Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Thursday, May 31

Little Chef Competition yang menggalakkan penggunaan pisau untuk kanak2 7-12 tahun

Dania combine power dengan Shahida

Budak ni bila i tanya dia kata 9 tahun. Masa guna pisau ni....takde pun orang dewasa berdekatan untuk memantau kegunaan pisau....

Team Dania sedang pose untuk kamera.....cheese.....


Coleslaw Castle

Hiasan meja team Dania




Masa ni juri datang kat meja nak bagi markah. Dania perkenalkan nama masakan...ni coleslaw castle, ni burger burgembira dan ni cup cake turtle. Peserta lain senyap je masa juri datang nak ambik markah...i rasa mungkin ini kredit untuk team Dania. 


Little Chefs @ work

 Meja lain hias meja dengan bunga2. Meja Dania dan kawan hias meja letak bear kecik dan Smurf. Hehehe

Masing2 menghias cup cake. Dania dan Shahida

Haa.......kooo ni chopper meja sebelah Dania

Pisau ni diletakkan menghala ke arah kanak2 ni. Bahaya ke tak?

Tengok pisau ni tajam ke tak....


Dania dan kawan guna pisau IKEA tu je

See...pisau digunakan tanpa ada orang dewasa di sebelah....



Dania yang berlari untuk ambik hadiah

3 hari sebelum cuti sekolah, cikgu Dania approach suruh Dania masuk Little Chef Competition yang diadakan di Kompleks 3C anjuran MPSJ. I setuju la sebab cikgu kata bawak pinggan2 sebab nak hias. Hari yang ditetapkan, i jalan lenggang kangkung. Bawak alas meja dengan hiasan meja tanpa pinggan mangkuk untuk menghias. Akhirnya sebab muka i selalu minum kat cafe ni, i pun mintak dengan owner nak pinjam pinggan mangkuk sudu garfu. Hehehe....

Part paling i tak setuju bila kanak2 7-12 tahun ni kena guna pisau untuk memotong halus2 kobis, timun, lobak merah. I dah cakap kat penganjur tanya sesuai ke budak budak ni guna pisau???. Boleh dia kata memang i dah tanya ada mak ayah dah biasa bagi anak guna pisau. OMG!!! I tak pulak bagi kebenaran Dania untuk guna pisau. Ada sorang mak ni dengan berlagak jugak i would say kata anak dia 9 tahun dah guna pisau....Hmmmm kalau tertikam jap lagi anak ko kan bukan anak aku.....actually i sangat tak puas hati so i tanya lagi kalau budak2 kena pisau luka ada medik tak??? Kooooo....tak menjawab.....hmmm....sebab i tak nampak pun first aid kit kat situ yer....so Dania dan kawan2 guna pisau IKEA yang untuk budak2 tu untuk potong lobak. Hahahaha....mana mau potong. Penganjur expect budak2 ni potong lobak, sayur2 nipis2 untuk buat coleslaw. You alls rasa membahayakan tak?. They alls ni bukan di latih kat sekolah kulinari atau nak masuk pertandingan Masterchef Malaysia ke haper. Lebih dasyat, mak pak tak dibenarkan untuk berdiri dekat anak2 so anak2 guna pisau TANPA i repeat TANPA ada tunjuk ajar dan perhatian dari ibu bapa. Bila penganjur datang dekat meja dania dan kawan dia, dia kata kena guna pisau ni. I dengan tegas cakap i tak nak anak i guna pisau...terus le penganjur berlalu.....

Kalau dah rezeki, no matter mak bising ke haper, Dania dan kawannya dapat hadiah 1 untuk kategori burger dan sausages. Ada 3 kategori burger dan sausages, kategori coleslaw dan kategori cupcake. Terkejut i sebab i ingat nak balik ajer sebab memang tak sangka leh dapat No. 1. I bangga jugak dengan Dania sebab masa nak buat coleslaw tu, dia leh scoop dalam timun tu. I tak ajar yer. Dia sendiri buat. Pastu i suruh masukkan coleslaw dalam tu...heheheh.....kira lain dari yang lain la. 


*****kepada penganjur MPSJ, next time kena buat penambahbaikan. Kalau pisau betul ni dibenarkan, kalau ada yang tertikam......siapa yang akan dipertanggungjawabkan???


Tuesday, May 29

Blog Pilihan Apa Kata Wanita

Blog i bakal disiarkan dalam Apa Kata Wanita di TV1 segmen Blog Pilihan. Rasanya ada juga blogger yang dah berpeluang masuk segmen ni kan...... 

Kat sini i nak share to all of you blog Zamzarina Zambri. You alls boleh click di SINI. Banyak juga cerita yang dikongsi beliau.......dan boleh juga melayari FB Apa Kata Wanita di SINI.

Menurut Person In Charge, blog i akan keluar segmen Blog Pilihan Apa Kata Wanita pada 3 jun jam 3ptg di TV1. Wahhhhh :-)

Shopping bag untuk si cilik



Haa....ni ler shopping bag untuk si cilik shopping. Sebenarnya bukan Dania yang nak beli bag ni. I jer yang nak beli untuk Dania. So senang la nak bawak hari sabtu. Hari Sabtu kat Selangor ni kan tak menggunakan plastic bag. Kalau nak plastic bag kena bayar 20 sen satu plastic bag. Takpe lah kita hijaukan bumi yer. Guna shopping bag. Kalau shopping tu barang2 masuk dalam bag ni. :-)

Jom hijaukan bumi. Say no to plastic bag!!!

Photoshoot majalah

Abaikan barangan kat carpet tu....barangan kemenangan Dania dalam contest. Barang letrik tu i yang punya pulak..... ohhh bersepah sungguh....ater deme nak barang2 yang menang contest.....

Jurugambar dan wartawan. Tu tengok gambar tu harap2 touch up sikit le mana2 part yang tak elok yer.....

Photoshoot di rumah i berlangsung 1 hari sebelum harijadi i. Hehehe. Agak kelam kabut jugak la i meraban cari hadiah kemenangan i dalam contest. Kalau yang hamper, dah lama la selamat. Kebetulan ada beberapa kotak hadiah kemenangan barangan elektrik serta I Pad nak buat props untuk ambik gambar. Kereta yang i menang pulak baru je jual masa mereka datang. Rugi Rugi Rugi.....yang ada cuma gambar ngan kereta masa prize giving. Itu pun warna kelabu. Actual, i nyer kete dapat warna putih.

Wartawan dan jurugambar tiba dalam pukul 3.00 petang. Sesat sikit lepas tu jumpa rumah i. Wartawan ni buat 2 in 1 cerita so i akan keluar magazine .............(tak leh mentioned dulu sebab tak keluar lagi) sebanyak 2 kali dengan baju yang sama. So kalau ternampak baju dan tudung yang sama....memang masa yang sama ler tu. Wartawan kata untuk slot Ibu dan Anak suka masuk contest bakal keluar isu Julai 2012 (isu Julai akan keluar bulan Jun 2012) nanti. Lepas selesai semua, I siap jamu le keropok lekor, ubi ketuk dan cekodok.

Harap dapat memberi inspirasi kepada anda semua. I dan Dania juga pernah keluar cerita pasal menang contest untuk Pa&Ma isu Oktober 2010 di sini. Hubby takde masa photoshoot berlangsung sebab kerja. Dania pulak ponteng school. Nasib masa tu tak belajar sebab buat sambutan hari guru kat sekolah. Timing tu cantik jer......udah....esoknya pengetua tanya me kenapa Dania tak datang sekolah. I kata ada majalah datang rumah. Udahhhh Dania kena panggil bilik pengetua. Ustaz Jazlan tanya majalah apa?. Dania of course le kata tak tahu....hehehe....yang tahu majalah apa umminyer jer....:-)  

Monday, May 28

Update GPS Papago




Yang ni bukan GPS tetapi charger IPad. So kalau bateri IPad habis, boleh charge kat sini. Tahan 16 jam tu.... 


Me, hubby dan Dania ke M3 Asia Sdn Bhd yang terletak berdekatan dengan bangunan The Star di Phileo Damansara II sebab nak update GPS Papago. So sambil2 tu i snap gambar le kejenya. Hehehe. Paling best update GPS Papago ni free ajer. I thought kena bayar. Sambil2 tunggu sampai 1 jam, we alls ke mamak berdekatan untuk minum dulu. 

Ada GPS yang updated senang la nak pergi Kelantan nanti :-) 

Saturday, May 26

Kalau dah orang perak.....orang perak jugak....

Lauk i sempoi jer.....

I kalau ada tempoyak, makan tu berselera sangat. Ye lah i kan lahir kat Perak. Ipoh mali maa....hehehe....I makan selalu suka kering je. Manakala hubby suka yang berkuah.

You alls reti ke makan tempoyak???

Wednesday, May 23

Takde lagi dating di waktu pagi

Normally, hubby akan ikut me hantar dania ke sekolah setiap pagi sebab nak breakfast bersama. This is the only time masa me and hubby berdua-duaan. Hehehe....macam bercinta la pulak. Masa ni masuk kerja pukul 11am sebab support SAP untuk project UK. Ada few of my friends tanya hubby tak keje ke? Sebab masuk keje tak sama dengan orang. Tempat kerja pulak tu area dekat giler ngan umah i. Pastu budaya kerja boleh pakai pepe pun. T-Shirt dan jeans pun boleh.

Now, since hubby dah masuk ke tempat baru starting 2 Mei 2012, pastu masuk kerja kol 9am nun jauh ke KL, takde lagi la istilah santai2. Hmmmm miss jugak masa makan pagi bersama. Bila i makan sorang, ada yang tegur mana abang?...alehaiii kak dia masuk kerja awal. Tak dapat teman saya lagi. Baju pulak kena jadi mat smart. Kemeja dan slack. Memang le ada kenaikan tangga gaji tapi.....bertambah la responsibility sebagai seorang team leader dalam project tu. Pepehal, Pet***** dah bagitau mereka dah laburkan banyak untuk project ni dan project ni kena disiapkan bulan 1 tahun depan.....so now takde la istilah happy happy yer encik hubby....hehehe.....hmmmm i jugak yang makan sengsorang...alehaiiii....

Tag company lama yang kena surrender......boleh bagi gambar zaman tuk kaduk dolu dolu.....

Tuesday, May 22

Birthday dinner yang tak best langsung

Me and my family went to this restaurant near our house je pun. Actually bukan the first time pergi sini. Few times jugak. Owner dia melayu dan husband dia mat salleh. Nak dijadikan cerita, me hubby dan Dania pun pergi la malam 17 Mei 2012 baru ni. Pastu order OZ Burger, Fish and Chips dan kid's meal. Hubby kata bila datang je ikan dier. Dah berbau dah. I nampak hubby masuk mulut dah tolak ke tepi. 

I tanya kenapa? Rupanya ikan tu berbau. Ok ok...hanyir memang la ada baunya tapi bau lagi busuk pada hanyir tu. Tanya tukang masak orang asing dia kata memang bau macam tu dan stok baru tiba. We alls suruh dier cium. Tukang masak tu kata memang bau macam tu. Ok fine la. Mr hubby tolak ke tepi. Lepas tu tukang masak offer nak masak yang baru. We alls tolak. Kali ni i pulak berkali-kali cium ikan tu. Perghhhhh.....bau macam ikan / udang / sotong lama tau. Pastu i panggil waiter dan suruh dia cium dia kata, tak boleh cium kat luar so dia bawak ke dalam. Mat salleh hubby si owner tu terus keluar tersengih2 macam tak nak campur. I rasa cam tak dihargai sebab sebagai owner restaurant tu, u should say sorry. Ok. ikan tu memang hubby tak makan. OZ Burger tu i tak lalu nak makan. So mintak la tapau. Nak bayar, pekerja tu cakap. Biasalah kak....ikan baru dan lama tercampur. Tukang masak keluarkan ikan lama. Haaa??? ikan lama pun ada ke? Bukan patut ikan lama you tak serve kat customer ke?. I cakap dalam hati je la. End up fish and chips tu FREE je. 

I sms owner sebenar restaurant tu. Restaurant ni selain restaurant ada jugak catering. So, akhirnya baru dapat tahu yang owner tu takde masa hari kejadian dan staff dier cakap ada customer complain ikan busuk. Itu sahaja. Bila owner tu try nak explain dulu, i potong cakap dier dan bagitau on my side dulu. Things yang owner tu dah buat dan akan buat ialah :

1. Ikan tu dah dihantar ke supplier. Supplier mengakui ikan dah out dan supplier hantar ikan Jinahak. 

2. Owner akan mengadakan meeting bersama staff.

Part yang i tak setuju ngan owner tu bila owner tu back up husband dier. 

1. Husband dier takut kalau dia cakap bahasa inggeris, we alls tak faham. I explain to the owner hello, setakat bahasa inggeris me and husband faham la. Takkan sorry pun dia tak boleh cakap???. Or husband dia assume me and hubby tak faham perkataan sorry...pliss la.....

Akhirnya, owner menghadiahkan voucher makan FREE untuk next dinner or lunch untuk 3 orang. Owner kata akan bagitau kat staff dier. But i rasa memang i tak nak ambik since terfikir fikir apa yang staff dia akan buat kepada makanan kita? Dah la kena tiau ngan boss dier. Macam2 boleh jadi i rasa.

You alls akan buat macamana yer kalau jadi kat you alls??.

 

Monday, May 21

Zoom Zoom





My sis ada bagitau i yang gambar i masuk Majalah Zoom Zoom ni. Ada juga sesi kecoh sikit kat office dier sebab kakak sis i tu masuk majalah Mazda ni (I ler tu...hehehe). Dan biasanya lepas kita dah jual kereta ni mesti ada yang nak beli kan..... Kebetulan kawan my sis tu pakai Mazda 2, dia nak upgrade jadi Mazda 3. Nampaknya bukan rezeki nak beli kereta i. Kalau jual direct memang boleh dapat harga yang kita nak, tapi i jual kat used car.....takpelah....rezeki i setakat itu sahaja.....i bersyukur....alhamdulilah.

BTW, Majalah ni boleh didapati kat showroom Mazda sahaja.

Thursday, May 17

My cute kitten

Ada seekor anak kucing yang dok mengiau ngiau keluar dari longkang kat Taman Botani Putrajaya. I tengok sangat kesian dengan badan dier basah. So i walaupun takut kucing, i suruh hubby ambik kucing tu dan masukkan dalam satu paper bag. Kucing kecik tu meronta-ronta nak keluar. Lepas tu hubby berkejaran nak ambik kucing tu yang takut2 dengan kami. Kami letak belakang boot kereta Mazda kami dan bukak sikit seat belakang. Kami still ingat, terus tak jadi pergi makan tengahari sebab nak bawak balik rumah dan bagi kucing tu makan dulu. 

Anak kucing ni pada mulanya takut dengan orang. Kat rumah memang ada 1 kucing yang Dania jaga tapi duduk kat luar je. Kucing tu dah besar sikit. Alkisahnya, anak kucing ni macam boleh klik dengan kucing besar tu. Dia akan gesel2 kat 'abang' dia. Kucing kecik ni pun kalau kucing2 lain datang dan tumpang makan boleh pulak tu menggeselkan diri dia kat kucing lain. Manja sungguh. Mungkin sebab dia baby kot. 

Lately, anak kucing ni pantang nampak we alls keluar so mesti nak masuk rumah atau menggeselkan badan kat kami. Walau i dah shooh shooh pun dia tetap nak datang manja2 kat i. Eiiiii i dok bising2 soh dia jejauh...Hehehe.....Dan.....abang kucing pulak lately selalu dok diam termenung. I pun heran jugak. Until, semalam Bila hubby nak keluar. Bila pintu bukak, anak kucing ni masuk dan Dania letak balik dia kat luar. Pastu hubby naik kereta dan tetiba i dengar hubby jerit kat luar. Kucing dah mati. Anak kucing tu maybe ikut hubby sampai ke kereta dan main2 bawah kereta. Hubby mana nak perasan. Selalunya anak kucing ni akan berlari tempat lain kalau kereta nak jalan.

I tengok hubby pun dah bergenang airmata. Me and Dania siap mengalirkan airmata. Ye lah mana boleh lupa kucing yang kami ambik dulu, Anak kucing yang sangat manja ni kami tak akan lupa. Kalau abang kucing ni takde, anak kucing ni akan bising la kat luar tu. Tidur pun sebelah menyebelah abang dia. Manja kan?.

Kucing je pun i dah sedih. Apatah lagi ahli keluarga atau kenalan rapat......We will miss you Pascal. (Taruh nama sempena nama iguana dalam cerita Tangled)

Wednesday, May 16

Eh owner ehem ehem datang blog i ker ni?


I dapat message ni dari someone yang nak promote Lokas Makana tu. Sebelum ni i ada buat entry pasal Lokas Makana yang i kata gi makan Burger Bakar Kaw Kaw kat sini. Agak2 ni memang owner Lokas Makana ke? Dah ler i ada sedikit 'tak selesa' masa makan kat sini. Kalau you alls nak tau baca kat LINK ni. Ada juga i pernah baca blog sape ke terlupa lah pulaknya....company tu leave a comment kat entry blog dier tu....

Monday, May 14

Hari yang sangat meletihkan : : entry karangan : :

Lepas je hantar Dania kat school. Me and hubby breakfast dulu kat sekolah Dania. Hubby cuti hari ini. So lepas tu terus ke MPSJ kat USJ. Nak settlekan pasal bayar cukai pintu. Kebetulan pulak apartment dan rumah kena settle hak milik serentak. Pastu kena bayar pulak tu cukai pintu since 2009. Rupanya cukai pintu hantar kat alamat lama so tak sampai ke tangan i. Tadi pun siap isi borang untuk tukar nama kedua dua kediaman.

Lepas tu berkereta ke Pejabat Kerajaan kat U5 pulak sebab nak settle pasal cukai tanah pulak. Haishhh banyak nau cukai nak kena settle ni. Nasib la apartment i takde cukai tanah. Kot sebab rumah tinggi. Settle bayar terus gi cafetaria pulak. Memang dah tertulis, senang je urusan kami kat MPSJ dan masa nak bayar cukai tanah. Parking ada. Orang pun tak ramai. Ambik nombor, terus kena panggil nombor kami.

Lepas tu menderu ke Shah Alam pulak nak mohon pembayaran bulanan rumah menggunakan akaun 2 KWSP. Bagi yang tak tahu, mintak borang kat KWSP dan juga bank yang bagi loan rumah tu. Kemudian bila surat dari bank siap, ambik surat tu dan submit ke KWSP. Bayaran bulanan rumah akan dikreditkan ke akaun kita. So, dah leh save dah duit bulanan pembayaran rumah. Masuk dalam bank kita, terus la kita bayar bulanan rumah tu ke bank pemberi pinjaman. 

KWSP Seksyen 11 ni tak berapa jauh dari Kompleks PKNS. I tempah baju raya kat Kompleks ni tapi nak bagi kain lining untuk baju kurung i, tu yang kena singgah Kompleks tu. Tengok2 kedai tutup lagi so ambik No kat Tabung Haji sebab nak daftar haji. Tau kan, yang kita leh daftar haji dengan tunjuk penyata latest akaun 1 tu mesti melebihi RM1,300 kot kalau tak silap i. Yang takde penyata seperti anak kita, kena bank in RM1,300 ke dalam akaun. No tak dipanggil lagi, so makan lunch dulu dalam Kompleks tu. Dah makan, just in time kena panggil nombor i kat Tabung Haji. So selamatlah 3 beranak daftar haji. Alhamdulilah. Pastu singgah lagi kedai jahit tu. Tutup lagi then tukang jahit tu kata akan datang lagi 15 minit.

Sambil tunggu tukang jahit, kami ke Pejabat Pos Besar Shah Alam nak Pos Ekspres dokumen ke lawyer rumah. Nak tukar hak milik dari pemaju ke nama i and hubby. Kalau beli rumah ni, kita terpaksa melalui ini. Kalau nama berdua, dua dua kena menghadirkan diri yer untuk sign dokumen.

Masa kat Pejabat Pos, tukang jahit call kata dia dah ada kat kedai so terus ke Kompleks balik. Then balik rumah kejap dalam 1/2 jam gi ambik Dania pulak dari school kat Bandar Sunway. Terus ke Taman Desa pulak sebab nak submit documents. On the way back, singgah Plaza OUG makan kat Pizza sebelum bertolak balik rumah. 

Sangat meletihkan tapi bersyukur sebab banyak benda boleh settle dalam 1 hari dan dipermudahkan urusan. Phewww......and tonight, abang kena hantar anak kita gi ngaji Quran sebab Ena letihhh ya amat......

Bandar Sunway -> MPSJ -> Pejabat Tanah U5 Shah Alam -> KWSP -> Kompleks PKNS -> Pejabat Pos Shah Alam -> Kompleks PKNS -> P Jalil -> Bandar Sunway -> Taman Desa -> OUG -> P Jalil

Malam ni tidur awal.......zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Saturday, May 12

Secara rasminya........

Secara rasminya pada 6 Mei 2012, kereta Mazda hadiah kemenangan i dari contest, dengan ini kepunyaan kedai used car sebelum ada pemilik mutlak kereta ni :-( :-( :-(. Used car tu siap issue cheque booking lagi RMX,XXX. Dan dengan tak semena-mena airmata i pun jatuh sampai hubby kata, tak payah la jual kereta kalau gini....Maunya tak sedih? Tepat 2 bulan juga i pakai kereta ni. Lama2 timbul rasa sayang sebab kereta ni cantik sebab design sporty dan sangat selesa. I ada post emotional punya status kat fb....

Kereta Mazda yang disayangi.....Adik Da

Suruh hubby snap photo 'terakhir' bersama Adik Da .....kepada future owner of Adik Da....sangat beruntung ok...i guna cuma 2 bulan. Bau baru still ada lagi especially bila u buka aircond......i harap, kereta ni akan service sekali ngan kete Skoda i kat Glenmarie....so i boleh jenguk2 Adik Da...can arrr??

Pada 8 Mei 2012, surrender kereta Mazda i kat showroom ni. Kenapa showroom ni yer?....Sebab......


Sambil sambil ke showroom surrender kereta Mazda, i ambik gambar this car.....

Kereta yang belum polish.....

Kak Da 936, Adik Ran 937 kalau ada lagiiii kot 938......

Pada 11 Mei 2012, kereta ini bisa keluar showroom. Alhamdulilah, sekarang me and family merasa pakai MPV Volkswagen Cross Touran warna night blue. Kereta ni baru di pasaran Malaysia pada akhir tahun 2011. Not so big. Just nice untuk me and family. Actually my favourite car is Jetta Volkswagen tetapi bila test drive terus fall in love dengan Cross Touran ni so......welcome Adik Ran to our family. Oh ya.....Kakak dia Kak Da (my one and only Skoda) hehehe :-). Kenapa Volkswagen yer? Sebab....i serasi dengan features kereta ni so, i tak kekok bawak continental car sebab Skoda i pun under Volkswagen group so cara handling sama. I tak pilih warna putih sebab susah nak jaga warna putih ni. Tapi.....berseri-seri warna putih kalau rajin polish dan basuh.....

So....you alls punya favourite car apa yer?...



*****banyak plan i bila jual kereta ni. Kalau plan tak ada....i stick to this car ajer. Bukan selalu kita dapat menang hadiah ni....bak kata driver kat showroom dan service center Mazda tempat i service Mazda, 1 dalam sejuta. Perghhh ayat.....

*****moga plan i dipermudahkan....

Thursday, May 10

Happy Happy Happy

Wah apa yang happy tu?. Happy sebab bulan Mei ni i akan genap 36 tahun. Banyak pula kenangan manis bulan Mei 2012 ni. I pun dapat call untuk interview sebuah majalah. Haruslah bukan Pa&Ma sebab dah tak related sangat dengan Pa&Ma. My baby pun dah jadi 'baby besar'. Scope berkisar kisah ibu dan anak yang suka masuk peraduan. Moga dapat memberi inspirasi kepada semua. Interview session bakal diadakan minggu depan. 1 day before i genap 36 tahun.   :-) Hopefully segala perancangan i berjalan dengan lancar :-) Moga ada rezeki i. 

Moga you alls semua pun happy dan dimurahkan rezeki yer.....:-)

Tuesday, May 8

Dania periksa, ummi tak relax


Si kecik atas ni sedang musim peperiksaan kat sekolah tapi terlebey excited sebab sekolah nak buat trip ke Kidzania......dok ulang ulang nak pergi Kidzania tu. Siap ada countdown lagi. 

Bila musim periksa, sekolah balik awal sikit jadinya ummi punya 'Me' time tu kejap la. Biasa balik pukul 4.15pm, now balik sekolah pukul 2.00pm....

Ok ok....nak ambik si kecik dah....till then....:-)   


Monday, May 7

Audition Breeze Hari Ini Saya Adalah di Sri Pentas: : 5 Mei 2012 : :

Photo taken from Suzz's blog here

Mcd Taman Equine

Breakfast set untuk 3 of us

Sabtu baru ni, me and Dania pergilah Sri Pentas berdua. Hubby stay kat rumah sebab ada gotong royong surau. Akhirnya tak jadi sebab hujan. Sebelum tu breakfast dulu bertiga kat McD Taman Equine. Tiba kat TV3 Sri Pentas pukul 9.30am. We alls punya audition time jam 10am. Lepas daftar, terus kena panggil masuk. Dania pakai No 2. Suspen jugak i sebab Dania je kena masuk sorang dalam tu. I tercegat kat luar pintu tu nak dengar apa yang Dania akan cakap. Memang semua orang tu tanya Dania akan jawab la. Ada 3 orang kat dalam tu. Seram tak???.

2nd session, i mintak nak masuk sebab i nak jugak dengar apa yang Dania akan jawab. Ada few jawapan Dania yang buat i nak gelak. Budak budak jujur yer....hehehehe...Masa Dania kena pakai baju Dr Haiwan, dan pretend to be a Vet dengan segala bagai props.....ni yang Dania practice ngan i......

Nama saya Dania Yasmine
Umur saya 8 tahun
Pekerjaan Dr. Haiwan sangat mulia (sambil check patung kucing dier ngan stetoskop mainan)
Haiwan yang paling saya suka ialah kucing dan arnab
Saya ingin bagi satu teka teki....haiwan apa berjalan keluar head? (Kalau cakap je mungkin orang akan ingat haid.....hehehe)
Dania pun tanya cameraman tu....uncle?...tergamam la uncle kena tanya. Tergelak gelak interviewer yang 3 orang tu.....so uncle cameraman pun dapat jawab kura kura...hehehe
Saya ingin bagi pantun mari kita masak cendawan, saya ingin jadi Dr. Haiwan

Hehehe...rhyming x?

Lepas tu ada banyak juga soalan antaranya...

Interviewer : Dania suka kalau tengok Dania dekat TV x?
Dania : Tak suka
Interviewer : Kenapa tak suka?
Dania : Tengok TV dekat nanti sakit mata...

Nak tergelak i sebab memang i ajar jangan tengok TV dekat takut sakit mata. Uncle tu maksudkan suka ke tengok diri sendiri dalam TV?

Interviewer : Dania pernah bersihkan berak kucing?
Dania : Tak pernah sebab kucing berak kat luar. 

Memang la pun. Ni bukan persian cat ke haper. Cuma kucing yang biasa tu je. Duduk kat luar rumah je. Hehehe...

Soalan lain.....

Interviewer : Dania tahu tak Botanis tu buat apa?
Dania : Tahu
Interviewer : Botanis tu buat apa?
Dania : Tanam pokok dan jaga pokok bunga...

Yg ni i tengok PIC Breeze tu tersenyum dan angguk2.

Banyak lagi la tanyanya....20 minit bagaikan 1 jam...apatah lagi Dania....

Cuma yang i bengang sangat tu sebab PIC yang call i tu kata entry Dr Haiwan yang shortlisted. Tiba tiba kat TV3 entry Botanis yang dipilih....haishhhh. Dah la props, practice Dania semua buat Dr. Haiwan. Naya sungguh la....takpelah ada rezeki ada la kan....

Anyway, Dania juga pernah masuk segmen Wanita Hari Ini dan Nasi Lemak Kopi O tahun 2009 sebab jadi model kanak2 pakai baju tajaan Sarakids. Thanks Farah Farhan sebab bagi peluang......

Pintu masuk Sri Pentas pun ada pasal audition ni

Daftar dulu di sini

Sebelum balik pose dulu kat sini. Baju Dania ni pun ala ala botanis sebab ada sekuntum bunga..hehehe

Football fever di Sri Pentas