Monday, October 17

Melentur buluh biarlah dari rebungnya

 Eksplorasi anak anak dengan persekitaran yang mereka dah biasa.....

Masa i pergi kat kedai hardware dekat rumah i ni, i nampak anak cina owner kedai hardware ni main sorang2. Mula mula main dengan troli yang nak bawak barang barang berat, lepas tu dengan penyodok pulak. I rasa bila anak-anak dah terbiasa dengan persekitaran macam ni, bila dah besar dia akan automatik tak kekok dengan persekitaran macam ni. Meaning to say, kalau ibu si kecil selalu bawak anak dia kat kedai hardware, kemungkinan besar anak juga akan mengikut jejak langkah ibu bapanya menjadi seorang businessman juga. I ada terdengar cerita pasal budak yang sangat pandai membaca al Quran. Rupanya bila diselidiki atuknya selalu membawa dia ke masjid masa dia kecil. Bila dah besar dia menjadi seorang yang suka membaca Al Quran dan kecintaan dia terhadap masjid. 

Pepatah ada mengatakan, nak melentur buluh biarlah dari rebungnya. Kalau dah jadi buluh macamana nak lentur? Dah keras dah pun....didik anak anak masa dia masih kecil. Kalau dah besar baru nak didik, dah terlambat dah.........

2 comments:

  1. agree! kawan I anak2 die jadi Dr. sebab ayah die selalu bawa tempat kerja (ayah die ada klinik) sampaikan umur dia 8 tahun dia tahu apa yang perlu dilakukan untuk membuat "medical check up"

    ReplyDelete
  2. @AyuArjuna BiGoshh wow dr lagi.....kagum gak 8 thn dah tau nk buat pepe....

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails