Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Monday, December 31

My Happy Moments


Photo yang diambil oleh Mr. Tripod ketika me satu family di Bagan Lalang. Banyak sudah perubahan yang berlaku di sini semenjak adanya Golden Palm Tree Resort. Niat di hati malamnya nak pekena Ikan Bakar kat sini. :-)

Contest My Happy Moments dianjurkan Eyriqazz.com bagi menyahut Cabaran iPhone 5 Gadget Impian

Jom pembaca blog me boleh join juga :-) 


Daun sukun?


Me ada nampak daun ni masa kat Wetland. Hubby kata mungkin daun pokok sukun. Me pun tak berapa sure ye ke tak sebab tak pernah tengok pun pokok sukun. Buah sukun pun tak pernah tengok. Me pernah makan sukun goreng ajer. Hehe. Info daripada hubby cakap pokok sukun ni sangat tinggi.

Saturday, December 29

Panorama berbeza Masjid Besi Putrajaya

Masa me pegi Wetland dalam entry me tu, me terlebih dahulu solat Asar kat Masjid Besi. Mula-mula nak solat kat masjid Putra Putrajaya tapi punyalah banyak kereta. So teruskan ajer perjalanan tak jauh dari Masjid Putra tu terletaknya Masjid Besi. 

Ni bumbung Masjid Besi.


Dewan solat Masjid Besi yang sangat luas.


Lepas solat, me ambik photo kat Masjid Besi ni. Belah luar ni dipenuhi kolam.


Then baru me pergi Wetland. Balik dari Wetland dah dekat nak masuk Maghrib jadi terus la type kat GPS Tom Tom jadinya kami pilih mosque. Terus la dibawa kami ke sini. Jadinya kali ni solat Maghrib pun kat sini jugak. Cantik sungguh Masjid ni pada waktu malam.


Design Masjid Besi ni banyak menggunakan besi jadinya tak hairanlah nama panggilannya Masjid Besi. Actually nama sebenar kalau tak silap me Masjid Sultan Mizan.



Tercapture pula gambar bulan kat Masjid Besi.



Unsur air di sini menenangkan. Nampak sekumpulan Pak Arab sibuk ambik gambar.



Ni gambar tempat yang sama me ambik masa solat Asar. Cantik sungguh nampak lampu kat jambatan tu.


Thursday, December 27

Jika ini terjadi....apa reaksi anda?

kagum dgn seorang sahabat..wpun brg2 dia telah dirompak sang perompak marah/maki/carut bagai bile kena situasi yg sama.. itu beza org yg redha dgn musibah dgn org yg x redha..

doa sahabat ini: "Saya doakan barang yang diambil bermanfaat untuk dijual oleh insan tersebut untuk mungkin mendapatkan wang membeli makanan atau ubat. Amin."
Kalau terjadi kepada kita selalunya mestilah kita marah ye tak?....Moga insan ini tabah di atas musibah yang menimpa. 
 
****ada ayat yang ditukar untuk membetulkan ayat yang dimaksudkan. 
****ayat di atas copy paste dari wall seorang teman fb me.   
 

Wednesday, December 26

Menghargai keindahan alam Taman Wetland Putrajaya

You alls dah pernah sampai Wetland kat Putrajaya tak?. Me first time datang ke sini. Dalam GPS Tom Tom me takde nama Wetland ni so kami menuju ke Taman Botani. Lepas tu ikut signboard nak ke Wetland. 

Kami nampak signboard Wetland pusat rekreasi air. Bukan Wetland ni yang dicari. Tapi me sempat la snap gambar kat sini. Cantik rupanya permandangan kat sini. Ada aktiviti berkayak kat sini rupanya. 



Wetland yang kami nak pergi ni ke depan lagi. Dari Wetland rekreasi air ni terus ajer naik flyover di depan. Wetland tu kat sebelah kiri. Ada tertera Taman Wetland di pintu gerbang yang diperbuat daripada kayu balak.
 

Apa yang menarik kat sini ye? Selain daripada permandangan yang mengagumkan, ada kolam yang menempatkan spesis itik dan burung undan di sini. 



Koloni itik berkumpul kat sini.


Spesis bunga morning glory melatari pintu gerbang kawasan tinjau di sini. Cantik sangat.



Pelantar ni lar kawasan meninjau spesis itik dan burung undan. Ada tempat duduk kat sini.


Burung undan ni bergerak dalam kumpulan. Sesekali bersama-sama memasukkan kepala dalam air. Uniknya. Hendak mencari ikan agaknya.


Kawasan menara tinjau di sini diperbuat daripada besi dan lantainya daripada kayu. Kaki me dah seakan tak boleh bergerak dah sebab me takut tinggi. Hubby ajer ke menara yang tertinggi. Me dan Dania menara kedua tertinggi ajer.



Kawasan wetland ni memang luas. Ada kawasan yang boleh mengadakan perkhemahan atau private function. Kolam burung flamingo ni menarik hati me. Sayangnya nak melihat burung ni agak jauh. Burung flamingo ni berwarna merah jambu.


Spesis itik mandarin juga ada di sini. Me nampak 3 ekor ajer.


Kelihatan macam rumah comel kat sini. Fungsinya untuk apa me pun tak tahu.


Sempat mengambil gambar pokok kat sini. Unik kan? Macam spesis buah beri.


Dan pokok ni pula mengeluarkan buah berwarna kuning jingga.



Kulit kayu pokok ni pula berwarna merah.



Me ada baca kat blog mengatakan kawasan ini juga ada taman buaya dan kolam yang mengandungi badak air. Tak nampak pula kelibat taman ni. Lagipun waktu ni dah petang. Kami pun bertolak pulang.

You alls datang la sini. Kawasan yang luas selain menghargai keindahan flora dan fauna, tempat yang sesuai untuk berPhotog giteww....

Tuesday, December 25

Entry blog me di Eyriqazz.com menjadi Top 10 ??

Print screen dari http://blogged.my

Tersenyum simpul me tatkala menerima message balas dari Eyriqazz, entry me selaku penulis jemputan jadi top 10 di sini. Permulaan pencetus semangat untuk rajin berblogging!. Me dapat jadi penulis jemputan di blog Eyriqazz sebab me menang komen kat fb Eyriqazz.com. 

Tajuk entry me : Tempat menarik musim cuti sekolah di Malaysia. 


*****copy paste tulisan me dari blog Eyriqazz.com

Cuti sekolah seeloknya dimanfaatkan dengan aktiviti yang memberi pengetahuan. Kanak2 perlu didedahkan dengan aktiviti luar supaya tak le berkepit ajer dengan gadjet. Oppss anak me pun sibuk dengan gadjet dia.  Jom kita tengok tempat menarik semasa cuti sekolah ini.

1) Kuala Gandah 
Diantara tempat menarik yang dapat memberi info ialah Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan Kuala Gandah yang terletak di negeri Pahang. Masuk ke sini adalah percuma. Diantara aktiviti yang menarik di sini ialah memberi gajah makan, melihat pertunjukkan gajah dan jika paras sungai cetek, kita juga boleh memandikan gajah. Jangan tak tau yer, mat salleh star MotoGP tu pernah datang sini.

Ada juga tayangan video mengenai aktiviti memindahkan gajah di hutan. Aktiviti yang dapat mendekatkan anak2 kita semasa cuti sekolah ni dengan alam semulajadi. Masa yang terbaik kita tiba ke sini ialah sebelum pukul 2pm sebelum aktiviti bermula. Sebelum tu elok la pergi makan tengahari lauk ikan patin kat Temerloh . Famous ikan patin kat Temerloh ni.

Nak ke sini, ikut ajer Highway Karak kemudian exit ke Lanchang. Lepas exit Lanchang, ada papan tanda ke tempat ini. Tak pun kat GPS ada tertera Kuala Gandah Elephant Sanctuary. Ikut je ler GPS tu . Info selanjutnya di http://www.wildlife.gov.my/index.php/bm/pusat-konservasi-gajah-kebangsaan-kuala-gandah-pahang yek.

Jom Kuala Gandah!

e1
Signboard Pusat Konservasi Gajah Kebangsaan Kuala Gandah
Masa seeloknya tiba ialah sebelum jam 2 petang kerana aktiviti bermula jam 2 petang dengan memberi makan kepada gajah. Gajah-gajah di sini terdiri daripada anak gajah yang berumur 1-8 tahun.
e2
Nak bagi gajah makan, letak sahaja di belalainya. Cubaan pertama agak takut tapi lama kelamaan tak takut sebab gajah ni cuma ambik makanan dan tak menyentuh tangan kita.Dalam sehari gajah perlu makan banyak untuk menampung keperluan pemakanannya.
e3
Kemudian ada persembahan gajah. Gajah akan menunjukkan bagaimana mereka tidur, mengucapkan selamat datang, bagaimana menarik rantai. Bila selesai sahaja pertunjukan gajah di pentas utama, anak gajah akan dimandikan di sungai jika air sungai cetek.
e4
Jika air sungai tinggi, bahaya untuk anak gajah dan pengunjung. Anda boleh cuba memandikan haiwan eksotik ini di dalam sungai.

Info selanjutnya di sini ye. Banyak lagi tempat menarik yang me tulis. Jemput baca :-)

Biskut pusat....makanan nostalgia


Baru ni me nampak biskut ni kat Giant. Me terus beli sebab makanan ni makanan nostalgia me. Masa me kecik, arwah papa me selalu belikan me adik beradik biskut pusat ni. Me makan macamana tau? Me makan biskut dulu kemudian gula warna warni ni me biar dulu. Dah banyak, me makan gula warna warni ni sekali. 

Biskut ni mengingatkan zaman kecik me. Rindu kedua papa mama me :-( Tak mungkin bersua lagi di dunia ini.....moga tenang keduanya di sana ye.....

Monday, December 24

Menikmati keindahan alam

Dah lama jugak tak jalan2 kat Taman Bukit Jalil bersama family me. So hari Ahad semalam me and famili ke sini. Datang pun dah pukul 11 pagi. Sempat lagi breakfast kat mamak. 

Sebenarnya taman ni ada 3 section. Kalau parking kat exit Taman ketiga, nak datang main permainan kanak-kanak kat Taman yang terletak di exit 1 kemain jauh nak menapaknya. Kalau nak exercise turun naik bukit boleh ajer :-). 



Matahari yang terik pun dah say hello.....



Ayah sibuk mengajar Dania nak naik scooter. Dania agak takut-takut nak naik scooter ni sebab kawasan kat sini berbukit.



Sementara Ayah tengok-tengok Dania main kat taman permainan, me pijak batu kat sini. Terkena batu yang lonjong, ouchhh sakit kaki. Tapi lepas 2 pusingan kat sini sedap pulak rasanya.


Taman permainan kat sini macam baru je dicat. Vibrant colours.



Kat kolam kat sini ada hidupan seperti ikan dan kura-kura.



Dah exercise sekejap so kami pun nak balik dah.



Matahari dah memancarkan cahayanya.



Cantik pulak kawasan kat sini.Kawasan berbatu.



Tadi kami berjalan nak ke taman permainan. Kali ni hubby kata naik tangga pulak. Ikutkan hati malas nak lalu sini sebab kawasan hutan ni ada babi hutan. Eiii kot terserempak naya.



Memang ada signboard Haiwan Liar kat sini.


Ada juga kawasan lapang kat atas ni.



Yay....dah nak sampai dah sebab nampak jambatan ni.


Yang bestnya walaupun tengahari tapi redup ajer lalu bawak pepohon yang rendang ini.



Just nak share gambar burung kat pohon renek kat sini. Cantik pulak me rasa pohon kehijauan ni. Tenang ajer.



Penat juga walau berjalan ajer. Berjalan juga satu cabang senaman.

Sunday, December 23

Kembar siam yang comel

Dania memang suka tengok si comel ni. Eh eh kembar siam la......


Comelnya tengah tidur masa kami datang. Sebenarnya bukan kembar siam. Gambar atas tu dua ekor kucing tidur sebelah menyebelah. Harga kucing parsi kat Petsmore ni mencecah ribuan ringgit tu....


Petsmore juga ada menjual anjing, arnab, tikus belanda, hamster, burung. Pilih sahaja yang mana pilihan hati. Me dan Dania kat sini cuci mata ajer....

Friday, December 21

Dania suka seni

Dania memang minat seni.Sebenarnya tak nak bagi kacau umminya yang sibuk berurut Thai. So me hantar Dania kat sini. Buat art dalam 1 jam 30 minit. Memang berhadapan dengan Thai Odyssey kat Paradigm Mall, Petaling Jaya.



Buat bentuk dari tanah liat pun ader. Kreatif sungguh!


Tanda harga pun kreatif.



Ni lah yang Dania buat selama 1 jam 30 minit tu. Set dapur gas dan alatan memasak. Tuuuu me nampak ikan dan sayur jugak.


Cantik kan? Diperbuat dari tanah liat nih.



Dania ni suka seni sebab menurun dari arwah mama me yang memang terer bab bab seni ni....me kena tempias sikit ajer....