Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Tuesday, August 31

GA Rumahku Syurgaku


GA BAKAL BERAKHIR PADA 31 Ogos 2010..........

STICKY POST
N3 TERBARU DI BAWAH
I nak buat GA ketiga i iaitu Rumahku Syurgaku sempena i berpindah ke rumah baru. 
Bermula 4 Ogos 2010 - 31 Ogos 2010

Simple je nak menyertainya. Jom tengok apa syarat syaratnyer :-

1. Sambung ayat ni Rumahku Syurgaku kerana ...................(tidak melebihi 20 patah perkataan ya.....kalau lebih juri akan reject)
2. Terbuka kepada mereka yang mempunyai blog.
3. Link kan http//ezna-daniayasmine.blogspot.com di dalam N3 anda.
4. Upload gambar di atas di dalam post anda. 
5. Tinggalkan komen di N3 ini. Sertakan :-
Nama :
Link N3 :
Email :
6. Pemenang berdasarkan sambungan ayat yang paling menarik.


Hadiahnya??? dah tentu dekorasi rumah dari British Home. Perfect gift untuk rumah anda.

1 x pemenang pertama akan memenangi dekorasi rumah dari British Home
 
1 x pemenang kedua akan memenangi dekorasi rumah dari British Home

 
(Pemenang pertama akan mendapat dekorasi Welcome)
(Pemenang kedua akan mendapat tempat gantung kunci lil chef)

2 x pemenang saguhati akan memenangi cenderahati dari British Home

(Pemenang saguhati akan menerima beg membeli belah British Home)

1 x pemenang pertama yang menghantar penyertaan akan memenangi cenderamata dari British Home

(Pemenang pertama yang menghantar penyertaan akan menerima beg membeli belah saiz besar)

So jom join. Apa tunggu lagi??? Ada 5 pemenang keseluruhan barangan dari British Home mungkin menjadi milik anda. 



My only Papa


My papa kena hospitalised sebab stroke. Now, he is getting better.

Pada mulanyer mengikut kata my sister yang singgah di rumah my parents, my sister teringin nak makan lemang. Kalau kenal my papa, dia memang sanggup mencari makanan yang dihajati untuk anak2. I think normal untuk setiap papa yang akan berusaha untuk buat yang terbaik untuk anak. Lalu papa pun merasa la sikit lemang dan rendang. My papa memang teramat menjaga pemakanan. Entah mungkin nak dijadikan cerita.

Lepas tu my papa, mengadu kepala pening dan nak pitam. Memang ada Dr yang biasa dengan keluarga kami, datang check condition papa. Mula2 tu Dr kata kena pergi Hospital Sg Buloh. Okay, untuk menceritakan kebaikan papa, papa memang tolong bayarkan bila anak2 dier bersalin. Ngada tak kitaorang??....Memang dah lumrah. Kejap je tetau dah dibayarkan bil hospital. Kami bukan menyuruh untuk dibayar pun. Bila sesekali makan kat hotel, papa jugak yang tolong bayarkan. Dulu, masa kami menghantar adik kedua i ke Sarawak kerana adik i berkahwin dengan orang Sarawak, papa jugak yang menaja semua ahli keluarga i penerbangan termasuk bilik hotel 2H 1M di Kuching. Alhamdulilah and of course menggunakan jugak kelebihan adik ipar i masa tu yang dapat diskaun untuk Hotel di bawah Pernas (Tradewinds). Bila time nak makan tu, kelam kabut papa bayar and me atau adik beradik akan cepat2 selit duit kat poket papa i. Hehe...sesungguhnyer papa i yang bernama Ahmad Khalili memang macam tu....Semoga Allah dapat consider kebaikan papa terhadap kami untuk menyembuhkan penyakit papa. Insyaallah.

Okay pasal cerita kat Hospital Sg Buloh tu, Bila pergi sana tak kena tahan pun sebab papa punyer high blood pressure under control. Lepas tu papa balik rumah. The next day dapat call kata papa pening balik then malam tu i pergi ke rumah my parents. My papa kata 'papa tunggu kamu dulu baru nak makan ubat tidur' sebab papa i tak boleh tidur. Cakap kemain banyak lagi masa tu. Rancak bercerita. Lepas kami balik baru diambilnyer pil tidur. The next morning, dapat call kata papa macam tak berapa sihat sangat. Admit ke Damansara Specialist sebab Hospital yang paling dekat dengan rumah my parents. Kena minta tolong uncle iaitu jiran kami nak papah papa. I melawat waktu malam tu, Muka belah kanan dah ditarik. Butir perkataan dah tak paham dah. Maunyer i tak tak sedih......I cakap kenapa papa jadi macam ni sebab malam sebelum tu ok je? sebab terlalu sedih....

Nak dijadikan cerita pula, pakar neurologist pergi umrah dan akan balik 28 August nanti. Papa pula didiagnos ada darah beku di otak bawah setelah ujian MRI. Dr bagi peluang 50% / 50%. Mungkin akan tetap begitu atau semakin teruk. Strok tak akan berpatah balik jadi baik. Bila dengar macam tu je i dah tak terkata. Cuma airmata yang menjadi peneman setia. Kalau situasi semakin teruk, darah beku akan melalui saluran pernafasan dan masa tu keluarga kena bersedia.

Esoknyer papa kena transfer ke KPJ Selangor Specialist Hospital. I rasa ni jalan terbaik sebab kat KPJ Selangor ada sorang neurologist yang akan monitor papa. Bila transfer ke KPJ Selangor Specialist, naik ambulan. Tinggal 1 hari je kat Suites sebab wad single penuh. Then transfer ke single room pulak. Baru 2 hari kat sini, kena masuk ICU pulak sebab pernafasan tersekat dengan kahak.

Masuk hari ni dah 2 hari kat ICU. Alhamdulilah. Makin baik dan improving pernafasan papa.....ada sehari Dr bagi paralysed badan supaya papa rehat tak bergerak banyak tapi still kaki gerak sikit nak bagi respond kalau kita mendekati papa. Perkataan yang keluar dari mulut papa pun memang tak dengar. Hanya lidah bergerak-gerak. Papa juga bernafas melalui life support machine. Today, ubat paralysed Dr tak bagi dah. Lagi aktif, nak cabut wayar dan life support machine sebab kata nak balik.

Bila keadaan papa macam tu, i nak relate juga dengan kehidupan kita yang tidak semestinyer di atas. Kadangkala kita akan jatuh sakit. Sekali Allah menarik nikmat kita, kita dah tak berdaya. Tiada siapa yang akan menyembuhkan penyakit selain Allah. Mungkin kita terlupa semasa kita sihat. Ini i tak relate dengan papa i cuma kita kenalah sentiasa insaf denga apa yang berlaku. Peringatan kepada diri i juga. Tetapi penyakit adalah penebus dosa. Kita kena menerimanyer dengan redha......

Harap papa akan cepat sembuh dan terima kasih di atas doa dan kiriman sms, ucapan facebook dan di blog juga kunjungan semua dan juga mereka yang bertanya khabar melalui telefon. Terima kasih......Doakan papa i, Ahmad Khalili cepat sembuh ya. Dah la minggu depan kita akan menyambut Syawal yang mulia........sedih i.......

 Lobi KPJ Selangor Specialist Hospital Seksyen 20 Shah Alam 

The Suites

Lorong ke bilik hospital papa i

Staff sedang transfer papa ke katil bilik

Ada sesi exercise iaitu dengan pakar Fisioterapi

 Lobi di Suites Hospital

Dania tengah tengok kat tingkap lobi. Dapat dilihat Pasar Ramadhan tempat kami selalu beli sepanjang kat sini

Ni dua pupu i. Anak2 kepada sepupu i. Ayah they all ni pakar perbidanan dan sakit puan kat Hospital Putrajaya. Kira ayah they all ni pakar O&G la. Ni kurang sorang tau. Yang baby kat rumah. Sape nak challenge 8 orang anak? Murah rezeki.....

Dania dan sepupu dier Sofiah tengah colour2 kat sini. I tukang tengok takut they all buat bising kat bilik atuk they all....





Sunday, August 29

Buffered Earning Nuffnang

I tak sempat update my blog sebab ayahanda tercinta atau i panggil papa telah dimasukkan ke wad kerana strok. Keadaan agak kelam kabut seketika kerana berulang alik dari hospital ke rumah. Dalam kepayahan yang amat sangat, Nuffnang telah memberikan i Buffered Earning yang keempat iaitu Celcom Facebook. Rezeki di bulan Ramadhan. Bulan penuh keberkatan.....insyaallah will update tentang papa i kemudian.....

Sponsored Posts

Sponsored Post TitleBlogDateCashout DateAmount
Project Alpha S2 Instant Cash - Week 2MY SMALL WORLD17 Mar 201019 Mar 201020.00

Buffered Earnings

Campaign Name Blog  CTR
      Bonus
      Current        Earning CTR
Marie France Bodyline II LBMY SMALL WORLD 
         0.93%
Celcom Facebook SMS LBMY SMALL WORLD
        0%          

Thursday, August 26

Permainan tradisional i masa kecik kecik

Alahai teringat la plak masa i kecik2 i suka sangat main batu serimban kat sekolah. Mesti u alls pernah dengar kan pasal batu serimban. Zaman i masa tu famous dengan permainan ni....

 Gambar kanak2 bermain batu serimban

Taken from : http://tradisional-bib.blogspot.com/2007/03/permainan-batu-sermban.html

Ini apa yang i google....


Batu Seremban juga dikenali sebagai permainan Selambut atau Serembat. Kanak-kanak perempuan gemar memainkannya secara individu dan kebiasaannya dimainkan secara berkumpulan seramai dua hingga empat orang atau lebih.

Guli kaca, biji getah, ketulan batu kerikil sederhana besar atau ketulan-ketulan objek lain berbentuk bulat biasanya digunakan oleh kanak-kanak dalam permainan ini sebanyak lima biji. Objek-objek ini dikenali sebagai buah.
Permainan ini sering dimainkan diwaktu lapang, di serambi rumah, di dalam rumah atau dimana sahaja yang mereka gemari dengan memerlukan permukaan yang rata dan bersih. Para pemain hendaklah duduk di atas lantai, dengan cara begini memudahkan permainan tersebut dimainkan.


Taken from : http://malaysiana.pnm.my /03/0302batu_seremban.htm

Masa kat sekolah dulu, i dengan few of my friends bermain waktu rehat atau dekat akhir tahun. Kami buat uncang kecil diisi dengan samada pasir atau kacang hijau. Mak Mak yang rajin tu buatkan lah untuk anak. Kami selalu main dengan buah / uncang tu berangka 5. Sangat glam permainan masa tu. Waktu sekolah rendah, remember tak kalau beratur ikut ketinggian. I selalu di bahagian belakang sebab antara yang tinggi. Huh 2 orang kawan baik i masa tu Lily dan Amy selalu dapat beratur kat depan sebab mereka errr......faham faham la.....hee hee.....

Antara kelebihan orang yang tinggi ni, jari tangan sure lah besar dan panjang. Okay, jari tangan i yang panjang tu mempunyai kebolehan untuk bermain batu serimban. Selalu ada 2 kumpulan  di mana setiap kumpulan ada 3 orang. Orang selalu boring bila time i jalan sebab i main selalunyer lama turn i tu....(Itulah kelebihan jari tangan panjang ). Selalunyer i juga akan menang. Bukan semua game la. Tapi banyak game i menang. Hee hee. Memori sungguh. I main dengan bersungguh2. Dengan jari tangan yang panjang, u boleh capai semua buah sekaligus. Masa tu time rehat dah tak ingat naka makan dah. Ingat main jer...

Permainan yang kedua yang i main ialah permainan getah. Getah diikat panjang2 kemudian ada 2 team bermain. Setiap satu team selalunyer ada 3 pemain. 


Ni yang i google....

Permainan ini dinamakan 'main getah' kerana bahan yang digunakan ialah getah halus berbentuk gelang yang digunakan sebagai pengikat bungkusan atau barang-barang kecil. Ia sesuai dimainkan oleh kanak-kanak lelaki atau perempuan dan biasanya mereka bermain di dalam rumah. Tempat bermain adalah di atas simen atau lantai papan yang tidak berlubang. Permainan ini merupakan permainan masa lapang terutama di musim hujan kerana pada masa itu kanak-kanak terpaksa berada di dalam rumah. Untuk meluangkan masa lapangnya mereka melakukan permainan ini. 

Taken from : http://kebudayaan.kpkk.gov.my/about/perkhidmatan/?c5=497&menu_id=48&c3=40&click=1

Statement kat atas tu tak semestinyer tepat sebab i bermain kat kawasan sekolah waktu rehat dengan kawan-kawan i. Kawasan bertar tu. Uihhh kalau jatuh sangat la sakit.....

Okay....permainan ni jugak untung untuk mereka yang tinggi sebab kena lompat getah yang sama level dengan kepala. I pun masa ni orang suruh lantik jadi lelong. Lelong ni bermakna kalau team kita tak dapat lompat peringkat tu, i yang kena tolong lompatkan untuk they alls. Kalau i boleh lompat peringkat tu. Maka, team kami akan ke peringkat seterusnyer. Ada i remember getah tu digoncang macam dragon. 2 orang team lawan akan menggoyangkan getah ke atas dan ke bawah (macam rupa naga/dragon la kot.....) , team i akan cuba merentasi getah tu. Kalau tersangkut, lelong yang kena tolong. Kalau lelong pun KO, alamatnyer habis la turn kami.

Dulu masa sekolah rendah i antara yang tinggi. Bila mai sekolah menengah i antara yang sederhana. Antara yang tinggi my senior, Kak Siti Suraya atau i panggil Kak Asyu. Kak Asyu ni adik kepada Permaisuri Siti Aishah yang berkahwin dengan Sultan Selangor yang mangkat beberapa tahun dahulu. I tak pulak tanya detik perkenalan mereka......mesti you alls nak tahu kan bagaimana orang kebanyakkan boleh bertemu jodoh dengan Sultan pulak tu. Kat mana jumpa???......




Wednesday, August 25

Apa kuih kegemaran di bulan puasa?

I bulan2 puasa ni mesti teringatkan kuih Jala Mas. Dah beberapa tahun dah kuih ni mesti menjadi pilihan i untuk berbuka. Selalu i dapatkan kuih ni masa Bulan Puasa kat Pasar Ramadhan Seksyen 14, Petaling Jaya. I mula start makan Jala Mas ni bila my roomate kat UiTM Terengganu, tapau Jala Mas masa dia balik kampung. My roomate Cik Normi ni orang Kelate jadinyer dah tentu Jala Mas ni senang je kot dapat kat Kelantan Ye ke Suzz??? Peliknyer i yang habiskan Jala Mas my friend sebab my friend tak suka Jala Mas sebab manis.....Rezeki jangan ditolak weiiii......Tu lah first time i rasa dan taste bud i tersuka-lah pulak Jala Mas ni. Then beberapa tahun sehingga i kahwin i terjumpa balik Jala Mas kat Pasar Ramadhan Seksyen 14 ni lah. Mula dari situ, tiap kali Bulan Ramadhan i akan cari Jala Mas kat pakcik ni. Hubby selalu cam la Pakcik ni. Orang Kelantan tak silapnyer. Tapi....bukan 30 hari i makan kuih nih....mak takut terkena Kencing Manis la plak.....Adalah 1-2 Ramadhan i merasa. Kena sentiasa menjaga kesihatan eh.....


Ni i google pasal Kuih Jala Mas kegemaran i. 

Kuih jala mas merupakan sejenis hidangan kuih tradisional Melayu yang lemak manis yang dihasilkan dengan menggunakan kuning telur yang dimasak dalam air gula, sama seperti kuih mas sejemput, tetapi mempunyai cara penyediaan dan rupa yang berbeza. Kuih jala mas disediakan dengan kuning telur yang diurai ke dalam air gula yang menggelegak. Selepas beberapa lama apabila masak, adunan itu diangkat dan kemudiannya ditompokkan pada bahagian kecil atau juga boleh diletak begitu sahaja dalam bekas. Kuih jala mas mempunyai bentuk yang berjurai seperti mi halus. Ia biasanya hanya disediakan untuk perayaan istimewa seperti peminangan, perkahwinan dsb. Ini disebabkan cara membuatnya yang cerewek dan hanya menggunakan kuning telur menyebabkan kos yang tinggi. Pada kebiasaannya telur itik digunakan kerana ia mempunyai saiz kuning telur yang lebih besar. Selain itu, ia biasanya dihasilkan bersama kuih tahi itik kerana untuk tidak membazir putih telur yang baki.

Kuih jala mas ini lebih popular di sebelah pantai timur, terutama di Kelantan dan Terengganu. Pada masa dahulu, ia biasanya dikhaskan bagi hidangan raja dan kaum bangsawan. Ini disebabkan kos penghasilan yang mahal dan cara menghasilkannya yang rumit. Sehingga kinipun, dikalangan orang biasa ia terhad pada peristiwa istimewa, terutama sebagai hantaran pada acara perkahwinan, atau pertunangan.

Taken from : http://ms.wikipedia.org/wiki/Jala_mas

Ohhh patutlah lah yek....bukan kuih sepanjang masa ni. Ada masa tertentu jek....nak try buat??? renyah la plak. I rather beli je kot....he he he......


Tuesday, August 24

Minat seni tak??

Masa i muda muda dulu, okay to be exact masa sekolah rendah dulu, i amatlah aktif dalam aktiviti seni ni. I remember masa tu i terlibat dengan 3 tarian. Tarian india (jangan gelak eh....i pakai baju nampak pusat dan gelang kaki yang bising tu....), Tarian cina dan tarian melayu. Wahhh glam i dapat masuk ketiga tiga tarian ni. Tarian Cina masa i darjah 1 atau 2.Tarian India masa i darjah 3 kot dan Tarian Melayu masa i darjah 5 dan 6. Tarian Melayu ni i wakil sekolah untuk Pesta Muzik Daerah Petaling. 

 Pakaian macam ni lah i pakai masa menari Tarian Melayu tu. Pakaian seakan Puteri Perak dengan baju melayu bercekak musang sedondon yang i pakai dulu warna biru dengan selempang dan kain sampin. Rambut i disanggul dan diletakkan cucuk sanggul. Langsung takde gambar lama masa i pakai baju tarian ni

Photo taken from : http://artmelayu.blogspot.com/2008_09_07_archive.html

I pun remember dulu my papa melarang i pergi ke tempat persembahan tarian ni kerana takut i mengabaikan pelajaran i yang masa tu nak ambik UPSR. Degil i ni rupanyer. I pergi jugak.....tak terkata my papa. Actually my mama yang melembutkan hati my papa. Hehehe....entah sape i mengikut entahlah....okay, selain dari main purpose nak masuk Pesta Muzik, kami ada juga mengadakan persembahan di Muzium Negara kalau dapat jemputan. I remember juga nama pereka tari kami kak fara. Kalau tak silap mungkin kat Fara yang nyanyikan lagu Bagaikan Puteri tu. Masa tu dia tak pakai tudung lagi......

Okay citer pasal UPSR plak.....i berjaya mendapat 4A 1B. Tak dibanggakan sangat pun sebab kalau 5A boleh apply pergi TKC (Tunku Kurshiah College). Wah glam ohhh TKC zaman i. Tak TKC pun Tun Fatimah Johor. Hee hee. Kalau rasa TKC tu glam maknenyer you alls pun sezaman ngan zaman i ler....he he he.....haaa....ada ngaku??

Okay bercakap mengenai Tarian Melayu ni. Tarian kami ada unsur zapin. I remember juga, ada 2 of my friend and me included, kami juga wakil netball untuk sekolah. I position GK. Boring betul la. Bila musuh dapat bola dah tentu i kena blame. Haishhh. I suka jadi GS taww....leh masuk bola dalam jaring....

Okay...okay......i masa sekolah rendah sangat la aktif. Selain wakil sekolah Tarian, i juga wakil Sekolah netball dan join aktiviti kokurikulum seperti Kelab Renang, Tunas Puteri dan i seorang Pengawas. Fuhhh aktif tu. Bila naik Sekolah Menengah, i slow down sikit sebab kena masuk boarding school.....

Wahhh ingat lagi ke kenangan sekolah rendah u alls????

Monday, August 23

Apa nak jadi ni??

Couple with four children had ‘no time to marry’

A COUPLE who have four children aged between three months and three years, claim they had no time to get married.
The two, both of whom are in their early 20s, gave this as a reason for not registering their marriage, reported Harian Metro.
The situation was exposed after officials from the Selangor Islamic Religious Depart­ment (Jais) raided their house in Serdang on Monday after receiving a tip-off.
The daily reported that the man’s mother actually allowed her son and his girlfriend to stay together in her house.
Jais strategic and planning assistant director Shahrom Maarop said all the children have no birth certificates and were delivered by a midwife and not at a hospital.
Shahrom said this was to prevent people from finding out about the couple’s wrongdoings.
“The children will face problems later when they need to go to school,” he added.
He added that the man’s mother could also be charged.
> Kosmo! reported that Jais would catch people who don’t fast at mamak restaurants, roadside stalls, snooker centres, cyber cafes and food courts.
Jais’ public relations and publication unit assistant director Nurha­mizah Othman said the department would concentrate on areas like Shah Alam, Klang, Damansara, Puchong and Kelana Jaya.
“Most of those who were caught not fasting last year were from these areas,” said Nurhamizah.

'no time to marry tapi ada masa plak untuk 'bersuka suka'. Anak they all ni dipanggil anak luar nikah la.....yang si orang tua pulak kasi chance kat anak2. Patut bagi nasihat. Adoiii Mana la pergi agama anda??...

Taken from : the star online

Kerana obses dengan kecantikan......

 

Video taken from : You tube

Hang Mioku, now 48, had her first plastic surgery procedure when she was 28; hooked from the beginning she moved to Japan where she had further operations - mostly to her face. Following operation after operation, her face was eventually left enlarged and disfigured, but she would still look at herself in the mirror and think she was beautiful.

Eventually the surgeons she visited refused to carry out any more work on her and one suggested that her obsession could be a sign of a psychological disorder. When she returned home to Korea the surgery meant Hang's features had changed so much that her own parents didn't recognise her. After realising that the girl with the grossly swollen face was indeed their daughter her horrified parents took her to a doctor. Once again the possibility that Hang had a mental disorder was raised and she started treatment. However, this treatment was too expensive for her to keep up and she soon fell back into old ways. Amazingly, she found a doctor who was willing to give her silicone injects and, what's more, he then gave her a syringe and silicone of her own so she could self-inject.When her supply of silicone ran out Hang resorted to injecting cooking oil into her face.

Her face became so grotesquely large that she was called "standing fan" by children in her neighbourhood - due to her large face and small body. As Hang's notoriety spread she was featured on Korean TV. Viewers seeing the report took mercy on her and sent in enough donations to enable her to have surgery to reduce the size of her face. During the first procedure surgeons removed 60g of foreign substance from Hang's face and 200g from her neck. After several other sessions her face was left greatly reduced but still scarred and disfigured. And it would seem that even Hang can now see the damage she has done; she now says that she would simply like her original face back. 

Story taken from : http://www.telegraph.co.uk/news/newstopics/howaboutthat/3439638/Cosmetic-surgery-addict-injected-cooking-oil-into-her-own-face.html

Moral of the story, sentiasa bersyukur dengan apa yang ada dan jangan jadi hamba kecantikan. Kalau kita perhatikan, this lady memang pada mulanyer cantik. Agree tak?? Sanggupkah anda melakukan pembedahan plastik?? I??? Hello....nak ambik darah pun takut....inikan pulak pembedahan....masa nak C Section Dania dulu pun i nangis.....weh jangan gelak kay......

Sunday, August 22

Pernah x gi interview dan dilayan teruk???

Wah musim citer interview eh??...i tengok kat blog Hot Family. Wah....interview kat company yang hebat hebat you.....Okay, apa yang i nak cerita ni.....

I pernah pergi interview kat company ni G******R (alaaaa company tayar tu kat Shah Alam). Masa interview 1st time, i kena interview ngan 2 orang. Tahap eksekutif je they all berdua ni. Ok. Interview went well. Masa tu i kerja kat Kontena Nasional Berhad Saje nak test market. I remember i mintak post Traffic Controller dalam division Customer Service. Siap tanya i main sukan apa? I kata main badminton kat Kontena Nasional. Well  bolehlah main untuk G******R. Semangat berkobar kobar ye...he he he. i siap hafal salah silah company G******R nih They all very impressed. Internet kan ada. I google je....

Lepas tu i dipanggil untuk interview kali kedua. Kali ni dengan Manager dalam division yang i mintak tu la. Interview kali kedua pun went well. Manager siap minum air 2-3x sebab i tanya banyak soalan kat dier....he he he. Entah kenapa i sangat confident. I rasa sebab semangat waktu muda kot...Entah la.....Manager ni berbangsa Cina tau.

I kena pulak panggil interview kali ke 3 dengan Manager HR yang berbangsa Melayu. I greet Manager tu then dia tengok resume i. Dengan qualification u nih....u sesuai kerja kat company Transport or Shipping. Sambil baling resume i dan duduk kat kerusi Manager tinggi tu dan mata dier direct tengok i. Perghhhh rasa macam nak menangis. Terkejut okay???.....Okay...Okay....airmata i dah bergenang dah. Rasa humiliate sangat dan rasa frust sebab masuk kali ketiga interview. Orang keliling kata kalau kali ketiga interview maknanyer dah nak dapat cuma maybe they all nak berkenal-kenalan dengan kita dulu. Kaki kanan dah separuh masuk la tu...Tapi ada kan interview yang they all nak tengok tahap kekuatan diri kita sebab division ni kena deal dengan customer. Customer dah tentu macam2 peel kan.....Entah la sampai sekarang i terfikir.....chinese2 tu boleh accept i tapi bangsa sendiri buat gitu pulak. Takpelah ada hikmah di sebaliknyer.......Maybe HR G******R tu nak test skill balingan dier tu.....

Enjoy cartoon kat bawah ni.

Taken from : www.cartoonstock.com


Saturday, August 21

Memasak bersama - 17 Ogos 2010

Hari ni i masak untuk berbuka start pukul 5.00pm dah potong2 bahan2. Pukul 6.00pm baru start memasak. Kebetulan ada masakan yang tak dapat nak masak dulu sebab bahan2 takde. Ayah Dania dan Dania yang tukang beli barang balik pukul 6.45pm. Kelam kabut goreng ayam. Ni my hubby tukang goreng. Sebelah hubby, i tukang buat kari ayam. Jadi senang bila ada 2 chef. Lil chef Dania dok bising2 kata bila nak azan ummi? Lambatnyer..ha ha ha.

Akhirnyer sume siap dalam pukul 7.15pm. Alhamdulilah. Tengok la apa yang dihidangkan hari ini??

Nasi Mentega

Kari Ayam tanpa santan. Ni dalam periuk. Tu yang tepi2 tu sememeh sikit. Kalau sahur tak lalu makan dengan nasi, makan cicah roti pun ok

Telur dadar

Sayur kobis dan lobak merah

Sekian entry masakan berbuka.................

Friday, August 20

Seawal umur manakah anak anda dilatih berpuasa?

Anak i Dania ni dilatih berpuasa pada umurnyer 6 tahun. Masa mula berpuasa i tanya, Dania makan tak kat school. Dia kata makan. Kawan2 dier umur 6 tahun makan tak?. Dania kata puasa. Langsung nangis nangis dalam kereta kata Dania not good sebab tak puasa.

Lama-lama, minggu kedua bulan Ramadhan. Dania hanya minum susu ke sekolah dan makan bila waktu berbuka puasa. Masa hari pertama tu kelakar jugak i melihatnyer. Masa tolong i buat puding roti, dijilatnyer sudu yang i buat kacau bahan2. Terlupa gamaknyer atau lapar sangat??. Hari kedua okay sikit. Aktif kemain. Tapi i suruh Dania tidur tengahari kejap. Makan bila azan Maghrib berkumandang.

I rasa nak train anak2 start dia kecik lagi lah. Kalau dah sekolah rendah, i rasa macam susah sikit sebab dah ramai kengkawan kat sekolah. Mungkin terpengaruh!!!

Anda bagaimana?? Care to share??

 Muka orang yang kepenatan berpuasa.......sedih je nampak.....

Thursday, August 19

Tazkirah di bulan Ramadan

Ada beberapa jenis wanita. Moga2 kita tidak tergolong dalam mana2 satu golongan wanita ini pun.....

1)Wanita Ananah:

Wanita yang banyak mengeluh dan mengadu dan tiap saat memperalatkan sakit atau berpura-pura sakit.

2)Wanita Mananah:

Wanita yang suka mengungkit-ngungkit terhadap suaminya. Wanita ini sering menyatakan seperti; “Aku membuat itu keranamu”

3)Wanita Hananah:

Wanita yang menyatakan kasih sayangnya kepada suaminya yang lain, yang dikahwininya sebelum ini atau kepada anaknya dari suami yang lain.

4)Wanita Hadaqah:

Wanita yang melemparkan pandangan dan matanya pada tiap sesuatu, lalu menyatakan keinginannya untuk memiliki barang itu dan memaksa suaminya untuk membelinya.

5)Wanita Baraqah:

*Wanita yang sepanjang hari mengilatkan dan menghias mukanya.
*Wanita yang marah ketika makan dan tidak mahu makan kecuali sendirian dan diasingkannya bahagianya.

6)Wanita Syadaqah:

Wanita yang banyak bercakap perkara yang lagha dan lagi membisingkan.

(bersumberkan perkara yang dicatatkan oleh Imam Al-Ghazali)

Wednesday, August 18

Service lambat

I ada ambik this particular photographer untuk majlis harijadi anak kepada adik2 i kat DARC. Masalahnyer sampai blog ini ditulis, gambar tak siap2 lagi. Majlis harijadi anak2 sedara i tu 10 Julai 2010. Of course the 'photographer' ada janji ngan i 2x. Tapi x ditepati. Janji nak siap on.......x tepati. Kali kedua janji nak siap weekend bla bla bla....pun tak tepati. Ayat best bila tanya gambar dah siap? U kena sabar sikittttt je lagi.....Habis sabar kebendanyer tarikh hari i tulis blog ni 17 August 2010 tawww.......Dah lebih sebulan seminggu. Tu yang i malas nak guna orang melayu kita ni. Selalunyer gah je tapi service. No komen la. 'Photographer' tu ada nak beritahu problem dier. I dah tahap bengang....i kata I can't accept anymore :-( . Yang tak boleh terima lagi asyik i je yang tanya. By right the 'photographer' yang kena keep in touch dengan kita kan I kan customer dier. Pernah dengar tak? If you don't take care of your customer, someone else will. Lagi....jangan la kita mudah terkena dengan tawaran apa2 yang bersifat murah. Sebab kita tak tahu tawaran murah tu termasuk pakej service yang jugak 'slow'. Sampai bila i kena sabar menanti?. Adik i pun kata lambatnyer kak ena.....huh apa nak kabo they all??? Bulan puasa pun bulan puasa tapi service kenalah cergas!!!!....I tak announce kat sini nama company tu yang kat blogspot jugak.....Adoyaiiii.....serik tak i??? Lagi mau tanya......

Ni ada cartoon pasal customer service. 

Taken from : www.cartoonstock.com


New dress for Hari Raya

Tambahan new dress untuk Hari Raya buat lil princess Dania Yasmine

 
Ni nanti kena pakai dengan baju kat dalam dan seluar....


Ni lagi satu dress dengan taburan glitter dan penuh butterfly.......kena lampu lap lip lap lip gitu

2 baju raya baru Dania

Kalau ada anak perempuan tu, boleh jadi gila jap tengok baju kanak2 perempuan yang cantik2. I memang pantang tengok baju2 they all ni yang comel2. Mesti terbeli jugak walau tak nak beli....Tak tahan kalau ada warna pink......


Anda bagaimana??

Tuesday, August 17

First time guna oven kat rumah baru

Ni first time i masak balik puding roti after so many years. Ha ha.....ni i guna oven kat rumah baru i.

 Puding roti sebelum dimasukkan ke dalam oven

Puding roti di dalam oven
 
Ni lah rupanyer.....jangan komen eh.....amatur yang buat ni....

Hidangan pemanis mulut untuk berbuka pada hari ini....



Lipton Ice Tea Ad: Hugh Jackman - Tokyo Dancing Hotel (Extended version)

I ada ternampak iklan ni kat TV. Pelakon Utama iklan Lipton ni Hugh Jackman yang macho berlakon cerita X - Men yang jadi Wolverine. Dalam iklan ni macam tak percaya je seorang yang macho tapi berlakon iklan dan wataknyer dalam iklan ni agak kelakar (I tengok cam blur blur je)......Iklan ni extended. Lebih panjang dari disiarkan di TV.

Taken from : You Tube

Monday, August 16

Tunggu Penyewa

I ada pergi ke rumah lama i. Nak tunggu bakal penyewa. Jadinyer fix pukul 2pm. I pun pergi ke rumah lama i. Tak lama menunggu agen rumah dah sedia tunggu. Kena tunggu lagi bakal penyewa. I thot dier je. Rupanyer kena tunggu lagi boyfriend dier. Haihhh.....bila boyfriend dier tiba, siap bawak 2 orang lagi kawan dier. Aiyakk macam rupa gangster dalam Chinese Movies tu. I siap cakap lagi. Wahhh u bawak bodyguard huh?....Bakal penyewa perempuan cantik sangat. Yang lelaki persis hero Chinese Movie yang handsome. 

Masa kat rumah sewa tu. Dania dah melepek tidur kat seat dier....

I ada berbual dengan agen rumah. Shocking news, dia ada je handle penyewa couple Melayu ye...yang tak kahwin lagi. Sebab dia kata mak bapak pun dah setuju anak they all (yang tak kahwin lagi) tinggal menyewa sekali. Dia kata juga, ada yang bertunang pun menyewa sekali. Dia boleh kata ngan i takpe kan sebab bertunang?? I beriya kata mana boleh. Dalam Islam tak boleh duduk sekali kalau tak kahwin. Tengok....they all bangsa lain mana faham kan?? Habis fikir fikir balik bangsa lain yang bukan beragama islam faham ke tentang makanan halal ni???. Fikir fikir kan lah....Halal bagi they all no pork. They all tak tau yang ayam, kambing, lembu tu pun kena sembelih dulu dengan nama Allah dan lain-lain kriteria. 

 Tidur sebab keletihan anak ummi ni

Masa menunggu tu sempat plak snap gambar si kenit nih...ni mood lepas jaga dari tidur...hee hee

Dania tepi pool my Apartment

Ummi suruh duduk atas grass ni, tapi Dania kata mencucuk-cucuk grass ni jadi Dania tak mo duduk

Setelah buat lawatan tapak, i pun terus ke school Dania di Bangsar. Habis school pukul 6.00pm. Standard la jam ya amat kalau bulan puasa.

Dari school Dania turun ke bawah bukit, tak masuk highway New Pantai Highway lagi dah ambik masa 45 minit

Nasib malam sebelum hubby i isi minyak penuh. Tanda ! kat bulb lampu tu sebab 1 lampu kereta i terbakar bahagian belakang.....

Tau i tiba rumah pukul berapa??? 7.30pm. Hubby dah siap bukak puasa dah. Ya ampun....rasanyer macam nak skip je English class Dania bulan puasa ni........bole tak???...Selalunyer journey tooks only 45 minutes - 1 hour je. Dari :-

Bangsar --->>> Bukit Jalil







Sunday, August 15

Tazkirah di bulan Ramadan

1 Ramadan di bazar ramadan

Kebetulan 1 Ramadhan tadika Dania cuti dan ayah dania pulak cuti. Kami sempat singgah bazar ramadhan di Bandar Kinrara depan masjid Bandar Kinrara, Puchong. 

Kereta punyerla banyak kat Bazar Ramadan nih

I dalam kereta. 1st day pun orang dah berpusu pusu ke Bazar Ramadan

Wah x masak ke?....Oooopss cakap orang. I pun beli sikit-sikit je di sini. He he he.....

Jadikan Ramadan anda lebih baik dari Ramadan yang lepas........

Saturday, August 14

Shopping di British Home

Dekat nak raya ni banyak pulak kedai yang buat sale eh?. British Home ni salah satunyer. Ada dua cawangan. 1 di USJ dan 1 lagi di Kota Damansara. I pilih Kota Damansara sebab senang parking. USJ?? Fuhhh kalau nak dapat parking tu berchenta sungguh!!!

Dania di depan British Home Kota Damansara

Ni antara barangan i grab. Penggantung Elephant tu Dania beriya mintak. Tak sampai hati pulak i. Anyway untung beli sebab buy 1 free 1. Dania pilih Giraffe pulak

 Tempat gantung dan tempat letak barang di atasnyer

I apply British Home Privilege Card ni dan i dapat bag tag for free. Just perfect for my new travel bag....


Friday, August 13

Apa itu Hand Foot and Mouth Disease (HFMD)?


I dapat email letter dari English Class Dania tentang HFMD ni atau dalam Bahasa Malaysia dikenali dengan Penyakit Tangan Kaki dan Mulut. Dania pernah kena masa umur 3 tahun. Kesian sangat sebab bayangkan dalam mulut je ada lebih 2-3-4-5 ulser. Tak nak minum susu. Nak makan tak lalu. Jadi Dr nasihatkan bagi makan ice cream. Haihhh lalu pulak. Supaya sejuk permukaan mulut yang banyak ulser tu. Ingat lagi masa tu Dania, ayahnyer bawak naik kereta pergi mana tah....dia nangi kemain lagi. Bukan tu je siap tendang2 gear lagi. Huhuhu mencabar sungguh. Budak umur tu, nak cakap sakit pun tak reti. Pastu pulak kebetulan birthday dier. My parents datang dengan adik i ke rumah sewa i nak sambut la birthday si kenit ni.....asyik nangis je...



Email dari Julia Gabriel Center :
When the Centre is informed of HFMD/chicken pox/any infectious childhood diseases:

Parents are advised to do the following: -


1. Check their child’s hands, feet and mouth for spots or ulcers daily, before school.
2. Purchase non-slip socks for your child to wear in school rather than be barefoot.
3. Not to send their child to school if a rash appears, no matter how mild.
4. Not to send their child to school if he is sick or had a fever in the night even if the fever has gone by the morning. Many fevers start at night, disappear in the morning only to appear again.
5. Not to send their child to school if he does not want to eat. Ulcers in the mouth are hard to see, but a sure sign that your child is feeling unwell, is if he goes off his food.
6. To report any incidence of HFMD to the school.
7. Bring in children no earlier than 8.15am or 1.45pm and to pick up children no later than  12.40pm or 5.25pm. This is so children can go directly to their classrooms and we will reduce the large gathering of children before or after classes, where they mix with children from other classes.
8. Obtain a letter from the doctor stating that the child is fit to return to school.

Hand-foot-mouth disease is a relatively common infection viral infection that usually begins in the throat.
A similar infection is herpangina.

Alternative Names

Coxsackievirus infection

Causes, incidence, and risk factors

Hand Foot and Mouth Disease (HFMD) is most commonly caused by coxsackievirus A16, a member of the enterovirus family.

The disease is not spread from pets, but it can be spread by person to person. You may cacth it if you come into direct contact with nose and throat discharges, saliva, fluid from blisters, or the stools of an infected person. You are most contagious the first week you have the disease.
The time between infection and the development of symptoms is about 3 - 7 days.
The most important risk factor is age. The infection occurs most often in children under age 10, but can be seen in adolescents and occasionally adults. The outbreaks occur most often in the summer and early fall.

Symptoms

  • Fever
  • Headache
  • Loss of appetite
  • Rash with very small blisters on hands, feet, and diaper area; may be tender or painful if pressed
  • Sore throat
  • Ulcers in the throat (including tonsils), mouth, and tongue

Signs and tests

A history of recent illness and a physical examination, demonstrating the characteristic vesicles on the hands and feet, are usually sufficient to diagnose the disease.

Treatment

There is no specific treatment for the infection other than relief of symptoms.
Treatment with antibiotics is not effective, and is not indicated. Over-the-counter medicines, such as Tylenol (acetaminophen) can be used to treat fever. Aspirin should not be used in viral illnesses in children under age 12 years.
Salt water mouth rinses (1/2 teaspoon of salt to 1 glass of warm water) may be soothing if the child is able to rinse without swallowing. Make sure your child gets plenty of fluids. Extra fluid is needed when a fever is present. The best fluids are cold milk products. Many children refuse juices and sodas because their acid content causes burning pain in the ulcers.

Expectations (prognosis)

Generally, complete recovery occurs in 5 to 7 days.

Complications

  • Dehydration
  • Febrile seizures

Calling your health care provider

Call your doctor if there are signs of complications, such as pain in neck or arms and legs. Emergency symptoms include convulsions.
You should also call if:
  • A high fever is not reduced by medication
  • Signs of dehydration occur:
    • Dry skin and mucus membranes
    • Weight loss
    • Irritability
    • Lethargy
    • Decreased or dark urine.

Prevention

Avoid contact with people with known illness. Practice strict hand washing if in contact with infected children.

Birthday Dania's Friend (Shafiq, Daanya dan Alin)


I pergi jemputan Hari Jadi anak kawan i. Namanyer Gusrina. Dia sambut sekaligus ketiga-tiga anaknyer. Adil kan? Save cost plak tu. Actually, yg birthday bulan August, anak bongsunyer, Alin Qistina. Dania beriya nak pakai tudung sebab katanyer teacher suruh pakai tudung bila keluar rumah. Kebetulan i ada beli tudung baru kat Pasar Malam Puchong.Tu semangat lebih sikit tu. 

Dania pose kat rumah dulu

Dania tengah face painting

Kanak2 happy tengok ceremony potong kek. Yang pakai belon tinggi, anak my friend Shafiq namanyer


Dania request lukis rainbow

Yummylicious

Khemah pinky lagi

Kambing golek pun ada





Dania bermain dengan Daanya