Nuff

Hello eznakhalili.com readers!!

@eznakhalili

Thursday, January 16

Apa ada dengan Sleeping Beauty Castle?

Cantiknya Sleeping Beauty Castle yang terletak kat Disneyland Paris. Ambik photo ni dari photo whatsapp my sis Erma yang sambung belajar di Cardiff, UK. My sis ni berjalan ke London untuk Boxing Day dan terus ke Paris menaiki feri. My sis pergi 3 kereta dengan student Malaysia kat sana. Bermacam cabaran yang dilalui my sis dan rombongannya. 



1. Ketika di  France, tengah my sis drive berkabus dan terpisah dengan group kereta yang lain.

2. Dekat tol masa nak bayar tol terpaksa berhenti tepi kerana tak jumpa beg duit nak bayar tol.

3. Jalan di Eropah gelap dan tak berlampu. Papan tanda danger pun tak boleh nampak. Ehmmm macam jalan kat Malaysia ok sikit sebab tanda amaran kat lebuhraya boleh nampak sebabnya lampu ada kan... 

4. Di tol, my sis kena keluar bayar dan ambik tiket sebab France memandu belah kiri. UK memandu belah kanan. 

5. Di UK border nak masuk UK, ibu mertua my sis kena soal panjang dengan imigresen di sana sebelum dibenarkan memasuki UK.

6. Dalam perjalanan dari London ke Cardiff, kereta kawan my sis pecah 2 tayar masa naik ramp di lebuhraya. 

Fuhhh kira my sis Erma ni berani jugak drive dengan ibu mertua dan anak-anak ajer. Pulak tu dari jeti feri France nak ke Paris tu mengambil masa 2 jam ke 3 jam ke nak sampai. Me memang spesis tak berapa berani kalau hubby takde di sisi. Hubby my sis akan menyusul tahun ni bulan 3 bila tamat pengajian Masters in Mechanical Engineering. My sis pulak ambik Masters in Human Resource Management. Baru je tiba Cardiff, dah berkira-kira nak bawa ibu mertua berjalan ke Amsterdam, Frankfurt dan Brussel. Udahnya the next day mereka naik bas ke London. Dari London, naik train ke 3 buah cities tu. Jeles jeles...

Yang pasti pengalaman yang dikutip itu sangatlah priceless. Insyaallah kalau rezeki me murah, me and family akan tiba juga kat Sleeping Beauty Castle ni cuma negaranya berbeza sebab exchange rate Euro dan GBP sangatlah tinggi. Ehmmm tak jadi nak visit my sis and family. Tunggu mereka balik ajer la this year... .:-)

My apartment pun dalam proses nak jual. Alhamdulilah baru tanya-tanya je tak sampai seminggu dah ada yang interested nak beli. Insyaallah kalau all is well, satu lagi destinasi yang akan kami pergi. Ni my hubby's wishlist. Moga dipermudahkan urusan kami ini......


*****my sis kata train station kat Paris kena tahan bau busuk (errr busuk eh?), kalau nak melintas jalan kat zebra crossing di Paris kena berhati-hati. Kereta main lalu ajer. Lagi teruk daripada Malaysia, hati-hati dengan penyeluk saku di kota Paris. 

Hari pertama persekolahan di Sekolah Rendah Agama tahun 2014

Lamanya terperam gambar-gambar ni. Semenjak buka sekolah ni, minggu awal tu agak sedikit kelam kabut sebabnya tahun lepas Dania sekolah agama start pukul 7.45 pagi. Tahun ni Dania start sekolah kebangsaan pagi. Jadinya kena pergi awal sebab kena tiba sekolah sebelum 7.10 pagi. Kena keluar rumah awal bagi mengelakkan jam sebab sekolah kebangsaan Dania terletak kat simpang jalan utama. Sekolah agama boleh la berlengang kangkung pergi sebab terletak kat jalan dalam ajer. Jalan pun tak sesak.

Ok..back to cerita sekolah agama, me hantar sampai ke kelas sebabnya nak settle kan yuran tahun 2014. Memang yuran tahun 2014 kena bayar hari pertama atau kedua persekolahan buka. So, untuk sekolah agama, Dania memilih beg berbelang. Senang 1 beg sekolah agama dan 1 beg sekolah kebangsaan supaya semua barang tak tertukar. Beg kecik pink tu beg bekal Dania. 


Dania masuk kelas ni. Senarai nama ada diletakkan di notice board. 


Dania memang suka duduk depan jadinya Dania duduk sini lah. 


Masa ni me duduk kat depan kelas sebab nak ambik giliran bayar yuran. Me orang ketiga. Mereka greet ustazah kat depan tu. 


Awww...hari pertama persekolahan, ada souvenir dari Bali dan tart dari my friend Natrah. Terima kasih Nat. Nat kata tart tu untuk Dania tapinya rasanya ummi Dania yang bersungguh makannya. Kih kih kih....Seriously memang sedap! 


Wednesday, January 15

Ikrar berkongsi kelembutan dan lafazkan kasih sayang kepada orang tersayang

Tatkala kesibukan kehidupan seharian, kita sering cuba untuk melakukan semua perkara dan berada di setiap tempat pada masa yang sama, mengimbangi kerjaya, kawan-kawan, keluarga dan masa untuk diri sendiri. Tetapi jika kita sering terlepas peluan untuk duduk bersembang bersama rakan, santai bersama keluarga, memenhi temujanji menonton wayang dan lain-lain, mungkinkah ia telah menjadi tabiat kami membuat janji kosong? 

Masih belum terlambat untuk melakukan ikrar di Kleenex Wall of Sofness - jadikannya peringatan kepada kita bahawa setiap perlakuan kecil mampu memberi pengertian besar kepada orang tersayang dalam kehidupan. 

Ketika saya bercuti bersama keluarga di Janda Baik, terjumpa pula dengan pakcik menjual durian. Kami singgah makan durian di sini. Wahhhh durian yang sangat 'fresh' membuatkan kami teruja untuk mencubanya. Comot pula mulut kami.

Si anak berkata 'Biar saya lap mulut ibu dengan tisu lembut Kleenex'


Kasih seorang ibu, tidak akan membiarkan mulut anaknya comot begitu sahaja. Ehmmm.....tisu Kleenex senang dibawa kemana sahaja. 


Oh ya....bukan durian sahaja yang dibawa balik, rambutan juga. 

Comotnya mulut anak ibu......tidak mengapa....tisu lembut Kleenex ibu bawa.....


Bagi saya, masa berkualiti bersama keluarga adalah yang paling istimewa. #kleenexsoftness


Antara selebriti tempatan yang berganding bahu dengan Kleenex untuk menyebarkan mesej kelembutan dengan melakukan ikrar-ikrar pertama di Kleenex Wall of Softness adalah Deborah Henry, dermawan dan pejuang Hak Asasi Kanak-Kanak World Vision, serta Sharifah Amani, pelakon pemenang Anugerah. 


Jadi.....jom berikrar. Buka aplikasi ini di sini. Kemudian ayuh ikrarkan kelembutan dan lafazkan kasih sayang kepada orang tersayang. Hadiah menarik menanti anda. 


Maklumat lanjut tentang Kleenex sila hubungi Talian Mesra Pelanggan Kimberly-Clark di 1-800-82-1188 (bebas tol) pada hari bekerja dari jam 9.00 ke 5.00 petang. 

Tuesday, January 7

Rezeki saya anak 5Power

Me dapat tau menang pun sebab Julia (bff Mama Tisya) pm kat fb cakap tahniah, best-lah menang Dumex. Me cakap dalam hati whattt??? Err ni bukan intonasi marah ni tapi intonasi errr betul ke ni? :-) Check punya check rupanya me menang minggu ke 4 untuk tempat kedua online contest Dumex Dugro ni :-). 

Alhamdulilah Samsung Galaxy Tab 3.0 (8'') bakal menjadi milik me. Tahniah juga kawan-kawan me yang menang sekali :-)

Print screen dari fb Dumex Dugro :-)

Friday, January 3

Betul Betul Holiao

Masa tengah sibuk-sibuk nak membeli kat pasar malam, terjumpa beliau kat gerai jual kopi. Tak sure nama pelakon ni Manan ke atau nama lain. Iklan yang paling me ingat ialah iklan Har Mee. Betul-betul Holiao. :-) Dania le yang ambik gambar dengan beliau :-) Banyak juga nampak muka beliau dalam drama. Kalau sesiapa yang menonton Adam & Hawa, mesti perasan beliau berlakon jadi boyfriend Dee (Anzalna Nasir). Ingat tak?? :-) Tanya Dania....dia tak kenal katanya....

Sibuk la suruh try Kopi Manan.....


Thursday, January 2

Hari Pertama Persekolahan 2014

Hari pertama persekolahan, lepas Subuh terus keluar rumah. Me bangun awal jugak dalam 5.30 pagi siap mandi dan gorengkan snek Dania untuk dibawa ke sekolah iaitu Onion Ring. Tiba sekolah dalam 6.40 pagi. 



Dania pulak kena tukar kelas. Patutnya dapat surat kata Dania masuk kelas Cemerlang tapi nama Dania ada kat kelas Dedikasi. Cikgu macam kelam kabut sikit. Tukar kelas sebab last year dapat call dari cikgu kelas Dania cakap kat me....Dania too advance untuk kelas lama jadinya cikgu terpaksa tukarkan Dania ke kelas lain. Me masa tu rasa happy bila cikgu cakap macam tu. Me yakin semua ibu pun akan rasa gembira bila cikgu bagitau sesuatu yang baik tentang anak kita kan....


Ni kawan sekolah Dania dulu. Faris baru ajer bertukar ke sini tahun ni. Sayangnya kelas mereka lain pula. 


Paling best sebab me akan bertemu balik dengan ummi Faris ni. Ni lah Natrah :-) kawan me dulu masa Dania school kat Sri Pintar Al Amin, Bandar Sunway. 


Ni close up bekas makanan Dania. Dapat free bila beli Dutch Lady School kat Giant. Ada lembu jantan dan lembu betina. Dania ada both. :-) Cute kan???


Tahun ni Dania dah Tahun 4. Kejap je kan masa berlalu. Ini bermakna tahun yang baru, umur me pun meningkat 1 anak tangga :-) Me tunggu Dania sampai rehat ajer.