Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Tuesday, March 30

I Wanna Be a Project Alpha TV Star!

Siapa yang nak jadi TV Star?......ramai kot yang angkat tangan ye?....hihihihihi....kot kot jadi macam Angelina Jolie ke....


 Tak pun macam Celine Dion ker..... 


 



Tak pun seperti Dato' Siti Nurhaliza. Dah menjadi Star, ramai pulak nak menaja masa beliau nak kahwin. Dapat gelaran Dato' pulak tuh. Itulah penangan menjadi seorang Star. Lepas tu dapat pakai designer gown rekaan Radzuan Radzuwil, Rizman Ruzaini, Saiful Bahrim, Bernard Chandran. Teruja tak?. Dari hujung rambut sampai hujung kaki ditaja semua...


Ok lah sebenarnya i ada experience jugaklah bila anak i jadi pelakon utama dalam satu iklan jenama ni. 

1. Baju, kasut, touch up muka dan rambut ada specific person in charge.

 
2. Anak i amat dijaga terutamanyer apabila anak i kata lapar, terus ada orang datang tanya nak makan apa.

 
3. Bila anak i haus pun terus ada orang tanya nak minum apa.....datang terus air sejuk2 bukan untuk anak je tapi untuk mak jugak.

 
4. Sanggup ikut mood anak. Kalau anak i letih terus ada break. 


5. Bila i pulak letih terus Director suruh staff ambik kerusi untuk duduk. Wah.....tempias sudah kena.
 
6. Paling best, baik anak atau i dipayung ke mana saje. Hihihi sekali sekali nak merasa you!!!....

Tips sebelum / semasa pergi audition. I pernah pergi Audition Roda Impian musim pengacara Kieran so i nak share my tips. 

1. Baju yang dipakai hendaklah tidak mengandungi baju yang berjalur atau berbintik halus (polka dot). Baju yang berwarna ceria adalah digalakkan kerana akan nampak menyerlah di dalam TV. 


2. Pastikan masa audition. Kita perlu hadir pada waktu yang ditetapkan. Jangan tunggu sampai akhir waktu. 

3. Pastikan anda bertenang kerana jika anda berdarah gemuruh takut tak dapat nak menghadapi audition. 

4. Tanyalah tips pada staff yang sedang menjalankan audition. Apa yang mereka harapkan untuk menjadi seorang peserta.Macam i yang dok tanya itu ini pada staff audition.....sorry ah banyak tanya.

5. Jikalau ada temuduga, bercakaplah dengan penuh keyakinan. 

6. Yang paling penting, jadilah diri anda sendiri. 




Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS. Auditions are now open! Check it out at www.projectalpha.com.my/auditions or projectalpha.ruumz.com/groups

Thursday, March 25

No Sweat

The title for this week is No Sweat for Instant Cash Blogging. Well No Sweat!!. Haah....Haah.....

Have you ever experience this in a hot sunny days?. Sweating......is kind of embarassing if the stain of your sweat is all over your clothes.


Sweating is the release of a salty liquid from the body's sweat glands. This process is also called perspiration.
Sweating is an essential function that helps the body stay cool. Sweat is commonly found under the arms, on the feet, and on the palms of the hands.
 
How much you sweat depends on how many sweat glands you have. A person is born with about two to four million sweat glands. The glands start to become fully active during puberty. Women actually have more sweat glands then men -- men's glands are just more active. Because sweating is the body's natural way of regulating temperature, people sweat more when it's hot outside. People also sweat more when they exercise, or in response to situations that make them nervous, angry, embarrassed, or afraid. If sweating is accompanied by fever, weight loss, chest pain, shortness of breath, or a rapid, pounding heartbeat, talk to a doctor. These symptoms may indicate an underlying problem, such as hyperthyroidism. Excessive sweating may also be a symptom of menopause. 

Source : http://health.nytimes.com/health/guides/symptoms/sweating/overview.html?inline=nyt-classifier

How to overcome B.O. (Body Odour) ?


1. Bathe regularly.

2. Wear cotton clothing. Natural fabrics such as cotton clothing allow for better air circulation, which helps remove and absorb body moisture, drawing heat away from the skin and keeping the body cool and dry. Also, because cotton clothing breathes better, it's the best choice to keep you cool in hot, humid weather.

Source : http://www.wisegeek.com/what-are-the-benefits-of-cotton-clothing.htm

3. Apply perfume.

4. Apply body powder.

5. Use traditional method to make your underarms free from bad smell like rub a limau kasturi underarms during your bathing time.


5. Get a good deodorants. Anti perspirant. Like this :-

Voila.....Smelly No More my friend........


Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS. Auditions are now open! Check it out at www.projectalpha.com.my/auditions



Wednesday, March 24

Rumah i lagi....24 March 2010

Sebelum i ambik Dania kat skul, i ambik my parcel dari Contest 'SAAT-SAAT TERINDAH IBU & AYAH BERSAMA SI MANJA' oleh blog myluvlife2u. Phewww baru dapat parcel nih. Tuan punyer blog bz.... Semalam posmen tinggal note kat i sebab i takde kat rumah masa dier datang. I kat rumah....tak datang pulak. Selalu gitu ler.....

Parcel punyerla besar....

I dapat 3 Tupperware, Sand Art dan payung yang unik.

Ni bekas payung. Dalam ni ader payung...

On the way back, i singgah snap gambar kat Classic Look IOI Mall. Sajer nak snap gambar material curtain i......curtain again aaa?.....ya lor.....selagi tak siap....

This is the pattern yang i tempah. Minus pelmet dan sheer kat dalam tuh...

 Fabric langsir. Lotsa roses....

Classic Look's dari luar. Kedai ni buat tempahan curtain, wallpaper, sarung kerusi, carpet.

Roman Blind pattern macam ni minus the fabric

 Kat kitchen ni soh buat pattern ni jer....

Lepas tu off me to Bukit Jalil ambik Dania. Lepas tu sempat makan dulu dan balik rumah. Lepas Dania dah mandi, dalam 2.00pm bertolak ke my new house. Aunty langsir nak ukur track i. Pastu masa i sampai, elok jer ader sebiji Kancil parking dalam rumah i. I tanya guard dia kata orang tu parking sekejap jer. Dia naik lori???.....Kot yer pun ingat rumah sendiri ke?. Even i pernah nampak ada signboard Harta Persendirian, Penceroboh akan ditembak atau didakwa. Pernah nampak tak? Nasib la i letak note kata ni bukan free parking. Please respect the owner. Kurang asam sungguh!!!....

BHE 729. Anyone???? 


Sebelum balik rumah singgah Giant Kinrara. I terbeli selendang dan brooch rose kat Butik First Lady.

Playland Giant Kinrara luas jugak...

Dania naik car yang free jer. Tak payah coin. Press button jer...

Selendang and brooch digayakan oleh Dania...

Masa nak naik lif apartment i, ader sorang ni yang menegur. Betul ke u masuk Roda Impian? ha ha.....Jawapannyer yer lah tapi segan gak sebab Roda Impian i menang episod tu tapi bila time bonus i terkucil. Pastu dier tanya betul ke anak u masuk kalendar yang ader resepi kat Pa&Ma?....Haaaa??....ader yang perasan walaupun gambar Dania kecik jer.

Gambar resepi ni lagi besar dari gambar Dania. Dania masuk Peraduan Si Manja Bermata Menawan Pa&Ma dan dapat No. 1. Antara pemenang2 nih, Wyeth akan pilih kanak2 yang akan masuk calendar Wyeth Pa&Ma. 







Musim kahwin oh.......balik kampung 20 March 2010

Kami bertolak balik kampung dalam pukul 10.00am setelah breakfast kat rumah. Tiba Ipoh, Perak dalam pukul 3.00pm sebab sebelum ke rumah pengantin kami singgah R&R makan sikit. Tiba rumah pengantin, orang pun dah tak ramai. Tinggal adik i dan mama and papa i. Sepupu i cam kelat2 je sebab letih atau pening kepala hantaran pengantin perempuan tinggi...hihihihi....

 Dania dengan Pengantin. My cousin yang lelaki.

Dania sayang Zharif. Zharif ni anak saudara i. Anak kepada adik i.

Sempat suruh Zharif senyum. Susah nak mengagah dier...

 Haaa.....baru Zharif senyum

Sebelum balik, tumpang amik gambar kat kerusi makan beradab pengantin yer Che An (mak saudara i). I cakap ngan Dania kerusi Princess...hahahahaha.....

Lepas rumah kenduri, kami singgah rumah mak saudara dekat Ipoh. Sesi Makan2 lagi dan chit chatting. Lepas tu bertolak ke KL balik. Jalan tak jam pun. Kami singgah makan kat Showru near MAS Training Academy. Tapi yang tak bestnyer 2-3 kali blackout. Ada lampu, blackout balik....nasib kami dok kat luar jadi cerah sikit ditemani dengan cahaya bulan dan bintang. Ada jugak tempat makan kat dalam.

Ada tempat open air. Kami duduk kat open air lar....Kalau hujan...naya....

Ni gerai yang i order Fish & Chips

Fish & Chips i ni dari ikan Dory. Sedap seh.....

Kuay Tiaw ayah Dania yang order. Pedasssss....



Monday, March 22

Akhirnyer.....langsir yang i pilih....21 March 2010

Pattern bunga yang i pilih macam langsir ni

I buat ader dua tone macam ni tapi warna kain kat gambar atas. Bunga2 + Maroon

Langsir kecik kat atas, i pilih gaya ni. Kainnyer maroon gambar 1st and ader small ribbon. Aunty tu kata small ribbon warna cream. Kain border pun warna cream.Sheer i pilih warna cream plain so that tak crowded sangat dengan kain curtain i tempah yang ader bunga. 

All Picture from http://www.elyza.com/

Masa i ajak my hubby pergi kedai curtain Classic Look kat IOI Mall, i terus berkenan dengan fabric dari Elyza. Terus booking untuk my new home. Tambahan harganyer much cheaper dari Bandar Puteri, Puchong. 
Lagi pun Aunty ni akan pergi ukur kat my new home. Lepas siap akan terus buat installation sekali. Pasang track untuk rumah i kat tingkat atas + bawah. Pasang sekali dengan hook untuk semua tingkap. So kalau macam ni i tak pening nak panggil orang pasang track pulak.

Sesi keluar dengan kawan 19 March 2010

Dalam pukul 10.25am i dah bertolak dari rumah nak pergi jemput my friend kat Bukit Subang dan kami akan have a chat kat Restoran yang dier nak perkenal kat i. Restoran Mak Jah kat Bukit Jelutong Shah Alam.

Warung kopi Mak Jah ni ader dalam citer bersiri Kasanova XXL
Kasanova XXL ni citer sorang mamat ni yang berbadan besar (adik Zizie Ezette, lupa dah nama), jatuh cinta ngan sorang minah ni (Emelda Rosmila) Kenal dalam internet akhirnyer bila Minah ni nak jumpa, tak nak la mamat XXL nih....akhirnyer mamat ni kurus. Mamat ni selalu lepak kat Restoran yang diusahakan oleh minah ni. Akhirnyer dapat tau mamat XXL ni....Mamat ni suka masuk contest Silangkata dan akan letak signature dier gambar Merpati. Nama internet minah ni Merpati Blue. I selalu ikuti siri ni dengan hubby kat TV3 dulu pukul 11.00 malam rasanyer setiap hari Selasa

Sangat cosy Mak Jah ni ader kolam ikan lagi dalam restoran

Counter Minuman

Me, Dania dan my friend posing sebelum makan...

Fresh Orange dan Nasi Goreng Cina untuk i....

Lontong pilihan menu my friend

Tauhu bakar yang pedas tapi sedap ler...

Chat, makan, chat, makan, chat, makan masa berlalu cepat sangat....kami pun ke destinasi seterusnyer. Plaza Alam Sentral Shah Alam.I stop kat Nagoya Plaza Alam Sentral. Banyaknyer pilihan kain langsir. Bawah RM10 pun ader????.....Dania kat dalam Nagoya dok berlari-lari. Dah lah i tak nampak sebab papan letak kain tinggi2. Dania kenit jer. Dah tu jerit2 ummi kat mana.....aduhhhh.....i pun terjerit2 panggil nama Dania....notti ler...

Kain langsir dalam list i

Lagi kain langsir

Sheer yang i berkenan sangat

Lepas tu jalan lagi, i ternampak blouse ni harga RM50 jer...sebab sayang duit i tak beli...dah ader budget nanti akak datang ye dik....

Blouse ni warna purple...

Dania main sorok2....Dania : ummi nampak Dania tak??....

Jalan2 ternampak baju Kaftan untuk budak2. Sangat comel ader batik lukis gambar Minnie. I pun suruh Dania try dan i angkat satu untuk Dania.

My friend belanja we all Portugese egg tart dan Donut....
Yummy sungguh Portugese Egg Tart nih...1st time i rasa.

Dah penat pusing2 kami minum kat Ani Sup tingkat bawah. Perghhh sangat penat...Lepas tu sebelum hantar my friend ke rumahnyer kat Bukit Subang. Kami survey kedai perabot kat Bukit Subang...

Sofa yang cantik2

Sofa lagi....

Dan lagi.....

Lepas tu dari 1 kedai ke 1 kedai masuk. Entah berapa kedai sampai mata i naik letih. Badan pun capek....hihihi.....Dah hantar my friend balik, terus i bawak kereta menuju ke rumah....

Malam as usual kalau penat makan kat luar je eh abang???.....








Sunday, March 21

Survey Langsir lagi....18 March 2010


Pagi, me and Dania pergi ke IOI Mall. Dania as usual mesti nak naik kuda ni. Sempat pulak bagi flying kiss kat ummi....jap jap ummi nak tangkap kiss tuh...... :-)



Kami makan kat usual spot kalau ke IOI Mall....McD. Dania main2 dulu baru berselera nak makan....

Lepas tu kami ke Shah Alam. Cadang nak survey langsir lagi kat Tewah, Tesco. A few of my friends kata Tewah ni murah....i pun survey quotation nak buat langsir kat sini. Kat sini cuma tempah langsir jer. Installation track kena buat sendiri. Payah lah jugak nak kena suruh orang lain buat pulak. I nak senang dia boleh buat sekali installation. Tak payah i pening2 nak cari tukang pasang track pulak.




Pattern ni yang i pilih kat Tewah ni.....simple jer....Warna asal dan dalam gambar ni lain. Warna ni actually warna pink. Soft pink.


Balik dari Tewah, Tesco Shah Alam i singgah customer service kat Plus ni nak top up my Touch N Go. Tutup pukul 10.00pm.