeri selangor. Kita cuma bayar bayaran asrama dan beberapa lagi la tapi bayaran pengajian foundation ni ditanggung sepenuhnya ya. Yuran foundation selama setahun ni RM8000++. Bila degree nanti wajib kena belajar kat Unisel juga dan yuran kita yang kena bayar unless kita apply penajaan. 

3. UNIKL - Foundation in Science and Technology for Korean University selama 1 tahun 6 bulan. Kalau lepas foundation ni boleh la fly ke Korea dengan syarat melepasi TOPIK 3 ke atas untuk Bahasa Korea.

4. Uniten - Foundation in Information Technology. Mula-mula apply online ajer. Bila pergi open day Uniten tu dan Dania lepas syarat kemasukan, terus Uniten issue surat tawaran dan dan tu jugak. Saya pun apa lagi...terkejut la jugak. Next time anda apply siap2 dan pergi open day universiti. Mana tahu, sama juga terus dapat surat tawaran. 

5. Universiti Teknologi Malaysia - Asasi Sains Hayat. Ni kalau kat UPU tak ada penawaran Asasi dari UTM. Kiranya ini private wing tapi bila degree nanti boleh masuk under laluan biasa di UTM. Ni pun dah apply online tapi tak dapat lagi keputusannya. Katanya ada 3000 orang yang mohon tapi penawaran hanya kepada 1000 orang sahaja. Disebabkan pergi open day UTM di KL, Dania dapat terus surat tawaran dan dan tu. Kena lepas syarat kemasukan la ya. Kalau tak lepas tak dapat la ya. 

6. UNIKL - Korean Language Intensive Programme (KLIP). Ni belajar bahasa sahaja selama 1 tahun. Lepas tu boleh sambung degree di Korea. Degree pun agak limited sebab tak semua universiti di Korea menerima pelajar KLIP ni tapi ada Universiti yang terima seperti Kyung Hee University dan Konkuk University.  

7. Kolej Matrikulasi Melaka - Program matrikulasi sains satu tahun.

8. Universiti Malaysia Pahang - Asasi Sains & Teknologi. Ni pun Asasi yang tak ditawarkan di UPU. Ini melalui private wing UMP. Nanti nak sambung degree boleh la melalui UMP terus. 

9. SMK Tinggi Kajang - Tingkatan 6 bidang sains. Yang ni tak payah minta tapi dapat secara automatik. Penempatan sekolah ni mengikut sekolah terakhir anak kita. Sekolah akan diberikan di daerah berdekatan sekolah terakhir anak. Kalau anak kita bersekolah asrama, penempatan sekolah akan diberikan berdekatan dengan alamat rumah. Itu pun sekolahnya kadang2 jauh dari rumah sebabnya tak semua sekolah menawarkan kelas Tingkatan 6. 

10. Universiti Putra Malaysia - Asasi Sains Pertanian (melalui UPU). Apply bila buka dan kemaskini setelah keputusan SPM diumumkan. Bila masuk asasi di UPM ni, bila nak sambung degree akan diserap terus ke UPM tapi kenalah lulus semua matapelajaran asasi. Ada 6 matapelajaran setiap semester. Asasi ini dijalankan selama 1 tahun dan 2 semester. 

11. Universiti di Mesir - Farmasi. Mohon di Kementerian Pendidikan Tinggi. Ikutkan first choice Dania Mansoura University di Mesir. Permohonan Pelajar ke Timur Tengah kena melalui KPT ni. Ni adalah penajaan sendiri. Ada juga JAIS @ MAIWP yang taja tetapi mungkin untuk kursus tertentu sahaja. Kena rajin tengok iklan di website mereka ya. 

12. Young Talent Programme, Mara - Multimedia University - Sains Komputer. Pinjaman pelajaran sehingga ke peringkat ijazah. Kena alert dengan tarikh permohonan ya sebab ia dibuka sekejap ajer. 

Haaa tudia senarai yang Dania dapat. Kalau apply banyak, peluang pun banyak. Jadi kita boleh la memilih. Sama macam Dania nak masuk sekolah menengah jugak. Banyak yang ummi apply. πŸ˜†. Tapi...bidang tu Dania yang pilih. Dania masa ni kan busy dengan kerja part time dia jadi ummi lah punya kerja. Tak sangka la pulak, meriah juga peluang tawaran belajar Dania. Kita berusaha kan...pasti ada hasilnya. Kalau tak apply mana kita tahu peluang kita ada kan?. 

Apa itu Asasi Sains Pertanian (Nama glamernya ASPer)?. Sama je macam Asasi Sains yang lain tapi cuma special ada subjek tambahan pertanian. Subjek ni sangat best tau sebab nanti akan explore kat ladang yang luas kat UPM tu. Setiap minggu ada sehari aktiviti di luar. Nak kena tanam cendawan, buat kolam ikan, perah susu lembu, jual kat pasar tani, aktiviti lawatan ke kilang macam Dania pergi kilang Beryl's baru-baru ini. Kilang coklat?. Coklat kan diperbuat daripada koko....koko kan di bawah pertanian.....katanya lecturer pertanian ni best2 belaka. 

Apa syarat kemasukannya? Kalau boleh kan, try score setinggi mungkin. Cuba untuk mendapatkan gred B ke atas sahaja sebab saingan sangat sengit. First intake Dania ada 743 pelajar yang terpilih. Bangsa apa pun boleh apply ya. 

Pernah ada kawan Dania letak Asasi Sains Pertanian ni pilihan pertama kat UPU, bila kena kemaskini UPU selepas dapat keputusan SPM, program Asasi Sains Pertanian ni gugur dalam pilihan program. Kenapa? Sebab Matematik Tambahannya C+. Mata pelajaran sains kena mendapat keputusan B dan ke atas. 



Ada 6 subjek setiap semester. Untuk Asasi ni tidak perlu untuk ambil kokurikulum. Kalau matrikulasi wajib kokurikulum kan....Asasi Sains Pertanian UPM ni tak payah. Concentrate 6 subjek setiap semester sahaja. Laluan degree pun dah terjamin. Tak payah apply melalui UPU lagi. Kena bersaing dengan kawan2 ASPer sahaja. Boleh apply kat banyak fakulti kat UPM ni dari Fakulti Sains, Fakulti Ekonomi dan Pengurusan, Fakulti Veterinar, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Fakulti Ekologi Manusia, Fakulti Bioteknologi dan Sains Biomolekul, Fakulti Sains Komputer dan Teknologi Maklumat, Fakulti Bahasa Moden dan Komunikasi, Fakulti Kejuruteraan, Fakulti Pengajian Pendidikan,  Fakulti Sains dan Teknologi Makanan, Fakulti Rekabentuk dan Senibina, Fakulti Pertanian, Fakulti Perhutanan dan Alam Sekitar. Setiap satu fakulti ada banyak pilihan pulak tu. Haaa macam mana?

Pada tahun 2022, mengikut QS World University Rankings, Universiti Putra Malaysia (UPM) jatuh tempat kedua di dalam senarai universiti di Malaysia. Bagi saya ranking ni saya tak tengok sangat. Saya lebih tengok jauh ke dekat universiti tu dari rumah. Sejenis mak mak tak nak anak jauh πŸ˜…. Kalau ranking bagus kiranya bonus la kan. 

Dah boleh start untuk aim dah nak dapat result macam mana untuk SPM. All the best ok?. 


Apa pun pilihannya, saya bersyukur Dania dah dapat kat tempat yang terbaik untuk dirinya. Doakan Dania ya!. πŸ’“



XOXO,
Ezna