Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Friday, May 31

Makan Time : Lazeezah, Shah Alam

Sempena birthday my sis Eja bulan Mei ni, dia belanja kakak dan adiknya kat Lazeezah ni. Restoran Makanan Arab. Ni lah deko dalam restoran ni.  


Ni set yang diorder ni. Dalam dulang ni ada nasi arab dengan lauk ayam dan kambing. Hmmmm not bad ok rasa nasi arab ni. My sis order 1 dulang untuk setiap keluarga. Tak silap me harganya ialah RM33 untuk satu dulang ni. 


Dalam set tu juga ada roti ni. 


Ni me tak tau apa namanya tapi tak boleh masuk sangat tekak me. 


Bersantai di luar sambil menghirup udara malam. Budak2 excited nak tengok ikan dalam kolam. Lanskap ni mengingatkan me dengan Brisbane. Kat tengah ada taman, di tepi taman dikelilingi kedai2 makan. 


Dari kiri - kanan
Sofiah, Dania, Adlina, Musyafee, Zharfan dan Zharif


Tiga lelaki. 


Tiga perempuan. 


Ni lah gelagat anak2 saudara me :-)





Ada juga tempat untuk makan bersila dalam khemah berwarna merah terang. Anak2 saudara me buat macam rumah sendiri dalam khemah ni. Sabar je lah...


Aktiviti wajib bergambar beramai-ramai sebelum balik. Kiri sekali pengasuh yang menjaga arwah mama me dulu. Sekarang   dengan adik me pulak. Yang Zharfan dok la melekat ngan pengasuh adik me ni....



****thanks untuk kedua adik me, sorang bagi bracelet Pandora, sorang lagi bagi charm Pandora. :-) untuk hadiah harijadi me :-) Harijadi me jatuh 3 hari lagi awal dari adik me Eja ye...

Thursday, May 30

Selamat datang sekolah baru :-)

Masa cuti sekolah hari isnin me dah pergi ke PPD kat KL nak dapatkan kelulusan pertukaran sekolah. Nak pergi pun me dah tersesat. Hehehe. So akhirnya terpaksa parking not so far dari PPD tu then terpaksa la me jalan ke situ. Alhamdulilah sekolah yang me pilih tu ada kekosongan. So lepas tu terus la me menuju ke sekolah ni. Sempat juga me snap snap sekolah baru Dania ni :-) Darjah 3 ada tujuh kelas. Actually dah tau Dania masuk kelas yang mana. Peramah sungguh penyelia sekolah ni. :-)




Moga dipermudahkan pembelajaran Dania di sekolah baru nanti. Masuk je sekolah baru, sekolah akan mengadakan sukan tahunan jadinya Dania kena praktis la sukan pulak. Padahal kat sekolah lama dah siap buat sukan dah. 

Monday, May 20

Kenduri

Sabtu baru ni berkesempatan menghadiri kenduri kahwin anak sulung bos me merangkap kawan arwah papa kat Subang Jaya. Dulu kawan papa ni dok usik usik juga me. Sekarang since papa dah takde, En. Mat dah tak mengusik dah. Bukan mengusik apa. Selalu jumpa me cakap beliau pernah dukung me masa me kecik-kecik...adehhh malunya. Tak pun cerita pernah nampak arwah papa me and arwah mama me dating kat UKM masa belajar dulu. En Mat ni bercerita kat kawan satu ofis dulu masa me bekerja. 

Lauk pauk kenduri yang me suka ialah ayam goreng berempah :-) Nyums.....:-)


Anak En. Mat dan Kak Esah ni yang perempuan ni. Isteri En. Mat pun sama ofis ngan me dulu. 
Rumah corner lot En. Mat ni memang selesa kan nak buat majlis sebab kawasan luas. 


Meja makan beradab yang dihias indah. 



Tahniah diucapkan buat pasangan pengantin. :-)

Bila jumpa kawan papa rasa sayu ajer. :-(

Saturday, May 18

Disney mempersembahkan Sofia The First : Once Upon a Princess


Baru-baru ni me dapat jemputan menonton filem Sofia The First di GSC Signature The Garden. Tayangan dijadualkan jam 10am jadinya dalam pukul 9 lebih hubby dah hantar me and Dania kat Garden. Ambik kesempatan pose gambar kat Garden dulu. Orang pun tak ramai. 


Dah namanya nak menonton Disney Sofia the First : Once Upon a Princess jadi Dania pun pakai dress :-) See...... orang pun tak ramai masa ni. 

 

Naik kat GSC Signature terus daftar nama antara yang terawal tu.....dan, ambik kesempatan bergambar dengan promo Disney Sofia The First. Ada kasut, tiara dan lain lain untuk dipinjam bagi tujuan ambik gambar. Dania pakai tiara, handbag dan kasut tumit tinggi. :-) Bergaya sekali....hehehe....



Ni la first time me masuk cinema GSC Signature ni :-) Cantik dan eksklusif!


Sinopsis cerita Sofia The First : One Upon a Princess : 

This music-filled animated television movie is set in the storybook world of Enchancia where the life of an average girl, Sofia, suddenly changes when her mother marries the king and she is whisked off to live in a castle with her mom, new step-father, King Roland II, and step-siblings, Amber and James.  Along the way this ordinary girl learns to navigate the extraordinary life of royalty, and in the process makes everyone around her feel special.  Helping her in her journey are the three headmistresses of Royal Prep Academy - Fauna, Flora and Merryweather (the beloved fairies seen in Disney's classic "Sleeping Beauty"); the royal steward, Baileywick; and a group of cute woodland creatures including a rabbit named Clover; as well as Cinderella, a classic Disney Princess, who makes a special visit to offer Sofia words of wisdom. Sofia soon discovers that looking like a princess isn't all that difficult, but possessing the characteristics of a true princess – honesty, loyalty, courage, independence, compassion and grace – is what makes one truly royal.  


Teraju filem ini ialah : 

 Ariel Winter as Sofia
Sara Ramirez as Queen Miranda
Wayne Brady as Clover
Tim Gunn as Baileywick
Darcy Rose Byrnes as Amber
Zach Callison as James
Travis Willingham as King Roland II
Jess Harnell as Cedric 
Ashley Eckstein as Mia the Bluebird
Meghan Strange as Robin
Barbara Dirickson as Flora
Russi Taylor as Fauna
Tress MacNeille as Merryweather
Jennifer Hale as Cinderella

Setiap kanak-kanak dibekalkan goodie bag. 

Goodie yang Dania dapat ialah seutas rantai berwarna purple yang dipakai oleh Sofia di dalam filem tersebut :-) Cantik sangat. 


Note book dan pen tiara yang comel :-)



Filem ini bakal ditayangkan pada hari Ahad 19 Mei jam 11 pagi di Disney Channel Astro siaran 615 dan Isnin 27 Mei jam 1 tengahari di Disney Junior siaran 613

Jangan lupa menonton Sofia the First : Once Upon a Princess ya!!!

Thursday, May 16

For Only RM3! 3 Days Only – 14th to 16th May

Say hello to the all mighty Burger King Hershey’s Pie. One part crunchy chocolate crust and one part chocolate crème filling garnished with a delicious topping and real Hershey’s Chocolate Chips. From 14th to 16th May, taste this heavenly dessert from Burger King for only RM3! This exclusive offer is while stocks last. Limited to 1 per customer.






Macamana nak dapatkan harga istimewa????

Go to Burger King’s Facebook Page https/::www.facebook.com:bkmalaysia and Like the page



Latest updates :  As a lot of fans have requested for Burger King to be eco-friendly, now anyone can walk up to the counter and ask for a Hershey pie at RM3 instead of printing out the voucher.

Other terms and conditions apply:
Promotion is valid only in Peninsular Malaysia except BK Genting/BK Sabah.

At Burger King, you can always Have It Your Way!

Jom la you alls, harga pun menarik.....me pun nak pergi grab Hershey's Sundae Pie dengan harga menarik ni. Jangan lupa ask for a Hershey's pie at RM3 yer. Kali ni tak payah print voucher. :-)


Sponsored post dari Burger King dibawakan khas oleh www.eznakhalili.com

Lasik bersama Prof Muhaya

Nope. Bukan me yang Lasik tetapi sepupu me Aireen. :-) Sepupu me buat procedure Lasik kat Prince Court Medical Center bersama Prof Muhaya. Wahhh best tu buat procedure Lasik dengan Prof :-) Belah kiri tu hubby kepada sepupu me tu. 



Ni tips yang sepupu me tulis. Maybe boleh jadikan panduan. Credit kepada Aireen Ahmad Shahuddin. 

****updated version :-) Thanks Che In sebab bagi kekna post kat blog :-)

1. Sblm ke PCMC, dapatkan tarikh appointment utk pemeriksaan mata, call 03-21602020 (LASIK Centre) / 03-21600332 (Eye Clinic) / 016-3873282 (SN Suzana).


2. Sediakan bayaran RM6990 (bwh 40thn) / RM 7990 (40 - 68thn). Bole guna cash / credit card / GL. Hari pertama bayar RM615 (kos pemeriksaan mata). Kalau dh confirm boleh buat LASIK, bole bayar baki pd hari yg sama / bayar baki esoknya ms nak buat LASIK. RM615 tu dh termasuk harga pakej (kos periksa mata, LASIK & ubat).

3. Dtg Klinik Mata Aras 3 Wing Kiri PCMC isik borang dan buat pemeriksaan (makan masa 5 jam jugak sebab ada 6 mesin utk chx mata (nurse yg akan chx mata kita), plus waktu menunggu nak jupe optometrist), and last sekali baru jupe prof. Haritu i start buat test kul 11pg n balik kul 5ptg jugak plus minus ms lunch n solat Zuhur.

4. Optometrist akan chx mata kita thoroughly n terangkan apa yg akan berlaku ms kita buat LASIK. Bear in mind, w/pun kita dh buat LASIK, bl umur semakin meningkat(40thn ke atas) akan kena pakai reading glasses jugak sebab LASIK untuk hilangkan rabuh jauh. But at least akan melambatkan kita pakai reading glasses lah.

5. Power serendah 75 dan setinggi 1600 boleh buat LASIK. Power i belah kiri 75, kanan 100 but too dependant on spec, kalau xpakai ctc lens or spec rasa xselesa so optometrist kata bole buat LASIK. Dia akan bg ubat titik utk besarkan anak mata, dlm sejam jugak. Kesannya penglihatan akan jadi kabur. Penting utk minta pasangan tolong hantar dan ambil pd hr pemeriksaan & hari LASIK.
6. Org yg ada kencing manis pun boleh buat LASIK asalkan mata sihat. Itu sebab PENTING utk chx mata dulu. If everythg is ok, esoknya boleh proceed dgn LASIK. Nurse akan bg appointment time, i patient terawal pukul 11pg. Average sehari 10 org buat LASIK.

7. Sblm balik, nurse akan suruh sign GL spy sekiranya apa2 kejadian buruk berlaku kita xakan dakwa PCMC, bg penerangan utk titik ubat & makan pain killer sblm hari LASIK.

8. Buat bayaran di kaunter bayaran, turun ke farmasi pesakit luar n amik ubat.

9. Pd hari LASIK, basuh muka guna cleanser macam biasa, tp NO makeup, skincare & perfume. Mesin sgt sensitif dgn bau2an. Pastikan pakaian kita longgar. Jgn lupa bawa ubat2 yg dh dibekalkan smlm tu. Dtg 1/2 jam lebih awal utk relaxkan diri n penerangan oleh nurse.

10. Dibawa ke bilik persediaan, sarungkan je baju OT n cap, xperlu buka pakaian or tudung.

11. Masuk OT, doc akan cuci mata, letak ubat bius, bungkus kepala bg ketat sket.

12. Prof pun dtg utk mulakan prosedur. Tenangkan diri, zikir & selawat In Sha Allah segalanya dipermudahkan. Sepanjang prosedur akan diiringi oleh Zikir Terapi Hafiz Hamidon.

13. Prof akan mulakan dgn Al-Fatihah dan suruh kita fokus pada 1 titik hijau di tgh bulatan putih ms nk buat laser tu. Sebelah mata hanta 30 saat. Dia akan kirakan dan kita lgsg xrasa cepatnya dh siap dh laser tu.

14. Then tukar ke mesin lagi 1, di sana prof akan cuci mata, potong retina n tutup balik. Stp mata ambil ms kurang dr 10 minit. Prof akan heal dalaman kita sambil2 tu.

15. Dah siap, prof suh toleh ke pintu utk tgk org yg kita sayang tgh tunggu. Segala prosedur langsung tak menyakitkan. Kat luar, pasangan boleh ambil video sebab pintunya telus pandang. Last sekali prof ajak bergambar.

16. Lepas siap LASIK, boleh rehat kat sana 2jam atau terus bali, terpulang. Bi bius habis akan rasa pedih sket macam sabun masuk mata. Itulah gunanya arificial eyedrop yg dia bg. Stp 5 min dlm 4jam pertama kena letak utk bg mata sentiasa lembap. Mula2 mata akan sensitif kpd cahaya, it gets better after a while.

17. Lepas Zuhur / Asar penglihatan kita In Sha Allah kembali sempurna. Jgn lupa titik ubat kalau rasa gatal / pedih. Malam pertama tdo kena pakai spek hitam, takut2 kita tenyeh mata.

18. Boleh mandi / berwuduk macam biasa tp minimumkan air yg masuk ke dlm mata. Nak cuci rambut boleh basuh macam salon style (sama ada rambut ke depan / belakang). Tak boleh guna eye make up (celak, eyeshadow, mascara etc) dlm ms 2mgu. Tak boleh swimming dlm ms 2mgu & xboleh diving dlm ms sebulan.

19. Hari Isnin i p chx mata, Selasa buat LASIK, Rabu dh boleh drive amik anak balik sekolah Alhamdulillah. Isnin dan Selasa tu Doc bg MC, nak cuti extra apply sdri 


Best kan buat Lasik. Tak payah dah pakai cermin mata :-) But menurut sepupu me kalau umur kita dah meningkat kena juga pakai reading glasses. 

Wednesday, May 15

Kisah mengundi me

Pukul 9 am dah keluar rumah nak breakfast dengan Dania. Ayah Dania takde sebab balik Kedah. Tak tukar alamat so tempat mengundi di Kedah la. Lepas breakfast, adik me Eja call kata suruh ambik kat rumah dia since tempat mengundi kami kat sekolah rendah kami :-)

Masa beratur separuh jalan nak check saluran mengundi baru perasan yang saluran mengundi me dan adik dah tau...hehehe. So terus beratur ke saluran mengundi masing2. Me kat 3 dan adik me kat 4. 


Last 5 years, tak payah beratur pun. Line tak panjang. In fact takde line pun. Kali ni memang ramai. Kat dalam gambar macam tak ramai kan. Tapi actually line beratur macam ular. Adik me beratur kat line belakang sekolah ni. 


Me selesai mengundi setelah beratur selama 1 jam 30 minit. Sambil tunggu adik me, me ambik gambar sekolah rendah me ni :-) Adik me mengambil masa 2 jam nak mengundi....kesian pulak kat me and Dania yang menunggu...hehehe. Jumpa juga jiran depan rumah keluarga me :-)


Ni lah kantin sekolah rendah me :-)



Comotnya la dakwat ni....


Me dah tunaikan tanggungjawab sebagai seorang warganegara Malaysia.
Di saat ini, result area me pun dah lama keluar. Area me dimenangi DAP for both Parlimen Petaling Jaya Utara and Adun Damansara Utama. Dengan majoriti 44,000++ undi untuk bahagian Parlimen dan 30,000++ undi untuk Adun. Tahniah kepada yang menang. 

Monday, May 13

Kenduri 4 in 1 rumah adik

Kenduri rumah adik me ni kira kenduri 4 in 1 pada 1 Mei 2013 baru ni. Kenduri masuk rumah baru,  doa selamat sebab adik me nak fly bulan 9 nanti sebab nak sambung belajar, ada tahlil untuk arwah ayah mertua my sis sekali dengan arwah mama dan papa dan sambutan harijadi. Senang semua sekaligus. Rumah ni kalau guna GPS, buat yang tak update GPS macam me kira tak jumpa la dalam GPS sebab ni kawasan baru tapi papan tanda ke Garden Residence sangat membantu.   

Belah kanan ni rumah my sis. Konsep tiada grill dan laman terbuka. Cuma laman tepi je berpagar. 


Kami tiba paling awal sekali so tour dalam rumah la yek. Luasnya ruang tamu...


Tema moden. Tangga diletakkan pembahagi kaca. 



Bilik anak perempuan yang pinkish purplish gitu. Sangat sweet...



Bilik anak lelaki ni tak diguna pun tapi dah siap la kalau anak lelaki bersedia nak berpisah bilik dengan ummi dan babahnya...



Sepupu me punya anak yang agak moody sebab tak sihat. Tapi tetap comel yek...


Ni adik dier ni.....comelnya......


Ni ummi mereka. Pun comel....hehehe....Che In me panggil....


Ni anak saudara me yang handsome....nama Zharfan :-)


Kek ni mama Zharfan yang bawak. Errr tapi cream kat cuppies ni lemak bebeno.....


Dania dan anak saudara me yang juga birthday girl Adlina. Kemain lagi puteri cilik ni...


Hari jadi April babies. Adik ipar i Sam, anak dier Adlina dan Musyafee. 


Yang kiri ni Syafira. Kakak kepada baby Zara gambar atas tu. Kanan tu baju shocking pink tu anak saudara me Sofiah nama diberi. 


Haaa.....yang ni adik ipar adik me....masih single....tapi...nak hantar cincin kena gi Sarawak yer...:-) Fatimah ni grad UUM, Sintok. Pandai makan ikan pekasam.....hehehehe...tapi kerja kat Bandar Sunway.....


Yang ni keluarga maksu me. 
Kiri - Kanan : Nadia, Maksu Azizah, Paksu Nawi, Liana. Maksu ni adik arwah mama me. Muka pun seakan sama :-) Rupanya sama tempat kerja dengan blogger famous amos rupanyer....jeng jeng...


Ni adik me Eja dengan anak sepupu me Che In....love this photo....:-)


Ni ler Princess Adlina.....anak saudara me yang ni feminin sikit. Kakak dier yang Sofiah tu tough sikit...hehehe....dier ni macam Dania sikit.....feminin.


Anak saudara me Musyafee. Rambut Musyafee me lambat tumbuh sungguh. Sama macam kakak2 mereka. Tapi once dah tumbuh lebat pulak rambutnya....


Ni la gambar yang me paling suka. 
Kiri - Kanan : Erma, Elza, Ezna
Me yang paling gelap antara mereka...huwaaa.......


Yang ni sepupu me punya anak. Me bahasakan opah untuk anak mereka yang bernama Affan dan bahasakan aunty ena....


Ni kat tingkat atas ni. Luas juga ruang keluarga :-)


Pandai Dania jaga adik yek...


Yang ni Dania tepuk adik Musyafee. Tengok la yang tepuk tu pun join sekaki...hehe...


Solat kat ruang tamu rumah adik me...


Ibu saudara me dan cucu, Zara. 


Yang ni adik Zharfan. Nama dier Zharif. Fotostat muka papa dier ni...



1 Mei you alls pergi mana?...